Logo
0800200000

Ako predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice?

Ako predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 5 máj 2023 | aktualizované: 5 máj 2023 | 5636 5636
Pravdepodobnosť úspešnej liečby rakoviny krčka maternice závisí od štádia, v ktorom sa nádor odhalí.

Ak chcete zvýšiť svoje šance na vyliečenie, je potrebná včasná diagnostika a rýchla následná liečba.

Klasifikácia rakoviny krčka maternice

Rozlišujeme nasledujúce štádiá rakoviny krčka maternice:

  • tzv. nulté štádium. Je charakterizované vznikom predrakovinových buniek, z ktorých následne vznikne zhubný nádor. Ak sa nelieči, toto štádium môže trvať v priemere tri roky;
  • prvé štádium – novotvar rastie do hĺbky 5 mm do krčka maternice a nepresahuje 7 mm cez krčok maternice. Nádor môže zasiahnuť maternicu a okolité lymfatické uzliny;
  • v druhom štádiu nádor presahuje do maternice. Meria sa v centimetroch. Dolná tretina pošvy a panvové steny ešte nie sú postihnuté. Pri včasnej liečbe môže byť plodnosť zachovaná;
  • tretie štádium je charakterizované väčším rozšírením degenerovaných buniek. Plodnosť nie je možné zachovať. Postihnutá je dolná tretina pošvy, obličky, steny panvy a nádor môže blokovať močovody;
  • štvrté štádium – nádor postihol vnútorné orgány aj mimo panvy, najmä konečník a močový mechúr.

Pri klasifikácii rakoviny krčka maternice nie je dôležitá len veľkosť zhluku degenerovaných buniek, ale aj rozsah šírenia metastáz a ich vzájomná vzdialenosť. Aj v prípade keď samotný nádor je malý a ložiská sa nachádzajú ďalej od maternice, môže ísť o štvrté štádium. Metastázy postihujú rôzne orgány, ale najčastejšie spôsobujú sekundárne novotvary v pečeni, v kostiach, v mozgu a v lymfatických uzlinách.

Rozdelenie rakoviny krčka maternice do štyroch štádií je iba základné. Každé štádium má svoje vlastné podštádiá, ktoré lekári používajú na presnejšiu klasifikáciu a výber najúčinnejšej liečby. Podľa štruktúry rozlišujeme tieto typy degenerovaných buniek:

  • adenokarcinóm;
  • skvamózny typ.

Jedným zo zriedkavejších typov rakoviny krčka maternice je sarkóm. Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že v prvých dvoch štádiách je bezpríznakový a je veľmi ťažko liečiteľný. Existuje aj klasifikácia podľa smeru, ktorým novotvar rastie: do lúmenu kanála krčka maternice a smerom ku stene maternice. V druhom prípade je väčšia pravdepodobnosť, že nádor bude rásť smerom dovnútra a bude ťažšie liečiteľný.

Príčiny vzniku rakoviny krčka maternice

Ľudský papilomavírus je hlavnou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice. Ďalšie príčiny vzniku rakoviny krčka maternice sú:

  • fajčenie;
  • skorý začiatok pohlavného života;
  • nadváha;
  • imunodeficiencia;
  • dedičnosť.

Niektoré typy ľudského papilomavírusu vymiznú samé. Organizmus sa s nimi úspešne vysporiada.

Prvé príznaky rakoviny krčka maternice

V počiatočných štádiách nemá rakovina krčka maternice žiadne výrazné príznaky. Iba rozsiahle gynekologické vyšetrenie môže odhaliť prítomnosť nádoru alebo predrakovinového stavu. Príznaky rakoviny krčka maternice zahŕňajú:

  • spontánny alebo kontaktný (t. j. po sexe) krvavý výtok z pošvy;
  • bolesť v oblasti pošvy;
  • bolestivé močenie;
  • číry výtok z pošvy;
  • bolesť počas sexu.

Ak sa vyskytne niektorý z týchto príznakov, je dôležité sa čo najskôr objednať na vyšetrenie ku gynekológovi. Taktiež je dôležité sledovať trvanie menštruácie. Ak je menštruácia dlhšia a bolestivejšia, môže ísť o nádor krčka maternice. Zmena trvania a bolestivosti menštruácie nemusí vždy znamenať rakovinu, no je dôležité tento príznak neignorovať.

V neskorších štádiách rakoviny krčka maternice sa objavujú všeobecné príznaky porúch v organizme, akými sú náhla strata hmotnosti, únava a časté močenie v dôsledku poškodenia obličiek a močovej trubice. Môže sa objaviť aj mierne zvýšenie telesnej teploty a niekedy aj opuch jednej alebo oboch nôh.

Včasná diagnostika rakoviny krčka maternice

Zabrániť vzniku zhubného nádoru je možné v predrakovinovom štádiu krčka maternice. Rakovina krčka maternice odhalená v ranom štádiu je pomerne dobre liečiteľná. Problémom je, že začiatok ochorenia je bezpríznakový. Skoré odhalenie zhubného ochorenia je možné pri pravidelných gynekologických prehliadkach aspoň dvakrát ročne a pri vyšetrení, ak sa objavia akékoľvek príznaky ochorenia (bolesť pri sexe, dlhšia a bolestivejšia menštruácia atď).

Pri podozrení na rakovinu krčka maternice sa na kontrolu stavu krčka maternice sa vykonáva kolposkopia (zväčšujúce vyšetrenie sliznice krčka maternice), ktorá odhalí malé novotvary. Vykonáva sa aj biopsia sliznice krčka maternice. Vzorky tkaniva odobraté počas biopsie sa odosielajú na cytologické vyšetrenie.

Vykonávajú sa aj krvné testy na sexuálne prenosné infekcie a najmä na ľudský papilomavírus. Na presné stanovenie diagnózy môže lekár predpísať aj ďalšie vyšetrenia, ako napr. ultrazvukové vyšetrenie a CT vyšetrenie.

Očkovanie proti rakovine krčka maternice

Očkovanie nepomáha v rozvinutom štádiu rakoviny. Môže však byť účinnou prevenciou, pretože pomáha imunitnému systému odhaliť papilomavírus v čase infekcie a eliminovať ho.

Ak sa u ženy už vyvinul rakovinový nádor, liečba závisí od jeho štádia. Prognóza môže zahŕňať chirurgické odstránenie nádoru, ako aj medikamentóznu liečbu.

Prevencia rakoviny krčka maternice

Pravidelné gynekologické prehliadky a vyšetrenia v prípade gynekologických problémov sú hlavným spôsobom prevencie rakoviny krčka maternice. Ak začnete liečbu rakoviny krčka maternice včas, máte 92 % šancu na vyliečenie.

Dôležité je aj očkovanie proti ľudskému papilomavírusu, ktoré sa odporúča absolvovať chlapcom aj dievčatám ešte pred začatím pohlavného života. Očkovanie sa odporúča aj dospelým. Kombinované vakcíny sú účinné proti kmeňom, ktoré spôsobujú rakovinu, aj proti kmeňom, ktoré spôsobujú bradavice.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Dá sa rakovina krčka maternice odhaliť ultrazvukovým vyšetrením?

Ultrazvukové vyšetrenie vám môže zobraziť prítomný novotvar, ale nestačí na stanovenie akejkoľvek diagnózy. Pri podozrení na rakovinu krčka maternice je potrebné absolvovať ďalšie vyšetrenia a prípadne konzultáciu s onkológom.

2. Je možné donosiť dieťa pri rakovine krčka maternice?

Keďže počas tehotenstva dochádza v tele ženy k štrukturálnym a funkčným zmenám, vzhľadom na nedostatočnú liečbu je veľmi ťažké predpovedať vznik rakoviny krčka maternice. Teoreticky to možné je, no s vysokým rizikom úmrtnosti.

3. Ako funguje očkovanie proti rakovine krčka maternice?

Vakcína proti rakovine krčka maternice sa podáva trikrát: v deň podania injekcie, mesiac po prvej injekcii a 6 mesiacov po prvej injekcii. Očkovanie proti HPV sa podáva intramuskulárne do oblasti ramena.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrea pred 8 mesiacmi
Dobrý večer, počas sexu mám bolesti v oblasti panvy, medzimenštruačné krvácanie a krv v moči. Obávam sa, že by mohlo ísť o rakovinu. Môžem si rakovinu krčka maternice nahmatať sama?
Odpovedať
Dobrý večer, rakovina krčka maternice sa zvyčajne nedá zistiť hmatom, pretože sa nachádza vo vnútri tela a nedá sa nahmatať. Pravidelné samovyšetrovanie prsníkov a pošvy však môže pomôcť odhaliť včasné príznaky zmien tkaniva, ktoré môžu súvisieť s rakovinou krčka maternice alebo inými ochoreniami.
Anastasiia pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, aký výtok sa vyskytuje pri rakovine krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, rakovina krčka maternice sa môže prejavovať rôznymi príznakmi vrátane vaginálneho výtoku. Prítomnosť výtoku však nemusí vždy znamenať prítomnosť rakoviny. Vo všeobecnosti môže byť výtok pri rakovine krčka maternice krvavý, hnisavý alebo hlienovitý.
Barbora pred 10 mesiacmi
Dobrý večer, bola som na kontrole u gynekológa a zistili mi eróziu. Už sa liečim a lekár vidí pokroky. Mám však obavy. Aká je pravdepodobnosť, že sa erózia krčka maternice vyvinie do rakoviny?
Odpovedať
Dobrý deň, erózia krčka maternice nie je predrakovinový stav, a preto sa nepovažuje za predstupeň rakoviny krčka maternice. Chronický zápal však môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny krčka maternice.
Katarína pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, dúfam, že nikdy v živote nebudem musieť riešiť tento problém, ale chcela by som vedieť, kde sa vyskytuje bolesť pri rakovine krčka maternice? A aké sú príznaky v počiatočných štádiách?
Odpovedať
Dobrý deň, pri rakovine krčka maternice sa bolesť objavuje v podbrušku alebo v panve a aj nepríjemné pocity pri močení a počas vaginálneho styku. Medzi ďalšie príznaky rakoviny patrí krvácanie po pohlavnom styku alebo medzi menštruáciami, hnisavý alebo silný vodnatý výtok z pošvy. Príznaky sa však často neprejavia v počiatočnom štádiu, preto je dôležité raz ročne absolvovať gynekologickú prehliadku.
Gabriela pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, viem, že fajčenie je pre telo škodlivé. Ale ako vplýva fajčenie na rakovinu krčka maternice? K čomu môže viesť?
Odpovedať
Dobrý deň, fajčenie môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny krčka maternice z niekoľkých dôvodov: ovplyvňuje imunitný systém a DNA (poškodzuje DNA buniek krčka maternice, čo spôsobuje zmeny v ich genetickom materiáli). Toxíny ovplyvňujú obehový systém, zvyšujú toxicitu vaginálnych tekutín a ovplyvňujú hladinu estrogénu v tele.
Mária pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, nedávno som zistila, že mám rakovinu krčka maternice prvého štádia. Môj lekár tvrdí, že šanca na vyliečenie je dobrá, no bojím sa. Chcem sa dozvedieť viac o možných príznakoch, aby som mohla včas reagovať na prípadné zmeny. Prečo sa pri rakovine krčka maternice vyskytuje krvácanie?
Odpovedať
Dobrý deň, pri rakovine krčka maternice sa krvácanie môže objaviť z viacerých dôvodov: poranenie nádoru, deštrukcia ciev v nádore, šírenie rakoviny do ciev, vredy a infekcie. Krvácanie pri rakovine krčka maternice môže byť spôsobené aj hormonálnymi alebo reprodukčnými poruchami.
Monika pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, mojej sestre diagnostikovali rakovinu krčka maternice. Existuje nejaká diéta pri rakovine krčka maternice? Ktoré potraviny je lepšie vylúčiť z jedálnička a ktoré sú naopak prospešné a mali by byť zaradené do jedálnička?
Odpovedať
Dobrý deň, dôležité je zvýšiť konzumáciu rastlinných bielkovín, ovocia a zeleniny, pretože sú bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a fytonutrienty. Dôležité je znížiť príjem živočíšnych a nasýtených tukov, ako aj soli a vyhýbať sa konzumácii alkoholu. Odporúča sa piť veľa vody (pomáha telu zbaviť sa toxínov a iných škodlivých látok).
Petra pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, mám dedičnú predispozíciu k rakovine krčka maternice (moja matka a babička mali rakovinu). Mám len 30 rokov, a myslím si, že sa ešte nemusím dať vyšetriť. Pred pár dňami som si však všimla, že sa mi zakalil moč. Aký moč sa vyskytuje pri rakovine krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, rakovina krčka maternice v počiatočných štádiách zvyčajne nespôsobuje zmeny vo farbe alebo zložení moču, to znamená, že moč pri rakovine krčka maternice môže byť rovnaký ako moč zdravého človeka. Keď sa však rakovinové bunky rozšíria z krčka maternice do okolitých orgánov, napríklad do močového mechúra, moč môže zmeniť farbu a môže obsahovať krv alebo iné prímesi.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.