Logo
0800200000
Čítať 9 minút

Prevencia hemoroidov

Prevencia hemoroidov
Čítať 9 minút | Vytvorené: 26 apríl 2019 | aktualizované: 29 november 2022 | 15280 15280
1

Čo spôsobuje hemoroidy?

Hemoroidy sú proktologické ochorenie charakterizované vznikom kŕčových žíl v konečníku. Komplikácie hemoroidov môžu spôsobiť nekrózu hemoroidálneho uzla. Prevencia hemoroidov pomáha predchádzať ich zhoršeniu a vzniku komplikácií.

Príčiny vzniku hemoroidov

Príčiny vzniku hemoroidov

Hemoroidy vznikajú v dôsledku poruchy trávenia a stagnácie krvi v žilách konečníka. Faktory, ktoré vyvolávajú vznik hemoroidov sú:

  • neaktívny a sedavý spôsob života;
  • chronická zápcha;
  • častá hnačka;
  • nadmerné tlačenie počas defekácie;
  • podvýživa s nízkym obsahom vlákniny;
  • dlhodobé sedenie na toalete;
  • análny sex;
  • ťažká fyzická námaha;
  • tehotenstvo a pôrod.

Neskorá liečba análnych trhlín je rovnako rizikovým faktorom pre vznik hemoroidov. Análne trhliny spôsobujú zápal sliznice konečníka.

2

Prečo sa zhoršujú hemoroidy?

Exacerbácia hemoroidov je spôsobená poškodením a stenčením rektálnej sliznice. S pribúdajúcim vekom sa steny ciev v análnom kanáli stávajú menej pružnými, čo spôsobuje stázu krvi v rektálnych žilách. Častá zápcha pri hemoroidoch spôsobuje nadmerné roztiahnutie zvierača a zvyšuje vnútrobrušný tlak na konečník, čo vedie k zápalu hemoroidov. Hnačka taktiež spôsobuje podráždenie črevných stien a môže byť príčinou vzniku hemoroidov.

Nadmerné cvičenie môže zvýšiť vnútrobrušný tlak a spôsobiť zhoršenie stavu hemoroidov (prolaps). Nadmerné užívanie alkoholu môže byť príčinou krvácania hemoroidov (alkohol rozširuje cievy).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Prevencia hemoroidov pri sedavom zamestnaní

Sedavý spôsob života a sedavé zamestnanie zhoršujú krvný obeh v dolnej časti tela. Žilová krv stagnuje v panve a v konečníku, čo spôsobuje zväčšenie kavernózneho tkaniva v konečníku. Prevencia vzniku hemoroidov pri sedavom zamestnaní spočíva v cvičení, ktoré bráni stagnácii krvi. Dôležité je urobiť každú hodinu krátku pauzu (päť až desať minút), vstať od stola, prejsť sa, pocvičiť si. Je tiež potrebné zdravo sa stravovať a zahrnúť do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, aby sa zlepšila peristaltika čriev.

Prevencia vzniku hemoroidov u vodičov spočíva v prestávkach po troch hodinách jazdy. Ak nie je možné zastaviť, odporúča sa vykonávať cviky na prevenciu hemoroidov počas jazdy (sťahovanie a uvoľňovanie svalov perinea). Pri dlhom sedení sa používa aj vankúš proti hemoroidom s otvorom uprostred, aby sa oblasť konečníka nedotýkala sedadla.

4

Prevencia hemoroidov počas tehotenstva a po pôrode

Zväčšená maternica vyvíja počas tehotenstva nadmerný tlak na panvové dno a vedie k žilovej stáze v konečníku. Prevencia hemoroidov počas tehotenstva zahŕňa:

  • normalizáciu trávenia;
  • rýchle vyprázdňovanie čriev;
  • príjem dostatočného množstva tekutín (približne dva litre vody denne);
  • nosenie pohodlnej spodnej bielizne z prírodného materiálu.

Počas pôrodu sa svaly konečníka napínajú, čo môže spôsobiť zhoršenie stavu hemoroidov. Prevencia hemoroidov po pôrode zahŕňa zdravú stravu (konzumáciu potravín bohatých na vitamíny a minerály), miernu fyzickú aktivitu, vyhýbanie sa nadmernému tlačeniu pri vyprázdňovaní a pravidelnú osobnú hygienu.

5

Cviky na prevenciu hemoroidov

Cviky na prevenciu hemoroidov pomáhajú posilňovať sedavé svaly, brušné svaly a svaly dolných končatín. Cvičenia na prevenciu hemoroidov zlepšujú prekrvenie panvy a zabraňujú stagnácii krvi v žilách konečníka. Cvičenia na zabránenie vzniku hemoroidov:

  • v stoji s prekríženými nohami napnite sedacie svaly a svaly konečníka a držte ich napnuté aspoň desať sekúnd; 
  • v ľahu na chrbte zdvíhajte postupne obe nohy;
  • v ľahu na chrbte prekrížte narovnané nohy a kmitajte nimi (nožnicové cvičenie);
  • v sede na tvrdej stoličke vystrite chrbát a rytmicky napínajte svaly zvierača;
  • v ľahu na chrbte pokrčte kolená, oprite sa o päty, pomaly zdvihnite panvu, vydržte chvíľu v tejto polohe a vráťte sa do pôvodnej polohy (cvičenie gluteálny most);
  • v ľahu na chrbte zdvihnite nohy a imitujte jazdu na bicykli;
  • v polohe na chrbte si nohy pritiahnite k bruchu, vydržte (opakujte viackrát);
  • v polohe na kolenách zdvíhajte striedavo pravú a ľavú nohu.

Každé cvičenie by sa malo opakovať 10 až 15 krát, dva alebo trikrát denne. Na prevenciu vnútorných a vonkajších hemoroidov sú vhodné prechádzky, plávanie a masáž prostaty. Cvičeniu sa treba vyhnúť, ak sú hemoroidy zapálené, pretože môže dôjsť ku komplikáciám (vypadnutie hemoroidálneho uzla).

6

Medikamentózna prevencia vzniku hemoroidov

Medikamentózna prevencia vzniku hemoroidov zahŕňa užívanie liekov, ktoré zlepšujú žilový tonus a zvyšujú prietok krvi. Prevencia proti zhoršeniu hemoroidov spočíva v používaní mastí, rektálnych čapíkov a tabliet, ktoré zabraňujú žilovej stáze v konečníku a vzniku zápalu. Proktológ môže po vyšetrení predpísať čapíky a masti na prevenciu vzniku hemoroidov. 

Na prevenciu vzniku hemoroidov u mužov a žien sa používajú lokálne prípravky, ktoré obsahujú heparín a zvyšujú žilový tónus v konečníku. Prípravky obsahujúce heparín zlepšujú krvný obeh a podporujú prúdenie lymfy.

7

Životný štýl pri prevencii vzniku hemoroidov

Prevencia vzniku hemoroidov a prostatitídy spočíva v zdravom životnom štýle. Dôležité je upraviť si jedálníček, konzumovať potraviny bohaté na vitamíny a minerály a dodržiavať pitný režim. Ďalej je potrebné sa vyhýbať sedavému spôsobu života a ťažkej fyzickej práci.

Prevencia vzniku hemoroidov zahŕňa cvičenia na posilnenie sedacieho svalu, análneho zvierača, prechádzky a miernu fyzickú aktivitu. Je potrebné dodržiavať správnu osobnú hygienu, nosiť pohodlnú spodnú bielizeň a vyhýbať sa noseniu tesného oblečenia. Taktiež je potrebné vzdať sa nezdravých návykov, pretože prispievajú k zhoršeniu stavu hemoroidov. Konzumácia alkoholických nápojov a tabakových výrobkov môže viesť k žilovej stáze v konečníku a vzniku chronických hemoroidov.

8

Diéta pri hemoroidoch

Diéta pri hemoroidoch spočíva vo vylúčení takých potravín z jedálnička, ktoré dráždia sliznicu čreva. Ďalej je potrebné vylúčiť z jedálnička pikantné, údené, vyprážané jedlá, pečivo, droždie a potraviny s vysokým obsahom soli. Vhodná strava pri hemoroidoch:

  • čerstvú a varenú zeleninu;
  • mliečne výrobky;
  • rastlinné oleje;
  • otruby a obilniny;
  • ovocie;
  • chudé mäso a ryby.

Vyhnite sa sýteným a sladkým nápojom a káve. Jedlo by sa malo konzumovať v malých dávkach štyrikrát až päťkrát denne. Proktológovia odporúčajú piť aspoň dva litre vody denne, aby sa stolica zmäkčila a ľahšie vylúčila.

9

Hygiena pri hemoroidoch

Liečba a prevencia vzniku hemoroidov v domácom prostredí spočíva v správnej intímnej hygiene. Po vyprázdnení sa odporúča utrieť konečník mäkkým toaletným papierom alebo vlhkou handričkou, aby sa netraumatizovala zapálená sliznica. Odporúča sa používať aj bidet na preplachovanie perinea teplou vodou. Bielizeň je potrebné prať pracím prostriedkom, ktorý neobsahuje agresívne chemické látky.

Pri hemoroidoch sú vhodné aj teplé kúpele. Vo vani pri polohe v sede zdvihnite kolená a pritlačte si ich k bruchu. Taktiež je potrebné nosiť pohodlnú spodnú bielizeň z prírodných tkanín (bavlna a hodváb).

10

Čo nie je vhodné robiť pri hemoroidoch?

Pri zhoršení hemoroidov je potrebné upraviť životný štýl a vyhnúť sa faktorom, ktoré spôsobujú zápal žíl v konečníku. Pri hemoroidoch nie je vhodné:

  • vykonávať ťažkú fyzickú prácu;
  • zdvíhať ťažké veci;
  • bicyklovať a jazdiť na koni;
  • sedieť na studenom povrchu;
  • nosiť priliehavú spodnú bielizeň a nohavice;
  • navštevovať kúpele a sauny;
  • piť alkohol a nápoje s kofeínom.

Taktiež nie je vhodné podstupovať samoliečbu alebo používať ľudové prostriedky na liečbu hemoroidov. Pri zápale žíl konečníka je potrebné sa objednať na vyšetrenie k proktológovi.

11

Ako chodiť na toaletu pri hemoroidoch?

Pri hemoroidoch neignorujte nutkanie na vyprázdnenie a choďte na toaletu ihneď ako pocítite potrebu. Vyhýbajte sa tlačeniu počas defekácie, vyhnete sa tým namáhaniu konečníka. Proktológovia neodporúčajú sedieť na toalete príliš dlho, aby sa nezvýšil tlak na žily v konečníku.

Po vyprázdnení je potrebné konečník umyť teplou vodou. V prípade ak nie je dostupná sprcha, použite vlhčené hygienické obrúsky.

12

Ako vyliečiť hemoroidy?

Proktológ sa špecializuje na liečbu a prevenciu hemoroidov. Pri prvom stretnutí vás proktológ vyšetrí, odoberie anamnézu a predpíše ďalšie vyšetrovacie metódy. Diagnostika hemoroidov zahŕňa manuálne vyšetrenie a prístrojové vyšetrovacie metódy (anoskopiu a rektoskopiu). 

Na základe výsledkov vyšetrenia proktológ predpíše liečbu. Na odstránenie hemoroidov sa používajú miniinvazívne metódy liečby (laserová vaporizácia, podviazanie hemoroidu gumeným krúžkom, infračervená koagulácia). Lekár môže predpísať flebotropné a protizápalové lieky.

Chronické hemoroidy si vyžadujú vyšetrenie u proktológa aspoň raz ročne. V prípade zhoršenia stavu hemoroidov je možné sa objednať na konzultáciu s proktológom online. Konzultácia online je vhodná, ak potrebujete urgentne odpovedať na otázku týkajúcu sa liečby hemoroidov alebo ak nemáte možnosť navštíviť lekára osobne. Recenzie o proktológoch si môžete prečítať na webovej stránke nášho medicínskeho centra.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Prevencia hemoroidov - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 3 hodnotenia
Prevencia hemoroidov
Lekár oddelenia proktológie.
Prevencia hemoroidov
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Vratislav pred rokom
Dobrý deň, aká je najúčinnejšia liečba hemoroidov?
Odpovedať
Dobrý deň, výber lieku na hemoroidy závisí od ich štádia, formy a príznakov. Nemali by ste sa liečiť sami alebo užívať lieky bez lekárskeho predpisu. Najúčinnejší liek na hemoroidy môže vybrať len proktológ po vyšetrení.
Katarzyna pred rokom
Vedeli by ste mi povedať, ako správne ležať pri hemoroidoch?
Odpovedať
Výber polohy na spanie a odpočinok pri hemoroidoch závisí od ich štádia a bolestivých pocitov. Najvhodnejšia poloha je v ľahu na boku, kedy sú svaly uvoľnené a na zapálené miesta nie je vyvíjaný tlak. Spanie na chrbte môže spôsobiť nepríjemné pocity, ak sa análna oblasť dostane do kontaktu s povrchom postele.
Eva pred rokom
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či pomáha heparínová masť pri hemoroidoch?
Odpovedať
Dobrý deň. Heparínová masť sa používa na liečbu a prevenciu hemoroidov. Heparín má protizápalové a analgetické účinky, zlepšuje prekrvenie konečníka. Tento produkt sa môže používať po predpísaní proktológom.
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, ktorú voľnopredajná masť na hemoroidy je vhodné používať v ranom štádiu hemoroidov?
Odpovedať
Dobrý deň, v počiatočných štádiách hemoroidov môžete použiť masť Levomekol. Masť zmierňuje zápal sliznice konečníka, odstraňuje bolesť a svrbenie. Výsledkom je regenerácia análnej traumy a obnova sliznice. Prípravok sa môže používať len po vyšetrení proktológom.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, vedeli by ste mi povedať, či sa Detralex môže používať na prevenciu hemoroidov?
Odpovedať
Dobrý deň. Detralex sa používa na liečbu a na zníženie rizika vzniku hemoroidov. Detralex zvyšuje tonus ciev a odstraňuje žilovú stázu, čo pomáha normalizovať krvný obeh a predchádzať tak vzniku hemoroidov. Liek sa môže používať len po konzultácii s lekárom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.