Logo
0800200000

Štádia hemoroidov: ich príznaky a liečba

Štádia hemoroidov: ich príznaky a liečba
Čítať 6 minút | Vytvorené: 8 jún 2023 | aktualizované: 30 jún 2023 | 7017 7017
Hemoroidy sa vyskytujú približne u 20 až 50% ľudí vo veku 45 - 65 rokov. Proktológ sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou hemoroidov.

Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy sú rozšírené žily v oblasti konečníka a análneho otvoru. Pod sliznicou konečníka sú žilové plexy, ktoré sa v dôsledku zvýšeného tlaku a stagnácie krvi v dolnej časti čriev zväčšujú a tvoria uzliny. Medzi časté príčiny vzniku hemoroidov patrí tehotenstvo, fyzická námaha, chronická zápcha a obezita.

Aké sú typy hemoroidov?

Hemoroidy môžu byť lokalizované v konečníku alebo blízko anusu. V závislosti od umiestnenia hemoroidov rozlišujeme tieto typy:

  • vnútorné (sú lokalizované v lúmene konečníka);
  • vonkajšie (sú lokalizované v oblasti análneho otvoru);
  • kombinované (sú kombináciou oboch typov).

Vnútorné hemoroidy sú pokryté sliznicou čreva a pri fyzickej námahe (vzpieraní, defekácii) sa môžu vysunúť. Vonkajšie hemoroidy sú pokryté kožou a vyzerajú ako pružné namodralé hrbolčeky.

Štádiá hemoroidov

V počiatočných štádiách choroby sú žily análneho kanála mierne zapálené a zväčšené. S progresiou ochorenia sa hemoroidy výrazne zväčšujú a zahusťujú.

Štádiá hemoroidov

Príznaky hemoroidov

1. štádium hemoroidov

Hemoroidy sú zvyčajne neviditeľné a zriedka spôsobujú nepríjemné pocity. Hemoroidy sú rozšírené, ale nevystupujú z konečníka

2. štádium hemoroidov

Hemoroidné uzliny sa zväčšujú, vypadávajú z konečníka pri fyzickej námahe (defekácii, zdvíhaní závaží) a samostatne sa vracajú naspäť

3. štádium hemoroidov

Dochádza k periodickému prolapsu hemoroidných uzlín aj pri menšej záťaži (kýchanie, kašeľ). Zreponovať ich možno iba manuálne (prstom)

4. štádium hemoroidov

Hemoroidné uzliny neustále vypadávajú z konečníka a nedajú sa vrátiť späť 

Pri absencii včasnej liečby choroba postupuje a vznikajú komplikácie (anémia, zvieranie alebo trombóza hemoroidnej uzliny). Diagnostikou hemoroidov sa zaoberá proktológ.

Ako zistiť v akom štádiu sú hemoroidy?

V počiatočnom štádiu môžu hemoroidy pri vyprázdňovaní krvácať. Krv môže byť na toaletnom papieri alebo vo výkaloch. Môžeme pociťovať istý diskomfort, ktorý sa prejavuje svrbením análneho otvoru alebo slabým pnutím (pocitom tlaku).

Stupne hemoroidov

Stupne hemoroidov

Hemoroidy s prolapsovanými uzlinami 2. alebo 3. štádia sú charakterizované silnou bolesťou počas defekácie, výskytom edému a zápalom mäkkých tkanív v oblasti análneho otvoru. Hemoroidy v poslednom štádiu sa prejavujú profúznym krvácaním, trombózou (upchatie ciev krvnou zrazeninou) a nekrózou (odumretím tkaniva) hemoroidných uzlín. 

Počiatočné štádium hemoroidov

Hlavnými príznakmi počiatočného štádia vnútorných hemoroidov sú krvácanie a menšie bolesti, ktoré sa zhoršujú sedením, chôdzou a defekáciou. Vonkajšie hemoroidy 1. štádia sa prejavujú nepríjemnými pocitmi a svrbením v análnej oblasti. Krvácanie pri vonkajších hemoroidoch je zriedkavé, pretože hemoroidy nie sú namáhané vyprázdňovaním.

Ako vyzerá počiatočné štádium hemoroidov?

V počiatočnom štádiu sú hemoroidy neviditeľné, hemoroidné uzliny sú mierne zväčšené a vyzerajú ako "výčnelky" v sliznici konečníka. Keď sú hemoroidy poranené alebo zapálené, objaví sa hyperémia (začervenanie).

Štádium, v ktorom sa hemoroidy nachádzajú, určí proktológ na základe zhromaždenej anamnézy a vyšetrenia análnej oblasti rektoskopicky - rektoskopia  (endoskopické vyšetrenie sliznice dolnej tretiny hrubého čreva).

Ako liečiť hemoroidy v počiatočnom štádiu?

Na liečenie počiatočného štádia hemoroidov proktológ predpisuje lieky proti bolesti a protizápalové lieky na zníženie bolesti a svrbenia. Liečba hemoroidov v počiatočných štádiách zahŕňa diétu na prevenciu zápchy.

Diéta pri hemoroidoch

Ovocie (jablká, banány, marhule, broskyne)

Zelenina (cvikla, mrkva, brokolica, cuketa)

Kaše (pohánka, ovsené vločky, jačmeň)

Chudé mäso (kuracie, morčacie, králičie)

Morské plody

Ľahké mäsové alebo zeleninové vývary

Pri hemoroidoch musíte piť dostatok vody a prestať piť alkoholické nápoje. Zo stravy je potrebné vylúčiť vyprážané a korenené jedlá, cukrovinky, mlieko a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku.

Hemoroidy 2. štádia

V 2. štádiu dochádza k zvýrazneniu predchádzajúcich symptómov (hojnejšie krvácanie, výskyt slizničných sekrétov, intenzívnejší tlak a svrbenie). Hemoroidné uzliny vypadávajú pri silnom tlaku na stolicu, ale samovoľne sa vťahujú. V 2. štádiu ochorenia proktológ predpisuje liekovú terapiu alebo vykoná miniinvazívny zákrok, pri ktorom odstráni hemoroidy. Miniinvazívne odstránenie hemoroidov:

  • laserové odstránenie hemoroidov - tenký laserový lúč odstráni hemoroidy bez zásahu do okolitého zdravého tkaniva;
  • ligácia hemoroidov gumenými krúžkami - lekár nasadí na hemoroidy špeciálny krúžok, následkom čoho uzol atrofuje (zmenšuje sa a vysychá) a bezbolestne mizne.

Miniinvazívne operácie sa vykonávajú ambulantne a trvajú približne 10 až 20 minút. Výhodou laserovej metódy odstránenia hemoroidov, alebo ich podviazania je minimálne riziko komplikácií (krvácanie, infekcia).

Hemoroidy 3. štádia 

3. štádium je nápadné a obťažujúce. Prejavuje sa intenzívnou bolesťou v anuse a silným krvácaním jasno červenej farby. V dôsledku výrazného nárastu hemoroidných uzlín dochádza k pocitu cudzieho telesa v konečníku alebo pocitu neúplného vyprázdnenia po stolici.

V 3. štádiu proktológ odstráni hemoroidy laserom alebo urobí ligáciu hemoroidov a predpíše vhodnú diétu. Liečba hemoroidov 3. štádia bez operácie môže viesť k progresii ochorenia a rozvoju komplikácií (trombóza, nekróza).

Hemoroidy 3. štádia počas tehotenstva je možné liečiť konzervatívne pomocou liekov proti bolesti a protizápalovými liekmi. Pri závažných príznakoch je možné vykonať miniinvazívnu operáciu.

Hemoroidy 4. štádia

Pokročilé štádium hemoroidov sa prejavuje silnými bolesťami v dôsledku výrazného zväčšenia uzlín a trombózy žíl, ako aj častým krvácaním, ktoré vedie k anémii (pokles počtu červených krviniek a hemoglobínu v krvi). Pri hemoroidoch 4. štádia je možný výskyt zápalových ochorení (proktitída alebo pararektálny absces).

Vo 4. štádiu hemoroidov sa vykonáva hemoroidektómia (chirurgické odstránenie hemoroidov). Konzervatívne a miniinvazívne metódy liečby sú neúčinné.

V ktorom štádiu je potrebná operácia?

Operácia sa vykonáva v 3. a 4. štádiu hemoroidov, ako aj pri veľkých hemoroidoch alebo trombóze žíl. Konzervatívna terapia môže mierne znížiť závažnosť symptómov, ale bez chirurgickej liečby choroba postupuje a vznikajú komplikácie.

Ako zabrániť rozvoju hemoroidov?

Aby sa zabránilo vzniku hemoroidov, je potrebné jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Ďalšie metódy prevencie hemoroidov v počiatočnom štádiu sú:

  • dostatočný pitný režim;
  • pravidelné vyprázdňovanie;
  • pravidelné fyzické aktivity a cvičenia, ktoré prispievajú k normalizácii motoricko-evakuačnej funkcie čreva a znižujú riziko vzniku hemoroidov.

Dôležité je dodržiavať pravidlá osobnej hygieny (po stolici sa umyť, nepoužívať tvrdý toaletný papier) a vyhýbať sa dlhodobému sedeniu. Je potrebné mať pod kontrolou svoju váhu, pretože nadmerná telesná hmotnosť môže zvýšiť zaťaženie žíl a prispieť k rozvoju hemoroidov.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Štádia hemoroidov: ich príznaky a liečba - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa vyhnúť exacerbácii hemoroidov?

Aby sa predišlo exacerbácii hemoroidov, je potrebné vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré prispievajú k zápche (údeniny, zemiaky, červené mäso). Je dôležité piť dostatok vody a dodržiavať správnu osobnú hygienu.

2. Ako liečiť chronické hemoroidy?

Liečba chronických hemoroidov závisí od štádia patológie a závažnosti symptómov. Pri mierne zväčšených hemoroidných uzlinách lekár predpisuje lieky a diétnu terapiu, v ťažších prípadoch proktológ vykonáva minimálne invazívne zákroky alebo operáciu na odstránenie hemoroidov.

3. Ako vyliečiť hemoroidy 4. stupňa bez operácie?

Hemoroidy 4. štádia nie je možné vyliečiť bez operácie, pretože hemoroidné uzliny sú výrazne zväčšené, zapálené a často dochádza k trombóze žíl. Aby ste sa zbavili hemoroidov, proktológ vykonáva hemoroidektómiu (chirurgické odstránenie hemoroidov).

4. Môžu sa hemoroidy 3. štádia vyliečiť?

Pri hemoroidoch 3. štádia proktológ vykonáva minimálne invazívne zákroky (napríklad laserové odstránenie alebo podviazanie hemoroidných uzlín) alebo chirurgickú liečbu výrazne zväčšených a zapálených rektálnych žíl. Lekár taktiež predpisuje diétnu terapiu na prevenciu zápchy.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 4 hodnotenia
Štádia hemoroidov: ich príznaky a liečba
Lekár oddelenia proktológie.
Štádia hemoroidov: ich príznaky a liečba
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Roman pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čo robiť s hemoroidmi v akútnom štádiu?
Odpovedať
Dobrý deň! V akútnom štádiu hemoroidov je potrebné vyhnúť sa poraneniu uzlín, dodržiavať pravidiel osobnej hygieny a dohodnúť si stretnutie s proktológom, ktorý v prípade potreby predpíše medikamentóznu terapiu alebo chirurgické odstránenie hemoroidných uzlín.
Barbora pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Ak sa vyskytuje počiatočné štádium hemoroidov počas tehotenstva, je nutná operácia?
Odpovedať
Dobrý deň! Nie, operácia sa nevykonáva v počiatočnom štádiu hemoroidov. Lekár predpisuje diétnu terapiu a lieky (lieky proti bolesti a protizápalové lieky).
Pavol pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Je možné liečiť hemoroidy v počiatočných štádiách doma?
Odpovedať
Dobrý deň! Ľudové lieky alebo liečba hemoroidov druhého štádia v domácich podmienkach môžu viesť k progresii patológie. Aby sa zabránilo rozvoju komplikácií, je potrebné poradiť sa s proktológom: lekár predpíše lieky alebo odstráni hemoroidnú uzlinu minimálne invazívnym spôsobom.
Elena pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čo robiť s chronickými kombinovanými hemoroidmi 2. štádia?
Odpovedať
Dobrý deň! Pri kombinovaných hemoroidoch 2. štádia proktológ odstraňuje hemoroidné uzliny pomocou minimálne invazívnych postupov a tiež predpisuje diétnu terapiu, aby sa zabránilo opätovnému výskytu patológie.
Adriána pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Môžu sa hemoroidy 2. štádia vyliečiť bez operácie?
Odpovedať
Dobrý deň! Áno, v druhom štádiu hemoroidov môže proktológ predpísať diétnu terapiu a lieky (lieky proti bolesti a protizápalové lieky), ako aj vykonať laserové odstránenie alebo podviazanie uzlín.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.