Logo
0800200000

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 17 august 2023 | aktualizované: 23 apríl 2024 | 5572 5572
5572
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Precitlivenosť na lepok bola diagnostikovaná u 10-15% populácie, ale potenciálne ju možno zistiť u 30-50% ľudí na svete, ktorí sú asymptomatickí. Celiakia (intolerancia lepku) postihuje asi 1% populácie.

Čo je lepok?

Lepok je zmes bielkovín, ktoré vznikajú zmiešaním gliadínu a glutenínu prítomného v obilninách (napr. pšenica, jačmeň atď). Pre väčšinu ľudí je lepok bezpečnou látkou, ktorú telo ľahko znáša a strávi.

Načo slúži lepok?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Glutén je lepok, ktorý je zodpovedný za štrukturálne vlastnosti cesta, dodáva mu pružnosť a elasticitu (chlieb, rožky a koláče). Lepok je potrebný pre:

  • zachovanie tvaru výrobku. Lepok pôsobí ako spojivo, pomáha udržiavať tvar cesta a zabraňuje jeho drobeniu tým, že „drží“ všetky ingrediencie pohromade;
  • priedušnosť. Bielok v interakcii s kvasinkami alebo kypriacimi činidlami vytvára sieť, ktorá zachytáva oxid uhličitý vznikajúci pri kvasení alebo pri chemickom kysnutí. To umožňuje, aby pečivo vykyslo a vytvorilo poréznu štruktúru.
  • vylepšenie textúry. Lepok dodáva pečivu požadovanú štruktúru, vďaka čomu je mäkké a jemné.

Proteínový lepok pomáha zadržiavať vlhkosť v ceste, čím zabraňuje presušovaniu výrobkov a zvyšuje trvanlivosť. Lepok tiež zabraňuje tvorbe veľkých bublín počas pečenia, vďaka čomu si výrobok zachováva jednotnú štruktúru.

Ako vyzerá lepok?

Vo svojej čistej forme lepok vyzerá ako biely alebo mierne žltkastý prášok podobný múke. Po navlhčení vodou vytvára elastickú a lepkavú hmotu sivej farby.

Vo výrobkoch na základe pšenice lepok môže vyzerať ako želatínové alebo lepkavé prísady, najmä počas miesenia cesta. Lepok možno uvidieť, pri skúmaní cesta počas miesenia alebo vaľkania.

Lepok v produktoch

Lepok v produktoch

Aké potraviny obsahujú lepok?

Lepok sa nachádza v potravinách, ktoré sú vyrobené z obilnín (pšenica, jačmeň, raž a ich deriváty).

Tabuľka produktov obsahujúcich lepok

Kategória produktov

Príklady

Chlieb a pečivo

Chlieb, rožky, bagety, lokše, muffiny, koláče a croissanty vyrobené z pšeničnej múky

Pasta a cestoviny

Cestoviny z pšeničnej múky (špagety, makaróny, farfalle a fettuccine)

Sladkosti

Keksy, koláče, vafle a muffiny

Rýchle raňajkové cereálie

Müsli s pšenicou alebo pšeničné, jačmenné a ražné vločky

Omáčky

Omáčky, marinády a obaľovacie zmesi obsahujúce pšeničnú múku (napríklad lepok sa často nachádza v majonéze, sójovej omáčke alebo teriyaki)

Zahusťovadlá a prísady

Niektoré zahusťovadlá a stabilizátory potravín (ako je modifikovaný pšeničný škrob)

Klobásové výrobky

Niektoré druhy klobás, párkov, paštét a lahôdok môžu obsahovať lepok používaný ako spojivo

Mäsové a rybacie výrobky

Fašírky, mäsové guľôčky a iné výrobky, pri príprave ktorých sa používali obaľovacie zmesi na základe pšeničnej múky

Konzervované potraviny

Mäsové, rybacie, ovocné a zeleninové konzervy v omáčke, polievky a omáčky

Koreniny a zmesi na varenie

Strúhanka, suché zmesi na pečenie, polievky a omáčky, kari a ázijské koreniny

Väčšina druhov pív obsahuje lepok, keďže sa vyrábajú z jačmeňa alebo pšenice. Existujú však špeciálne bezlepkové druhy piva (napríklad na základe kukurice alebo ryže).

Existuje aj kukuričný lepok, ktorý sa získava spracovaním kukuričných zŕn na melasu a škrob. Je to čistý proteín a má nutričné ​​vlastnosti.

Aké sú výhody lepku?

Mnohé výskumy spájajú konzumáciu celých zŕn, ktoré obsahujú lepok, so zlepšením zdravia. Zistilo sa, že ľudia, ktorí jedia 2 až 3 porcie pšenice denne, majú nižšie riziko srdcových chorôb, mozgovej mŕtvice a cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí jedia menej pšenice alebo ju úplne vylúčia zo svojho jedálnička. Výhody lepku pre organizmus:

  • bielkoviny. Lepok je zdrojom bielkovín s obsahom aminokyselín potrebných pre rast, obnovenie a udržanie zdravých tkanív v tele. Proteíny zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe biologicky aktívnych látok (enzýmy, hormóny a protilátky);
  • celulóza. Lepok je prítomný v obilninách, ktoré sú bohaté na vlákninu. Je to nerozpustná vláknina, ktorá podporuje správnu funkciu čriev a zlepšuje peristaltiku, zabraňuje zápche a prispieva k stabilite črevnej mikroflóry;
  • minerály. Potraviny obsahujúce lepok obsahujú železo, horčík, zinok a mangán. Minerály sú dôležité pre udržanie imunitného systému, tvorbu kostí a fungovanie kardiovaskulárneho systému;
  • zdroj energie. Chlieb, cestoviny a obilniny majú vysoký obsah uhľohydrátov, ktoré sú hlavným zdrojom energie pre telo, zabezpečujú jeho prácu a činnosť.

Výhoda lepku spočíva aj v jeho pôsobení ako prebiotika. Jednou zo zložiek pšeničných otrúb je prebiotický sacharid arabinoxylánový oligosacharid, ktorý stimuluje aktivitu bifidobaktérií v hrubom čreve.

Je lepok škodlivý?

Medzi enzýmy, ktoré štiepia lepok, patrí amyláza (nachádza sa v slinách a štiepi niektoré sacharidy počas žuvania) a proteázy (pepsín a trypsín), ktoré spracovávajú látku, keď sa dostane do žalúdka. Lepok však nie je úplne strávitelný a jeho častice vstupujú do tenkého čreva a nakoniec sú z tela vylúčené .

Lepok je škodlivý len pre ľudí, ktorí ho nie sú schopní tolerovať. Kontraindikácie pre konzumáciu lepku:

  • celiakia (autoimunitné ochorenie). Spôsobuje poškodenie tenkého čreva u ľudí, ktorí konzumujú lepok;
  • citlivosť (neznášanlivosť) na lepok. Prejavuje sa podráždením gastrointestinálneho traktu;
  • alergia na pšenicu.

Lepok je škodlivý pre mozog pri gluténovej ataxii, neurologickom autoimunitnom ochorení, pri ktorom protilátky napádajú nervové bunky a mozgové tkanivo, čo vedie k zápalu a poškodeniu. Patológia sa môže prejaviť poruchou koordinácie a rovnováhy, trasením končatín, stratou citlivosti v nohách a rukách, úbytkom svalovej hmoty a celkovou slabosťou. Neurológ môže diagnostikovať ataxiu gluténu.

Lepok pri cukrovke nie je kontraindikovaný. Odporúča sa však obmedziť konzumáciu pečiva a sladkostí, ktoré ho môžu obsahovať, vzhľadom na cukor v ich zložení.

Ako sa rozvija alergia na lepok?

Alergia na lepok neexistuje a často sa zamieňa s alergickou reakciou na potraviny, ktoré ju obsahujú (napríklad pšenica), intoleranciou lepku alebo celiakiou. Pri podozrení na alergiu na lepok u detí a dospelých je potrebné konzultovať s gastroenterológom, ktorý určí príčinu príznakov. Ako vyzerá alergia u detí na potraviny obsahujúce lepok môžete vidieť na fotografii.

Alergia u dieťaťa na výrobky obsahujúce lepok

Alergia u dieťaťa na výrobky obsahujúce lepok

Neznášanlivosť lepku vzniká vtedy, keď telo nedokáže absorbovať sacharidy alebo, keď produkty z lepku patologicky pôsobia na sliznicu tráviaceho traktu. V prípade ochorenia patogénne mikroorganizmy nezostávajú na sliznici, prenikajú do krvi alebo pečene a spôsobujú zápal. Príznaky intolerancie lepku:

  • bolesť brucha;
  • zvýšená úzkosť;
  • nafukovanie alebo nadmerná plynatosť;
  • zhoršená koncentrácia;
  • hnačka alebo zápcha;
  • anémia (chudokrvnosť);
  • zvýšená únava;
  • bolesť hlavy;
  • nevoľnosť a zvracanie;
  • bolesť kĺbov.

Príznaky intolerancie lepku

Príznaky intolerancie lepku

Podobne ako potravinová alergia na pšenicu, aj intolerancia na lepok sa prejavuje červenou vyrážkou, pľuzgiermi, olupovaním, svrbením a pálením kože. U väčšiny ľudí je intolerancia sprevádzaná syndrómom dráždivého čreva.

Kožná vyrážka pri intolerancií na lepok

Kožná vyrážka pri intolerancií na lepok

Pri reakcii na lepok je dôležité vylúčiť aj celiakiu, ktorá sa vyznačuje imunitnou odpoveďou v tenkom čreve. V dôsledku toho sa poškodzuje črevná sliznica a zhoršuje sa vstrebávanie živín. Príznaky celiakie:

  • príznaky porúch vo fungovaní gastrointestinálneho traktu (hnačka, bolesť brucha, nevoľnosť a vracanie, zápcha);
  • anémia (v dôsledku nedostatku železa);
  • vredy v ústnej dutine;
  • svrbenie a pľuzgiere na koži;
  • dysfunkcia sleziny.

Na rozdiel od alergie na potraviny obsahujúce lepok môže celiakia viesť k mäknutiu (osteomalácia) alebo strate hustoty (osteoporóza) kostí. Možné je aj poškodenie nervového systému, ktoré sa prejavuje tŕpnutím a necitlivosťou končatín, poruchou rovnováhy a zhoršením kognitívnych funkcií (napríklad pamäte a reči).

Ako sa diagnostikuje intolerancia lepku?

Pred začatím liečby terapeut alebo gastroenterológ zhromaždí anamnézu a analyzuje ťažkosti pacienta, aby vylúčil gastrointestinálne ochorenia, ktoré nesúvisia s lepkom (napríklad syndróm dráždivého čreva). Diagnostika intolerancie lepku a celiakie:

  • kožné testy. Neexistuje žiadny test na lepok, takže lekár vylučuje reakciu tela na pšenicu;
  • krvné testy. Lekár môže nariadiť sérologické alebo genetické vyšetrenie na zistenie proteínových protilátok alebo antigénov bielych krviniek;
  • endoskopia. Lekár zavedie cez ústa endoskop (tenká hadička s kamerou a svetlom na konci), aby preskúmal tenké črevo a odobral biopsiu (vzorku tkaniva) na posúdenie rozsahu poškodenia;
  • kapsulová endoskopia. Zákrok spočíva v prehltnutí malej kapsuly s fotoaparátom, ktorý pri prechode gastrointestinálnym traktom urobí tisíce snímok sliznice a prenesie ich do záznamového zariadenia. Samotná kamera sa vylučuje z tela pri pohybe čriev.

Ak máte podozrenie na intoleranciu lepku, lekár vás tiež požiada, aby ste 6 týždňov dodržiavali bezlepkovú diétu na posúdenie príznakov. Po obdržaní výsledkov krvných testov na bielkoviny lepku gastroenterológ rozhodne o potrebe zmeny stravy.

Ktoré obilniny neobsahujú lepok?

Lepok sa nachádza v obilných výrobkoch: pšenica, jačmeň a raž. Obilniny, ktoré neobsahujú lepok:

  • ryža (biela, hnedá a čierna);
  • quinoa;
  • krupica (z kukurice alebo ryže);
  • kukuričná krupica (polenta);
  • Herkules (herkulesové krúpy);
  • proso;
  • tapioka;
  • amarant.

Pohánka tiež neobsahuje lepok, preto ju možno zaradiť do jedálnička pri bezlepkovej diéte. Ovos a proso sú zvyčajne bezlepkové, je však dôležité prečítať si zloženie, pretože obilniny môžu obsahovať bielkovinové nečistoty v dôsledku podmienok spracovania a prepravy.

Kuskus obsahuje lepok, pretože je vyrobený z jemne mletej pšenice. Lepok sa vďaka spôsobu spracovania nachádza aj v jačmennej kaši.

Ako rozpoznať lepok v potravinách?

Lepok vo výrobkoch spoznáte podľa špeciálnych označení (bezlepkové, bez lepku). Ako vyzerá označenie „bezlepkové“ je vidieť na fotografii.

Označenie „bez lepku“ na jeho identifikáciu vo výrobkoch

Označenie „bez lepku“ na jeho identifikáciu vo výrobkoch

Ako sa odstraňuje lepok z potravín?

Spôsob čistenia výrobkov z lepku závisí od výrobcu a typu vyrábaného produktu. Metódy, ktoré pomáhajú odstraňovať lepok z produktov:

  • výber bezlepkových surovín. Výrobcovia používajú suroviny, ktoré neobsahujú lepok. Môžu sa použiť bezlepkové obilniny (proso, kukurica, ryža, pohánka, quinoa a šošovica), škroby a múky z bezlepkových zdrojov a iné náhrady lepku (tapioka);
  • samostatné výrobné linky. Niektorí výrobcovia zriaďujú samostatné výrobné linky pre bezlepkové výrobky, aby zabránili kontaminácii lepkom;
  • čistiace procesy. V niektorých prípadoch môžu výrobcovia použiť procesy čistenia a filtrácie na odstránenie lepku z produktov.

Pri domácom pečení môžete použiť náhrady lepku (napríklad xantánovú alebo guarovú gumu). Pomáhajú poskytnúť požadovanú textúru a konzistenciu bez použitia lepku.

Ako odstrániť lepok z organizmu?

Pri intolerancii alebo celiakii nie je možné odstrániť lepok z organizmu svojpomocne, preto ak sa cítite horšie, odporúča sa poradiť sa s lekárom. Keď sa objaví hnačka, musíte piť viac vody, aby ste predišli dehydratácii a urýchlili jej „ukončenie“.

Bezlepkové menu na týždeň

Do jedálnička by sa mali zaradiť bezlepkové potraviny, ktoré eliminujú reakcie organizmu pri celiakii a intolerancii lepku. Nižšie je uvedené menu na týždeň, ktoré obsahuje 5-krát denné stravovanie.

Bezlepkové menu na týždeň

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Pohánková kaša s ovocím a orechami

Ovocný šalát

Kuracie fašírky so zeleninou

Mrkvové tyčinky s guacamole

Pečená ryba so zeleninou

Utorok

Omeleta so zeleninou

Ovocie alebo bobuľové ovocie

Kurací šalát s avokádom

Zelené smoothie

Teľacie mäso so zemiakovou kašou

Streda

Kukuričné vločky s banánom a mandľovým mliekom

Bezlepkové pečivo

Pohánkové rezance so zeleninou

Orechy a sušené ovocie

Kuracie špízy so šalátom

Štvrtok

Ryžová kaša s bobuľovým ovocím

Bezlepkové müsli s jogurt

Tuniak s gratinovanými zemiakmi

Ovocný koktajl

Zeleninová polievka

Piatok

Kukuričné toasty s avokádom

Orechy a sušené ovocie

Kuracie krídelká so zeleninou

Zmrzlina z kokosového mlieka

Rybacie fašírky so zeleninou

Sobota

Quinoa s tekvicou a zeleninou

Zelené smoothie

Hovädzie mäso s ryžou a zeleninou

Toasty z bezlepkového chleba

Kuracie mäso so šalátom

Nedeľa

Pohánkové placky s jahodami

Ovocný šalát

Rybací steak so zemiakovými plackami

Orechy a sušené ovocie

Pečené kura so zeleninou

1

Zemiakové placky s lososom a avokádom

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?
Príprava
15 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
340
Porcie
2

Ingrediencie

  • stredné zemiaky - 2 ks;
  • vajcia - 1 ks;
  • kukuričná múka - 2 polievkové lyžice;
  • sóda bikarbóna - ½ čajovej lyžičky;
  • soľ - ½ čajovej lyžičky;
  • čierne korenie - ¼ čajovej lyžičky;
  • filé z lososa - 200 g;
  • avokádo - 1 ks;
  • kôpor; petržlen alebo koriander - na ozdobu;
  • citrónová šťava (podľa chuti).
  1. Zemiaky ošúpte, umyte pod tečúcou vodou a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, vajce, kukuričnú muku, sódu bikarbónu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, kým nevznikne homogénne cesto.
  3. Zohrejte panvicu na strednom ohni a pridajte trochu oleja alebo masla.
  4. Nalejte malé množstvo cesta do panvice a rozdeľte ho na placky s priemerom cca 8-10 cm.
  5. Palacinky pečte do zlatista (zvyčajne 2-3 minúty z každej strany).
  6. Kým sa palacinky pečú, nakrájajte lososa na tenké plátky a avokádo na prúžky alebo pol krúžky.
  7. Zemiakové placky podávame ozdobené lososom, avokádom a čerstvými bylinkami. Ak chcete, môžete pridať trochu citrónovej šťavy.
2

Zeleninové ragú s kuracím mäsom

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
370
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie prsia - 2 ks;
  • mrkva - 2 ks;
  • zemiaky - 4 ks;
  • cibuľa - 1 ks;
  • červená sladká paprika - 1 ks;
  • cesnak - 3 strúčiky;
  • paradajky - 400 g;
  • paradajková pasta - 2 polievkové lyžice;
  • rastlinný olej - 2 polievkové lyžice;
  • soľ - podľa chuti;
  • mleté ​​​​čierne korenie - podľa chuti;
  • paprika - 1 čajová lyžička;
  • bobkový list - 2 ks;
  • zelenina (kôpor alebo petržlen) - na ozdobu.
  1. Pripravte si suroviny: kuracie prsia nakrájajte na plátky, mrkvu, zemiaky a papriku nakrájajte na kocky, cibuľu a cesnak nakrájajte na plátky.
  2. V hrnci alebo hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej. Cibuľu opražte dozlatista.
  3. Pridajte kuracie mäso a opečte do zlatista.
  4. Vložte paradajky, paradajkový pretlak, cesnak, korenie, papriku a bobkový list. Soľ a korenie podľa chuti.
  5. Pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Premiešajte a priveďte do varu.
  6. Po uvarení znížte oheň, panvicu prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni cca 25-30 minút, kým zelenina a kuracie mäso nezmäknú.
  7. Zeleninový guláš podávajte horúci, ozdobený bylinkami.
3

Caprese s rukolou

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
290
Porcie
1

Ingrediencie

  • paradajky - 2 ks;
  • mozzarella - 125 g;
  • čerstvá rukola - 50 g;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • čerstvá bazalka - niekoľko listov;
  • balzamikový ocot - 1 polievková lyžica;
  • soľ - podľa chuti;
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie - podľa chuti.
  1. Paradajky a bylinky opláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Paradajky a mozzarellu nakrájajte na tenké kolieska alebo plátky.
  3. Naaranžujte čerstvú rukolu na tanier alebo do misy.
  4. Na čerstvú rukolu položte paradajky a mozzarellu.
  5. Šalát polejte olivovým olejom a balzamikovým octom.
  6. Soľ a korenie pridajte podľa chuti.
  7. Šalát ozdobte lístkami čerstvej bazalky.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý? - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je lepok pre zdravých ľudí škodlivý?

Lepok zdravým ľuďom neškodí. Potraviny obsahujúce lepok sú bohaté na mikroživiny, minerály a vlákniny, a preto znižujú riziko srdcových ochorení a metabolických porúch (napríklad cukrovky).

2. Obsahujú otruby lepok?

Otruby sú vonkajšie vrstvy obalu zŕn, ktoré vznikajú pri ich spracovaní. Otruby môžu obsahovať lepok, ak sú vyrobené zo zŕn (ako je pšenica alebo jačmeň), alebo môžu byť bezlepkové, ak pochádzajú zo spracovania ovsa alebo ryže.

3. Obsahuje ryža lepok?

Ryža neobsahuje lepok, preto je bezpečné ju zaradiť do bezlepkovej diéty. Ryža je zdravá, pretože je zdrojom sacharidov, vlákniny a vitamínov, ktoré prospievajú tráveniu a celkovému zdraviu.

4. Obsahujú zemiaky lepok?

Zemiaky neobsahujú lepok, preto ich môžu zaradiť do jedálnička aj ľudia s intoleranciou alebo celiakiou vo varenej alebo pečenej forme. Vyhýbať by ste sa však mali obaľovaným zemiakovým výrobkom, čipsom, snackom, hranolčekom, ako aj pečivu so zemiakmi (napríklad koláčom).

5. Obsahujú ovsené vločky lepok?

Ovsené vločky sú zvyčajne bezlepkové, pretože sú vyrobené z ovsa, nie z pšenice. Pri nákupe obilnín je však dôležité čítať zloženie, aby produkt nebol „kontaminovaný“ lepkom kvôli výrobe v podnikoch pracujúcich s týmto výrobkom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je lepok, kde sa nachádza a ako je zdraviu škodlivý?
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Súvisiace články:

Komentáre

Maria pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Ako vyčistiť črevá od lepku, ak mám celiakiu a začala som vracať ,hnačkovať a pociťovať bolesti brucha?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Maria Maria pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. V tomto prípade je dôležité okamžite kontaktovať gastroenterológa. Vykoná príslušné lekárske vyšetrenie a poskytne potrebné odporúčania a liečbu.
Irena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Aké produkty sú bez lepku? Môže sa stať, že na obale nie je uvedená prítomnosť lepku, ale on tam bude?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Irena Irena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ovocie a zelenina, mäso, ryby, vajcia, mlieko, ryža, kukurica a pohánka neobsahujú lepok. Niektoré výrobky môžu byť „kontaminované“ lepkom počas výroby, balenia alebo spracovania v jednom zariadení s výrobkami z lepku. Pre istotu v prípade intolerancie lepku alebo celiakie sa preto odporúča vyberať si produkty výslovne označené ako „bezlepkové“ alebo kontaktovať výrobcu, aby vám objasnil možnú prítomnosť lepku vo výrobku.
Zuzana pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Obsahuje sójová omáčka lepok? Ak áno, prečo? Používa sa ako prísada alebo na zahustenie produktu?
Odpovedať
Dobrý deň. V niektorých prípadoch môže sójová omáčka obsahovať lepok, pretože výrobcovia pridávajú do omáčky produkt z pšeničných zŕn alebo pri jej výrobe používajú pšenicu. Lepok možno použiť na dosiahnutie požadovanej textúry a viskozity produktu.
Karina pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Mám diagnostikovanú celiakiu. Povedzte mi, prosím, prečo v mojom prípade lepok škodí črevám?
Odpovedať
Dobrý deň. Pre ľudí s celiakiou je lepok škodlivý, pretože spôsobuje zápaly a poškodenia tenkého čreva. To vedie k zlej absorpcii živín, čo môže viesť k nedostatku vitamínov a minerálov.
Stanislav pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi, prosím, vysvetliť, čo je lepok a v akých potravinách určite sa nachádza?
Odpovedať
Dobrý deň. Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v niektorých obilninách ako je pšenica, raž a jačmeň. Dodáva pružnosť cestu a pomáha výrobkom udržiavať svoj tvar. Nachádza sa v pšeničných výrobkoch, akými sú chlieb, cestoviny, koláče, sušienky a mnoho hotových jedál vrátane omáčok, polievok a krekrov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.