Okrem liečby cukrovky liekmi endokrinológovia odporúčajú aj diétu na zmiernenie príznakov ochorenia.
Prečo vzniká cukrovka?
Diabetes mellitus je spôsobený abnormálnym metabolizmom glukózy v tele. Diabetes 1. typu (diabetes závislý od inzulínu) je spôsobený nedostatočnou produkciou inzulínu v pankrease. Diabetes 2. typu (inzulínová rezistencia) je spôsobený poruchou transportu glukózy v tele. Cukrovka 1. typu sa najčastejšie vyskytuje pred 30. rokom života, zatiaľ čo cukrovka 2. typu vzniká u ľudí po 40 roku života. Príčiny vzniku cukrovky sú:
- metabolické poruchy;
- znížená imunita;
- abnormality pankreasu;
- kardiovaskulárne ochorenia;
- nadváha;
- dysfunkcia nadobličiek;
- nekontrolované užívanie kortikosteroidov.
Medzi rizikové faktory cukrovky patria nezdravé návyky, sedavý spôsob života a častý stres. Riziko vzniku cukrovky 2. typu zvyšuje aj nevhodná strava a nedostatok vitamínov a minerálov.
Čo je vhodné konzumovať pri cukrovke?
Denná diéta pri cukrovke môže zmierniť príznaky ochorenia a zlepšiť náladu. Stravu pri cukrovke by mal stanoviť endokrinológ alebo dietológ. Pri cukrovke 1. typu je možné konzumovať:
- nízkotučné mliečne výrobky;
- strukoviny;
- zeleninu;
- nesladené ovocie a bobuľoviny (brusnice, maliny, grapefruit);
- chlieb s otrubami;
- chudé mäso a ryby.
Strava pre starších ľudí s cukrovkou by mala zahŕňať celozrnné obilné výrobky. V strave by sa malo nachádzať aj dostatočné množstvo vlákniny.
Diéta pri cukrovke 2. typu zahŕňa varenie (varenie a dusenie) jedál. Pri cukrovke 2. typu (tabuľka 9) možno konzumovať:
- pečivo z nahrubo pomletých otrúb;
- polievky z chudého mäsa a rýb;
- obilné jedlá a celozrnné cestoviny;
- vegetariánske zeleninové polievky;
- sladkosti so sladidlami.
Strava pri diabetes mellitus by mala byť rozdelená do menších porcií. Jedlo by sa malo konzumovať v malých dávkach aspoň päť až šesťkrát denne. Nedostatok jódu pri cukrovke môže zhoršiť jej príznaky, preto by strava mala obsahovať potraviny bohaté na jód. Taktiež je potrebné sa objednať na vyšetrenie k endokrinológovi, aby vám zostavil jedálniček a vyvážil stravu.
Čo nie je vhodné jesť pri cukrovke?
Diabetes spôsobuje obezitu, pretože inzulín ovplyvňuje hladinu glukózy, ktorá sa v tele ukladá vo forme tukových zásob. Je potrebné sa vyhýbať konzumácii mastných, sladkých, pikantných a vyprážaných jedál, aby ste predišli vzniku obezity a zmiernili príznaky cukrovky. Na liečbu nadváhy a obezity je potrebné sa obrátiť na endokrinológa.
Diabetická diéta pre štíhlych diabetikov zahŕňa potraviny, ktoré obsahujú dostatok kalórií. Zakázané potraviny pri cukrovke sú:
- sladkosti;
- kvasnicové pečivo;
- tučné mäso;
- údené mäso a klobásy;
- majonéza a margarín;
- potraviny konzervované v oleji;
- sladké ovocie a bobuľoviny.
Potraviny pre diabetikov by mali byť úplne bez cukru a mali by obsahovať dostatok vlákniny. Konzumovať mastné a slané jedlá je zakázané.
Tabuľka potravín, ktoré je vhodné konzumovať pri cukrovke:
Môže sa konzumovať bez obmedzenia | Môže sa konzumovať s obmedzením | Nesmie sa konzumovať |
huby | čerešne | sladkosti |
tekvica | mlieko | zaváraniny, džemy |
mrkva | jahody | sladká smotana |
bulgur | maslo | potraviny konzervované v oleji |
čierna káva | melóny | tučné mäso |
reďkovka, repa, reďkev | proso | orechy, semienka |
kyslá kapusta | ryža | masť |
zelené bylinky | kefír | cukor |
červená repa (iba 1/2 veľkej červenej repy) | hrušky | údené mäso, klobásy |
zelený hrášok (iba tri polievkové lyžice) | kaše | tučné syry (viac ako 30 %) |
čaj | cesnak | majonéza |
uhorky | slivky | margarín |
špenát, šťaveľ | tvaroh | čokoláda |
cuketa | fazuľa | tučná hydina |
stévia | alkoholické nápoje | |
kapusta | hurmikaki, banány, ďatle, hrozno | |
sladené nápoje | tučný tvaroh (viac ako 4 %) | |
paradajky | ||
jablká | ||
korenie | ||
baklažán | ||
minerálna voda |
Čo je vhodné piť pri cukrovke?
Pri cukrovke by ste mali denne vypiť aspoň dva litre vody a vyhýbať sa dehydratácii. Pri cukrovke môžete piť:
- bylinkový čaj;
- ochutenú voda (s limetkou alebo citrónom);
- nesladené mlieko;
- ovocné šťavy bez cukru.
Pri poruche metabolizmu glukózy je potrebné sa vyhýbať sladkým sýteným nápojom, káve a ovocným koktailom. Pri cukrovke nie je vhodné piť alkohol, pretože spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Endokrinológovia odporúčajú diabetikom vypiť maximálne 100 gramov suchého červeného vína denne.
Zakázané obilniny pri cukrovke
Pri cukrovke sa môžu konzumovať kaše z celých, mletých a leštených zŕn (pohánka, jačmeň, bulgur). Pri cukrovke sa môžu konzumovať aj kaše z leštenej a hnedej ryže. Zakázané obilniny pri cukrovke sú:
- biela ryža;
- proso;
- semolina.
Nie je vhodné konzumovať instantné kaše, pretože obsahujú veľa glukózy.
Med pri cukrovke
Med obsahuje fruktózu a glukózu, ktoré sa rýchlo dostávajú do krvného obehu a u ľudí s cukrovkou môžu spôsobiť zvýšenie hladiny inzulínu. Pri cukrovke 1. typu by sa mal med konzumovať len raz alebo dvakrát týždenne. Denná dávka medu by nemala presiahnuť päť gramov (jednu čajovú lyžičku). Pri cukrovke 2. typu sa med môže konzumovať denne, ale nie viac ako jedna polievková lyžica.
Mlieko, tvaroh a kefír pri cukrovke
Mliečne výrobky sa pri cukrovke môžu konzumovať iba v obmedzenom množstve. Mlieko má vysoký obsah kalórií, preto je vhodné ho zaradiť do jedálnička iba v malom množstve. Pri cukrovke sa môže zjesť maximálne 100-150 gramov nízkotučného tvarohu, pohár kefíru alebo jogurtu bez cukru.
Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Pri poruche metabolizmu glukózy, je potrebné si dávať pozor na stravu a dôkladne prehodnotiť obsah svojho jedálnička. Nižšie uvádzame týždenný jedálniček receptov pri cukrovke:
Pečený králik s borievkou

Ingrediencie
- 3 kg králičieho mäsa;
- 2 stonky póru;
- 3 veľké paradajky;
- 6 strúčikov cesnaku;
- 20 g bobúľ borievky;
- morská soľ;
- mleté čierne korenie.
- Mäso naporcujeme.
- Do 2 litrov vody pridáme 2 lyžice soli, rozdrvíme cesnak a bobule borievky. Nálev zohrejeme a necháme ho vychladnúť.
- Králika zalejeme nálevom, zaťažíme a necháme 2 hodiny marinovať v chladničke.
- Pór nakrájame na kolieska a vyložíme ním dno zapekacej misy. Králičie mäso osušíme obrúskom a položíme na pór.
- Medzi kúsky mäsa vložíme bobule borievky z nálevu. Prikryjeme plátkami paradajok a posypeme korením. Pečieme 40 minút pri 200 °C. Podávame horúce.
Cícerový nákyp s olivami

Ingrediencie
- 250 g cícerovej múky;
- 100 g čiernych olív;
- 100 g zelených olív;
- 400 g sójového mlieka;
- 4 vaječné bielky;
- 2 cibule;
- 4 strúčiky cesnaku;
- 2 stonky tymiánu;
- 20 g olivového oleja;
- mleté čierne korenie;
- morská soľ.
- Zmiešame múku, mlieko a pohár vody.
- Nakrájame cibuľu a cesnak a 10 minút ich orestujeme na oleji. Zelené olivy a čierne olivy nakrájame na kocky .
- Olivy zmiešajme a opražíme s cícerovým cestom. Pridáme tymián, soľ a korenie.
- Vyšľaháme bielky a trikrát ich dôkladne vmiešame do cícerovej zmesi.
- Zmes vylejeme do pekáča. Pečieme 40 minút pri 170 °C. Podávame teplé alebo vychladené.
Plnené kuracie prsia

Ingrediencie
- 20 g sušených hríbov;
- 1 mrkva;
- 1 kvasená uhorka;
- 2 stonky petržlenu a kôpru;
- 20 g olivového oleja;
- 4 kuracie filé;
- 5 stoniek rozmarínu;
- 10 bobúľ borievky;
- morská soľ;
- zmes mletého korenia.
- Huby necháme 20 minút v hrnci s teplou vodou a privedieme ich k varu na miernom ohni. Varíme 5 minút na miernom ohni a necháme odkvapkať na sitku.
- Vývar precedíme. Huby necháme vychladnúť a nakrájame ich na malé kúsky.
- Mrkvu nahrubo nastrúhame. Uhorku nadrobno nakrájame a vytlačíme z nej prebytočnú vlhkosť. Bylinky rozdrvíme.
- Na oleji 2 minúty podusíme huby a mrkvu. Pridáme bylinky a uhorky, soľ a korenie, 2 minúty smažíme a stiahneme z ohňa.
- Do kuracích pŕs vyrežeme hlboké kapsičky, 2 cm od okraja.
- Prsia nahusto naplníme plnkou. Mäso osolíme.
- Prsia položíme na rošt v parnom hrnci a uzavrieme ich pomocou špáradiel. Do nádržky na vodu pridáme rozmarín a bobule borievky. Varíme 30 minút. Podávame horúce.
Kuracie mäso pečené v tekvici

Ingrediencie
- stredne veľké kurča;
- 1.5 kg tekvica;
- 250 g šálky hnedej ryže basmati;
- stonka bieleho póru;
- 0.5 šálky marhúľ;
- 40 g olivového oleja;
- soľ;
- mleté čierne korenie.
- Ryžu namočíme na 2 hodiny do vody, scedíme a prepláchneme.
- Necháme zovrieť 1 l vody, pridáme štipku soli a ryžu. Privedieme do varu a varíme 15 minút na miernom ohni. Ryžu preložíme do misky.
- Na vrchnej časti tekvice vyrežeme kruh s priemerom 5 cm. Zložíme vrchnú časť tekvice, odstránime semienka a dužinu a v tekvici necháme 1,5 cm hrubú stenu.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a orestujeme na oleji.
- Marhule nakrájame na tenké pásiky. Zmiešame ich s ryžou a cibuľou.
- Kuracie mäso nakrájame na kúsky, odstránime kožu a tuk. Do tekvice vložíme ryžu a potom mäso. Zalejeme olejom, prikryjeme tekvicu vrchnou časťou.
- Pečieme 2 hodiny pri teplote 160 °C. Podávame v tekvici.
Jahňací guláš s hubami

Ingrediencie
- 800 g jahňacieho mäsa: plece alebo krk;
- 400 g húb;
- 1 cibuľa;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 400 g nakrájaných paradajok;
- 1 pohár zeleninového vývaru;
- 10 g olivového oleja;
- 2 g mletého oregána;
- 2 g mletého koriandra;
- soľ;
- mleté čierne korenie;
- bylinky.
- Mäso a huby nakrájame na malé kúsky.
- Nakrájame cibuľu a cesnak a na panvici s olejom restujeme 5 minút. Pridáme huby a smažíme 10 minút. Preložíme do misky.
- Do panvice pridáme olej a mäso na ňom 5 minút osmažíme.
- Zmiešame paradajky s vývarom, soľou, korením, pridáme korenie a privedieme do varu.
- Do hrnca s mäsom pridáme pečienku, zalejeme vývarom, premiešame a na miernom ohni varíme 1,5 hodiny. Pred podávaním posypeme bylinkami.
Hubová polievka s baklažánom

Ingrediencie
- 50 g sušených hríbov;
- 2 baklažány;
- 2 zemiaky;
- 2 cibule;
- 1 stonka kôpru;
- 20 g olivového oleja;
- soľ.
- Huby namočíme na 1 hodinu do vody. Nálev precedíme, huby opláchneme a nakrájame a vrátime ich do nálevu. Privedieme do varu varíme 20 minút na miernom ohni.
- Cibuľu nahrubo nakrájame. Baklažány nakrájame na kocky s priemerom 2 cm. Cibuľu a baklažány vložíme do plechu, pridáme olej a soľ. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C.
- Zemiaky nakrájame na 2 cm kocky a pridáme do vývaru. Varíme 10 minút.
- Zmiešame ich s baklažánom a cibuľou, privedieme do varu, varíme 10 minút a odstavíme.
- Osolíme, pridáme bylinky a necháme postáť 10 minút pod pokrievkou. Podávame horúce.
Fazuľová polievka s tuniakom

Ingrediencie
- 600 g konzervovanej fazule;
- 400 g paradajok;
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave;
- 1 cibuľa;
- 5 strúčikov cesnaku;
- tymián alebo rozmarín
- 30 g olivového oleja;
- mletá paprika;
- mleté čierne korenie;
- 30 gramov kapary;
- soľ;
- plátky citróna.
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici s olejom restujeme 5 minút.
- Fazuľu umyjeme. Zeleninu nakrájame na plátky, odstránime stonky. Do hrnca pridáme fazuľu a bylinky. Posypeme paprikou.
- Pridáme paradajky a ryby aj so šťavou. Pridáme 0,5 l vody. Privedieme do varu.
- Varíme 10 minút na miernom ohni. Dochutíme soľou a korením. Polievku odstavíme, prikryjeme a necháme 10 minút postáť.
- Nalejeme do tanierov a ozdobíme kaparami a citrónom. Podávame horúce.
Ultrasonografia v DoktorPRO v Bratislave


Časté otázky
Ľuďom s cukrovkou 2. typu sa odporúča raňajkovať hrubozrnné kaše. Na raňajky je vhodná pohánka, hnedá ryža a jačmeň. Ovsené vločky je potrebné variť aspoň sedem minút. Instatným kašiam by ste sa mali vyhýbať.
Čierny a zelený čaj sa pri cukrovke môže piť iba bez cukru. Čaj je možné si ochutiť sladidlami bez obsahu cukru (s fruktózou), ktoré sú k dispozícii v špeciálnych predajniach pre diabetikov.
Pri cukrovke 1. a 2. typu môžete bez obmedzenia jesť huby, stéviu, tekvicu, bylinky, papriku a baklažán. Môžu sa konzumovať aj uhorky, paradajky a iná zelenina.
Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že pri cukrovke by sa vajcia nemali konzumovať, pretože obsahujú veľa cholesterolu. Endokrinológovia odporúčajú diabetikom konzumovať vajcia len vo veľmi obmedzenom množstve. Povolené sú maximálne štyri vajcia týždenne.
Pri cukrovke možno konzumovať ovocie, no treba dbať na to, aby neobsahovalo príliš veľa fruktózy. Pri cukrovke možno konzumovať čerešne, hrušky, jablká, slivky a višne. Medzi zakázané druhy ovocia patria hurmikaky, banány a datle, pretože majú vysoký glykemický index (rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi).