Logo
0800200000

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Čítať 6 minút | Vytvorené: 18 november 2022 | aktualizované: 18 november 2022 | 90269 90269
90269
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Diabetes mellitus je endokrinná porucha charakterizovaná poruchou vstrebávania glukózy v tele. Hormón v pankrease (inzulín) je zodpovedný za trávenie glukózy.

Okrem liečby cukrovky liekmi endokrinológovia odporúčajú aj diétu na zmiernenie príznakov ochorenia.

Prečo vzniká cukrovka?

Diabetes mellitus je spôsobený abnormálnym metabolizmom glukózy v tele. Diabetes 1. typu (diabetes závislý od inzulínu) je spôsobený nedostatočnou produkciou inzulínu v pankrease. Diabetes 2. typu (inzulínová rezistencia) je spôsobený poruchou transportu glukózy v tele. Cukrovka 1. typu sa najčastejšie vyskytuje pred 30. rokom života, zatiaľ čo cukrovka 2. typu vzniká u ľudí po 40 roku života. Príčiny vzniku cukrovky sú:

  • metabolické poruchy;
  • znížená imunita;
  • abnormality pankreasu;
  • kardiovaskulárne ochorenia;
  • nadváha;
  • dysfunkcia nadobličiek;
  • nekontrolované užívanie kortikosteroidov.

Medzi rizikové faktory cukrovky patria nezdravé návyky, sedavý spôsob života a častý stres. Riziko vzniku cukrovky 2. typu zvyšuje aj nevhodná strava a nedostatok vitamínov a minerálov. 

Čo je vhodné konzumovať pri cukrovke?

Denná diéta pri cukrovke môže zmierniť príznaky ochorenia a zlepšiť náladu. Stravu pri cukrovke by mal stanoviť endokrinológ alebo dietológ. Pri cukrovke 1. typu je možné konzumovať:

  • nízkotučné mliečne výrobky;
  • strukoviny;
  • zeleninu;
  • nesladené ovocie a bobuľoviny (brusnice, maliny, grapefruit);
  • chlieb s otrubami;
  • chudé mäso a ryby.

Strava pre starších ľudí s cukrovkou by mala zahŕňať celozrnné obilné výrobky. V strave by sa malo nachádzať aj dostatočné množstvo vlákniny.

Diéta pri cukrovke 2. typu zahŕňa varenie (varenie a dusenie) jedál. Pri cukrovke 2. typu (tabuľka 9) možno konzumovať:

  • pečivo z nahrubo pomletých otrúb;
  • polievky z chudého mäsa a rýb;
  • obilné jedlá a celozrnné cestoviny;
  • vegetariánske zeleninové polievky;
  • sladkosti so sladidlami.

Strava pri diabetes mellitus by mala byť rozdelená do menších porcií. Jedlo by sa malo konzumovať v malých dávkach aspoň päť až šesťkrát denne. Nedostatok jódu pri cukrovke môže zhoršiť jej príznaky, preto by strava mala obsahovať potraviny bohaté na jód. Taktiež je potrebné sa objednať na vyšetrenie k endokrinológovi, aby vám zostavil jedálniček a vyvážil stravu.

Čo nie je vhodné jesť pri cukrovke?

Diabetes spôsobuje obezitu, pretože inzulín ovplyvňuje hladinu glukózy, ktorá sa v tele ukladá vo forme tukových zásob. Je potrebné sa vyhýbať konzumácii mastných, sladkých, pikantných a vyprážaných jedál, aby ste predišli vzniku obezity a zmiernili príznaky cukrovky. Na liečbu nadváhy a obezity je potrebné sa obrátiť na endokrinológa.

Diabetická diéta pre štíhlych diabetikov zahŕňa potraviny, ktoré obsahujú dostatok kalórií. Zakázané potraviny pri cukrovke sú:

  • sladkosti;
  • kvasnicové pečivo;
  • tučné mäso;
  • údené mäso a klobásy;
  • majonéza a margarín;
  • potraviny konzervované v oleji; 
  • sladké ovocie a bobuľoviny.

Potraviny pre diabetikov by mali byť úplne bez cukru a mali by obsahovať dostatok vlákniny. Konzumovať mastné a slané jedlá je zakázané.

Tabuľka potravín, ktoré je vhodné konzumovať pri cukrovke:

Môže sa konzumovať bez obmedzenia

Môže sa konzumovať s obmedzením

Nesmie sa konzumovať

huby

čerešne

sladkosti

tekvica

mlieko

zaváraniny, džemy

mrkva

jahody

sladká smotana

bulgur

maslo

potraviny konzervované v oleji

čierna káva

melóny

tučné mäso

reďkovka, repa, reďkev

proso

orechy, semienka

kyslá kapusta

ryža

masť

zelené bylinky

kefír

cukor

červená repa (iba 1/2 veľkej červenej repy)

hrušky

údené mäso, klobásy

zelený hrášok (iba tri polievkové lyžice)

kaše

tučné syry (viac ako 30 %)

čaj

cesnak

majonéza

uhorky

slivky

margarín

špenát, šťaveľ

tvaroh

čokoláda

cuketa

fazuľa

tučná hydina

stévia

alkoholické nápoje

kapusta

hurmikaki, banány, ďatle, hrozno

sladené nápoje

tučný tvaroh (viac ako 4 %) 

paradajky

jablká

korenie

baklažán

minerálna voda

Čo je vhodné piť pri cukrovke?

Pri cukrovke by ste mali denne vypiť aspoň dva litre vody a vyhýbať sa dehydratácii. Pri cukrovke môžete piť:

  • bylinkový čaj;
  • ochutenú voda (s limetkou alebo citrónom);
  • nesladené mlieko;
  • ovocné šťavy bez cukru.

Pri poruche metabolizmu glukózy je potrebné sa vyhýbať sladkým sýteným nápojom, káve a ovocným koktailom. Pri cukrovke nie je vhodné piť alkohol, pretože spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Endokrinológovia odporúčajú diabetikom vypiť maximálne 100 gramov suchého červeného vína denne.

Zakázané obilniny pri cukrovke

Pri cukrovke sa môžu konzumovať kaše z celých, mletých a leštených zŕn (pohánka, jačmeň, bulgur). Pri cukrovke sa môžu konzumovať aj kaše z leštenej a hnedej ryže. Zakázané obilniny pri cukrovke sú:

  • biela ryža;
  • proso;
  • semolina.

Nie je vhodné konzumovať instantné kaše, pretože obsahujú veľa glukózy. 

Med pri cukrovke

Med obsahuje fruktózu a glukózu, ktoré sa rýchlo dostávajú do krvného obehu a u ľudí s cukrovkou môžu spôsobiť zvýšenie hladiny inzulínu. Pri cukrovke 1. typu by sa mal med konzumovať len raz alebo dvakrát týždenne. Denná dávka medu by nemala presiahnuť päť gramov (jednu čajovú lyžičku). Pri cukrovke 2. typu sa med môže konzumovať denne, ale nie viac ako jedna polievková lyžica.

Mlieko, tvaroh a kefír pri cukrovke

Mliečne výrobky sa pri cukrovke môžu konzumovať iba v obmedzenom množstve. Mlieko má vysoký obsah kalórií, preto je vhodné ho zaradiť do jedálnička iba v malom množstve. Pri cukrovke sa môže zjesť maximálne 100-150 gramov nízkotučného tvarohu, pohár kefíru alebo jogurtu bez cukru.

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami

Pri poruche metabolizmu glukózy, je potrebné si dávať pozor na stravu a dôkladne prehodnotiť obsah svojho jedálnička. Nižšie uvádzame týždenný jedálniček receptov pri cukrovke:

1

Pečený králik s borievkou

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
120 minút
Varenie
60 minút
Celkový čas
180 minút
Kcal na porciu
485
Porcie
8

Ingrediencie

  • 3 kg králičieho mäsa;
  • 2 stonky póru;
  • 3 veľké paradajky;
  • 6 strúčikov cesnaku;
  • 20 g bobúľ borievky;
  • morská soľ;
  • mleté čierne korenie.
  1. Mäso naporcujeme.
  2. Do 2 litrov vody pridáme 2 lyžice soli, rozdrvíme cesnak a bobule borievky. Nálev zohrejeme a necháme ho vychladnúť.
  3. Králika zalejeme nálevom, zaťažíme a necháme 2 hodiny marinovať v chladničke.
  4. Pór nakrájame na kolieska a vyložíme ním dno zapekacej misy. Králičie mäso osušíme obrúskom a položíme na pór.
  5. Medzi kúsky mäsa vložíme bobule borievky z nálevu. Prikryjeme plátkami paradajok a posypeme korením. Pečieme 40 minút pri 200 °C. Podávame horúce.
2

Cícerový nákyp s olivami

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
10 minút
Varenie
60 minút
Celkový čas
70 minút
Kcal na porciu
239
Porcie
8

Ingrediencie

  • 250 g cícerovej múky;
  • 100 g čiernych olív;
  • 100 g zelených olív;
  • 400 g sójového mlieka;
  • 4 vaječné bielky;
  • 2 cibule;
  • 4 strúčiky cesnaku;
  • 2 stonky tymiánu;
  • 20 g olivového oleja;
  • mleté čierne korenie;
  • morská soľ.
  1. Zmiešame múku, mlieko a pohár vody.
  2. Nakrájame cibuľu a cesnak a 10 minút ich orestujeme na oleji. Zelené olivy a čierne olivy nakrájame na kocky .
  3. Olivy zmiešajme a opražíme s cícerovým cestom. Pridáme tymián, soľ a korenie.
  4. Vyšľaháme bielky a trikrát ich dôkladne vmiešame do cícerovej zmesi.
  5. Zmes vylejeme do pekáča. Pečieme 40 minút pri 170 °C. Podávame teplé alebo vychladené.
3

Plnené kuracie prsia

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
29 minút
Varenie
40 minút
Celkový čas
69 minút
Kcal na porciu
330
Porcie
4

Ingrediencie

  • 20 g sušených hríbov;
  • 1 mrkva;
  • 1 kvasená uhorka;
  • 2 stonky petržlenu a kôpru;
  • 20 g olivového oleja;
  • 4 kuracie filé;
  • 5 stoniek rozmarínu;
  • 10 bobúľ borievky;
  • morská soľ;
  • zmes mletého korenia.
  1. Huby necháme 20 minút v hrnci s teplou vodou a privedieme ich k varu na miernom ohni. Varíme 5 minút na miernom ohni a necháme odkvapkať na sitku.
  2. Vývar precedíme. Huby necháme vychladnúť a nakrájame ich na malé kúsky.
  3. Mrkvu nahrubo nastrúhame. Uhorku nadrobno nakrájame a vytlačíme z nej prebytočnú vlhkosť. Bylinky rozdrvíme.
  4. Na oleji 2 minúty podusíme huby a mrkvu. Pridáme bylinky a uhorky, soľ a korenie, 2 minúty smažíme a stiahneme z ohňa.
  5. Do kuracích pŕs vyrežeme hlboké kapsičky, 2 cm od okraja.
  6. Prsia nahusto naplníme plnkou. Mäso osolíme. 
  7. Prsia položíme na rošt v parnom hrnci a uzavrieme ich pomocou špáradiel. Do nádržky na vodu pridáme rozmarín a bobule borievky. Varíme 30 minút. Podávame horúce.
4

Kuracie mäso pečené v tekvici

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
120 minút
Varenie
140 minút
Celkový čas
260 minút
Kcal na porciu
630
Porcie
8

Ingrediencie

  • stredne veľké kurča;
  • 1.5 kg tekvica;
  • 250 g šálky hnedej ryže basmati;
  • stonka bieleho póru;
  • 0.5 šálky marhúľ;
  • 40 g olivového oleja;
  • soľ;
  • mleté čierne korenie.
  1. Ryžu namočíme na 2 hodiny do vody, scedíme a prepláchneme.
  2. Necháme zovrieť 1 l vody, pridáme štipku soli a ryžu. Privedieme do varu a varíme 15 minút na miernom ohni. Ryžu preložíme do misky.
  3. Na vrchnej časti tekvice vyrežeme kruh s priemerom 5 cm. Zložíme vrchnú časť tekvice, odstránime semienka a dužinu a v tekvici necháme 1,5 cm hrubú stenu.
  4. Cibuľu nakrájame na kolieska a orestujeme na oleji.
  5. Marhule nakrájame na tenké pásiky. Zmiešame ich s ryžou a cibuľou.
  6. Kuracie mäso nakrájame na kúsky, odstránime kožu a tuk. Do tekvice vložíme ryžu a potom mäso. Zalejeme olejom, prikryjeme tekvicu vrchnou časťou.
  7. Pečieme 2 hodiny pri teplote 160 °C. Podávame v tekvici.
5

Jahňací guláš s hubami

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
40 minút
Varenie
90 minút
Celkový čas
130 minút
Kcal na porciu
450
Porcie
6

Ingrediencie

  • 800 g jahňacieho mäsa: plece alebo krk;
  • 400 g húb;
  • 1 cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 400 g nakrájaných paradajok;
  • 1 pohár zeleninového vývaru;
  • 10 g olivového oleja;
  • 2 g mletého oregána;
  • 2 g mletého koriandra;
  • soľ;
  • mleté čierne korenie;
  • bylinky.
  1. Mäso a huby nakrájame na malé kúsky. 
  2. Nakrájame cibuľu a cesnak a na panvici s olejom restujeme 5 minút. Pridáme huby a smažíme 10 minút. Preložíme do misky.
  3. Do panvice pridáme olej a mäso na ňom 5 minút osmažíme.
  4. Zmiešame paradajky s vývarom, soľou, korením, pridáme korenie a privedieme do varu.
  5. Do hrnca s mäsom pridáme pečienku, zalejeme vývarom, premiešame a na miernom ohni varíme 1,5 hodiny. Pred podávaním posypeme bylinkami.
6

Hubová polievka s baklažánom

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
60 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
90 minút
Kcal na porciu
138
Porcie
6

Ingrediencie

  • 50 g sušených hríbov;
  • 2 baklažány;
  • 2 zemiaky;
  • 2 cibule;
  • 1 stonka kôpru;
  • 20 g olivového oleja;
  • soľ.
  1. Huby namočíme na 1 hodinu do vody. Nálev precedíme, huby opláchneme a nakrájame a vrátime ich do nálevu. Privedieme do varu varíme 20 minút na miernom ohni.
  2. Cibuľu nahrubo nakrájame. Baklažány nakrájame na kocky s priemerom 2 cm. Cibuľu a baklažány vložíme do plechu, pridáme olej a soľ. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C.
  3. Zemiaky nakrájame na 2 cm kocky a pridáme do vývaru. Varíme 10 minút.
  4. Zmiešame ich s baklažánom a cibuľou, privedieme do varu, varíme 10 minút a odstavíme.
  5. Osolíme, pridáme bylinky a necháme postáť 10 minút pod pokrievkou. Podávame horúce.
7

Fazuľová polievka s tuniakom

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
25 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
4

Ingrediencie

  • 600 g konzervovanej fazule;
  • 400 g paradajok;
  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave;
  • 1 cibuľa;
  • 5 strúčikov cesnaku;
  • tymián alebo rozmarín
  • 30 g olivového oleja;
  • mletá paprika;
  • mleté čierne korenie;
  • 30 gramov kapary;
  • soľ;
  • plátky citróna.
  1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici s olejom restujeme 5 minút.
  2. Fazuľu umyjeme. Zeleninu nakrájame na plátky, odstránime stonky. Do hrnca pridáme fazuľu a bylinky. Posypeme paprikou.
  3. Pridáme paradajky a ryby aj so šťavou. Pridáme 0,5 l vody. Privedieme do varu.
  4. Varíme 10 minút na miernom ohni. Dochutíme soľou a korením. Polievku odstavíme, prikryjeme a necháme 10 minút postáť.
  5. Nalejeme do tanierov a ozdobíme kaparami a citrónom. Podávame horúce.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo raňajkovať pri cukrovke 2. typu?

Ľuďom s cukrovkou 2. typu sa odporúča raňajkovať hrubozrnné kaše. Na raňajky je vhodná pohánka, hnedá ryža a jačmeň. Ovsené vločky je potrebné variť aspoň sedem minút. Instatným kašiam by ste sa mali vyhýbať.

2. S čím si možno ochutiť čaj pri cukrovke?

Čierny a zelený čaj sa pri cukrovke môže piť iba bez cukru. Čaj je možné si ochutiť sladidlami bez obsahu cukru (s fruktózou), ktoré sú k dispozícii v špeciálnych predajniach pre diabetikov.

3. Čo je možné konzumovať pri cukrovke bez obmedzenia?

Pri cukrovke 1. a 2. typu môžete bez obmedzenia jesť huby, stéviu, tekvicu, bylinky, papriku a baklažán. Môžu sa konzumovať aj uhorky, paradajky a iná zelenina.

4. Prečo nie je vhodné konzumovať vajcia pri cukrovke?

Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že pri cukrovke by sa vajcia nemali konzumovať, pretože obsahujú veľa cholesterolu. Endokrinológovia odporúčajú diabetikom konzumovať vajcia len vo veľmi obmedzenom množstve. Povolené sú maximálne štyri vajcia týždenne.

5. Aké ovocie môžem jesť pri cukrovke?

Pri cukrovke možno konzumovať ovocie, no treba dbať na to, aby neobsahovalo príliš veľa fruktózy. Pri cukrovke možno konzumovať čerešne, hrušky, jablká, slivky a višne. Medzi zakázané druhy ovocia patria hurmikaky, banány a datle, pretože majú vysoký glykemický index (rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi).

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 9 hodnotení
Strava pri cukrovke: týždenný jedálniček s receptami
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý deň, aký druh chleba je vhodný pri cukrovke?
Odpovedať
Dobrý deň, pri cukrovke sa musíte vyhýbať kváskovému a bielemu chlebu, pretože obsahuje veľa glukózy. Jesť môžete čierny otrubový chlieb a ražné pečivo.
Diana pred rokom
Dobrý deň, prečo ma svrbí pokožka pri cukrovke?
Odpovedať
Svrbenie pokožky pri cukrovke súvisí s poruchou metabolizmu sacharidov v tele. Vaša pokožka nemá dostatok živín, odlupuje sa, svrbí a stenčuje sa.
Frederika pred rokom
Vedeli by ste mi prosím poradiť, čo je potrebné vylúčiť z jedálnička pri obezite a cukrovke 2. typu?
Odpovedať
Ak máte obezitu a cukrovku 2. typu, musíte zo svojho jedálnička vylúčiť všetky sladké a mastné jedlá. Kategoricky by ste sa mali vyhýbať sladkostiam, tučnému mäsu, margarínu, majonéze a tučným mliečnym výrobkom.
Andrej pred rokom
Dobrý deň, čo by mala obsahovať diéta pri cukrovke 2. typu, aby sa cukor nezvyšoval?
Odpovedať
Dobrý deň, pri cukrovke 2. typu je potrebné sledovať glykemický index potravín a obsah cukru v nich. Do jedálnička by ste mali zaradiť potraviny bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Súčasťou diéty by mali byť hrubozrnné kaše, zelenina a nesladené ovocie.
Lujza pred rokom
Dobrý deň, aké sú zásady diéty pri cukrovke?
Odpovedať
Dobrý deň, diétu pri cukrovke by mal zostaviť diabetológ, pričom by mal zohľadniť formu a závažnosť ochorenia. Medzi všeobecné zásady diabetickej diéty patrí vyhýbanie sa sladkým, údeným, vyprážaným a mastným jedlám.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.