Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Čo je koprogram a čo zobrazuje?

Čo je koprogram a čo zobrazuje?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 3394 3394
3394
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je to koprogram?

Vyšetrenie stolice vyhodnocuje funkciu orgánov tráviaceho traktu: enzymatické funkcie žalúdka, pankreasu, pečene, funkciu čriev, vstrebávanie a trávenie potravy. Výsledky stolice sa používajú na diagnostiku ochorení tráviaceho traktu a na monitorovanie ich liečby.

Koprogram je komplexné laboratórne vyšetrenie stolice, ktoré zahŕňa vyšetrenie fyzikálnych, chemických a mikroskopických vlastností. Môže ho predpísať všeobecný lekár, gastroenterológ alebo pediater. Indikácie na vyšetrenie stolice sú:

  • poruchy vyprázdňovania (zápcha, hnačka, častá stolica, zadržiavanie stolice);
  • bolesť a nepríjemné pocity v bruchu;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • zníženie chuti do jedla;
  • úbytok hmotnosti bez zmien v stravovaní sa;
  • nadúvanie.

Pri príznakoch porúch trávenia je potrebné objednať sa na vyšetrenie ku gastroenterológovi. Po komplexnom diagnostickom vyšetrení (napr. krvné testy, fekálne testy, ultrazvuk brušnej dutiny a gastroskopia) môže lekár identifikovať gastrointestinálne poruchy.

2

Čo zobrazuje koprogram?

Pri vyšetrení stolice sa hodnotí jej farba, zápach, konzistencia, zloženie a zisťuje sa prítomnosť a charakter nečistôt (hlien, krv, hnis). Koprogram zobrazuje:

  • stav črevnej mikroflóry;
  • kyslosť žalúdka;
  • infekcie v gastrointestinálnom trakte;
  • zápalové procesy v gastrointestinálnom trakte (napr. ulcerózna kolitída, gastritída);
  • poruchy tráviacej a absorpčnej funkcie;
  • poruchy peristaltiky (oneskorené alebo rýchle vyprázdnenie tráveniny zo žalúdka alebo čriev).

Koprogram zobrazuje aj skrytú krv v stolici, čo môže znamenať krvácanie z rôznych častí tráviaceho traktu. Koprogram zobrazuje aj prítomnosť parazitov (giardiózy, helmintov a ich vajíčok).

3

Ako absolvovať koprogram?

Aby boli výsledky koprogramu čo najpresnejšie je potrebné dodržiavať pravidlá prípravy na vyšetrenie. Príprava na koprogram zahŕňa:

  • vyhýbanie sa užívaniu liekov, ktoré sfarbujú stolicu (napr. bizmut, železo, horčík) tri dni pred vyšetrením;
  • vylúčenie mastných, korenistých, údených a pikantných jedál z jedálnička deň pred vyšetrením;
  • prerušenie užívania antibiotík a liekov, ktoré ovplyvňujú peristaltiku, tri až štyri dni pred vyšetrením;
  • vysadenie preháňadiel (rektálne čapíky, klystír) tri dni pred vyšetrením.

Na koprogram je potrebné zbierať čerstvé vzorky zo spontánnej stolice. Pred defekáciou je potrebné sa vymočiť, aby sa moč nedostal do stolice. Biologický materiál sa musí odobrať zo strednej časti stolice do špeciálnej sterilnej nádoby (nádoba na stolicu a špeciálna lyžička sú súčasťou balenia).

U dojčiat sa môžu vzorky stolice na koprogram odoberať priamo z plienky bez toho, aby došlo ku kontaktu s ňou, no je potrebné použiť sterilnú plienku alebo nočník, ktoré je potrebné vopred očistiť bez použitia chemikálií alebo vyvariť vo vriacej vode. Stolicu je potrebné odovzdať do laboratória do jednej-dvoch hodín (biologický materiál sa môže skladovať pri teplote 2 až 8 °C maximálne 10-12 hodín).

4

Koľko stolice je potrebné na koprogram?

Na koprogram je potrebných aspoň 50 gramov stolice (približne dve čajové lyžičky), ale nie viac ako jednu tretinu sterilnej nádoby. Ak stolica obsahuje patologické prímesy (hlien, krv, hnis), je potrebné ich zahrnúť aj do vzorky.

5

Koprogram: norma a abnormality

Pri koprograme sa v stolici určujú tieto hlavné látky: svalové vlákna, vláknina, neutrálny tuk, mastné kyseliny a ich soli, biele krvinky, červené krvinky, bunky epitelu a zhubné výrastky. Vyšetruje sa aj farba, tvar, zápach a konzistencia stolice.

Tabuľka normálnych hodnôt pri koprograme

Ukazovatele

Normatívne hodnoty

tvar

pevná

konzistencia

mäkká

farba

hnedá

zápach

fekálny, neprenikavý

kyslo-zásaditá reakcia

neutrálna (5,5-6,7 рН)

spojivové tkanivo

nezisťuje sa

nestrávené svalové vlákna

nezisťujú sa

strávené svalové vlákna

absentuje

priečne pruhované svalové vlákna

bez priečneho pruhovania

neutrálne tuky

nezisťujú sa

u detí mladších ako jeden mesiac sú prítomné v malých množstvách

mastné kyseliny

nezisťujú sa

nestrávená vláknina

prítomná v malom množstve

zvyšky nestrávených tukov

nezisťujú sa

strávená vláknina

nezisťuje sa

škrobové zrná mimo buniek

nezisťujú sa

škrobové zrná v bunkách

nezisťujú sa

jodofilné baktérie

nezisťujú sa

hlien

nezisťuje sa

biele krvinky

nezisťujú sa alebo iba ojedinele

červené krvinky

nezisťujú sa

epitel

nezisťuje sa

prvoky

nezisťujú sa

kvasinky

nezisťujú sa

vajíčka helmintov

nezisťujú sa

kryštály

nezisťujú sa

bilirubín

absentuje

Výsledky koprogramu dešifruje lekár, pričom zohľadňuje vek pacienta, prítomnosť chronických ochorení a celkový zdravotný stav. Abnormality kolposkopu môžu naznačovať tráviace problémy a vyžadujú si ďalšiu diagnostiku (napr. krvné testy a ultrazvuk brušnej dutiny).

Dešifrovanie koprogramu

Dešifrovanie koprogramu

V prípade dysbakteriózy alebo dlhodobej liečby antibiotikami sa v stolici môžu nachádzať kvasinky. Prítomnosť svalových vlákien alebo elementov spojivového tkaniva v koprograme môže naznačovať nedostatočnú sekréciu pankreatických enzýmov alebo zníženú kyslosť žalúdka.

Leukocyty sa v stolici nachádzajú pri zápalových ochoreniach gastrointestinálneho traktu (ulcerózna kolitída, gastritída, Crohnova choroba, duodenitída). Prítomnosť červených krviniek v stolici môže poukazovať na proktologické ochorenia, ako napríklad: hemoroidy, análne trhliny, polypy v konečníku, paraproktitídu a vyžadujú si konzultáciu s proktológom a ďalšie vyšetrenia (napr. rektoskopiu).

6

Koprogram pri salmonelóze

Prítomnosť leukocytov v stolici pri koprograme môže poukazovať na infekčné ochorenie, napríklad salmonelózu. Salmonelóza je akútna gastrointestinálna infekcia spôsobená baktériou Salmonella, ktorú sprevádza hnačka, intoxikácia a dehydratácia. Na určenie pôvodcu infekcie je potrebné bakteriologické vyšetrenie stolice.

7

Koprogram pri cystickej fibróze

Cystická fibróza je genetické ochorenie, ktoré postihuje orgány bronchopulmonálneho systému a gastrointestinálneho traktu (pečeň, pankreas). Koprogram pri cystickej fibróze zobrazuje zvýšené množstvo neutrálneho tuku a taktiež aj vlákninu, škrobové zrná a svalové vlákna.

8

Koprogram pri gastritíde

Gastritída je zápalové ochorenie sliznice žalúdka, ktoré má za následok poškodenie jeho stien a dysfunkciu. Gastritída môže spôsobiť zmeny v konzistencii stolice (hlavne tekutá stolica so silným kyslým zápachom), farbe, v stolici môžu byť prítomné krvné zrazeniny a hlien. Kolprogram pri gastritíde sa používa na určenie porúch trávenia a vstrebávania (v stolici sa nachádzajú zvyšky nestrávenej potravy).

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Čo je koprogram a čo zobrazuje? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je koprogram a čo zobrazuje?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Katarzyna pred rokom
Dobrý deň. Je koprogram všeobecné vyšetrenie stolice?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, koprogram je všeobecné klinické vyšetrenie stolice a vykonáva sa na posúdenie funkcie gastrointestinálnych orgánov a schopnosti tráviť potravu. Koprogram predpisuje všeobecný lekár alebo gastroenterológ na zistenie príčiny bolesti brucha alebo nepravidelnosti stolice.
Martina pred rokom
Dobrý deň. Čo zahŕňa koprogram?
Odpovedať
Dobrý deň. Koprogram zahŕňa fyzikálne (zápach, farba, konzistencia), chemické (kyslosť, bilirubín, bielkoviny) a mikroskopické (škrob, neutrálne tuky, mastné kyseliny, zvyšky nestrávených tukov, stráviteľná vláknina, červené krvinky, leukocyty) vlastnosti stolice. Súčasťou koprogramu je aj prítomnosť a posúdenie prímesí v stolici a vplyv prvokov, helmintov a ich vajíčok.
Alexandra pred rokom
Dobrý deň. Čo zobrazí koprogram pri celiakii?
Odpovedať
Dobrý deň. Koprogram pri celiakii zobrazuje príznaky malabsorpcie (poruchy vstrebávania): v stolici sa nachádzajú zvyšky tukov, zvyšky nestrávených tukov, bielkovín a nestrávených potravín. V prípade neznášanlivosti lepku je zvyčajne narušená rovnováha črevnej mikroflóry. Pri podozrení na celiakiu je potrebné absolvovať krvné testy na protilátky proti gliadínu (bielkovina lepku) a tkanivovej transglutamináze. Diagnóza celiakie sa potvrdí biopsiou tenkého čreva.
Lujza pred rokom
Dobrý deň. Je potrebné absolvovať koprogram a všeobecné vyšetrenie stolice naraz?
Odpovedať
Dobrý deň. Koprogram a všeobecné vyšetrenie stolice sú rovnaké laboratórne testy. Koprogram je komplexné vyšetrenie stolice, ktoré sa používa na diagnostiku tráviaceho systému a na zistenie ochorení tráviaceho traktu (napr. gastritídy, kolitídy, dysbakteriózy, črevných infekcií a červov).
Petra pred rokom
Dobrý deň. Kedy sa predpisuje koprogram?
Odpovedať
Dobrý deň. Koprogram sa predpisuje na zistenie príčin porúch trávenia a vyprázdňovania (dlhotrvajúca hnačka alebo častá zápcha, bolesti a kŕče v bruchu, nadmerné vylučovanie plynov). Vyšetrenie stolice je potrebné aj na monitorovanie liečby gastrointestinálnych ochorení.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.