Logo
0800200000

Benefity a škodlivosť mlieka

Benefity a škodlivosť mlieka
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 február 2023 | aktualizované: 23 február 2023 | 8136 8136
8136
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Mliečne výrobky sú nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy. Mlieko je zdrojom vápnika a esenciálnych aminokyselín, ale u ľudí s nedostatkom laktázy môže viesť jeho konzumácia k poruchám trávenia a vyrážkam.

Benefity mlieka

Mlieko a mliečne výrobky by mali byť bežne prítomné v jedálnom lístku zdravých ľudí každý deň. Benefitom mlieka je jeho obsah živín v ľahko stráviteľnej forme.

Hlavnou zložkou mlieka je mliečny cukor (laktóza), ktorý sa trávi pomocou špeciálneho enzýmu — laktázy. Mlieko obsahuje:

  • bielkoviny (esenciálne aminokyseliny);
  • esenciálne mastné kyseliny;
  • cholín;
  • minerály (vápnik);
  • vitamíny (skupiny B a D).

Najviac sa konzumuje kravské mlieko. Kozie mlieko je prospešnejšie ako kravské, pretože obsahuje viac základných živín, ale má špecifickú chuť. Výhodou bezlaktózového mlieka je, že umožňuje ľuďom s intoleranciou laktózy konzumovať mliečne výrobky. Acidofilné mlieko je vhodné aj preto, že je zdrojom prospešných lakto a bifidobaktérií. Na dojčenie detí v prvom roku života je vhodné iba materské mlieko matky, pretože obsahuje látky dôležité pre výživu dieťaťa.

Škodlivosť mlieka

Mlieko je škodlivé v prípade, že sa konzumuje v nadmernom množstve a pre ľudí s intoleranciou laktózy (nedostatkom laktázy). V prípade intolerancie laktózy vedie konzumácia mliečnych výrobkov k nadúvaniu brucha, abnormálnej stolici (hnačka alebo zápcha) a bolesti brucha. Aktivita laktázy s vekom klesá.

Kozie mlieko môže byť škodlivé aj z dôvodu zvýšeného rizika nákazy brucelózou, ak nie je správne tepelne ošetrené. Nadmerná konzumácia mlieka vedie k nadmernému príjmu kilokalórií a zvýšenému hromadeniu plynov v črevách. Nadbytok (viac ako dva litre denne) mlieka v strave sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka u žien a rakoviny prostaty u mužov. Indikácie na obmedzenie konzumácie mlieka sú:

  • nedostatok laktázy;
  • alergia na mlieko (kravské, kozie);
  • obezita;
  • exacerbácie gastrointestinálnych ochorení (pankreatitída, cholecystitída, gastritída);
  • angína (bolesť hrdla).

Pitie mlieka pri bolesti hrdla, nádche a kašli sa neodporúča. Mlieko môže pri prechladnutí vytvoriť vhodné prostredie pre baktérie. U ľudí so slabou aktivitou laktázy môže mlieko pri kašli zvýšiť produkciu hlienu a zhoršiť príznaky. Mlieko taktiež prispieva k vzniku akné, pretože zvyšuje produkciu kožného mazu. Kravské mlieko u detí v prvom roku života môže spôsobiť závažnú anémiu (chudokrvnosť) v dôsledku zníženého vstrebávania železa v žalúdku.

Koľko mlieka denne je vhodné pre dospelých a deti?

Materské mlieko tvorí základ stravy detí v prvom roku života. Mlieko živočíšneho pôvodu sa môže zaradiť do jedálnička detí starších ako jeden rok.

Denne sa neodporúča vypiť viac ako 500 ml mlieka. Príjem mliečnych výrobkov pre rôzne vekové skupiny sa meria v porciách (100-150 ml alebo g mliečneho výrobku) a je uvedený v nasledujúcej tabuľke.

Denný príjem mlieka pre zdravého človeka

Veková kategória

Počet porcií mlieka/deň

Deti do 18 rokov

3 - 4 porcie

Dospelý 18-65 rokov

2 - 3 porcie

Starší ľudia nad 65 rokov

3 - 4 porcie

Zvýšená potreba mlieka u detí súvisí s aktívnym rastom a potrebou bielkovín. Pre dospelých nad 65 rokov je mlieko zdrojom vápnika a chráni pred osteoporózou. Neustála potreba prijímať mlieko môže byť príznakom nedostatku vápnika v organizme.

Mlieko pri cukrovke

Diabetes mellitus je metabolická porucha, pri ktorej dochádza k poruche metabolizmu (látkovej výmeny) cukrov (sacharidov). Mlieko pri cukrovke je možné konzumovať, pokiaľ jeho spotreba neprekročí stanovenú normu. Bezlaktózové mlieko pri cukrovke znižuje príjem sacharidov, čo pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Mlieko pri gastritíde a gastroduodenitíde

Gastritída je zápal žalúdka a môže byť sprevádzaná zvýšenou alebo zníženou kyslosťou žalúdočnej šťavy. Gastroduodenitída zahŕňa zápal žalúdka a dvanástnika súčasne.

Mlieko s vyšším obsahom kyslosti je možné pri gastritíde piť počas obdobia remisie. Pri gastritíde s nízkou kyslosťou mlieka je ťažko stráviteľné a môže vyvolávať pocit ťažkého žalúdka, nadúvanie a grganie. Mlieko s nízkym obsahom kyslosti sa nestrávi v dôsledku zníženej aktivity pepsínu (žalúdočný enzým, ktorý štiepi bielkoviny). Počas akútnych stavov by sa mlieko nemalo podávať pri gastroduodenitíde, pretože stimuluje sekréciu žalúdočnej šťavy.

Mlieko pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch

Žalúdočný a dvanástnikový vred vzniká na pozadí zvýšenej kyslosti žalúdočnej šťavy a infekcie helikobakterom. Pri žalúdočných vredoch môže mlieko zmierniť bolesť brucha, ktorá sa vyskytuje pri prázdnom žalúdku. Mlieko pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch však môže zvýšiť produkciu žalúdočných enzýmov a zvýšiť kyslosť, preto by sa malo mlieko v akútnom období ochorenia z jedálnička vylúčiť.

Mlieko na pankreatitídu a cholecystitídu

Pri cholecystitíde (zápale žlčníka) a pankreatitíde (zápale pankreasu) je potrebné obmedziť tuky, preto by sa pri cholecystitíde a pankreatitíde mala uprednostniť konzumácia odstredeného mlieka. V období akútneho zápalu pankreasu je potrebné dodržiavať prísnu diétu, ktorá nesmie obsahovať mlieko. Mlieko pri pankreatitíde je možné piť počas obdobia remisie, ak jeho konzumácia u pacienta nevyvolá exacerbáciu ochorenia.

Mlieko pri pálení záhy

Pálenie záhy je pálivá bolesť v hrudnej kosti, ktorá vzniká, keď sa kyslá žalúdočná šťava dostane do pažeráka. Väčšina prípadov pálenia záhy je príznakom gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD). Mlieko sa odporúča konzumovať pri pálení záhy, pretože jeho zásadité prostredie neutralizuje účinky žalúdočných štiav a znižuje pocit pálenia v pažeráku. Je dôležité si uvedomiť, že pitie mlieka pri pálení záhy nenahrádza liečbu gastroezofageálnej refluxnej choroby.

Mlieko pri zápche

Zápcha je stav, kedy stolica absentuje počas troch alebo viacerých dní alebo sa vyskytujú ťažkosti pri vyprázdňovaní. Plnotučné mlieko pri zápche je potrebné obmedziť, pretože laktóza zvyšuje tvorbu plynov v čreve a môže zhoršiť zápchu.

Mlieko pri otrave

Otrava môže byť spôsobená konzumáciou potravín, ktoré sú znehodnotené alebo kontaminované zárodkami (baktériami alebo vírusmi). Pri otrave je potrebné sa zdržať konzumácie mlieka, pretože vytvára vhodné prostredie pre patogény a zvyšuje tvorbu plynov v čreve.

Mlieko nepomáha pri otravách chemickými látkami (ortuť, kyselina, oxid uhoľnatý). Pri požití chemikálií alebo pri ich vniknutí do dýchacích ciest je potrebné okamžite vyhľadať lekára.

Mlieko nie je vhodné konzumovať pri kašli a prechladnutí. Mliečne nápoje sa môžu konzumovať pri bronchitíde so suchým kašľom s malým množstvom hlienov.

1

Recept s mliekom proti kašľu

Benefity a škodlivosť mlieka
Príprava
5 minút
Varenie
5 minút
Celkový čas
10 minút
Kcal na porciu
150
Porcie
1

Ingrediencie

  • mlieko — 50 ml;
  • čierny čaj podľa chuti;
  • med — 2 - 3 čajové lyžičky;
  • škorica podľa chuti.
  1. Do horúceho čierneho čaju pridáme med a škoricu.
  2. Mlieko zohrejeme v samostatnej nádobe a pridáme do čaju s medom a premiešame.
2

Dokonalé palacinky s mliekom

Benefity a škodlivosť mlieka
Príprava
10 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
2

Ingrediencie

  • múka — 200 g;
  • mlieko — 500 ml;
  • vajcia — 3 ks;
  • cukor — 2 polievkové lyžice;
  • soľ podľa chuti
  • maslo — 30 g.
  1. V hlbokej miske zmiešame vajcia, soľ a cukor a mixérom ich vyšľaháme do peny.
  2. Do vaječnej zmesi pridáme 100-200 ml mlieka a premiešame.
  3. Do mliečnej zmesi postupne za stáleho miešania pridáme múku.
  4. Zvyšné mlieko prilejeme do cesta tak, aby vznikla tekutá konzistencia.
  5. Palacinky pečieme na masle z oboch strán.

Časté otázky

1. Je vhodné piť mlieko pri rakovine?

Konzumácia mlieka pri rakovine je povolená. Mlieko má potenciálne protirakovinové účinky a antioxidačné vlastnosti. Výnimkou môžu byť nádory tráviaceho traktu, pri ktorých je potrebná individuálna diéta.

2. Čo môže spôsobiť nadmerná konzumácia mlieka?

Plnotučné mlieko je nielen zdrojom bielkovín a vápnika, ale aj vysokého obsahu tuku. Nadmerná konzumácia mlieka môže spôsobiť priberanie na váhe. Veľký príjem mlieka škodí ľuďom s akné a ochoreniami pankreasu (akútna a chronická pankreatitída). Nadbytok mliečnych výrobkov v strave môže viesť k poruchám trávenia, nadúvaniu brucha a zápche.

3. Je vhodné piť mlieko pri chudnutí?

Pri chudnutí môžete piť mlieko. Ak chcete schudnúť, je potrebné zabezpečiť, aby bol energetický príjem nižší ako výdaj pri fyzickej aktivite počas dňa (v kilokalóriách). Zároveň je pre zdravé chudnutie dôležité prijímať potrebné množstvo živín (bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, minerály a vitamíny).

4. Je vhodné piť mlieko pri dojčení?

Počas dojčenia môžete piť mlieko. Mlieko je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov D a B, cholínu a vápnika, ktoré dojčiaca matka potrebuje. Mlieko by sa malo do stravy dojčiacej ženy zavádzať postupne, oddelene od iných výrobkov, aby sa zistila individuálna reakcia dieťaťa.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Benefity a škodlivosť mlieka
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Súvisiace články:

Komentáre

Františka pred rokom
Dobrý deň, dieťa má črevnú infekciu a test na acetón bol pozitívny. Je možné piť mlieko pri pozitívnom teste na acetón?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri acetonemickom syndróme, ktorý vzniká na pozadí dehydratácie a horúčky, môžete piť mlieko. Mlieko obsahuje sacharidy, ktoré znižujú hladinu acetónu v krvi.
Gabriela pred rokom
Dobrý deň. Od svojej mačky som sa nakazila helmintami. Pomáha mlieko s cesnakom proti parazitom?
Odpovedať
Dobrý deň. Infekcie helmintami (parazitmi) sa liečia antiparazitnými liekmi, ktoré predpisuje lekár po vyšetrení a určení druhu parazita. Domáca liečba vrátane užívania mlieka s cesnakom je neúčinná.
Maks pred rokom
Dobrý deň, v súčasnosti som chorá na koronavírus. Môžem piť mlieko, keď mám horúčku?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri horúčke môžete piť mlieko, no to by nemalo nahrádzať potrebné tekutiny. Na udržanie pitného režimu pri horúčke je lepšie piť vodu, čaj, kompót a špeciálne soľné roztoky.
Renáta pred rokom
Dobrý deň. Môžem piť mlieko počas užívania antibiotík? Lekár mi predpísal antibiotiká na zápal čeľustných dutín.
Odpovedať
Dobrý deň. Počas užívania antibiotík môžete piť mlieko. Najdôležitejšie je dodržiavať časové intervaly medzi jednotlivými dávkami (podľa pokynov lekára).
Lucia pred rokom
Dobrý deň. Liečim sa u gynekológa na kandidózu. Môžem piť mlieko pri múčnivke?
Odpovedať
Dobrý deň. Neexistujú žiadne presvedčivé štúdie o škodlivosti mlieka pri vaginálnych múčnivkách. Teoretické štúdie však naznačujú, že plnotučné mlieko môže prispievať k rozmnožovaniu plesní, preto je počas zhoršenia ochorenia lepšie dočasne vylúčiť mlieko z jedálnička.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.