Čo je to pankreatitída a aké sú jej príznaky?
Pankreatitída je zápalové ochorenie pankreasu. Hlavnými príčinami zápalu pankreasu sú nadmerná konzumácia alkoholu, akútne otravy a infekcie.
Rozlišujeme akútnu a chronickú pankreatitídu. Príznaky akútnej pankreatitídy sú:
- silná bodavá bolesť brucha;
- nevoľnosť a vracanie;
- zápcha;
- zvýšená telesná teplota;
- výrazná celková slabosť a intoxikácia.
Pri akútnej pankreatitíde sa uvoľňujú pankreatické enzýmy. Dochádza k samoprežieraniu pankreatického tkaniva, čo zvyšuje zápal a spôsobuje intoxikáciu.
Chronická pankreatitída spôsobuje nedostatok pankreatických enzýmov a spomaľuje trávenie potravy. Príznaky chronickej pankreatitídy sú:
- tupá bolesť v ľavej subkostálnej oblasti;
- pocit ťažkosti brucha, ktorá sa zvyšuje po konzumácii mastných jedál;
- hnačka s nestráveným jedlom v stolici.
Na prevenciu, diagnostiku a liečbu pankreatitídy sa špecializujú gastroenterológovia a chirurgovia. Na diagnostiku zápalu pankreasu vám lekár môže predpísať vyšetrenie stolice a krvi, ultrazvuk brušnej dutiny a gastroskopiu.
Čo je vhodné konzumovať pri pankreatitíde?
Je dokázané, že diéta má lepší terapeutický účinok ako hladovanie a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu. Diéta pri pankreatitíde by mala byť nízkotučná a mala by obsahovať veľa bielkovinových výrobkov (mäso, ryby, tvaroh). Jedálniček pri pankreatitíde by mal obsahovať aj ovocie a zeleninu.
V prípade zápalu pankreasu je dôležité zvážiť nielen to, aké potraviny sú povolené a aké nie, ale aj spôsob ich prípravy. Pri pankreatitíde môžete potraviny variť, dusiť, piecť a tiež pripravovať na pare. Vyhnite sa vyprážaniu, údeniu a fritovaniu.
Tabuľka diéty pri pankreatitíde
Pri pankreatitíde je dovolené | Pri pankreatitíde je zakázané |
kaše (obilniny a zrná) | mastné mäso |
mäso a ryby s nízkym obsahom tuku | klobásy |
mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku | rastlinné (slnečnicový, ľanový) a živočíšne (maslový) oleje |
zelenina a ovocie | citrusové plody |
Každodenný jedálniček pri pankreatitíde by mal obsahovať dostatok energie a živín (bielkovín, vitamínov a minerálov). Pri pankreatitíde je možné jesť kaše, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie. Pri pankreatitíde sa môžu aj mimo akútneho obdobia konzumovať varené vajíčka a omelety, ako aj príloha k pečivu a iným jedlám.
Čo sa nesmie konzumovať pri pankreatitíde?
Pri pankreatitíde by ste nemali jesť potraviny s vysokým obsahom tuku. Z jedálnička je potrebné vylúčiť tučné mäso, klobásy a údeniny, syry, tučné mliečne výrobky, plnotučné mlieko, rýchle občerstvenie. Med pri pankreatitíde by sa mal obmedziť na 1-2 čajové lyžičky denne. Maslo pri pankreatitíde by sa tiež malo vylúčiť z jedálnička, pretože obsahuje tuk a vyžaduje zvýšenú činnosť pankreasu.
Mlieko, kefír a tvaroh pri pankreatitíde
Bielkovinové výrobky spolu s obilninami tvoria základ stravy pri zápale pankreasu. Tvaroh je pri pankreatitíde povolený, ale len nízkotučný a bez pridania kyslej smotany alebo cukru. Kefír sa pri pankreatitíde odporúča konzumovať ako posledné jedlo pred spaním. Odstredené mlieko sa pri pankreatitíde môže piť len vtedy, ak je organizmom dostatočne tolerované.
Banány pri pankreatitíde
Banány pri pankreatitíde sa môžu jesť v ktoromkoľvek štádiu ochorenia okrem prípadov, kedy je pankreas vážne zapálený. Banány sú dobrým zdrojom energie a umelých sladidiel. Pri zápale pankreasu by sa malo uprednostniť ovocie stredne zrelé, zelené a prezreté ovocie je lepšie zo stravy vylúčiť.
Diéta pri akútnej pankreatitíde
Diéta pri akútnej pankreatitíde spočíva v obmedzení príjmu potravín. V prvých 1-3 dňoch, ak je ochorenie závažné, môže lekár odporučiť držať hladovku. V ľahších prípadoch, v prvých dňoch akútnej pankreatitídy, je potrebné dodržiavať prísnu diétu, pri ktorej je dovolené konzumovať len slabý nesladený čaj a ovsené vločky s vodou.
Pri akútnej pankreatitíde vám lekár stanoví každodennú diétu. Pri rozšírení jedálnička po záchvate akútnej pankreatitídy sa v prvom rade podávajú rôzne obilniny a kaše varené na vode bez oleja. Po 2-3 dňoch možno zoznam potravín rozšíriť o netučné mliečne výrobky a tepelne upravenú zeleninu a ovocie.
Diéta pri chronickej pankreatitíde
Ak sa objavia príznaky exacerbácie chronickej pankreatitídy je potrebné sa objednať na vyšetrenie ku gastroenterológovi. Okrem enzýmov a liekov proti bolesti vám lekár počas exacerbácie pankreatitídy predpíše diétu.
Diéta pri chronickej pankreatitíde umožňuje konzumáciu všetkých druhov a skupín potravín, ale len netučné. Podľa Pevznerovej klasifikácie terapeutických diét sa pri chronickej pankreatitíde musí dodržiavať diéta 5a. Pravidlá diéty pri chronickej pankreatitíde zahŕňajú:
- malé porcie jedál 5 až 6krát denne;
- zdravé spôsoby prípravy jedál (varenie, dusenie);
- úplné vyhýbanie sa alkoholickým nápojom;
- konzumácia jedál pri optimálnej teplote (vyhýbanie sa studeným a príliš horúcim jedlám);
- vylúčenie tukov zo stravy.
Poškodenie endokrinných buniek pankreasu pri chronickej pankreatitíde môže viesť k vzniku cukrovky 2. typu. Diéta pri cukrovke spočíva v obmedzení jednoduchých (rýchlo stráviteľných) sacharidov (cukor, múka a cestoviny, sladkosti, med). Pri diabetickej pankreatitíde je potrebné obmedziť aj ovocie s najvyšším obsahom cukru (hurmikaki, hrozno).
Týždenný jedálniček pri pankreatitíde: recepty krok za krokom
Hoci sa pri zápale pankreasu množstvo potravín nesmie konzumovať, jedlo pri pankreatitíde môže byť chutné. Zostavili sme pre vás sedemdňový jedálniček vhodný pri problémoch s pankreatitídou.
Recepty jedál pri pankreatitíde:
Ovsená kaša so sušeným ovocím

Ingrediencie
- ovsené vločky;
- odtučnené mlieko;
- sušené ovocie podľa chuti (marhule; sušené slivky; sultánky; figy);
- ovocný džem podľa chuti.
- Ovsené vločky varíme 3-5 minút na vode s mliekom v pomere 1:1.
- Do hotovej kaše pridáme sušené ovocie podľa chuti.
- Prípadne môžeme do kaše pridať 1-2 čajové lyžičky džemu.
Rizoto s kuracími filetami

Ingrediencie
- ryža;
- kuracie filety;
- zelenina podľa chuti (hrášok; kukurica; brokolica; sladká paprika).
- Ryžu uvaríme do mäkka.
- Kuracie filety nakrájame nadrobno a podusíme bez oleja.
- K mäsu pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a spolu ju podusíme do mäkka.
- Do uvarenej zmesi pridáme uvarenú ryžu, premiešame a spolu dusíme ešte 5-7 minút.
Nadýchaná omeleta s brokolicou a mozzarellou

Ingrediencie
- vajcia;
- mlieko;
- brokolica;
- nízkotučná mozzarella.
- Brokolicu umyjeme, oddelíme jednotlivé ružičky a vložíme na dno zapekacej misy.
- V samostatnej nádobe zmiešame vajcia, mlieko a soľ podľa chuti.
- Brokolicu zalejeme vaječnou zmesou a pečte v rúre 5-10 minút.
- Mozzarellu nakrájame na plátky, položíme na omeletu 2-3 minúty pred jej dopečením a pečieme, kým sa syr nerozpustí.
Zeleninové pyré

Ingrediencie
- sezónna zelenina podľa chuti (brokolica; cuketa; mrkva; zemiaky);
- mlieko.
- Zeleninu umyjeme, podľa potreby ošúpeme a varíme do mäkka.
- Zeleninový vývar scedíme do samostatnej nádoby.
- Zeleninu rozmixujeme mixérom na požadovanú konzistenciu a postupne prilievame zeleninový vývar a trochu mlieka.
Pečené ryby a zelenina

Ingrediencie
- čerstvé chudé ryby;
- sezónna zelenina (sladká paprika; karfiol; mrkva; cuketa)/
- Rybu umyjeme, ošúpeme a potrieme soľou a korením podľa chuti.
- Pripravenú rybu zabalíme do fólie a položíme na podnos.
- Umyjeme a nahrubo nakrájame zeleninu a položíme ju na podnos vedľa rýb.
- Pečieme v rúre 15-20 minút, kým nezmäknú.
Hovädzie dusené so zemiakovou kašou

Ingrediencie
- hovädzie mäso;
- zemiaky;
- mrkva;
- odtučnené mlieko.
- Hovädzie mäso nakrájame na kocky a zbavíme ho tuku a blán.
- Mrkvu nakrájame na malé kocky.
- Hovädzie mäso a mrkvu zalejeme trochou vody a na miernom ohni varíme do mäkka.
- Zemiaky ošúpeme a uvaríme.
- Uvarené zemiaky rozmiešame vo vode a pridáme trochu odstredeného mlieka.
Jablkový pilaf

Ingrediencie
- jablká;
- ryža;
- sušené hrozienka.
- Ryžu umyje a uvaríme ju vo veľkej miske.
- Jablká umyjeme, nakrájame na kúsky a podusíme na panvici.
- 5 minút pred dovarením ryže pridáme dusené jablká a sušené hrozienka, premiešame a necháme variť na miernom ohni, kým ryža nezmäkne.
Časté otázky
Diéta pri pankreatitíde spočíva aj v obmedzení korenistých, pikantných a kyslých jedál, ako aj tepelne nespracovaných potravín. Pri pankreatitíde je potrebné obmedziť aj potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako je mäso, pretože sa v žalúdku dlho trávia. Diéta pri žalúdočných vredoch si vyžaduje aj vylúčenie z jedálnička potravín, ktoré zvyšujú vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej (napr. sýtených nápojov).
Pri pankreatitíde možno jesť všetky druhy zeleniny. Pri akútnej pankreatitíde a akútnej chronickej pankreatitíde by sa mala zelenina (napr. tekvica, cuketa, brokolica) variť a prepasírovať. Kyslé uhorky pri pankreatitíde môžu nahradiť tie šalátové. Paradajky pri pankreatitíde môžu byť tiež súčasťou každodennej stravy. Konzumácia avokáda by mala byť pri pankreatitíde obmedzená, pretože avokádo je bohaté na rastlinné tuky.
Pri pankreatitíde je možné nalačno piť vodu, čaj a prírodné šťavy. Pri akútnej pankreatitíde by čaj nemal byť príliš horúci.
Minerálna voda pri pankreatitíde pomáha pri intoxikácii a pomáha vyhýbať sa intravenóznej infúzii. Mlieko pri pankreatitíde je vhodné konzumovať iba v odtučnenej forme. Pri pankreatitíde je možné piť kávu, ale bez pridania smotany, kondenzovaného mlieka alebo tučného mlieka.
Pri pankreatitíde možno jesť všetky druhy ovocia. Pozor si však treba dávať pri kyslom ovocí, ktoré dráždi tráviaci trakt: citrusy, kiwi, ananás. Oriešky pri pankreatitíde by sa mali obmedziť, pretože obsahujú rastlinné tuky vo forme orechových olejov.
Prísna diéta pri pankreatitíde trvá 1-2 týždne v závislosti od závažnosti ochorenia. Po akútnej pankreatitíde a na prevenciu exacerbácie chronického zápalu pankreasu je potrebné neustále dodržiavať diétu s obmedzením mastných potravín.