Logo
0800200000

Znamienka: sú nebezpečné alebo nie?

Znamienka: sú nebezpečné alebo nie?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 11 január 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 25146 25146
Takmer každý má aspoň jedno znamienko. Znamienka sa objavujú na tele od narodenia a tvoria sa počas celého života.

Čo je to znamienko?

Znamienko je nezhubný výrastok na koži, ktorý je tvorený zhlukom melanocytov. Melanocyty sú bunky, ktoré syntetizujú hnedý pigment – melanín, ktorý dodáva pokožke prirodzené sfarbenie. Benígne znamienka sa nazývajú aj névy.

Druhy znamienok

Koža je najväčší orgán v ľudskom tele. Koža sa skladá z epidermy (povrchová vrstva), dermy (vnútorná vrstva kože, ktorá obsahuje krvné cievy, nervy, vlasové folikuly) a podkožného tuku.

Znamienka môžu byť povrchové (epidermálne) alebo hlboko v derme. V závislosti od farby a umiestnenia na koži sa rozlišujú nasledujúce typy znamienok:

  • prechodné névy (ploché alebo mierne konvexné materské znamienka na hranici epidermy a dermy);
  • komplikované névy (vyvýšené materské znamienka v epiderme a derme);
  • intradermálne névy (nachádzajúce sa medzi vrstvami kože);
  • intradermálne materské znamienka, ktoré sa nachádzajú v derme a vyčnievajú nad povrch kože vo forme uzlíka pokrytého epidermou;
  • halonévy (okolo materského znamienka sa tvorí biela škvrna, ktorá môže byť spôsobená autoimunitnými ochoreniami a spálením od slnka);
  • modré névy (znamienka, ktoré majú modro-sivú farbu a nachádzajú sa v derme).

Červené a ružové znamienka nie sú névy a nie sú zložené z melanocytov (buniek, ktoré produkujú pigment melanín). Červené znamienka sú výrastky malých krvných ciev. Cievne znamienka sa nazývajú angiómy.

Ako vyzerajú znamienka?

Znamienka sa na pokožke objavujú ako škvrny, hrbolčeky alebo uzlíky. Normálne znamienka majú rôznu farbu. Môžu byť bezfarebné, sivé, hnedé alebo čierne. Bezfarebné znamienka neobsahujú takmer žiadne pigmenty (farbivá) a majú jednoliatu farbu, zatiaľ čo čierne znamienka sú bohaté na melanín.

Znamienka môžu mať plochý, vypuklý a previsnutý tvar. Vypuklé znamienka a znamienka so stopkou môžu byť náchylnejšie na poranenie. Previsnuté znamienka sa zvyčajne tvoria u žien v období hormonálnych zmien (tehotenstvo, dojčenie, menopauza).

Benígne znamienka majú symetrický obrys a jednotné sfarbenie. Nezhubné znamienka nie je možné nahmatať na koži a nespôsobujú nepríjemné pocity. V niektorých prípadoch môžu znamienka svojím vzhľadom pripomínať bradavice. Väčšina znamienok, ktoré môžete vidieť na fotografii, je benígna. Fotografie normálnych znamienok sa môžu použiť ako príklad pre každomesačnú samokontrolu.

Kde sa objavujú znamienka?

Znamienka sa môžu objaviť na ktorejkoľvek časti tela. Névy sa vyskytujú na trupe, na končatinách, na pokožke hlavy a tváre, na krku, ale aj na dlaniach a na chodidlách.

Previsnuté znamienka sa častejšie vyskytujú na pokožke hlavy, na krku a v podpazuší, a to kvôli tenkej koži a nedostatku podkožného tuku v týchto oblastiach. Na znamienkach môžu vyrásť chĺpky. Znamienka, z ktorých rastú chĺpky, sú nezhubné. Vypuklé znamienka zobrazené na fotografii sú málokedy malígne (môžu sa vyvinúť do rakoviny).

Prečo sa objavujú znamienka?

Väčšina melanocytov je rovnomerne rozdelená po celom tele. Névy vznikajú, keď sa na jednom mieste nahromadia melanocyty. Melanín pôsobí ako prirodzená clona, ​​ktorá chráni ľudské telo pred vystavením ultrafialovým lúčom.

Činnosť melanocytov je normálne regulovaná fungovaním hypofýzy – žľazy, ktorá reguluje tvorbu všetkých hormónov v tele (stimulujúci hormón hypofýzy zvyšuje tvorbu melanínu). Množstvo melanínu sa zvyšuje aj vystavením slnečnému žiareniu.

K vytvoreniu znamienok prispieva:

  • slnečné žiarenie;
  • zmeny hormonálnych hladín;
  • dedičná predispozícia.

Pod vplyvom ultrafialového žiarenia môže dôjsť nielen k vytvoreniu nového névu, ale aj k degenerácii existujúceho znamienka na atypické znamienko, z ktorého sa môže vyvinúť rakovina kože. Pri vývoji melanómu (rakoviny kože) zohráva úlohu aj dedičnosť a hormóny.

Aké znamienka sú nebezpečné?

Nebezpečenstvo znamienok spočíva v tom, že sa môžu premeniť na zhubné novotvary.

Normálne znamienka majú hladký povrch, jasné obrysy a jednoliatu farbu. Medzi príznaky atypických znamienok patria:

  • asymetria;
  • zmena obrysov znamienka;
  • heterogénne sfarbenie névusu (materského znamienka);
  • veľkosť znamienka viac ako 6 mm;
  • rýchla zmena tvaru, farby a veľkosti znamienka.

Za atypické znamienka sa považujú aj modré névy, ktorých mechanizmus vzniku nie je presne známy. Znamienka majú zvyčajne homogénnu štruktúru. Výrastky na znamienkach sú signálom, že je potrebné vykonať kožné vyšetrenie.

 Obrátiť sa na dermatológa je nutné v týchto situáciách:

  • počas samovyšetrenia kože ste zistili známky atypických materských znamienok;
  • znamienko zmizlo;
  • znamienko je zapálené;
  • znamienko bolí;
  • na znamienku sa objavilo zatvrdnutie.

Na podrobné preskúmanie novotvarov na pokožke popri vizuálnom vyšetrení dermatológ vykonáva aj dermatoskopiu materského znamienka. Dermatoskopia je diagnostická metóda, ktorá umožňuje vyšetrenie pokožky pomocou zväčšovacieho optického prístroja. Prejavy materských znamienok náchylných na melanóm sú pri dermatoskopii lepšie viditeľné ako pri vizuálnom vyšetrení.

V prípade potreby môže dermatológ po vyšetrení predpísať biopsiu znamienka (odber malej vzorky). Indikáciami pre biopsiu znamienok sú neordinárne, dvojfarebné znamienka a novotvary s čiernymi bodkami.

Je možné odstraňovať znamienka?

Diagnostikovať nebezpečné znamienko môže dermatológ. Odstrániť znamienko sa dá chirurgicky, miniinvazívne alebo konzervatívnou metódou.

Atypické névy, materské znamienka, ktoré sú často traumatizované, je vhodné odstrániť (napríklad novotvary na tvári u mužov môžu byť zranené počas holenia a u žien – materské znamienka pod ramienkami podprsenky alebo pod gumičkou nohavičiek môžu byť poškodené oblečením). Odstrániť sa môžu aj znamienka, ktoré vadia z estetického hľadiska. Odstraňovať znamienka svojpomocne nie je možné, pretože to môže vyvolať krvácanie alebo následne aj metastázy, ak bolo znamienko malígne.

Ako sa odstraňuje znamienko?

Na odstránenie novotvarov (ktoré doktor nešpecifikoval ako melanocytové névy) sa používa miniinvazívna chirurgická metóda, ktorá umožňuje odstrániť novotvar na pokožke pomocou rádiových vĺn. Rádiofrekvenčná metóda umožňuje odstrániť novotvary v lokálnej anestézii za 10 – 15 minút. Výhodou odstraňovania kožných novotvarov rádiovými vlnami je bezpečnosť vzhľadom na nízke riziko infekcie alebo krvácania z pooperačnej rany.

Pacient môže ísť domov hneď po odstránení novotvaru. Po odstránení znamienka rádiofrekvenčnou metódou sa vo väčšine prípadov jazva úplne zahojí v priebehu niekoľkých týždňov. Po odstránení veľkých a konvexných znamienok môže na pokožke zostať jamka, ktorá sa zahojí v priebehu niekoľkých mesiacov.

Pri odstránení znamienok rádiofrekvenčnou metódou nie sú zvyčajne žiadne komplikácie. V zriedkavých prípadoch (po odstránení veľkých novotvarov) môže zostať na pokožke jazva. Jazvy po chirurgických zákrokoch sa liečia vstrebateľnými masťami, ktoré predpíše dermatológ.

Rozdiel medzi znamienkom a melanómom

Kým je znamienko nezhubný výrastok na koži, melanóm je druh rakoviny kože. Znamienka aj melanómy vznikajú z melanocytových buniek. Rozoznať melanóm od nezhubného znamienka je voľným okom ťažké. Rakovinové znamienka majú aspoň jeden zo znakov atypických znamienok (asymetria, nepravidelné obrysy a farba, veľký rozmer a rýchly rast znamienka).

Rozdiely medzi materskými znamienkami a melanómami

Rozdiely medzi materskými znamienkami a melanómami

Rozdiely medzi bežným znamienkom a skorým melanómom

Znamienko

Melanóm

Symetrické

Asymetrický. Ak rozdelíme útvar pomyselnou čiarou na dve rovnaké časti, budú mať odlišný tvar.

Má ostré, pravidelné okraje

Okraje sú neostré, nepravidelné a členité. Pigment môže presahovať okraje tvaru.

Farebne homogénne

Má nehomogénnu farbu. Melanóm môže mať rôzne odtiene hnedej a čiernej farby. Môžu byť prítomné odtiene ružovej, sivej, červenej, modrej alebo "medzery" v pigmentácii.

Má hladký povrch

Povrch je drsný, posiaty hrudkami alebo brázdami. Môže sa odlupovať a krvácať.

Rastie pomaly, v priebehu niekoľkých rokov

Rastie rýchlo. Výrazné zmeny sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Malé, zvyčajne okolo 5 mm

Môže byť malý, ale zvyčajne dorastá do rozmerov viac ako 6 mm.

Riziko vzniku melanómu je vyššie u ľudí, ktorí majú na tele veľa znamienok (viac ako 50). Znamienka by sa mali pravidelne kontrolovať, aby sa zabezpečilo, že sa neprehliadne vznik melanómu. Pri sledovaní znamienok je dôležité poznať príznaky atypických znamienok a vykonávať každý mesiac samovyšetrenie pokožky. Dôležité sú aj preventívne prehliadky u dermatológa.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Znamienka: sú nebezpečné alebo nie? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo sa stane, ak sa znamienko odtrhne?

Poranenie môže viesť ku krvácaniu z rany a infekcii v hlbších vrstvách kože. Poškodenie nezhubného znamienka môže viesť k jeho zmene na zhubný nádor. Obzvlášť nebezpečným je poškodenie zhubného nádoru, ktorý sa svojím tvarom podobá bežnému znamienku. Narušenie nádoru môže viesť k jeho rozšíreniu, t.j. k metastáze.

2. Ako predísť vzniku znamienok?

Hlavným faktorom, ktorý spôsobuje výskyt nových znamienok na koži u dospelých, je ultrafialové žiarenie. Aby sa zabránilo vzniku nových materských znamienok zo slnka, je potrebné aplikovať opaľovací krém na všetky ohrozené oblasti pokožky.

3. Aké znamienka by sa nemali odstraňovať?

Odstraňovať by sa mali tie znamienka, ktoré určí dermatológ na základe vyšetrenia.

4. Ako dlho trvá, kým sa znamienko zmení na zhubný nádor?

Presný čas, počas ktorého sa znamienko mení na melanóm nie je známy. Tento proces môže zostať bez povšimnutia aj niekoľko rokov.

5. Ako sa hojí rana po odstránení znamienka?

Rana po odstránení znamienka metódou rádiových vĺn sa hojí bez zanechania stôp, pričom miesto rany sa pokrýva novou povrchovou vrstvou kože, t.j. epidermis. Po odstránení znamienok, ktoré sa nachádzajú v dermis, t.j v hlbšej vrstve kože, môže zostať malá jazva.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Znamienka: sú nebezpečné alebo nie?
Dermatológ, trichológ.
Znamienka: sú nebezpečné alebo nie?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Našiel som si biele znamienko na koži v podbrušku. Môže byť normálne znamienko bielej farby?
Odpovedať
V niektorých prípadoch môžu byť nezhubné útvary bielej farby. Bielej farby môžu byť aj genitálne kondylómy alebo bradavice. Len dermatológ dokáže správne charakterizovať kožný útvar a na základe vyšetrenia stanoviť diagnózu.
Irena pred rokom
Za krátky čas, asi jeden mesiac, sa mi na bruchu objavilo veľa nových materských znamienok. Ako zabrániť vzniku týchto útvarov na koži?
Odpovedať
Tvorbu nových materských znamienok môžete spomaliť tým, že budete pokožku chrániť pred nadmerným UV žiarením. Na ochranu pred ultrafialovým žiarením je potrebné nanášať opaľovacie krémy s fyzikálnymi a chemickými UV filtrami na ohrozené miesta pokožky. Stupeň ochrany, t.j. faktor SPF závisí od intenzity slnečného žiarenia a fototypu ľudskej pokožky.
Mária  pred rokom
Na jednom zo znamienok sa mi objavil pupienok. Môžem ho vytlačiť?
Odpovedať
Pupienok, pľuzgier alebo absces v oblasti znamienka znamená zápal mazovej žľazy alebo vlasového folikulu v oblasti nevusu. Vznik pupienka môže spôsobiť začervenanie. Pupienok na znamienku by sa nemal vytláčať, aby nedošlo k jeho poškodeniu.
Frederika pred rokom
Ktorého lekára by som mal kontaktovať, ak znamienko náhle narástlo a objavila sa na ňom kôrka?
Odpovedať
Ak chcete diagnostikovať stav znamienka a určiť presnú príčinu jeho zmien, mali by ste sa poradiť s dermatológom. Kôrka na znamienku sa môže vytvoriť v dôsledku poškodenia pri tvorbe, infekcie alebo zápalu.
Adriána pred rokom
Pred pár dňami som si všimla, že sa mi začalo odlupovať materské znamienko na predlaktí. Je možné aplikovať na znamienko hydratačný krém?
Odpovedať
Odlupovanie materského znamienka môže byť znakom tvorby atypického nevusu. Na diagnostiku jeho stavu a určenia rizika tvorby zhubného útvaru je potrebné dohodnúť si stretnutie s dermatológom a podstúpiť dermatoskopiu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.