Logo
0800200000

Čo je análna trhlina a ako ju liečiť?

Čo je análna trhlina a ako ju liečiť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 19 december 2014 | aktualizované: 17 november 2022 | 51791 51791
Análna trhlina (fisúra) je poranenie sliznice konečníka v oblasti zvierača konečníka. Análne trhliny môžu viesť ku komplikáciám v podobe rektálnej fistuly a je potrebné ich liečiť.

Čo je to análna trhlina?

Análna trhlina (trhlina konečníka) je patologický stav charakterizovaný vznikom trhliny, rany alebo vredu v oblasti konečníka. Análne trhliny sa vyskytujú u pacientov rôznych vekových kategórií a často aj u dojčiat.

Čo je análna trhlina?

Čo je análna trhlina?

Rozlišujeme tieto typy análnych trhlín:

  • akútne ― ochorenie trvá jeden až štyri týždne;
  • chronické ― ochorenie má dlhý priebeh (viac ako tri mesiace). Vyznačuje sa striedaním fáz exacerbácie a remisie. 

Chronické análne trhliny vznikajú v dôsledku neliečených akútnych stavov a problémov so stolicou. V prípade akejkoľvek análnej trhliny je potrebné objednať sa na vyšetrenie k proktológovi.

Príznaky análnej trhliny

Análna trhlina je rana v konečníku s veľkosťou do dvoch centimetrov. Príznaky análnej trhliny sú:

Bolesť pri análnych trhlinách môže mať rôznu intenzitu a zvyšuje sa pri defekácii. Bolesť v oblasti konečníka pri dlhom sedení je taktiež príznakom výskytu análnych trhlín. Análne trhliny možno odlíšiť od hemoroidov podľa typu krvácania: hemoroidy sa vyznačujú silným krvácaním, zatiaľ čo análne trhliny sa vyznačujú prítomnosťou malého množstva krvi v stolici (krvácanie nemusí byť vôbec).

Príčiny vzniku análnych trhlín

Análne trhliny môžu vzniknúť v dôsledku abnormalít konečníka a poranení jeho zvierača. Príčiny vzniku análnych trhlín sú:

Riziko vzniku análnych trhlín sa zvyšuje pri tuberkulóze, syfilise a HIV. Análne trhliny môže spôsobiť aj nesprávna strava, pikantné jedlá a nadmerná konzumácia alkoholu.

Análna trhlina u detí

Análna trhlina u detí je spôsobená gastrointestinálnou poruchou. Chorobné stavy rektálnej sliznice sa u detí mladších ako tri až päť rokov vyskytujú zriedkavo. Análne trhliny u dojčiat môžu byť spôsobené vrodenými abnormalitami konečníka.

Príznaky análnej trhliny u detí sú bolesť v oblasti konečníka a krvácanie počas defekácie. Liečba análnych trhlín u detí je konzervatívna a pozostáva z upravenia pitného a stravovacieho režimu. Análne trhliny u detí lieči detský proktológ alebo chirurg.

Ako sa lieči análna trhlina?

Na prvom vyšetrení si proktológ vypočuje vaše ťažkosti, oboznámi sa s vašou anamnézou a predpíše ďalšie vyšetrenia. Diagnostika análnych trhlín zahŕňa rektálnu palpáciu, rektoskopiu a anoskopiu (vyšetrenie endoskopom). Na základe výsledkov vyšetrenia vám proktológ predpíše konzervatívnu alebo chirurgickú liečbu análnej trhliny.

Análnu trhlinu je možné liečiť konzervatívnymi metódami: upravenie stravy, užívaním liekov proti bolesti a protizápalových liekov. Na bolesť análnej trhliny a urýchlenie jej hojenia môže proktológ predpísať masti, krémy a rektálne čapíky.

V chronických prípadoch, keď sa análna trhlina nezacelí ani po troch mesiacoch, je na jej odstránenie indikovaná operácia. Análnu trhlinu možno odstrániť neinvazívnymi metódami (laserom a rádiofrekvenciou).

Laserová vaporizácia análnych trhlín

Laserová vaporizácia análnych trhlín zahŕňa lokálne použitie laserových lúčov na postihnuté tkanivo. Laserové odstránenie análnych trhlín sa vykonáva v lokálnej anestéze a trvá približne 15-20 minút. Odstránenie análnych trhlín je bezbolestné a bez krvácania. Pacient môže ísť hneď po operácii domov.

Rekonvalescencia po laserovom odstránení análnej trhliny trvá niekoľko týždňov a po ošetrení nevznikajú žiadne jazvy a rany. Laserové odstránenie análnych trhlín je najšetrnejší postup, pri ktorom sa laserom pôsobí iba na postihnuté tkanivo, pričom sa okolitá oblasť sliznice konečníka netraumatizuje. Medzi kontraindikácie laserovej vaporizácie patrí infekčný a hnisavý zápal v oblasti konečníka. 

Liečba análnej trhliny pomocou rádiových vĺn

Trhlinu v konečníku je možné rýchlo vyliečiť a odstrániť pomocou rádiových vĺn. Liečba análnych trhlín rádiovými vlnami je neinvazívna technika. Výhodou liečby rádiovými vlnami je, že análna trhlina sa po operácii rýchlo zahojí a postihnuté miesto nie je bolestivé.

Análna trhlina sa v lokálnej anestéze rozreže pomocou špeciálneho zariadenia Surgitron. Na oblasť konečníka sa aplikuje lúč vysokofrekvenčných rádiových vĺn, ktorý odparí postihnuté bunky. Po odstránení trhliny nevznikajú žiadne komplikácie a nehrozí žiadne riziko infekcie alebo zápalu. Análna trhlina sa zahojí do niekoľkých týždňov po operácii.

Prevencia vzniku análnych trhlín

Prevencia vzniku análnych trhlín zahŕňa dodržiavanie správnej stravy a pitného režimu zameraného na prevenciu zápchy. Rovnako sa odporúča mierna fyzická aktivita a vyhýbať sa sedavému spôsobu života. Je potrebné dbať na čistotu konečníka. Ak trpíte chronickými ochoreniami konečníka, mali by ste sa aspoň raz ročne nechať vyšetriť proktológom.

Strava pri análnej trhline

Strava pri análnej trhline je zameraná na normalizáciu funkcie čriev. Z jedálnička je potrebné vylúčiť potraviny, ktoré spôsobujú kvasenie, nadmernú plynatosť a podráždenie sliznice konečníka. Pri análnej trhline je potrebné sa vyhnúť konzumácií týchto potravín:

  • strukoviny;
  • pekárenské výrobky;
  • konzervované potraviny;
  • sladkosti;
  • káva;
  • alkohol.

Treba sa vyhýbať pikantným, údeným a slaným jedlám. Strava pri análnej trhline by mala obsahovať potraviny bohaté na vlákninu, ktoré zlepšujú peristaltiku čriev. Odporúča sa konzumovať kaše, chudé mäso, mliečne výrobky, rastlinné oleje, piť aspoň dva litre vody denne a vyhýbať sa sladkým sýteným nápojom.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je análna trhlina a ako ju liečiť? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho trvá hojenie análnej trhliny po operácii?

Po odstránení rektálnej trhliny pomocou minimálne invazívnych techník sa rana zahojí do dvoch až troch týždňov. Po chirurgickom odstránení trhliny skalpelom trvá rekonvalescencia približne mesiac. Najrýchlejšia obnova tkaniva nastáva pri metódach liečby análnych trhlín laserom a rádiovými vlnami.

2. Ako odlíšiť análnu trhlinu od hemoroidov?

Análna trhlina je porušenie celistvosti sliznice konečníka, zatiaľ čo hemoroidy sú abnormálne zväčšené hemoroidálne uzliny. Hemoroidy sú symptomaticky charakterizované silným krvavým výtokom a vypadávaním hemoroidálnych uzlín. Hemoroidy nie sú zapálené a pri análnych trhlinách sa v stolici vyskytuje malé množstvo krvi.

3. Prečo sa análna trhlina nehojí?

Akútna análna trhlina môže prejsť do chronického štádia, v ktorom sa dlho nehojí. Análna trhlina sa nezaceľuje v prípade neliečenej trhliny, nesprávnej liečby a faktoroch, ktoré vyvolávajú zápal sliznice konečníka. Medzi tieto faktory patrí nesprávna strava, častá zápcha, hnačka a sedavý spôsob života.

4. Ako zmierniť bolesť pri análnej trhline?

Na zmiernenie bolesti pri análnych trhlinách proktológ predpisuje masti, krémy a rektálne čapíky. Mikroklyzmy môžu taktiež pomôcť zmierniť bolesť. Pred užívaním liekov proti bolesti by ste sa však mali vždy poradiť s proktológom, pretože samoliečba môže viesť k zintenzívneniu bolesti a ku komplikáciám.

5. Ako dlho sa lieči análna trhlina?

Akútne análne trhliny sa zahoja do jedného až štyroch týždňov. Chronické análne trhliny sa nemusia liečiť celé mesiace a vyžadujú si chirurgickú liečbu. Ak sú príznaky análnej trhliny prítomné tri mesiace, je potrebné podstúpiť chirurgický zákrok a trhlinu odstrániť.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 6 hodnotení
Čo je análna trhlina a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo je análna trhlina a ako ju liečiť?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť masť na análnu trhlinu?
Odpovedať
Dobrý deň. Na liečbu análnych trhlín sa používajú masti na hojenie rán a zlepšenie prekrvenia. Na análne trhliny sa používa nitroglycerínová masť a Levomecol. Pred použitím masti je potrebné sa poradiť s proktológom, aby ste sa vyhli vedľajším účinkom a komplikáciám.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Ako rýchlo je možné vyliečiť análnu trhlinu doma?
Odpovedať
Dobrý deň, trhlinu v konečníku je možné liečiť iba v prípade, že je akútna a nie sú prítomné žiadne komplikácie. Lieky na liečbu by mal predpisovať proktológ. Na liečbu análnych trhlín doma sa používajú protizápalové, regeneračné masti a krémy, alebo rektálne čapíky.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako liečiť trhlinu v konečníku?
Odpovedať
Dobrý deň. Análne trhliny sa liečia protizápalovými a hojivými masťami a čapíkmi. Závažné análne trhliny môžu vyžadovať chirurgické odstránenie. Po vyšetrení môže vhodnú liečbu predpísať iba proktológ.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Mám tento problém: pri vyprázdňovaní mám bolesti, rezanie a objavuje sa aj krvácanie. Čo je to za ochorenie a na ktorého lekára sa mám obrátiť?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť, rezanie a krvácanie počas vyprázdňovania patria medzi príznaky análnej trhliny alebo hemoroidov. Na stanovenie presnej diagnózy a predpísanie liečby vás najskôr musí vyšetriť proktológ.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň. Môžete mi prosím poradiť či sa Levomecol môže používať na liečbu análnych trhlín?
Odpovedať
Dobrý deň. Levomecol má protizápalový a upokojújúci účinok a používa sa pri liečbe análnych trhlín. Ak máte hemoroidy a silný zápal, mali by ste sa pred použitím akéhokoľvek lieku poradiť s proktológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.