Prečo vznikajú hemoroidy?
Hemoroidy vznikajú v dôsledku ochorení gastrointestinálneho traktu (napr. gastritída, dysbakterióza, kolitída), no môžu vzniknúť aj v dôsledku rôznych vonkajších faktorov. Príčiny vzniku hemoroidov sú:
- častá zápcha;
- tehotenstvo a pôrod (hormonálne zmeny, zaťaženie ciev panvového dna, preťaženie svalov konečníka počas pôrodu);
- sedavý spôsob života (sedavé zamestnanie);
- nadmerná námaha, časté zdvíhanie ťažkých bremien;
- nadmerné užívanie alkoholických nápojov (alkohol podporuje vazodilatáciu);
- častá konzumácia potravín, ktoré dráždia sliznicu konečníka (napr. slané, kyslé, údené potraviny).
Medzi hlavné príznaky hemoroidov patria: nepríjemné pocity v oblasti konečníka, bolesť počas vyprázdňovania, krv v stolici a opuch konečníka. Pri prvých príznakoch hemoroidov je potrebná konzultácia s proktológom, aby sa ochorenie zachytilo v počiatočnom štádiu a predišlo sa tým komplikáciám, ako je krvácanie z konečníka, zápal hemoroidov alebo krvné zrazeniny.
Čo nie je vhodné konzumovať pri hemoroidoch?
Pri liečbe hemoroidov je nevyhnutné dodržiavať diétu. Pri hemoroidoch je potrebné sa vyhnúť vyprážaným, mastným a pikantným jedlám. Nevhodné potraviny pri hemoroidoch:
- čokoláda a sladkosti;
- strukoviny;
- konzervované, nakladané a korenené potraviny;
- mastné mäso (bravčové, jahňacie, kačacie);
- huby;
- mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku;
- ryža, krupica.
Pri hemoroidoch je vhodné obmedziť aj konzumáciu potravín, ktoré môžu spôsobiť kvasenie v tele: želé, zemiaky, káva, kakao, sýtené nápoje, džúsy a kvas. Taktiež je potrebné sa vyhýbať potravinám, ktoré spôsobujú plynatosť (napr. pečivo, biely chlieb a cestoviny).
Pri hemoroidoch je potrebné konzumovať s mierou kyslé ovocie (pomaranče a citróny) a ovocie, ktoré zahusťuje stolicu, napr. banány, hurmikaky a hrušky. Pri akútnych hemoroidoch by sa mala dodržiavať prísna diéta: základom jedálnička by mala byť zelenina bohatá na vlákninu, najlepšie vo varenej forme (mrkva, červená repa, tekvica, baklažán) a kaše pripravené s vodou. Ďalej je potrebné sa vyhýbať aj ťažkým potravinám, ktoré obsahujú bielkoviny (mäso, vajcia, syry, ryby).
Čo je vhodné jesť pri hemoroidoch?
Pri hemoroidoch je potrebné uprednostňovať potraviny, ktoré nezaťažujú tráviaci trakt, ale podporujú trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Pri hemoroidoch je vhodné konzumovať:
- chudé mäso (morčacie, kuracie, králičie);
- kefír a jogurty s nízkym obsahom tuku;
- zeleninu (napr. červená repa, mrkva, brokolica, tekvica, cuketa, okrem kapusty a reďkovky)
- kaše;
- zeleninové polievky;
- morské plody;
- celozrnný chlieb.
Je potrebné sa vyhýbať aj príliš horúcim, ale aj príliš studeným jedlám. Odporúča sa konzumovať malé porcie jedál (4-5 krát denne). Strava by mala obsahovať varenú a čerstvú zeleninu, pretože obsahuje veľa vlákniny. Pri hemoroidoch je taktiež vhodné konzumovať aj ovocie (jablká, banány, slivky, broskyne a marhule). Ovocie by nemalo byť kyslé ani prezreté.
Pri hemoroidoch je vhodné jesť aj pohánkové, jačmenné a ovsené kaše varené vo vode (malé množstvo masla je dovolené). Sladkosti možno nahradiť sušeným ovocím, orechmi, lisovaným ovocím, suchármi a medom.
Čo je vhodné piť pri hemoroidoch?
Dôležitým pravidlom pri hemoroidoch je piť dostatok vody (približne 1,5-2 litre denne), najlepšie čistej nesýtenej. Dostatočný príjem vody pomáha zmäkčiť stolicu a uľahčuje jej vylučovanie. Ak nie sú prítomné žiadne kontraindikácie (napr. gastritída alebo žalúdočný vred) môžete pri hemoroidoch piť zelený alebo slabý čierny čaj, nesladené kompótové šťavy alebo neperlivú vodu.
Alkohol pri hemoroidoch
Pri hemoroidoch je lepšie sa alkoholu vyhýbať, pretože alkohol rozširuje cievy a môže vyvolať zhoršenie ich stavu (zväčšenie hemoroidálnych uzlov). Toxické metabolity v alkoholických nápojoch poškodzujú črevnú flóru, zhoršujú vstrebávanie živín z potravy a dráždia sliznicu konečníka. Príležitostne je možné vypiť malé množstvo jemných a nesýtených liehovín, napr. víno, destiláty, likéry a podobne.
Diéta pri hemoroidoch: týždenný jedálniček
Správne nastavený jedálniček môže pri hemoroidoch pomôcť predchádzať problémom so stolicou, zlepšiť trávenie a uľahčiť vyprázdňovanie čriev. Strava by mala pozostávať predovšetkým z varených a pečených jedál. Medzi hlavnými jedlami je vhodné konzumovať zelený čaj, sušienky, ovocie (jablká, banány, slivky) a orechy. Nižšie uvedené jednoduché recepty odporúčame pripravovať pri problémoch s hemoroidmi.
Ovsená kaša na vode a so sušeným ovocím
Ingrediencie
- ovsené vločky — 100 gr;
- sušené marhule — 4 ks;
- sušené hrozienka — 1-2 polievkové lyžice;
- maslo — 40 gr;
- med podľa chuti.
- Necháme zovrieť 400 mililitrov vody.
- Pridáme ovsené vločky a varíme ich do mäkka, podľa návodu (zvyčajne asi 10-15 minút).
- Marhule a sušené hrozienka dôkladne opláchneme a nakrájame na malé kúsky.
- Do hrnca s kašou pridáme sušené ovocie, maslo a med, prikryjeme a necháme postáť 5-7 minút, potom bude kaša mäkšia a hustejšia.
Môžete pridať akékoľvek sušené ovocie podľa chuti, napr. sušené slivky, orechy, datle. Kašu môžete jesť s celozrnným chlebom.
Pečené jablká s tvarohom
Ingrediencie
- zrelé jablká — 4 ks;
- nízkotučný tvaroh — 200 g;
- 10-14 % kyslá smotana — 1 polievková lyžica;
- med — 2 polievkové lyžice;
- vaječný žĺtok — 1 ks.
- Tvaroh vyšľaháme mixérom dohladka.
- Pridáme žĺtky, med, kyslú smotanu, podľa chuti môžeme pridať škoricu a všetko dôkladne premiešame.
- Jablká opláchneme, osušíme, odrežeme vrchnú časť jablka a opatrne vyberieme dužinu.
- Pripravené jablkové súdky naplníme tvarohovou zmesou a prikryjeme vrchnou časťou ovocia.
- Pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Polievka s mäsovými guľkami a pohánkou
Ingrediencie
- mleté mäso z morčacích alebo kuracích pŕs — 300 g;
- zemiaky — 3-4 ks;
- cibuľa — 1 ks;
- mrkva — 1 ks;
- pohánka — ½ šálky;
- soľ podľa chuti.
- Do hrnca s vodou pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a umytú pohánku a varíme 25 minút.
- Plnku zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou (polovicou) a vyformujeme malé guľky.
- Zvyšnú polovicu nakrájanej cibule osmažíme na panvici na slnečnicovom oleji spolu s nastrúhanou mrkvou.
- Do vriacej polievky pridáme zeleninový dressing a mäsové guľky a varíme ďalších 8-10 minút.
- Dochutíme soľou, korením a nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti.
Pečený sleď v rúre so zeleninou
Ingrediencie
- sleď — 2 ks;
- cibuľa — 4-5 ks;
- mrkva — 2-3 ks;
- paradajka — 2 ks.
- Sleďa ošúpeme, opláchneme a nakrájame na kúsky (veľkosť podľa potreby).
- Rybu osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Zeleninu ošúpeme, opláchneme a nakrájame na rovnaké časti.
- Sleďa položíme na alobal, okolo neho poukladáme zeleninu a zabalíme. Rybu pečieme v rúre 40 minút.
Šalát z červenej repy s vlašskými orechami
Ingrediencie
- červená repa — 2-3 ks;
- vlašské orechy (olúpané a pečené v rúre 5 minút) — 5-8 ks;
- nízkotučná kyslá smotana — 100 g;
- cesnak — 1-2 strúčiky (ak nemáte kontraindikácie).
- Červenú repu uvaríme a nastrúhame.
- Do mixéra pridáme nasekané vlašské orechy a cesnak.
- Dochutíme kyslou smotanou a podľa chuti osolíme.
Šalát môžeme jesť s celozrnným chlebom.
Príloha z jačmenných krúpov a varené kuracie prsia
Ingrediencie
- jačmenné krúpy — 1 šálka;
- kuracie prsia — 200 gr;
- cibuľa — 2 ks;
- veľká mrkva — 1 ks;
- rastlinný olej — 2 polievkové lyžice;
- kôpor a petržlenová vňať.
- Jačmenné krúpy opláchneme a namočíme na 2-3 hodiny do studenej vody.
- Vodu z jačmenných krúpov scedíme a krúpy dáme variť (3 šálky vody na 1 pohár jačmenných krúpov).
- Zeleninu nakrájame na kocky a orestujeme na slnečnicovom oleji.
- Päť minút predtým, ako je jačmeň hotový, pridáme zeleninu, soľ a všetko spolu premiešame.
- K prílohe z jačmenných krúpov pridáme varené kuracie prsia.
Prílohu možno doplniť šalátom z čerstvej zeleniny, dochutenú olivovým olejom.
Omeleta s cuketami a paradajkami
Ingrediencie
- vajcia — 3-4 ks;
- paradajky — 1-2 ks;
- cuketa — 1 kus;
- rastlinný olej — 2 polievkové lyžice;
- soľ podľa chuti;
- 2 stonky petržlenu.
- Cuketu nakrájame na kocky, paradajky na tenké plátky, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
- Na rozohriatu panvicu pridáme rastlinný olej, potom cuketu a 7-8 minút ju dusíme.
- Do panvice pridáme paradajky a za stáleho miešania smažíme ďalšie 2 minúty.
- V hlbokej miske rozšľaháme vajcia a pridáme osmaženú zeleninu, petržlenovú vňať a soľ.
- Zmes smažíme na panvici pod pokrievkou 5-7 minút.
Pred podávaním môžeme pridať do omelety nakladaný syr.
Proktológia v Doktorpro v Bratislave
Časté otázky
K vzniku hemoroidov prispieva genetická predispozícia abnormálneho rozšírenia žíl, ako aj životný štýl. Aby ste znížili riziko vzniku hemoroidov, je potrebné dodržiavať tieto preventívne opatrenia:
- mierna fyzická aktivita;
- včasná liečba ochorení gastrointestinálneho traktu;
- vyhýbanie sa dlhému sedeniu;
- konzumácia potravín s dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a vlákniny;
- zdravý životný štýl (obmedzenie alkoholu, fajčenia, nezdravých a ťažkých jedál);
- pitie dostatočného množstva vody.
Ďalej je potrebné sa vyhýbať aj poraneniam sliznice konečníka a včas podchytiť proktologické ochorenia, ako sú análna fisúra, kolitída a proktitída.
Hemoroidy sú cievne ochorenie konečníka a nemôžu samé zmiznúť. Hemoroidy musí liečiť proktológ.
Po odstránení hemoroidov vám lekár predpíše diétu a jej trvanie. Počas jedného dňa po operácii by ste nemali jesť nič, môžete piť iba neperlivú vodu, pretože pri takejto strave telo nevytvára stolicu. Na 2.-3. deň môžete do stravy postupne pridávať čaj, šťavu zo sušeného ovocia, tekutú kašu pripravenú na vode.
Doba úplného vyliečenia sa po operácii hemoroidov závisí od individuálnych charakteristík (vek, štádium hemoroidov, prítomnosť pridružených ochorení), preto je potrebné dodržiavať diétu striktne tak, ako ju predpísal lekár. Okrem toho je potrebné dodržiavať zásady zdravej výživy a obmedziť konzumáciu niektorých potravín.
Aby bola stolica mäkká, je potrebné denne vypiť aspoň dva litre čistej vody a dodržiavať diétu na liečbu hemoroidov, ktorú predpisuje lekár. Do jedálnička možno zaradiť aj potraviny, ktoré pomáhajú zmäkčovať stolicu, napríklad orechy, ľanové semienka, olivový alebo kokosový olej.
Ak sa pri hemoroidoch vyskytne zápcha, je potrebné navštíviť lekára. Je možné sa poradiť s proktológom online a v prípade potreby predpíše preháňadlá.
Konzumácia syru pri hemoroidoch by mala byť opatrná, pretože tvrdé syry obsahujú veľa laktózy, kazeínu a tuku, ktoré môžu spôsobiť zápchu a sťažovať trávenie. Na konzumáciu sú vhodné mäkké a nízkotučné druhy syrov, ako je feta alebo bryndza, a to aj iba v prípade, že neobsahujú veľké množstvo soli.