Logo
0800200000

Aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako to zastaviť?

Aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako to zastaviť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 31 január 2023 | 18563 18563
Približne 40 % ľudí sa aspoň raz za život stretne s vypadávaním vlasov. Prevenciou, diagnostikou a liečbou vypadávania vlasov sa zaoberá trichológ.

Normálne vypadávanie vlasov

Každý vlas prechádza určitým životným cyklom, na konci ktorého zvyčajne vypadne. Životný cyklus vlasu pozostáva z fázy rastu (dva až šesť rokov), fázy prechodu (tri týždne) a fázy pokoja (dva až tri mesiace). Na konci pokojovej fázy vlasy vypadávajú spolu s vlasovou cibuľkou. Za normálne vypadávanie vlasov sa považuje vypadnutie 50-100 vlasov za deň.

Príčiny vypadávania vlasov

Vypadávanie vlasov spôsobuje alopéciu t.j. vypadávanie vlasov. Androgénna alopécia je dedičná. Vypadávanie vlasov môže poukazovať aj na poruchy vnútorných orgánov.

Príčiny vypadávania vlasov

Príčiny vypadávania vlasov

Príčiny vypadávania vlasov sú:

  • anémia (chudokrvnosť);
  • hormonálne zmeny;
  • nedostatok vitamínov a minerálov;
  • závažné infekcie (napr. vypadávanie vlasov po rakovine);
  • systémové ochorenia (sklerodermia, lupus);
  • endokrinné poruchy (napr. hypotyreóza);
  • chemoterapia;
  • ožiarenie;
  • poranenia hlavy;
  • nesprávna starostlivosť o vlasy.

Lupiny a vypadávanie vlasov môžu byť spojené so škrabaním pokožky hlavy, z dôvodu jej svrbenia, čo spôsobuje mechanické poškodenie epidermy. Vypadávanie vlasov u mužov je zvyčajne spôsobené vysokou aktivitou mužských pohlavných hormónov (androgénov). Vypadávanie vlasov u mužov môže viesť k alopécii, plešatosti a lysinám na hlave.

Medzi hormóny ovplyvňujúce vypadávanie vlasov u žien patria estrogény a androgény. K vypadávaniu vlasov u žien v súvislosti s vekom dochádza s nástupom menopauzy, pretože v tomto období klesá aktivita estrogénu. 

Vypadávanie vlasov u mladých dievčat je často spôsobené diétami, nedostatkom železa a minerálov. Vypadávanie vlasov u žien môže byť spôsobené aj nesprávnou starostlivosťou o vlasy (popáleniny pokožky hlavy pri používaní stylingových nástrojov, chemické poškodenie vlasových cibuliek farbiacimi prípravkami na vlasy).

Svrbenie pokožky hlavy a vypadávanie vlasov sa môže vyskytnúť aj pri dermatitíde a psoriáze.

Vypadávanie vlasov na jeseň je často spojené so sezónnou hypovitaminózou (nedostatkom vitamínov). Vypadávanie vlasov na jeseň a v zime je často spôsobené nedostatkom vitamínu D.

Kedy ide o nadmerné vypadávanie vlasov?

Za nadmerné vypadávanie vlasov sa považuje strata viac ako 100 vlasov denne. Patologické vypadávanie vlasov často sprevádza svrbenie pokožky hlavy.

Vypadávanie vlasov sa líši od lámania vlasov. Vlasy vypadávajú spolu s cibuľkou (čiernou alebo bielou, v závislosti od fázy životného cyklu), zatiaľ čo odlomené konce vypadávajú po celej dĺžke vlasov.

Vypadávanie vlasov: Psychosomatika

Na vypadávanie vlasov môže mať vplyv aj stres. Diagnózu vypadávania vlasov spôsobeného stresom možno stanoviť po vylúčení všetkých možných ochorení spojených s vypadávaním vlasov (nedostatok vitamínov a minerálov, androgénna a autoimunitná alopécia). Psychosomatika (psychické problémy, konflikty so sebou samým a s ostatnými) nie je zdravotnou príčinou vypadávania vlasov.

Tráviaci trakt a vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov môže nepriamo súvisieť s ochoreniami čriev. Dysbakterióza, gastroenteritída a malabsorpčný syndróm zhoršujú vstrebávanie živín do krvného obehu, čo vedie k nedostatku živín a následne k vypadávaniu vlasov.

Vypadávanie vlasov po pôrode

Vypadávanie vlasov je zvyčajne intenzívnejšie v prvých mesiacoch po pôrode. Tento proces je fyziologický a súvisí s tehotenským hormónom, progesterónom, ktorý spomaľuje vypadávanie vlasov u tehotných žien. Po odznení účinkov progesterónu všetky vlasy, ktoré dozreli počas tehotenstva, vypadnú v prvých mesiacoch po pôrode. Vypadávanie vlasov počas tehotenstva môže súvisieť s nedostatkom železa, vápnika, zinku a vitamínov.

Difúzne vypadávanie vlasov

Alopécia môže byť difúzna alebo ložisková. Pri difúznom vypadávaní vlasy vypadávajú rovnomerne po celom povrchu pokožky hlavy. K difúznemu vypadávaniu vlasov zvyčajne dochádza v dôsledku vnútorných ochorení (napr. anémie) a liekov (liečba rakoviny). Ložisková alopécia je autoimunitné ochorenie, ktoré sa dedí.

Telogénne vypadávanie vlasov

K normálnemu vypadávaniu vlasov dochádza na konci telogénnej fázy (fázy pokoja) životného cyklu vlasov. Ak je viac ako 20 % vlasov súčasne vo fáze pokoja, dochádza k telogénnemu vypadávaniu vlasov, ktoré sa vyznačuje rovnomerným vypadávaním vlasov na celej hlave. Vypadávanie vlasov v telogénnej fáze možno rozoznať podľa bielej farby vlasových cibuliek.

Ako zastaviť vypadávanie vlasov?

Pri nadmernom vypadávaní vlasov je potrebné navštíviť trichológa. Vypadávanie vlasov možno zastaviť nájdením a odstránením príčiny.

Na diagnostikovanie príčiny vypadávania vlasov lekár vykoná dermatoskopiu (vyšetrenie pokožky hlavy pomocou zväčšovacieho zariadenia) a predpíše ďalšie vyšetrenia. Vyšetrenia, ktoré je potrebné absolvovať pri vypadávaní vlasov zahŕňajú:

  • podrobné klinické vyšetrenie krvi;
  • biochemické vyšetrenie krvi;
  • metabolizmus železa (celkové železo, transferín, feritín);
  • krvné testy na vitamíny a minerály;
  • hormonálny profil.

Liečba vypadávania vlasov je komplexná a zahŕňa užívanie liekov, prípravky na starostlivosť o vlasy, kozmetické procedúry, hormóny a vitamíny. Lieky proti vypadávaniu vlasov sa aplikujú priamo na pokožku hlavy alebo sa vstrekujú do hlbších vrstiev kože. Lieky na vonkajšie použitie môže predpísať trichológ vo forme mastí, šampónov a ampuliek proti vypadávaniu vlasov.

Injekčná liečba vypadávania vlasov zahŕňa plazmalografting a mezoterapiu pokožky hlavy. Plazmalografting na liečbu vypadávania vlasov môže priamo ovplyvniť vrstvu kože, v ktorej sa nachádzajú vlasové folikuly. Pri mezoterapii sa do pokožky hlavy vstrekujú lieky na podporu rastu vlasov, zatiaľ čo pri plazmaliftingu sa pomocou injekcií pacientovi podá vlastná krvná plazma, ktorá obsahuje potrebné proteíny a hormóny.

Minerály, ktoré pomáhajú proti vypadávaniu vlasov sú zinok a železo. Na základe výsledkov vyšetrení je potrebné do organizmu doplniť dostatok týchto minerálov. Predchádzať vypadávaniu vlasov môžu pomôcť správna strava a vitamíny (napr. príjem vitamínu D je v chladnom období dôležitý pre každého človeka). Medzi potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať vypadávaniu vlasov patria potraviny s vysokým obsahom bielkovín (mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky), ako aj zdroje esenciálnych mastných kyselín (morské plody, avokádo, olivy) a železa (červené mäso, pečeň).

Vitamíny proti vypadávaniu vlasov

Jednou z príčin vzniku alopécie môže byť nedostatok vitamínov v organizme. Vitamíny proti vypadávaniu vlasov je potrebné užívať podľa pokynov lekára v prípade, že laboratórne vyšetrenie potvrdí ich nedostatok v organizme. Trichológ vám môže predpísať vitamín D, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B.

Kyselina nikotínová proti vypadávaniu vlasov

V niektorých prípadoch môže kyselina nikotínová pomôcť pri liečbe vypadávania vlasov. Kyselina nikotínová pri vypadávaní vlasov je vitamín B3. Roztok vitamínu B3 sa aplikuje priamo na pokožku hlavy, aby sa zlepšil krvný obeh a metabolizmus.

Ľudové prostriedky proti vypadávaniu vlasov

Ľudové prostriedky proti vypadávaniu vlasov (bylinné šampóny, masky, lopúchový olej proti vypadávaniu vlasov) môžu niekedy zlepšiť kvalitu vlasov, ale v porovnaní s terapeutickými prostriedkami a liečbou sú málo účinné. Kokosový olej proti vypadávaniu vlasov môže zlepšiť štruktúru vlasov a hydratovať lámavé končeky, no nemá žiadny vplyv na vlasové folikuly. Kozmetické masky proti vypadávaniu vlasov taktiež ovplyvňujú najmä dĺžku a hustotu vlasov.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako to zastaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké hormóny ovplyvňujú vypadávanie vlasov u žien?

Nerovnováha medzi ženskými a mužskými hormónmi (estrogény a androgény) v ženskom tele môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Tehotenský hormón progesterón spomaľuje dozrievanie vlasových folikulov.

2. Čo pomáha proti vypadávaniu vlasov?

Pri vypadávaní vlasov môžu pomôcť vitamíny, kyselina listová, zinok, železo a šetrná starostlivosť o vlasy, ako je jemné česanie a minimálne vystaveniu vlasov teplu a ultrafialovému žiareniu. Lieky, ktoré pomáhajú proti vypadávaniu vlasov sú hormonálna liečba a aktivátory rastu vlasov. Ak je ochorenie, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov diagnostikované, trichológ odošle pacienta na liečbu k príslušnému špecialistovi (všeobecný lekár, endokrinológ, reumatológ).

3. Nedostatok ktorých vitamínov spôsobuje vypadávanie vlasov?

Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené nedostatkom vitamínu D, B12 a kyseliny listovej, ako aj ďalších vitamínov a minerálov. Nedostatok vitamínov, ktoré spôsobujú vypadávanie vlasov je možné zistiť na základe krvného testu.

4. Ktoré ochorenie je príznakom vypadávania vlasov?

Vypadávanie vlasov je príznakom anémie, systémových ochorení spojivového tkaniva (napr. lupus a sklerodermia). K vypadávaniu vlasov môže dôjsť aj po závažných infekčných ochoreniach (chrípka, koronavírus, zápal pľúc, endokarditída).

5. Aké testy je potrebné absolvovať pri vypadávaní vlasov?

Testy pri vypadávaní vlasov zahŕňajú všeobecné krvné testy, testy na metabolizmus železa (feritín, transferín, celkové železo), krvné testy na vitamíny a minerály. Pri vypadávaní vlasov je potrebné absolvovať aj hormonálne testy (estrogén, testosterón, prolaktín).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako to zastaviť?
Dermatológ, trichológ.
Aké sú príčiny vypadávania vlasov a ako to zastaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň. Konzultovala som vypadávanie vlasov so svojim dermatológom. Lekár mi predpísal test na feritín. Ako súvisí feritín s vypadávaním vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Jednou z možných príčin vypadávania vlasov môže byť anémia z nedostatku železa. Feritín je ukazovateľom zásob železa v organizme.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Užívam vitamíny a omegu. Pomáha omega-3 pri vypadávaní vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Esenciálne mastné kyseliny sú súčasťou bunkových stien a môžu podporovať rast nových vlasových folikulov. V prípade nedostatočného príjmu omega-3 z potravy (ryby, morské plody, rastlinné oleje) je potrebné ju užívať.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Už viac ako rok bojujem s vypadávaním vlasov. Ako posilniť korienky vlasov pri nadmernom vypadávaní vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. V závislosti od príčiny vypadávania vlasov vám lekár môže predpísať kozmetické prípravky, vitamínové komplexy alebo ošetrenie pokožky hlavy. Mezoterapia pokožky hlavy môže pomôcť pri liečbe nadmerného vypadávania vlasov.
Eva pred rokom
Dobrý deň. Na hrebeni mi zostáva veľa vlasov. Ako môžem posilniť svoje vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Vypadávanie vlasov je ochorenie, pri ktorom by ste mali navštíviť trichológa. S diagnostikou a liečbou príčiny vypadávania vlasov vám pomôže lekár.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Ako doma zistím či mi vypadáva príliš veľa vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Na diagnostiku vypadávaniu vlasov doma, si môžete urobiť test na vypadávanie vlasov. Počas dňa by ste si nemali česať vlasy a večer si rukami prejdite po vlasoch a spočítajte, koľko vlasových cibuliek vám vypadlo. Na rukách by malo zostať maximálne 15 vlasov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.