Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Čo lieči proktológ a ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?

Čo lieči proktológ a ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 6 apríl 2017 | aktualizované: 29 november 2022 | 36667 36667
1

Čo lieči proktológ?

Proktológ sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou ochorení konečníka. Aby bola návšteva u proktológa čo najpríjemnejšia a zároveň poskytla čo najviac informácií o diagnóze, je dôležité sa na proktologické vyšetrenie riadne pripraviť.

Proktológ je lekár, ktorý sa špecializuje na ochorenia konečníka, análneho kanála a perianálnej oblasti. Koloproktológ sa špecializuje na liečbu celého hrubého čreva, ktorého súčasťou je aj kolón a esovitá kľučka.

Proktológ sa zaoberá diagnostikou zápalových, infekčných, alergických a cievnych ochorení v análnej oblasti. Proktológ lieči:

Na liečbu ochorení sa v proktológii používajú medikamentózne aj chirurgické metódy. Lekár môže taktiež odporučiť zmenu životného štýlu, jedálníčka, ale aj zvýšenú hygienu análnej oblasti.

2

Kedy navštíviť proktológa?

Proktologické ochorenia môžu byť spôsobené infekciami, poruchami obehového systému v panvovej oblasti, alebo úrazmi v análnej oblasti. K ochoreniu konečníka prispieva aj fajčenie, málo pohybu a sedavý spôsob života.

Proktologické ochorenia sa môžu vyskytnúť v každom veku, ale častejšie sa vyskytujú vo veku nad 30 rokov. Príznaky proktologických ochorení sú:

  • bolesť alebo nepríjemné pocity počas defekácie;
  • bolesť v okolí konečníka;
  • krvácanie z konečníka alebo krv v stolici;
  • zápcha;
  • hnačka;
  • výrastok v okolí konečníka;
  • pocit neúplného vyprázdnenia po defekácii.

Pri výskyte akéhokoľvek príznaku ochorenia konečníka je potrebné okamžite navštíviť proktológa. Preventívne vyšetrenie u proktológa by mali absolvovať všetci vo veku nad 50 rokov aspoň raz ročne.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako prebieha vyšetrenie u proktológa?

Na začiatku konzultácie s proktológom si lekár vypočuje vaše ťažkosti a doterajší priebeh ochorenia. Rovnako sa informuje o všetkých predchádzajúcich liečbach.

Následne proktológ vyšetrí konečník. Diagnostika proktologických ochorení zahŕňa:

  • vizuálnu kontrolu perianálnej oblasti;
  • palpačné vyšetrenie konečníka;
  • anoskopiu a rektoskopiu (videovyšetrenie sliznice análneho kanála a konečníka pomocou špeciálnych prístrojov).

Vyšetrenie u proktológa trvá 15-20 minút a zvyčajne sa vykonáva poležiačky naboku. Anoskopia a rektoskopia sa vykonávajú v lokálnej anestézii.

Počas anoskopie a rektoskopie môže lekár nielen diagnostikovať problém, ale aj vykonať menšie chirurgické zákroky, ako napríklad odstrániť polyp alebo análnu fimbriu. Hemoroidy je môžné odstrániť aj počas rektoskopie. Online konzultácia s proktológom je vhodná pre tých, ktorí už absolvovali vyšetrenie u proktológa a chcú sa informovať o priebehu liečby alebo prebrať výsledky ďalších vyšetrení a testov.

4

Ako sa pripraviť na vyšetrenie u proktológa?

Na prvé vyšetrenie u proktológa je potrebné sa pripravovať niekoľko dní vopred. V prípade, ak si chcete vybrať svojho proktológa, doporučujeme si prečítať recenzie. 

Ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?

Ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?

Príprava na vyšetrenie u proktológa spočíva v prečistení konečníka a dodržiavaní diéty 2 až 3 dni pred jeho návštevou. Skôr ako absolvujete vyšetrenie u proktológa, je potrebné zistiť u lekára, akú metódu očisty konečníka máte zvoliť (napr. použitie glicerínových čapíkov). Na vyšetrenie u proktológa si môžete priniesť náhradnú spodnú bielizeň a hygienické vreckovky. V deň vyšetrenia je potrebné si pred príchodom k proktológovi prečistiť konečník (2 čapíky v deň vyšetrenia a to 3-4 hodiny pred vyšetrením) a umyť sa teplou vodou.

5

Ako si rýchlo prečistiť črevá pred vyšetrením u proktológa?

Rýchla očista čriev pred vyšetrením u proktológa je možná pomocou čapíkov. Čapík je potrebné použiť 3-4 hodiny pred vyšetrením. Po použití čapíkov je nevyhnutné vykonať veľkú potrebu a osprchovať sa.

Na prípravu na vyšetrenie u proktológa sa môžu použiť aj iné špeciálne preháňadlá (ak tak rozhodne lekár). Napr. pred vyšetrením u proktológa môže byť pacientovi podaný mikroklystír — liek, ktorý sa v malom množstve (niekoľko mililitrov) zavádza do konečníka, a ktorý urýchli vyprázdnenie čriev. Po zákroku je potrebné sa umyť teplou vodou.

6

Aké testy je potrebné absolvovať pred návštevou u proktológa?

Pred prvou návštevou u proktológa nie je potrebné absolvovať žiadne testy. Testy na vyšetrenie u proktológa budete musieť absolvovať len vtedy, ak vám boli predpísané na predchádzajúcom vyšetrení alebo iným špecialistom (chirurg, všeobecný lekár, gastroenterológ).
Po vyšetrení môže proktológ predpísať klinické a biochemické vyšetrenie krvi, vyšetrenie krvi na rakovinové markery a vyšetrenie stolice. Proktológ môže predpísať aj vyšetrenie moču, vaginálneho sekrétu a spermií na pohlavne prenosné infekcie.

7

Je možné prísť na vyšetrenie k proktológovi bez použitia čapíkov?

V naliehavých prípadoch, pri akútnej bolesti konečníka, poranení konečníka a silného krvácania z konečníka sa vyšetrenie u proktológa vykonáva bez prípravy. Pred opakovaným vyšetrením je potrebná príprava, ak lekár nerozhodne inak.

8

Čo je vhodné jesť pri príprave na vyšetrenie u proktológa?

Diéta pred vyšetrením u proktológa by sa mala začať 2 až 3 dni pred konzultáciou. V rámci prípravy na vyšetrenie u proktológa môžete konzumovať ľahko stráviteľné potraviny: kaše, hydinu a tepelne spracovanú zeleninu. 

Raňajky by mali byť ľahké v deň vyšetrenia. Je možné konzumovať malú porciu zemiakového pyré, suchárov, chudého vareného mäsa, celozrnného chleba. Veľmi dôležité je nejesť minimálne 3-4 hodiny pred vyšetrením.  

9

Čo nie je vhodné jesť pred vyšetrením u proktológa?

Pred návštevou proktológa by ste nemali jesť jasne sfarbené a drobnozrnné potraviny alebo potraviny, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov v črevách. Niekoľko dní pred vyšetrením by ste mali zo stravy vylúčiť červenú repu, kapustu, fazuľu, obilniny, orechy, čerstvé pečivo a sýtené nápoje. Nemali by sa konzumovať ani sýtené nápoje, kapusta, cibuľa, cesnak, čerstvé ovocie a zelenina. Pred návštevou proktológa by ste sa mali vyhnúť aj káve a alkoholickým nápojom, pretože zvyšujú tvorbu plynov v črevách.

10

Je vhodné ísť na vyšetrenie k proktológovi počas menštruácie?

Pre ženy je lepšie dohodnúť si stretnutie s proktológom mimo menštruácie. Ak sa vám však menštruácia začala pred termínom návštevy lekára, môžete ísť na vyšetrenie k proktológovi aj počas menštruácie. Prítomnosť menštruačného výtoku nemá vplyv na výpovednú hodnotu proktologického vyšetrenia a nekomplikuje diagnózu, ale môže spôsobiť nepríjemné pocity samotnej žene.

11

Kedy je po pôrode vhodné ísť na vyšetrenie k proktológovi?

Proktologické ochorenia u žien sa častejšie vyskytujú počas tehotenstva a po pôrode, pretože rastúci plod tlačí na konečník a ovplyvňuje krvný obeh v panve. K poraneniu konečníka a análneho otvoru môže dôjsť aj počas pôrodu. Hemoroidy sa môžu objaviť alebo zhoršiť po pôrode. Ak pociťujete bolesť pri vyprázdňovaní alebo spozorujete krv v stolici, choďte na vyšetrenie k proktológovi hneď po pôrode.

Na bežnú proktologickú prehliadku je vhodné ísť až po dvoch mesiacoch po pôrode. Počas tohto obdobia prebieha popôrodná rekonvalescencia a hojenie mikrotráum v perineu.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo lieči proktológ a ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo lieči proktológ a ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo lieči proktológ a ako sa pripraviť na proktologické vyšetrenie?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gabriel pred rokom
Dobrý deň. Zajtra idem k lekárovi kvôli hemoroidom. Čo si mám so sebou vziať na vyšetrenie u proktológa?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak idete na konzultáciu k proktológovi do súkromného medicínskeho zariadenia je pravdepodobné, že všetko potrebné na vyšetrenie dostanete v medicínskom zariadení. Na vyšetrenie je potrebné si so sebou vziať zdravotnú dokumentáciu o predchádzajúcich diagnózach a liečbe, ako aj vyjadrenia a závery špecialistov.
Diana pred rokom
Dobrý deň. Zajtra idem k lekárovi kvôli bolesti v konečníku. Aké druhy vyšetrení budem musieť absolvovať u proktológa?
Odpovedať
Dobrý deň. Proktológ vykonáva vizuálne, prstové a inštrumentálne vyšetrenie konečníka. V prípade potreby lekár nariadi ďalšie vyšetrenia (testy, CT vyšetrenie alebo konzultácie s príslušnými špecialistami).
Eva pred rokom
Dobrý deň. Snažím sa nájsť proktológa, ku ktorému by som mohol ísť s problémom s hemoroidmi. Na čo sa mám zamerať pri výbere lekára?
Odpovedať
Dobrý deň. Proktológ by mal byť pri konzultácii dôsledný a príjemný. Dôležité je taktiež venovať pozornosť liečebným metódam, ktoré lekár používa vo svojej praxi, ako aj minimálne invazívnym metódam operácie hemoroidov, ktoré majú nižšie riziko komplikácií.
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň. Ku ktorému lekárovi mám ísť, ak nemám proktológa?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak nemáte proktológa, môžete navštíviť praktického lekára alebo chirurga, ktorý vám poskytne úvodnú konzultáciu o hemoroidoch. Títo lekári vám môžu pomôcť s naliehavými problémami, ale hemoroidy lieči proktológ.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Lekár mi povedal, že si mám doma pred ranným vyšetrením podať klystír. Môžem použiť aj Microlax?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak váš lekár neurčil, aký prípravok sa má použiť na prípravu pred vyšetrením, môžete si vybrať akýkoľvek prípravok s laxatívnymi vlastnosťami. Microlax je druh lekárskeho klystíru a podporuje vyprázdňovanie konečníka.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.