0800200000

Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?

Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?
proktológia
aktualizované: 02 October 2024
Čítať 8 minút Zverejnené: 02 October 2024 709
V 40% prípadov je hlavnou príčinou svrbenia konečníka plesňová infekcia. Najčastejšie je oblasť konečníka a análneho otvoru postihnutá hubami podobnými kvasinkám Candida albicans.

Čo je to análna kandidóza?

Análna kandidóza je plesňová infekcia spôsobená kvasinkami Candida, ktorá postihuje konečník a perianálnu oblasť (oblasť okolo konečníka). Za normálnych okolností sa Candida vyskytuje v konečníku a hornej časti čreva v malom množstve, pretože je súčasťou prirodzenej mikroflóry. Keď je imunita znížená, kvasinkové huby majú tendenciu rýchlo sa množiť, čo spôsobuje vznik ochorenia.

Aké sú príznaky análnej plesne?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Hlavným príznakom kandidózy je neustále svrbenie v konečníku. Počas defekácie alebo bezprostredne po vyprázdnení čriev môže byť svrbenie v konečníku pri plesni silnejšie. Niektorí pacienti pociťujú svrbenie a pálenie medzi zadkom, ktoré počas chôdze zvyšuje na intenzite v dôsledku trenia kože. Ďalšie príznaky rektálnej huby:

  • bolesť počas defekácie;
  • začervenanie a opuch kože okolo konečníka;
  • trhliny v konečníku;
  • biely povlak v perianálnej oblasti.

V dôsledku silného podráždenia hubovou infekciou konečník niekedy svrbí a krváca zároveň, takže sa môžu objaviť stopy krvi v stolici, na toaletnom papieri a spodnej bielizni. Stolica pri kandidóze konečníka môže obsahovať hlien a biele vločky, vizuálne pripomínajúce zrazené mlieko.

Keďže kvasinkové huby Candida sú schopné viesť k tvorbe exsudátu: ochorenie sprevádza nielen svrbenie, ale aj pocit vlhkosti v konečníku. Kvôli výtoku môže spodná bielizeň zvlhnúť a mať kyslý zápach. Suchosť v konečníku nie je typickým príznakom kandidózy.

Ako vzniká perianálna pleseň?

Prvým príznakom análnej plesne je zvyčajne mierne svrbenie v oblasti konečníka. V počiatočnom štádiu ochorenia nie je nepríjemný pocit svrbenia prítomný stále. U mnohých pacientov začne perianálna oblasť svrbieť až po dlhšej chôdzi, sedení alebo defekácii. V ďalšom štádiu sa k príznakom plesne v konečníku pridá mierne pálenie po použití toaletného papiera a vodných procedúrach.

Ako vyzerá análna pleseň?

V prípade plesní sa v oblasti konečníka vyskytuje začervenanie, ktoré je zvyčajne dobre ohraničené. V dôsledku neustálej vlhkosti pri kandidóze môže byť koža v perianálnej oblasti lesklá a nadmerne zmäknutá. Pri plesní v okolí konečníka možno pozorovať hrubý biely povlak a malé praskliny (erózie). 

Aké sú štádiá análnej plesne?

Kandidóza konečníka sa vyvíja v 3 štádiách. Každé z nich sa vyznačuje špecifickou kombináciou príznakov.

Štádiá plesňovej infekcie konečníka

Štádium

Charakteristika

1. štádium

Sprevádza ho mierne svrbenie v konečníku po chôdzi, dlhšom sedení a vyprázdňovaní čriev. Vizuálnym príznakom plesne na konečníku je malá červená škvrna naznačujúca začiatok zápalu.

2. štádium

Svrbenie sa stáva intenzívnym. Pri používaní toaletného papiera, ako aj pri vodných procedúrach je v okolí konečníka cítiť pálenie. Koža v perianálnej oblasti opuchne, zväčšuje sa oblasť začervenania.

3. štádium

Charakterizuje ho neustále svrbenie a pálenie konečníka. Na koži v okolí konečníka sa vyskytujú erózie, ktoré môžu krvácať. V 3. štádiu kandidózy sa z konečníka uvoľňuje exsudát a v perianálnej oblasti je viditeľný biely povlak.

Pri absencii včasnej liečby môže análna kandidóza spôsobiť rozsiahle kožné lézie. Príznaky rektálnej kandidózy sa môžu rozšíriť na pohlavné orgány (penis, vulvu a vagínu).

Aké sú príčiny análnej plesne?

Vyvolanie nadmerného množenia kvasinkových húb a výskyt análnej kandidózy môže znížiť imunitu na pozadí častého podchladenia. Ďalšie faktory prispievajúce k vzniku plesní v konečníku:

  • nosenie tesného oblečenia zo syntetických tkanín;
  • nadmerné potenie (hyperhidróza) v gluteálnom záhybe;
  • nedostatočná perineálna hygiena;
  • nadváha;
  • genitálna kandidóza;
  • cukrovka;
  • vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV);
  • nadmerná konzumácia sladkostí a výrobkov z bielej múky.

Kandidóza konečníka u mužov a žien sa môže vyskytnúť na pozadí užívania imunosupresív (liekov, ktoré potláčajú imunitný systém) pri liečbe autoimunitných ochorení. U niektorých pacientov sa kandidóza objavuje v dôsledku črevnej dysbakteriózy po užívaní antibiotík.

Aké sú spôsoby infekcie análnych plesní?

Počas nechráneného análneho sexu s partnerom, ktorý má genitálnu kandidózu, je možné sa nakaziť análnou hubou. Sliznica konečníka je tenká a veľmi priepustná, čo ju robí zraniteľnou voči plesňovej infekcii.

Infekcia je možná  počas anilingusu (stimulácia konečníka jazykom a perami), ktorý vykonáva osoba s orálnou kandidózou. Používanie análnych sexuálnych hračiek, na ktorých sú plesne, môže tiež viesť k análnej kandidóze. Plesňové ochorenia konečníka sa prenášajú aj kontaktom v domácnosti pri používaní uterákov, posteľnej bielizne a záchodových sedadiel zdieľaných s infikovanou osobou.

Čo spôsobuje svrbenie konečníka okrem plesní?

Svrbenie konečníka môže súvisieť s perianálnou dermatitídou - zápalom kože v okolí konečníka spôsobeným neustálym trením o tesné oblečenie alebo vystavením alergénom (mydlá, sprchové gély a pracie prášky). Podráždenie v okolí konečníka môže vyvolať aj nedostatočná alebo nadmerná hygiena perinea. Ochorenia, ktoré spôsobujú svrbenie análnej oblasti:

Okrem análnej kandidózy môže byť svrbenie konečníka spôsobené ekzémom, dermatologickým ochorením, ktoré je sprevádzané tvorbou suchých šupinatých oblastí alebo malých pľuzgierov s tekutinou na koži. Silné svrbenie môže vyvolať psoriáza na konečníku - autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyznačuje výskytom bielych a sivých šupín v postihnutej oblasti.

Aké sú typy análnej kandidózy?

Análna kandidóza sa môže prejavovať v 2 formách: akútnej a chronickej. Akútna pleseň v konečníku sa vyznačuje náhlym nástupom a rýchlym vývojom s výraznými príznakmi. Chronická kvasinková infekcia konečníka trvá roky a sprevádza ju obdobie remisií a exacerbácií. Podľa hĺbky infekcie sa kandidóza delí na neinvazívnu a invazívnu.

Neinvazívna kandidóza konečníka

Neinvazívna análna pleseň je infekcia, ktorá postihuje sliznicu a kožu bez preniknutia do krvného obehu. Pri tejto forme ochorenia dochádza k nadmernému rastu kolónií Candida výlučne v črevnom lúmene.

Invazívna (difúzna alebo fokálna) análna kandidóza

Invazívna perianálna kandidóza vzniká, keď sa infekcia dostane do krvného obehu a rozšíri sa do vnútorných orgánov (oči, srdce, obličky, pečeň, pankreas a mozog). Ochorenie môže byť fokálne, postihujúce 1 alebo 2 vnútorné orgány, a difúzne, pokrývajúce väčšinu vnútorných orgánov súčasne.

Aké nebezpečenstvo predstavuje análna kandidóza?

Jednou z častých komplikácií análnej kandidózy je kandidová kolitída (zápal črevnej sliznice). Huby v blízkosti konečníka môžu vyvolať vznik vulvovaginálnej kandidózy u žien a balanitídy (zápal hlavičky penisu) u mužov. Ochorenia, ktoré môžu vzniknúť, keď sa kvasinkové huby dostanú do krvného obehu:

  • kandidová meningitída (zápal mozgových blán a miechy);
  • kandidová endokarditída (infekcia vnútornej výstelky srdca);
  • kandidová osteomyelitída (infekčné poškodenie kostí);
  • kandidová septikémia (systémová plesňová infekcia organizmu).

Pri absencii včasnej liečby sa huba v konečníku môže vyvinúť do chronickej formy. Predstavuje riziko pre ľudí žijúcich s pacientom kvôli možnosti prenosu. 

Ktorý lekár lieči plesne a análne trhliny?

Huby a trhliny v konečníku lieči proktológ, lekár špecializujúci sa na choroby konečníka a perianálnej oblasti. Na odstránenie a prevenciu črevnej dysbakteriózy, ktorá je hlavnou príčinou nadmerného rastu kvasinkových húb, sa možno budete musieť poradiť s gastroenterológom.

Ako sa diagnostikuje análna kandidóza?

Pri úvodnej konzultácii proktológ vyšetrí anamnézu a analyzuje príznaky pacienta. Odhaliť pleseň v blízkosti konečníka umožňuje fyzikálne vyšetrenie perianálnej oblasti. Na vylúčenie pridružených ochorení (análnych trhlín a hemoroidov) môže lekár vykonať anoskopiu - vyšetrenie stien konečníka pri viacnásobnom zväčšení pomocou optického prístroja (anoskopu). Na potvrdenie prítomnosti plesní v okolí anusa a v konečníku môžu byť predpísané laboratórne testy.

Aké testy je potrebné vykonať na kontrolu análnych plesní?

Na zistenie húb rodu Candida v stolici sa predpisuje koprogram, ktorý umožňuje posúdiť činnosť tráviaceho systému, ako aj zistiť dysbakteriózu, infekciu a zápal v čreve. Pomocné testy na kandidózu konečníka:

  • mikroskopia análneho steru. Výsledný biologický materiál sa skúma pod mikroskopom na prítomnosť kvasinkových húb;
  • bakteriálna kultúra z konečníka. Vzorky odobraté z análnej oblasti sa umiestnia do prostredia priaznivého pre rast húb. Metóda umožňuje určiť typ huby a jej citlivosť na lieky;
  • výskum steru z konečníka pomocou polymerázovej reťazovej reakcie (PCR). Biomateriál je testovaný na prítomnosť DNA húb rodu Candida.

Mikroskopia steru z urogenitálneho traktu vám umožňuje skontrolovať či sa infekcia rozšírila do genitourinárneho systému. Krvné testy na protilátky proti hubám rodu Candida pomáhajú vylúčiť invazívnu kandidózu.

Aké sú metódy liečby perianálnej plesní?

Liečebná schéma pre rektálnu kandidózu sa vyberá pre každého pacienta individuálne a závisí od závažnosti ochorenia. Liečba análnej huby pozostáva zo systémovej a lokálnej metódy. Ak sú súčasne postihnuté viaceré časti tela, môžu sa predpísať intravenózne alebo perorálne antifungálne lieky. Lokálna liečba kvasinkových húb v konečníku zahŕňa použitie antimykotických análnych čapíkov a aplikáciu antimykotických mastí alebo krémov do perianálnej oblasti.

Liečba ťažkej rektálnej kandidózy môže byť doplnená o kurz kortikosteroidov, ktoré pomáhajú zastaviť rýchlo postupujúci zápal. Na liečbu často sa opakujúcich húb v konečníku môžu byť pacientovi predpísané imunomodulátory, ktoré posilňujú imunitný systém. Liečba análnej plesne po užívaní antibiotík je kombinovaná s užívaním probiotík, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu mikroflóry.

Aká je prevencia mykózy konečníka?

Aby ste sa vyhli vzniku plesní okolo konečníka, mali by ste sa každodenne umývať pod tečúcou vodou s mydlom s neutrálnym pH a bez vôní. Ďalšie spôsoby, ako zabrániť plesní na konečníku:

  • nosenie pohodlného oblečenia vyrobeného z priedušných prírodných tkanín;
  • používanie bariérovej antikoncepcie počas análneho sexu;
  • zahrnutie do stravy potraviny obsahujúce probiotiká (kefír, jogurt a kyslá kapusta);
  • minimalizácia spotreby sladkostí a múčnych výrobkov;
  • užívanie farmaceutických probiotík počas liečby imunosupresívami a antibiotikami;
  • udržiavanie normálnej hmotnosti.

Aby sa predišlo análnej plesni, odporúča sa ihneď po intenzívnom cvičení alebo fyzickej aktivite, ktorá spôsobuje silné potenie, sprcha alebo výmena spodnej bielizne. Pravidelná výmena uterákov a posteľnej bielizne zníži riziko exacerbácie chronickej kandidózy.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?
Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

S čím sa dá zameniť análna kandidóza?

Análna kandidóza sa najľahšie zamieňa s vlhkým ekzémom a perianálnou dermatitídou. Tieto stavy spôsobujú začervenanie a svrbenie v okolí konečníka. Na rozdiel od psoriázy, sklerotizujúceho lichen planus alebo atopickej dermatitídy sa nevyznačujú suchosťou v oblasti konečníka. Pri análnej kandidóze, perianálnej dermatitíde a vlhkom ekzéme pacient pociťuje nadmernú vlhkosť v konečníku.

Je možné liečiť análnu pleseň doma?

Rektálna kandidóza sa zvyčajne lieči doma, bez hospitalizácie. Pacientovi sa odporúča, aby dodržiaval pokyny proktológa a nepoužíval rastlinné oleje, odvary a infúzie na ošetrenie análnej oblasti bez konzultácie s lekárom, pretože mnohé z nich môžu spôsobiť alergickú reakciu.

Pri rektálnej kandidóze je indikovaná strava - z jedálnička by sa mali vylúčiť vyprážané, mastné a korenené jedlá, sladkosti a výrobky z múky. Liečebná výživa pri kandidóze konečníka by mala byť bohatá na probiotiká (užitočné baktérie), ktoré sa nachádzajú v jogurtoch, kefíre a kyslej kapuste.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?
Autor
MUDr. Ivan Sedlák
Lekár oddelenia proktológie.
Zápal kože a plesňové ochorenie (mykóza) konečníka: čo robiť?
Článok preveril
MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Ľudmila pred 10 hodín
Dobrý večer. Po každom pohybe čriev cítim svrbenie v konečníku a je to veľmi nepríjemne. Aký by mohol byť dôvod?
Odpovedať
Dobrý deň. Svrbenie po pohybe čriev môže byť spôsobené análnymi hubami, mikrotrhlinkami, hemoroidmi, kontaktnou alebo atopickou dermatitídou, ekzémom. Na určenie presnej príčiny je potrebná konzultácia s proktológom.
Tatiana pred 3 dňami
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, je možné liečiť invazívnu črevnú kandidózu doma? Alebo je potrebné ísť do nemocnice?
Odpovedať
Dobrý deň. O hospitalizácii rozhoduje ošetrujúci lekár na základe závažnosti ochorenia. Vo väčšine prípadov je nutná hospitalizácia. Keďže ochorenie rýchlo postupuje, môže byť potrebné intravenózne podanie antimykotík a neustály lekársky dohľad.
Mikuláš pred 1 týždňom
Dobrý večer. Môjho syna už týždeň svrbí zadok. Okolo konečníka je prítomné aj začervenanie. Môže mať análnu kandidózu?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 1 týždňom
Dobrý večer. Svrbenie a začervenanie v perianálnej oblasti sú príznakmi plesňovej infekcie. Tieto príznaky však môžu naznačovať aj na vývoj hemoroidov alebo výskyt análnych trhlín, preto je dôležité konzultovať s lekárom presnú diagnózu.
Valentína pred 1 týždňom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, ako sa kvasinkové huby rodu Candida dostanú do čriev? Ďakujem.
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Kvasinky rodu Candida sú súčasťou prirodzenej črevnej mikroflóry. Pri dysbakterióze a oslabenej imunite sa môže zvýšiť ich rast, čo vedie k rozvoju kandidózy.
Antonina pred 1 týždňom
Dobrý deň. Pred týždňom mi gastroenterológ diagnostikoval črevnú dysbiózu a predpísal mi probiotiká. Pred pár dňami som začala pociťovať nepohodlie v konečníku. Povedzte mi, prosím,môže sa svrbenie v konečníku objaviť na pozadí dysbakteriózy?
Odpovedať
MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Na pozadí dysbakteriózy sa počet kvasinkových húb, ktoré môžu spôsobiť svrbenie v konečníku, môže prudko zvýšiť. Na určenie príčiny nepohodlia sa odporúča konzultácia s lekárom a odber steru z konečníka.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie