Logo
0800200000

Čo je hlienová zátka u tehotných žien, ako vyzerá a ako vyteká?

Čo je hlienová zátka u tehotných žien, ako vyzerá a ako vyteká?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 september 2023 | aktualizované: 4 október 2023 | 19012 19012
19012
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Počas tehotenstva sa na krčku maternice tvorí hlienová zátka, ktorá je prirodzenou ochrannou bariérou maternice a plodu pred prienikom patogénnych mikroorganizmov, zabraňuje infekciám a zápalom.

Odtok hlienovej zátky sa môže vyskytnúť v posledných týždňoch tehotenstva a naznačuje na blížiaci sa pôrod.

Prečo sa počas tehotenstva objavuje hlienová zátka?

Hlienová zátka sa objavuje v skorých štádiách tehotenstva v dôsledku hormonálnych zmien v tele ženy (aktívne zvýšenie hladiny estrogénu a progesterónu). Žľazy krčka maternice produkujú hlien, ktorý po počatí hustne, hromadí sa a vytvára zrazeninu.

Čo je hlienová zátka?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Hlienová zátka je zrazenina hlienu, ktorá sa tvorí v krčku maternice počas tehotenstva. Hlienová zátka upcháva cervikálny kanál a chráni maternicu a embryo pred mechanickými vplyvmi, baktériami a predčasným otvorením pôrodných ciest.

Čo je hlienová zátka u tehotných žien?

Čo je hlienová zátka u tehotných žien?

Ako vyzerá hlienová zátka u tehotných žien?

Hlienová zátka u tehotných žien vyzerá ako hrudka bieleho, priehľadného alebo ružového hlienu, prípadne s prímesou krvi. Jej rozmery zvyčajne dosahujú 2 až 4 centimetre (asi ako vlašský orech).

Kedy počas tehotenstva vyteká hlienová zátka?

Na konci tretieho trimestra tehotenstva stúpa hladina hormónu estrogén, steny maternice sa vyhladzujú a jej krčok sa postupne otvára, takže zátka zmäkne a opustí krčný kanál. Výtok hlienu sa zvyčajne vyskytuje v 37-40 týždni (9. mesiac) tehotenstva, najčastejšie 5 až 7 dní pred pôrodom.

Prečo môže hlienová zátka vytiecť skôr?

Výtok hlienovej zátky u tehotných žien do 37 týždňa môže byť vyvolaný vonkajšími faktormi. Príčiny odtečenia zátky skôr:

  • sťahovanie maternice pri falošných (tréningových) kontrakciách;
  • vonkajšie poškodenie (napríklad po vaginálnom vyšetrení na gynekologickom kresle);
  • silná kontrakcia svalov vagíny (napríklad počas nekontrolovanej a zvýšenej fyzickej námahy alebo počas sexu).

Po predčasnom vypustení zátky sa krčok maternice otvorí, čím sa oslabí ochrana maternice a plodu pred infekciami. Po uvoľnení zátky v počiatočných štádiách tehotenstva je potrebné vyšetrenie a konzultácia s gynekológom, aby sa vylúčili komplikácie (napríklad vcestná placenta alebo abrupcia). Lekár tiež odporučí niekoľko preventívnych opatrení, ktoré pomôžu vyhnúť sa komplikáciam (napríklad vyhýbanie sa kúpaniu vo vani, bazénoch a v otvorených vodných nádržiach, časté vymieňanie spodnej bielizne, zdržiavanie sa sexu a používanie bariérovej antikoncepcie).

Aké príznaky naznačujú na patológiu a nebezpečenstvo pre plod?

Akékoľvek nezvyčajné zmeny v povahe výtoku alebo zhoršenie celkovej pohody počas tehotenstva si vyžadujú pozornosť a môžu naznačovať na vývoj patológie. Nebezpečné príznaky počas tehotenstva:

  • krvácanie z vagíny;
  • bolesť brucha alebo dolnej časti chrbta;
  • zmena aktivity plodu (slabý pohyb);
  • nevoľnosť a vracanie v druhom alebo treťom trimestri;
  • predčasné vypúšťanie hlienovej zátky alebo únik plodovej vody (do 38 týždňa);
  • zvýšený krvný tlak;
  • tonus maternice (pocit tvrdého brucha a kontrakcie);
  • silné opuchy končatín;
  • slabosť a závraty;
  • svrbenie a zožltnutie kože (príznak gestačnej cholestázy).

Pri príznakoch patológie tehotenstva je potrebné kontaktovať pôrodníka-gynekológa. Lekár vykoná vyšetrenie a neplánovaný tehotenský skríning, ktorý zahŕňa laboratórne testy a ultrazvuk plodu.

Prečo má hlienová zátka prímes krvi?

Hlienová zátka môže obsahovať malé množstvo krvi v dôsledku poškodenia kapilár krčka maternice pri jej otvorení. Keď zátka vytečie s jasne červeným krvavým výtokom (asi 15-30 gramov, cca polievková lyžica), je potrebné vyšetrenie lekárom, pretože krv z vagíny môže naznačovať na odtrhnutie placenty.

Ako vyteká hlienová zátka u tehotných žien?

Hlienová zátka môže vytiecť úplne (vytvorená ako rôsolovitá zrazenina hlienu) alebo môže vytekať po častiach v priebehu niekoľkých hodín alebo dní. Postupné uvoľňovanie zátky môže vyzerať ako viskózny lepkavý výtok bielej alebo ružovkastej farby, ktorý si žena môže všimnúť na spodnej bielizni.

V niektorých prípadoch hlienová zátka vychádza spolu s plodovou vodou. Keď odtečie plodová voda, je potrebné ísť do nemocnice, pretože čoskoro začne pôrod.

Čo môžete pociťovať od odtoku hlienovej zátky?

Výtok zátky nie je sprevádzaný bolesťou, v zriedkavých prípadoch môže žena pociťovať miernu ťažnú bolesť v dolnej časti brucha alebo nepohodlie vo vagíne. Ak vytekol hlien a spolu s ním začali kontrakcie, musíte ísť do nemocnice.

Čo robiť, keď hlienová zátka vytiekla?

Výtok hlienovej zátky na konci tretieho trimestra tehotenstva (v 38-40 týždňoch) je prirodzený fyziologický proces, ktorý naznačuje na prípravu tela na blížiaci sa pôrod. Výtok zátky bez bolesti v dolnej časti chrbta a brucha nepredstavuje nebezpečenstvo pre ženu a dieťa a nevyžaduje si urgentnú hospitalizáciu.

Po odtoku hlienovej zátky s plodovou vodou, bolesťou a kontrakciami, by ste mali  ísť okamžite do nemocnice, pretože pôrod začne čoskoro. V počiatočných štádiách tehotenstva je pri odtoku hlienovej zátky potrebné vyšetrenie u gynekológa. 

Kedy začne pôrod po odtoku hlienovej zátky?

Výtok zátky z cervikálneho kanála naznačuje na prípravu ženského tela na pôrod. No na blížiaci sa pôrod môže naznačovať nielen uvoľnenie hlienovej zátky. Zvestovatelia pôrodu u prvorodičiek:

  • prolaps brucha;
  • falošné kontrakcie (za normálnych okolností sa môžu objaviť po 38 týždni);
  • zvýšená hojnosť vaginálneho výtoku;
  • strata hmotnosti v dôsledku zníženého opuchu.

Pôrod po uvoľnení hlienovej zátky nastáva v závislosti od individuálnych charakteristík organizmu. Spustiť sa môže o 1 až 2 týždne, pár dní alebo niekoľko hodín.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je hlienová zátka u tehotných žien, ako vyzerá a ako vyteká? - Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako rozlíšiť hlienovú zátku od sekrétov?

Počas tehotenstva sa množstvo a hojnosť výtoku môže zvýšiť v dôsledku zvýšenia hladiny estrogénu a zvýšeného prietoku krvi do vagíny. Vaginálny výtok počas tehotenstva je spravidla priesvitný alebo biely, na rozdiel od hlienovej zátky, ktorá môže mať rôznu farbu od svetloružovej až po tmavohnedú. Konzistencia výtoku je tekutejšia a lepkavá, hlienová zátka je hustá a viskózna.

V prípade výtoku s prímesou krvi je potrebné kontaktovať pôrodníka-gynekológa. Lekár bude schopný presne rozlíšiť zátku od sekrécie a upraviť ďalšie procedúry, aby sa predišlo komplikáciám.

2. Môže sa hlienová zátka uvolniť na začiatku tehotenstva?

Hlienová zátka sa môže uvoľniť na začiatku tehotenstva v dôsledku poškodenia počas aktívneho pohlavného styku alebo po gynekologických procedúrach. Predčasný odtok hlienovej zrazeniny môže taktiež vyvolať zápalové ochorenia (napríklad kolpitída alebo vulvitída).

3. Hlienová zátka odtečie stále?

Hlienová zátka odtečie vždy. Odtok hlienu sa môže vyskytnúť predčasne (v treťom trimestri) alebo sa tak môže stať počas pôrodu a žena to nezaznamená.

4. Ako urýchliť odtok hlienovej zátky?

Nie je potrebné stimulovať odtok hlienovej zátky, pretože jej uvoľnenie neurýchli pôrod. Navyše, stimulačné metódy môžu byť pre ženu a plod nebezpečné. Na priebeh tehotenstva a pôrodu by mal dohliadať lekár.

5. Akú farbu môže mať hlienová zátka u tehotných žien?

Normálna farba hlienovej zátky je nasledovná: biela, priehľadná, žltkastá, ružová alebo hnedá (v dôsledku krvných inklúzií). Zelená farba hlienu naznačuje na nedostatok kyslíka pre plod a vyžaduje hospitalizáciu. Krvácanie spolu s uvoľnením hlienovej zátky sú tiež alarmujúce príznaky a môžu naznačovať na predčasné odlúčenie placenty.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je hlienová zátka u tehotných žien, ako vyzerá a ako vyteká?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Denisa pred 6 mesiacmi
Zdravím. Hlienová zátka mi odtiekla v 39. týždni, je potrebné ísť čím skôr  do nemocnice?
Odpovedať
Pozdravujem. Uvoľnenie hlienovej zátky je predzvesťou blížiaceho sa pôrodu, pretože sa začne otvárať krčok maternice. Pôrod môže začať o niekoľko týždňov alebo dní. Pri absencii kontrakcií alebo úniku plodovej vody nie je potrebná urgentná hospitalizácia. Ak máte obavy, mali by ste kontaktovať svojho lekára.
Júlia pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Hlienová zátka sa mi uvoľňuje postupne. Potrebujem urýchliť jej odtok?
Odpovedať
Dobrý deň. Hlienová zátka môže vytekať postupne v malých zrazeninách, ktoré možno vidieť na bielizni. Tento proces nie je potrebné nijako stimulovať. Pri alarmujúcich príznakoch, ako je špinenie alebo bolesť brucha, by ste sa mali poradiť s gynekológom.
Petra pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Kde sa nachádza hlienová zátka u tehotných žien?
Odpovedať
Dobrý deň. Hlienová zátka u tehotných žien sa tvorí v cervikálnom kanáli krčka maternice. Hlien blokuje cervikálny kanál a slúži ako ochranná bariéra pre maternicu a plod pred infekciami.
Gréta pred 7 mesiacmi
Zdravím. Ako dlho trvá odtok hlienovej zátky u tehotných žien?
Odpovedať
Pozdravujem. Proces odtoku hlienovej zátky je individuálny a môže trvať rôzne dlho. Hlienová zátka sa môže uvoľniť naraz a môže vyzerať ako slizká hrudka. Hlien sa tiež môže uvoľňovať po častiach v priebehu niekoľkých hodín alebo dní.
Katarzyna pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. U tehotnej ženy v 37. týždni sa uvoľnila hlienová zátka, znamená to, že sa blíži pôrod?
Odpovedať
Dobrý deň. Odtok hlienovej zátky na konci tretieho trimestra (v 37-40 týždňoch) je prirodzený fyziologický proces, ktorý naznačuje prípravu tela na pôrod (rednutie a natiahnutie krčka maternice). Termín pôrodu po uvoľnení hlienovej zátky sa môže meniť od 2 do 3 týždňov až po niekoľko dní. Odtok zátky bez špinenia, bolesti, kontrakcií či úniku plodovej vody si nevyžaduje hospitalizáciu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.