0800200000

Polúcia: čo je a či by ste sa jej mali zbaviť

Polúcia: čo je a či by ste sa jej mali zbaviť
mužské zdravie
aktualizované: 25 June 2024
Čítať 7 minút Zverejnené: 24 June 2024 1188
1
Čo je polúcia?
2
Čo sa deje počas polúcie?
3
Aké sú príčiny polúcie?
4
Je normálne, že mate polúciu?
5
V akom veku sa vyskytuje polúcia?
6
Majú aj dievčatá a ženy niekedy polúciu?
7
Čo mám robiť, ak som mal polúciu?
8
Je normálne mať časté polúcie?
9
Je možné znížiť frekvenciu výskytu polúcie?
10
Je nejaký spôsob, ako zabrániť polúciam?
11
Ako povedať dieťaťu o polúciach?
12
Čo robiť, ak má dieťa polúciu?
13
Kedy by ste mali navštíviť lekára, ak máte polúciu?
1

Čo je polúcia?

Polúcia, ktorá je najčastejšia u dospievajúcich, sa môže začať medzi 13. a 14. rokom života. Približne 38% dospievajúcich však nevie, že má polúciu.

Polúcia (do slovenčiny preložené ako „wet dreams“, t. j. vlhké sny alebo mokré sny) je nedobrovoľná ejakulácia počas spánku. U mužov počas polúcie dochádza k ejakulácii, u žien sa z močovej trubice uvoľňuje číra tekutina („ženská ejakulácia“). Približne 66% mužov a 42% žien zažilo orgazmus počas spánku aspoň raz v živote.

2

Čo sa deje počas polúcie?

Polúcia je komplexným výsledkom neurologickej činnosti mozgu, ktorá ovplyvňuje endokrinný systém a reprodukčné orgány. Procesy, ktoré vedú k polúcii, sa začínajú v hypotalame, ktorý ovplyvňuje hormonálne pozadie a riadi základné fyziologické funkcie organizmu.

Počas REM spánku hypotalamus stimuluje produkciu pohlavných hormónov, ako aj dopamínu, ktorý zvyšuje pocit potešenia. Zmeny hormonálneho pozadia vedú k sexuálnemu vzrušeniu, zvýšenému dýchaniu a srdcovej frekvencii, zvýšenému prietoku krvi do oblasti pohlavných orgánov, orgazmu a ejakulácii počas spánku.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Aké sú príčiny polúcie?

Puberta je sprevádzaná zvýšenou produkciou testosterónu a spermy u mužov. Jedným z prejavov puberty môže byť polúcia, pri ktorej môže dôjsť k mimovoľnému uvoľneniu spermy počas spánku (bez vonkajšej stimulácie). U žien je faktorom spúšťajúcim polúciu vysoká hladina estrogénu. Príčiny polúcie:

  • genetická predispozícia k orgazmom počas spánku;
  • erotické sny;
  • dlhodobá sexuálna zdržanlivosť (u mužov môže byť polúcia príznakom dlhodobej absencie sexu a masturbácie);
  • sexuálne fantázie;
  • prezeranie erotických fotografií a videí (môže spôsobiť mimovoľnú ejakuláciu nielen v noci, ale aj počas dňa);
  • stimulácia pohlavných orgánov kontaktom s posteľnou bielizňou počas spánku.

Ďalšími faktormi, ktoré môžu spôsobiť polúciu u mužov, sú ochorenia prostaty (napr. prostatitída). Okrem toho sa nedobrovoľná ejakulácia u zástupcov rôznych vekových kategórií môže vyskytnúť na pozadí hormonálnych porúch.

4

Je normálne, že mate polúciu?

Uvoľňovanie spermy počas spánku, ktoré je prirodzené počas puberty, vo väčšine prípadov neznamená žiadne zdravotné problémy (najmä ejakulácia neoslabuje imunitný systém). Mužská polúcia neovplyvňuje ani počet spermií alebo nezmenšuje veľkosť penisu.

S normalizáciou hormonálneho pozadia sa frekvencia polúcií znižuje. Ak nedobrovoľné ejakulácie počas spánku spôsobujú bolesť, úzkosť, nepríjemné pocity alebo pocit viny, odporúča sa návšteva urológa.

5

V akom veku sa vyskytuje polúcia?

Polúcia sa najčastejšie začína počas puberty (od 13 do 14 rokov). Môžu sa objaviť v dospelosti, ale menej často ako v dospievaní (v dôsledku stabilizácie hormonálnych hladín). Niektorí muži nemusia zažiť jedinú nedobrovoľnú ejakuláciu za celý život.

6

Majú aj dievčatá a ženy niekedy polúciu?

Obe pohlavia môžu zažiť polúciu a orgazmus počas spánku. Pri ženských polúciach (na rozdiel od mužských, ktoré sú sprevádzané ejakuláciou) nedochádza vždy k hojnému vylučovaniu vaginálnej tekutiny. V tejto súvislosti môžu niektoré ženské polúcie zostať nepovšimnuté.

7

Čo mám robiť, ak som mal polúciu?

Po polúcií u chlapcov alebo dievčat by sa v prípade potreby mala spodná bielizeň a posteľná bielizeň vyprať vhodnými pracími prostriedkami podľa vlastností tkanín (s predbežným namočením) a osprchovať.

Polúcia by sa nemala považovať za prejav sexuálnej dysfunkcie alebo nedostatočnej sebakontroly. Pocity zahanbenia sú normálnym dôsledkom polúcie. Ak prerastú do psycho-emocionálnych porúch, treba sa poradiť s lekárom.

8

Je normálne mať časté polúcie?

Frekvencia polúcií sa môže pohybovať od raz za niekoľko rokov až po niekoľkokrát týždenne. S pribúdajúcim vekom alebo, ak ste sexuálne aktívni, môžu byť polúcie menej časté. Bez ohľadu na frekvenciu polúcií nie sú zdraviu škodlivé a nie sú reprodukčnou patológiou. Výnimkou je bolestivá polúcia u dospievajúcich, je potrebné poradiť sa s pediatrom alebo detským urológom.

9

Je možné znížiť frekvenciu výskytu polúcie?

Zvýšenie počtu orgazmov za týždeň (počas sexu alebo masturbácie) môže pomôcť znížiť frekvenciu dennej a nočnej polúcie. Pred spaním si tiež môžete obliecť pyžamo a spať v polohe ležmo na boku alebo na chrbte (nie na bruchu), aby ste zabránili mimovoľnej stimulácii genitálií.

10

Je nejaký spôsob, ako zabrániť polúciam?

Neexistuje žiadna zaručená metóda, ktorá by zabránila polúcii. Pravdepodobnosť nedobrovoľnej ejakulácie môžete znížiť úpravou hormonálnej nerovnováhy, pravidelným cvičením, vyváženou stravou, dostatočným spánkom a osvojením si relaxačných techník (napr. joga, meditácia a dychové cvičenia).

11

Ako povedať dieťaťu o polúciach?

Základným poučením je, že nočné a denné polúcie sú normálnymi fyziologickými prejavmi dospievania. Odporúčania pre rodičov pri polúciach u detí:

  • vysvetľuje zmeny, ku ktorým dochádza v reprodukčnom systéme dospievajúcich, význam dospievania, erekcie a orgazmu, ku ktorým môže dôjsť počas bdenia alebo spánku;
  • opis účelu, vlastností a príčin vylučovania spermy;
  • zdôraznenie prirodzenosti pohlavného styku;
  • pripomenutie, že po polúcie sa musíte umyť a dať do prania svoje oblečenie a posteľnú bielizeň.

V prípade potreby sa môže otvoriť aj téma masturbácie. Je dôležité uistiť sa, že dieťa nezažíva negatívne emócie (napr. strach alebo hanbu), ktoré by mohli viesť k sexuálnej dysfunkcii, komplexom, nízkemu sebavedomiu alebo depresii. Vhodný čas na rozhovory sa volí individuálne, ale odporúča sa viesť tieto rozhovory pred prvou menštruáciou (pred 13. - 14. rokom života). Viac informácií o sexuálnej výchove detí (najmä o tom, ako sa s dieťaťom rozprávať o sexe) môžete získať počas poradenského stretnutia s psychológom alebo sexuológom.

12

Čo robiť, ak má dieťa polúciu?

Ak sú rodičia svedkami polúcie u dieťaťa, musia zostať pokojní a zdržať sa akýchkoľvek psychologicky traumatických komentárov. Potom, čo dieťaťu poskytnete odporúčania týkajúce sa ďalších krokov, mali by ste opustiť miestnosť. Vzhľadom na to, že polúcie nemožno predvídať ani im zabrániť, môžete dieťaťu odporučiť, aby si náhradnú spodnú bielizeň, ako aj uterák či obrúsky odkladalo na ľahko prístupnom mieste.

13

Kedy by ste mali navštíviť lekára, ak máte polúciu?

Konzultácia s urológom je nevyhnutná pri bolestivých polúciach, dlhodobých nočných erekciách, krvavom alebo hnisavom výtoku z močovej trubice. Ak polúcia negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku, náladu alebo správanie, odporúča sa dohodnúť si stretnutie s psychológom.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Polúcia: čo je a či by ste sa jej mali zbaviť
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Michal pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako rýchlo obnoviť ejakuláciu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Na obnovenie ejakulácie by ste mali podstúpiť liečbu predpísanú urológom. Metódy liečby sa vyberajú s ohľadom na výsledky vyšetrení.
Andrej pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Počas orgazmu nemám ejakuláciu, čo by mohlo byť dôvodom?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Medzi bežné príčiny orgazmu bez ejakulácie patrí úraz a operácia močového mechúra alebo prostaty, intoxikácia, zápal, infekcia a endokrinné ochorenia. Presné príčiny absencie ejakulácie môže diagnostikovať urológ.
Vratislav pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Čo mám robiť, ak nemôžem ejakulovať pri zápale prostaty?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Prostatitída sprevádzaná problémami s ejakuláciou si vyžaduje diagnostiku a liečbu. Mali by ste sa objednať k urológovi na vyšetrenie a liečbu.
Anna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Počul som, že polúcia je hriech. Je to tak?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Lekárska veda nepracuje s náboženskou terminológiou, ale vychádza z údajov získaných výskumom. Bezbolestná polúcia je prirodzený fyziologický proces, ktorý nepoškodzuje telo.
Radovan pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať, či existuje nejaká súvislosť medzi spermotoxikózou a hojnými polúciami?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Z hľadiska medicíny spermotoxikóza neexistuje. Preto s ňou hojné ejakulácie nijako nesúvisia.
Mark pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Mám nedobrovoľnú erekciu a nočné polúcie vo veku 40 rokov, čím to môže byť spôsobené?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Polúcie, ktoré nie sú patologické, sa môžu vyskytnúť nielen v období dospievania, ale aj v akomkoľvek inom veku. Ak máte podozrenie na prítomnosť nejakého ochorenia, mali by ste sa poradiť s urológom.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie