Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Príčiny a liečba zápalu Bartholiniho žľazy (abscesu Bartholiniho žľazy)

Príčiny a liečba zápalu Bartholiniho žľazy (abscesu Bartholiniho žľazy)
Čítať 8 minút | Vytvorené: 22 január 2024 | aktualizované: 22 január 2024 | 3811 3811
1

Čo je zápal Bartholiniho žľazy?

Zápal Bartholiniho žľazy (Bartholiniho cysta) sa vyskytuje v oblasti pošvy, spôsobuje nepríjemné pocity a bolesť. Pri výskyte príznakov zápalu Bartholiniho žľazy je potrebné vyhľadať gynekológa.

Bartholiniho cysta je zápal Bartholiniho žľazy a okolitého tkaniva v pošvovej predsieni. Bartholiniho žľazy produkujú sekrét (lubrikant) na zvlhčenie pohlavných orgánov. Ak dôjde k infekcii, kanáliky žliaz sa zablokujú a sekrét sa nemôže uvoľňovať. V dôsledku toho sa lubrikant hromadí a vzniká Bartholiniho cysta.

Zápal Bartholiniho žľazy sa môže vyskytnúť u dospievajúcich dievčat počas puberty a u žien v reprodukčnom veku. U starších žien a detí sa toto ochorenie takmer nikdy nevyskytuje.

2

Kde vzniká zápal Bartholiniho žľazy?

Zápal Bartholiniho žľazy vzniká v Bartholiniho žľazách, ktoré sa nachádzajú na oboch stranách pošvovej predsiene. Vývod žľazy je dlhý 15 - 25 mm a siaha do vnútornej strany dolnej časti malých pyskov ohanbia. Zápal Bartholiniho žľazy vedie k upchatiu vývodu žľazy a prejavuje sa ako zápal na malých pyskoch ohanbia. Zvyčajne je zapálená jedna Bartholiniho žľaza, obojstranný zápal Bartholiniho žľazy je zriedkavý.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako vyzerá zápal Bartholiniho žľazy?

Zápal Bartholiniho žľazy v počiatočnom štádiu vyzerá ako začervenanie a opuch vonkajších pohlavných orgánov. Potom sa na pyskoch ohanbia objaví malá zatvrdlina. Keď sa v Bartholiniho žľaze nahromadí sekrét, u žien sa v oblasti perinea vytvorí hrbolček.

Kvôli infekcii sa hrčka na malých pyskoch ohanbia zväčšuje a môže dosiahnuť v priemere až päť centimetrov. Hromadenie hnisu vo vnútri žliaz môže viesť k vytvoreniu abscesu, ktorý vyzerá ako tvrdá žltá alebo červená hrčka na pyskoch ohanbia. Môže sa objaviť aj asymetria pyskov a zúženie pošvového vchodu.

4

Príčiny vzniku zápalu Bartholiniho žľazy

Zápal Bartholiniho žľazy vzniká v dôsledku infekcie vývodov Bartholiniho žliaz. Medzi ďalšie príčiny vzniku zápalu Bartholiniho žľazy patrí:

  • porucha vaginálnej mikroflóry (bakteriálna vaginóza);
  • pohlavne prenosné choroby (chlamýdie, trichomoniáza);
  • infekcie urogenitálneho systému (cystitída, uretritída, endometritída);
  • nedostatočná hygiena pohlavných orgánov;
  • patogénne mikroorganizmy (stafylokoky, streptokoky, Escherichia coli);
  • podchladenie;
  • mikrotraumy pošvy (po pohlavnom styku alebo lekárskej manipulácii);
  • nosenie tesnej spodnej bielizne zo syntetických materiálov;
  • znížená imunita.

Zápalu Bartholiniho žľazy môže byť spôsobený aj kvasinkou rodu Candida. Hnisavý zápal Bartholiniho žľazy vzniká v dôsledku preniknutia baktérií do kanálikov Bartholiniho žliaz. Absces Bartholiniho žľazy sa môže objaviť aj pri dlhodobom užívaní liekov (antibiotiká, kortikosteroidy), pri zhoršení systémových ochorení (HIV, diabetes mellitus). Príčinu ochorenia môže určiť gynekológ po vyšetrení.

5

Čo je nepravý zápal Bartholiniho žľazy?

Nepravý zápal Bartholiniho žľazy je infekcia iba vývodov Bartholiniho žľazy bez poškodenia okolitého žľazového tkaniva. Pri nepravom abscese, rovnako ako pri pravom abscese, dochádza k hromadeniu hnisu v žľazách, ale plocha poškodenia je menšia. Nepravý zápal Bartholiniho žľazy si vyžaduje liečbu kvôli riziku septikémie (ťažkej hnisavej infekcie).

6

Príznaky zápalu Bartholiniho žľazy

Príznakom zápalu Bartholiniho žľazy je výskyt hrčky v blízkosti perinea. Medzi ďalšie príznaky zápalu Bartholiniho žľazy patrí:

  • zväčšenie a opuch pyskov ohanbia;
  • bolesť pri chôdzi, pri nosení tesného oblečenia, pri pohlavnom styku;
  • zvýšenie telesnej teploty na 38 - 39 stupňov Celzia;
  • opuch a začervenanie pohlavných orgánov;
  • svrbenie vulvy;
  • asymetria pyskov ohanbia;
  • zväčšenie inguinálnych lymfatických uzlín.

Pri zápale Bartholiniho žľazy sa môže objaviť hnisavý výtok z pošvy, z dôvodu prasknutia abscesu. Zápal Bartholiniho žľazy môžu sprevádzať príznaky intoxikácie (slabosť, bolesť hlavy, subfebrilná teplota).

7

Koľko dní pretrváva zápal Bartholiniho žľazy?

Zápal Bartholiniho žľazy trvá približne dva týždne. Chronický zápal Bartholiniho žľazy sa môže vyskytovať roky so striedajúcimi sa obdobiami exacerbácií a remisií. Trvanie ochorenia závisí od rýchlosti vývoja abscesu. Rozlišujeme tieto štádiá zápalu Bartholiniho žľazy:

  1. Počiatočné štádium (zápal kanálikov) — môže byť asymptomatické alebo vo forme začervenania a opuchu v pošvovej predsieni. Na malých pyskoch ohanbia sa môže objaviť malá hrčka, ktorá sa zväčšuje. Zápal kanálikov trvá dva až päť dní.
  2. Tvorba nepravého abscesu — v dôsledku upchatia vývodného kanálika sa v Bartholiniho žľaze hromadí hnis. Hrčka sa na pyskoch ohanbia zväčšuje. Vývoj nepravého abscesu môže trvať tri až sedem dní.
  3. Vznik pravého abscesu — tkanivá obklopujúce Bartholiniho žľazu sú poškodené. Absces na pyskoch môže narásť do troch až piatich centimetrov, pri chôdzi a sedení sa objavuje ostrá bolesť a nepríjemné pocity. Štádium pravého abscesu trvá až do jeho prasknutia (jeden až dva týždne).

Trvanie priebehu ochorenia závisí od času začatia liečby. Liečbu zápalu Bartholiniho žľazy je potrebné konzultovať s chirurgom, ktorý absces otvorí.

8

Chronický zápal Bartholiniho žľazy

Chronický zápal Bartholiniho žľazy sa môže vyvinúť v dôsledku predčasnej liečby akútnej formy zápalu Bartholiniho žliaz. Pri chronickom zápale Bartholiniho žľazy sa môže v žľaze vytvoriť cysta v dôsledku upchatia kanálikov a nahromadenia sekrétu v nich. Chronický zápal Bartholiniho žľazy má pomaly objavujúce sa príznaky a striedajú sa obdobia zápalu a remisie. Cysta pri zápale Bartholiniho žľazy nemusí bolieť, ale spôsobuje nepríjemné pocity pri chôdzi a pohlavnom styku.

9

Akútny zápal Bartholiniho žľazy

Akútny zápal Bartholiniho žľazy vzniká v dôsledku infekcie v Bartholiniho žľazách. Pri akútnej forme ochorenia sa vyskytujú výrazné príznaky, medzi ktoré patrí opuch a začervenanie pyskov, zvýšenie telesnej teploty až na 39 stupňov, hnisavý výtok z pošvy, hrčka v oblasti perinea. Pri včasnej lekárskej pomoci sa dá akútny zápal Bartholiniho žľazy úplne vyliečiť a neprechádza do chronickej formy.

10

Koľko dní trvá, kým sa zápal Bartholiniho žľazy vyvinie?

Zápal Bartholiniho žľazy sa vyvíja približne týždeň. Pri akútnom zápale Bartholiniho žľazy môže vytvorenie cysty alebo abscesu, od prvých príznakov ochorenia (začervenanie, opuch), trvať päť až desať dní. Vznik cysty pri chronickom zápale Bartholiniho žľazy môže trvať približne 14 dní.

11

Môže zápal Bartholiniho žľazy zmiznúť sám?

Pri zápale Bartholiniho žľazy môže absces prasknúť a vytiecť hnis, čím sa zmiernia príznaky ochorenia. Ak sa absces otvoril bez chirurgického zásahu, je potrebné ranu ošetriť antiseptickým prostriedkom a poradiť sa s gynekológom.

Absces pri zápale Bartholiniho žľazy môže prejsť sám, no infekcia zostane v tele, čo môže viesť k recidíve ochorenia. Aby zápal Bartholiniho žľazy neprešiel do chronickej formy, je potrebné podstúpiť vyšetrenie a liečbu u gynekológa, a to aj v prípade, že hnis z abscesu alebo z cysty vytiekol samovoľne.

12

Ako sa diagnostikuje zápal Bartholiniho žľazy?

Gynekológ si vypočuje vaše ťažkosti, oboznámi sa s vašou anamnézou a vyšetrí vonkajšie genitálie. Diagnostika zápalu Bartholiniho žľazy zahŕňa:

  • klinické krvné testy;
  • výter z pošvy, krčka maternice a z Bartholiniho žliaz;
  • bakteriologickú kultiváciu sekrétu Bartholiniho žľazy (na určenie pôvodcu infekcie);
  • gynekologický ultrazvuk (na zobrazenie Bartholiniho žliaz a okolitých tkanív);
  • PCR test na sexuálne prenosné infekcie.

Ak existuje podozrenie na zhubný charakter novotvaru, počas otvárania abscesu sa odoberie vzorka tkaniva (biopsia) na vyšetrenie prítomnosti rakovinových buniek. Gynekológ môže predpísať aj krvné testy na HIV a syfilis.

13

Konzervatívna liečba zápalu Bartholiniho žľazy

Konzervatívna liečba sa vykonáva pri miernej forme zápalu Bartholiniho žľazy. Zápal Bartholiniho žľazy sa bez chirurgického zákroku lieči v počiatočnom štádiu a pri absencii hnisavého zápalu žliaz. Medikamentózna liečba zápalu Bartholiniho žľazy môže zahŕňať:

  • protizápalové lieky;
  • antipyretiká;
  • antiseptické masti, roztoky a gély (na ošetrenie zapálenej oblasti);
  • analgetiká.

Liečba chronického zápalu Bartholiniho žľazy môže zahŕňať fyzioterapeutické postupy a prikladanie teplých obkladov (na zníženie opuchu pohlavných orgánov a zlepšenie krvného obehu). Liečba zápalu Bartholiniho žľazy antibiotikami sa predpisuje v prípade bakteriálnej infekcie. Ak zápal Bartholiniho žľazy po konzervatívnej liečbe neustúpi, vykoná sa chirurgický zákrok na odstránenie abscesu alebo cysty.

14

Chirurgická liečba zápalu Bartholiniho žľazy

V prípade veľkých abscesov a hnisavých cýst sa pri zápale Bartholiniho žľazy predpisuje chirurgická liečba. Chirurgická liečba zápalu Bartholiniho žľazy sa vykonáva v lokálnej alebo intravenóznej anestézii. Chirurg vykoná malý rez, vyprázdni dutinu cysty alebo abscesu, ranu vypláchne antiseptickými liekmi a zašije. Operácia trvá približne pol hodiny.

V prípade komplikácií zápalu Bartholiniho žľazy (časté recidívy, vznik fistuly, rozšírenie infekcie na pohlavné orgány) chirurg vykoná odstránenie Bartholiniho žliaz. Rekonvalescencia po zákroku trvá približne týždeň. Po chirurgickom zákroku je potrebné zdržať sa sexu, nenavštevovať sauny alebo bazény a vyhýbať sa podchladeniu.

15

Môže sa zápal Bartholiniho žľazy liečiť doma?

Zápal Bartholiniho žľazy sa nedá liečiť doma. Odporúča sa navštíviť gynekológa, ktorý určí príčinu ochorenia a určí liečbu. Liečba zápalu Bartholiniho žľazy doma môže zahŕňať: 

  • používanie teplých obkladov (na zníženie bolesti a opuchu);
  • teplé kúpele (na zlepšenie krvného obehu);
  • udržiavanie hygieny intímnych partií (používanie intímnych hygienických prípravkov s neutrálnym PH);
  • dodržiavanie pitného režimu (vypiť aspoň jeden a pol litra vody denne).

Liečba zápalu Bartholiniho žľazy v domácich podmienkach by mala byť pod dohľadom lekára. Na liečbu Bartholiniho cysty nepoužívajte ľudové prostriedky bez predchádzajúcej konzultácie s gynekológom. Taktiež sa neodporúča cystu alebo absces prepichovať, pretože si do rany môžete zaniesť infekciu.

16

Čo robiť, ak absces praskne samovoľne?

Ak absces praskne samovoľne, je potrebné ošetriť ho antiseptikom, aby sa zabránilo infekcii rany. Potom je potrebné vyhľadať gynekológa, aby určil príčinu vzniku abscesu Bartholiniho žľazy a predpísal liečbu, aby sa zabránilo recidíve. Ak hnis z abscesu alebo cysty úplne nevytečie, môže byť potrebné vykonať chirurgický zákrok, pri ktorom sa zápal z Bartholiniho žľazy odstráni a rana vyčistí.

17

Vznik a liečba zápalu Bartholiniho žľazy v tehotenstve

Zápal Bartholiniho žľazy v tehotenstve sa môže vyskytnúť v dôsledku pohlavne prenosných infekcií a preniknutiu streptokokov, E. coli do organizmu. Zápal Bartholiniho žľazy v tehotenstve môže spôsobiť:

  • potrat (do 13. týždňa);
  • predčasný pôrod;
  • infekcia plodu (ak sa zápal Bartholiniho žľazy vyskytne v treťom trimestri tehotenstva).

Aby sa predišlo zdravotným rizikám pre matku a plod, lekár predpíše protizápalové a antibakteriálne lieky (bezpečné pre tehotné ženy). Ak sa zápal Bartholiniho žľazy objaví počas dojčenia (BF), gynekológ predpíše bezpečné lieky, ktoré nepreniknú do tela dieťaťa spolu s materským mliekom.

18

Je chirurgická liečba zápalu Bartholiniho žľazy v tehotenstve bezpečná?

Vo väčšine prípadov tehotenstva sa zápal Bartholiniho žľazy lieči bez chirurgického zásahu. V prípade častých recidív a veľkého abscesu alebo cysty sa predpíše zákrok. Chirurgická liečba zápalu Bartholiniho žľazy v tehotenstve je nevyhnutná v prípade, že konzervatívna liečba nezaberá.

Lekár chirurgicky odstráni absces Bartholiniho žľazy v lokálnej anestézii, ktorá nepoškodí zdravie budúcej matky a plodu. Lekár vytlačí hnis a ranu vyčistí. Po zákroku sú tehotným ženám predpísané antibiotiká, aby sa infekcia nedostala do placenty.

19

Zápal Bartholiniho žľazy a menštruácia

Príznaky zápalu Bartholiniho žľazy sa môžu zhoršiť počas menštruácie. Objavuje sa bolesť a opuch pohlavných orgánov. V prípade zápalu Bartholiniho žľazy počas menštruácie je potrebné dodržiavať hygienu genitálií a nepoužívať tampóny, pretože môžu vytvoriť tlak na cystu alebo absces. Ak sa zápal Bartholiniho žľazy zhorší počas menštruácie, je potrebné okamžite vyhľadať gynekológa.

20

Môže sa zápal Bartholiniho žľazy znovu objaviť?

Zápal Bartholiniho žľazy sa môže znovu objaviť v prípade nedostatočne liečenej akútnej formy ochorenia, infekcie pohlavných orgánov a oslabenej imunity. Cysta alebo absces sa pri chronickom zápale Bartholiniho žľazy môže objaviť z dôvodu hormonálnych zmien, stresu a nedostatočnej intímnej hygieny.

Na vylúčenie recidív zápalu Bartholiniho žľazy sa vykonáva chirurgické odstránenie Bartholiniho cysty. Po chirurgickej liečbe zápalu Bartholiniho žľazy sú recidívy ochorenia veľmi zriedkavé.

21

Ako predchádzať zápalu Bartholiniho žľazy?

Na prevenciu zápalu Bartholiniho žľazy je potrebné dodržiavať hygienu pohlavných orgánov (umývať sa každý deň prípravkami, ktoré neobsahujú agresívne chemické zložky). Medzi ďalšie spôsoby prevencie zápalu Bartholiniho žľazy patrí:

  • včasná liečba infekčných ochorení;
  • používanie bariérových metód antikoncepcie (aby sa zabránilo pohlavne prenosným chorobám);
  • vyhýbanie sa podchladeniu;
  • vyhýbanie sa noseniu tesnej syntetickej bielizne;
  • posilnenie imunity (správna výživa, mierne cvičenie).

Odporúča sa tiež absolvovať každoročnú preventívnu prehliadku u gynekológa. Pri chronickom zápale Bartholiniho žľazy sa odporúča absolvovať gynekologické vyšetrenie raz za pol roka.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny a liečba zápalu Bartholiniho žľazy (abscesu Bartholiniho žľazy) - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príčiny a liečba zápalu Bartholiniho žľazy (abscesu Bartholiniho žľazy)
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Môže sa zápal Bartholiniho žľazy vyskytnúť u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. U mužov sa zápal Bartholiniho žľazy nevyskytuje, pretože nemajú Bartholiniho žľazu. Zápal Bartholiniho žľazy sa neprenáša pohlavným stykom, ale mali by ste sa zdržať pohlavného styku, aby nedošlo k traumatizácii pohlavných orgánov.
Elenka pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je samovoľné prasknutie abscesu Bartholiniho žľazy bezpečné?
Odpovedať
Dobrý deň. Po prasknutí abscesu Bartholiniho žľazy z neho vytečie hnis. Prasknutie abscesu nie je nebezpečné, ale musíte navštíviť gynekológa, aby skontroloval, či všetok hnis vyšiel von, a podstúpiť liečbu zápalu Bartholiniho žľazy, aby sa zabránilo vzniku infekcie.
Katarzyna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Musím ísť ku gynekológovi, aj keď mi zápal Bartholiniho žľazy prešiel sám a hnis vytiekol von?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri zápale Bartholiniho žľazy by ste mali určite vyhľadať gynekológa, aj keď zápal prešiel. Neliečený zápal Bartholiniho žľazy môže viesť k recidívam a vzniku chronickej formy ochorenia.
Gréta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako liečiť zápal Bartholiniho žľazy v tehotenstve?
Odpovedať
Dobrý deň. Zápal Bartholiniho žľazy v tehotenstve sa zriedkakedy lieči chirurgicky. Gynekológ vykoná vyšetrenie, zistí príčinu ochorenia a predpíše bezpečné antibakteriálne alebo protizápalové lieky, ktoré nepoškodia plod.
Katka pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa lieči zápal Bartholiniho žľazy?
Odpovedať
Dobrý deň. Na liečbu zápalu Bartholiniho žľazy sa špecializuje gynekológ, ktorý vám predpíše protizápalové a antibakteriálne lieky. V prípade, že konzervatívna liečba nezaberie, lekár vám predpíše chirurgický zákrok na odstránenie cysty alebo abscesu z Bartholiniho žľazy.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.