Logo
0800200000

Výhody a nevýhody vlasového botoxu

Výhody a nevýhody vlasového botoxu
Čítať 6 minút | Vytvorené: 22 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 12821 12821
12821
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Vlasový botox opticky zlepšuje stav vlasova a dodáva im zdravý a upravený vzhľad. Nemá však žiadny pozitívny vplyv na štruktúru alebo rast vlasov.

Čo je vlasový botox?

Vlasový botox je kozmetický zákrok, počas ktorého sa do vlasov aplikuje komplex účinných látok (oleje, kolagén). Botox zlepšuje vzhľad vlasov, ale poškodzuje ich štruktúru a celistvosť v dôsledku zničenia bielkovinových väzieb. Technika aplikácie vlasového botoxu pozostáva z týchto fáz:

  1. Umývanie vlasov.
  2. Rozdelenie vlasov na časti a postupné ošetrenie prameňov komplexom účinných látok.
  3. Opakované umývanie vlasov, aplikácia prípravkov na starostlivosť o vlasy.

Botox sa môže vykonávať pri vyrovnávaní kučeravých vlasov. Po ošetrení sú vlasy štruktúrovanejšie, vyhladí sa krepovatenie a uľahčí sa ich úprava.

Ošetrenie nie je vhodné absolvovať pri psoriáze (kožné ochorenie, pri ktorom sa na tele tvoria červenoružové vyrážky so šupinami) pokožky hlavy. Ďalšie kontraindikácie botoxu na vlasy sú: 

  • individuálna neznášanlivosť použitých zložiek;
  • plesňová infekcia pokožky hlavy;
  • poruchy celistvosti kože (rezné rany, poranenia).

Vlasy sa narovnávajú pod vplyvom vysokých teplôt, čo vedie k strate vlhkosti, poškodeniu štruktúry a zvýšenému lámavosti vlasov. Pri výbere zložiek botoxu je potrebné určiť typ vlasov. 

Typy vlasov

Typy vlasov

Trichológovia rozlišujú rovné, vlnité, kučeravé a špirálovité vlasy. V závislosti od stupňa kučeravosti sa jednotlivé typy delia na podtypy A, B a C (od menej po viac kučeravé).

Studený vlasový botox

Studený botox sa vykonáva bez použitia tepla (žehlička na vlasy) na vlasy. Ošetrenie dodáva vlasom lesk a eliminuje rozštiepené končeky. Pri tekutom botoxe sa zmes nanesie na vlasy, nechá sa pôsobiť a následne sa opláchne. Ošetrenie nemá vplyv na objem vlasov pri korienkoch.

Čas ošetrenia botoxom závisí od hrúbky a dĺžky vlasov, v priemere trvá procedúra približne 30 - 40 minút. Výsledok je viditeľný dva - štyri mesiace, ale pri každom umývaní vlasov sa botox vymýva, čo znamená, že ošetrenie je potrebné zopakovať. Správna starostlivosť, vitamínové injekcie a mikrolátky podávané do pokožky hlavy pomôžu vypestovať si zdravé vlasy bez škodlivých zásahov.

Horúci vlasový botox

Horúci botox pomáha vyhladiť vlasy. Počas ošetrenia sa vlasy tepelne upravujú žehličkou alebo fénom, aby sa účinok botoxu zvýšil. Vysoké teploty poškodzujú štruktúru vlasov, čo môže viesť k ich lámaniu a štiepeniu končekov, ktoré sa objavia po vymytí botoxu. 

Ošetrenie vlasov botoxom doma

Pred zákrokom je dôležité absolvovať lekársku prehliadku, aby sa vylúčili prípadné kontraindikácie. Technika aplikácie vlasového botoxu doma pozostáva z týchto fáz:

  1. Umyte si vlasy.
  2. Rozdeľte si vlasy na pramene a aplikujte botox do vlasov (asi 0,5 cm od korienkov). Zmes je dôležité naniesť rovnomerne.
  3. Komplex účinných látok nechajte pôsobiť na vlasoch približne 20 minút.
  4. Umyte si vlasy.
  5. Vlasy tepelne upravte žehličkou alebo fénom.

Po aplikácii botoxu doma sú vlasy veľmi suché a strácajú lesk. Pri nedodržaní dĺžky trvania alebo fázy postupu, môže dôjsť k popáleniu pokožky hlavy.

Výhody vlasového botoxu

Botox zlepšuje vzhľad vlasov a dodáva im lesk a jemnosť. Výhody vlasového botoxu sú: 

  • vlasy vyzerajú opticky jasnejšie a hustejšie;
  • vlasy sú hladšie a dajú sa lepšie upravovať.

Pozitívne účinky botoxu sa dosahujú vďaka tomu, že použitý komplex účinných látok obalí vlasy a opticky ich ozdraví. Pod vplyvom botoxu sa však vlasy vysušujú, krehnú a časom môžu začať vypadávať.

Nevýhody vlasového botoxu

Botox nezlepšuje rast vlasov ani neobnovuje ich štruktúru, ale len krátkodobo zlepšuje vzhľad vlasov.

Aké sú účinky vlasového botoxu?

Aké sú účinky vlasového botoxu?

Nevýhody vlasového botoxu sú: 

  • botox poškodzuje a vysušuje vlasy v dôsledku pôsobenia vysokých teplôt a agresívnych zložiek, ako je formaldehyd;
  • procedúra spôsobuje lámavosť vlasov a ich vypadávanie v dôsledku straty vlhkosti;
  • po vymytí botoxu sú vlasy ťažšie a pevnejšie priliehajú k hlave, čo má za následok menší objem pri korienkoch.

Zákrok môže podráždiť pokožku hlavy a spôsobiť alergickú reakciu. Aby po botoxe opäť začali rásť zdravé vlasy je potrebné podať komplex ošetrujúcich prípravkov (vitamíny, stopové prvky) a dodržať ošetrenie predpísané trichológom.

Čím nahradiť vlasový botox?

Botox môže pomôcť dodať vlasom objem a lesk, ale môže taktiež poškodiť ich štruktúru a zhoršiť stav pokožky hlavy. Namiesto botoxu sa niekedy používajú silikóny, ktoré na vlasoch vytvárajú ochranný film a dočasne zaceľujú rozštiepené končeky a dodávajú lesk. 

Dlhodobé používanie a nedostatočné umývanie vlasov môže spôsobiť, že silikóny sa hromadia na povrchu vlasov a obmedzujú prístup k živinám a vlhkosti, čo spôsobuje lámanie a matnosť vlasov. Pre rast zdravo vyzerajúcich vlasov a zachovanie ich prirodzeného lesku je dôležité vyradiť používanie silikónov.

Zlepšiť zdravie vlasov a podporiť ich rast môže pomôcť trichológ. Po vyšetrení pokožky hlavy a krvnom teste môže navrhnúť alternatívu k botoxu. Botox možno nahradiť nasledujúcimi procedúrami:

  • mezoterapiou;
  • plazmaliftingom;
  • pre-poo metódou.

Mezoterapia vlasov je injekčné podávanie liekov (vitamínov, hormónov, mikroprvkov) do mezodermy (strednej vrstvy kože), ktorá stimuluje rast vlasov, zlepšuje stav pokožky hlavy a normalizuje činnosť mazových žliaz. Vstreknuté účinné látky nasýtia folikuly, čím sa prebudia „spiace” vlasové folikuly a urýchli sa rast vlasov.

Plazmalifting vlasov je injekčné vstrekovanie vlastnej plazmy do pokožky hlavy. Procedúra stimuluje regeneráciu buniek, aktivuje metabolické procesy a normalizuje stav pokožky. Plazmalifting sa vykonáva pri rozštiepených končekoch, vypadávaní a matnosti vlasov.

Pre-poo metóda umožňuje obnoviť štruktúru vlasov a zbaviť ich suchosti. Ošetrenie zahŕňa umývanie vlasov v opačnom poradí. Technika pre-poo metódy pozostáva z týchto fáz: 

  1. Rozčešte si vlasy.
  2. Rovnomerne naneste kondicionér na suché vlasy, pričom ponechajte vzdialenosť päť - sedem centimetrov od korienkov.
  3. Po 15 - 20 minútach kondicionér z vlasov opláchnite. 
  4. Na vlasy naneste šampón.
  5. Šampón opláchnite a vlasy vysušte.

Po kondicionéri sa na vlasoch vytvorí ochranný film, ktorý zabraňuje molekulám vody a povrchovo aktívnym látkam narušiť lipidovú bariéru. Keď sú vlasy veľmi poškodené (napr. opakovaným farbením alebo úplným odfarbením), majú výrobky bez silikónu menší vizuálny vplyv, ale pomáhajú rastu zdravých vlasov a tiež predchádzaniu ďalšiemu používaniu silikónu a botoxu. 

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Výhody a nevýhody vlasového botoxu - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako často je možné používať vlasový botox?

Botox na vlasy sa môže aplikovať trikrát - štyrikrát do roka. Ak sa vykonáva častejšie, vlasy strácajú lesk, stenčujú sa a vypadávajú.

2. Keratín alebo vlasový botox?

Keratín je bielkovina, ktorá je základnou štruktúrnou zložkou vlasov. Keratín sa používa na vytvorenie hladkých, rovných a ľahko upraviteľných vlasov; botox sa používa na zlepšenie vzhľadu vlasov.

3. Ako dlho vydrží ošetrenie vlasov botoxom?

Výsledky ošetrenia vlasov botoxom trvajú dva - štyri mesiace, po umytí vlasov sa nanesná látka vymýva. Aby sa účinok zachoval je potrebné procedúru zopakovať.

4. Ako sa aplikuje botox na vlasy?

Pred aplikáciou účinných látok do vlasov je dôležité sa uistiť, že nie ste alergický na použité zložky. Aplikácia botoxu na vlasy sa vykonáva v niekoľkých fázach: 

  1. Umyte a vysušte si vlasy.
  2. Rozdeľte vlasy na pramene.
  3. Na vlasy naneste komplex účinných látok.
  4. Po 20 minútach vlasy znovu umyte.

Na konci procedúry horúcim botoxom sa vlasy tepelne upravia (fénom alebo žehličkou na vlasy). Čas trvania procedúry závisí od techniky procedúry; ošetrenie horúcim botoxom trvá 2-2,5 hodiny, ošetrenie studeným botoxom približne hodinu.

5. Je vlasový botox škodlivý?

Botox je škodlivý, pretože pod vplyvom tepla a formaldehydu poškodzuje a vysušuje vlasy. Časté používanie botoxu spôsobuje lámavosť a vypadávanie vlasov. Botox môže viesť k podráždeniu pokožky hlavy a alergickej reakcii.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Výhody a nevýhody vlasového botoxu
Lekár - dermatológ, trichológ.
Výhody a nevýhody vlasového botoxu
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Daria pred rokom
Dobrý deň, ako často sa odporúča aplikovať botox na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Ošetrenie vlasovým botoxom je najlepšie vykonať maximálne trikrát - štyrikrát do roka. Pri častejšom podávaní botoxu sa vlasy vysušujú a lámu.
Alexandra pred rokom
Dobrý deň. Ktorý vlasový botox je najlepší?
Odpovedať
Dobrý deň. Neodporúča sa vyberať a aplikovať botox samostatne. Nesprávna technika aplikácie botoxu môže zhoršiť stav vlasov alebo spôsobiť popáleniny pokožky.
Michaela pred rokom
Dobrý deň, aký je rozdiel medzi botoxom a keratínom na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Keratín uhladzuje kučeravé vlasy a vďaka nemu sa ľahšie upravujú. Botox dodáva vlasom krajší vzhľad, lesk a jemnosť.
Sofiia pred rokom
Dobrý deň. Aké sú odporúčania trichológov na vlasový botox?
Odpovedať
Dobrý deň. Botox je vhodný na zlepšenie vzhľadu vlasov. Účinok je však dočasný a vyžaduje si opakovanú aplikáciu, čo vedie k matnosti, rednutiu a lámavosti vlasov. Z tohto dôvodu trichológovia neodporúčajú častú aplikáciu botoxu na vlasy.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Prečo existuje toľko negatívnych recenzií na vlasový botox?
Odpovedať
Dobrý deň. Negatívne recenzie o botoxe sú spôsobené tým, že postup ponúka dočasné (dva - štyri mesiace) zlepšenie vzhľadu vlasov, ale neprispieva k rastu zdravých vlasov a normalizácii pokožky hlavy. Alternatívu k botoxu vám po vyšetrení pomôže nájsť trichológ.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.