Logo
0800200000

Plazmolifting pri vypadávaní vlasov

Plazmolifting pri vypadávaní vlasov
Čítať 5 minút | Vytvorené: 9 február 2022 | aktualizované: 9 február 2022 | 21168 21168
Ak je vypadávanie vlasov dôsledkom systémového ochorenia (hormonálne poruchy, infekčné ochorenia, oslabená imunita), potom po zistení a vyriešení základnej príčiny sa rast vlasov zvyčajne obnoví.

Ale v niektorých prípadoch môže obnova vlasov vyžadovať ďalšie metódy kozmetického ošetrenia alebo fyzioterapie a jednou z týchto metód je plazmolifting. Úspešne sa používa ako na prevenciu plešatosti, tak aj na obnovenie počtu a zdravého stavu vlasov. Plazmolifting je zároveň miniinvazívny zákrok, vďaka čomu je jeho použitie pre pacienta pohodlné, nemusí absolvovať zložitú operáciu a rehabilitáciu.

Čo je plazmolifting

Plazmolifting je použitie vlastnej krvnej plazmy pacienta ako náplne injekcií s liečivým kozmetickým účinkom. Použitie vlastnej plazmy znamená minimalizáciu pravdepodobnosti alergických účinkov, plnú kompatibilitu podaného lieku s telom pacienta a efektivitu zákroku.

Plazma je tekutá časť krvi. Jej injekcie majú výrazný regeneračný účinok, normalizujú stav pokožky na problémových častiach. Pri zákroku sa používa pacientova vlastná plazma bohatá na krvné doštičky. Ak je plazma tekutou časťou krvi, potom krvné doštičky sú bunky, ktoré zabezpečujú jej koaguláciu. No v rámci kozmetických procedúr je dôležitý ďalší efekt týchto buniek. Majú regeneračný účinok a sú schopné posilniť pozitívny výsledok plazmoliftingu.

Indikácie pre plazmolifting pri vypadávaní vlasov

V prípadoch, keď vypadávanie a lámavosť vlasov súvisí s nedostatkom živín v pokožke, môže byť plazmolifting procedúrou, ktorá zlepší stav vlasov a zastaví ich vypadávanie. Pozitívny účinok plazmoliftingu ovplyvňuje niekoľko úrovní:

  • po procedúre dostávajú vlasové folikuly ďalšie živiny, vďaka čomu sa zvyšuje fáza rastu vlasov;
  • pokožka hlavy sa stáva zdravšou;
  • stav vlasov sa zlepšuje, stávajú sa lesklými, menej lámavými, vypadávanie vlasov sa zastavuje.

Plazmolifting vlasov sa používa ako prevencia niektorých foriem plešatosti, ako medicínsky zákrok, ktorý umožní, aby sa vaše vlasy stali hustejšími a zdravšími.

Príprava na plazmolifting pri vypadávaní vlasov

Pred plazmoliftingom je potrebné absolvovať všeobecný a biochemický krvný test na zistenie stavu krvi, ako aj na vylúčenie kontraindikácií. Trichológ pred zákrokom upozorni pacienta, ako zmeniť stravu a aké lieky by mal vylúčiť. Vo všeobecnosti sa pacientovi odporúča prejsť na zdravú výživu, minimalizovať konzumáciu pikantných, vyprážaných jedál, ako aj alkoholu a fajčenia – zefektívnia sa tým regeneračné schopnosti krvnej plazmy. Procedúra plazmoliftingu sa zvyčajne vykonáva ráno, pretože sa odporúča nejesť tri až štyri hodiny pred zákrokom.

Pacientovi je potrebné odobrať vzorku venóznej krvi bezprostredne pred plazmoliftingom. Táto krv bude aj materiálom pre plazmolifting. Na zníženie zrážanlivosti sa do nej pridávajú koagulanty, potom sa rozdeľuje na zložky na oddelenie plazmy, ktorá je obohatená o krvné doštičky. Injekcie sa vykonávajú do celej pokožky hlavy alebo sa zamerajú na problémové oblasti. Použitie lokálnej anestézie je možné. Sterilita je dôležitá, preto sa pokožka hlavy ošetruje antiseptikom.

Keďže plazmolifting je neinvazívna metóda, nezostávajú po nej žiadne jazvy ani iné stopy. Ak sa však postup vykonáva v podmienkach nízkej sterility, môže dôjsť k infikovaniu a následne zápalu. Po plazmoliftingu je tiež dôležité chrániť pokožku hlavy pred silnými mrazmi, vetrom a dažďom. Vlasy sa odporúča česať čo najšetrnejšie a aspoň dva dni si ich neumývať a nemasírovať pokožku hlavy.

Účinok plazmoliftingu pri vypadávaní vlasov

Už po prvom zákroku môže byť viditeľný pozitívny účinok. Vlasy získajú predtým stratený lesk a prestanú byť krehké. Ale liečba plešatosti si zvyčajne vyžaduje približne štyri ošetrenia. Pozitívny účinok plazmoliftingu sa pozoruje dlhodobo  – niekoľko rokov. Potom sa procedúra plazmoliftingu opakuje. 

Kontraindikácie plazmoliftingu pri vypadávaní vlasov

Plazmolifting niekoľko kontraindikácií:

  • alergická reakcia u pacienta na lieky, ktoré sa pridávajú do krvnej plazmy pri príprave injekcie,
  • ochorenie pečene (napr. hepatitída),
  • akútne infekčné ochorenia,
  • systémové ochorenia krvi,
  • imunodeficiencia.

Zákrok nie je možné vykonať, ak má pacient onkologické ochorenie či duševné poruchy. Niektoré lieky sú dočasnou kontraindikáciou. Plazmolifting pri plešatosti sa neodporúča pri užívaní koagulantov (lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi), kortikosteroidov a antibiotík.

Počas menštruácie, ako aj počas zhoršenia chronických ochorení sa zákrok tiež nevykonáva. Plazmolifting pri plešatosti nie je všeliekom. Potenciálna účinnosť zákroku by sa mala prediskutovať s trichológom.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Plazmolifting pri vypadávaní vlasov - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo sa neodporúča absolvovať plazmolifting počas tehotenstva?

Počas tehotenstva dochádza k zmenám vo fungovaní orgánov a je ťažké predpovedať aký bude mať plazmalifting vplyv na zdravie matky a dieťaťa kvôli nedostatočnému výskumu. Danú procedúru sa odporúča podstupiť až po narodení dieťaťa a zotavení tela.

2. Existujú nejaké obmedzenia po absolvovaní plazmaliftingu?

Po absolvovaní danej procedúra nie sú žiadne špecifické obmedzenia, ale prvých pár dní sa neodporúča navštevovať soláriá, sauny a bazény. Mali by ste tiež vylúčiť fajčenie a alkohol a zdržať sa používania stylingových prípravkov na vlasy.

3. Je možné podstúpiť plazmalifting počas menštruácie?

Je to možné, ale neodporúča sa to. Počas menštruácie sa môže zintenzívniť nepríjemný pocit v dôsledku zmien hormonálnej hladiny. Hladina krvných doštičiek klesá so začiatkom nového cyklu, čo môže ovplyvniť výsledok danej procedúry.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Plazmolifting pri vypadávaní vlasov
Dermatológ, trichológ.
Plazmolifting pri vypadávaní vlasov
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Dáša pred rokom
Dobrý večer, pri akých problémoch sa zvyčajne predpisuje plazmolifting? Povedzte mi, ako rýchlo začína pôsobiť plazmolifting?
Odpovedať
Dobrý večer, plazmolifting začína pôsobiť hneď po zavedení plazmy, ktorá je bohatá na krvné doštičky, avšak efekt je viditeľný po siedmich až desiatich dňoch od prvého zákroku. Plazmolifting sa zvyčajne predpisuje pri vypadávaní vlasov (alopécia).
Karina pred rokom
Dobrý deň, chcem urýchliť rast vlasov na hlave. Kamarátka mi poradila, že existujú injekcie, ktoré vyživujú pokožku hlavy a vlasových korienkov. Pomáha plazmolifting urýchliť rast vlasov alebo treba podstúpiť inú procedúru?
Odpovedať
Dobrý deň, plazmolifting vyživuje vlasové folikuly živinami, zlepšuje stav vlasovej pokožky a zvyšuje efektívnosť rastu vlasov. V závislosti od stavu pokožky a vlasov vám môže trichológ odporučiť plazmoliftingu alebo mezoterapiu, t.j. podávanie vitamínov a živín pod kožu.
Diana pred rokom
Dobrý večer. Veľmi mi vypadávajú vlasy. Trichológ mi po trichoskopii diagnostikoval alopéciu. Poraďte mi, prosím, pri akom type alopécie môže pomôcť plazmolifting? Môže plazmolifting pomôcť obnoviť vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň, trichológ Vám môže odporučiť kurz plazmoliftingu pri androgenetickej, difúznej alorácií a pri alopecia areata. Plazmolifting sa zvyčajne predpisuje na zastavenie vypadávania vlasov, nasýtenie vlasových folikulov živinami a zlepšenie stavu pokožky hlavy.
Anna pred rokom
Dobrý deň, už dlhšiu dobu chcem podstúpiť kurz plazmoliftingu. Je možné podstúpiť danú procedúru v lete alebo je lepšie počkať na zimy, kedy už slnečné lúče tak nepôsobia na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň, na koži sa pod vplyvom slnečného žiarenia môžu objaviť pigmentové škvrny a plazmolifting môže znížiť pravdepodobnosť ich vzniku. Plazmolifting je však rovnako účinný aj počas jesennej a zimnej sezóne.
Xénia pred rokom
Dobré ráno, zajtra mám prvé sedenie vlasovej plazmoterapie. Musím si pred plazmoliftingom umyť vlasy? Je pred zákrokom potrebná ešte nejaká iná príprava?
Odpovedať
Dobré ráno, pred plazmoliftingom si deň pred procedúrou musíte umyť vlasy. Taktiež je potrebné absovovať biochemický a všeobecný krvný test (na vylúčenie možných komplikácii). Jeden alebo dva dni pred vyšetrením by ste nemali konzumovať mastné a vyprážané jedlá, alkoholické nápoje a fajčiť. Taktiež je potrebné oznámiť trichológovi o liekoch, ktoré užívate, lekár vám môže odporučiť vysadenie alebo zmenu dávkovania liekov.
Júlia pred rokom
Dobrý večer, veľa som čítala o preniknutí užitočných látok do pokožky a teraz sa neviem rozhodnúť, ktorú procedúru by som mala podstúpiť. Je možné kombinovať biorevitalizáciu a plazmolifting? V čom spočíva rozdiel medzi nimi a má zmysel kombinovať dané postupy? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, pri biorevitalizácii sa aplikuje prípravok na báze kyseliny hyalurónovej a pri plazmoliftingu sa aplikuje plazma, ktorá je bohatá na krvné doštičky. Na vyhladenie vrások, zvlhčenie pokožky, odstránenie ochabnutosti a obnovenie tónu pokožky sa zvyčajne odporúča biorevitalizácia. Plazmolifting aktivuje krvný obeh a naštartuje proces obnovy buniek.
Sofia pred rokom
Dobrý večer. Kamarátka mi poradila plazmolifting na vlasy, pretože v posledných mesiacoch mám veľmi krehké vlasy. Poraďte mi prosím, koľkokrát do roka môžem podstúpiť plazmolifting a ako dlho účinok trvá?
Odpovedať
Dobrý deň. Neodporúča sa podstupovať plazmolifting viac ako 2x ročne, avšak pri správnom postupe by efekt zákroku mal pretrvať viac ako jeden rok. Trichológ vám pri návšteve poradí, ak bude treba zopakovať plazmolifting a to po odobraní anamnézy, vyšetrení pokožky hlavy a v prípade potreby aj prejdení trichoskopie.
Maria pred rokom
Dobrý deň, chcem absolvovať kurz plazmoliftingu, pretože mi veľmi začali vypadávať vlasy, ale taktiež ma trápi aj autoimunitné ochorenie, preto si nechcem poškodiť svoje zdravie. Prosím, poraďte mi, dá sa podstúpiť daný proces aj pri autoimunitnej tyreoiditídy?
Odpovedať
Dobrý deň, pri autoimunitnej tyreoiditíde nemožno podať injekcie plazmy, ktorá obsahuje krvné doštičky. Je to spôsobené skutočnosťou, že pri autoimunitných ochoreniach dochádza k poruchám v práci imunitného systému, v dôsledku čoho organizmus útočí na svoje vlastné bunky. Použitie plazmoliftingu môže viesť k zhoršeniu symptómov a komplikácií pri autoimunitnej tyroiditíde.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.