Logo
0800200000

Prečo na jeseň vypadávajú vlasy, je to normálne a ako sa tomu vyhnúť?

Prečo na jeseň vypadávajú vlasy, je to normálne a ako sa tomu vyhnúť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 25 september 2023 | aktualizované: 23 apríl 2024 | 1781 1781
Vlasy sa na hlave človeka nachádzajú v každom danom čase v rôznych fázach životného cyklu. Je normálne, že za jeden deň vypadne až 100 vlasov. Závažnejšie vypadávanie vlasov možno pozorovať v období jeseň-jar.

Príčiny vypadávania vlasov

Klasický životný cyklus vlasov zahŕňa tri fázy: anagénnu, katagénnu a telogénnu. Vlasy prejdú všetkými štádiami za 6 až 7 rokov a vypadnú na konci telogénnej fázy.

Zvýšené vypadávanie vlasov môže byť príznakom chorôb vnútorných orgánov. Príčiny vypadávania vlasov:

  • zmeny hormonálnych hladín;
  • nedostatok živín (minerály, vitamíny, esenciálne mastné kyseliny a aminokyseliny);
  • anémia (chudokrvnosť);
  • nedostatok vitamínu D;
  • ochorenia pokožky hlavy (seborea alebo alergická dermatitída);
  • reumatické ochorenia (lupus alebo sklerodermia);
  • závažné vírusové a bakteriálne infekcie (chrípka, pneumónia alebo sepsa);
  • vystavenie žiareniu;
  • chemoterapia;
  • poranenia hlavy.

Najčastejšie príčiny alopécie sú hormonálne (spojené so zvýšenou aktivitou androgénov – mužských pohlavných hormónov). Existuje aj sezónne vypadávanie vlasov – zvýšené vypadávanie vlasov v určitých obdobiach roka.

Sezónne vypadávanie vlasov

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Sezónne obdobie znamená zvýšené vypadávanie vlasov, ku ktorému dochádza v určitých obdobiach roka. Sezónna strata trvá 1 až 2 mesiace a zvyčajne je spojená so zmenami počasia a stravovacích návykov v závislosti od sezóny.

Druhy sezónneho vypadávania vlasov

Sezónne vypadávanie vlasov je klasifikované na základe ročného obdobia, v ktorom k nemu dochádza. Vypadávanie vlasov na jeseň súvisí s prudkým poklesom slnečného žiarenia a nedostatkom vitamínu D, ktorý je zodpovedný za pevnosť kostí, vlasov a nechtov, ako aj za imunitu a metabolické procesy. Vypadávanie vlasov v zime sa môže zhoršiť v dôsledku vystavenia pokožky hlavy nízkym teplotám.

Jarné vypadávanie vlasov môže súvisieť s nedostatkom vitamínov z čerstvej zeleniny a ovocia (napríklad kyselina listová), ako aj s anémiou. Letné vypadávanie vlasov môže súvisieť s vystavením vlasov ultrafialovému žiareniu.

Prečo na jeseň vypadávajú vlasy?

Príčinou jesenného vypadávania vlasov je nedostatok vitamínu D (v dôsledku skrátenia trvania slnečných dní) a ďalších živín, ako aj zmeny teploty a vlhkosti vzduchu. Začiatkom jesene vypadávajú vlasy, ktoré sú poškodené letným ultrafialovým žiarením.

Ako zistiť, či vám vlasy vypadávajú viac, ako je bežné

Normálna rýchlosť vypadávania vlasov je až 100 vlasov za deň. Do úvahy sa berú iba tie vlasy, ktoré vypadli a korienkom (na konci vlasu je viditeľná čierna alebo biela cibuľka), pretože krehkosť vlasov (lámanie vlasov po dĺžke) nie je plešatosť a má iné príčiny (zvyčajne suché vlasy ).

Vlastnosti sezónneho vypadávania vlasov u mužov a žien

Muži a ženy sú rovnako náchylní na sezónne vypadávanie vlasov. Je dôležité dbať na to, aby vlasy nevypadávali z iných dôvodov (v dôsledku hormonálnych porúch, dermatitídy, systémových ochorení alebo pri užívaní liekov).

Za sezónnym vypadávaním vlasov u mužov môže byť mužská fokálna alopécia. Androgenetická alopécia, ako dôsledok zvýšenej aktivity mužských pohlavných hormónov, je najčastejšou príčinou plešatosti. Za sezónnym vypadávaním vlasov u žien sa môže skrývať ženská hormonálna alopécia.

Všeobecné odporúčania pre sezónne vypadávanie vlasov

Sezónne vypadávanie vlasov môžete zastaviť vyváženou stravou, ako aj používaním prípravkov na ochranu vlasov pred ultrafialovým žiarením a suchou pokožkou hlavy. Taktiež je potrebné pravidelne (aspoň raz ročne) absolvovať preventívnu prehliadku u terapeuta a urobiť krvný test na zistenie anémie, nedostatku železa a iných minerálov v asymptomatických štádiách.

Ak sú vlasy náchylné na vypadávanie, je potrebné vyhnúť sa mechanickým traumám (tesné účesy a ostré hrebene). Vyhýbanie sa tepelným stylingovým zariadeniam (kulmy a žehličky, natáčky) tiež pomôže znížiť vypadávanie vlasov.

Check list odporúčaní pre sezónne vypadávanie vlasov

Check list odporúčaní pre sezónne vypadávanie vlasov

Ako liečiť sezónne vypadávanie vlasov

Domáce prostriedky na sezónnu slabosť vlasov (napríklad masky vyrobené z prírodných zložiek) sú neúčinné, pretože neprenikajú do hĺbky kože a neovplyvňujú vlasový folikul. Lieky tiež nepomôžu napraviť výživové nedostatky.

Liečba sezónneho vypadávania vlasov zahŕňa medikamentóznu terapiu. Metódy liečby vypadávania vlasov:

  • užívanie liekov;
  • plazmový lifting pokožky hlavy;
  • používanie výrobkov na starostlivosť o vlasy;
  • diéta (konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínov a minerálov).

Plazmolifting pri vypadávaní vlasov zahŕňa zavedenie vlastnej krvnej plazmy pacienta do pokožky hlavy. Plazma obsahuje biologické rastové faktory, ako aj proteíny s regeneračnými (obnovujúcimi) a protizápalovými vlastnosťami.

Ktorého lekára treba kontaktovať kvôli vypadávaniu vlasov

Ak trpíte vypadávaním vlasov, mali by ste si dohodnúť konzultáciu s trichológom. Prevenciou, diagnostikou a liečbou ochorení vlasov sa zaoberá trichológ a na udržanie výsledkov liečby predpisuje aj domácu starostlivosť o vlasy.

Konzultácia s trichológom môže zahŕňať objasnenie ťažkostí (ako dlho trvá sezónne vypadávanie vlasov a koľko vlasov vypadáva) a trichoskopiu (vyšetrenie pokožky hlavy pomocou zväčšovacieho zariadenia). Lekár vám môže urobiť aj pul-test (test na ľahké vypadávanie vlasov). V prípade potreby trichológ predpíše ďalšie vyšetrenia (testy a konzultácie s ďalšími odborníkmi).

Dá sa sezónnemu vypadávaniu vlasov zabrániť?

Aby ste predišli sezónnemu vypadávaniu vlasov, musíte užívať vitamín D (podľa predpisu lekára). Vitamín D môžete užívať v každom veku (deti, dospelí, tehotné a dojčiace ženy alebo starší ľudia). Dôležité je tiež raz ročne absolvovať preventívne prehliadky u lekára a pravidelne si nechať urobiť krvné testy.

Strava by mala byť pestrá a mala by obsahovať rôzne druhy mäsa, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie, oleje a obilniny, aby telo dostalo všetky potrebné živiny a vitamíny. Ak držíte diétu (pre chudnutie alebo zo zdravotných dôvodov), mali by ste užívanie výživových doplnkov navyše konzultovať so svojím lekárom, aby ste predišli nedostatkom.

Vitamíny na sezónne vypadávanie vlasov

Ak sa zistí nedostatok živín, trichológ môže predpísať vitamíny na vypadávanie vlasov. Na liečbu vypadávania vlasov sa predpisuje vitamín D, kyselina listová a vitamíny skupiny B. Pre udržanie životného cyklu vlasových folikulov sú dôležité aj ďalšie vitamíny (vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B) a ich nedostatok sa môže prejaviť ako krehkosť a vypadávanie vlasov.

Aké potraviny pridať do jedálnička proti sezónnemu vypadávaniu vlasov

Výživa pri vypadávaní vlasov by mala byť vyvážená a mala by obsahovať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. Denná konzumácia bielkovín je pre posilnenie vlasov tiež dôležitá.

Príjem vitamínov do tela musí byť pravidelný, pretože väčšina vitamínov sa nehromadí v tkanivách. Potraviny, ktoré eliminujú  vypadávanie vlasov:

  • morské ryby a morské plody;
  • vajcia;
  • mliečne výrobky (tvaroh a čerstvý jogurt);
  • pečeň;
  • červené mäso;
  • obilniny a krupice;
  • orechy a semená;
  • rastlinné oleje (olivový alebo ľanový);
  • avokádo.

Produkty na vypadávanie vlasov

Produkty na vypadávanie vlasov

Pri dodržiavaní špeciálnych diét, ale aj vegetariánstva je potrebné starostlivo počítať s príjmom vitamínov a železa, prípadne chýbajúce živiny dodatočne prijať vo forme výživových doplnkov. Preventívny príjem výživových doplnkov je potrebný aj u ľudí trpiacich chronickými ochoreniami tráviaceho traktu (gastritída, duodenitída, Crohnova choroba alebo celiakia).

Starostlivosť o vlasy v jesennom období

Správna starostlivosť o vlasy na jeseň pomôže predchádzať lámaniu a vypadávaniu vlasov. Výrobky na starostlivosť o vlasy by mali byť vhodné pre váš typ pokožky. Ak sa po umytí vlasov objaví svrbenie alebo podráždenie pokožky, je potrebné šampón vymeniť.

Na úpravu vlasov musíte použiť mäkkú kefu a vhodné prípravky na ochranu vlasov. Vlasy by ste mali sušiť fénom v jemných režimoch (pri strednej teplote vzduchu), minimalizovať používanie kulmy a žehličky, pretože to môže viesť k vysušeniu. Nosenie pokrývky hlavy a masáž pokožky hlavy tiež pomôže posilniť vlasy počas chladného obdobia.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo na jeseň vypadávajú vlasy, je to normálne a ako sa tomu vyhnúť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako rýchlo narastú vlasy po sezónnom vypadávaní vlasov?

Obnova vlasov po sezónnom vypadávaní zvyčajne trvá 2 až 3 mesiace. Objem a hustota vlasov sa obnovuje postupne. Na udržanie zdravých vlasov môžete použiť produkty domácej starostlivosti o vlasy.

2. Prečo sa vypadávanie vlasov nezastavuje?

Pokračujúce vypadávanie vlasov, napriek prijatým opatreniam (užívanie vitamínov a používanie prípravkov na posilnenie vlasov), môže naznačovať, že príčina vypadávania vlasov nebola odstránená. Pre diagnostiku možných príčin je potrebná konzultácia s trichológom, ktorý môže odporučiť krvné testy (všeobecné klinické, feritín, železo, vitamíny a minerály v krvi a hormonálne hladiny). Na základe výsledkov testov je možné identifikovať anémiu, stavy nedostatku, prítomnosť zápalu v tele, ochorenie štítnej žľazy a odchýlky v hladinách pohlavných hormónov.

3. Ako rozlíšiť sezónne vypadávanie vlasov od plešatosti?

Sezónne vypadávanie vlasov sa prejavuje znížením hustoty vlasov, vypadávanie vlasov je viditeľné na podlahe, oblečení a kefe vo väčšom množstve ako zvyčajne. Keď dôjde k plešatosti, objavia sa oblasti pokožky hlavy, kde nie sú vlasy. Sezónne vypadávanie vlasov zriedkavo vedie k plešatosti.

4. V ktorom ročnom období vlasy vypadávajú najviac?

U zdravého človeka sa najväčšie vypadávanie vlasov pozoruje v jesennom a jarnom období na pozadí kolísania denného svetla a zmien v spotrebe vitamínov v potravinách. Väčšina typov plešatosti (hormonálna a autoimunitná) nemá sezónnosť a objavuje sa rovnomerne počas celého roka.

5. Ako rýchlo zastaviť sezónne vypadávanie vlasov?

Aby ste pochopili, ako zastaviť vypadávanie vlasov na jeseň, môžete si dohodnúť stretnutie s lekárom, ktorý vám odporučí test na nedostatok vitamínov a minerálov. Kompenzácia nedostatkov pomocou výživových doplnkov (vitamíny a minerály v tabletách a kapsulách) trvá niekoľko mesiacov, no výsledky liečby budú badateľné v priebehu niekoľkých týždňov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo na jeseň vypadávajú vlasy, je to normálne a ako sa tomu vyhnúť?
Dermatológ, trichológ.
Prečo na jeseň vypadávajú vlasy, je to normálne a ako sa tomu vyhnúť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Toto je môj druhý rok liečby vypadávania vlasov. Pomáha masáž pokožky hlavy pri vypadávaní vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Masáž hlavy môže slúžiť ako pomocná metóda pri liečbe vypadávania vlasov. Pri nedostatku mikroelementov a vitamínov, ako aj pri hormonálnych príčinách plešatosti nemusí masáž pokožky hlavy stačiť, pretože neodstraňuje príčinu ochorenia.
Denisa pred 6 mesiacmi
Zdravím. Všimla som si, že manželovi začali vypadávať vlasy. Ako správne vybrať šampón na vypadávanie vlasov?
Odpovedať
Pozdravujem. Trichológ vám pomôže vybrať tie správne prípravky na starostlivosť proti vypadávaniu vlasov. Jednou z možných príčin vypadávania vlasov u mužov je hormonálna plešatosť, takže jeden šampón nemusí na vyriešenie problému stačiť a lekár môže predpísať lieky.
Irena pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Posledné 2 mesiace mi vlasy vypadávali v celých chumáčoch. Na ktorého lekára sa mám obrátiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak trpíte vypadávaním vlasov, odporúča sa dohodnúť si konzultáciu s trichológom. V prípade potreby vás lekár pošle na konzultácie k iným odborníkom (terapeut, endokrinológ alebo dermatológ).
Karina pred 6 mesiacmi
Zdravím. V článkoch sa píše, že je zlé, ak vám denne vypadne viac ako 100 vlasov. Koľko je 100 vlasov?
Odpovedať
Pozdravujem. Veľkosť vlasovej guličky zo 100 vlasov je pre každého iná a závisí od hustoty a pórovitosti vlasov. V priemere sa vypadávanie vlasov považuje za normálne, ak sa dá zhluk vypadnutých vlasov skrútiť do kĺbka s priemerom do jeden a pol centimetra.
Nikol pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Všimla som si dcérine vlasy na jej školskom oblečení. Môže sa u detí vyskytnúť sezónne vypadávanie vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. U detí, rovnako ako u dospelých, sa môže vypadávanie vlasov na jeseň zhoršiť. Ďalším faktorom pri vypadávaní vlasov u detí predškolského a školského veku môže byť stres počas adaptácie na škôlku alebo školský rok.
Anna pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Väčšinou mi koncom septembra začnú vypadávať vlasy. Aké potraviny by som si mala pridať do svojho jedálnička, aby tomu zabránila?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi potraviny, ktoré môžu zastaviť vypadávanie vlasov patrí tvaroh, morské ryby a pečeň. Krupice (pohánka a proso) a obilné kaše (pšenica a ovsené vločky) sú bohaté na minerálne látky (zinok, selén a kremík). Ak je príčinou vypadávania vlasov anémia, potom by ste mali do svojho jedálnička pridať červené mäso a bylinky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.