Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Ako silikón ovplyvňuje vlasy, kde ho hľadať a či ho treba vynechať?

Ako silikón ovplyvňuje vlasy, kde ho hľadať a či ho treba vynechať?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 17 august 2023 | aktualizované: 1 september 2023 | 1460 1460
1460
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je to silikón?

Silikón má široké využitie v kozmetických výrobkoch, používa sa v prípravkoch na vlasy, telo a tvár. Je potrebné pochopiť, ako rozlíšiť silikón v kozmetike, aby nepoškodil vlasy.

Silikón je polymérny materiál pozostávajúci z molekúl kremíka a kremeňa. Silikón je lacný na výrobu, má vysokú tepelnú odolnosť, zlepšuje textúru kozmetiky a predlžuje jej trvanlivosť. Silikón môže byť podľa svojich chemických vlastností rozpustný, čiastočne rozpustný a nerozpustný vo vode. V kozmetike na vlasy sa najčastejšie používajú vo vode rozpustné silikóny, ktoré sa umývajú vodou alebo šampónom. Tekutý silikón na vlasy sa používa v šampónoch, maskách, balzamoch a olejoch.

2

Čo je to silikón na vlasy?

Silikón vo vlasových výrobkoch je potrebný na dosiahnutie kozmetického účinku po jeho aplikácii. Hlavné funkcie silikónu na vlasy:

  1. Ochrana vlasov pred poškodením. Silikón vytvára na povrchu vlasov ochrannú vrstvu, ktorá pomáha predchádzať poškodeniu vplyvom prostredia a tepelného spracovania.
  2. Vizuálne zlepšenie štruktúry vlasov.
  3. Zníženie krepovitých vlasov. Vďaka svojim zmäkčujúcim vlastnostiam silikón výrazne znižuje zamotanie a uľahčuje rozčesávanie.
  4. Dodanie lesku. Silikón dodáva vlasom vizuálny lesk a dodáva im chýbajúci lesk.
  5. Znižuje poškodenie pri upravovaní vlasov. Ak sa silikón nachádza v produktoch na úpravu vlasov, môže znížiť vplyv vysokých teplôt žehličky alebo fénu na štruktúru vlasov.

Je dôležité si uvedomiť, že mnohé kozmetické produkty obsahujú rôzne typy silikónov s rôznym stupňom ľahkosti a viskozity a môžu mať na vlasy rôzne účinky. V niektorých prípadoch môže časté používanie prípravkov s obsahom silikónu spôsobiť vysušenie vlasov alebo stratu prirodzeného objemu. Preto sa odporúča sledovať zloženie produktov a v prípade potreby použiť ďalšie hydratačné a vyživujúce prípravky na vlasy.

Používanie šampónov a balzamov s molekulami kremíka vytvára na vlasoch ochrannú vrstvu a zadržiava vlhkosť. Vlasy ošetrené silikónom vyzerajú lesklejšie, hladšie a ľahšie sa rozčesávajú.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako silikón ovplyvňuje vlasy?

Silikón sa používa na vyrovnanie vlasov a uľahčenie stylingu.

Ako silikón ovplyvňuje vlasy?

Ako silikón ovplyvňuje vlasy?

Ďalšie účinky silikónu na vlasy:

  • dodanie hebkosti a lesku;
  • zachovanie farby po farbení;
  • odstránenie krepovitých vlasov;
  • uľahčenie česania.

Silikón vytvára na vlasoch ochrannú vrstvu a znižuje prenikanie kyslíka k nim, následkom čoho sa môžu vlasy lámať a byť matné. Hydrofóbne silikóny zostávajú vo vlasoch dlhodobo a zabraňujú prísunu živín do nich, následkom čoho sú vlasové folikuly poškodené a tenšie.

4

Je silikón pre vlasy škodlivý?

Vlasové prípravky so zlúčeninami kremíka a kremeňa nespôsobujú zdraviu nebezpečné ochorenia, preto ich predaj na kozmetickom trhu nie je zakázaný. Silikón je pre vlasy škodlivý tým, že zadržiava vlhkosť a zabraňuje prirodzenej obnove buniek. Možné poškodenie vlasov silikónom:

  • zníženie hladiny keratínu v štruktúre vlasov (vedie ku krehkosti);
  • alergická reakcia pokožky hlavy;
  • upchatie pórov pokožky hlavy, výskyt lupín;
  • pocit ťažkých vlasov;
  • zvýšená mastnota vlasovej pokožky a vlasov.

Silikóny v šampónoch pri dlhodobom používaní zmatňujú a vysušujú vlasy. Silikón nemá na vlasy liečebný ani hojivý účinok a umožňuje dosiahnuť len krátkodobý kozmetický efekt.

5

Ako určiť silikóny v zložení?

Výrobcovia kozmetických prostriedkov sú povinní uvádzať na obale ich celé chemické zloženie. Silikón je uvedený v zložení šampónu alebo balzamu pomocou latinských názvov chemických prvkov. Silikóny v kozmetike spoznáte podľa koncoviek: cone, xane alebo conol (dimethicone, cyclopentasiloxane alebo dimethiconol).

Nie všetky silikóny možno jednoznačne zaradiť medzi rozpustné v tukoch alebo vo vode, pretože ich rozpustnosť závisí od ostatných zložiek kozmetického prípravku a podmienok použitia. Napríklad niektoré silikóny môžu byť modifikované tak, aby boli rozpustné vo vode alebo mali zmiešanú rozpustnosť vo vode a v tuku. Viac ako polovica vlasových prípravkov obsahuje vo svojom zložení silikóny, preto sa pri výbere ošetrujúceho prípravku musíte oboznámiť s jeho zložením.

6

Aké sú druhy silikónu?

Silikóny sa líšia tepelnou odolnosťou a vodoodpudivosťou. Existujú nasledujúce druhy silikónu:

  • vodorozpustný - ľahko sa zmýva vodou, dobre pení (Dimethicone Copolyol a Lauryl Methicone Copolyol);
  • čiastočne rozpustný - neúplne sa zmýva vodou, na jeho odstránenie môžu byť potrebné produkty so síranmi (Cetearyl Methicon);
  • slabo rozpustný - používa sa ako súčasť vlasových stylingových a fixačných prípravkov, zle sa zmýva vodou (Cyclomethicone);
  • prchavé silikóny - majú malú molekulovú hmotnosť a rýchlo sa odparujú z vlasov. Využívajú sa predovšetkým v produktoch tepelnej ochrany (Disiloxane a Phenyl trimethicone);
  • rozpustné v tukoch - tvoria hydrofóbnu vrstvu, ktorá dodáva vlasom hladkosť a lesk. V šampónoch sa najčastejšie používa silikón rozpustný v tukoch Dimethicone.

Vo vode rozpustné a prchavé silikóny sa považujú za bezpečnejšie. Patria sem Dimethicone copolyol a Hydroxypropyl.

7

Vodorozpustné silikóny

Vodorozpustné (hydrofilné) silikóny sa vodou úplne zmyjú a na ich odstránenie nie sú potrebné špeciálne prípravky. Ale pri dlhodobom používaní môžu oddialiť prenikanie vlhkosti do vlasov a viesť k suchým a lámavým vlasom. Hydrofilné vlasové silikóny majú názvy končiace na -ol. V kozmetike sa najčastejšie vyskytuje vodorozpustný silikón Lauryl methicon copolyol.

8

Čiastočne rozpustné silikóny

Čiastočne rozpustné silikóny dosahujú rýchlejší kozmetický efekt ako vodorozpustné. Po aplikácii silikónov Amodimethicone a Behenoxy Dimethicone sú vlasy okamžite lesklé a hladké. Škody kozmetických výrobkov s čiastočne rozpustnými silikónmi spočívajú v tom, že chemické zlúčeniny kremíka nie sú úplne zmyté vodou a pri nahromadení ničia vlasovú štruktúru.

9

Tukorozpustné silikóny

Tukorozpustné (hydrofóbne) silikóny sa nerozpúšťajú vo vode, zostávajúce na vlasoch a  zabraňujú vniknutiu vlhkosti a živín. Hydrofóbne silikóny sa používajú vo vlasových maskách a balzamoch, aby boli vlasy hladké a zachovali si farbu po farbení. V kozmetike sú najrozšírenejšie silikóny tukorozpustné Dimethicone, Dimethiconol a Cyclopentasiloxane. Pre bezpečnosť vlasov sa odporúča používať prípravky s dimetikonom a dimetikonolom maximálne dvakrát týždenne.

10

Zoznam vlasových silikónov

Silikóny na vlasy sú rozdelené na viac a menej škodlivé. Vodorozpustné silikóny sa považujú za najšetrnejšie k vlasom. Čiastočne rozpustné a tukorozpustné sú škodlivejšie, keďže sa pri umývaní vlasov nezmývajú obyčajnou vodou.

Názov silikónu

Druh silikonu

Dimethicone

Tukorozpustný

Cyclomethicone

Tukorozpustný

Phenyl Trimethicone

Tukorozpustný

Amodimethicone

Tukorozpustný

Dimethiconol

Tukorozpustný

Cyclopentasiloxane

Nerozpustný vo vode a alkohole

Cyclohexasiloxane

Nerozpustný vo vode a alkohole

Dimethicone Copolyol

Vodorozpustný

11

Čo sa stane s vlasmi pravidelne ošetrenými silikónom?

Vlasy pravidelne ošetrované silikónom sú ihneď po aplikácii lesklé, narovnané a uhladené. Z dlhodobého hľadiska časté používanie silikónu vo vlasových produktoch vedie k poškodeniu štruktúry vlasov, deštrukcii keratínu a lámavosti. Aby sa predišlo negatívnym účinkom kremíka, mali by sa používať šampóny a vlasové masky bez silikónov.

12

Schéma starostlivosti o vlasy bez silikónu

Na ošetrenie a obnovu vlasov je potrebné objednať sa na konzultáciu s trichológom. Lekár diagnostikuje a predpíše schému starostlivosti o vlasy bez silikónov. Obnova vlasov môže zahŕňať:

  • plazmoterapia - injekcia vlastnej krvnej plazmy do pokožky hlavy na zlepšenie výživy buniek;
  • mezoterapia - minimálne invazívny postup, ktorý zahŕňa injekciu vitamínov do pokožky hlavy. Pri plazmoterapii sa využívajú vitamíny na vlasy obsahujúce kyselinu hyalurónovú, vitamíny A, E, B;
  • použitie botoxu na vlasy;
  • výber produktov starostlivosti o vlasy.

Trichológ vám odporučí oleje na vlasy a extrakty bez silikónov a agresívnych prísad. Lekár môže tiež predpísať použitie kyseliny nikotínovej na vlasy v prípade ich krehkosti a straty.

13

Ako vymyť silikóny z vlasov?

Vodorozpustné silikóny nie je potrebné z vlasov vymývať, pretože sa pri umývaní odstraňujú. Čiastočne rozpustné silikóny sa zmývajú bezsulfátovými šampónmi bez agresívnych prísad. Pomocou šampónov s obsahom síranu sodného môžete vlasy očistiť od tukorozpustných silikónov, ktoré vytvárajú hustú ochrannú vrstvu. Sulfátové šampóny sa považujú za agresívne pre vlasy, preto sa prípravky s ich obsahom odporúčajú používať maximálne dvakrát týždenne. Pri konzultácii môže trichológ vybrať najvhodnejšiu vlasovú starostlivosť.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako silikón ovplyvňuje vlasy, kde ho hľadať a či ho treba vynechať? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Ako silikón ovplyvňuje vlasy, kde ho hľadať a či ho treba vynechať?
Dermatológ, trichológ.
Ako silikón ovplyvňuje vlasy, kde ho hľadať a či ho treba vynechať?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Stanislava pred 7 mesiacmi
Zdravím. Aké sú výhody a škody v užívaní fillerov na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Fillery sa používajú na zlepšenie vzhľadu vlasov, vďaka čomu sú hladšie a lesklejšie. Fillery taktiež uľahčujú česanie vlasov, zlepujú rozdelené konce. Negatívnymi výsledkami používania fillerov môže byť zvýšenie obsahu tuku v pokožke hlavy a prítomnosť alergickej reakcie.
Valentyna pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, prečo šampón so silikónom môže byť pre vlasy škodlivý?
Odpovedať
Dobrý deň. Šampóny so silikónmi môžu narušiť výživu a hydratáciu vlasov. Pri dlhodobom používaní prípravkov so silikónmi môžu vlasy zmatniť, lámať sa a strácať prirodzený lesk.
Nataliia pred 8 mesiacmi
Zdravím. Mám takú otázku: ako vymyť silikón z vlasov doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Na umývanie silikónu z vlasov v domácich podmienkach musíte použiť šampón obsahujúci síran sodný. Ak na vlasoch nie je ochranná hrubá vrstva, tak boli použité vodorozpustné silikóny, ktoré sa zmývajú obyčajnou vodou.
Maria pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, aké chemické vlastnosti má silikón a prečo sa tak často používa v kozmetológii?
Odpovedať
Dobrý deň. Silikón má vysokú tepelnú odolnosť, je vodeodolný a netoxický. Nízka tepelná vodivosť silikónu umožňuje jeho použitie pri výrobe produktov tepelnej ochrany. Silikón tiež predlžuje životnosť kozmetických produktov a zlepšuje ich štruktúru a konzistenciu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.