Logo
0800200000

Čo je alopécia a ako ju liečiť

Čo je alopécia a ako ju liečiť
Čítať 5 minút | Vytvorené: 28 október 2021 | aktualizované: 28 október 2021 | 21057 21057
Alopécia je všeobecný názov pre stav intenzívneho vypadávania vlasov.

Tento patologický proces je nepríjemný a môže tiež naznačovať systémové ochorenia vnútorných orgánov, napríklad hormonálne poruchy. 

Čo je alopécia

Alopécia je bežný názov pre vypadávanie vlasov z konkrétnych oblastí tela, plešivenie hlavy a iné formy vypadávania vlasov. Vypadávanie vlasov môže byť prirodzené, pretože každý vlas má svoju vlastnú životnosť:

  1. Fáza rastu, ktorá sa vyznačuje relatívnym trvaním a môže trvať dva až šesť rokov. V tomto období vlasy vyrastajú z folikulu a rastú.
  2. Prechodná fáza, počas ktorej sa rast spomaľuje.
  3. Fáza pokoja, ktorá trvá niekoľko týždňov. V tomto období sa rast úplne zastaví, ale vlasy sú stále pevne vo folikule.
  4. Strata, po ktorej z rovnakého folikulu vyrastú nové vlasy.

Každý deň v tomto prirodzenom cykle človek stratí 50 až 100 vlasov. Alopécia je charakterizovaná poruchou cyklu, keď sa množstvo stratených vlasov zvyšuje a nové nerastú. 

Druhy alopécie u žien a mužov

Existuje niekoľko typov alopécie u mužov a žien:

  • Androgenetický typ, pri ktorom ide o dedičný stav postupného vypadávania vlasov. Tento typ plešivenia je odlišný u žien a mužov. U mužov sa vyznačuje výskytom ustupujúcej vlasovej línie na čele a niekedy výskytom ustupujúcej vlasovej línie na zadnej časti hlavy. Pre ženy je typickejšia postupná, rovnomerná strata vlasov, ktorá začína zväčšením cestičky vo vlasoch a potom je badateľné stenčenie vlasov po celej hlave. Androgenetický typ alopécie sa vyvíja pomaly, niekoľko rokov. Jeho hlavným dôvodom je zmena hormonálnych hladín. Androgenetická alopécia v staršom veku postihuje veľký počet ľudí: asi 80% mužov a 50% žien má príznaky tohto typu plešivenia do 70. roku života. Androgenetická forma alopécie však môže začať oveľa skôr, dokonca aj v mladom veku.
  • Alopécia, ktorá je dôsledkom metabolických problémov sa vyskytuje najčastejšie v dôsledku nesprávnej výživy, ale môže sa objaviť aj počas tehotenstva a v dôsledku užívania určitých liekov, napríklad počas chemoterapie. Tento typ alopécie je bežnejší u žien.
  • V prípade jazvového typu je alopécia dôsledkom mechanického poškodenia kože. Ak sa na povrchu kože po jej poškodení objaví zjazvené tkanivo, folikuly sa v ňom nenachádzajú, čo znamená, že na tomto mieste vlasy už rasť nebudú.
  • Seboroická alopécia – vypadávanie vlasov v dôsledku kožnej patológie, ktorá sa vyznačuje porušením mazových žliaz.

Vypadávanie vlasov súvisiace s vekom sa považuje za samostatný typ prirodzene sa vyskytujúcej alopécie, a preto nevyžaduje liečbu. Tiež vypadávanie vlasov v dôsledku chemoterapie je vyčlenené samostatne. 

Príčiny alopécie

Vzhľadom na veľký počet typov alopécie (koniec koncov, tento koncept je kombinovaný), nebude možné vyčleniť iba jednu príčinu patológie. V závislosti od typu môžu existovať tieto príčiny alopécie:

  • dedičná predispozícia;
  • poruchy hormonálnej hladiny;
  • nedostatok vitamínov a metabolické problémy;
  • vystavenie žiareniu;
  • poranenia a rany na koži;
  • účinok určitých toxínov;
  • infekcie bakteriálneho a mykotického pôvodu.

Liečba alopécie zahŕňa riešenie konkrétnej príčiny ochorenia v každom jednom prípade. Niektoré formy vypadávania vlasov sú nevyliečiteľné. 

Diagnostika alopécie

Pre diagnostiku a liečbu alopécie sa musíte obrátiť na trichológa. Lekár sa s vami porozpráva, aby identifikoval možné faktory ovplyvňujúce rast a stratu vlasov. Trichológ tiež vykonáva vstupné vyšetrenie, počas ktorého identifikuje, na ktorých častiach hlavy sa vlasy stenčujú vo väčšom rozsahu, či existujú príznaky iných chorôb, napríklad vyrážka, ohniská povrchovej plesňovej alebo inej infekcie. Lekár môže predpísať všeobecný a biochemický krvný test, ako aj analýzu hormónov.

Metódy liečby alopécie

Liečba alopécie sa určuje príčinou jej výskytu. Najbežnejšie ošetrenia vypadávania vlasov:

  • Užívanie liekov, ktorých pôsobenie je zamerané na rast a posilnenie vlasov. V závislosti od formy alopécie trichológ vyberie lieky s určitým mechanizmom účinku. Niektoré lieky sa užívajú, aby predĺžili trvanie rastovej fázy, aby spomalili prirodzenú plešivenie. Iné – aby normalizovali hormóny a poskytli výživu vlasovým folikulom.
  • Terapia zameraná na boj proti chorobe, pre ktorú je vypadávanie vlasov priamym dôsledkom. Napríklad po úspešnej liečbe seborey sa vlasy na postihnutých oblastiach pokožky obnovia.
  • Terapia laserovým lúčom nízkej úrovni na stimuláciu rastu vlasov (informácie sú určené len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva).
  • Chirurgický zákrok zahŕňa metódy ako transplantácia folikulov a kože (informácie sú určené len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva).
  • Fyzioterapeutické metódy sú napríklad mezoterapia a mikroprúdová terapia.

Účinnosť liečby závisí od štádia vývoja ochorenia a od toho, čo je jeho príčinou. V prípade vypadávania vlasov po chemoterapii a rádioterapii sa pokožka hlavy obnoví sama.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je alopécia a ako ju liečiť - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako urýchliť rast vlasov pri alopecii?

Ak chcete urýchliť rast vlasov pri alopecii, musíte najskôr kontaktovať trichológa, ktorý zistí príčinu vypadávania vlasov a predpíše liečbu. V opačnom prípade môže byť vaše úsilie o rast vlasov márne.

Na urýchlenie rastu vlasov pri alopecii je dôležité odstrániť príčiny nedostatoku železa a vitamínu D v tele, ako aj konzumovať denne dostatok bielkovín, pretože práve bielkoviny sú stavebným materiálom pre vlasy. Denná masáž vlasovej pokožky po dobu 4-5 minút alebo plazmový lifting tiež pomáha obnoviť hustotu vlasov.

2. Ako rozlíšiť lišaj od alopécie?

Lišaj je sprevádzaný suchými, šupinatými vyrážkami, ktoré pripomínajú lupiny a svrbením kože. Vlasy sa môžu lámať pri pokožke hlavy alebo niekoľko milimetrov nad ňou. Pri alopecií nie je pokožka poškodená a vyzerá zdravo. Na mieste vypadnutých vlasov sa počas trichoskopie, t. j. vyšetrenia vlasov pod mikroskopom, nachádzajú čierne alebo žlté bodky.

3. Aké vitamíny užívať pri ochorení alopecia areata?

Samotné užívanie vitamínov výrazne neovplyvňuje priebeh ochorenia, ale je vynikajúcim doplnkom liečby. Pre zdravé a krásné vlasy je potrebné zvoliť správnu starostlivosť, akou sú vitamíny A, B7 (biotín), B12, C, D a E a taktiež minerály, zinok, selén a železo. Pred začatím užívania vitamínov sa musíte poradiť s trichológom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo je alopécia a ako ju liečiť
Dermatológ, trichológ.
Čo je alopécia a ako ju liečiť
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Lujza pred rokom
Dobré popoludnie. Pred mesiacom sa mi narodilo dieťa a takmer okamžite po pôrode mi začali veľmi vypadávať vlasy. Prečo vzniká popôrodná alopécia? Kedy sa obnoví normálny rast vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň, alopécia po pôrode je spôsobená rýchlym a výrazným poklesom hladiny estrogénu. Rast vlasov sa zvyčajne obnoví v priebehu niekoľkých mesiacov. Trichológ môže pomôcť obnoviť rýchlosť rastu vlasov a liečiť popôrodnú alopéciu.
Eva pred rokom
Dobré popoludnie. Aké sú typy alopécie? Kto diagnostikuje a lieči vypadávanie vlasov? Vopred vám ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, v závislosti od príčiny, lokalizácie a príznakov vypadávania vlasov rozlišujeme ložiskovú, totálnu, úplnú, difúznu, androgénnu, jazvovú, trakčnú a popôrodnú alopéciu. Po vyšetrení vlasov a získaní výsledkov z trichoskopie, trichológ diagnostikuje typ alopécie a predpíše liečbu.
Eunika pred rokom
Dobrý deň, ako sa prejavuje zjazvenie po alopécii? Môžu jazvy po alopécii spôsobiť začervenanie kože na hlave?
Odpovedať
Dobrý deň, okrem ložiskovej straty vlasov môže byť zjazvenie po jazvovej alopécii sprevádzané začervenaním, šupinatením, zvýšenou alebo zníženou pigmentáciou. V závislosti od formy jazvovej alopécie sa na koži môžu objaviť pľuzgiere naplnené tekutinou alebo hnisom. Začervenanie pokožky hlavy môže byť sprevádzané bolesťou, svrbením a pálením.
Nadežda pred rokom
Dobrý večer. Na temene hlavy a na pravej strane pri krku mi začali vypadávať vlasy. Môžete mi objasniť, ako vyzerá ložisková alopécia a čo ju spôsobuje?
Odpovedať
Dobrý večer. Pri ložiskovej (ohraničenej) alopécii vypadávajú vlasy z malých oblastí na hlave a vytvárajú kruhové alebo oválne miesta bez vlasov. Príčinou vypadávania vlasov môže byť genetická predispozícia, porucha imunitného systému (biele krvinky napádajú bunky vlasových folikulov), vitiligo a zápal štítnej žľazy.
Miroslav pred rokom
Dobrý večer. Mám genetickú predispozíciu na alopéciu. Asi pred týždňom som si všimla, že mi začali vypadávať vlasy a okamžite som navštívila trichológa. Môžu mi po androgénnej alopécii dorásť vlasy späť?
Odpovedať
Dobrý deň, možnosť a rýchlosť opätovného rastu vlasov po androgénnej alopécii závisí od štádia vypadávania vlasov pri konzultácii s trichológom. Včasná liečba alopécie a dodržiavanie odporúčaní lekára pomôže zastaviť vypadávanie vlasov a obnoviť ich rast.
Mária  pred rokom
Dobré popoludnie. Pred mesiacom mi diagnostikovali alopéciu a predpísali liečbu. Môžem si pri alopécii farbiť vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň, pri alopécii si farbiť vlasy môžete, pretože farba sa nanáša na vlasový val bez toho, aby sa dostala do vlasových folikulov. Neodporúča sa však farbiť vlasy, ktoré boli oslabené po dlhodobej liečbe, pretože farba ich môže poškodiť. Pred farbením vlasov by ste sa mali poradiť s trichológom, ktorý vám vyberie bezpečnú farbu na vlasy a povie vám o testoch citlivosti výrobkov na starostlivosť o vlasy.
Frederika pred rokom
Kedysi som mala husté a krásne vlasy ale asi pred mesiacom začali byť krehké, suché a riedke. Pred pár týždňami som si uvedomila, že si vyčesávam chumáče vlasov a na hlave mi zostávajú prázdne miesta. Aké hormóny by som mala užívať pri alopécii? Čo môže spôsobiť vypadávanie vlasov?
Odpovedať
Alopécia môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami (v dôsledku tehotenstva, pôrodu, menopauzy) a chorobami (napríklad dermatofytóza, infekcie pokožky hlavy alebo trichotillománia), stresom, liekmi a doplnkami stravy, ako aj nesprávnou starostlivosťou o vlasy a silno utiahnutými účesmi. Pred návštevou trichológa sa nemusíte dať testovať na hormóny. Váš lekár vás odošle na laboratórne vyšetrenia a v prípade potreby aj na trichoskopiu.
Filip pred rokom
Dobré popoludnie. Na hlave sa mi vytvorili malé okrúhle a oválne lysiny. Ako môžem liečiť ložiskovú alopéciu doma? Vyskúšal som toho už veľa, ale nič nezaberá.
Odpovedať
Dobrý deň, liečba alopécie doma pomocou domácich prostriedkov alebo liekov, ktoré si sami vyberiete je neúčinná a môže viesť k úplnej alopécii a poškodeniu pokožky hlavy. Pri liečbe alopécie sa musíte poradiť s trichológom, ktorý po vyšetrení hlavy a ďalších testoch (napr. trichoskopii) zvolí spôsob liečby.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.