Logo
0800200000

Čo je mezoterapia vlasov a aké sú jej výhody?

Čo je mezoterapia vlasov a aké sú jej výhody?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 22 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 5893 5893
Mezoterapia je bezpečná a účinná kozmetická metóda ošetrenia vlasov a pokožky hlavy, vhodná pre mužov a ženy od 18 rokov.

Procedúra upravuje rovnováhu vody na pokožke hlavy, vyživuje vlasové folikuly a zlepšuje stav vlasov.

Čo je mezoterapia vlasov?

Vlasová mezoterapia je liečebná injekčná procedúra zameraná na normalizáciu stavu pokožky hlavy, posilnenie vlasových folikulov a stimuláciu rastu vlasov. Vlasová mezoterapia sa vykonáva vstreknutím vitamínov, minerálov, organických látok a liečivých zložiek do pokožky hlavy.

Indikácie mezoterapie

Indikácie mezoterapie

Indikácie na mezoterapiu vlasov sú:

  • vypadávanie vlasov;
  • krehké a suché vlasy;
  • poškodené vlasy (rozštiepené končeky, oslabené vlasy po trvalej ondulácii alebo častom farbení, strata lesku);
  • lupiny;
  • precitlivenosť pokožky hlavy;
  • rané šediny.

Mezoterapia sa využíva na liečbu nadmernej suchosti alebo naopak nadmernej mastnoty pokožky hlavy. Mezoterapia sa môže použiť aj na liečbu seborey pokožky hlavy (patológia, pri ktorej je narušená funkcia mazových žliaz).

Ako prebieha mezoterapia vlasov?

Mezoterapia spočíva v injekčnom podaní liekov do vnútorných vrstiev kože (približne dva - štyri milimetre) pomocou tenkej ihly. Fázy mezoterapie zahŕňajú:

  1. Konzultáciu s trichológom a odber anamnézy.
  2. Diagnostiku pokožky hlavy a vlasov.
  3. Individuálny výber mezokoktejlov.
  4. Prípravu na zákrok (dezinfekcia kože).
  5. Injekčné zavedenie do pokožky hlavy (lieky sa vstrekujú do vyznačených bodov vo vzdialenosti približne jedného centimetra, pozdĺž línie rastu vlasov).
  6. Ošetrenie pokožky hlavy antiseptickým prostriedkom (na minimalizáciu opuchu, začervenania a zabránenie vzniku zápalu).

Na diagnostiku pokožky hlavy a vlasov môže lekár vykonať trichoskopiu (prístrojové vyšetrenie pokožky hlavy a vlasových folikulov pod mnohonásobným zväčšením pomocou trichoskopu). Vlasová mezoterapia trvá 30-60 minút. V prípade precitlivenosti pokožky hlavy sa môžu použiť anestetiká na zníženie bolesti.

Mezoterapeutické prípravky na mezoterapiu pokožky hlavy môžu obsahovať mnoho užitočných zložiek, ktoré lekár vyberá individuálne v závislosti od účelu a stavu vlasov. Prípravky na mezoterapiu vlasov môžu zahŕňať:

  • liečivé zložky (rastové stimulátory, cievne prípravky);
  • vitamíny (biotín, vitamíny A, B2, B6, C, E, kyselina listová);
  • mikroživiny (železo, zinok, chróm, selén, vápnik);
  • aminokyseliny (arginín, cysteín);
  • kyselina hyalurónová;
  • kolagén;
  • elastín;
  • organické kyseliny;
  • hormóny;
  • antioxidanty.

Individuálne pripravené mezokoktejly na vlasy vstrekované do pokožky hlavy mikroinjekciou stimulujú prekrvenie a výživu vlasových folikulov živinami, regulujú metabolizmus a vylučovanie kožného mazu. V oblasti vpichu sa môže objaviť začervenanie a mierna bolesť, čo je normálne a zmizne po jednom - dvoch dňoch.

Výhody mezoterapie vlasov

Revitalizačné injekcie na vlasy môžu zastaviť vypadávanie vlasov, zlepšiť pevnosť a pružnosť celej dĺžky vlasov. Výhody mezoterapie vlasov sú:

  • obnovenie rovnováhy vody nna pokožke hlavy (hydratácia, odstránenie šupinatenia a svrbenia);
  • normalizácia mazových žliaz v pokožke hlavy (odstránenie nadmernej mastnoty);
  • zlepšenie mikrocirkulácie v pokožke hlavy;
  • posilnenie vlasových folikulov (odstránenie vypadávania vlasov);
  • stimulácia aktívneho rastu vlasov;
  • výživa pokožky hlavy a vlasových folikulov užitočnými látkami (zlepšenie štruktúry vlasov, lesku, pevnosti, pružnosti).

Injekčná mezoterapia má kumulatívny a dlhotrvajúci účinok, ktorý sa prejaví už po prvej kúre (približne sedem sedení). Po mezoterapii sa predlžuje aktívna fáza rastu vlasov, čo prispieva k ich rýchlejšiemu rastu.

Frakčná mezoterapia

Frakčná mezoterapia je kozmetologická metóda založená na vstrekovaní kozmetických prípravkov do pokožky hlavy. Prístroj na frakčnú mezoterapiu je vybavený mikroihlovou dýzou, ktorá robí mikrovpichy do pokožky hlavy, cez ktoré sa vstrebáva blahodarný mezokoktejl.

Mikroihlová mezoterapia

Mikroihlová mezoterapia je minimálne invazívny kozmetický zákrok, ktorý spočíva v zavedení injekcií do podkožia hlavy pomocou špeciálneho prístroja (mezoinjektor). Počas zákroku lekár vypočíta hĺbku vpichu (0,4 až 4 milimetre) a následne dodržuje vzdialenosť medzi jednotlivými injekciami (0,5 milimetra).

Bezihlová mezoterapia

Bezihlová mezoterapia je postup, ktorý je založený na podávaní kozmetických prípravkov do pokožky bez použitia injekcií. Mezoterapia bez injekcií sa vykonáva pomocou špeciálnych prístrojov, ktoré uľahčujú prenikanie mezokoktejlov do vrstiev kože. Rozlišujeme tieto typy bezihlovej mezoterapie:

  • kyslíková mezoterapia (pomocou prípravku so silným prúdom kyslíka);
  • laserová mezoterapia (s použitím cieleného infračerveného svetla).

Pri bezihlovej kyslíkovej mezoterapii aktívne zložky pôsobia spolu s kyslíkom a aktivujú tak regeneračné procesy pokožky hlavy. Stimulujú tvorbu kolagénu a elastínu a zlepšujú metabolické procesy dermy. Na rozdiel od injekčnej mezoterapie pri bezihlovej mezoterapii nedochádza k poraneniu pokožky (žiadne začervenanie ani opuch), no liečivá nepreniknú tak hlboko do dermy, takže výsledok je menej výrazný a na upevnenie účinku je potrebné opakované podávanie (po dobu štyroch až šiestich mesiacoch).

Pomáha mezoterapia pri plešatosti?

Vlasová mezoterapia môže byť pomocným postupom pri liečbe ložiskovej alebo androgénnej alopécie, pretože posilňuje a vyživuje vlasové folikuly, spúšťa regeneráciu a metabolické procesy v pokožke hlavy. Liečba alopécie u mužov a žien by mala byť komplexná a zahŕňať kozmetické postupy a farmakologickú liečbu zameranú na odstránenie príčin patologického vypadávania vlasov.

Liečbu alopécie predpisuje trichológ po vyšetrení. Diagnostika alopécie môže zahŕňať trichoskopiu, vyšetrenie štítnej žľazy, nadobličiek, trávenia, posúdenie metabolických procesov a hormonálneho profilu.

S čím sa môže mezoterapia kombinovať?

Vlasovú mezoterapiu možno kombinovať s glykolovým peelingom pokožky hlavy a liečebnou kozmetikou (šampóny, masky, séra), ktorú by mal vybrať trichológ, aby sa eliminovala kontraindikácia aplikovaných zložiek. Kozmetickú úpravu vlasov možno navyše doplniť užívaním vitamínových komplexov (na určenie vitamínov pre vlasy môže lekár predpísať krvné testy).

Na stimuláciu regenerácie buniek a aktiváciu metabolických procesov možno predpísať aj plazmolifting vlasov. Zákrok spočíva v injekčnom podaní vlastnej krvnej plazmy obohatenej o krvné doštičky do pokožky hlavy, čo urýchľuje rast vlasov a zlepšuje stav pokožky hlavy.

Kontraindikácie mezoterapie vlasov

Pred mezoterapiou vlasov je potrebné poradiť sa s lekárom (trichológom alebo dermatológom), ktorý vyšetrí stav pokožky hlavy a vlasov. Lekár sa taktiež oboznámi s anamnézou pacienta (chronické ochorenia a predchádzajúce liečby), aby vylúčil prípadné kontraindikácie. Kontraindikácie mezoterapie vlasov zahŕňajú:

  • ochorenia krvi (napr. poruchy zrážania krvi, náchylnosť na trombózu);
  • diabetes mellitus;
  • zápalové ochorenia kože (psoriáza, ekzém, atopická dermatitída);
  • narušenie celistvosti pokožky hlavy (rany, škrabance, popáleniny);
  • onkologické ochorenia;
  • tehotenstvo a dojčenie;
  • sklon k tvorbe hypertrofických a keloidných jaziev.

Je dôležité upozorniť svojho lekára aj na prítomnosť alergických reakcií. Dočasnou kontraindikáciou mezoterapie vlasov sú akútne vírusové a infekčné ochorenia (napr. SARS, chrípka), ako aj obdobie zhoršenia chronických ochorení.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je mezoterapia vlasov a aké sú jej výhody? - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké sú nebezpečenstvá mezoterapie vlasov?

Vlasová mezoterapia nie je nebezpečná, ak sa vylúčia kontraindikácie. Aby ste predišli vzniku komplikácií, je dôležité dodržiavať odporúčania lekára po zákroku (jednu hodinu po zákroku si nečešte vlasy, niekoľko dní po zákroku sa vyhýbajte konzumácii alkoholu a zahrievaniu pokožky hlavy, týždeň po zákroku nevykonávajte žiadne ďalšie kozmetické procedúry).

2. Kedy je možné si po mezoterapii umyť vlasy?

Po mezoterapii si môžete umyť vlasy dva až tri dni po ošetrení. Po ošetrení injekčnou kozmetológiou by ste sa mali aspoň dva dni vyhýbať saunám, kúpeľom, bazénom, soláriam a priamemu slnečnému žiareniu.

3. Ako často je potrebné absolvovať mezoterapiu?

Frekvenciu sedení mezoterapie vlasov určuje lekár. Opakované sedenie po prvej mezoterapii vám môže lekár predpísať po 6-12 mesiacoch

4. Koľko sedení mezoterapie je potrebné absolvovať?

Počet sedení vlasovej mezoterapie predpisuje lekár v závislosti od individuálnych vlastností organizmu, problému a želaní pacienta. Procedúra sa v priemere skladá zo siedmich - desiatich sedení s odstupom jeden a pol týždňa.

5. Mezoterapia alebo biorevitalizácia vlasov?

Mezoterapia a biorevitalizácia vlasov sú kozmetické postupy založené na injekčnom podávaní prípravkov do pokožky hlavy s cieľom zlepšiť stav vlasov a stimulovať ich rast. Rozdiel medzi týmito dvoma metódami spočíva v použitých prípravkoch a účele postupu.

Biorevitalizácia zahŕňa injekciu kyseliny hyalurónovej do dermy hlavy, ktorá pomáha normalizovať vodnú rovnováhu (hydratuje, odstraňuje šupiny a lupiny). Mezoterapeutické prípravky obsahujú mnoho rôznych zložiek, ktoré lekár vyberá individuálne. Výber spôsobu ošetrenia vlasov závisí od požadovaného výsledku, ako aj od individuálnych charakteristík: indikácií, typu pokožky, veku, zistených kontraindikácií.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je mezoterapia vlasov a aké sú jej výhody?
Lekár - dermatológ, trichológ.
Čo je mezoterapia vlasov a aké sú jej výhody?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Silvia pred rokom
Dobrý deň, ako funguje mezoterapia pokožky hlavy pri alopécii?
Odpovedať
Dobrý deň. Mezoterapeutické prípravky na androgénnu alebo ložiskovú alopéciu môžu obsahovať látky s antiandrogénnym účinkom, ako aj zložky, ktoré posilňujú a chránia vlasový folikul. V prípade alopécie je dôležité kombinovať kozmetické ošetrenie s lekárskou liečbou, pretože abnormálne vypadávanie vlasov môže súvisieť s hormonálnymi poruchami alebo metabolickými problémami. Pre správny výber liečby by ste sa mali poradiť s trichológom.
Renáta pred rokom
Dobrý deň. Koľko sedení je potrebné absolvovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Mezoterapia sa využíva na rast vlasov, pretože vstrekované prípravky obsahujú mnoho prospešných látok a samotný zákrok pomocou mikroinjekcií stimuluje krvný obeh a prívod kyslíka do pokožky hlavy. Mezoterapiu je dôležité absolvovať niekoľkokrát. Počet sedení určí lekár po stanovení diagnózy (jeden cyklus zvyčajne pozostáva z 5 sedení).
Miriam pred rokom
Dobrý deň. Je mezoterapia účinnou liečbou lámavosti vlasov? Aké sú jej výhody a nevýhody?
Odpovedať
Dobrý deň. Mezoterapia pokožky hlavy je minimálne invazívny kozmetický zákrok, ktorý dokáže obnoviť a zlepšiť stav vlasov po celej ich dĺžke. Výhody tohto postupu sú: rýchly a dlhodobý účinok (výsledky zákroku možno zaznamenať po 5-7 sedeniach, účinok môže trvať až jeden rok); individuálny prístup (výber obsahu mezokoktejlov); stimulácia rastu vlasov a prevencia vypadávania vlasov; regulácia produkcie mazu v pokožke hlavy (odstránenie suchosti alebo nadmernej mastnoty); liečba dermatologických ochorení pokožky hlavy (lupiny, seborea, svrbenie pokožky hlavy). Nevýhodou mezoterapie sú nepríjemné pocity a začervenanie v miestach vpichu. Po mezoterapii by ste mali dva - tri dni dodržiavať tieto pravidlá: nevystavovať hlavu slnečnému žiareniu, vyhýbať sa prehriatiu, nepoužívať agresívne stylingové prípravky.
Martina pred rokom
Dobrý deň. Aké injekcie sa používajú na rast vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Na aktiváciu rastu vlasov možno použiť metódu injekčnej kozmetológie t.j. mezoterapiu hlavy. Mezoterapia je založená na vstrekovaní prípravkov do pokožky hlavy, ktoré posilňujú vlasový folikul, revitalizujú a vyživujú pokožku hlavy, aktivujú metabolické procesy, zabraňujú vypadávaniu vlasov a stimulujú ich rast.
Miroslava pred rokom
Dobrý deň. Aký najlepší prostriedok sa používa pri mezoterapii?
Odpovedať
Dobrý deň. Výrobky pri mezoterapii sa vyberajú na základe typu pokožky hlavy, stavu vlasov a požadovaného účinku procedúry. Na mezoterapiu vlasov sa môžu používať hotové výrobky, ako aj individuálne zostavené mezokoktejly. Pre dosiahnutie maximálneho účinku je potrebná konzultácia s trichológom alebo dermatológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.