Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Potrebujú vlasy termoochranu, ako funguje a ako si ju správne vybrať?

Potrebujú vlasy termoochranu, ako funguje a ako si ju správne vybrať?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 17 august 2023 | aktualizované: 17 august 2023 | 1048 1048
1

Čo je to termoochrana na vlasy?

Vystavovanie vysokým teplotám vedie k poškodeniu a lámavosti vlasov. Styling pomocou vysokoteplotných prístrojov (fén, kulma alebo žehlička) ničí keratín, ktorý je potrebný pre rast a výživu vlasov. Pozrieme sa ako pomáha termoochrana zachovať vlasom ich celistvosť a zdravie.

Termoochrana na vlasy je kozmetický nezmývateľný prípravok, ktorý sa používa na ochranu pred vystavovaniu vysokým teplotám. Sušiče a žehličky sa zahrievajú na teplotu 70-200 stupňov, čo vedie k zničeniu kutikuly a odparovaniu vlhkosti z vlasov. Termoochrana na vlasy bola vytvorená na hydratáciu a udržanie ich zdravého vzhľadu. Termoochrana na vlasy od fénu a žehličky by mala vytvárať bariéru proti škodlivým účinkom stylingových nástrojov a znižovať prenikanie nadmerného tepla do štruktúry vlasov.

2

Aké má zloženie termoochrana na vlasy?

Termoochrana na vlasy pozostáva zo zložiek, ktoré majú nízku tepelnú vodivosť a prenášajú teplo pomaly. Termoochrana na vlasy by mala obsahovať silikóny, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu a znižujú škodlivé účinky stylingových prípravkov.

Zloženie termoochrany na vlasy

Skupina komponentov

Názov

Silikóny

Amodimethicone

Cyclomethicone

Dimethiconol

Dimethicone

Polyméry

VP/ DMAPA

Acrylates copolymer

Vitamíny

Provitamín B5

Vitamín A

Vitamín E

Oleje

Bambucké maslo

Argánový olej

Kokosový olej

Alkohol je tiež často zahrnutý v zložení termoochranných prostriedkov na uľahčenie ich aplikácie. Je lepšie zvoliť si termoochranu bez alkoholu, pretože vlasy vysušuje a robí ich krehkými.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako pôsobí termoochrana na vlasy?

Termoochrana na vlasy pôsobí vďaka obsahu silikónov, ktoré vytvárajú na kučerách ochrannú vrstvu. Účinok termoochrany na vlasy:

  • rovnomernejšie rozloženie tepla zo stylingových nástrojov cez vlasy;
  • zlepšená fixácia počas stylingu;
  • uľahčenie kĺzania žehličky alebo kulmy;
  • spomalenie odparovania vlhkosti z vlasov.

Termoochrana vlasy neozdravuje a neodstraňuje škodlivé účinky vysokých teplôt na ne. Silikóny v stylingových prípravkoch znižujú prenikanie kyslíka a živín do vlasov, kvôli čomu sú suché a krehké.

4

Prečo je potrebné používať termoochranu na vlasy?

Termoochrana na vlasy je potrebná pre uľahčenie stylingu a minimalizáciu vystavenia vysokým teplotám pri používaní stylingových nástrojov. Termoochranu možno použiť pri vyrovnávaní vlasov, sušení fénom a pri natáčaní kučier pomocou kulmy. Silikóny používané v stylingových prípravkoch vlasy vyhladzujú, redukujú zamotanie a uľahčujú rozčesávanie. Termoochrana na vlasy nepomáha znižovať poškodenie pri teplotách nad 100 stupňov, preto sa odporúča znížiť frekvenciu používania fénov a žehličiek.

5

Druhy termoochranných prostriedkov na vlasy

Termoochrana na vlasy je bezoplachový kozmetický prípravok tekutej, olejovej alebo krémovej konzistencie. Druhy termoochrany na vlasy:

  • spreje - nezaťažujú vlasy a sú rovnomerne rozložené po celej dĺžke. Ale termoochrana vo forme spreja obsahuje alkohol a vysušuje vlasy;
  • krémy - narovnávajú vlasy, sú aplikované po celej dĺžke, s výnimkou korienkov. Vhodné pre kučeravé a suché vlasy;
  • oleje - dodávajú vlasom lesk a hladkosť, ale majú nízku tepelnú odolnosť. Termoochrana vo forme oleja robí vlasy mastnými a vyžaduje si častejšie umývanie;
  • peny - používajú sa na fixáciu počas stylingu a dodávajú vlasom objem.

Výrobcovia vyrábajú aj dvojfázové prípravky na termoochranu vlasov, ktoré pozostávajú zo sprejov a olejov. Dvojfázové stylingové emulzie okrem termoochrany plnia aj hydratačnú funkciu, pred použitím ich treba zatriasť.

6

Ako si vybrať termoochranu vlasov?

Pre výber termoochrany na vlasy si treba preštudovať jej zloženie a dávať pozor na prítomnosť silikónov, ktoré tvoria ochrannú vrstvu. Termoochrana bez silikónov nefunguje, keďže nevytvára na vlasoch bariéru. Termoochrana pre suché vlasy by nemala obsahovať alkohol. Kvalitná termoochrana by mala obsahovať vitamíny pre vlasy (A, E, B5). Termoochrana s keratínom a hyalurónom vlasy hydratuje a po stylingu ich zjemní.

7

Akú termoochranu na vlasy si môžete vybrať?

Dobrá termoochrana na vlasy obsahuje prírodné oleje a rastlinné výťažky, ktoré pomáhajú vyživovať kučery. Výber druhu termoochrany závisí od typu vlasov. Odporúčania pre výber termoochrany podľa typu vlasov:

  • pre blondínky sú vhodné krémy a peny, ktoré neobsahujú alkohol;
  • termoochrana pre farbené vlasy by mala obsahovať výživné oleje a vitamíny;
  • pre mastné vlasy sú vhodné ľahké spreje, ktoré nezaťažujú kučery;
  • pre kučeravé vlasy je lepšie použiť termoochranu vo forme olejov a krémov.

Výrobky na starostlivosť o vlasy vám pomôže vybrať trichológ. Na vyšetrení vám lekár urobí trichoskopiu (vyšetrenie vlasov pod mikroskopom), určí typ vlasov a poradí, ako ich obnoviť a chrániť pred poškodením.

8

Ako skontrolovať či termoochrana funguje, alebo nie?

Aby ste pochopili, že termoochrana funguje, nemusíte skúšať rôzne produkty, pretože si vlasy môžete vážne poškodiť. Existujú dva spôsoby testovania termoochrany:

  1. Naneste termoochranu na predlaktie a vyfukajte ju fénom. Ak bude teplota na pokožke v mieste aplikácie prípravku pociťovaná slabšia ako bez nej, prípravok znižuje pôsobenie tepla.
  2. Vezmite termopapier (postačí účtenka), naneste naň termoochranu a vyžehlite ho. Ak sa farba papiera zmenila (sčernela), výrobok môže poškodiť vlasy.

Je potrebné venovať pozornosť aj zloženiu prípravku na termoochranu. Prítomnosť zložiek, akými sú Cyclomethicone, Dimethiconol a Dimethicone, naznačuje, že sprej alebo krém je schopný vytvoriť na vlasoch ochrannú vrstvu.

9

Ako a kedy aplikovať termoochranu na vlasy?

Naneste termoochranu na vlasy pred fénovaním na mokré čisté vlasy a pred úpravou žehličkou alebo kulmou na suché vlasy. Odporúčania pre použitie termoochrany:

  • je potrebné aplikovať produkty termoochrany po celej dĺžke vlasov a rovnomerne ich rozložiť hrebeňom;
  • pri použití oleja na termoochranu ho neaplikujte ku korienkom vlasov, aby ste sa vyhli ich nadmernému obsahu tuku;
  • vlasová kozmetika by sa mala používať niekoľko minút pred stylingom;
  • naneste termoochranný sprej z vzdialenosti 20-30 cm od vlasov.

Použitie termo prípravkov na vlasy závisí od ich typu a od odporúčaní výrobcu. Pred aplikáciou kozmetického prípravku na vlasy si určite prečítajte návod na použitie.

10

Treba počkať, kým termoochrana vyschne?

Pred použitím fénu alebo žehličky počkajte 3 až 5 minút, kým termoochrana zaschne. Po aplikácii termoochrany by ste mali urobiť pauzu, aby mala čas vsiaknuť do vlasov.

11

Ako dlho drží termoochrana?

Termoochrana vlasov by mala fungovať počas vystavenia vysokým teplotám. Ale silikóny, ktoré tvoria termoochranu, zostávajú na vlasoch až do umytia. Niektoré silikóny (Dimethicone a Dimethiconol) sú rozpustné v tukoch a nie je možné ich umývať vodou, na ich úplné odstránenie z vlasov je potrebné použiť šampóny so síranom sodným.

12

Naozaj termoochrana chráni vlasy?

Teploty nad 100 stupňov negatívne ovplyvňujú vlasy, ničia keratín v ich zložení a robia kučery slabé a krehké. Teplota žehličky sa pohybuje okolo 150-200 stupňov, preto je lepšie použiť termoochranu, aby sa znížilo poškodenie prehriatím. Termoochrana vlasov má mierny účinok pri vystavení vysokým teplotám a nezabráni všetkým negatívnym dôsledkom.

Silikóny v stylingových prípravkoch obaľujú vlasy, vytvárajú ochrannú vrstvu, ale zabraňujú prenikaniu živín do kutikuly a zadržiavajú vlhkosť. Na udržanie zdravých vlasov sa odporúča používať nástroje na termostyling nie viac ako dvakrát týždenne. Vlasový keratín možno použiť na opravu poškodených korienkov a končekov.

13

Je dôležitá termoochrana vlasov od fénu a žehlenia?

Fén je možné používať bez termoochranných prostriedkov, ak si vlasy sušíte správne. Odporúčania na sušenie fénom:

  • je potrebné z vlasov odstrániť prebytočnú vlhkosť ich osušením uterákom;
  • sušte vlasy nie dlhšie ako 10 minút;
  • odporúča sa držať fén vo vzdialenosti 15-20 cm od vlasov;
  • na sušenie použite fén so strednou rýchlosťou a úzku trysku;
  • teplota fénu by nemala presiahnuť 70-80 stupňov, aby nedošlo k poškodeniu vlasovej kutikuly.

Pri použití žehličky nie je možné znížiť teplotu, preto je lepšie použiť termoochranu na vlasy. Termoochranné prostriedky urobia vaše vlasy hladšie a uľahčia kĺzanie žehličky počas vyrovnávania.

14

Je potrebná termoochrana na vlasy pred slnkom?

Ultrafialové lúče negatívne ovplyvňujú vlasy, čím sú suchšie a matnejšie. Termoochranu na vlasy pred slnkom však netreba použivať, pretože teplota v lete nepresahuje hraničný prah, pri ktorom je zničená štruktúra vlasového folikulu (nad 100 stupňov). Hlavu a vlasy sa odporúča chrániť šatkami, klobúkmi a čiapkami.

15

Je potrebná termoochrana na vlasy po keratínovom ošetrení?

Prvé tri dni po vyrovnaní vlasov keratínom nemôžete používať termoochranu, šampóny, laky, balzamy a masky na vlasy. Neodporúča sa umývať si vlasy, navštevovať saunu, kúpeľ, používať fén a žehliť vlasy. V budúcnosti, pri sušení vlasov po keratíne, je lepšie použiť termoochranu, aby sa minimalizovali účinky vysokej teploty a dlhšie sa zachoval účinok vyrovnávacej procedúry.

16

Je potrebné pri predlžovaní vlasov používať termoochranu?

Predĺžené vlasy by sa mali sušiť pri nízkej teplote fénu (do 70 stupňov), pri ktorej sa zaobídete bez termoochranných prostriedkov. Ak sa na sušenie použije vyššia teplota, dá sa aplikovať termoochranu, ale bez obsahu olejov v nej, aby sa nepoškodili upevňovacie body vlasových predĺžení.

17

Čo sa aplikuje ako prvé: termoochrana alebo vlasový olej?

Odporúča sa na vlasy najskôr aplikovať termoochranu, potom vlasy vysušiť a namazať konce olejom. Olej na vlasy zachytáva vlhkosť, takže predĺži čas schnutia a vystavenie teplu. Aplikovaním oleja na mokré vlasy budú tiež mastné, jemné a zabráni sa dostatočnej absorpcii termoochranného prostriedku.

18

Aká termoochrana nezamastí vlasy?

Termoochranné prostriedky vo forme olejov a krémov môžu vlasy zaťažiť a spôsobiť ich mastenie. Pre mastný typ vlasov by ste mali zvoliť termoochranu vo forme spreju, ktorý má ľahkú štruktúru a pri sušení sa rýchlejšie odparuje a nezanecháva žiadne lepkavé zvyšky. Zloženie produktu by nemalo obsahovať lopúch, kokos alebo argánový olej.

19

Prečo termoochrana vysušuje vlasy?

Na zlepšenie aplikácie sa do sprejov na ochranu pred teplom môže pridať alkohol. Stylingové prípravky s obsahom alkoholu vlasy vysušujú, končeky sú slabšie a lámavejšie. Neustále presúšanie môže viesť k vypadávaniu vlasov, čo si vyžaduje liečbu. Pre obnovu vlasov musíte kontaktovať trichológa. Lekár vyberie terapiu, ktorá môže zahŕňať mezoterapiu, plazmovú terapiu alebo použitie botoxu na vlasy.

20

Čo by malo byť v zložení termoochrany na vlasy?

Termoochrana nezaručuje ochranu pred vysokými teplotami. Môže znížiť poškodenie vlasov pri používaní fénov a žehličiek, ak obsahuje silikóny. Ale polyméry a silikóny sú silné chemikálie a môžu viesť k lámaniu vlasov. Aby boli vaše vlasy zdravé je potrebné:

  • vyhnúť sa sušeniu vlasov fénom pri vysokých teplotách (nad 100 stupňov);
  • vyrovnávať vlasy v salóne pomocou profesionálnych nástrojov;
  • pri sušení fénom používať stredné alebo nízke nastavenie a studený vzduch.

Taktiež, aby sa zabránilo poškodeniu vlasov, je potrebné používať kozmetiku vhodnú pre ich typ. Trichológ vám pomôže vybrať prípravky na obnovu a zlepšenie vlasov.

21

Je možné vyrobiť termoochranu vlasov vlastnými rukami?

Termoochranu vlasov vlastnými rukami nie je možné vyrobiť. Len silikóny, ktoré sa vyrábajú  priemyselne, dokážu vlasy chrániť pred škodlivými tepelnými vplyvmi. Ľudové prostriedky a bylinné zložky neznižujú poškodenie vlasov pri fénovaní, žehlení alebo kulmovaní.

22

Môže sa kokosový olej použiť ako termoochrana?

Kokosový olej vyživuje vlasy, robí ich hladké a lesklé. Ale používanie kokosového oleja ako termoochrany pre vlasy je neúčinné, pretože nemôže znížiť poškodenie teplom. Prítomnosť termoochranných prostriedkov v zložení sa používa ako kozmetický lesk pre vlasy a nie ako termoochrana.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Potrebujú vlasy termoochranu, ako funguje a ako si ju správne vybrať? - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Potrebujú vlasy termoochranu, ako funguje a ako si ju správne vybrať?
Lekár - dermatológ, trichológ.
Potrebujú vlasy termoochranu, ako funguje a ako si ju správne vybrať?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Adriána pred 6 mesiacmi
Zdravím. Vysvetlite mi, prosím, ako pomáha termoochrana vlasov?
Odpovedať
Dobrý deň. Termoochrana na vlasy pomáha spomaľovať prenikanie tepla a znižuje poškodenie vysokými teplotami. Termoochrana však nedokáže úplne ochrániť vlasy pred častým používaním fénov a žehličiek.
Eva pred 7 mesiacmi
Dobrý večer. Povedzte mi, prosím, čo dáva termoochrana vlasom?
Odpovedať
Dobrý večer. Termoochrana vytvára okolo vlasu ochrannú vrstvu a mierne znižuje poškodenie vplyvom pôsobenia vysokých teplôt. Ale termo prípravky nechránia vlasy úplne, preto by ste mali obmedziť používanie fénu a žehlenia na dvakrát týždenne.
Eunika pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Mám otázka: môžu sa farbiť vlasy, ak obsahujú termoochranu?
Odpovedať
Dobrý deň. Neodporúča sa farbiť si vlasy, ak na nich máte termoochranu. Bezoplachová kozmetika zabraňuje prenikaniu farby do štruktúry vlasov a môže viesť k nerovnomernej farbe alebo nedostatočnému prekrytiu šedín.
Nadežda pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Mám normálny typ vlasov a nikdy som si ich nefarbila. Potrebujem termoochranu na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak máte zdravé vlasy a používate fén s nízkou teplotou, potom sa bez termoochrany zaobídete. Pri používaní žehličky a kulmy môže byť potrebná termoochranná kozmetika, pretože fungujú pri teplotách nad 150 stupňov, čo je škodlivé pre vlasy.
Mária  pred 8 mesiacmi
Zdravím. Ako si správne vybrať dobrú a lacnú termoochranu na vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Aby ste si ušetrili peniaze a neplatili za produkt, ktorý nefunguje, musíte si naštudovať zloženie termoochrany na vlasy. Ak kozmetický prípravok neobsahuje silikóny (Dimethicone a Dimethiconol), nechráni pred vysokými teplotami.
Frederika pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, aká je najlepšia termoochrana na suché vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Pre suché vlasy je najlepšie používať krémy a emulzie s termoochranou, ktoré obsahujú vitamíny. Je potrebné sa vyhnúť sprejom na termoochranu s obsahom alkoholu, pretože vlasy vysušujú a oslabujú.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.