0800200000

Príčiny a liečba genitálnych bradavíc

Príčiny a liečba genitálnych bradavíc
dermatológia
Čítať 9 minút aktualizované: 22 máj 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 22 May 2024 aktualizované: 22 May 2024 946
Genitálne bradavice (kondylómy) patria medzi bežné typy bradavíc, ktoré vznikajú z dôvodu infekcie ľudským papilomavírusom (HPV). Genitálne bradavice sú spôsobené HPV typu šesť a jedenásť.

Čo sú to genitálne bradavice?

Genitálne bradavice sú novotvary (výrastky) na koži a slizniciach vyvolané činnosťou ľudského papilomavírusu. Vo väčšine klinických prípadov sú genitálne bradavice bezbolestné, ale pri zväčšovaní sa môžu spôsobovať nepríjemné pocity a bolesť.

Príčiny vzniku genitálnych bradavíc

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Hlavnými faktormi, ktoré zvyšujú riziko vzniku genitálnych bradavíc je nechránený pohlavný styk a priamy kontakt s bradavicami osoby infikovanej papilomavírusom. Ďalšou príčinou genitálnych bradavíc je zdieľanie spodnej bielizne, sexuálnych hračiek a hygienických potrieb.

Riziko vzniku výrastkov sa zvyšuje aj pri oslabenom imunitnom systéme. Vznik a vývoj genitálnych bradavíc zvyčajne trvá tri až štyri mesiace od nakazenia sa HPV.

Typy bradavíc

Bradavice sa rozlišujú podľa vzhľadu a lokalizácie. Do úvahy sa môžu brať aj typy HPV.

Typy bradavíc

Typ

Prevažujúca lokalizácia

Popis

Bežné

Ruky

Najčastejšie pripomínajú drsné hrboly s čiernymi bodkami (mŕtve kapiláry). Veľkosť sa pohybuje od špendlíkovej hlavičky po hrášok.

Plantárne

Nohy (najmä chodidlá)

Majú plochý tvar alebo rastú v podkožných vrstvách. Môžu spôsobovať bolesť pri státí alebo chôdzi.

Mozaikové

Chodidlá alebo prsty na nohách

Bielo sfarbené novotvary vo veľkosti špendlíkovej hlavičky. Sú plochšie ako plantárne bradavice a pri chôdzi väčšinou nebolia.

Ploché

Akákoľvek časť tela

Sú menšie ako iné typy kondylómov. Môžu rásť v skupinách (v priemere 20 až 100 bradavíc).

Nitkové

Okolo úst, očí a nosa

Vyzerajú ako dlhé, vyčnievajúce nitky.

Genitálne bradavice (kondylómy)

Pohlavné orgány

Genitálne bradavice sú malé tvrdé uzlíky s drsným povrchom.

Análne kondylómy

Okolo konečníka alebo v počiatočnej časti konečníka

Vypuklé perianálne kondylómy sa môžu spojiť s genitálnymi bradavicami.

Mäsiarske bradavice

Ruky

Vyskytujú sa u ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu so surovým mäsom alebo sú často vystavení chladnému a vlhkému prostrediu.

Ďalšou zriedkavou formou bradavíc je fokálna epitelová hyperplázia (Heckova choroba). Patológia je sprevádzaná výskytom bielych alebo bledoružových novotvarov v ústnej dutine.

Kde sú lokalizované genitálne bradavice?

Genitálne bradavice sú lokalizované najmä na pohlavných orgánoch, vnútornej strane stehien a na perineu. Výrastky sa môžu vyskytovať v blízkosti konečníka a na začiatku konečníka. Genitálne bradavice sa u žien môžu vyskytovať:

  • na krčku maternice;
  • na malých a veľkých pyskoch ohanbia;
  • vo vagíne.

U mužov sa genitálne bradavice tvoria najmä na penise a miešku. Bradavice môžu postihnúť aj ústnu dutinu (najmä jazyk a pery).

Ako vyzerajú genitálne bradavice?

Charakteristickým znakom genitálnych bradavíc sú vyvýšené mäsité papuly telovej farby, ktoré majú priemer od jedného do piatich milimetrov. Jednotlivé a viacpočetné vírusové kondylómy môžu byť široké alebo ploché, rásť na stopkách alebo sa svojím vzhľadom a tvarom podobať karfiolu.

Genitálne bradavice

Genitálne bradavice

Spájajúce sa oblasti môžu tvoriť ložiská s veľkosťou niekoľko centimetrov alebo desiatok centimetrov. Na fotografii sú zobrazené genitálne bradavice.

Príznaky genitálnych bradavíc u mužov

Lokalizácia väčšiny prejavov HPV zodpovedá umiestneniu výrastkov. Medzi príznaky genitálnych bradavíc patrí:

  • svrbenie, pálenie a bolesť;
  • nepríjemné pocity, ktoré sa môžu zhoršovať počas močenia (charakteristické pre genitálne bradavice na penise a v oblasti močovej trubice);
  • krv v moči.

Genitálne bradavice nemusia mať žiadne príznaky. Pri asymptomatickom priebehu je jediným prejavom HPV výskyt výrastkov.

Príznaky genitálnych bradavíc u žien

Okrem bolesti, ktorá sa zhoršuje počas sexu, môžu genitálne bradavice u žien vyvolať krvavý vaginálny výtok. Riziko krvácania sa zvyšuje pri traumatizácii (naruší sa celistvosť) genitálnych bradavíc vulvy, konečníka, perinea a okolitých oblastí.

Ako sa diagnostikujú genitálne bradavice?

Pri prítomnosti patologických novotvarov by ste sa mali objednať na konzultáciu k urológovi alebo ku gynekológovi. Genitálne bradavice sa diagnostikujú pomocou:

  • vyšetrenia;
  • oboznámenia sa s anamnézou;
  • krvných testov;
  • laboratórneho vyšetrenia sterov z postihnutých oblastí;
  • anoskopie (pri análnych kondylómoch);
  • kolposkopie (pri genitálnych bradaviciach u žien).

Vo väčšine prípadov postačuje na stanovenie prvotnej diagnózy vyšetrenie stavu postihnutých oblastí kože a slizníc. Diferenciálna diagnostika kondylómov umožňuje vylúčiť skvamocelulárny karcinóm, lichen planus, kontagiózne moluskum a seboroickú keratózu.

Ako sa liečia genitálne bradavice?

Pri absencii sprievodných príznakov a rizika komplikácií môže lekár zvoliť iba sledovanie novotvaru. Liečba genitálnych bradavíc u žien a mužov zahŕňa:

  • imunomodulačné masti na kondylómy a papilómy na genitáliách;
  • tabletky na podporu imunitnej odpovede;
  • laserové odstránenie;
  • rádiofrekvenčná terapia.

Na odstránenie genitálnych bradavíc pomocou rádiových vĺn sa používa prístroj „Surgitron”. Vďaka generovaniu vysokofrekvenčných vĺn sa patologické tkanivá zahrievajú a ničia bez priameho kontaktu s elektródou.

Odstraňovanie genitálnych bradavíc u mužov a žien pomocou rádiofrekvenčnej terapie sa vyznačuje nízkou traumatizáciou, minimálnym rizikom krvácania a vedľajších účinkov. Počas zákroku rádiové vlny koagulujú cievy, nezanechávajú takmer žiadne jazvy a majú dezinfekčný účinok.

Rekonvalescencia po odstránení genitálnych bradavíc

Mierne nepríjemné pocity, bolesť a začervenanie sú po zákroku normálne a v priebehu niekoľkých dní sa zmiernia. Obdobie rekonvalescencie po odstránení genitálnych bradavíc trvá v priemere dva až štyri týždne (obdobie závisí od závažnosti, lokalizácie kondylómov a postihnutej oblasti).

Postihnuté miesto je potrebné udržiavať čisté a suché, nevystavovať ho vysokým teplotám, zabrániť dehydratácii organizmu, po konzultácii s lekárom denne aplikovať krém alebo masť a v prípade opuchu prikladať studené obklady (s ľadom). Dotýkať sa rán a škriabať si kožu je prísne zakázané kvôli riziku rozšírenia infekcií.

Až do úplného zahojenia kože po odstránení novotvarov na genitáliách je potrebné zdržať sa sexuálneho styku. V prípade intenzívnej bolesti, nepríjemných pocitov, alergických reakcií, hnisu, nepríjemného zápachu alebo silného krvácania okamžite vyhľadajte lekára.

Prečo sú genitálne bradavice nebezpečné?

Riziko vzniku onkologického ochorenia pri bradaviciach je minimálne. Medzi možné komplikácie genitálnych bradavíc patria:

  • nepríjemné pocity a bolesť vyskytujúca sa pri každodenných činnostiach (v dôsledku trenia a tlaku na genitálne bradavice);
  • infekcie a krvácanie (ak sú kondylómy traumatizované);
  • vredy na nohách (pri sprievodnom diabete mellitus);
  • ťažkosti s močením (pri léziách močovej trubice).

Bradavice môžu na odhalenej koži vyvolať psychické a emocionálne poruchy (napr. neurózu alebo depresiu). Zhoršenie ochorenia počas tehotenstva môže viesť k upchatiu pôrodných ciest, krvácaniu, poruche rozťahovania vaginálnych tkanív počas pôrodu a respiračnej papilomatóze (porucha dýchacích funkcií plodu).

Prevencia vzniku genitálnych bradavíc

Jednou z metód, ktorá pomáha predchádzať vírusovej infekcii, je očkovanie. Medzi ďalšie spôsoby prevencie genitálnych bradavíc patrí:

  • zvlhčovanie suchých a popraskaných oblastí kože;
  • systematické antiseptické ošetrovanie traumatizovanej kože (napr. rezné rany);
  • používanie gumenej obuvi vo verejných šatniach, saunách a bazénoch;
  • vyhýbanie sa kontaktu s bradavicami na koži iných osôb;
  • dodržiavanie pravidiel osobného používania oblečenia a hygienických prostriedkov (napr. sada na manikúru a pedikúru a holiaci strojček).

Pri pohlavnom styku sa odporúča používať kondómy. Pravidelné používanie antikoncepcie znižuje pravdepodobnosť vniknutia HPV do tela, ale neposkytuje 100 % ochranu pred vírusom. Pri prvých príznakoch vírusovej infekcie sa odporúča vyhľadať lekára, pretože včasná diagnostika a liečba môžu zabrániť progresii ochorenia a jeho komplikáciám.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny a liečba genitálnych bradavíc
Príčiny a liečba genitálnych bradavíc
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Aký je rozdiel medzi kondylómom a papilómom?

Papilóm je telový, ružový alebo červený novotvar nachádzajúci sa na ktorejkoľvek časti kože alebo sliznice, ktorý vzniká po infekcii HPV. Kondylóm je typ papilómu spôsobený šiestym a jedenástym typom vírusu a lokalizovaný najmä na genitáliách, v análnej oblasti a v ústnej dutine.

Koľko stojí odstránenie genitálnych bradavíc?

Náklady na liečbu genitálnych bradavíc závisia od štádia patológie a od plochy kožných plôch, na ktorých sa benígne výrastky nachádzajú. Cenu odstránenia kondylómov si môžete overiť telefonicky alebo na webovej stránke medicínskeho centra Doktorpro Bratislava. Podrobnejšie informácie o postupe odstraňovania bradavíc získate pri návšteve lekára.

Kto sa špecializuje na liečbu genitálnych bradavíc?

Pri výskyte genitálnych bradavíc je potrebné kontaktovať odborníka, ktorý pacienta vyšetrí a predpíše mu liečbu. Ženám sa odporúča vyhľadať gynekológa a mužom zas urológa.

Musia sa genitálne bradavice odstraňovať?

Genitálne bradavice sa odporúča odstrániť, pretože sa výrastky úplne odstránia a zníži sa pravdepodobnosť komplikácií. Ako doplnok k rádiofrekvenčnému odstráneniu výrastkov sa môže predpísať konzervatívna liečba (napr. užívanie imunomodulátorov a používanie mastí na genitálne bradavice).

Aké sú prvé príznaky genitálnych bradavíc?

Genitálne bradavice vyzerajú ako malé hrbolčeky alebo skupiny výrastkov nachádzajúce sa v oblasti genitálií, v blízkosti konečníka alebo v ústach. Výrastky sú najčastejšie telovej alebo bledosivej farby a môžu byť ploché alebo nepravidelné (môžu pripomínať karfiol). Medzi ďalšie príznaky kondylómov patrí svrbenie, nepríjemné pocity a krvácanie.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príčiny a liečba genitálnych bradavíc
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Simona pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Genitálne bradavice mi spôsobujú veľké bolesti. Čo mám robiť?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V prípade intenzívnej bolesti v oblasti výskytu kondylómov je potrebné vyhľadať gynekológa alebo urológa. Ochorenie si sami neliečte a dodržujte všetky pokyny lekára.
Zlatan pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Aký patogén spôsobuje genitálne bradavice?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Genitálne bradavice spôsobuje HPV 6 a 11. Infekcia HPV nevedie k vzniku novotvarov v každom klinickom prípade, to znamená, že infekčné ochorenie sa môže vyskytovať v latentnej forme.
Vanessa pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Dajú sa genitálne bradavice úplne vyliečiť?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Zatiaľ sa nepodarilo nájsť liek na genitálne bradavice, ktorý by dokázal úplne zničiť HPV po jeho preniknutí do organizmu. Účinná liečba genitálnych bradavíc (odstránenie rádiovými vlnami a posilňovače imunity na vnútorné a vonkajšie použitie) však môže pomôcť predchádzať recidívam a komplikáciám genitálnych bradavíc.
Ivan pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa chrániť pred genitálnymi bradavicami?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Neexistuje konkrétna metóda, ktorá by stopercentne chránila pred genitálnymi bradavicami. Riziko vzniku kondylómov však môže pomôcť znížiť viacero metód vrátane používania kondómov počas sexu, očkovania a dodržiavania správnej hygieny.
Marek pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo sa stane, ak sa genitálne bradavice neodstránia a neliečia?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Pri absencii liečby môžu kondylómy neustále rásť a postihovať zdravé oblasti kože. Ak je bradavica traumatizovaná, hrozí riziko šírenia infekcie a krvácania. Neliečené genitálne bradavice sú pri kontakte alebo akomkoľvek druhu sexu pre zdravých ľudí nákazlivé.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie