Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Čo je Tinea versicolor a ako ju liečiť?

Čo je Tinea versicolor a ako ju liečiť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 8 august 2022 | aktualizované: 1 jún 2023 | 48104 48104
1

Čo je to tinea versicolor?

Tinea versicolor je plesňová infekcia, ktorá spôsobuje farebnú vyrážku na koži. V počiatočných štádiách je zvyčajne mierne a ľahko liečiteľná. Túto infekciu môže rýchlo vyliečiť dermatológ.

Tinea versicolor je dermatologické ochorenie spôsobené kvasinkovou hubou rodu Malassezia. Tieto mikroorganizmy sú súčasťou normálnej kožnej mikroflóry, vyskytujú sa u väčšiny ľudí a nespôsobujú vznik ochorenia. V dôsledku vonkajších alebo vnútorných vplyvov sa však pôvodca choroby môže zmeniť z nepatogénnej na patogénnu formu a to preniknutím do vrchných vrstiev kože a poškodením melanocytov, bunkových štruktúr zodpovedných za pigmentáciu kože.

Človek s tinea versicolor má bledé škvrny s viditeľným odlupovaním uprostred. Pri dotyku sa chrasty ľahko odlupujú a pripomínajú šupinky, podľa ktorých dostala choroba svoj názov. Tinea versicolor sa častejšie vyskytuje na chrbte, ramenách a hornej časti hrudníka. Na fotografii je znázornený príklad choroby tinea versicolor u ľudí.

2

Ako vyzerá tinea versicolor?

Prvým príznakom tinea versicolor je výskyt malých škvŕn lokalizovaných na trupe, rukách, pokožke hlavy alebo genitáliách. Vyrážka môže byť mierne svrbivá alebo môže pacientovi spôsobovať len malé alebo žiadne ťažkosti.

V počiatočnom štádiu tinea versicolor nie sú vyrážky ostro ohraničené, zapálené alebo opuchnuté. Spočiatku sú ružové, ale postupne sa ich farba mení z ružovožltej na hnedú až červenohnedú. Fotografia zobrazuje počiatočné štádium tinea versicolor.

počiatočné štádium tinea versicolor

počiatočné štádium tinea versicolor

Progresiu choroby sprevádza vyšší počet škvŕn, pretože sa pleseň choroby tinea versicolor šíri po koži a zaberá čoraz väčšiu plochu tela. Vyrážka pri tinea versicolor sa môže objaviť na tvári, rukách a predkoleniach, ale nikdy nie na slizniciach, dlaniach alebo chodidlách, a to z dôvodu zvláštnej štruktúry epitelu v týchto oblastiach.

Vyrážky sa môžu zväčšovať (až do priemeru niekoľkých centimetrov) a navzájom sa prelínať. V strede sa objaví miesto šúpania sa a šupiny sa pri dotyku ľahko odlupujú. Medzi atypické formy psoriázy patrí biely tinea versicolor, pri ktorom postihnuté miesta úplne stratia pigment (zbelejú). Nesmie však dôjsť k odlupovaniu.

Charakteristickým znakom tinea versicolor je narušená pigmentácia kože. Kolónie húb poškodzujú melanocyty zodpovedné za produkciu melanínu, látky zodpovednej za farbu kože. Farba škvŕn pri výskyte tinea versicolor sa môže líšiť v závislosti od odtieňa vašej pokožky. Na tmavšej pokožke sa vyrážka javí ako biela alebo svetlohnedá a na svetlej alebo bledej pokožke ako svetločervená alebo ružová.

Oblasti hypopigmentácie sú obzvlášť nápadné pri spálení slnkom, pretože kvasinkami poškodený epitel zostáva biely. Tento účinok môže pretrvávať dlho, dokonca aj po zotavení. Na fotografii je zobrazené ochorenie tinea versicolor.

biely tinea versicolor

biely tinea versicolor

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Prečo sa vzniká tinea versicolor?

Hlavnou príčinou vzniku tinea versicolor je premnoženie kvasiniek na povrchu kože. Tieto kvasinky rastú v teplom, vlhkom a mastnom prostredí, množia sa a vytvárajú malé kolónie. Tinea versicolor sa najčastejšie vyskytuje u dospievajúcich a ľudí mladších ako 30 rokov, zatiaľ čo u detí a starších ľudí je toto ochorenie zriedkavé.

Príčiny pityriázy

Príčiny pityriázy

Nadmerná činnosť potných žliaz je často predisponujúcim faktorom infekcie, preto sa choroba často vyskytuje v lete, v kúpeľoch a v krajinách s vlhkým horúcim podnebím. Ďalšie príčiny vzniku tinea versicolor sú:

  • hormonálne zmeny (vrátane zmien spôsobených užívaním orálnej antikoncepcie, tehotenstvom, liečbou neplodnosti);
  • oslabený imunitný systém;
  •  endokrinné poruchy (diabetes mellitus);
  •  chronické gastrointestinálne ochorenia (gastritída, vredy);
  • nedávne vážne ochorenia, zranenia alebo operácie;
  • obdobie zvýšenej duševnej a fyzickej aktivity;
  • závažná avitaminóza;
  • podchladenie;
  • nadmerné požívanie alkoholu;
  • genetická predispozícia.

Niektoré lieky, napríklad imunosupresíva a glukokortikosteroidy, môžu vyvolať tinea versicolor. Nekontrolovaná farmakologická liečba môže byť tiež výsledkom tinea versicolor.

Nosenie tesného syntetického oblečenia v horúcom počasí môže spôsobiť tinea versicolor na ohanbí. Umelé materiály narúšajú prirodzené dýchanie pokožky, zvyšujú potenie, dráždia horné vrstvy pokožky, čo spôsobuje, že kolónie plesní prenikajú do epidermy a začínajú sa aktívne množiť.

4

Je ochorenie tinea versicolor nákazlivé?

Ochorenie tinea versicolor nie je nákazlivé. Nemôže sa prenášať z človeka na človeka, pretože je spôsobené patologickým rastom húb, ktoré sú súčasťou normálnej kožnej mikroflóry. Napriek tomu by pacienti mali dodržiavať nasledujúce odporúčania, aby nedošlo k zhoršeniu infekcie:

  • nezdieľať posteľnú bielizeň a uteráky;
  • nenosiť cudzie oblečenie;
  • nechodiť do kúpeľov, sáun alebo verejných bazénov.

Osobitnú starostlivosť by ste mali venovať aj dezinfekcii spodnej bielizne, oblečenia a pokrývky hlavy pacienta: prať pri vysokej teplote (prípadne vyvárať), žehliť na vysokej teplote s naparovaním.

5

Diéta pri ochorení tinea versicolor

Keďže tráviaci trakt ovplyvňuje kožu, lekár vám môže pri ochorení tinea versicolor odporučiť diétu. Diéta pri tinea versicolor zahŕňa:

  • surovú zeleninu a ovocie (brokolica, cibuľa, sladké zemiaky, citrusové plody);
  • celozrnné obilniny (ryža, ovsené vločky) a cestoviny;
  • živočíšne tuky, mastné ryby;
  • otrubový alebo celozrnný chlieb;
  • olivový olej.

Potraviny, ktoré napomáhajú rýchlemu množeniu plesní, by ste mali obmedziť alebo vylúčiť: sladkosti (môžete ich nahradiť trochou medu), pečivo a mliečne výrobky (najmä syr a jogurt). Počas liečby by ste sa mali vyhýbať aj konzumácii alkoholu.

6

Tinea versicolor u detí

Tinea versicolor u detí je zriedkavá a zvyčajne sa vyskytuje na pokožke hlavy a na hornej polovici tela s výnimkou tváre, kde postihuje vrchnú vrstvu epidermy. Podozrenie na tinea versicolor môžete mať podľa výskytu malých škvŕn bez jasných hraníc na tele, ktoré sú sprevádzané šúpaním sa spôsobené týmto ochorením. Na fotografii je zobrazená tinea versicolor u detí.

tinea versicolor u detí

tinea versicolor u detí

Na rozdiel od červeného lichen planus nespôsobuje svrbenie ani pálenie, takže dieťa nepociťuje žiadne ťažkosti. Rodičia nemusia mať podozrenie, že sa u ich dieťaťa objavuje tinea versicolor, ak sa vyrážka nachádza na zakrytých častiach tela. Bez včasnej liečby môže patológia postupovať a vytvoriť rozsiahle infekčné ložiská, preto je pri podozrení na tinea versicolor potrebné vyhľadať detského dermatológa. Lekár vám vysvetlí nebezpečenstvo ochorenia tinea versicolor, určí diagnózu a predpíše liečbu, ktorá pomôže vyliečiť vaše dieťa.

7

Ako sa lieči tinea versicolor?

Pri správnej liečbe sa tinea versicolor lieči ľahko a ustupuje v priebehu 2-3 týždňov. Objednajte sa na konzultáciu k dermatológovi, ktorý vás vyšetrí a odporučí ďalšie testy. Stanovenie diagnózy tinea versicolor zahŕňa:

  • mikroskopické vyšetrenie steru na prítomnosť kvasiniek;
  • dermatoskopiu (vyšetrenie postihnutej oblasti pod mnohonásobným zväčšením).

Dermatológ môže predpísať aj histologické testy a všeobecné vyšetrenia krvi a moču. Na základe výsledkov vyšetrení sa vypracuje stratégia liečby tinea versicolor. V závislosti od závažnosti, a intenzity infekcie a príznakov môže liečba zahŕňať:

  • užívanie vonkajšej liečby (spreje, pleťové vody, masti) s antimykotickými zložkami. V prípade tinea versicolor na pokožke hlavy sa predpisujú špeciálne šampóny;
  • antimykotiká na vnútorné použitie. Predpisujú sa pacientom so sklonom k recidívam alebo pacientom s atypickými prejavmi infekcie.

Ak pacient trpí silným svrbením (čo je veľmi zriedkavé), dermatológ mu môže predpísať antihistaminiká. Po ukončení liečby vám lekár povie, ako chorobe predchádzať a odporučí vám kozmetiku na starostlivosť o postihnutú pokožku.

8

Domáca liečba ochorenia tinea versicolor

V prípade tinea versicolor nie je potrebná hospitalizácia, takže vo väčšine prípadov sa pacient môže liečiť doma. Pre presnú diagnózu a liečbu je potrebné vyhľadať dermatológa.

Samoliečba ľudovými prostriedkami (roztok jódu, rastlinné oleje) sa neodporúča. Samoliečba môže viesť k progresii ochorenia, prechodu do chronickej formy a výskytu nových príznakov (svrbenie, pálenie, suchá a napnutá pokožka).

Tinea versicolor možno liečiť antimykotikami, ktoré predpíše dermatológ. Špeciálne krémy a masti pôsobia len na kolónie patogénu a nemajú vplyv na zdravý epitel. Mnohé výrobky obsahujú aj ošetrujúce zložky, ktoré dodatočne hydratujú pokožku, urýchľujú jej regeneráciu a pomáhajú obnoviť syntézu melanínu.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je Tinea versicolor a ako ju liečiť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 5 hodnotení
Čo je Tinea versicolor a ako ju liečiť?
Dermatológ, trichológ.
Čo je Tinea versicolor a ako ju liečiť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Sabína pred rokom
V treťom mesiaci tehotenstva sa mi objavili na koži škvrny, ktoré vyzerajú ako tinea versicolor. Môžete mi povedať, či je tinea versicolor nebezpečná počas tehotenstva a ako ju liečiť?
Odpovedať
Dobrý deň! Ak tinea versicolor nesprevádzajú komplikácie a nevyskytuje sa súbežne s inými ochoreniami, zvyčajne nie je nebezpečná. V závislosti od klinického obrazu môžete počas tehotenstva zvoliť buď žiadnu liečbu, alebo lokálny liek, ktorý je šetrný a nemá vplyv na plod. V žiadnom prípade sa neliečte sama doma, ale poraďte sa s dermatológom, ktorý stanoví liečbu vhodnú počas tehotenstva.
Lolita pred rokom
Dobrý deň, lekár mi diagnostikoval tinea versicolor a predpísal liečbu flukonazolom. Pomôže mi to zbaviť sa škvŕn?
Odpovedať
Dobrý deň! Flukonazol má antimykotické vlastnosti a je účinný pri liečbe tinea versicolor. Liečba liekmi pomáha zbaviť sa kolónií húb, ale neobnovuje pigmentáciu kože. V závislosti od závažnosti lézie sa na koži môžu prejaviť príznaky tinea versicolor až na 2-3 mesiace.
Mária  pred rokom
Dobrý deň, pán doktor! Môžete mi povedať, či čistiaca voda „Boltuška“ pomáha v boji s ochorením tinea versicolor?
Odpovedať
Dobrý deň! Roztok na báze oxidu zinočnatého a glycerínu, nazývaný „Boltuška", má antiseptické, dezinfekčné a protiplesňové vlastnosti a môže skutočne pomôcť pri liečbe tinea versicolor. Diagnózu však môže stanoviť len dermatológ, preto by ste sa pred použitím výrobku mali poradiť so svojím lekárom.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň! Všimla som si, že moje dieťa má biele škvrny, ktoré vyzerajú ako tinea versicolor. Použila som mydlový roztok z dechtového mydla, ale vyrážka bola červená a svrbela. Mohlo mydlo na pranie spôsobiť alergickú reakciu na tinea versicolor?
Odpovedať
Dobrý deň, je pravdepodobné, že decht v pracom mydle spôsobil u vášho dieťaťa alergickú reakciu. Odporúčam neexperimentovať s ľudovými prostriedkami. Radšej by ste sa mali poradiť s detským dermatológom, ktorý vyrážku vyšetrí a predpíše správnu liečbu plesne.
Kristína pred rokom
Dobré popoludnie. Môžete mi povedať, či sa dá tinea versicolor liečiť peroxidom vodíka?
Odpovedať
Dobrý deň! Peroxid vodíka nie je účinný pri liečbe ochorenia tinea versicolor a môže viesť k zvýšenej suchosti a napätosti kože. Keďže ide o plesňové ochorenie, mali by sa používať antimykotiká.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.