0800200000

Na čo je potrebný opaľovací krém a ako si vybrať ten správny

Na čo je potrebný opaľovací krém a ako si vybrať ten správny
dermatológia
aktualizované: 28 January 2024
Čítať 6 minút Zverejnené: 01 August 2022 27509
Opaľovací krém je kozmetický výrobok vo forme peny, spreja, krému, gélu alebo mlieka, zameraný na ochranu pokožky pred škodlivými ultrafialovými lúčmi. Dermatológ vám pomôže vybrať správny opaľovací krém pre dospelých aj deti.

Čo je SPF faktor?

SPF je miera množstva ultrafialového žiarenia potrebného na opaľovanie slnkom. SPF faktor opaľovacieho krému meria, ako dobre opaľovací krém chráni pokožku pred UV žiarením. Čím vyšší SPF, tým vyššia ochrana.

SPF priamo nesúvisí s dobou vystavenia pokožky na slnku, ale s intenzitou žiarenia. Faktory ovplyvňujúce množstvo UV žiarenia, ktoré prijíma pokožka:

  • intenzita žiarenia (napríklad rovnaké slnečné žiarenie človek dostane, keď strávi na slnku hodinu ráno alebo 15 minút cez obed);
  • množstvo naneseného SPF krému;
  • frekvencia opakovaného nanášania opaľovacieho krému.

Množstvo slnečného žiarenia závisí aj od typu pokožky. Ľudia tmavej pleti majú viac buniek, ktoré produkujú melanín, ktorý blokuje škodlivé UV žiarenie a znižuje možnosť spálenia.

Na čo slúži opaľovací krém?

Opaľovací krém absorbuje časť ultrafialového žiarenia a chráni pokožku pred spálením, ktoré môže byť sprevádzané opuchom, začervenaním, žihľavkou, svrbením a šupinatosťou pokožky. Ďalšie výhody opaľovacieho krému:

  • prevencia predčasného starnutia pokožky – kvalitný opaľovací krém chráni pokožku pred skorým výskytom vrások;
  • znížené riziko vzniku rakoviny a prekanceróznych stavov pokožky;
  • prevencia kožných problémov (ako je pigmentácia a suchosť);
  • udržiavanie a zlepšovanie zdravia pokožky. Správne zvolený opaľovací krém pomáha chrániť aktivitu hlavných bielkovín (keratín, elastín a kolagén), ktoré sú potrebné na udržanie hladkej a zdravej pokožky;
  • prevencia pred slnečnými škvrnami (oblasti so zmenenou farbou kože) – vystavenie ultrafialovým lúčom môže spôsobiť žlté a hnedé škvrny na tvári, hlave, rukách a predlaktiach.

Opaľovací krém je potrebný pre ľudí s rosaceou, ekzémom, psoriázou a dermatitídou, aby sa predišlo zhoršeniu dermatologických ochorení, znížilo začervenanie a zápal kože. Ak máte nebezpečné znamienka, odporúča sa obmedziť vystavovanie sa priamemu slnečnému žiareniu z dôvodu zvýšeného rizika degenerácie nezhubných útvarov do malígneho melanómu.

Opaľovací krém je potrebné používať každý deň bez ohľadu na ročné obdobie, počasie či dĺžku času stráveného vonku. Pri opaľovaní v soláriu sa odporúča používať opaľovací krém na prevenciu vrások a rakoviny kože. Rovnako je potrebné používať opaľovací krém na potetovanú pokožku z dôvodu možného rozrušenia chemickej štruktúry pigmentov ultrafialovými lúčmi a vyblednutia vzoru.

Ako funguje opaľovací krém?

Účinok opaľovacieho krému závisí od jeho zloženia. Opaľovací krém na tvár a telo s fyzikálnymi blokátormi (ako je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý) pokrýva povrch pokožky a odráža UV žiarenie. Opaľovací krém s chemickými blokátormi obsahuje uhlík, ktorý vytvára ochranný film a absorbuje žiarenie skôr, ako prenikne do pokožky. 

Aké filtre by mal obsahovať opaľovací krém?

Slnko vyžaruje dva typy ultrafialových lúčov: UVA a UVB. Podľa Americkej akadémie dermatológie môžu oba typy lúčov spôsobovať rakovinu kože. UVB lúče spôsobujú spálenie, zatiaľ čo UVA lúče spôsobujú hlbšie a trvalejšie poškodenie, ktoré vedie k predčasnému starnutiu pokožky. Ochrániť pokožku pred UVA a UVB lúčmi pomôžu širokospektrálne opaľovacie krémy.

Opaľovacíe krémy obsahujú dva typy filtrov. Typy filtrov v opaľovacích krémoch:

  • chemický (napr. avobenzón, oxybenzón, oktinoxát) – väčšina chemických filtrov chráni pred UVB lúčmi, ale len niektoré poskytujú ochranu pred časťou spektra UVA lúčov;
  • fyzický (oxid zinočnatý a oxid titaničitý) – pomáhajú chrániť pokožku pred UVA a UVB žiarením.

Dermatológ vám pomôže vybrať vhodný opaľovací krém. Pri výbere dermatológ posúdi typ pokožky, predispozíciu na tvorbu vyrážok a pravdepodobnosť alergickej reakcie na zložky opaľovacieho krému.

Ako si vybrať opaľovací krém?

Pri výbere opaľovacieho krému na tvár by ste mali uprednostniť ľahký a nemastný prípravok alebo bezolejový krém na vodnej báze. V dôsledku zvýšenej citlivosti pokožky tváre môže nevhodne zvolený opaľovací krém viesť k upchatiu pórov, k akné a k podráždeniu.

Opaľovací krém na mastnú pleť redukuje kožný maz a vyhladzuje textúru pokožky na ochranu pred UV žiarením. Opaľovací krém na problematickú aknóznu pleť by mal byť nemastný a nekomedogénny, mať SPF 25 alebo viac. Pri výbere opaľovacieho krému by ste sa mali vyhnúť výrobkom na báze oxybenzónu a kyseliny para-aminobenzoovej, aby ste predišli zvýšenému riziku podráždenia pokožky.

V prípade potreby môžete použiť bieliaci opaľovací krém. Účinok opaľovacieho krému je zameraný na zníženie množstva melanínu získaného v dôsledku vystavenia ultrafialovým lúčom.

Ako správne aplikovať opaľovací krém na tvár?

Opaľovací krém s fyzickými filtrami je potrebné aplikovať na pokožku po hydratačnom kréme. Pri použití opaľovacieho krému s chemickými filtrami sa odporúča na tvár najskôr naniesť opaľovací krém (kvôli vstrebaniu do pokožky), a potom až hydratačný. Po vstrebaní krému sa na tvár nanáša dekoratívna kozmetika. Odporúča sa tiež používať balzam na pery alebo rúž obsahujúcu opaľovací krém s SPF 30 alebo viac.

Ako často je potrebné nanášať opaľovací krém?

Aplikovať opaľovací krém na suchú pokožku je potrebné 15 minút pred odchodom z domu. Opätovne by sa mal aplikovať každé dve hodiny. Napríklad aj po plávaní alebo pri silnom potení, najlepšie podľa návodu na použitie.

Ako zmyť opaľovací krém z tváre

Správne používanie opaľovacích krémov zahŕňa jeho vhodný výber a aplikáciu. Rovnako je dôležité správne odstránenie opaľovacieho krému z tváre. Postup zmytia opaľovacieho krému z tváre:

  1. Očistite suchú pokožku ľahkým pleťovým mliekom na olejovej báze a pritom jemne masírujte pokožku.
  2. Utrite si tvár špongiou alebo handričkou.
  3. Póry ošetrite čistiacou maskou na báze kyseliny salicylovej.
  4. Aplikujte tonikum alebo sérum na obnovenie antioxidantov v pokožke.
  5. Hydratujte pokožku ľahkým bezolejovým mliekom.

Nesprávny výber pleťového mlieka na odstránenie opaľovacieho krému vám neumožní úplne odstrániť krém a povedie k nedostatočnému vyčisteniu pórov. Ak sa krém nezmyje úplne, môže to spôsobiť kožné problémy (napríklad akné).

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Na čo je potrebný opaľovací krém a ako si vybrať ten správny
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

V akom poradí nanášať opaľovací krém?

Opaľovací krém sa zvyčajne aplikuje postupne na každú odhalenú časť tela, masírovaním a jemnym vtieraním do pokožky. Opaľovací krém by sa mal aplikovať aj na materské znamienka, jazvy a tetovania, ak nejaké máte. Pri nanášaní opaľovacieho krému na tvár buďte opatrní a dávajte pozor, aby sa nedostal krém do očí.

Ako nanášať opaľovací krém na make-up?

Opaľovací krém nanášajte na make-up suchou špongiou. Naneste malé množstvo opaľovacieho krému na špongiu a pokryte ním celú tvár. Na dosiahnutie rovnomerného nanesenia sa odporúča opaľovací krém nanášať na malé plochy pokožky (nos, čelo, líca, brada a krk), nevtierať ani silno netlačiť. V prípade potreby je možné po aplikácii opaľovacieho krému použiť červene líčidlo.

Ako vybrať správny opaľovací krém pre dieťa?

Opaľovacie krémy pre deti by mali mať minerálny základ kvôli jemnosti a precitlivenosti pokožky. Je potrebne vyberať širokospektrálny opaľovací krém na blokovanie všetkých typov ultrafialových lúčov (UVA a UVB) s SPF aspoň 30. Pri výbere opaľovacieho krému pre dojčatá sa odporúča uprednostniť prípravok na báze oxidu zinočnatého alebo oxidu titaničitého.

Detský dermatológ vám pomôže vybrať opaľovací krém pre dieťa v závislosti od typu pokožky, veku a prítomnosti dermatologických ochorení. Pri akné alebo atopickej dermatitíde u dieťaťa je potrebný opaľovací krém, ktorý zabraní zhoršeniu ochorenia, čo môže byť sprevádzané tvorbou nových ložísk zápalu.

Prečo SPF upcháva póry?

Vodeodolný opaľovací krém s SPF upcháva póry v dôsledku tvorby filmu alebo nesprávneho oplachovania. Upchaté póry môžu spôsobovať komedóny a pustulózne pupienky. Vybrať správny opaľovací krém vám pomôže dermatológ.

Aké môžu byť opaľovacie krémy?

V závislosti od spôsobu účinku sú opaľovacie krémy chemické a fyzické nie fyzikálne ?. Pri použití chemických opaľovacích krémov sa zložky absorbujú do vrchnej vrstvy pokožky a absorbujú ultrafialové lúče. Chemické opaľovacie krémy by sa mali aplikovať 20 – 30 minút pred odchodom z domu. Fyzické (minerálne alebo prírodné) opaľovacie krémy sa umiestňujú na koži a odrážajú alebo blokujú lúče.

Čo sa dá použiť namiesto opaľovacieho krému?

Namiesto opaľovacieho krému možno použiť oleje z červenej maliny, mrkvy, pšeničných klíčkov, lucerny, avokáda, rakytníka a makadamových semien. Môžete použiť aj sezamový, kokosový a arašidový olej. Nesprávny výber oleja môže spôsobiť začervenanie a vyrážky na koži, alergickú reakciu. Dermatológ vám môže pomôcť nájsť ten správny opaľovací krém alebo olej pre váš typ pleti.

Čo je SPF PA +++

Označenie "SPF" znamená, že výrobok chráni pred UVB (stredné ultrafialové lúče). PA označuje úroveň ochrany pred slnečným žiarením. Napríklad SPF PA+ poskytuje minimálnu ochranu, zatiaľ čo SPF PA+++ poskytuje maximálnu ochranu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Na čo je potrebný opaľovací krém a ako si vybrať ten správny
Lekársky odborník DoktorPRO

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Nadežda pred 1 rokom
Dobrý deň. Kúpil som si opaľovací krém. Môžete mi povedať, čo znamená spf 50 na etikete opaľovacieho krému?
Odpovedať
Dobrý deň, SPF 50 označuje, aký vysoký je stupeň ochrany pred UV žiarením. Pre citlivú a suchú pokožku sa uriage SPF 50 často používa kvôli schopnosti hydratovať a predchádzať podráždeniu pokožky.
Irena pred 1 rokom
Dobrý deň. Koľko opaľovacieho krému je potrebne nanášať na tvár?
Odpovedať
Dobrý deň. Množstvo opaľovacieho krému závisí od hustoty výrobku. Zvyčajne stačí 1/3 čajovej lyžičky. Krém nanášajte na pokožku jemne, masážnymi pohybmi a vyhýbajte sa kontaktu s očami.
Mária  pred 1 rokom
Povedzte mi, prosím, kedy sa mám natierať opaľovacím krémom, ak som pri mori?
Odpovedať
Dobrý deň, natrieť opaľovacím krémom sa treba pred odchodom z domu. Aplikujte si opaľovací krém po plávaní a každé dve hodiny, aby ste ochránili pokožku pred spálením.
Frederika pred 1 rokom
Dobrý deň. Kúpila som si opaľovací krém minulé leto. Povedzte mi, prosím, ako dlho sa opaľovací krém uchová?
Odpovedať
Dobrý deň, ak na obale nie je uvedená trvanlivosť, tak opaľovací krém môžete používať tri roky. Opaľovací krém by sa mal skladovať na tmavom mieste, nesmie byť vystavený nadmernému teplu ani priamemu slnečnému žiareniu. Nemalí by ste používať opaľovací krém, ak si všimnete zmenu jeho konzistencie alebo farby.
Adriána pred 1 rokom
Dobrý večer, je potrebné v zime používať opaľovací krém?
Odpovedať
Dobrý večer, SPF by ste mali používať každý deň, bez ohľadu na ročné obdobie, teplotu či priame vystavovanie sa slnku. Potreba používať opaľovací krém v zime je spôsobená vplyvom slnečného žiarenia a zvýšenou suchosťou pokožky (opaľovací krém umožňuje zvlhčiť pokožku tváre).
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie