Logo
0800200000

Ultrazvuk – škodlivý alebo nie?

Ultrazvuk – škodlivý alebo nie?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 13 máj 2022 | aktualizované: 7 august 2023 | 74104 74104
Ultrazvuk (ultrazvukové vyšetrenie) je neinvazívna diagnostická metóda, ktorá umožňuje odhaliť ochorenia v ranom štádiu. Ultrazvukové vyšetrenie sa vykonáva pomocou ultrazvukových vĺn, ktoré nie sú pre ľudský organizmus škodlivé.

Sú všetky tieto typy diagnostiky naozaj také škodlivé? A aký je rozdiel medzi ultrazvukom a röntgenom? Skúsime si to vysvetliť.

Máli by ste sa niečoho obávať, keď vás pošlú na ultrazvuk, röntgen alebo tomografiu?

Ultrazvukové vyšetrenie je diagnostická metóda, pri ktorej sa vykonáva vyšetrenie vnútorných orgánov pomocou pre telo neškodných ultrazvukových vĺn. Počas ultrazvuku nedochádza k ožarovaniu skúmaných orgánov, takže metóda ultrazvukovej diagnostiky je nielen informatívna, ale aj bezpečná.

Magnetická rezonancia (MRI) je diagnostická metóda založená na využití nukleárnej magnetickej rezonancie. MRI, podobne ako ultrazvuk, využíva neionizujúce žiarenie (nízkoenergetické vlny, ktoré nemôžu poškodiť DNA). Preto je MRI tiež absolútne neškodná vyšetrovacia metóda.

Počítačová tomografia (CT) je skenovacia metóda založená na rozdielnej schopnosti orgánov a tkanív tela absorbovať röntgenové žiarenie.

Rádiografia je diagnostická metóda založená na použití ionizujúceho žiarenia, ktoré vo veľkom množstve môže spôsobiť mutácie v DNA a riziko vzniku rakoviny.

Napriek tomu nie je možné s istotou tvrdiť, že CT a rádiografia sú pre telo absolútne škodlivé. Koniec koncov, dávky žiarenia v takýchto štúdiách sú dosť malé. Napríklad dávka žiarenia pre röntgenové snímky hrudnej chrbtice je 1,1 mSv a pre röntgenové snímky hrudných orgánov 0,18 mSv.

Pri vykonávaní röntgenových vyšetrení sa rozlišujú 4 skupiny ľudí, z ktorých pre každú existujú rôzne maximálne úrovne lekárskeho ožiarenia:

  • kategória BP (pacienti s onkologickými a prekanceróznymi ochoreniami, pacienti podstupujúci vyšetrenia na diagnostiku vrodených kardiovaskulárnych patológií a vrodených cievnych vývojových chýb, osoby s ochoreniami vyžadujúcimi si urgentný lekársky zásah) – do 100 mSv ročne;
  • kategória BD (pacienti s neonkologickými ochoreniami, ktorých vyšetrenie sa vykonáva za účelom objasnenia diagnózy a výberu liečebného režimu) – do 20 mSv ročne;
  • kategória VD (osoby z rizikových skupín vrátane osôb pracujúcich v rizikových pracovných podmienkach, pacienti odhlásení po liečbe onkologických ochorení) – do 2 mSv ročne;
  • kategória HD (osoby, ktoré absolvujú všetky druhy preventívnych prehliadok) – do 1 mSv ročne.

Prečo je potrebné ultrazvukové vyšetrenie? 

Ultrazvukové vyšetrenie by sa malo vykonať pri podozrení na abnormality vnútorných orgánov. Ultrazvukové vyšetrenie sa môže použiť na diagnostiku ochorení:

  • brušných orgánov (pečeň, žlčník, pankreas);
  • pohlavného systému (maternica, vaječníky, prostata);
  • močového systému (obličky, nadobličky, močový mechúr);
  • endokrinného systému (štítna žľaza, hypofýza);
  • prsníkov;
  • kardiovaskulárneho systému (srdce, cievy).

Ultrazvukové vyšetrenie sa predpisuje na zistenie skorého tehotenstva a abnormalít plodu. Ultrazvukové vyšetrenie by ste mali absolvovať aspoň raz ročne počas preventívnej prehliadky. 

Ako pôsobí ultrazvukové vyšetrenie na organizmus?

Ultrazvukové vlny sa odrážajú od vnútorných orgánov, vizualizujú ich a umožňujú odhaliť abnormality. Ultrazvuk nemá na organizmus žiadne škodlivé účinky, neožaruje orgány ani nemení ich funkciu. Ultrazvuk nie je pre človeka škodlivý, preto ho možno predpísať deťom a tehotným ženám.

Vplyv ultrazvuku na organizmus

Vplyv ultrazvuku na organizmus

Výhodou ultrazvuku je možnosť vyšetriť všetky vnútorné orgány a mäkké tkanivá, posúdiť ich veľkosť, umiestnenie, štruktúru a odhaliť novotvary v ranom štádiu. Ultrazvukové vyšetrenie tiež umožňuje posúdiť účinnosť liečby a úpravu liečby.

Ultrazvuk orgánov malej panvy

Na ultrazvuk v gynekológii sa posielajú ženy pri tehotenstve, nepravidelnej menštruácii, bolestiach v podbrušku, podozrení na neplodnosť, zápaloch alebo novotvaroch v ženských pohlavných orgánov. Mužom je ultrazvuk panvových orgánov predpísaný pri urologických ochoreniach a ochoreniach genitourinárneho systému. Po 40. roku života by mali muži absolvovať vyšetrenie každý rok.

Ultrazvuk orgánov malej panvy je troch typov:

  • transabdominálny (povrchový) – pomocou špeciálneho prenosného prístroja sa povrchovo vyšetrujú vnútorné orgány;
  • transvaginálny – na diagnostiku panvových orgánov u žien sa do vagíny zavádza prenosne senzor;
  • transrektálny – metóda diagnostiky mužských vnútorných pohlavných orgánov (prostata, žlčník a miešok), ktorá sa vykonáva cez konečník. 

Príprava na gynekologický ultrazvuk

Ak mate absolvovať ultrazvuk, nemusíte sa špeciálne pripravovať ani užívať lieky. Pred transbdominálnym ultrazvukom sa odporúča naplniť močový mechúr (hodinu pred zákrokom môžete vypiť asi liter nesýtenej vody alebo čaju) a vyprázdniť ho pred transvaginálnym ultrazvukom. 

Je ultrazvuk v tehotenstve škodlivý? 

Ultrazvuk je bezbolestná a bezpečná diagnostická metóda používaná v tehotenstve. Ultrazvuk negatívne nevplýva na matku ani plod, čo potvrdil aj vedecký výskum. Vysokofrekvenčné zvukové vlny môžu zvýšiť teplotu tkaniva o dva až päť stupňov už po jednej hodine nepretržitej expozície. V pôrodníctve a gynekológii sa používajú nízkofrekvenčné vlny, takže ultrazvuk nie je pre tehotnú ženu škodlivý.

Ako často môžem počas tehotenstva absolvovať ultrazvukové vyšetrenie?

Ultrazvukové vyšetrenie počas tehotenstva sa môže vykonávať tak často, ako určí gynekológ. Ani na začiatku tehotenstva ultrazvuk negatívne nevplýva na organizmus matky ani plodu, takže sa tohto diagnostického postupu nemusíte báť. Ak vám to určí lekár, ultrazvukové vyšetrenie sa môže počas tehotenstva absolvovať každý mesiac.

Plánované ultrazvuky počas tehotenstva

Trimester

Termín

Charakteristika vyšetrenia

Prvý

10-12 týždeň

Určí sa gestačný vek, stav maternice a placenty a zistia sa možné ohrozenia plodu.

Druhý

20-24 týždeň

Vyšetria sa orgány a systémy plodu, určí sa aktivita plodu a pohlavie plodu.

Tretí

32-34 týždeň

Skúma sa poloha plodu, identifikujú sa možné abnormality plodu a určí sa množstvo plodovej vody.

Neplánované ultrazvukové vyšetrenia počas tehotenstva sa predpisujú v prípade ohrozenia zdravia matky a plodu. O tom, kedy sa má ultrazvukové vyšetrenie vykonať, by mal rozhodnúť gynekológ. 

Môže sa ultrazvuk počas tehotenstva vykonať dvakrát po sebe?

Pri ultrazvukovom vyšetrení v tehotenstve sa používajú bezpečné prístroje s nízkofrekvenčnými vlnami, to znamená, že vyšetrenie nie je nebezpečné. Počas tehotenstva je možné vykonať dva ultrazvuky za sebou, napríklad ak sa pohlavie nedá určiť na prvýkrát kvôli polohe plodu.

Je ultrazvuk pre dieťa škodlivý? 

Ultrazvuk nie je pre dieťa škodlivý a môže byť predpísaný od prvých dní života. Neexistuje žiadny vedecký výskum, ktorý by dokazoval, že ultrazvuk je pre dieťa škodlivý. Ultrazvukové vyšetrenie detí sa môže vykonávať v akomkoľvek veku a neobmedzene.

Frekvenciu a potrebu sonografického vyšetrenia určuje detský lekár pri podozrení na vrodené alebo získané abnormality (dysplázia kĺbov, abnormálny vývoj tráviacich orgánov). Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie dieťaťa zahŕňajú:

  • nechuť do jedla;
  • nevoľnosť, vracanie;
  • nespavosť;
  • bolesti brucha;
  • oneskorený vývoj.

Deťom v pôrodnici môže byť predpísané ultrazvukové vyšetrenie srdca, brušných orgánov a štítnej žľazy. Ultrazvuk mozgu novorodenca je bezpečný a môže odhaliť vrodené vývojové chyby (hydrocefalus, mozgové nádory a cysty). Deti s chronickými ochoreniami (gastritída, chronická pyelonefritída) by mali absolvovať ultrazvukové vyšetrenie aspoň raz ročne ako preventívnu prehliadku.

Ako často môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie?

Ultrazvukové vyšetrenie sa môže vykonávať tak často, ako je to z lekárskeho hľadiska potrebné. Ultrazvukové vyšetrenie nemá žiadny vplyv na srdce, brušné orgány alebo cievy. Váš lekár vám môže predpísať ultrazvukové vyšetrenie niekoľkokrát ročne, aby sledoval zmeny na vašich vnútorných orgánoch. V záujme prevencie a včasného odhalenia možných abnormalít by sa ultrazvukové vyšetrenie malo vykonávať aspoň raz ročne.

Ako často by som mal/a absolvovať ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny?

Rutinné preventívne ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny by sa malo vykonávať raz ročne. V prípade chronických gastrointestinálnych ochorení (gastritída, žalúdočné a dvanástnikové vredy, duodenitída) sa musí vykonať ultrazvuk pečene, žlčníka a pankreasu podľa odporúčania lekára. Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie brucha zahŕňajú:

  • bolesť brucha;
  • poruchy stolice (hnačka, zápcha);
  • pálenie záhy;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • horká chuť v ústach;
  • krv v stolici.

Ultrazvuk tráviacich orgánov by sa mal vykonať aj v prípade závažného prírastku alebo úbytku hmotnosti. Gastroenterológ môže predpísať neplánované ultrazvukové vyšetrenie brucha, ak existuje podozrenie na rakovinu tráviaceho traktu a na monitorovanie účinnosti liečby.

Ako často môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie dolných končatín?

Preventívne ultrazvukové vyšetrenie dolných končatín by sa malo vykonávať raz ročne. V prípade kŕčových žíl, trombózy a chronickej cievnej nedostatočnosti sa ultrazvuk dolných končatín môže vykonať neplánovane, ak ho indikuje lekár. Indikácie na ultrazvukové vyšetrenie dolných končatín zahŕňajú:

  • bolesť nôh;
  • opuchnuté nohy;
  • necitlivosť prstov na nohách;
  • modriny na dolných končatinách;
  • kŕče v nohách;
  • pavúčie žily na koži.

Ultrazvuk dolných končatín môže odhaliť embólie, stenózy a aneuryzmy. Ultrazvukové vyšetrenie môže určiť rýchlosť prietoku krvi a cievne abnormality. 

Ultrazvuk prsníkov

Ak cíti žena bolesť alebo nepohodlie na hrudníku, má krvavý alebo iný výtok z bradaviek, zmenil sa tvar alebo veľkosť mliečnych žliaz, došlo k ich asymetrii, pri palpácii cíti hrčku, musí absolvovať ultrazvuk prsníkov. Ultrazvukové vyšetrenie prsníka umožňuje identifikovať patológie mliečnych žliaz v počiatočných štádiách vývoja. Na získanie čo najpresnejších výsledkov by sa vyšetrenie malo vykonať počas 7. až 10. dňa menštruačného cyklu.

Röntgenové vyšetrenie počas tehotenstva

Pri väčšine röntgenových vyšetrení žiarenie nepresahuje 0,05 Gray. Táto dávka prijatého žiarenia je prijateľná. Je však dôležité si uvedomiť, že počas tehotenstva do 14 týždňov môže dávka žiarenia od 0,1 Gray poškodiť vývoj embrya. Vo vyššom gestačnom veku (14 – 20 týždňov) môže RTG vyšetrenie viesť k poruchám vývoja plodu. V čase 20 – 25 týždňov je však takéto vyšetrenie relatívne bezpečné. Rozhodnutie o vykonaní röntgenového vyšetrenia možno urobiť len na odporúčanie lekára.

CT rôznych častí tela tiež nie je nebezpečné pre telo tehotnej ženy, najmä ak je počas vyšetrenia brucho prikryté špeciálnou olovenou prikrývkou, ktorá znižuje vystavenie žiareniu. Navyše podľa uváženia lekára môže byť CT vyšetrenie spravené v nižšej kvalite, čím sa zníži radiačná záťaž.

Negatívny vplyv MRI na telo tehotnej ženy a plodu nebol stanovený. Treba si však uvedomiť, že vedci skúmali vplyv MRI na ľudský organizmus len v prípadoch, keď magnetické pole tomografu nebolo najvyššie.

Mali by ste absolvovať mamografiu?

Mamografia je röntgenové vyšetrenie prsníkov, ktoré umožňuje odhaliť rakovinu v počiatočnom štádiu. Pri mamografii žena dostane malú dávku žiarenia – do 0,4 mSv.

Prsníky starších žien sú menej citlivé na nepriaznivé účinky ožiarenia. Preto lekári zriedka odporúčajú mamografiu ženám do 40 rokov. No od 50. roku života sa takéto vyšetrenie odporúča absolvovať každé dva roky. Vedci zároveň naznačujú, že každoročná mamografia zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka s vekom u žien s génovými mutáciami BRCA1 / BRCA2 (breast cancer susceptibility genes – gény predisponujúce k rakovine prsníka). Táto skutočnosť však nie je potvrdená vedeckými výskumami.

Ultrazvuk teda nespôsobuje žiadne poškodenie ľudského tela. Preto ho môžete absolvovať neobmedzený počet ráz. Ale všetky diagnostické vyšetrenia (ultrazvuk, röntgen, tomografia, mamografia) by sa mali robiť iba na pokyn lekára.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Ultrazvuk – škodlivý alebo nie? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako často môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy?

Ultrazvuk štítnej žľazy sa môže vykonávať tak často, ako je potrebné. Endokrinológovia odporúčajú absolvovať ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy aspoň raz za päť rokov, ak nemáte žiadne ťažkosti. Po 50. roku života sa zvyšuje riziko vzniku abnormalít štítnej žľazy, a preto by sa ultrazvukové vyšetrenie malo robiť raz za dva alebo tri roky. Ultrazvuk štítnej žľazy môže odhaliť ochorenia, ako je subakútna tyreoiditída, uzlová struma a odhaliť novotvary (cysty a nádory) v ranom štádiu.

2. Ktoré ultrazvukové vyšetrenie je potrebné vykonať pri endometrióze?

Pri podozrení na endometriózu vás gynekológ odošle na transabdominálny alebo transvaginálny ultrazvuk malej panvy. Gynekologický ultrazvuk umožňuje zobraziť maternicu, identifikovať zápalové procesy a určiť prítomnosť, lokalizáciu a počet endometrioidných cýst.

3. Ako rozlíšiť benígny nádor od malígneho na ultrazvuku?

Benígne nádory majú pravidelný a hladký tvar a je ich možné lokalizovať (nešíria sa do susedných tkanív alebo orgánov). Pri dešifrovaní výsledkov ultrazvukového vyšetrenia lekár analyzuje aj echogenitu, veľkosť nádoru a hĺbku lézie. Okrem ultrazvukového vyšetrenia lekár novotvar podľa možnosti prehmatá (nezhubné nádory sú pri prehmatávaní pohyblivé) a odošle tkanivo na biopsiu.

4. Môžem absolvovať ultrazvukové vyšetrenie a CT vyšetrenie v ten istý deň?

Ultrazvukové vyšetrenie a CT vyšetrenie je možné vykonať v ten istý deň, pretože tieto dva typy vyšetrení navzájom neskresľujú výsledky. Vyšetrenie ultrazvukom sa môže kombinovať aj s röntgenom, mamografom a magnetickou rezonanciou (MRI). Lekár špecialista (napr. gynekológ, urológ, kardiológ) by však mal určiť typ potrebného vyšetrenia v závislosti od príznakov pacienta, aby bolo možné určiť typ patológie a zvoliť spôsob liečby.

5. Je potrebné si pred ultrazvukovým vyšetrením srdca oholiť hrudník?

Pri ultrazvuku srdca sa mužom odporúča oholiť si ochlpenie na hrudi, pretože predtým, ako lekár priloží snímač k hrudi, aplikuje na pokožku gél, ktorý zabezpečí lepšiu vodivosť ultrazvukových vĺn. Husté a dlhé ochlpenie na hrudi môže sťažiť prilnanie snímača a skresľovať výsledky.

6. Je potrebné absolvovať ultrazvuk pri pozitívnom tehotenskom teste?

Gynekologické ultrazvukové vyšetrenie by sa malo vykonať v prípade oneskorenej menštruácie alebo pozitívneho tehotenského testu. Ultrazvuk môže potvrdiť tehotenstvo, určiť gestačný vek, vylúčiť potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo.

7. Je možné diagnostikovať rakovinu absolvovaním ultrazvuku prsníkov?

Výsledok ultrazvuku prsníkov naznačuje iba prítomnosť alebo neprítomnosť novotvarov a homogenitu štruktúry. Na stanovenie diagnózy sú potrebné ďalšie vyšetrenia prsníkov o povahe identifikovaných útvarov (biopsia a histologické vyšetrenie).

8. Ako dlho trvá ultrazvukové vyšetrenie prsníkov?

Trvanie ultrazvuku prsníkov netrvá dlhšie ako pol hodiny. Diagnostické výsledky sa vydávajú v deň vyšetrenia. Niekedy môže proces interpretácie sonológom trvať niekoľko dní.

9. Je možné absolvovať ultrazvuk prsníkov počas menštruácie?

Preventívne sa ultrazvuk prsníkov vykonáva po ukončení menštruácie, ale ak je cyklus ženy nepravidelný, vyšetrenie sa vykonáva kedykoľvek, bez ohľadu na deň cyklu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ultrazvuk – škodlivý alebo nie?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Veronika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Je pravda, že je ultrazvuk v ranom tehotenstve škodlivý?
Odpovedať
Dobrý deň. Ultrazvuk je bezpečná diagnostická metóda, ktorá sa môže použiť v ranom tehotenstve, pretože neohrozuje matku ani plod. Ultrazvuk na začiatku tehotenstva sa odporúča absolvovať na zistenie abnormalít plodu a rizika potratu.
Melania pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Je ultrazvuk škodlivý pre vyšetrujúceho lekára?
Odpovedať
Dobrý deň. Moderné ultrazvukové prístroje vysielajú nízkofrekvenčné vlny, ktoré neškodia ani lekárovi, ani pacientovi. Pri dodržiavaní pravidiel práce s ultrazvukovými prístrojmi nehrozí pre zdravie žiadne nebezpečenstvo.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, chcem sa obrátiť na zdravotné stredisko kvôli zavedeniu antikoncepcie, konkrétne vnútromaternicového telieska Mirena. Viete mi povedať, či je potrebné po zavedení telieska robiť ultrazvuk? Ak áno, prečo je to potrebné?
Odpovedať
Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska musí gynekológ vykonať ultrazvukové vyšetrenie, ktoré je potrebné na kontrolu polohy samotného telieska.
Irina pred rokom
Dobrý deň, obrátila som sa na endokrinológa s nepravidelnou menštruáciou, ospalosťou, apatiou, častou zápchou a suchou pokožkou (predtým sme u môjho gynekológa vylúčili gynekologické ochorenia). Endokrinológ ma poslal na ultrazvuk, ale nič neukázal. Ak je ultrazvuk štítnej žľazy normálny, je potrebné urobiť testy na hormóny?
Odpovedať
Dobrý deň, či je potrebné vyšetrenie hormónov, zisťuje endokrinológ v závislosti od príznakov, doby ich vzniku, sprievodných ochorení, ako aj výsledkov ultrazvukového vyšetrenia. Zvyčajne sú hormonálne testy zahrnuté v základnej diagnóze, pretože zvýšená alebo nízka hladina hormónov sa nemusí na ultrazvuku prejaviť.
Gabriel pred rokom
Dobrý deň. Gastroenterológ ma poslal na ultrazvuk brušnej dutiny, ale zabudol som sa opýtať, či treba podstúpiť klystír alebo iný spôsob čistenia žalúdka. Treba podstúpiť klystír pred ultrazvukom brušnej dutiny?
Odpovedať
Dobrý deň, je nutné, aby ste dodržiavali diétu. Či treba použiť klystír alebo iné preháňadlá pred ultrazvukom brucha závisí od príznakov pacienta, dôvodu návštevy a očakávaného typu ochorenia. Ak vás lekár neposlal na klystír, nemusíte ho podstupovať.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, som tehotná v 27. týždni. Na ultrazvuku som už raz bola, ale lekárka povedala, že ultrazvuk treba podstúpiť aj v druhom trimestri, ale bojím sa, že sú tam riziká pre bábätko. Ako často je možné robiť ultrazvuk počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň, plánovaný ultrazvuk sa robí trikrát počas tehotenstva. V závislosti od trimestra sa ultrazvuk používa na určenie gestačného veku, indikátorov vývoja plodu, počúvanie srdcového tepu a určenie polohy dieťaťa. Ultrazvuk je pre tehotnú ženu a plod neškodný, preto ho možno v prípade potreby robiť aj častejšie.
Michal pred rokom
Dobrý deň, mám silné ostré bolesti v bruchu, nemám chuť do jedla, trápi ma nevoľnosť, vracanie, nadúvanie a vysoké horúčky. Dá sa zistiť zápal slepého čreva pomocou ultrazvuku? Ako mám ďalej postupovať?
Odpovedať
Dobrý deň, pri podozrení na zápal slepého čreva treba ihneď zavolať sanitku. Ultrazvuk je jednou z diagnostických metód, ktorá umožňuje určiť jeho zápal. Lekári však na určenie zápalu slepého čreva využívajú aj fyzikálne vyšetrenie, prehmatanie brucha, vyšetrenie krvi a moču a počítačovú tomografiu.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, dočítala som sa, že ultrazvuk panvy sa dá robí rôznymi spôsobmi. Povedzte mi, ako sa robí ultrazvuk panvových orgánov u žien a ako sa dané metódy od seba odlišujú.
Odpovedať
Dobrý deň, existujú tri typy ultrazvuku panvových orgánov: transabdominálny (vyšetrenie sa vykonáva pohybom sondy pozdĺž spodnej časti brucha), transvaginálny (sonda sa zavedie cez vagínu) a transrektálny (sonda sa zavedie do konečníka). Metódu ultrazvuku určuje lekár v závislosti od problému pacienta a individuálnych charakteristík, akými sú napríklad prítomnosť panenskej blany alebo tehotenstvo.
Karina pred rokom
Dobrý deň, mám silné bolesti brucha, krv v stolici a pociťujem celkovú slabosť a únavu. Môj gastroenterológ ma poslal na ultrazvuk brušnej dutiny. Viete mi povedať, či ultrazvukom vie zistiť rakovinu?
Odpovedať
Dobrý deň, ultrazvuk dokáže rozlíšiť cysty naplnené tekutinou od iných nádorov, ale pomocou ultrazvuku nie je možné presne určiť povahu novotvaru. Ak sa počas ultrazvukového vyšetrenia zistia novotvary, môže vás váš ošetrujúci lekár poslať na biopsiu (odber vzoriek tkaniva na určenie povahy nádoru). Lekár používa ultrazvuk pri vedení ihly počas biopsie a na zistenie počtu a lokalizácie nádorov.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, na hrudníku cítim malú hrčku, ktorá sa pri palpácii pohybuje, taktiež ma pri stlačení bolí hrudník. Je lepšie podstúpiť mamografiu alebo ultrazvuk?
Odpovedať
Dobrý deň, potrebujete navštíviť gynekológa alebo mamológa. Mamografia sa predpisuje ženám po 45. roku života, u ktorých je podozrenie na rakovinu prsníka. Na stanovenie tvrdosti novovzniknutého objektu a na predbežné určenie typu nádoru sa používa ultrazvuk. Taktiež ultrazvuk dokáže odhaliť cysty.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.