Logo
0800200000

Ako sa toxoplazmóza prenáša? Aké sú príznaky a liečba?

Ako sa toxoplazmóza prenáša? Aké sú príznaky a liečba?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 14 jún 2023 | aktualizované: 30 jún 2023 | 10322 10322
10322
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Toxoplazmóza je infekčné ochorenie spôsobené prvokmi. Infekcia je nebezpečná, pretože môže postihnúť centrálny nervový systém a mozog a je potrebné ju liečiť.

Čo je toxoplazmóza?

Toxoplazmóza je parazitárna infekcia spôsobená mikroorganizmom Toxoplasma gondii. Toxoplazmóza môže byť akútna aj chronická, pričom postihuje nervový a lymfatický systém, pečeň, slezinu a oči. Ľudská toxoplazmóza predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, pretože prebieha v akútnej forme a môže poškodiť mozog.

Toxoplazmóza v ľudskom organizme

Toxoplazmóza v ľudskom organizme

Ako sa toxoplazmóza prenáša?

Toxoplazmóza vzniká pri infekcii organizmu parazitom Toxoplasma gondii. Toxoplazmóza sa prenáša:

  • kontaktom s výkalmi infikovaného zvieraťa;
  • konzumáciou neumytého ovocia a zeleniny;
  • konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa;
  • transfúziou infikovanej krvi.

Toxoplazmóza sa prenáša z matky na dieťa počas tehotenstva. Nakaziť sa môžete aj pitím vody kontaminovanej výkalmi chorých zvierat. Toxoplazmóza sa neprenáša z človeka na človeka, preto nie je potrebné nakazených izolovať.

Príznaky a formy toxoplazmózy 

Inkubačná doba toxoplazmózy sa pohybuje od troch dní do dvoch týždňov a trvá od vstupu parazita do tela až do objavenia prvých príznakov. Medzi príznaky toxoplazmózy patria:

  • zväčšené lymfatické uzliny;
  • zvýšenie telesnej teploty (až do 39 stupňov);
  • bolesť svalov;
  • tachykardia;
  • strata chuti do jedla;
  • bolesť hrdla;
  • slabosť;
  • zhoršená pamäť;
  • poruchy spánku.

Príznaky mozgovej toxoplazmózy zahŕňajú závraty, bolesti hlavy a poruchy videnia. U mužov a žien môže byť postihnutý gastrointestinálny trakt s hnačkou, nevoľnosťou a vracaním a zväčšenou pečeňou a slezinou. Pri toxoplazmóze sa na pokožke môže objaviť škvrnitá pustulózna vyrážka. Vyrážka pri toxoplazmóze je zobrazená na fotografii.

Človek nakazený toxoplazmózou gondii nemusí pociťovať žiadne príznaky a ochorenie sa zistí až pri vyšetrení. Rozlišujeme tieto formy toxoplazmózy:

  • akútna ― objavujú sa príznaky intoxikácie (horúčka do 38-39 stupňov, slabosť, bolesť hlavy, bolesť svalov);
  • chronická ― príznaky sú mierne, ale pretrvávajú niekoľko mesiacov. Medzi príznaky chronickej toxoplazmózy patrí subfebrilná teplota (do 38 stupňov), zväčšené lymfatické uzliny, bolesti kĺbov a svalov;
  • latentná ― príznaky úplne chýbajú a môžu sa objaviť až po poklese imunity.

Najťažší priebeh má mozgová toxoplazmóza spôsobená AIDS. U ľudí so zníženou imunitou sa ochorenie môže prejaviť mdlobami, zmätenosťou a poruchami koordinácie.

Toxoplazmóza v tehotenstve 

Toxoplazmóza počas tehotenstva môže mať nebezpečné následky pre nenarodené dieťa: existuje zvýšené riziko nedonosenosti a prenosu infekcie cez placentu. Dieťa s vrodenou toxoplazmózou môže rásť pomalšie, narodiť sa s nízkou pôrodnou hmotnosťou a mať zväčšenú slezinu a pečeň.

Ak má matka toxoplazmózu počas tehotenstva, dieťa sa môže narodiť bez zjavných príznakov ochorenia. Časom sa vyvinú abnormality, ako je mikrocefália, oligofrénia a iné poruchy zraku a sluchu. Počas tehotenstva sa odporúča vyhýbať sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa a kontaktu so zvieratami žijúcimi vonku. 

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu toxoplazmózy?

Ak sa objavia príznaky toxoplazmózy, mali by ste sa objednať k infektológovi. Ak je dieťa infikované parazitom Toxoplasma gondii, treba sa poradiť s pediatrom alebo detským infektológom. Ak sa vyskytnú komplikácie s nervovým systémom, je vhodné navštíviť aj neurológa.

Diagnostika toxoplazmózy

Diagnostika toxoplazmózy zahŕňa krvný test, ktorým sa zisťujú protilátky (IgM, IgG). Krvný test sa vykonáva nalačno a posledné jedlo musí byť aspoň tri hodiny pred odberom vzorky.Test na toxoplazmózu zobrazuje prítomnosť alebo neprítomnosť Toxoplasma gondii v krvi. Za normálnych okolností sa v teste na toxoplazmózu nenachádza protilátka IgM, pozitívny výsledok znamená, že v tele je infekcia.

Pri toxoplazmóze mozgu lekár okrem krvných testov predpíše elektroencefalografiu. Môže sa vyžadovať aj ultrazvukové vyšetrenie pečene a sleziny na posúdenie prítomnosti alebo neprítomnosti poškodenia tráviacich orgánov.

Ako sa lieči toxoplazmóza?

Pri liečbe toxoplazmózy vás vyšetrí infektológ, odoberie vám anamnézu a predpíše potrebné testy. Liečba ochorenia závisí od jeho formy a stupňa poškodenia vnútorných orgánov. Pri liečbe toxoplazmózy sa používajú:

  • antiparazitárne látky;
  • antibiotiká;
  • imunologické prípravky;
  • lieky proti bolesti;
  • antipyretiká.

Úplné vyliečenie toxoplazmózy si môže vyžadovať niekoľko cyklov užívania antibiotík predpísaných lekárom. U pacientov bez imunodeficiencie sa po ukončení liečby prejavuje pretrvávajúca remisia na parazity toxoplazmózy gondii.

Účinky toxoplazmózy 

Závažná toxoplazmóza môže postihnúť centrálny nervový systém a spôsobiť stratu alebo poškodenie zraku a sluchu. Ďalšie následky toxoplazmózy sú:

  • meningitída;
  • encefalitída;
  • myokarditída;
  • endokarditída;
  • neuróza.

Vrodená toxoplazmóza môže mať nebezpečné následky v podobe mentálnej a duševnej retardácie. Ak sa dieťa nakazí od matky, môže trpieť žltačkou, poškodením mozgu a poškodením tráviacich orgánov.

Prevencia toxoplazmózy 

Na prevenciu toxoplazmózy sa vyhýbajte kontaktu s výkalmi infikovaných zvierat, pri čistení mačacích záchodov a pri práci v záhrade používajte rukavice. Mali by ste jesť potraviny, ktoré prešli dostatočnou tepelnou úpravou (v prípade mäsa aspoň 73-76 stupňov). Pred konzumáciou by ste tiež mali dôkladne umyť surové ovocie a zeleninu a dodržiavať hygienické predpisy.

Časté otázky

1. Dá sa toxoplazmóza vyliečiť?

Toxoplazmóza zistená v ranom štádiu je u ľudí s dobrou imunitou liečiteľná. Poruchy imunity a ťažké formy toxoplazmózy môžu byť pre organizmus nebezpečné, pretože môžu poškodiť centrálny nervový systém a mozog.

2. Môžem jesť pred testom na toxoplazmózu?

Vzorka krvi odobratá zo žily sa na zistenie protilátok proti toxoplazme gondii odoberá nalačno. Pred krvným testom na toxoplazmózu sa musíte zdržať jedla aspoň tri hodiny pred testom.

3. Čo znamená pozitívny IgG na toxoplazmózu?

Pozitívny IgG v krvnom teste znamená, že máte akútnu alebo chronickú toxoplazmózu. Za normálnych okolností IgG nie je a znamená to, že v tele nie je žiadna infekcia toxoplazmózou.

4. Môžem opäť ochorieť na toxoplazmózu?

Po nakazení toxoplazmózou si telo vytvorí protilátky a vytvorí si trvalú imunitu voči patogénu. Ľudia, ktorí majú proti toxoplazmóze protilátky, sa nemusia obávať opätovnej infekcie.

5. Ako toxoplazmóza ovplyvňuje plod počas tehotenstva?

Toxoplazmóza počas tehotenstva sa prenáša z matky na dieťa a ovplyvňuje plod. Ak sa infekcia vyskytne v prvom trimestri tehotenstva, existuje riziko potratu a úmrtia plodu. Existuje tiež možnosť, že sa dieťa narodí s abnormalitami zraku, sluchu, nervového a tráviaceho systému.

6. Ako zistíte, či máte toxoplazmózu?

Toxoplazmózu možno zistiť podľa príznakov intoxikácie (horúčka, slabosť, zimnica, bolesť hlavy). U infikovanej osoby sa môže objaviť aj bolesť svalov a kĺbov, slzenie a kožná vyrážka.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa toxoplazmóza prenáša? Aké sú príznaky a liečba?
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Laura pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné vidieť toxoplazmózu na ultrazvuku?
Odpovedať
Dobrý deň. Na diagnostikovanie toxoplazmózy je potrebné urobiť krvný test na protilátky. Na ultrazvukovom vyšetrení sa toxoplazmóza nedá zistiť, môžete vidieť len príznaky zväčšenia pečene a sleziny, čo sú príznaky infekcie v tele.
Daniela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Plánujem tehotenstvo a bola som testovaná na toxoplazmózu a ukázalo sa, že nemám žiadne IgG protilátky. Čo to znamená?
Odpovedať
Dobrý deň, negatívny test na protilátky proti toxoplazmóze znamená, že infekciu v tele nemáte. Tehotenstvo môžete plánovať, ale keďže sa vaše telo s toxoplazmózou nestretlo a nemá voči nej imunitu, mali by ste sa počas tehotenstva vyhýbať kontaktu s pouličnými mačkami a nekonzumovať nedostatočne tepelne upravené potraviny.
Mária pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Môže sa mi narodiť zdravé dieťa, keď mám toxoplazmózu?
Odpovedať
Dobrý deň. K infekcii plodu toxoplazmózou v tehotenstve nedochádza vždy. Najvyššie riziko prenosu z matky na plod je v prvom trimestri tehotenstva. Ak dôjde k infekcii v treťom trimestri tehotenstva, dieťa sa môže narodiť zdravé, ale neskôr sa u neho môžu prejaviť príznaky toxoplazmózy.
Marta pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, prenáša sa toxoplazmóza z mačky na človeka?
Odpovedať
Dobrý deň. Toxoplazmóza sa prenáša kontaktom s výkalmi infikovaných mačiek a prostredníctvom slín zvieraťa, ktoré sa dostanú do kontaktu s ranami a škrabancami na ľudskej koži. Aby ste sa vyhli infekcii, mali by ste pri čistení mačacích záchodov nosiť rukavice a vyhýbať sa kontaktu s túlavými zvieratami.
Viktoria pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Čo ničí toxoplazmózu a pri akej teplote je najlepšie skladovať surové mäso, aby sa zabránilo infekcii?
Odpovedať
Dobrý deň. Parazit toxoplasma gondii sa ničí pôsobením vysokých a nízkych teplôt. Mäso by sa malo tepelne spracovať pri teplote nad 70 stupňov a skladovať zmrazené pri teplote nie vyššej ako -10 stupňov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.