Logo
0800200000

Benefity a škodlivosť pôstu

Benefity a škodlivosť pôstu
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 február 2023 | aktualizované: 23 február 2023 | 3448 3448
3448
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Pôst je tradícia, ktorá existuje v rôznych náboženstvách (kresťanstvo, islam, judaizmus) a zahŕňa obmedzenie príjmu potravy s cieľom duchovnej očisty.

Pôst je blahodárny, pretože obmedzuje príjem nezdravých potravín a živočíšnych tukov, ale je škodlivý pre ľudí s chronickými chorobami. 

Zdravotné výhody pôstu

V kresťanstve sa drží počas roka niekoľko pôstov, z ktorých najdlhší je pôst pred Veľkou nocou (trvá 48 dní). Kresťanský pôst znamená zdržiavanie sa konzumácie živočíšnych produktov (mäsa, vajec a mliečnych výrobkov), v niektoré dni sú povolené ryby, v niektoré dni nie je povolené konzumovať žiadne jedlo. V moslimskej tradícii sa počas mesiaca ramadán taktiež dodržiava pôst. Počas ramadánu sa môžu jesť všetky druhy jedál, ale počas denného svetla (od úsvitu do súmraku) nie je povolené konzumovať žiadne jedlo.

Medzi zdravotné výhody pôstu patrí konzumácia väčšieho množstva rastlinnej stravy a vlákniny, čo znižuje hladinu cukru v krvi. Vláknina pomáha normalizovať činnosť čriev, udržiavať zdravú mikroflóru tráviaceho traktu a pomáha pri zápche. Pôst podporuje:

  • obmedzenie príjmu mastných potravín;
  • dodržiavanie diétneho režimu (v niektorých tradíciách);
  • zníženie kalorického príjmu potravy.

Prechod na rastlinnú stravu počas pôstu vyvoláva vylučovanie toxínov vďaka čomu sa zníži hladina cholesterolu v krvi. Zrieknutie sa konzumácie mastných jedál chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (hypertenzia, infarkt, mŕtvica). Dočasný pôst počas ramadánu môže spustiť fyziologický proces autofágie (trávenie starších buniek v tele), ktorý podporuje obnovu tkanív v tele.

Zdravotné riziká pôstu

Škodlivosť pôstu pre zdravie človeka spočíva v zmene obvyklého stravovacieho režimu a charakteru stravovania sa. Hladovanie môže viesť k poruchám tráviaceho traktu (napr. zápcha a nadúvanie). Zápcha počas pôstu môže byť spôsobená dlhými prestávkami medzi jedlami, nedostatkom tukov v strave alebo konzumáciou veľkého množstva rastlinných produktov, ktoré zvyšujú tvorbu plynov v črevách (kapusta, strukoviny, chlieb).

Bolesti hlavy počas pôstu môžu súvisieť s nízkou hladinou cukru v krvi a spôsobovať závraty a nevoľnosť. Začiatok pôstu môže sprevádzať aj slabosť a znížená výkonnosť v dôsledku drastického zníženia denného príjmu kalórií.

Jednotvárna strava počas pôstu môže viesť k nedostatku minerálov a vitamínov. Zrieknutie sa mäsa môže spôsobiť nedostatok bielkovín a železa. Počas obdobia pôstu telo nedostáva dostatok energie, ktorú bežne získava z potravy.

Pri akých ochoreniach nie je vhodné dodržiavať pôst?

Pôst nie je vhodné držať v prípade nedostatku vitamínov, minerálov alebo hormónov a väčšinu chronických ochorení (vredová choroba žalúdka, chronická obštrukčná choroba pľúc alebo cukrovka 1. typu). Ženy by sa nemali postiť ani počas tehotenstva a dojčenia, pretože v týchto obdobiach potrebuje ženský organizmus zvýšený príjem energie a živín. 

Pôst počas tehotenstva môže viesť k oneskoreniu vývoja plodu v prípadoch, kedy strava tehotnej ženy neobsahuje dostatok esenciálnych aminokyselín, mastných kyselín, vitamínov a minerálov z rastlinných produktov. Deti a osoby staršie ako 65 rokov sa nesmú postiť. Kontraindikácie pôstu sú:

  • anémia;
  • rachitída;
  • osteoporóza;
  • kachexia (podvýživa);
  • diabetes mellitus 1. typu;
  • onkologické ochorenia;
  • akútne vírusové ochorenia (chrípka, koronavírusová infekcia);
  • chronické ochorenia gastrointestinálneho traktu (gastritída, peptický vred, cholecystitída);
  • krvácanie.

Úplný a dlhodobý pôst je pri rakovine kontraindikovaný, no pri dodržiavaní pôstu pri rakovine je možné vzdať sa konzumácie mäsa, ak sa nahradí inými zdrojmi bielkovín (napr. strukovinami). Vyhýbanie sa konzumácie bielkovinových produktov a hladovanie znižuje imunitu pri infekčných ochoreniach.

Pôst pri cholelitiáze

Ochorenie žlčníka (ŽCH) sprevádza tvorba žlčových kameňov v žlčníku. Diéta, ktorú je dôležité držať pri cholelitiáze sa podobá pôstu (ťažké jedlá sa musia obmedziť), no pri cholelitiáze je potrebné prijímať jedlo niekoľkokrát do dňa, aby nedochádzalo k stagnácii žlče v žlčníku. Preto je hladovka, ktorá je súčasťou klasického pôstu, pri ochorení žlčníka kontraindikovaná.

Pôst pri pankreatitíde

Pankreatitída je zápal pankreasu. Pôst pri pankreatitíde je možné držať, pokiaľ nespôsobí zhoršenie príznakov (napr. konzumáciou rastlinných tukov). Vyhýbanie sa konzumácii mastných potravín živočíšneho pôvodu znižuje zaťaženie pankreasu, pretože ten produkuje enzýmy na štiepenie tukov.

Pôst pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch

Žalúdočný a dvanástnikový vred sa prejavuje defektmi na ich sliznici v dôsledku zvýšenej kyslosti žalúdočnej šťavy. Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede vylučuje konzumáciu korenených a vyprážaných jedál, počas akútneho obdobia ochorenia sa môžu prijímať len tepelne spracované potraviny v kašovitej forme. Pôst pri žalúdočnom vrede sa nesmie držať, pretože pôst je pri vredoch kontraindikovaný.

Pôst pri anémii

Anémia je ochorenie, ktoré spôsobuje chudokrvnosť (nedostatok hemoglobínu a erytrocytov). Anémia vzniká pri nedostatku železa, bielkovín, vitamínov, kyseliny listovej, poruchách krvácania a chronických ochoreniach (chronická gastritída, zlyhanie obličiek, rakovina).

Pri anémii z nedostatku železa by strava mala obsahovať železo živočíšneho pôvodu, ktoré je obsiahnuté v červenom mäse a vedľajších produktoch (pečeň). Pri anémii sa neodporúča postiť sa, pretože vyhýbanie sa konzumácii mäsa zhoršuje priebeh ochorenia.

Pôst pri cukrovke

Diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom je narušený metabolizmus sacharidov. Diabetes 1. typu je spôsobený nedostatkom inzulínu, zatiaľ čo diabetes 2. typu môže byť spôsobený obezitou a necitlivosťou na inzulín (inzulínovou rezistenciou). Pri prvom type cukrovky sa odporúča konzumovať jedlá pravidelne a mali by byť rovnomerne rozložené počas dňa. Pri cukrovke 2. typu je potrebné znížiť telesnú hmotnosť, vyhýbať sa konzumácii sladkostí a mastných jedál a vylúčiť z jedálnička ľahko stráviteľné sacharidy (cukor, dezerty).

Pôst pri cukrovke 1. typu je prísne zakázaný, pretože počas pôstu prudko klesá hladina cukru v krvi a pacient upadá do bezvedomia. Pôst pri cukrovke 2. typu môže pomôcť znížiť hmotnosť a inzulínovú rezistenciu.

Správne stravovanie sa počas pôstu: jedálny lístok s receptami

Pôst môže byť pre zdravého človeka prospešný, ak dodržiava pravidlá pôstu. Od pôstu je potrebné ustupovať opatrne a postupne zaradiť do stravy živočíšne produkty.

Rastlinná strava počas pôstu by mala byť pestrá a bohatá na živiny. Naši lekári pre vás pripravili niekoľko receptov, ktoré vám pomôžu správne sa stravovať počas pôstu.

1

Avokádový šalát

Benefity a škodlivosť pôstu
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
190
Porcie
2

Ingrediencie

  • zrelé avokádo — 1 - 2 ks;
  • cherry paradajky — 200 g;
  • zelenina podľa chuti (rukola; šalát) — 400 g;
  • semienka (sezamové; ľanové; chia) — 1 - 2 čajové lyžičky;
  • rastlinný olej (olivový; ľanový) — 1 - 2 polievkové lyžice.
  1. Všetku zeleninu umyjeme, bylinky osušíme a vložíme ich do šalátovej misy.
  2. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu a pridáme k bylinkám.
  3. Avokádo ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a pridáme do šalátu.
  4. Semienka pridáme k zelenine, zalejeme rastlinným olejom a premiešame.
2

Rizoto s hubami

Benefity a škodlivosť pôstu
Príprava
10 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
40 minút
Kcal na porciu
260
Porcie
2

Ingrediencie

  • ryža — 200 g;
  • huby — 150 g;
  • konzervovaná kukurica — 100 g;
  • mrkva — 1 ks;
  • soľ podľa chuti;
  • rastlinný olej — 1 - 2 polievkové lyžice.
  1. Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme.
  2. Mrkvu ošúpeme, huby a mrkvu umyjeme a nakrájame na kocky.
  3. Huby a zeleninu zmiešame a dusíme na panvici 5-10 minút na troche rastlinného oleja.
  4. Päť minút pred úplným uvarením ryže k nej prilejeme zeleninovú zmes, premiešame a dovaríme na miernom ohni.

Časté otázky

1. Je vhodné postiť sa pri hypertenzii?

Hypertenzia je chronické kardiovaskulárne ochorenie, pri ktorom sa zvyšuje krvný tlak. Pri vysokom krvnom tlaku je potrebné znížiť príjem soli a cholesterolu. Pri hypertenzii je možné držať pôst, pretože rastlinné potraviny majú anticholesterolové vlastnosti.

2. Je vhodné postiť sa pri cholecystitíde?

Cholecystitída je zápal žlčníka. Pri cholecystitíde je potrebné obmedziť príjem mastných a ťažkých jedál. Pri cholecystitíde je možné sa postiť, no je dôležité konzumovať malé porcie jedál (päť až šesť malých jedál denne).

3. Je vhodné držať pôst pri psoriáze?

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje výskytom svrbivých plakov na koži. Niektoré štúdie potvrdzujú výhody prerušovaného pôstu (pôst počas ramadánu) pri psoriáze. Štúdie ukazujú, že prerušovaný pôst pomáha znižovať zápal, ale mechanizmus tohto procesu nie je známy.

4. Je vhodné sa postiť počas dojčenia?

Počas dojčenia nie je možné sa postiť. Strava ženy počas dojčenia by mala byť pestrá a obsahovať potrebné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Kvalitná výživa dojčiacej ženy ovplyvňuje nielen jej zdravie, ale aj harmonický vývoj dieťaťa. Nedostatok živín v tele ženy môže viesť k nedostatku vitamínov, anémii, zníženej imunite a častému prechladnutiu matky a dieťaťa.

5. Je vhodné postiť sa počas menštruácie?

Počas menštruácie sa neodporúča postiť. S menštruačnou krvou žena stráca železo a bielkoviny, ktoré sa dopĺňajú potravou. Po prísnom pôste počas menštruácie sa môže objaviť anémia, ktorá spôsobuje slabosť, únavu, bledú pokožku, lámavé nechty a vypadávanie vlasov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Benefity a škodlivosť pôstu
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Súvisiace články:

Komentáre

Vanda pred rokom
Dobrý deň. Môže oneskorená menštruácia počas ramadánu súvisieť s pôstom?
Odpovedať
Dobrý deň. Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené zmenou stravy a pôstom, ako aj prísnym pôstom. Sexuálne aktívne ženy by si však mali pri oneskorenej menštruácii urobiť tehotenský test.
Gabriela pred rokom
Dobrý deň, moji priatelia sú moslimovia a počas ramadánu sa postia. Aké sú benefity a riziká moslimského pôstu?
Odpovedať
Dobrý deň. Moslimský pôst neobmedzuje konzumáciu rôznych druhov povolených potravín, ale zakazuje jesť počas dňa. Prínos moslimského pôstu z vedeckého hľadiska nie je dokázaný, ale teoreticky môže dodržiavanie diéty počas ramadánu spustiť omladzovacie procesy aktiváciou autofágie (trávenie vlastných starnúcich buniek).
Iryna pred rokom
Dobrý deň, môj manžel je moslim. Môžem sa počas ramadánu postiť, keď som tehotná?
Odpovedať
Dobrý deň. Ramadánový pôst zahŕňa jedenie iba v noci čo je pre telo tehotnej ženy nevhodné. Vyvážená strava nastávajúcej matky je dôležitá pre zdravý vývoj plodu.
Tamara pred rokom
Dobrý deň. Som v 18. týždni tehotenstva a práve sa pripravujem na pôstne obdobie. Môžem držať pôst počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň.Počas tehotenstva sa neodporúča držať pôst. Telo tehotnej ženy potrebuje pre zdravý vývoj plodu denný príjem bielkovín, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov.
Katarina pred rokom
Dobrý deň. Môj gastroenterológ mi diagnostikoval zápal pankreasu. Môžem sa postiť pri zápale pankreasu?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečebná diéta pri zápale pankreasu je podobná pôstu, takže pri zápale pankreasu sa môžete postiť. Držať pôst sa odporúča pri akútnej pankreatitíde v prvých dňoch ochorenia a pri chronickej pankreatitíde sa neodporúča konzumovať mastné jedlá.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.