0800200000

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
laboratórne testy
aktualizované: 29 September 2025
Čítať 8 minút Zverejnené: 26 December 2024 40206
Cholesterol (cholesterol) je lipid zo skupiny steroidov, ktorý sa podieľa na tvorbe bunkových membrán a produkcii steroidných hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín, ktoré sa zúčastňujú na trávení. Zvýšená hladina cholesterolu môže byť príčinou aterosklerózy, infarktu a mozgovej príhody, zatiaľ čo znížená hladina môže viesť k hormonálnej nerovnováhe a poruchám nervového systému. Poruchy hladiny cholesterolu sa prejavujú skôr nepriamo, najmä cez kardiovaskulárne ochorenia, ktoré charakterizujú: bolesť na hrudi, dýchavičnosť, únava, opuchy, poruchy srdcového rytmu. Príčinami zmien hladiny cholesterolu sú často nesprávna strava, sedavý spôsob života, dedičnosť a cukrovka; jej dôsledkami môžu byť zúženie ciev, trombóza, infarkt myokardu alebo mozgová príhoda.

Celkový cholesterol sa meria krvným testom podľa troch typov lipoproteínov: LDL alebo lipoproteíny s nízkou hustotou („zlý“ cholesterol), HDL alebo lipoproteíny s vysokou hustotou („dobrý“ cholesterol) a triglyceridy. Podľa štatistík je vysoká hladina cholesterolu príčinou 2,6 milióna úmrtí a 29,7 milióna prípadov invalidity. V medicínskom centre Doktorpro Bratislava je možné absolvovať vyšetrenie na stanovenie hladiny cholesterolu v krvi s cieľom vypracovania individuálneho plánu úpravy hladiny cholesterolu.

Čo je to cholesterol?

Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov. Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, v kôre nadobličiek a v pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.

Funkcie cholesterolu

Funkcia

Charakteristika

Produkcia hormónov

Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón).

Štrukturálna funkcia

Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu.

Syntéza vitamínu D

Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v pokožke pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, pre zdravé kosti a zdravý imunitný systém.

Trávenie

Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu.

Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.

Existuje zlý cholesterol?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Cholesterol sa delí na rôzne typy v závislosti od jeho vlastností a úloh v organizme. Druhy cholesterolu:

  • lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
  • lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
  • triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.

Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ vzniku rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Správne hodnoty hladiny cholesterolu u žien a mužov

Správná hladina cholesterolu sa líši v závislosti od pohlavia a veku. Vo všeobecnosti sa hladina cholesterolu v dôsledku hormonálnych zmien zvyšuje u mužov po 45. roku života a u žien po 55. roku.

Normy a odchýlky hladiny cholesterolu 

Vek

Celkový cholesterol (mmol/l)

HDL cholesterol (mmol/l)

LDL cholesterol (mmol/l)

Triglyceridy (mmol/l)

20-29 rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 5,18 

Vysoký > 6,2

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,55 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 3,37 

Vysoký > 4,1

Nízky < 0,4 

Normálny < 1,7 

Vysoký > 2,3

30-39 rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 5,59 

Vysoký > 6,2

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,30 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 3,99 

Vysoký > 4,1

Nízky < 0,4 

Normálny < 1,7 

Vysoký > 2,3

40-49 rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 5,80 

Vysoký > 6,2

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,30 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 4,14 

Vysoký > 4,9

Nízky < 0,4 

Normálny < 1,88 

Vysoký > 2,3

50-59 rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 6,18 

Vysoký > 6,5

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,30 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 4,90 

Vysoký > 5,1

Nízky < 0,4 

Normálny < 2,26 

Vysoký > 2,3

60-69 rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 6,41 

Vysoký > 6,8

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,30 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 5,18 

Vysoký > 5,3

Nízky < 0,4 

Normálny < 2,53 

Vysoký > 2,8

70+ rokov

Nízky < 3,2 

Normálny < 6,63 

Vysoký > 7,0

Nízky < 1,0 

Normálny > 1,30 

Vysoký > 1,68

Nízky < 1,0 

Normálny < 5,40 

Vysoký > 5,5

Nízky < 0,4 

Normálny < 2,82 

Vysoký > 3,0

Hladina celkového cholesterolu (s-cholesterolu) sa zvyčajne zvyšuje až o 50 % po prvom trimestri tehotenstva, pretože telo využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Po pôrode sa hodnoty zvyčajne vrátia do normálu do jedného mesiaca.

Norma cholesterolu v krvi u mužov

Norma cholesterolu v krvi u mužov

Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku

Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku

Príčiny nízkej hladiny cholesterolu

Hypolipidémia (nízka hladina cholesterolu) môže súvisieť s nesprávnou stravou, sedavým spôsobom života, dedičnými faktormi, chronickými ochoreniami a škodlivými návykmi. Príčiny nízkej hladiny cholesterolu môžu byť:

  • genetické poruchy (Tangierova choroba, deficit apolipoproteínu A1, familiárna kombinovaná hyperlipidémia);
  • malabsorpčný syndróm (porucha vstrebávania živín v tenkom čreve);
  • endokrinné poruchy (hypertyreóza, cukrovka);
  • anémia (nízky počet červených krviniek v krvi);
  • ochorenia pečene (cirhóza, hepatitída).

K zníženiu lipidových hodnôt môže viesť aj závažné ochorenie alebo úraz, pri ktorých organizmus spúšťa katabolizmus (proces spotreby tukových a bielkovinových zásob) na udržanie životných funkcií a zvládnutie patologického stavu. K hypolipidémii môžu prispievať aj fajčenie a niektoré lieky – napr. beta-blokátory, tiazidové diuretiká, androgény, progestagény a anabolické steroidy.

Prejavy nízkej hladiny cholesterolu

Nízka hladina cholesterolu môže viesť k hormonálnej nerovnováhe (narušeniu  tvorby estrogénu, testosterónu a kortizolu), oslabenému imunitnému systému a neurologickým komplikáciám. Medzi príznaky nízkej hladiny cholesterolu patria:

  • únava a malátnosť aj po dostatočnom odpočinku;
  • závraty, zmätenosť, výpadky pamäti alebo problémy so sústredením; 
  • výkyvy nálad, podráždenosť, depresia.

Pri poškodení nervov sa môžu objaviť aj pocity mravčenia, necitlivosti alebo bolesti v končatinách. Pri hypolipidémii sa v dôsledku hormonálnych porúch môžu vyskytnúť aj problémy s reprodukčnou funkciou (u žien: nepravidelný menštruačný cyklus alebo problémy s plodnosťou, u mužov: znížené libido a poruchy potencie).

Ako zvýšiť hladinu cholesterolu?

Za nízky cholesterol sa považuje celkový cholesterol pod 3,1 mmol/l a LDL pod 1,3 mmol/l. Spôsoby, ako zvýšiť hladinu cholesterolu:

  • pravidelný aeróbny pohyb (tzv.aeróbne kardio cvičenia - nútia srdce a pľúca pracovať intenzívnejšie,
  • zníženie hmotnosti a obvodu pása – výskumy ukazujú, že pri každom úbytku 1 kg sa hladina HDL (dobrého cholesterolu) zvyšuje o 0,01 mmol/l,
  • prestať fajčiť – to môže zvýšiť hladinu HDL až o 10 %.

Na ustálenie hladiny cholesterolu je vhodné konzumovať potraviny bohaté na nenasýtené mastné kyseliny (mastné ryby, rastlinné oleje, orechy) a rozpustnú vlákninu (jablká, ovsené vločky, strukoviny). Zvýšiť hladinu cholesterolu sa dá pomocou potravín obsahujúcich cholesterol (vaječné žĺtky, tučné mliečne výrobky, vnútornosti), avšak v primeranom množstve. Aj červené víno v malom množstve môže prispieť k zlepšeniu lipidového profilu.

Príčiny vysokého cholesterolu

Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:

  • nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
  • obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
  • nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
  • fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu stien ciev, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
  • chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
  • cukrovka 2. typu. Keď je cukru v organizme príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
  • menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
  • ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). V dôsledku ochorenia dochádza k zlyhávaniu orgánu, čo znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
  • časté pitie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" pečene a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
  • ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, k zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.

Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť hladinu cholesterolu. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie pankreasu (pankreatitída).

Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) môže negatívne vplývať na hladinu cholesterolu. Pri spôsobe prípravy kávy (french-press, turecká káva, espresso) kde sa nepoužíva filter, sa olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) dostávajú do nápoja čím zvyšujú hladinu LDL.

Príznaky vysokého cholesterolu

Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:

  • tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
  • bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
  • dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas záťaže;
  • sivobiele kruhy okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.

Zhoršenie stavu tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.

Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, čo si vyžaduje konzultáciu s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:

  • ateroskleróza;
  • ischemická choroba srdca;
  • cievna mozgová príhoda;
  • ochorenia karotických a periférnych artérií;
  • periférne arteriálne ochorenie;
  • hypertenzia.

Vysoký cholesterol môže súvisieť aj s progresiou iných ochorení (tvorba žlčových kameňov, cirhóza pečene a chronické zápalové stavy). Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.

Ako znížiť hladinu cholesterolu?

Hladina cholesterolu sa považuje za vysokú pri hladine celkového cholesterolu nad 5 mmol/l, a LDL – nad 3 mmol/l. Metódy zníženia vysokej hladiny cholesterolu:

  • úprava stravy (zníženie príjmu nasýtených tukov, vylúčenie transmastných kyselín, zvýšenie príjmu potravín bohatých na rozpustnú vlákninu a omega-3 mastné kyseliny);
  • zvýšenie fyzickej aktivity (rýchla chôdza, chodenie po schodoch a skákanie, cvičenie jogy alebo pilatesu);
  • zníženie telesnej hmotnosti (výskumy ukazujú, že strata 5–10 % pôvodnej váhy výrazne znižuje celkový cholesterol, LDL a triglyceridy, najmä u mužov).

Na normalizáciu lipidových hodnôt sa odporúča prestať fajčiť. Nikotín a splodiny fajčenia poškodzujú cievy, čo podporuje ukladanie LDL na ich stenách a sťažuje jeho vylučovanie. Obmedzenie konzumácie alkoholu rovnako znižuje cholesterol vďaka účinnejšiemu vylučovaniu LDL pečeňou, úbytku hmotnosti a zníženiu krvného tlaku.

Hladinu cholesterolu je možné znížiť aj pomocou liekov. Vyžaduje si to ale konzultáciu s lekárom.                                                                                      Liečba zvýšenej hladiny cholesterolu môže zahŕňať: 

  1. Statíny. Blokujú enzým HMG-CoA reduktázu, ktorý je kľúčový pri tvorbe cholesterolu v pečeni; 
  2. Inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi znížením vstrebávania tukov v tenkom čreve;
  3. Bempedoovú kyselinu. Znižuje množstvo LDL cholesterolu, ktorý sa do krvi dostáva z potravy;
  4. Živice viažuce žlčové kyseliny. Tieto lieky nepriamo znižujú hladinu cholesterolu tým, že „nútia“ pečeň využívať prebytočné lipidy na tvorbu väčšieho množstva žlčových kyselín;
  5. Inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL;
  6. Fibráty. Znižujú tvorbu lipoproteínov veľmi nízkej hustoty v pečeni a urýchľujú odbúravanie triglyceridov z krvi;
  7. Niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL.

Doplnky s omega-3 mastnými kyselinami môžu taktiež pomôcť znížiť hladinu triglyceridov.
Typ lieku a jeho dávkovanie určuje lekár podľa hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.

Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?

Hlavnou metódou normalizácie hladiny lipidov v krvi je dodržiavanie diéty na zníženie cholesterolu (zvýšenie konzumácie nenasýtených tukov, vlákniny a nízkotučných mliečnych výrobkov). Pri korekcii stravy na zníženie cholesterolu je tiež potrebné znížiť príjem soli na 2300 miligramov denne (približne jedna čajová lyžička soli) a obmedziť konzumáciu alkoholu (muži maximálne 2 porcie denne a ženy jednu). 

Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu

Celozrnné obilniny

Ovos, ovsené a pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka, hnedá ryža

Zelenina

Avokádo, brokolica, špenát, kapusta, ružičkový kel, mrkva 

Ovocie a bobuľoviny


 

Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľoviny (hrozno, jahody, čučoriedky a maliny)

Ryby

Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď, pstruh, halibut

Orechy a semená

Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, arašidy, chia a ľanové semená

Strukoviny a iné bielkoviny

Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu

Rastlinné oleje

Olivový, kokosový a avokádový, repkový, šafránový olej

Tekutiny

Zelený čaj, sójové mlieko, červené víno (v umiernených množstvách)

Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu

Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu

Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúča konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Dôležité je vyhnúť sa grilovaniu, vyprážaniu a fritovaniu. Pri hypercholesterolémii je možné jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam a snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.

Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?

Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od iných faktorov: prítomnosť ochorení (napr. cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.

Diéta pri vysokej hladine cholesterolu

Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa vyradenie nasýtených tukov a trans-tukov z jedálnička, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:

  1. Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
  2. Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
  3. Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
  4. Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a oleje).
  5. Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.

Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Deň

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a s orechmi

Jablko

Pohánka s dusenou zeleninou

Mrkva s guacamole

Pečený losos so zeleninou

Utorok

Omeleta z vaječného bielka

Grapefruit

Kurací šalát s olivovým olejom

Vlašské orechy

Dusená zelenina s kuskusom a s tofu

Streda

Toast s avokádom a s paradajkami

Smoothie z bobuľového ovocia

Pečené kura so zeleninou

Bobuľové ovocie s jogurtom

Rybacia polievka so zeleninou

Štvrtok

Praženica so zeleninou

Citrusový ovocný šalát

Grilovaná ryba so zeleninou

Mini mrkvičky s hummusom

Pečené kuracie prsia s quinoa a so zeleninou

Piatok

Ovsené otruby s bobuľovým ovocím

Vlačské orechy

Quinoa s dusenou zeleninou

Mandle a jablko

Dusené hovädzie mäso so zeleninou

Sobota

Špenátová omeleta

Mandle

Šalát s tuniakom a s olivami

Avokádový toast

Ľahká kuracia polievka so zeleninou

Nedeľa

Sendvič so zeleninou a tofu

Bobuľové ovocie a jogurt

Pohánka s kuracím mäsom a so zeleninou

Vlašské orechy

Dusená ryba so zeleninou na pare

Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu

Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.

Diétne recepty

1
Omeleta so zeleninou a avokádom
2
Kuracie prsia so zeleninou
3
Zelený šalát s vlašskými orechmi
1

Omeleta so zeleninou a avokádom

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Celkový čas
15 minút
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
1

Ingrediencie

  • vajcia - 2 ks;
  • odstredené mlieko - 1 polievková lyžica;
  • akákoľvek čerstvá zelenina - ¼ šálky;
  • avokádo - ¼ ks;
  • zelenina a korenie (petržlen
  • bazalka a čierne korenie) - podľa chuti;
  • olivový olej - 1 čajová lyžička.

Varenie

  1. V miske vyšľahajte vajíčka s mliekom do hladka.
  2. Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
  3. Zeleninu nakrájajte a pridajte do panvice, opečte do mäkka.
  4. Zeleninu zalejte vaječnou zmesou. Počkajte niekoľko sekúnd, kým omeleta stuhne.
  5. Omeletu otočte na druhú stranu a varte ešte niekoľko minút, kým sa vajíčka neuvaria.
  6. Omeletu preložte na tanier a ozdobte nakrájaným avokádom.
  7. Posypte čerstvými bylinkami a korením podľa chuti.
  8. Podávajte omeletu s celozrnnými výrobkami a čerstvou zeleninou.
2

Kuracie prsia so zeleninou

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
345
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie prsia - 2 ks;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • cibuľa - 1 ks;
  • cesnak - 2 strúčiky;
  • bulharská paprika (červená a žltá) - 2 ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • cuketa - 1 ks;
  • paradajková pasta - 1 polievková lyžica;
  • sušené bylinky (bazalka
  • oregano alebo rozmarín) - 1 čajová lyžička;
  • soľ a korenie - podľa chuti.

Varenie

  1. Všetku zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
  2. Papriku nakrájajte na prúžky, mrkvu na kolieska, cuketu a cibuľu na polkolieska, cesnak nasekajte.
  3. Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
  4. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú priehľadné.
  5. Vložte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán dozlatista.
  6. Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a cuketu a opekajte spolu s kuracím mäsom cca 5-7 minút.
  7. Pridajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetky zložky rovnomerne nezmiešajú.
  8. Panvicu prikryjte pokrievkou a varte ďalších 10-15 minút, kým nebude kura úplne uvarené a zelenina mäkká.
  9. Kuracie prsia so zeleninou podávajte s celými zrnami (napríklad quinoa alebo pohánka) alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
3

Zelený šalát s vlašskými orechmi

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Celkový čas
20 minút
Príprava
5 minút
Varenie
15 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
1

Ingrediencie

  • čerstvý špenát alebo šalát - 50 g;
  • malá uhorka - 1 ks;
  • paradajka - 1 ks;
  • červená cibuľa - ½ ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • vlašské orechy - ¼ šálky;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • citrónová šťava - 1 polievková lyžica;
  • soľ a čerstvo mleté ​​​​čierne korenie - podľa chuti.

Varenie

  1. Zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
  2. Pripravte si všetky suroviny: natrhajte špenát a šalát, nakrájajte paradajku, uhorku, cibuľu, nastrúhajte mrkvu, nasekájte orechy.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte špenát alebo šalát, uhorku, paradajku, cibuľu a nastrúhanú mrkvu.
  4. Šalát posypte nasekanými vlašskými orechmi.
  5. V samostatnej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie na prípravu omáčky.
  6. Šalát pred podávaním prelejte dresingom a jemne premiešajte.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro Bratislava (Ružinov)

Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO-NE: 8:00-18:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Čo rozpúšťa cholesterol v cievach?

LDL cholesterol sa môže hromadiť na stenách ciev a prispievať k rozvoju aterosklerózy. Látky a faktory, ktoré pomáhajú rozpúšťať cholesterol v cievach:

  • vysoká hladina „dobrého“ cholesterolu. HDL transportuje prebytočný cholesterol z tkanív a vracia ho do pečene na spracovanie a odstránenie z tela;
  • omega-3 mastné kyseliny (nachádzajú sa v lososovi, sardinkách, treske, ľanových semienkach a orechoch). Môžu pomôcť znížiť cholesterol a zápal v krvných cievach;
  • antioxidanty (vitamíny C a E, koenzým Q10). Chránia cievy pred oxidačným stresom, ktorý môže prispieť k hromadeniu cholesterolu;
  • stráviteľná vláknina. Pomáha „viazať“ cholesterol v potravinách a odstraňovať ho z tela.

Fytosteroly sú taktiež užitočné rastlinné zložky, ktoré môžu blokovať vstrebávanie cholesterolu v črevách a podporovať jeho odstraňovanie z tela. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, orechoch, semenách a niektorých druhoch zeleniny.

Ako vyzerá cholesterol?

To, ako vyzerá cholesterol, nie je možné, pretože je to bezfarebná a beztvará látka. V ľudskom tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov — komplexných štruktúr, ktoré obsahujú cholesterol a rôzne druhy lipidov (tukov).

Hladinu cholesterolu je možné zistiť iba pomocou testov na cholesterol. Mladým ľuďom nad 20 rokov sa odporúča absolvovať test každých päť rokov. Mužom vo veku 45 až 65 rokov a ženám vo veku 55 až 65 rokov sa odporúča kontrolovať hladinu cholesterolu raz za 1 až 2 roky.

Čo si môžete dať do čaju pri zvýšenom cholesterole?

Pri vysokej hladine lipidov sa odporúča vyhnúť sa pridávaniu sladkej smotany, cukru, sladkých sirupov do čaju a kávy. Do čaju s vysokým cholesterolom si môžete dať:

  • citrusové plody (bohaté na pektín). Do čaju môžete vytlačiť trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy;
  • zázvor. Zázvor má antioxidačné vlastnosti, môže sa pridávať do čaju v suchej alebo čerstvej forme;
  • mäta. Podporuje trávenie a môže pomôcť znížiť cholesterol.

Čaj sa dá ochutiť aj škoricou tak, že do nápoja nasypete niekoľko štipiek a pred pitím premiešate. Namiesto cukru môžete použiť med alebo sladidlo.

K horúcim nápojom si môžete vziať horkú čokoládu (s obsahom kakaa viac ako 70%) alebo orechy (mandle, vlašské orechy alebo lieskové orechy). Ovocie a sušené ovocie sú tiež zdravou alternatívou sladkostí, pretože obsahujú živiny a vlákninu. Pri príprave domácich dezertov treba použiť celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, prírodné sladidlá a stéviu.

Ako znížiť hladinu cholesterolu ľudovými prostriedkami?

Znižovanie cholesterolu ľudovými prostriedkami je nemožné bez úpravy životného štýlu, dodržiavania diéty a užívania liekov. Metódy zníženia cholesterolu v domácich podmienkach:

  • cesnak. Odporúča sa použiť 1 alebo 2 strúčiky cesnaku denne. Cesnak môže mierne znížiť cholesterol, ale len na krátke obdobie;
  • omega-3 mastné kyseliny. Môžu sa konzumovať vo forme produktov vrátane tučných rýb v strave alebo v kapsulách (po konzultácií s lekárom);
  • ľanové semienka. Bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Mleté ľanové semienka môžete pridať do jogurtu, kaše alebo smoothies. Odporúča sa používať 1 alebo 2 polievkové lyžice mletého ľanového semena denne;
  • zelený čaj. Môžete vypiť 2 alebo 3 šálky zeleného čaju denne.

Vláknina, ktorá sa nachádza v zelenine, ovocí, orechoch a celých zrnách, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Je dôležité zvýšiť spotrebu vlákniny, vrátane jej dennej stravy.

Aké potraviny ničia cholesterol?

Cholesterol sa „bojí“ strukovín (fazuľa, sója, hrach, cícer a šošovica), ktoré sú bohaté na stanoly, steroly, rozpustnú vlákninu, bielkoviny a fytochemikálie. Strukoviny vďaka svojmu zloženiu „viažu“ cholesterol a pomáhajú ho odstraňovať z tela, majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú chrániť cievy pred poškodením a zápalom.

Aké potraviny absolútne nemožno konzumovať s vysokým cholesterolom?

Na normalizáciu lipidového profilu je dôležité vzdať sa sladkých sýtených nápojov, džúsov, smoothies a koktailov.

Produkty, ktoré sú absolútne zakázané pri vysokom cholesterole

Kategória produktu

Príklady produktov

Mastné mäso a mäsové výrobky

Hovädzie, bravčové, klobásy a párky

Hotové potravinárske výrobky

Keksy, čipsy, občerstvenie

Tučné mliečne výrobky

Smotana, maslo, syry s vysokým obsahom tuku

Cukrovinky

Koláče, sušienky

Mastné omáčky

Majonéza

Vnútornosti

Pečeň, obličky, srdce a pľúca

Mastné morské plody

Krevety, ustrice, chobotnice

Výrobky s vysokým obsahom cukru

Cukríky, čokoláda a dezérty

Medzi potraviny zvyšujúce cholesterol patrí aj rýchle občerstvenie (pizza, hamburgery a hranolky). Cholesterol vo vajciach je obsiahnutý v malom množstve, takže môžu používať, ale je lepšie dať prednosť bielkovinám namiesto žĺtkov.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Cholesterol. Norma, príčiny zvýšenia a spôsoby ako ho znížiť
Autor
Blažena Uharčeková
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Olesia pred 1 rokom
Dobrý deň. Existujú potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a čistia cievy? Ak áno, ktoré sú to?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi potraviny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a čistia cievy, patria olivový olej, ryby, ovocie a zelenina, orechy a semienka, zelený čaj, cibuľa a cesnak a taktiež celozrnné výrobky. Obsahujú špecifické zlúčeniny, ktoré dokážu zvýšiť hladinu dobrého a znížiť hladinu zlého cholesterolu, podporujú zdravie ciev.
Sofiia pred 1 rokom
Dobrý deň. Prišla som ku kardiológovi kvôli bolesti na hrudi a opuchnutiu nôh. Po vyšetrení mi bol predpísaný krvný test na cholesterol. Ukázalo sa, že je zvýšený. Držím diétu a užívam lieky, ale chcela by som sa ešte opýtať, aké bylinky znižujú cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi bylinky a koreniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, patrí petržlen, kurkuma, mäta a cesnak. Je dôležité mať na pamäti, že pred použitím akýchkoľvek bylín na zníženie cholesterolu by ste sa mali poradiť s lekárom o individuálnych výživových odporúčaniach.
Adriana pred 1 rokom
Dobrý deň. Prosím, aké sú produkty, ktoré odstraňujú cholesterol z tela. Budem veľmi vďačná za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň. Zelenina a ovocie bohaté na rozpustnú vlákninu, ako sú jablká, hrušky, mrkva a brokolica, pomôžu odstrániť cholesterol. Omega-3 mastné kyseliny, pohánka a zelený čaj sú tiež užitočné.
Mária pred 2 rokmi
Dobrý deň. Plánoval som sa vzdať všetkých sladkých jedál, keď som videl výsledky môjho lipidového profilu, ale nemôžem. Povedzte mi, môžem konzumovať med, keď mám vysoký cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri vysokej hladine cholesterolu môžete mierne konzumovať med. Aj keď med obsahuje malé množstvo cukru, je prospešný vďaka prítomnosti živín, antioxidantov a fytonutrientov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie srdca.
Nora pred 2 rokmi
Dobrý deň. Včera mi prišli výsledky testov, ktoré odhalili vysoký cholesterol. Čo mám robiť? Ako mám teraz ďalej postupovať? Je vhodná okamžitá diéta bez mastných jedál a prestať jesť vyprážané mäso?
Odpovedať
Dobré deň. Potrebujete konzultáciu s praktickým lekárom alebo kardiológom, aby sa zvolila vhodná diéta. Odmietnutie mäsa vyprážaného na oleji nepomôže, pretože je potrebné prijať opatrenia na zníženie cholesterolu, a nie len zastaviť jeho zvyšovanie.
Viera pred 2 rokmi
Dobrý deň. Vysoký cholesterol: čo to znamená? Čo mám teraz robiť, musím sa poradiť s lekárom?
Odpovedať
Dobrý deň. Vysoký cholesterol znamená, že koncentrácia cholesterolu v krvi prekračuje normálne hodnoty. Môže to byť spôsobené poruchami metabolizmu lipidov alebo dysfunkciou pečene. Ak máte vysoký cholesterol, musíte sa poradiť s praktickým lekárom alebo kardiológom.
Petra pred 2 rokmi
Dobrý deň. Môžem jesť kyslé uhorky pri vysokom cholesterole? Keďže mám vysokú hladinu cholesterolu, snažím sa držať diétu, ale uhoriek sa neviem vzdať.
Odpovedať
Dobrý deň. Kyslé uhorky majú väčšinou nízky obsah cholesterolu, preto ich možno zaradiť do jedálnička pri zvýšenom cholesterole. Treba si však uvedomiť, že kyslé uhorky môžu obsahovať veľké množstvo soli, čo nemusí byť žiaduce pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo problémami s obličkami.
Gabriela pred 2 rokmi
Dobrý večer. Bola som u kardiológa, ktorý ma poslal na vyštrenie cholesterolu. Po vyšetrení mi bolo povedané: nízkohustotný lipoproteín cholesterol, beta-lipoproteín. Čo to je?
Odpovedať
Dobrý večer. Beta-lipoproteíny sú formy cholesterolu, ktoré sa prenášajú krvou lipoproteínmi s nízkou hustotou. Od ostatných foriem cholesterolu sa líšia svojou hustotou a veľkosťou častíc. Môžu prenikať cez steny tepien a prispievať k tvorbe tukových usadenín, čo môže viesť k zúženiu tepien a zhoršenému prietoku krvi.
Andrej pred 2 rokmi
Dobrý deň. Mám genetickú predispozíciu na vysoký celkový cholesterol. Chcem to mať pod kontrolou, preto absolvujem vyšetrenie každý rok. Ktorá zelenina a ovocie znižujú hladinu cholesterolu?
Odpovedať
Dobrý deň. Zelenina a ovocie, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, sú jablká, pomaranče, grapefruity, čučoriedky, špenát, brokolica a mrkva. Tieto produkty sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré pomôžu zlepšiť zdravie srdca a normalizovať lipidový profil.
Róbert pred 2 rokmi
Dobrý deň. Každý rok absolvujem lekárske vyšetrenie a predtým bolo podľa testov všetko v poriadku. Ale tentokrát bol cholesterol vysoký. Povedzte mi, čo naznačuje vysoký cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Vysoká hladina cholesterolu v krvi môže naznačovať na porušenie metabolizmu lipidov v tele a na zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza. Cholesterol môže viesť k tvorbe tukových usadenín na stenách tepien, zhoršeniu prietoku krvi a zvýšenému riziku srdcového infarktu a mozgovej príhody.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.
Spätné volanie

Prostredníctvom kontaktného centra kliniky Doktorpro sa môžete:

  • objednať na konzultáciu k lekárovi, absolvovať lekárske vyšetrenie, odber a hodnotenie výsledkov testov;
  • zmeniť plánovaný termín návštevy vyšetrenia;
  • informovať sa o pravidlách prípravy na vyšetrenie;
  • kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára prostredníctvom konzultačnej linky.
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie