Čo je to cholesterol?
Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov. Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, v kôre nadobličiek a v pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.
Funkcie cholesterolu | |
Funkcia | Charakteristika |
Produkcia hormónov | Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón). |
Štrukturálna funkcia | Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu. |
Syntéza vitamínu D | Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v pokožke pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, pre zdravé kosti a zdravý imunitný systém. |
Trávenie | Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu. |
Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.
Existuje zlý cholesterol?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení v Doktorpro? Spýtajte sa!
Cholesterol sa delí na rôzne typy v závislosti od jeho vlastností a úloh v organizme. Druhy cholesterolu:
- lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
- lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
- triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.
Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ vzniku rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Norma cholesterolu u žien a u mužov
Norma cholesterolu sa mení v závislosti od pohlavia, veku, rodinnej a osobnej anamnézy (prítomnosť chronických ochorení a hladiny cukru v krvi).
Norma cholesterolu v krvi u mužov | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Zvyčajne sa cholesterol u mužov zvyšuje po 45 rokoch a u žien po 55 rokoch. Zvýšenie hladiny cholesterolu je spojené s hormonálnymi zmenami.
Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,55 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,30 | Menej ako 3,99 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Celkový cholesterol sa bežne zvyšuje v 2.-3. trimestri tehotenstva o 50 %, keďže organizmus využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Hladina cholesterolu sa normalizuje do jedného mesiaca po narodení dieťaťa.
Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?
Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od iných faktorov: prítomnosť ochorení (napr. cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.
Príčiny vysokého cholesterolu
Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:
- nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
- obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
- nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
- fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu stien ciev, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
- chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
- cukrovka 2. typu. Keď je cukru v organizme príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
- menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
- ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). V dôsledku ochorenia dochádza k zlyhávaniu orgánu, čo znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
- časté pitie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" pečene a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
- ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, k zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.
Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť hladinu cholesterolu. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie pankreasu (pankreatitída).
Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) môže negatívne vplývať na hladinu cholesterolu. Pri spôsobe prípravy kávy (french-press, turecká káva, espresso) kde sa nepoužíva filter, sa olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) dostávajú do nápoja čím zvyšujú hladinu LDL.
Príznaky vysokého cholesterolu
Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:
- tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
- bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
- dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas záťaže;
- sivobiele kruhy okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.
Zhoršenie stavu tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.
Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, čo si vyžaduje konzultáciu s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:
- ateroskleróza;
- ischemická choroba srdca;
- cievna mozgová príhoda;
- ochorenia karotických a periférnych artérií;
- periférne arteriálne ochorenie;
- hypertenzia.
Vysoký cholesterol môže súvisieť aj s progresiou iných ochorení (tvorba žlčových kameňov, cirhóza pečene a chronické zápalové stavy). Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.
Ako znížiť hladinu cholesterolu?
Znížiť hladinu lipidov v krvi môžete úpravou životosprávy a užívaním liekov. Spôsoby, ako znížiť hladinu cholesterolu:
- Vyhnite sa pitiu alkoholických nápojov.
- Znížte telesnú hmotnosť.
- Vzdajte sa fajčenia.
Rovnako je dôležité zvýšiť fyzickú aktivitu a cvičiť aspoň 150 minút týždenne. Do tréningového programu môžete zaradiť cviky na posilnenie svalov, rýchlu chôdzu, plávanie a jazdu na bicykli.
Na vysokú hladinu lipidov môže kardiológ alebo gastroenterológ predpísať lieky. Medikamentózna liečba vysokého cholesterolu:
- statíny. Blokujú látku, ktorú pečeň potrebuje na produkciu cholesterolu;
- inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi v dôsledku obmedzenia absorpcie lipidov získaných z potravy tenkým črevom;
- kyselina bempedová. Znižuje množstvo cholesterolu vstupujúceho do krvného obehu z potravy;
- živice, ktoré viažu žlčové kyseliny. Lieky nepriamo znižujú cholesterol tým, že „nútia“ pečeň využívať nadbytočné lipidy na produkciu väčšieho množstva žlčových kyselín;
- inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL cholesterolu;
- fibráty. Znižujú produkciu lipoproteínového cholesterolu s veľmi nízkou hustotou v pečeni a urýchľujú odstraňovanie triglyceridov z krvi;
- niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL cholesterol.
Doplnky omega-3 mastných kyselín môžu tiež pomôcť znížiť triglyceridy. Druh lieku a jeho dávkovanie určuje lekár v závislosti od hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.
Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?
Za „vrahov“ cholesterolu sa považujú nenasýtené tuky, vláknina a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré je nutné zaradiť do stravy, aby sa znížilo množstvo lipidov.
Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu | |
Celozrnné obilniny | Ovsené vločky, pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka |
Ovocie, zelenina, bobuľové ovocie | Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky a maliny), avokádo, brokolica, mrkva a špenát |
Ryby | Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď |
Orechy a semená | Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, chia semienka a ľan |
Strukoviny a iné bielkoviny | Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu |
Rastlinné oleje | Olivový, kokosový a avokádový |
Tekutiny | Zelený čaj |
Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúčajú konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Je dôležité sa vyhnúť grilovaniu, vyprážaniu na slnečnicovom oleji a vyprážaniu vo fritéze. Ak máte vysoký cholesterol, môžete jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam alebo snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.
Diéta pri vysokej hladine cholesterolu
Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa vyradenie nasýtených tukov a trans-tukov z jedálnička, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:
- Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
- Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
- Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
- Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a oleje).
- Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.
Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu | |||||
Deň | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a s orechmi | Jablko | Pohánka s dusenou zeleninou | Mrkva s guacamole | Pečený losos so zeleninou |
Utorok | Omeleta z vaječného bielka | Grapefruit | Kurací šalát s olivovým olejom | Vlašské orechy | Dusená zelenina s kuskusom a s tofu |
Streda | Toast s avokádom a s paradajkami | Smoothie z bobuľového ovocia | Pečené kura so zeleninou | Bobuľové ovocie s jogurtom | Rybacia polievka so zeleninou |
Štvrtok | Praženica so zeleninou | Citrusový ovocný šalát | Grilovaná ryba so zeleninou | Mini mrkvičky s hummusom | Pečené kuracie prsia s quinoa a so zeleninou |
Piatok | Ovsené otruby s bobuľovým ovocím | Vlačské orechy | Quinoa s dusenou zeleninou | Mandle a jablko | Dusené hovädzie mäso so zeleninou |
Sobota | Špenátová omeleta | Mandle | Šalát s tuniakom a s olivami | Avokádový toast | Ľahká kuracia polievka so zeleninou |
Nedeľa | Sendvič so zeleninou a tofu | Bobuľové ovocie a jogurt | Pohánka s kuracím mäsom a so zeleninou | Vlašské orechy | Dusená ryba so zeleninou na pare |
Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu
Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.