Logo
0800200000

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Čítať 8 minút | Vytvorené: 21 júl 2023 | aktualizované: 21 júl 2023 | 7526 7526
7526
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Podľa štatistík je vysoký cholesterol príčinou 2,6 milióna úmrtí a 29,7 milióna prípadov invalidity. Keď sa cholesterol v krvi zvyšuje, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych patológií.

Čo je to cholesterol?

Cholesterol je voskovitá látka patriaca do triedy tukov (lipidov). Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, kôre nadobličiek a pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.

Funkcie cholesterolu

Funkcia

Charakteristika

Produkcia hormónov

Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón).

Štrukturálna funkcia

Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu.

Syntéza vitamínu D

Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v koži pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, ako aj pre zdravie kostí a imunitného systému.

Trávenie

Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu.

Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.

Existuje zlý cholesterol?

Cholesterol sa delí na typy v závislosti od ich vlastností a úlohy v organizme. Druhy cholesterolu:

  • lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
  • lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je to „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
  • triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa v tele ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.

Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ na hodnotenie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Norma cholesterolu u žien a mužov

Norma cholesterolu sa môže meniť v závislosti od pohlavia, veku, rodinnej a osobnej anamnézy (prítomnosť chronických ochorení a hladiny cukru v krvi).

Norma cholesterolu v krvi u mužov

Vek

Celkový cholesterol (mmol/l)

HDL cholesterol (mmol/l)

LDL cholesterol (mmol/l)

Triglyceridy (mmo/l)

20-29 rokov

Menej ako 5,18

Viac ako 1,03

Menej ako 3,37

Menej ako 1,70

30-39 rokov

Menej ako 5,59

Viac ako 1,03

Menej ako 3,37

Menej ako 1,70

40-49 rokov

Menej ako 5,80

Viac ako 1,03

Menej ako 4,14

Menej ako 1,88

50-59 rokov

Menej ako 6,18

Viac ako 1,03

Menej ako 4,90

Menej ako 2,26

60-69 rokov

Menej ako 6,41

Viac ako 1,03

Menej ako 5,18

Menej ako 2,53

70+ rokov

Menej ako 6,63

Viac ako 1,03

Menej ako 5,40

Menej ako 2,82

Zvyčajne sa cholesterol u mužov zvyšuje po 45 rokoch a u žien po 55 rokoch. Zvýšenie hladiny lipidov je spojené so zmenami v hormonálnom pozadí.

Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku

Vek

Celkový cholesterol (mmol/l)

HDL cholesterol (mmol/l)

LDL cholesterol (mmol/l)

Triglyceridy (mmo/l)

20-29 rokov

Menej ako 5,18

Viac ako 1,55

Menej ako 3,37

Menej ako 1,70

30-39 rokov

Menej ako 5,59

Viac ako 1,30

Menej ako 3,99

Menej ako 1,70

40-49 rokov

Menej ako 5,80

Viac ako 1,30

Menej ako 4,14

Menej ako 1,88

50-59 rokov

Menej ako 6,18

Viac ako 1,30

Menej ako 4,90

Menej ako 2,26

60-69 rokov

Menej ako 6,41

Viac ako 1,30

Menej ako 5,18

Menej ako 2,53

70+ rokov

Menej ako 6,63

Viac ako 1,30

Menej ako 5,40

Menej ako 2,82

Bežne sa celkový cholesterol zvyšuje v 2.-3. trimestri tehotenstva až o 50 %, keďže telo využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Hladina cholesterolu sa normalizuje do mesiaca po narodení dieťaťa.

Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?

Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od jednotlivých faktorov: prítomnosť iných ochorení (napríklad cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.

Príčiny vysokého cholesterolu

Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:

  • nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
  • obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
  • nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
  • fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu cievnych stien tepien, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
  • chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
  • cukrovka 2. typu. Keď je cukru príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
  • menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
  • ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). Na pozadí ochorenia dochádza k zlyhaniu fungovania orgánu, ktorý ho znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
  • časté požívanie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
  • ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.

Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť cholesterol. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie štítnej žľazy (pankreatitída).

Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) a cholesterol môžu súvisieť. Vo french-presse, tureckej káve a espresso sa nepoužíva filter, takže olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) presakujú do šálky a zvyšujú hladinu LDL.

Príznaky vysokého cholesterolu

Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:

  • tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
  • bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
  • dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas zaťaženia;
  • šedo-biele krúžky okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.

Zhoršenie tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.

Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, pri ktorých už pri podozrení je potrebná konzultácia s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:

  • ateroskleróza;
  • ischemická choroba srdca;
  • cievna mozgová príhoda;
  • ochorenia karotických a periférnych artérií;
  • periférne arteriálne ochorenie;
  • hypertenzia.

Cholesterol môže súvisieť aj s rozvojom ochorenia žlčových kameňov, cirhózy pečene a chronických zápalových stavov. Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.

Ako znížiť hladinu cholesterolu?

Znížiť hladinu lipidov v krvi môžete úpravou životosprávy a užívaním liekov. Spôsoby, ako znížiť hladinu cholesterolu:

  1. Vyhnite sa pitiu alkoholických nápojov.
  2. Znížte telesnú hmotnosť.
  3. Vzdajte sa fajčenia.

Je tiež dôležité zvýšiť fyzickú aktivitu a cvičiť aspoň 150 minút týždenne. Do tréningového programu môžete zaradiť cviky na posilnenie svalov, rýchlu chôdzu, plávanie a jazdu na bicykli.

Pre vysokú hladinu lipidov môže kardiológ alebo gastroenterológ predpísať lieky. Medikamentózna liečba vysokého cholesterolu:

  • statíny. Blokujú látku, ktorú pečeň potrebuje na produkciu cholesterolu;
  • inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi v dôsledku obmedzenia absorpcie lipidov získaných z potravy tenkým črevom;
  • kyselina bempedová. Znižuje množstvo cholesterolu vstupujúceho do krvného obehu z potravy;
  • živice, ktoré viažu žlčové kyseliny. Lieky nepriamo znižujú cholesterol tým, že „nútia“ pečeň využívať nadbytočné lipidy na produkciu väčšieho množstva žlčových kyselín;
  • inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL cholesterolu;
  • fibráty. Znižujú produkciu lipoproteínového cholesterolu s veľmi nízkou hustotou v pečeni a urýchľujú odstraňovanie triglyceridov z krvi;
  • niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL cholesterol.

Doplnky omega-3 mastných kyselín môžu tiež pomôcť znížiť triglyceridy. Druh lieku a jeho dávkovanie určuje lekár v závislosti od hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.

Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?

Za „vrahov“ cholesterolu sa považujú nenasýtené tuky, vláknina a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré je nutné zaradiť do stravy, aby sa znížilo množstvo lipidov.

Tabuľka potravín na zníženie cholesterolu

Celozrnné obilniny

Ovsené vločky, pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka

Ovocie, zelenina, bobuľové ovocie

Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky a maliny), avokádo, brokolica, mrkva a špenát

Ryby

Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď

Orechy a semená

Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, chia semienka a ľan

Strukoviny a iné bielkoviny

Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu

Rastlinné oleje

Olivový, kokosový a avokádový

Tekutiny

Zelený čaj

Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúčajú konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Je dôležité vyhnúť sa vareniu na grile, vyprážaniu na slnečnicovom oleji a vyprážaniu vo fritéze. Ak máte vysoký cholesterol, môžete jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam alebo snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.

Diéta pri vysokej hladine cholesterolu

Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa odmietnutie nasýtených tukov a trans-tukov, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:

  1. Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
  2. Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
  3. Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
  4. Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a kuchynské oleje).
  5. Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.

Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.

Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu

Deň

Raňajky

Desiata

Obed

Olovránt

Večera

Pondelok

Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a orechmi

Jablko

Pohánka s dusenou zeleninou

Mrkva s guacamole

Pečený losos so zeleninou

Utorok

Omeleta z vaječného bielka

Grapefruit

Kurací šalát s olivovým olejom

Vlašské orechy

Dusená zelenina s kuskusom a tofu

Streda

Toast s avokádom a paradajkami

Bobušové smoothie

Pečené kura so zeleninou

Bobuľové ovocie s jogurtom

Rybacia polievka so zeleninou

Štvrtok

Praženica so zeleninou

Citrusový ovocný šalát

Grilovaná ryba so zeleninou

Mini mrkvičky s hummusom

Pečené kuracie prsia s quinoa a zeleninou

Piatok

Ovsené otruby s bobuľovým ovocím

Vlačské orechy

Quinoa s dusenou zeleninou

Mandle a jablko

Dusené hovädzie mäso so zeleninou

Sobota

Špenátová omeleta

Mandle

Šalát s tuniakom a olivami

Avokádový toast

Ľahká kuracia polievka so zeleninou

Nedeľa

Sendvič so zeleninou a tofu

Bobuľové ovocie a jogurt

Pohánka s kuracím mäsom a zeleninou

Vlašské orechy

Dusená ryba so zeleninou na páre

Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu

Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.

1

Omeleta so zeleninou a avokádom

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
1

Ingrediencie

  • vajcia - 2 ks;
  • odstredené mlieko - 1 polievková lyžica;
  • akákoľvek čerstvá zelenina - ¼ šálky;
  • avokádo - ¼ ks;
  • zelenina a korenie (petržlen
  • bazalka a čierne korenie) - podľa chuti;
  • olivový olej - 1 čajová lyžička.
  1. V miske vyšľahajte vajíčka s mliekom do hladka.
  2. Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
  3. Zeleninu nakrájajte a pridajte do panvice, opečte do mäkka.
  4. Zeleninu zalejte vaječnou zmesou. Počkajte niekoľko sekúnd, kým omeleta stuhne.
  5. Omeletu otočte na druhú stranu a varte ešte niekoľko minút, kým sa vajíčka neuvaria.
  6. Omeletu preložte na tanier a ozdobte nakrájaným avokádom.
  7. Posypte čerstvými bylinkami a korením podľa chuti.
  8. Podávajte omeletu s celozrnnými výrobkami a čerstvou zeleninou.
2

Kuracie prsia so zeleninou

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
45 minút
Kcal na porciu
345
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie prsia - 2 ks;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • cibuľa - 1 ks;
  • cesnak - 2 strúčiky;
  • bulharská paprika (červená a žltá) - 2 ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • cuketa - 1 ks;
  • paradajková pasta - 1 polievková lyžica;
  • sušené bylinky (bazalka
  • oregano alebo rozmarín) - 1 čajová lyžička;
  • soľ a korenie - podľa chuti.
  1. Všetku zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
  2. Papriku nakrájajte na prúžky, mrkvu na kolieska, cuketu a cibuľu na polkolieska, cesnak nasekajte.
  3. Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
  4. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú priehľadné.
  5. Vložte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán dozlatista.
  6. Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a cuketu a opekajte spolu s kuracím mäsom cca 5-7 minút.
  7. Pridajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetky zložky rovnomerne nezmiešajú.
  8. Panvicu prikryjte pokrievkou a varte ďalších 10-15 minút, kým nebude kura úplne uvarené a zelenina mäkká.
  9. Kuracie prsia so zeleninou podávajte s celými zrnami (napríklad quinoa alebo pohánka) alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
3

Zelený šalát s vlašskými orechmi

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Príprava
5 minút
Varenie
15 minút
Celkový čas
20 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
1

Ingrediencie

  • čerstvý špenát alebo šalát - 50 g;
  • malá uhorka - 1 ks;
  • paradajka - 1 ks;
  • červená cibuľa - ½ ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • vlašské orechy - ¼ šálky;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • citrónová šťava - 1 polievková lyžica;
  • soľ a čerstvo mleté ​​​​čierne korenie - podľa chuti.
  1. Zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
  2. Pripravte si všetky suroviny: natrhajte špenát a šalát, nakrájajte paradajku, uhorku, cibuľu, nastrúhajte mrkvu, nasekájte orechy.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte špenát alebo šalát, uhorku, paradajku, cibuľu a nastrúhanú mrkvu.
  4. Šalát posypte nasekanými vlašskými orechmi.
  5. V samostatnej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie na prípravu omáčky.
  6. Šalát pred podávaním prelejte dresingom a jemne premiešajte.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo rozpúšťa cholesterol v cievach?

LDL cholesterol sa môže hromadiť na stenách ciev a prispievať k rozvoju aterosklerózy. Látky a faktory, ktoré pomáhajú rozpúšťať cholesterol v cievach:

  • vysoká hladina „dobrého“ cholesterolu. HDL transportuje prebytočný cholesterol z tkanív a vracia ho do pečene na spracovanie a odstránenie z tela;
  • omega-3 mastné kyseliny (nachádzajú sa v lososovi, sardinkách, treske, ľanových semienkach a orechoch). Môžu pomôcť znížiť cholesterol a zápal v krvných cievach;
  • antioxidanty (vitamíny C a E, koenzým Q10). Chránia cievy pred oxidačným stresom, ktorý môže prispieť k hromadeniu cholesterolu;
  • stráviteľná vláknina. Pomáha „viazať“ cholesterol v potravinách a odstraňovať ho z tela.

Fytosteroly sú taktiež užitočné rastlinné zložky, ktoré môžu blokovať vstrebávanie cholesterolu v črevách a podporovať jeho odstraňovanie z tela. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, orechoch, semenách a niektorých druhoch zeleniny.

2. Ako vyzerá cholesterol?

To, ako vyzerá cholesterol, nie je možné, pretože je to bezfarebná a beztvará látka. V ľudskom tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov — komplexných štruktúr, ktoré obsahujú cholesterol a rôzne druhy lipidov (tukov).

Hladinu cholesterolu je možné zistiť iba pomocou testov na cholesterol. Mladým ľuďom nad 20 rokov sa odporúča absolvovať test každých päť rokov. Mužom vo veku 45 až 65 rokov a ženám vo veku 55 až 65 rokov sa odporúča kontrolovať hladinu cholesterolu raz za 1 až 2 roky.

3. Čo si môžete dať do čaju pri zvýšenom cholesterole?

Pri vysokej hladine lipidov sa odporúča vyhnúť sa pridávaniu sladkej smotany, cukru, sladkých sirupov do čaju a kávy. Do čaju s vysokým cholesterolom si môžete dať:

  • citrusové plody (bohaté na pektín). Do čaju môžete vytlačiť trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy;
  • zázvor. Zázvor má antioxidačné vlastnosti, môže sa pridávať do čaju v suchej alebo čerstvej forme;
  • mäta. Podporuje trávenie a môže pomôcť znížiť cholesterol.

Čaj sa dá ochutiť aj škoricou tak, že do nápoja nasypete niekoľko štipiek a pred pitím premiešate. Namiesto cukru môžete použiť med alebo sladidlo.

K horúcim nápojom si môžete vziať horkú čokoládu (s obsahom kakaa viac ako 70%) alebo orechy (mandle, vlašské orechy alebo lieskové orechy). Ovocie a sušené ovocie sú tiež zdravou alternatívou sladkostí, pretože obsahujú živiny a vlákninu. Pri príprave domácich dezertov treba použiť celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, prírodné sladidlá a stéviu.

4. Ako znížiť hladinu cholesterolu ľudovými prostriedkami?

Znižovanie cholesterolu ľudovými prostriedkami je nemožné bez úpravy životného štýlu, dodržiavania diéty a užívania liekov. Metódy zníženia cholesterolu v domácich podmienkach:

  • cesnak. Odporúča sa použiť 1 alebo 2 strúčiky cesnaku denne. Cesnak môže mierne znížiť cholesterol, ale len na krátke obdobie;
  • omega-3 mastné kyseliny. Môžu sa konzumovať vo forme produktov vrátane tučných rýb v strave alebo v kapsulách (po konzultácií s lekárom);
  • ľanové semienka. Bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Mleté ľanové semienka môžete pridať do jogurtu, kaše alebo smoothies. Odporúča sa používať 1 alebo 2 polievkové lyžice mletého ľanového semena denne;
  • zelený čaj. Môžete vypiť 2 alebo 3 šálky zeleného čaju denne.

Vláknina, ktorá sa nachádza v zelenine, ovocí, orechoch a celých zrnách, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Je dôležité zvýšiť spotrebu vlákniny, vrátane jej dennej stravy.

5. Aké potraviny ničia cholesterol?

Cholesterol sa „bojí“ strukovín (fazuľa, sója, hrach, cícer a šošovica), ktoré sú bohaté na stanoly, steroly, rozpustnú vlákninu, bielkoviny a fytochemikálie. Strukoviny vďaka svojmu zloženiu „viažu“ cholesterol a pomáhajú ho odstraňovať z tela, majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú chrániť cievy pred poškodením a zápalom.

6. Aké potraviny absolútne nemožno konzumovať s vysokým cholesterolom?

Na normalizáciu lipidového profilu je dôležité vzdať sa sladkých sýtených nápojov, džúsov, smoothies a koktailov.

Produkty, ktoré sú absolútne zakázané pri vysokom cholesterole

Kategória produktu

Príklady produktov

Mastné mäso a mäsové výrobky

Hovädzie, bravčové, klobásy a párky

Hotové potravinárske výrobky

Keksy, čipsy, občerstvenie

Tučné mliečne výrobky

Smotana, maslo, syry s vysokým obsahom tuku

Cukrovinky

Koláče, sušienky

Mastné omáčky

Majonéza

Vnútornosti

Pečeň, obličky, srdce a pľúca

Mastné morské plody

Krevety, ustrice, chobotnice

Výrobky s vysokým obsahom cukru

Cukríky, čokoláda a dezérty

Medzi potraviny zvyšujúce cholesterol patrí aj rýchle občerstvenie (pizza, hamburgery a hranolky). Cholesterol vo vajciach je obsiahnutý v malom množstve, takže môžu používať, ale je lepšie dať prednosť bielkovinám namiesto žĺtkov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Cholesterol: norma, príčiny zvýšenia a spôsoby zníženia
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Olesia pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Existujú potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a čistia cievy? Ak áno, ktoré sú to?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi potraviny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a čistia cievy, patria olivový olej, ryby, ovocie a zelenina, orechy a semienka, zelený čaj, cibuľa a cesnak a taktiež celozrnné výrobky. Obsahujú špecifické zlúčeniny, ktoré dokážu zvýšiť hladinu dobrého a znížiť hladinu zlého cholesterolu, podporujú zdravie ciev.
Sofiia pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Prišla som ku kardiológovi kvôli bolesti na hrudi a opuchnutiu nôh. Po vyšetrení mi bol predpísaný krvný test na cholesterol. Ukázalo sa, že je zvýšený. Držím diétu a užívam lieky, ale chcela by som sa ešte opýtať, aké bylinky znižujú cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi bylinky a koreniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, patrí petržlen, kurkuma, mäta a cesnak. Je dôležité mať na pamäti, že pred použitím akýchkoľvek bylín na zníženie cholesterolu by ste sa mali poradiť s lekárom o individuálnych výživových odporúčaniach.
Adriana pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Prosím, aké sú produkty, ktoré odstraňujú cholesterol z tela. Budem veľmi vďačná za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň. Zelenina a ovocie bohaté na rozpustnú vlákninu, ako sú jablká, hrušky, mrkva a brokolica, pomôžu odstrániť cholesterol. Omega-3 mastné kyseliny, pohánka a zelený čaj sú tiež užitočné.
Mária pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Plánoval som sa vzdať všetkých sladkých jedál, keď som videl výsledky môjho lipidového profilu, ale nemôžem. Povedzte mi, môžem konzumovať med, keď mám vysoký cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri vysokej hladine cholesterolu môžete mierne konzumovať med. Aj keď med obsahuje malé množstvo cukru, je prospešný vďaka prítomnosti živín, antioxidantov a fytonutrientov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie srdca.
Nora pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Včera mi prišli výsledky testov, ktoré odhalili vysoký cholesterol. Čo mám robiť? Ako mám teraz ďalej postupovať? Je vhodná okamžitá diéta bez mastných jedál a prestať jesť vyprážané mäso?
Odpovedať
Dobré deň. Potrebujete konzultáciu s praktickým lekárom alebo kardiológom, aby sa zvolila vhodná diéta. Odmietnutie mäsa vyprážaného na oleji nepomôže, pretože je potrebné prijať opatrenia na zníženie cholesterolu, a nie len zastaviť jeho zvyšovanie.
Viera pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Vysoký cholesterol: čo to znamená? Čo mám teraz robiť, musím sa poradiť s lekárom?
Odpovedať
Dobrý deň. Vysoký cholesterol znamená, že koncentrácia cholesterolu v krvi prekračuje normálne hodnoty. Môže to byť spôsobené poruchami metabolizmu lipidov alebo dysfunkciou pečene. Ak máte vysoký cholesterol, musíte sa poradiť s praktickým lekárom alebo kardiológom.
Petra pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem jesť kyslé uhorky pri vysokom cholesterole? Keďže mám vysokú hladinu cholesterolu, snažím sa držať diétu, ale uhoriek sa neviem vzdať.
Odpovedať
Dobrý deň. Kyslé uhorky majú väčšinou nízky obsah cholesterolu, preto ich možno zaradiť do jedálnička pri zvýšenom cholesterole. Treba si však uvedomiť, že kyslé uhorky môžu obsahovať veľké množstvo soli, čo nemusí byť žiaduce pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo problémami s obličkami.
Gabriela pred 9 mesiacmi
Dobrý večer. Bola som u kardiológa, ktorý ma poslal na vyštrenie cholesterolu. Po vyšetrení mi bolo povedané: nízkohustotný lipoproteín cholesterol, beta-lipoproteín. Čo to je?
Odpovedať
Dobrý večer. Beta-lipoproteíny sú formy cholesterolu, ktoré sa prenášajú krvou lipoproteínmi s nízkou hustotou. Od ostatných foriem cholesterolu sa líšia svojou hustotou a veľkosťou častíc. Môžu prenikať cez steny tepien a prispievať k tvorbe tukových usadenín, čo môže viesť k zúženiu tepien a zhoršenému prietoku krvi.
Andrej pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Mám genetickú predispozíciu na vysoký celkový cholesterol. Chcem to mať pod kontrolou, preto absolvujem vyšetrenie každý rok. Ktorá zelenina a ovocie znižujú hladinu cholesterolu?
Odpovedať
Dobrý deň. Zelenina a ovocie, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, sú jablká, pomaranče, grapefruity, čučoriedky, špenát, brokolica a mrkva. Tieto produkty sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré pomôžu zlepšiť zdravie srdca a normalizovať lipidový profil.
Róbert pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Každý rok absolvujem lekárske vyšetrenie a predtým bolo podľa testov všetko v poriadku. Ale tentokrát bol cholesterol vysoký. Povedzte mi, čo naznačuje vysoký cholesterol?
Odpovedať
Dobrý deň. Vysoká hladina cholesterolu v krvi môže naznačovať na porušenie metabolizmu lipidov v tele a na zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza. Cholesterol môže viesť k tvorbe tukových usadenín na stenách tepien, zhoršeniu prietoku krvi a zvýšenému riziku srdcového infarktu a mozgovej príhody.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.