Čo je to cholesterol?
Cholesterol je voskovitá látka patriaca do triedy tukov (lipidov). Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, kôre nadobličiek a pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.
Funkcie cholesterolu | |
Funkcia | Charakteristika |
Produkcia hormónov | Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón). |
Štrukturálna funkcia | Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu. |
Syntéza vitamínu D | Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v koži pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, ako aj pre zdravie kostí a imunitného systému. |
Trávenie | Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu. |
Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.
Existuje zlý cholesterol?
Cholesterol sa delí na typy v závislosti od ich vlastností a úlohy v organizme. Druhy cholesterolu:
- lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
- lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je to „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
- triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa v tele ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.
Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ na hodnotenie rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Norma cholesterolu u žien a mužov
Norma cholesterolu sa môže meniť v závislosti od pohlavia, veku, rodinnej a osobnej anamnézy (prítomnosť chronických ochorení a hladiny cukru v krvi).
Norma cholesterolu v krvi u mužov | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Zvyčajne sa cholesterol u mužov zvyšuje po 45 rokoch a u žien po 55 rokoch. Zvýšenie hladiny lipidov je spojené so zmenami v hormonálnom pozadí.
Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,55 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,30 | Menej ako 3,99 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Bežne sa celkový cholesterol zvyšuje v 2.-3. trimestri tehotenstva až o 50 %, keďže telo využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Hladina cholesterolu sa normalizuje do mesiaca po narodení dieťaťa.
Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?
Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od jednotlivých faktorov: prítomnosť iných ochorení (napríklad cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.
Príčiny vysokého cholesterolu
Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:
- nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
- obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
- nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
- fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu cievnych stien tepien, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
- chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
- cukrovka 2. typu. Keď je cukru príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
- menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
- ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). Na pozadí ochorenia dochádza k zlyhaniu fungovania orgánu, ktorý ho znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
- časté požívanie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
- ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.
Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť cholesterol. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie štítnej žľazy (pankreatitída).
Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) a cholesterol môžu súvisieť. Vo french-presse, tureckej káve a espresso sa nepoužíva filter, takže olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) presakujú do šálky a zvyšujú hladinu LDL.
Príznaky vysokého cholesterolu
Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:
- tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
- bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
- dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas zaťaženia;
- šedo-biele krúžky okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.
Zhoršenie tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.
Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, pri ktorých už pri podozrení je potrebná konzultácia s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:
- ateroskleróza;
- ischemická choroba srdca;
- cievna mozgová príhoda;
- ochorenia karotických a periférnych artérií;
- periférne arteriálne ochorenie;
- hypertenzia.
Cholesterol môže súvisieť aj s rozvojom ochorenia žlčových kameňov, cirhózy pečene a chronických zápalových stavov. Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.
Ako znížiť hladinu cholesterolu?
Znížiť hladinu lipidov v krvi môžete úpravou životosprávy a užívaním liekov. Spôsoby, ako znížiť hladinu cholesterolu:
- Vyhnite sa pitiu alkoholických nápojov.
- Znížte telesnú hmotnosť.
- Vzdajte sa fajčenia.
Je tiež dôležité zvýšiť fyzickú aktivitu a cvičiť aspoň 150 minút týždenne. Do tréningového programu môžete zaradiť cviky na posilnenie svalov, rýchlu chôdzu, plávanie a jazdu na bicykli.
Pre vysokú hladinu lipidov môže kardiológ alebo gastroenterológ predpísať lieky. Medikamentózna liečba vysokého cholesterolu:
- statíny. Blokujú látku, ktorú pečeň potrebuje na produkciu cholesterolu;
- inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi v dôsledku obmedzenia absorpcie lipidov získaných z potravy tenkým črevom;
- kyselina bempedová. Znižuje množstvo cholesterolu vstupujúceho do krvného obehu z potravy;
- živice, ktoré viažu žlčové kyseliny. Lieky nepriamo znižujú cholesterol tým, že „nútia“ pečeň využívať nadbytočné lipidy na produkciu väčšieho množstva žlčových kyselín;
- inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL cholesterolu;
- fibráty. Znižujú produkciu lipoproteínového cholesterolu s veľmi nízkou hustotou v pečeni a urýchľujú odstraňovanie triglyceridov z krvi;
- niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL cholesterol.
Doplnky omega-3 mastných kyselín môžu tiež pomôcť znížiť triglyceridy. Druh lieku a jeho dávkovanie určuje lekár v závislosti od hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.
Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?
Za „vrahov“ cholesterolu sa považujú nenasýtené tuky, vláknina a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré je nutné zaradiť do stravy, aby sa znížilo množstvo lipidov.
Tabuľka potravín na zníženie cholesterolu | |
Celozrnné obilniny | Ovsené vločky, pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka |
Ovocie, zelenina, bobuľové ovocie | Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky a maliny), avokádo, brokolica, mrkva a špenát |
Ryby | Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď |
Orechy a semená | Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, chia semienka a ľan |
Strukoviny a iné bielkoviny | Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu |
Rastlinné oleje | Olivový, kokosový a avokádový |
Tekutiny | Zelený čaj |
Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúčajú konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Je dôležité vyhnúť sa vareniu na grile, vyprážaniu na slnečnicovom oleji a vyprážaniu vo fritéze. Ak máte vysoký cholesterol, môžete jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam alebo snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.
Diéta pri vysokej hladine cholesterolu
Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa odmietnutie nasýtených tukov a trans-tukov, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:
- Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
- Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
- Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
- Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a kuchynské oleje).
- Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.
Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu | |||||
Deň | Raňajky | Desiata | Obed | Olovránt | Večera |
Pondelok | Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a orechmi | Jablko | Pohánka s dusenou zeleninou | Mrkva s guacamole | Pečený losos so zeleninou |
Utorok | Omeleta z vaječného bielka | Grapefruit | Kurací šalát s olivovým olejom | Vlašské orechy | Dusená zelenina s kuskusom a tofu |
Streda | Toast s avokádom a paradajkami | Bobušové smoothie | Pečené kura so zeleninou | Bobuľové ovocie s jogurtom | Rybacia polievka so zeleninou |
Štvrtok | Praženica so zeleninou | Citrusový ovocný šalát | Grilovaná ryba so zeleninou | Mini mrkvičky s hummusom | Pečené kuracie prsia s quinoa a zeleninou |
Piatok | Ovsené otruby s bobuľovým ovocím | Vlačské orechy | Quinoa s dusenou zeleninou | Mandle a jablko | Dusené hovädzie mäso so zeleninou |
Sobota | Špenátová omeleta | Mandle | Šalát s tuniakom a olivami | Avokádový toast | Ľahká kuracia polievka so zeleninou |
Nedeľa | Sendvič so zeleninou a tofu | Bobuľové ovocie a jogurt | Pohánka s kuracím mäsom a zeleninou | Vlašské orechy | Dusená ryba so zeleninou na páre |
Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu
Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.
Omeleta so zeleninou a avokádom
Ingrediencie
- vajcia - 2 ks;
- odstredené mlieko - 1 polievková lyžica;
- akákoľvek čerstvá zelenina - ¼ šálky;
- avokádo - ¼ ks;
- zelenina a korenie (petržlen
- bazalka a čierne korenie) - podľa chuti;
- olivový olej - 1 čajová lyžička.
- V miske vyšľahajte vajíčka s mliekom do hladka.
- Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
- Zeleninu nakrájajte a pridajte do panvice, opečte do mäkka.
- Zeleninu zalejte vaječnou zmesou. Počkajte niekoľko sekúnd, kým omeleta stuhne.
- Omeletu otočte na druhú stranu a varte ešte niekoľko minút, kým sa vajíčka neuvaria.
- Omeletu preložte na tanier a ozdobte nakrájaným avokádom.
- Posypte čerstvými bylinkami a korením podľa chuti.
- Podávajte omeletu s celozrnnými výrobkami a čerstvou zeleninou.
Kuracie prsia so zeleninou
Ingrediencie
- kuracie prsia - 2 ks;
- olivový olej - 1 polievková lyžica;
- cibuľa - 1 ks;
- cesnak - 2 strúčiky;
- bulharská paprika (červená a žltá) - 2 ks;
- mrkva - 1 ks;
- cuketa - 1 ks;
- paradajková pasta - 1 polievková lyžica;
- sušené bylinky (bazalka
- oregano alebo rozmarín) - 1 čajová lyžička;
- soľ a korenie - podľa chuti.
- Všetku zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
- Papriku nakrájajte na prúžky, mrkvu na kolieska, cuketu a cibuľu na polkolieska, cesnak nasekajte.
- Zohrejte olivový olej v panvici na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú priehľadné.
- Vložte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán dozlatista.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a cuketu a opekajte spolu s kuracím mäsom cca 5-7 minút.
- Pridajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, soľ a korenie. Miešajte, kým sa všetky zložky rovnomerne nezmiešajú.
- Panvicu prikryjte pokrievkou a varte ďalších 10-15 minút, kým nebude kura úplne uvarené a zelenina mäkká.
- Kuracie prsia so zeleninou podávajte s celými zrnami (napríklad quinoa alebo pohánka) alebo čerstvým zeleninovým šalátom.
Zelený šalát s vlašskými orechmi
Ingrediencie
- čerstvý špenát alebo šalát - 50 g;
- malá uhorka - 1 ks;
- paradajka - 1 ks;
- červená cibuľa - ½ ks;
- mrkva - 1 ks;
- vlašské orechy - ¼ šálky;
- olivový olej - 2 polievkové lyžice;
- citrónová šťava - 1 polievková lyžica;
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie - podľa chuti.
- Zeleninu umyte pod tečúcou vodou.
- Pripravte si všetky suroviny: natrhajte špenát a šalát, nakrájajte paradajku, uhorku, cibuľu, nastrúhajte mrkvu, nasekájte orechy.
- Vo veľkej mise zmiešajte špenát alebo šalát, uhorku, paradajku, cibuľu a nastrúhanú mrkvu.
- Šalát posypte nasekanými vlašskými orechmi.
- V samostatnej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie na prípravu omáčky.
- Šalát pred podávaním prelejte dresingom a jemne premiešajte.
Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave
Časté otázky
LDL cholesterol sa môže hromadiť na stenách ciev a prispievať k rozvoju aterosklerózy. Látky a faktory, ktoré pomáhajú rozpúšťať cholesterol v cievach:
- vysoká hladina „dobrého“ cholesterolu. HDL transportuje prebytočný cholesterol z tkanív a vracia ho do pečene na spracovanie a odstránenie z tela;
- omega-3 mastné kyseliny (nachádzajú sa v lososovi, sardinkách, treske, ľanových semienkach a orechoch). Môžu pomôcť znížiť cholesterol a zápal v krvných cievach;
- antioxidanty (vitamíny C a E, koenzým Q10). Chránia cievy pred oxidačným stresom, ktorý môže prispieť k hromadeniu cholesterolu;
- stráviteľná vláknina. Pomáha „viazať“ cholesterol v potravinách a odstraňovať ho z tela.
Fytosteroly sú taktiež užitočné rastlinné zložky, ktoré môžu blokovať vstrebávanie cholesterolu v črevách a podporovať jeho odstraňovanie z tela. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, orechoch, semenách a niektorých druhoch zeleniny.
To, ako vyzerá cholesterol, nie je možné, pretože je to bezfarebná a beztvará látka. V ľudskom tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov — komplexných štruktúr, ktoré obsahujú cholesterol a rôzne druhy lipidov (tukov).
Hladinu cholesterolu je možné zistiť iba pomocou testov na cholesterol. Mladým ľuďom nad 20 rokov sa odporúča absolvovať test každých päť rokov. Mužom vo veku 45 až 65 rokov a ženám vo veku 55 až 65 rokov sa odporúča kontrolovať hladinu cholesterolu raz za 1 až 2 roky.
Pri vysokej hladine lipidov sa odporúča vyhnúť sa pridávaniu sladkej smotany, cukru, sladkých sirupov do čaju a kávy. Do čaju s vysokým cholesterolom si môžete dať:
- citrusové plody (bohaté na pektín). Do čaju môžete vytlačiť trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy;
- zázvor. Zázvor má antioxidačné vlastnosti, môže sa pridávať do čaju v suchej alebo čerstvej forme;
- mäta. Podporuje trávenie a môže pomôcť znížiť cholesterol.
Čaj sa dá ochutiť aj škoricou tak, že do nápoja nasypete niekoľko štipiek a pred pitím premiešate. Namiesto cukru môžete použiť med alebo sladidlo.
K horúcim nápojom si môžete vziať horkú čokoládu (s obsahom kakaa viac ako 70%) alebo orechy (mandle, vlašské orechy alebo lieskové orechy). Ovocie a sušené ovocie sú tiež zdravou alternatívou sladkostí, pretože obsahujú živiny a vlákninu. Pri príprave domácich dezertov treba použiť celozrnné výrobky, nízkotučné mliečne výrobky, prírodné sladidlá a stéviu.
Znižovanie cholesterolu ľudovými prostriedkami je nemožné bez úpravy životného štýlu, dodržiavania diéty a užívania liekov. Metódy zníženia cholesterolu v domácich podmienkach:
- cesnak. Odporúča sa použiť 1 alebo 2 strúčiky cesnaku denne. Cesnak môže mierne znížiť cholesterol, ale len na krátke obdobie;
- omega-3 mastné kyseliny. Môžu sa konzumovať vo forme produktov vrátane tučných rýb v strave alebo v kapsulách (po konzultácií s lekárom);
- ľanové semienka. Bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Mleté ľanové semienka môžete pridať do jogurtu, kaše alebo smoothies. Odporúča sa používať 1 alebo 2 polievkové lyžice mletého ľanového semena denne;
- zelený čaj. Môžete vypiť 2 alebo 3 šálky zeleného čaju denne.
Vláknina, ktorá sa nachádza v zelenine, ovocí, orechoch a celých zrnách, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Je dôležité zvýšiť spotrebu vlákniny, vrátane jej dennej stravy.
Cholesterol sa „bojí“ strukovín (fazuľa, sója, hrach, cícer a šošovica), ktoré sú bohaté na stanoly, steroly, rozpustnú vlákninu, bielkoviny a fytochemikálie. Strukoviny vďaka svojmu zloženiu „viažu“ cholesterol a pomáhajú ho odstraňovať z tela, majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú chrániť cievy pred poškodením a zápalom.
Na normalizáciu lipidového profilu je dôležité vzdať sa sladkých sýtených nápojov, džúsov, smoothies a koktailov.
Produkty, ktoré sú absolútne zakázané pri vysokom cholesterole | |
Kategória produktu | Príklady produktov |
Mastné mäso a mäsové výrobky | Hovädzie, bravčové, klobásy a párky |
Hotové potravinárske výrobky | Keksy, čipsy, občerstvenie |
Tučné mliečne výrobky | Smotana, maslo, syry s vysokým obsahom tuku |
Cukrovinky | Koláče, sušienky |
Mastné omáčky | Majonéza |
Vnútornosti | Pečeň, obličky, srdce a pľúca |
Mastné morské plody | Krevety, ustrice, chobotnice |
Výrobky s vysokým obsahom cukru | Cukríky, čokoláda a dezérty |
Medzi potraviny zvyšujúce cholesterol patrí aj rýchle občerstvenie (pizza, hamburgery a hranolky). Cholesterol vo vajciach je obsiahnutý v malom množstve, takže môžu používať, ale je lepšie dať prednosť bielkovinám namiesto žĺtkov.