Celkový cholesterol sa meria krvným testom podľa troch typov lipoproteínov: LDL alebo lipoproteíny s nízkou hustotou („zlý“ cholesterol), HDL alebo lipoproteíny s vysokou hustotou („dobrý“ cholesterol) a triglyceridy. Podľa štatistík je vysoká hladina cholesterolu príčinou 2,6 milióna úmrtí a 29,7 milióna prípadov invalidity. V medicínskom centre Doktorpro Bratislava je možné absolvovať vyšetrenie na stanovenie hladiny cholesterolu v krvi s cieľom vypracovania individuálneho plánu úpravy hladiny cholesterolu.
Čo je to cholesterol?
Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov. Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, v kôre nadobličiek a v pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.
Funkcie cholesterolu | |
Funkcia | Charakteristika |
Produkcia hormónov | Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón). |
Štrukturálna funkcia | Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu. |
Syntéza vitamínu D | Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v pokožke pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, pre zdravé kosti a zdravý imunitný systém. |
Trávenie | Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu. |
Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.
Existuje zlý cholesterol?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení v Doktorpro? Spýtajte sa!
Cholesterol sa delí na rôzne typy v závislosti od jeho vlastností a úloh v organizme. Druhy cholesterolu:
- lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
- lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
- triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.
Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ vzniku rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Správne hodnoty hladiny cholesterolu u žien a mužov
Správná hladina cholesterolu sa líši v závislosti od pohlavia a veku. Vo všeobecnosti sa hladina cholesterolu v dôsledku hormonálnych zmien zvyšuje u mužov po 45. roku života a u žien po 55. roku.
Normy a odchýlky hladiny cholesterolu | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmol/l) |
20-29 rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 5,18 Vysoký > 6,2 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,55 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 3,37 Vysoký > 4,1 | Nízky < 0,4 Normálny < 1,7 Vysoký > 2,3 |
30-39 rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 5,59 Vysoký > 6,2 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,30 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 3,99 Vysoký > 4,1 | Nízky < 0,4 Normálny < 1,7 Vysoký > 2,3 |
40-49 rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 5,80 Vysoký > 6,2 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,30 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 4,14 Vysoký > 4,9 | Nízky < 0,4 Normálny < 1,88 Vysoký > 2,3 |
50-59 rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 6,18 Vysoký > 6,5 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,30 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 4,90 Vysoký > 5,1 | Nízky < 0,4 Normálny < 2,26 Vysoký > 2,3 |
60-69 rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 6,41 Vysoký > 6,8 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,30 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 5,18 Vysoký > 5,3 | Nízky < 0,4 Normálny < 2,53 Vysoký > 2,8 |
70+ rokov | Nízky < 3,2 Normálny < 6,63 Vysoký > 7,0 | Nízky < 1,0 Normálny > 1,30 Vysoký > 1,68 | Nízky < 1,0 Normálny < 5,40 Vysoký > 5,5 | Nízky < 0,4 Normálny < 2,82 Vysoký > 3,0 |
Hladina celkového cholesterolu (s-cholesterolu) sa zvyčajne zvyšuje až o 50 % po prvom trimestri tehotenstva, pretože telo využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Po pôrode sa hodnoty zvyčajne vrátia do normálu do jedného mesiaca.
Norma cholesterolu v krvi u mužov
Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku
Príčiny nízkej hladiny cholesterolu
Hypolipidémia (nízka hladina cholesterolu) môže súvisieť s nesprávnou stravou, sedavým spôsobom života, dedičnými faktormi, chronickými ochoreniami a škodlivými návykmi. Príčiny nízkej hladiny cholesterolu môžu byť:
- genetické poruchy (Tangierova choroba, deficit apolipoproteínu A1, familiárna kombinovaná hyperlipidémia);
- malabsorpčný syndróm (porucha vstrebávania živín v tenkom čreve);
- endokrinné poruchy (hypertyreóza, cukrovka);
- anémia (nízky počet červených krviniek v krvi);
- ochorenia pečene (cirhóza, hepatitída).
K zníženiu lipidových hodnôt môže viesť aj závažné ochorenie alebo úraz, pri ktorých organizmus spúšťa katabolizmus (proces spotreby tukových a bielkovinových zásob) na udržanie životných funkcií a zvládnutie patologického stavu. K hypolipidémii môžu prispievať aj fajčenie a niektoré lieky – napr. beta-blokátory, tiazidové diuretiká, androgény, progestagény a anabolické steroidy.
Prejavy nízkej hladiny cholesterolu
Nízka hladina cholesterolu môže viesť k hormonálnej nerovnováhe (narušeniu tvorby estrogénu, testosterónu a kortizolu), oslabenému imunitnému systému a neurologickým komplikáciám. Medzi príznaky nízkej hladiny cholesterolu patria:
- únava a malátnosť aj po dostatočnom odpočinku;
- závraty, zmätenosť, výpadky pamäti alebo problémy so sústredením;
- výkyvy nálad, podráždenosť, depresia.
Pri poškodení nervov sa môžu objaviť aj pocity mravčenia, necitlivosti alebo bolesti v končatinách. Pri hypolipidémii sa v dôsledku hormonálnych porúch môžu vyskytnúť aj problémy s reprodukčnou funkciou (u žien: nepravidelný menštruačný cyklus alebo problémy s plodnosťou, u mužov: znížené libido a poruchy potencie).
Ako zvýšiť hladinu cholesterolu?
Za nízky cholesterol sa považuje celkový cholesterol pod 3,1 mmol/l a LDL pod 1,3 mmol/l. Spôsoby, ako zvýšiť hladinu cholesterolu:
- pravidelný aeróbny pohyb (tzv.aeróbne kardio cvičenia - nútia srdce a pľúca pracovať intenzívnejšie,
- zníženie hmotnosti a obvodu pása – výskumy ukazujú, že pri každom úbytku 1 kg sa hladina HDL (dobrého cholesterolu) zvyšuje o 0,01 mmol/l,
- prestať fajčiť – to môže zvýšiť hladinu HDL až o 10 %.
Na ustálenie hladiny cholesterolu je vhodné konzumovať potraviny bohaté na nenasýtené mastné kyseliny (mastné ryby, rastlinné oleje, orechy) a rozpustnú vlákninu (jablká, ovsené vločky, strukoviny). Zvýšiť hladinu cholesterolu sa dá pomocou potravín obsahujúcich cholesterol (vaječné žĺtky, tučné mliečne výrobky, vnútornosti), avšak v primeranom množstve. Aj červené víno v malom množstve môže prispieť k zlepšeniu lipidového profilu.
Príčiny vysokého cholesterolu
Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:
- nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
- obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
- nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
- fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu stien ciev, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
- chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
- cukrovka 2. typu. Keď je cukru v organizme príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
- menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
- ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). V dôsledku ochorenia dochádza k zlyhávaniu orgánu, čo znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
- časté pitie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" pečene a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
- ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, k zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.
Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť hladinu cholesterolu. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie pankreasu (pankreatitída).
Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) môže negatívne vplývať na hladinu cholesterolu. Pri spôsobe prípravy kávy (french-press, turecká káva, espresso) kde sa nepoužíva filter, sa olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) dostávajú do nápoja čím zvyšujú hladinu LDL.
Príznaky vysokého cholesterolu
Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:
- tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
- bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
- dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas záťaže;
- sivobiele kruhy okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.
Zhoršenie stavu tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.
Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, čo si vyžaduje konzultáciu s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:
- ateroskleróza;
- ischemická choroba srdca;
- cievna mozgová príhoda;
- ochorenia karotických a periférnych artérií;
- periférne arteriálne ochorenie;
- hypertenzia.
Vysoký cholesterol môže súvisieť aj s progresiou iných ochorení (tvorba žlčových kameňov, cirhóza pečene a chronické zápalové stavy). Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.
Ako znížiť hladinu cholesterolu?
Hladina cholesterolu sa považuje za vysokú pri hladine celkového cholesterolu nad 5 mmol/l, a LDL – nad 3 mmol/l. Metódy zníženia vysokej hladiny cholesterolu:
- úprava stravy (zníženie príjmu nasýtených tukov, vylúčenie transmastných kyselín, zvýšenie príjmu potravín bohatých na rozpustnú vlákninu a omega-3 mastné kyseliny);
- zvýšenie fyzickej aktivity (rýchla chôdza, chodenie po schodoch a skákanie, cvičenie jogy alebo pilatesu);
- zníženie telesnej hmotnosti (výskumy ukazujú, že strata 5–10 % pôvodnej váhy výrazne znižuje celkový cholesterol, LDL a triglyceridy, najmä u mužov).
Na normalizáciu lipidových hodnôt sa odporúča prestať fajčiť. Nikotín a splodiny fajčenia poškodzujú cievy, čo podporuje ukladanie LDL na ich stenách a sťažuje jeho vylučovanie. Obmedzenie konzumácie alkoholu rovnako znižuje cholesterol vďaka účinnejšiemu vylučovaniu LDL pečeňou, úbytku hmotnosti a zníženiu krvného tlaku.
Hladinu cholesterolu je možné znížiť aj pomocou liekov. Vyžaduje si to ale konzultáciu s lekárom. Liečba zvýšenej hladiny cholesterolu môže zahŕňať:
- Statíny. Blokujú enzým HMG-CoA reduktázu, ktorý je kľúčový pri tvorbe cholesterolu v pečeni;
- Inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi znížením vstrebávania tukov v tenkom čreve;
- Bempedoovú kyselinu. Znižuje množstvo LDL cholesterolu, ktorý sa do krvi dostáva z potravy;
- Živice viažuce žlčové kyseliny. Tieto lieky nepriamo znižujú hladinu cholesterolu tým, že „nútia“ pečeň využívať prebytočné lipidy na tvorbu väčšieho množstva žlčových kyselín;
- Inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL;
- Fibráty. Znižujú tvorbu lipoproteínov veľmi nízkej hustoty v pečeni a urýchľujú odbúravanie triglyceridov z krvi;
- Niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL.
Doplnky s omega-3 mastnými kyselinami môžu taktiež pomôcť znížiť hladinu triglyceridov.
Typ lieku a jeho dávkovanie určuje lekár podľa hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.
Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?
Hlavnou metódou normalizácie hladiny lipidov v krvi je dodržiavanie diéty na zníženie cholesterolu (zvýšenie konzumácie nenasýtených tukov, vlákniny a nízkotučných mliečnych výrobkov). Pri korekcii stravy na zníženie cholesterolu je tiež potrebné znížiť príjem soli na 2300 miligramov denne (približne jedna čajová lyžička soli) a obmedziť konzumáciu alkoholu (muži maximálne 2 porcie denne a ženy jednu).
Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu | |
Celozrnné obilniny | Ovos, ovsené a pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka, hnedá ryža |
Zelenina | Avokádo, brokolica, špenát, kapusta, ružičkový kel, mrkva |
Ovocie a bobuľoviny | Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľoviny (hrozno, jahody, čučoriedky a maliny) |
Ryby | Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď, pstruh, halibut |
Orechy a semená | Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, arašidy, chia a ľanové semená |
Strukoviny a iné bielkoviny | Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu |
Rastlinné oleje | Olivový, kokosový a avokádový, repkový, šafránový olej |
Tekutiny | Zelený čaj, sójové mlieko, červené víno (v umiernených množstvách) |
Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu
Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúča konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Dôležité je vyhnúť sa grilovaniu, vyprážaniu a fritovaniu. Pri hypercholesterolémii je možné jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam a snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.
Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?
Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od iných faktorov: prítomnosť ochorení (napr. cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.
Diéta pri vysokej hladine cholesterolu
Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa vyradenie nasýtených tukov a trans-tukov z jedálnička, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:
- Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
- Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
- Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
- Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a oleje).
- Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.
Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu | |||||
Deň | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a s orechmi | Jablko | Pohánka s dusenou zeleninou | Mrkva s guacamole | Pečený losos so zeleninou |
Utorok | Omeleta z vaječného bielka | Grapefruit | Kurací šalát s olivovým olejom | Vlašské orechy | Dusená zelenina s kuskusom a s tofu |
Streda | Toast s avokádom a s paradajkami | Smoothie z bobuľového ovocia | Pečené kura so zeleninou | Bobuľové ovocie s jogurtom | Rybacia polievka so zeleninou |
Štvrtok | Praženica so zeleninou | Citrusový ovocný šalát | Grilovaná ryba so zeleninou | Mini mrkvičky s hummusom | Pečené kuracie prsia s quinoa a so zeleninou |
Piatok | Ovsené otruby s bobuľovým ovocím | Vlačské orechy | Quinoa s dusenou zeleninou | Mandle a jablko | Dusené hovädzie mäso so zeleninou |
Sobota | Špenátová omeleta | Mandle | Šalát s tuniakom a s olivami | Avokádový toast | Ľahká kuracia polievka so zeleninou |
Nedeľa | Sendvič so zeleninou a tofu | Bobuľové ovocie a jogurt | Pohánka s kuracím mäsom a so zeleninou | Vlašské orechy | Dusená ryba so zeleninou na pare |
Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu
Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.