Čo je to cholesterol?
Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov. Väčšina sa produkuje v pečeni, menšia časť sa tvorí v epiteli čreva, v kôre nadobličiek a v pohlavných žľazách (vaječníky u žien a semenníky u mužov). Cholesterol sa do tela dostáva aj s jedlom.
Funkcie cholesterolu | |
Funkcia | Charakteristika |
Produkcia hormónov | Cholesterol je prekurzorom pre syntézu hormónov reprodukčného systému (estrogén, progesterón a testosterón) a kôry nadobličiek (kortizol a aldosterón). |
Štrukturálna funkcia | Cholesterol je hlavnou zložkou bunkových membrán v tele. Zabezpečuje stabilitu a priepustnosť membrán, pomáha im udržiavať ich štruktúru a funkciu. |
Syntéza vitamínu D | Cholesterol hrá hlavnú úlohu pri tvorbe vitamínu D v pokožke pod vplyvom ultrafialových lúčov. Vitamín D je potrebný pre normálnu výmenu vápnika a fosforu, pre zdravé kosti a zdravý imunitný systém. |
Trávenie | Cholesterol je potrebný na tvorbu žlčových kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať a vstrebávať tuky v potravinách. Žlčové kyseliny obsahujúce cholesterol sa vylučujú do čreva a pomáhajú miešať tuky s vodou, čím uľahčujú ich trávenie a asimiláciu. |
Cholesterol taktiež hrá úlohu pri tvorbe myelínovej pošvy, ktorá obklopuje nervové vlákna. Myelín poskytuje elektrickú izoláciu a zlepšuje prenos nervových vzruchov, čo je dôležité pre správne fungovanie nervového systému.
Existuje zlý cholesterol?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení v Doktorpro? Spýtajte sa!
Cholesterol sa delí na rôzne typy v závislosti od jeho vlastností a úloh v organizme. Druhy cholesterolu:
- lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Považuje sa za „zlý“ cholesterol, pretože jeho vysoká hladina môže súvisieť so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. LDL transportuje cholesterol z pečene do tkanív a orgánov tela, kde sa mieša s inými látkami v krvi a ukladá sa na stenách tepien, pričom vytvára aterosklerotické pláty;
- lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). Je „dobrý“ cholesterol, keďže pomáha odstraňovať prebytočné tukové látky z tkanív a tepien, vracia ich do pečene na ďalšie spracovanie a vylúčenie z tela. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zlepšuje funkciu cievneho endotelu a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko vzniku trombózy a obštrukcie (upchávania) tepien;
- triglyceridy (forma lipidov, v ktorých sa ukladá energia). Vznikajú z prebytočných kalórií, ktoré sa okamžite nevyužijú na energiu a ukladajú sa v tukových bunkách.
Celkový cholesterol je súčet všetkých typov cholesterolu v krvi, vrátane LDL a HDL, triglyceridov. Slúži ako primárny ukazovateľ vzniku rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Norma cholesterolu u žien a u mužov
Norma cholesterolu sa mení v závislosti od pohlavia, veku, rodinnej a osobnej anamnézy (prítomnosť chronických ochorení a hladiny cukru v krvi).
Norma cholesterolu v krvi u mužov | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,03 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,03 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,03 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.
Norma cholesterolu v krvi u mužov
Zvyčajne sa cholesterol u mužov zvyšuje po 45 rokoch a u žien po 55 rokoch. Zvýšenie hladiny cholesterolu je spojené s hormonálnymi zmenami.
Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku | ||||
Vek | Celkový cholesterol (mmol/l) | HDL cholesterol (mmol/l) | LDL cholesterol (mmol/l) | Triglyceridy (mmo/l) |
20-29 rokov | Menej ako 5,18 | Viac ako 1,55 | Menej ako 3,37 | Menej ako 1,70 |
30-39 rokov | Menej ako 5,59 | Viac ako 1,30 | Menej ako 3,99 | Menej ako 1,70 |
40-49 rokov | Menej ako 5,80 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,14 | Menej ako 1,88 |
50-59 rokov | Menej ako 6,18 | Viac ako 1,30 | Menej ako 4,90 | Menej ako 2,26 |
60-69 rokov | Menej ako 6,41 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,18 | Menej ako 2,53 |
70+ rokov | Menej ako 6,63 | Viac ako 1,30 | Menej ako 5,40 | Menej ako 2,82 |
Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.
Tabuľka noriem cholesterolu u žien podľa veku
Celkový cholesterol sa bežne zvyšuje v 2.-3. trimestri tehotenstva o 50 %, keďže organizmus využíva lipidy na rast a vývoj plodu. Hladina cholesterolu sa normalizuje do jedného mesiaca po narodení dieťaťa.
Aká hladina cholesterolu sa považuje za kritickú?
Za kritickú sa zvyčajne považuje hladina „zlého“ cholesterolu nad 5,4 mmol/l. Definícia kritickej hladiny cholesterolu sa však môže líšiť v závislosti od iných faktorov: prítomnosť ochorení (napr. cukrovka, kardiovaskulárne patológie) alebo dedičná predispozícia.
Príčiny vysokého cholesterolu
Hladiny lipidov sa môžu zvýšiť v dôsledku genetickej predispozície. Ďalšie príčiny vysokého cholesterolu:
- nevyvážená strava. Strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a trans-tukov zvyšuje LDL;
- obezita. Nadváha môže ovplyvniť metabolizmus lipidov a hladiny hormónov regulujúcich lipidy;
- nedostatok fyzickej aktivity. Sedavý životný štýl znižuje schopnosť tela metabolizovať cholesterol;
- fajčenie. Tabak spôsobuje oxidačný stres a zápaly v tele a taktiež zužuje cievy a poškodzuje vnútornú vrstvu stien ciev, čím sú náchylnejšie na aterosklerózu;
- chronický stres. Stresové hormóny (kortizol a adrenalín) zvyšujú hladinu cukru v krvi a spôsobujú zápal, čo nakoniec vedie k väčšej produkcii cholesterolu;
- cukrovka 2. typu. Keď je cukru v organizme príliš veľa, naviaže sa na molekuly cholesterolu;
- menopauza. Prudký pokles pohlavného hormónu estrogénu zvyšuje hladinu lipidov;
- ochorenia pečene (nealkoholické stukovatenie pečene a steatohepatitída). V dôsledku ochorenia dochádza k zlyhávaniu orgánu, čo znemožňuje produkovať, spracovávať a štiepiť cholesterol;
- časté pitie alkoholu. Alkohol, podobne ako cholesterol, je odbúravaný pečeňou, takže nadmerná konzumácia alkoholu vedie k "preťažovaniu" pečene a zvyšuje riziko dysfunkcie orgánov;
- ochorenie obličiek (napríklad nefrotický syndróm, zlyhanie obličiek). Pri obličkových patológiách sa znižuje filtračná funkcia, čo vedie k zadržiavaniu toxických látok a metabolitov v tele, k zhoršenému spracovaniu a odstraňovaniu cholesterolu.
Antikoncepčné tabletky, retinoidy, kortikosteroidy, antivírusové a antikonvulzívne lieky, diuretiká a betablokátory môžu tiež zvýšiť hladinu cholesterolu. Príčinou vysokého cholesterolu u štíhlych ľudí môžu byť aj endokrinné ochorenia (hypotyreóza, syndróm polycystických vaječníkov alebo hyperparatyreóza) a patológie pankreasu (pankreatitída).
Štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia kávy (viac ako dve šálky denne) môže negatívne vplývať na hladinu cholesterolu. Pri spôsobe prípravy kávy (french-press, turecká káva, espresso) kde sa nepoužíva filter, sa olejové zlúčeniny v zrnách (diterpény) dostávajú do nápoja čím zvyšujú hladinu LDL.
Príznaky vysokého cholesterolu
Vo väčšine prípadov sa vysoký cholesterol nijako neprejavuje a zistí sa pri krvnom teste na lipidový profil. Možné príznaky vysokého cholesterolu u žien a mužov:
- tukové usadeniny (xantómy). Na koži v oblasti lakťov, kolien a zadku sa tvoria žltkasté usadeniny;
- bolesti na hrudníku. Zvýšený cholesterol môže viesť k tvorbe aterosklerotických plátov na stenách srdcových tepien, čo môže spôsobiť srdcovú angínu;
- dýchavičnosť. Zúženie tepien spôsobené usadeninami tuku môže viesť k zhoršenému zásobovaniu pľúc krvou, čo spôsobuje problémy s dýchaním počas záťaže;
- sivobiele kruhy okolo očí. Zvyčajne sú lokalizované v oblasti dolného alebo horného viečka v dôsledku akumulácie lipidov.
Zhoršenie stavu tepien môže tiež zvýšiť krvný tlak a spôsobiť prerušované klaudikácie, čo spôsobuje bolesť nôh počas chôdze a fyzickej aktivity. Príznaky vysokého cholesterolu na tvári sú viditeľné na fotografii.
Vysoká hladina lipidov v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, čo si vyžaduje konzultáciu s kardiológom. Možné následky vysokého cholesterolu:
- ateroskleróza;
- ischemická choroba srdca;
- cievna mozgová príhoda;
- ochorenia karotických a periférnych artérií;
- periférne arteriálne ochorenie;
- hypertenzia.
Vysoký cholesterol môže súvisieť aj s progresiou iných ochorení (tvorba žlčových kameňov, cirhóza pečene a chronické zápalové stavy). Na kontrolu lipidového profilu je potrebné urobiť vyšetrenie cholesterolu.
Ako znížiť hladinu cholesterolu?
Znížiť hladinu lipidov v krvi môžete úpravou životosprávy a užívaním liekov. Spôsoby, ako znížiť hladinu cholesterolu:
- Vyhnite sa pitiu alkoholických nápojov.
- Znížte telesnú hmotnosť.
- Vzdajte sa fajčenia.
Rovnako je dôležité zvýšiť fyzickú aktivitu a cvičiť aspoň 150 minút týždenne. Do tréningového programu môžete zaradiť cviky na posilnenie svalov, rýchlu chôdzu, plávanie a jazdu na bicykli.
Na vysokú hladinu lipidov môže kardiológ alebo gastroenterológ predpísať lieky. Medikamentózna liečba vysokého cholesterolu:
- statíny. Blokujú látku, ktorú pečeň potrebuje na produkciu cholesterolu;
- inhibítory absorpcie cholesterolu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi v dôsledku obmedzenia absorpcie lipidov získaných z potravy tenkým črevom;
- kyselina bempedová. Znižuje množstvo cholesterolu vstupujúceho do krvného obehu z potravy;
- živice, ktoré viažu žlčové kyseliny. Lieky nepriamo znižujú cholesterol tým, že „nútia“ pečeň využívať nadbytočné lipidy na produkciu väčšieho množstva žlčových kyselín;
- inhibítory PCSK9. Pomáhajú pečeni absorbovať viac LDL cholesterolu;
- fibráty. Znižujú produkciu lipoproteínového cholesterolu s veľmi nízkou hustotou v pečeni a urýchľujú odstraňovanie triglyceridov z krvi;
- niacín. Obmedzuje schopnosť pečene produkovať LDL cholesterol.
Doplnky omega-3 mastných kyselín môžu tiež pomôcť znížiť triglyceridy. Druh lieku a jeho dávkovanie určuje lekár v závislosti od hladiny cholesterolu, veku a prítomnosti chronických ochorení.
Aké potraviny znižujú hladinu cholesterolu?
Za „vrahov“ cholesterolu sa považujú nenasýtené tuky, vláknina a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré je nutné zaradiť do stravy, aby sa znížilo množstvo lipidov.
Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu | |
Celozrnné obilniny | Ovsené vločky, pšeničné otruby, quinoa, jačmeň, pohánka |
Ovocie, zelenina, bobuľové ovocie | Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny a grapefruity), bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky a maliny), avokádo, brokolica, mrkva a špenát |
Ryby | Losos, tuniak, sardinka, makrela, sleď |
Orechy a semená | Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, chia semienka a ľan |
Strukoviny a iné bielkoviny | Šošovica, fazuľa, cícer, quinoa, tofu |
Rastlinné oleje | Olivový, kokosový a avokádový |
Tekutiny | Zelený čaj |
Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.
Potraviny, ktoré znížujú hladinu cholesterolu
Potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa odporúčajú konzumovať surové, varené, dusené alebo pečené. Je dôležité sa vyhnúť grilovaniu, vyprážaniu na slnečnicovom oleji a vyprážaniu vo fritéze. Ak máte vysoký cholesterol, môžete jesť banány, pretože sú bohaté na draslík a vlákninu. Banány môžu slúžiť ako chutná a zdravá alternatíva k iným sladkostiam alebo snackom, ktoré môžu obsahovať viac nasýtených tukov alebo pridaného cukru.
Diéta pri vysokej hladine cholesterolu
Zdravé stravovanie, ktoré zahŕňa vyradenie nasýtených tukov a trans-tukov z jedálnička, pomôže normalizovať hladinu cholesterolu. Diéta pri vysokej hladine cholesterolu:
- Zahrňte do svojho každodenného jedálnička ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky.
- Vyberajte si zdravé bielkoviny (chudé mäso a morské plody, strukoviny). Obmedzte tiež konzumáciu červeného mäsa na jeden až trikrát týždenne.
- Jedzte tučné ryby (losos, sardinky a makrely) aspoň dvakrát týždenne.
- Zahrňte do svojho jedálnička zdravé tuky (orechy, semená, avokádo, olivy a oleje).
- Nahraďte cukor prírodnými sladidlami alebo stéviou.
Odporúča sa taktiež uprednostniť neochutené mlieko s nízkym alebo zníženým obsahom tuku (0-1%) a jogurt. Namiesto soli môžete použiť bylinky a korenie na dochutenie jedál.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Jedálniček pri vysokom cholesterole by mal byť vyvážený a zdravý.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu | |||||
Deň | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Ovsené vločky s bobuľovým ovocím a s orechmi | Jablko | Pohánka s dusenou zeleninou | Mrkva s guacamole | Pečený losos so zeleninou |
Utorok | Omeleta z vaječného bielka | Grapefruit | Kurací šalát s olivovým olejom | Vlašské orechy | Dusená zelenina s kuskusom a s tofu |
Streda | Toast s avokádom a s paradajkami | Smoothie z bobuľového ovocia | Pečené kura so zeleninou | Bobuľové ovocie s jogurtom | Rybacia polievka so zeleninou |
Štvrtok | Praženica so zeleninou | Citrusový ovocný šalát | Grilovaná ryba so zeleninou | Mini mrkvičky s hummusom | Pečené kuracie prsia s quinoa a so zeleninou |
Piatok | Ovsené otruby s bobuľovým ovocím | Vlačské orechy | Quinoa s dusenou zeleninou | Mandle a jablko | Dusené hovädzie mäso so zeleninou |
Sobota | Špenátová omeleta | Mandle | Šalát s tuniakom a s olivami | Avokádový toast | Ľahká kuracia polievka so zeleninou |
Nedeľa | Sendvič so zeleninou a tofu | Bobuľové ovocie a jogurt | Pohánka s kuracím mäsom a so zeleninou | Vlašské orechy | Dusená ryba so zeleninou na pare |
Pre vaše pohodlie prinášame tabuľku ako názornú ilustráciu. V prípade potreby si ju môžete uložiť alebo poslať svojim známym.
Menu na týždeň pri vysokej hladine cholesterolu
Recepty jedál pri vysokej hladine cholesterolu
Nižšie sú uvedené recepty jedál pri vysokom cholesterole, ktoré pomôžu diverzifikovať stravu, urobiť ju chutnou a zdravou.