Logo
0800200000
Čítať 5 minút

Čo je rektoromanoskopia a ako sa na ňu pripraviť?

Čo je rektoromanoskopia a ako sa na ňu pripraviť?
Čítať 5 minút | Vytvorené: 27 október 2022 | aktualizované: 17 november 2022 | 13592 13592
1

Čo je to rektoromanoskopia?

Základné diagnostické metódy ochorení tráviaceho traktu sú v modernej medicíne endoskopické vyšetrenia — prístrojové vyšetrenia slizníc vnútorných orgánov pomocou prístrojov vybavených videokamerami. Rektoromanoskopia je typ endoskopického vyšetrenia čreva.

2

Čo zobrazuje rektoromanoskopia?

Rektoskopia a anoskopia je vyšetrenie, pri ktorom je možné preskúmať stav črevnej sliznice, zistiť prítomnosť kŕčových žíl v konečníku (hemoroidálnych uzlov) a novotvarov. Pri endoskopickom vyšetrení čreva je možné odhaliť zápal, krvácanie, vredy alebo polypy v sliznici konečníka.

Čo môže ukázať sigmoidoskopia?

Čo môže ukázať sigmoidoskopia?

Rektoskopiu môžu predpísať rôzny špecializovaní lekári. Najčastejšie ju však predpisujú proktológovia a gastroenterológovia. Indikácie na rektoskopiu sú:

  • hemoroidy;
  • análne trhliny;
  • proktitída (zápal konečníka);
  • paraproktitída (zápal podkožného tuku okolo konečníka);
  • análna fistula;
  • gastrointestinálne krvácanie;
  • benígne (napr. polypy) a malígne (zhubné) novotvary.

Preventívnu prehliadku u proktológa by mali absolvovať všetci nad 50 rokov. Cieľom týchto preventívnych prehliadok u proktológa je včasné odhalenie rôznych ochorení a rakoviny v asymptomatických štádiách.

Ochorenia konečníka a análneho otvoru môžu byť sprevádzané nepríjemnými pocitmi v perianálnej oblasti, ale môžu byť aj asymptomatické. Na vyšetrenie k proktológovi je potrebné sa objednať, ak máte nasledovné symptómy:

  • nepríjemné pocity v perianálnej oblasti;
  • bolesť počas defekácie;
  • krv v stolici.

Anoskopia umožňuje nielen vyšetrenie, ale aj odstránenie hemoroidálnych uzlín. Počas rektoskopie je možné odstrániť aj polypy a malé nádory v konečníku.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako sa pripraviť na rektoromanoskopiu?

Príprava na rektoskopiu sa začína 2-3 dni pred plánovaným termínom vyšetrenia. Príprava na anoskopiu a rektoskopiu zahŕňa diétu a užívanie liekov na prečistenie čriev. Hrubé črevo je potrebné prečistiť predpísaným liečebným roztokom, ktorý je potrebné užiť v predvečer vyšetrenia. 

V deň rektoskopie je potrebné prísť do zdravotného strediska v stanovenom čase nalačno. Bezprostredne pred vyšetrením vám lekár môže podať klystír. Lekár, ktorý vás na vyšetrenie posiela, vám povie, ako sa na rektoromanoskopiu pripraviť.

4

Diéta pred rektoromanoskopiou

Aby bolo vyšetrenie čo najinformatívnejšie je potrebné pred rektoskopiou dodržať predpísanú diétu. Dva dni pred vyšetrením by ste mali zo stravy vylúčiť červené a oranžové potraviny (červená repa, paradajky, bobuloviny) a hrubé aj jemné potraviny (fazuľa, obilniny, vláknina)

5

Ako sa vykonáva rektoromanoskopia?

Rektoskopia sa robí v lokálnej anestéze a netrvá dlhšie ako 15 minút. Zákrok zahŕňa zavedenie rektoromanoskopu cez análny otvor do konečníka, dôkladnú kontrolu sliznice konečníka a v prípade potreby aj biopsiu (odber kúska sliznice na mikroskopické vyšetrenie). Vyšetrenie sa robí v špeciálnej jednorázovej proktologickej bielizni, ktorá odhaľuje iba konečník.

Pri anoskopii sa zavedie anoskop do konečníka maximálne 2-3 cm hlboko. Anoskopia a rektoskopia sa vykonávajú poležiačky na ľavom boku s pokrčenými kolenami.

6

Bolí rektoromanoskopia?

Moderná rektoskopia nie je bolestivá. Počas vyšetrenia sa používajú lokálne anestetiká, aby sa minimalizovali nepríjemné pocity. V niektorých prípadoch sa vyšetrenie cez konečník môže vykonať v krátkodobej anestéze. Anoskopia je taktiež bezbolestná a často si nevyžaduje ani použitie anestézy, pretože vyšetrenie zahŕňa len kontrolu análneho otvoru. Prvý deň po anoskopii môžete pociťovať miernu bolesť v konečníku a nepríjemné pocity pri defekácii. Vyšetrenie videorektonomanoskopom trvá približne 10 až 15 minút.

7

Kontraindikácie rektoromanoskopie

Rektoromanoskopia je kontraindikovaná pri akútnych zápalových a infekčných ochoreniach konečníka a perianálnej oblasti (oblasť okolo konečníka). Rektoskopia a anoskopia sa nevykonávajú pri akútnych infekčných ochoreniach (chrípka, koronavírus) alebo v priebehu jedného mesiaca po infarkte alebo mŕtvici.

8

Rektoskopia a anoskopia v tehotenstve

V prípade potreby je možné vykonať rektoskopiu a anoskopiu aj počas tehotenstva. Hemoroidy vznikajú častejšie počas tehotenstva alebo po pôrode (v dôsledku tlaku rastúceho plodu na panvové žily). V tomto prípade by mal tehotnú ženu vyšetriť proktológ.

Vyšetrenie konečníka u žien môže byť potrebné aj bezprostredne po pôrode, ak má pôrodník alebo gynekológ podozrenie na poškodenie hrubého čreva alebo konečníka (trhliny, praskliny, krvácanie) v dôsledku pôrodu. Rektoromanoskopiu u žien možno vykonať aj počas menštruácie.

9

Aký je rozdiel medzi rektoromanoskopiou a kolonoskopiou?

Rektoromanoskopia a kolonoskopia sú prístrojové endoskopické vyšetrenia hrubého čreva. Rektoromanoskopia sa od kolonoskopie líši hĺbkou vyšetrenia čreva. Rektoskopia je vyšetrenie konečníka a análneho kanála, zatiaľ čo kolonoskopia zahŕňa vyšetrenie hornej časti hrubého čreva (esovitú časť hrubého čreva, hrubé črevo).

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je rektoromanoskopia a ako sa na ňu pripraviť? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je rektoromanoskopia a ako sa na ňu pripraviť?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo je rektoromanoskopia a ako sa na ňu pripraviť?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý deň, veľmi sa bojím endoskopických vyšetrení, preto som trochu spanikáril, keď mi proktológ predpísal rektoskopiu. Lekár mi povedal, že nebudem cítiť bolesť, pretože bude použitá anestéza. Povedzte mi, aké sú pocity počas rektoskopie? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, počas rektoskopie nepociťujete žiadnu bolesť, ale pacient môže cítiť nepohodlie v konečníku. Počas vyšetrenia môžete cítiť cudzie telesa v konečníku. Po vyšetrení môžete niekoľko hodín pociťovať ťažkosti a nadúvanie, čo je však normálny jav a prechádza to samo.
Maria pred rokom
Snažím sa, aby sa choroba nerozvíjala, preto pri prvých príznakoch idem k lekárovi. Pred pár dňami som si všimol krv na toaletnom papieri a pri vyprázdňovaní cítim bolesť a tlak v žalúdku. Objednal som sa k proktológovi, ktorý ma poslal na kolonoskopiu. Pri akých ochoreniach sa odporúča vyšetrenie kolonoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Kolonoskopia sa predpisuje ľuďom s dlhotrvajúcou zápchou a hnačkou, rektálnym krvácaním a krvou v stolici, pri strate hmotnosti a neustálou únavou. Ak existuje podozrenie na choroby a problémy v hrubom čreve, lekár vám predpíše kolonoskopiu.
Diana pred rokom
Dobrý deň, proktológ mi predpísal rektoskopiu, pretože má podozrenie na vnútorné hemoroidy, ktoré sú uložené dosť hlboko. Lekár ma upozornil na diétu a prečistenie čriev, ale zabudol som opýtať na vodu. Je možné piť vodu pred rektoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň, 24 hodín pred zákrokom by ste mali zo stravy vylúčiť sýtené alebo alkoholické nápoje, fermentované mliečne výrobky (mlieko, kefír). Pred rektoskopiou môžete piť vodu, pretože voda nemôže nepriaznivo ovplyvniť zákrok.
Anna pred rokom
Dobrý deň, v článku som dočítal, že existujú rôzne druhy vyšetrení. Aký je rozdiel medzi anoskopiou a kolonoskopiou? Čo sa kedy robí a prečo? Aké choroby možno diagnostikovať anoskopiou alebo kolonoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň, pri anoskopií sa zobrazuje análny otvor a konečník a pri kolonoskopií sa skúma hrubé črevo. Pomocou anoskopie sa diagnostikujú hemoroidy, abscesy, análne trhliny a fistuly, rektálne novotvary a rektálny prolaps. Kolonoskopia sa praktizuje pri podozrení na Crohnovu chorobu, divertikulitídu, ulceróznu kolitídu a rakovinu hrubého čreva.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, mám naplánovanú anoskopiu, ale obávam sa, že z práce nedostanem voľno na niekoľko hodín. Môžete mi povedať, ako dlho anoskopia trvá? Aby som si presne vedel naplánovať čas.
Odpovedať
Dobrý deň, keďže pomocou anoskopie sa vyšetruje konečník a ten má veľkosť do 10 cm, trvanie vyšetrenia zvyčajne nepresiahne 15-20 minút. V niektorých prípadoch môže anoskopia trvať až 30 minút, ak sa na biopsiu odoberá potrebné tkanivo.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, už niekoľko týždňov mám pravidelnú zápchu, pociťujem bolesť pri vyprázdňovaní a nachádzam krvavé stopy v stolici. Som prihlásený na vyšetrenie k proktológovi, ale chcel by som tam prísť už aj s výsledkami testov. Povedzte mi, aké testy sú viac potrebné, kolonoskopia alebo ultrazvuk čriev?
Odpovedať
Dobrý deň, pred návštevou proktológa nie je potrebné absolvovať žiadne testy, pretože lekár určí potrebné typy vyšetrení po zhromaždení anamnézy a po vyšetrení pacienta. Zvyčajne v preventívnych vyšetreniach už je ultrazvuk zahrnutý a kolonoskopia sa predpisuje pri bolestiach v konečníku, prítomnosti krvi, hlienu alebo hnisu v stolici, pri krvácaní z konečníka a ak sa po ultrazvuku objavia problémy.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Pripravujem sa na vyšetrenie k proktológovi. Čo môžem jesť pred rektoskopiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Posledné jedlo pred proktologickým vyšetrením môžete konzumovať najneskôr do 18.00 hod. v predvečer vyšetrenia u proktológa. Uprednostňujte svetlé potraviny v neutrálnych odtieňoch. Je potrebné sa vyhýbať červeným potravinám a hrubej vláknine (surovej zelenine).
Sofia pred rokom
Dobrý deň, aké ochorenia môže odhaliť anoskopia? Prišiel som k proktológovi s bolesťou v konečníku a ten mi povedal, že potrebujem vyšetrenie endoskopom. Aké problémy môže odhaliť dané vyšetrenie a na aké choroby sa zvyčajne predpisuje? Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, anoskopia umožňuje zobraziť konečník, análny kanál a vnútorný zvierač, takže sa používa na diagnostiku hemoroidov, proktitídy, análnych fistúl alebo trhlín. Vyšetrenie s použitím endoskopu tiež umožňuje posúdiť poškodenia v prípade análnych zranení a ďalej identifikovať cudzie telesa a odobrať vzorky tkaniva novotvarov na vyšetrenie.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, bol som u proktológa s krvácaním z konečníka, červenými pruhmi vo výkaloch, zápchou a bolesťami brucha, ktoré sa pri vyprázdňovaní zhoršovali. Lekár má podozrenie na polyp v hrubom čreve. Na stanovenie presnej diagnózy a predpísanie liečby mi lekár odporučil kolonoskopiu. Môžete mi povedať, pri akých ochoreniach sa nesmie predpisovať kolonoskopia?
Odpovedať
Dobrý deň, pri infarkte myokardu, hemodynamickej nestabilite, zápale pobrušnice, nedávnom chirurgickom zákroku alebo pri úraze brušných orgánov sa nesmie vykonávať dané vyšetrenie. Váš lekár môže dočasne odložiť kolonoskopiu, ak máte závažný zápal, ktorý bol spôsobený toxickým megakolónom, fulminantnou alebo ulceróznou kolitídou, Crohnovou chorobou alebo divertikulitídou.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Proktológ ma poslal na vyšetrenie konečníka. Veľmi sa bojím, že to bude bolieť. Ako vydržať rektoskopiu?
Odpovedať
Dobrý deň. Rektoromanoskopia nie je príjemné vyšetrenie, no je dôležité si uvedomiť, že zákrok trvá len 10 minút a lekár vám v prípade potreby podá lokálne anestetikum. Výsledky prístrojového vyšetrenia konečníka vám umožnia stanoviť presnú diagnózu, predpísať liečbu a udržať zdravie.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Môžem podstúpiť rektoromanoskopiu bez prípravy?
Odpovedať
Dobrý deň. Vyšetrenie konečníka sa môže vykonať bez prípravy len v akútnych prípadoch, napr. v prípade krvácania z konečníka. V ostatných prípadoch je potrebné pripraviť sa na vyšetrenie vopred.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Do akej hĺbky sa vykonáva rektoromanoskopia?
Odpovedať
Dobrý deň. Presná hĺbka vyšetrenia pri rektoromanoskopii závisí od anatómie konečníka a zvyčajne nepresahuje 20cm.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň. Aký je rozdiel medzi anoskopiou a rektoromanoskopiou?
Odpovedať
Anoskopia sa od rektomanoskopie líši rozsahom vyšetrenia. Pri anoskopii sa vyšetruje konečník, análny kanál a dolná časť konečníka. Pri rektomanoskopii sa vyšetruje celý konečník.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.