Logo
0800200000

Čo sú to hemoroidy a ako ich liečiť?

Čo sú to hemoroidy a ako ich liečiť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 8 november 2019 | aktualizované: 7 november 2022 | 24053 24053
Hemoroidy sú proktologické ochorenie charakterizované vznikom kŕčových žíl v análnom kanáli. Rozlišujeme dva typy hemoroidov: vnútorné (ktoré sa tvoria v lúmene konečníka) a vonkajšie (ktoré sa vyskytujú v okolí konečníka).

Príznaky hemoroidov

Príznaky hemoroidov sa objavujú postupne. V počiatočných štádiách sú žily v análnom kanáli mierne zapálené a zväčšené a pacient pociťuje nepríjemné pocity a svrbenie v oblasti konečníka. S postupujúcou chorobou sa hemoroidálne uzliny výrazne zväčšujú a zhrubnú a objaví sa pocit prítomnosti cudzieho telesa v konečníku. Ďalšie príznaky hemoroidov sú:

Pri hemoroidoch sa môže vyskytnúť vysoká telesná teplota a zápcha. Ak sa hemoroidy neliečia, tak vznikajú chronické hemoroidy, pri ktorých sa striedajú obdobiami exacerbácie a remisie (zmiernenie alebo úplné vymiznutie príznakov).

Hemoroidy majú podobné príznaky ako Crohnova choroba (chronický zápal hrubého čreva), ulcerózna kolitída (erozívno-ulceratívne zmeny sliznice hrubého čreva) a rakovina konečníka. Pri príznakoch vzniku hemoroidov je potrebné vyhľadať proktológa.

Príčiny vzniku hemoroidov

U mužov a žien vznikajú hemoroidy v dôsledku zvýšeného tlaku v análnom kanáli a stagnácie krvi v žilách konečníka. Pri chronickej zápche, dlhotrvajúcej hnačke a obezite môže dôjsť k poruchám prietoku krvi, k rozšíreniu a k zväčšeniu hemoroidálnych žíl. Ďalšie príčiny vzniku hemoroidov sú:

Ku vzniku hemoroidov u žien a mužov prispieva nízky obsah vlákniny v strave a sedavý spôsob života. K zhoršeniu stavu hemoroidov môže dôjsť pri namáhavom vyprázdňovaní alebo pri častom dvíhaní ťažkých bremien.

Vonkajšie hemoroidy

Vonkajšie hemoroidy sa nachádzajú v okolí konečníka a sú pokryté kožou. Navonok hemoroidy vyzerajú ako hrčky tmavočervenej alebo tmavomodrej farby.

Aké druhy hemoroidov existujú?

Aké druhy hemoroidov existujú?

Prvé štádium vonkajších hemoroidov sa vyznačuje nepríjemnými pocitmi a svrbením v análnej oblasti. V neskoršom štádiu choroby sa objavuje intenzívna bolesť. Krvácanie pri vonkajších hemoroidoch je zriedkavé, pretože hemoroidálne uzliny nie sú počas defekácie traumatizované.

Vnútorné hemoroidy

Vnútorné hemoroidy sa nachádzajú v análnom kanáli a sú pokryté črevnou sliznicou. Prejavom vnútorných hemoroidov je vypadávanie hemoroidálnych uzlín pri fyzickej námahe (pri dvíhaní bremien, defekácii).

Štádiá vnútorných hemoroidov

Symptómy hemoroidov

Prvé štádium hemoroidov

Krvácanie z konečníka bez vypadávania hemoroidálnych uzlín.

Druhé štádium hemoroidov

Nadmerná fyzická námaha spôsobuje, že hemoroidálne uzly vypadávajú a potom sa samé vtiahnu späť.

Tretie štádium hemoroidov

Opakujúce sa vypadávanie hemoroidálnych uzlín pri menšej námahe (kýchanie, kašeľ), ktoré si vyžaduje manuálne zatlačenie.

Štvrté štádium hemoroidov

Hemoroidálne uzliny sa nedokážu vtiahnuť samé a taktiež môže vypadávať aj sliznica konečníka .

Vnútorné hemoroidy sú v počiatočných štádiách bezbolestné a prejavujú sa prítomnosťou bledočervenej krvi v stolici. S postupujúcim ochorením sa objavuje bolesť a pocit neúplného vyprázdnenia čriev.

Hemoroidy v tehotenstve

Hemoroidy počas tehotenstva sú najčastejšie spôsobené zvýšením vnútrobrušného tlaku a poruchou krvného obehu v žilách konečníka. U žien môžu byť hemoroidy spôsobené aj tlakom zväčšenej maternice na črevá a zápchou. Popôrodné hemoroidy vznikajú v dôsledku silného tlačenia počas pôrodu.

Hemoroidy sa počas tehotenstva liečia medikamentózne. V prípade závažných príznakov je možné hemoroidy odstrániť.

Strava pri hemoroidoch

Strava pri hemoroidoch spočíva v obmedzení pitia alkoholu, vo výlúčení tých potravín jedálnička, ktoré vyvolávajú zápchu (červené mäso, cestoviny, biele pečivo). Strava pri hemoroidoch by mala byť bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky (pšenica, ovos, bulgur). Rovnako je dôležité prijímať dostatočné množstvo tekutín.

Ako sa liečia hemoroidy?

Diagnostiku hemoroidov zahŕňa odobratie anamnézy a vyšetrenie análneho kanála. Anoskopia a rektoskopia je endoskopické vyšetrenie črevnej sliznice, ktoré slúži na diagnostiku vnútorných hemoroidov.

Liečba hemoroidov závisí od závažnosti ich príznakov a štádia ich ochorenia. V počiatočných štádiách choroby môže proktológ predpísať analgetiká alebo steroidné (hormonálne) lieky na zníženie bolesti a svrbenia.

Pri závažných príznakoch a výraznom zväčšení hemoroidov vykonáva proktológ odstránenie hemoroidov laserom — miniinvazívny zákrok, pri ktorom sa vysokou teplotou pôsobí na patologickú oblasť. Zákrok trvá 10 až 20 minút a vykonáva sa ambulantne (nie je potrebná hospitalizácia). Výhodou laserovej liečby hemoroidov je atraumatickosť (laser nepoškodzuje okolité zdravé tkanivo) a minimálne riziko komplikácií (krvácanie, infekcia ošetreného tkaniva).

Rekonvalescencia po odstránení hemoroidov trvá približne 2-3 týždne. Obyčajne proktológ predpíše na zníženie bolesti nesteroidné protizápalové lieky. V období rekonvalescencie je treba dôsledne dodržiavať osobnú hygienu, obmedziť fyzickú aktivitu počas 2-3 týždňov a vyhýbať sa nadmernému tlačeniu pri vyprázdňovaní.

Liečba hemoroidov ľudovými prostriedkami

Pri problémoch s hemoroidmi je potrebné navštíviť proktológa, ktorý stanoví liečebný plán a poradí, ako zabrániť recidíve ochorenia. Používanie ľudových prostriedkov a snaha vyliečiť hemoroidy svojpomocne môže viesť ku komplikáciám (krvácanie, trombóza).

Prevencia vzniku hemoroidov

Hlavnou prevenciou vzniku hemoroidov je konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny, správny pitný režim a pravidelná stolica. Dôležitá je aj mierna fyzická aktivita a cvičenia, ktoré pomáhajú normalizovať pohyblivosť čriev a znižujú riziko vzniku hemoroidov.

Ako odlíšiť análne fimbrie od hemoroidov?

Análne fimbrie sú kožné záhyby, ktoré sa vyskytujú v oblasti konečníka. Vznikajú v dôsledku zvýšeného tlaku v črevných cievach pri chronickej zápche, hemoroidoch a tehotenstve.

Medzi príznaky análnych fimbrií patrí sťažené vyprázdňovanie, svrbenie a bolesť konečníka, krvavý výtok, hyperémia (začervenanie) a opuch konečníka. Po odobratí anamnézy a manuálnom vyšetrení proktológ dokáže odlíšiť hemoroidy od análnych fimbrí a následne stanoviť ich liečbu. 

Prečo sú hemoroidy nebezpečné?

Ku komplikáciám pri hemoroidoch patrí análna fistula (patologický kanálik v mäkkých tkanivách), trombóza (upchatie lúmenu cievy krvnou zrazeninou) a nekróza (odumretie) hemoroidálnych uzlín. Nadmerné cvičenie môže spôsobiť prasknutie hemoroidu, čo môže viesť k silnému krvácaniu. Chronické hemoroidy predstavujú riziko vzniku anémie.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú to hemoroidy a ako ich liečiť? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako zmierniť zápal hemoroidov?

Na zmiernenie akútnej bolesti a zápalu pri hemoroidoch proktológ predpisuje nesteroidné protizápalové lieky alebo kortikosteroidy (hormóny). Ak sú hemoroidálne uzliny výrazne zväčšené a zápalové, je potrebné ich odstrániť.

2. Ako vyliečiť hemoroidy za 3 dni?

Na liečbu hemoroidov v priebehu 1-3 dní sa vykonáva laserové odstránenie hemoroidov. Pooperačná rekonvalescencia trvá 2-3 týždne. Ak je laserové odstránenie kontraindikované, vykonáva sa konzervatívna (medikamentózna) liečba hemoroidov, ktorá môže trvať niekoľko týždňov.

3. Ako vyzerá hemoroid?

Vonkajší hemoroid je pokrytý kožou a vyzerá ako hrubá hrčka tmavočervenej alebo tmavomodrej farby. Vnútorné hemoroidy sú modrozelené a pokryté črevnou sliznicou.

4. Môžu sa hemoroidálne uzliny zatláčať?

Hemoroidálne uzliny by sa nemali zatláčať, pretože to môže spôsobiť poranenia a infekciu, ako aj silné krvácanie z konečníka. V prípade, že hemoroidy vypadávajú je potrebné sa objednať na vyšetrenie k proktológovi.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo sú to hemoroidy a ako ich liečiť?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo sú to hemoroidy a ako ich liečiť?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň. Ako dlho budem krvácať po odstránení hemoroidov?
Odpovedať
Dobrý deň. Niekoľko dní po odstránení hemoroidov sa môže objaviť krvavý výtok v stolici alebo na spodnej bielizni. Ak je krvácanie dlhotrvajúce a silné, vyhľadajte proktológa.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Ako môžem zastaviť krvácanie hemoroidov doma?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Pri hemoroidálnom krvácaní je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Používanie ľudových prostriedkov a pokusy o zastavenie krvácania z hemoroidov môžu viesť k výraznej strate krvi.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Ako mám chodiť na toaletu po odstránení hemoroidov?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Po zákroku na odstránenie hemoroidov je dôležité vyhýbať sa tlačeniu počas defekácie a po vyprázdnení je potrebné sa umyť pod tečúcou vodou. Taktiež je dôležité piť dostatok tekutín, aby ste predišli zápche.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, čo mám robiť, ak mám hemoroidy?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak máte hemoroidy, mali by ste držať diétu (jesť viac ovocia, zeleniny a obilnín), vyhýbať sa fyzickej námahe a dodržiavať osobnú hygienu. Aby ste zabránili progresii patológie a vzniku komplikácií, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k proktológovi.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, ako dlho trvá, kým sa vstrebe trombóza hemoroidálnej uzliny?
Odpovedať
Dobrý deň. Trombóza hemoroidálnej uzliny môže ustúpiť v priebehu niekoľkých dní. Je však potrebné absolvovať vyšetrenie u proktológa, aby ste predišli komplikáciám.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.