Logo
0800200000

Príčiny a metódy liečby demodikózy

Príčiny a metódy liečby demodikózy
Čítať 7 minút | Vytvorené: 21 júl 2023 | aktualizované: 7 august 2023 | 5994 5994
5994
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Demodikóza je kožné parazitárne ochorenie spôsobené roztočmi rodu Demodex. Parazity sa množia vo vlasových folikuloch a mazových žľazách.

Čo je demodikóza?

Demodikóza je ochorenie, ktoré sa vyskytuje v dôsledku infekcie tela roztočom rodu Demodex. Mikroskopické červovité a vretenovité roztoče s dĺžkou do 0,4 mm, ktoré vykazujú zvýšenú aktivitu počas nočných hodín, sa živia kožnými bunkami, hormónmi a kožným mazom. Ochorenie môže byť asymptomatické alebo sprevádzané naťahovaním vlasových folikulov, hyperpláziou (rastom) epitelu, blokovaním žliaz a výskytom zápalových ložísk v oblasti infekcii. V prípade podozrenia na demodikózu je potrebná konzultácia s dermatológom.

Prečo vzniká demodikóza?

Roztoče sa dostávajú do tela pri priamom kontakte s infikovanou osobou, bozkávaním, podávaním rúk. Demodikóza na tvári a tele môže nastať v dôsledku spoločného používania oblečenia, uterákov, posteľnej bielizne, hrebeňov, kozmetiky, okuliarov alebo kontaktných šošoviek. 

Presný mechanizmus vývoja symptómov demodikózy u ľudí nebol stanovený. Roztoče môžu žiť v rovnováhe s ľudským imunitným systémom, ktorý zabraňuje množeniu parazitu. Symptomatické prejavy sa objavujú pri narušení rovnováhy. Príčiny exacerbácií demodikózy:

  • oslabenie imunitného systému;
  • užívanie kortikosteroidov, protirakovinových liekov;
  • rosacea/ružovka (spôsobuje zvýšenie kyslosti a zníženie hydratácie, zmenu zloženia mastných kyselín na povrchu kože);
  • cukrovka;
  • porušenie hygienických pravidiel;
  • fajčenie, pitie alkoholu;
  • stres;
  • vysoký diastolický tlak;
  • vrodené vlastnosti tela, ktoré ovplyvňujú imunitnú odpoveď v prípade infekcie.

S vekom (nad 60 rokov) sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku demodikózy v dôsledku zvýšeného rizika imunologických porúch, čo vedie k starnutiu organizmu. Taktiež aktívna reprodukcia parazitov sa pozoruje pri obezite, zlyhaní obličiek a prevalencii mastných jedál v strave.

Štádiá demodikózy

Asymptomatické štádium demodikózy môže trvať niekoľko rokov, pričom imunitný systém zabraňuje prudkému nárastu počtu parazitov. Ochorenie je väčšinou diagnostikované v štádiách, keď sa prejavy stávajú viditeľnými.

Štádiá demodikózy

Štádium

Prejavy

Subklinické

V počiatočnom štádiu demodikózy môžu chýbať príznaky

Primárna demodikóza

Vyskyt šupín na spodnej časti vlasov, začervenanie, zápal kože

Chronická demodikóza

Je sprevádzaná zväčšením oblasti infekcie, svrbením, vysokým rizikom vzniku chronických kožných a očných ochorení (ak demodikóza postihuje očné viečka, folikuly mihalníc alebo obočie)

Pri chronickom priebehu možno v teplom období pozorovať sezónne exacerbácie. Zvýšenie teploty vzduchu podporuje aktívnu reprodukciu roztočov.

Aké sú príznaky demodikózy?

Príznaky demodikózy sa objavia na tvári, ak parazity zasiahnu oblasť okolo nosa, mihalníc, obočia, spánkov, čela, brady alebo líc. Demodikóza sa môže rozšíriť na krk, uši, pokožku hlavy, objaviť sa na chrbte a iných častiach tela.

Príznaky demodikózy

Príznaky demodikózy

Príznaky demodikózy: 

  • začervenanie, zápal, olupovanie kože;
  • suchosť, opuch, drsnosť postihnutých oblastí;
  • zvýšená citlivosť kože;
  • papuly, pustuly a vriedky;
  • svrbenie a pálenie kože;
  • rozšírené póry, upchatie mazových kanálikov a akné;
  • dermatitída, rosacea;
  • Tinea versicolor;
  • zjazvenie kože;
  • lupiny;
  • vypadávanie vlasov (výsledok vyčerpania vlasových folikulov s demodikózou hlavy);
  • výtok z uší s nepríjemným zápachom (demodikóza v ušiach postihuje vonkajší zvukovod).

Vyrážka s demodikózou sa prejavuje vo forme papúl, pustúl a môže pripomínať príznaky rosacey alebo seboroickej dermatitídy. Koža sčervenie, olupuje sa, zhrubne a stvrdne, môže byť pokrytá abscesmi.

Ak sa demodikóza rozšíri do očí, rozvinie sa blefaritída, madaróza (strata mihalníc), pozorujú sa suché oči a dysfunkcia meibomických (mazových) žliaz. Charakteristickými príznakmi demodikózy očných viečok sú podráždenie a erytém (sčervenanie kože spôsobené prietokom krvi do kapilár).

Taktiež sa môže vyvinúť chalazion (nezhubný novotvar v tkanive očných viečok) s demodikózou očných viečok. K demodikóze sa môžu pripojiť bakteriálne a plesňové infekcie. Ako demodikóza vyzerá, môžete vidieť na fotografii.

Ako sa demodikóza diagnostikuje?

Dermatológ vykoná vyšetrenie, preštuduje ťažkosti a anamnézu. Diagnostika demodikózy: 

  • krvný test;
  • oftalmoskopia (pri demodikóze na očiach sa fundus vyšetruje oftalmoskopom);
  • biomikroskopia (vyšetrenie štruktúrnych prvkov oka pomocou štrbinovej lampy);
  • vyšetrenie citlivosti na antibiotiká;
  • analýza demodikózy. Na určenie typu patogénu sa z postihnutej oblasti kože vykonáva škrabanie na demodikózu. Taktiež v prípade demodikózy možno vyšetriť vzorku vlasov z hlavy, obočia alebo mihalníc.

Klinické prejavy demodikózy sa môžu zhodovať s prejavmi folikulitídy, rosacey, dermatitídy a blefaritídy. Na vylúčenie iných patológií je potrebná diferenciálna diagnostika.

Spôsoby liečby demodikózy

Liečebný kurz, ktorý trvá niekoľko mesiacov až rok, je zameraný na zastavenie reprodukcie, zničenie roztočov a prevenciu relapsov. Liečba demodikózy:

  • antibiotiká (lokálne a perorálne);
  • protizápalové lieky;
  • antiparazitárne látky.

Vitamíny v prípade demodikózy nemajú priamy účinok na parazity, ale možno ich použiť ako doplnok liečby na udržanie celkového posilňujúceho účinku. Liečba demodikózy ľudovými prostriedkami zahŕňa použitie olejov (gáfor, ricínový olej, bergamot, čajovník, čierny kmín, šalvia a mäta pieporná). Oleje sa používajú len podľa predpisu lekára kvôli riziku alergických reakcií.

Aby sa predišlo výskytu vedľajších symptómov, lieky na demodikózu sa používajú podľa schémy predpísanej lekárom. Napríklad nekontrolované užívanie sódy s demodikózou môže spôsobiť popáleniny.

Prevencia demodikózy

Demodikóza sa môže vyliečiť navždy, ak dokončíte úplný priebeh liečby a zabránite opakovanej infekcii roztočov. Spôsoby prevencie demodikózy:

  • pranie bielizne pri vysokých teplotách;
  • odmietnutie používania mastných krémov, kozmetiky na báze minerálnych olejov;
  • pílling (vykonávaný na odstránenie mŕtvych buniek pri absencii kontraindikácií).

Dôležitým prvkom v prevencii demodikózy je dodržiavanie hygieny. Pravidelná starostlivosť o pleť pomocou mydla, šampónov, obrúskov na očné okolie a tvár je nevyhnutná.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny a metódy liečby demodikózy - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem dostať demodikózu počas predlžovania mihalníc?

Choroba sa môže prenášať cez umelé mihalnice rovnako ako cez kozmetiku (kontaktne). Riziko infekcie sa zvyšuje pri nedodržiavaní pravidiel sterility a hygieny v kozmetických salónoch.

2. Prečo nemôžete jesť sladkosti pri demodikóze?

Priaznivým faktorom pre rozmnožovanie roztočov je zvýšenie koncentrácie glukózy v krvi, preto je vhodné obmedziť sladké jedlá. Diéta pri demodikóze zahŕňa ovocie, zeleninu, chudé ryby a mäso. Je potrebné vylúčiť korenené, vyprážané, pikantné jedlá a mliečne výrobky.

3. Ako sa umyť pri demodikóze?

Odporúčaná frekvencia používania sprchových gélov je minimálne dvakrát denne. Pravidelná hygiena pokožky pomáha znižovať závažnosť príznakov ochorenia. V prípade demodikózy sa nemôžete umyť prostriedkami, ktoré spôsobujú alergické reakcie.

4. Prečo sú akné pri demodikóze?

Akné je prejavom zápalu spôsobeného upchatými žľazami a poškodením tkaniva. Vznik akné naznačuje na aktívny vývoj napadnutia parazitmi (množenie roztočov).

Koža sčervenie, stane sa suchá, drsná, pokrytá belavožltými folikulmi, upchatými parazitmi a odlupovanými bunkami. Vyrážka sa môže objaviť ako uzliny a pustuly na jasne červených oblastiach kože alebo hustých papulách modrobordovej farby. Veľké modroružové uzlíky a cystické útvary s hnisavým obsahom sú podobné prejavom akné.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príčiny a metódy liečby demodikózy
Dermatológ, trichológ.
Príčiny a metódy liečby demodikózy
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Valentyna pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo je nevhodné opaľovať sa pri demodikóze?
Odpovedať
Dobrý deň. Zvýšenie teploty kože a vystavenie ultrafialovému žiareniu môže urýchliť rozmnožovanie roztočov, pre ktoré je teplé prostredie priaznivé. Pri demodikóze nie je potrebné úplne sa vyhýbať slnečnému žiareniu.
Adriana pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné podstúpiť mezoterapiu pri demodikóze? Je to bezpečné?
Odpovedať
Dobrý deň. Výsledky mezoterapie a potenciálne riziká do značnej miery závisia od zoznamu biologicky aktívnych látok podávaných pacientovi a od štádia ochorenia. Ak chcete posúdiť bezpečnosť mezoterapie, mali by ste sa poradiť s lekárom.
Gabriela pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, môžem piť kávu pri demodikóze?
Odpovedať
Dobrý deň. Štúdie potvrdzujúce existenciu závislosti medzi užívaním kofeínových nápojov a priebehom demodikózy neboli vykonané. Ak mierna konzumácia kávy nezhorší príznaky a pohodu, nemusite ju vylúčiť zo stravy.
Katarína pred 9 mesiacmi
Dobré ráno. Je možné použiť dekoratívnu kozmetiku na demodikózu? Existujú nejaké obmedzenia?
Odpovedať
Dobrý deň. V prípade demodikózy je povolené aplikovať dekoratívnu kozmetiku bez mastných zložiek a minerálnych olejov v miernom množstve (ak kozmetika nedráždi pokožku). Malo by sa pamätať na to, že zdieľanie kozmetiky s infikovanou osobou, je nežiaduce.
Mária pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, je možné použiť permetrínovú masť v prípade demodikózy?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri demodikóze možno použiť permetrínovú masť, ktorá potláča vývoj lariev roztočov a prispieva k usmrteniu dospelých jedincov. Ak chcete objasniť účelnosť a vlastnosti používania masti, je potrebné si dohodnúť konzultáciu s obdorníkom, t.j. dermatológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.