Logo
0800200000
Čítať 6 minút

Čo sú kondómy, na čo slúžia a ako ich správne používať?

Čo sú kondómy, na čo slúžia a ako ich správne používať?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 1 apríl 2020 | aktualizované: 1 december 2023 | 37028 37028
37028
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je to kondóm?

Žiadna antikoncepčná metóda neposkytuje absolútnu záruku, ale kondóm je jednou z najspoľahlivejších metód ochrany. Zachráni vás pred neplánovaným tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami (STD). Jedinou podmienkou je, že sa musí správne používať.

Za ideálnych okolností je šanca na otehotnenie s kondómom 2 %, no zvyčajne sa toto percento pre chyby pri jeho použití zvýši na 13 %. Podrobné pokyny vysvetlia všetky nuansy používania antikoncepcie a pomôžu urobiť sex čo najbezpečnejším.

Kondóm je tenký podlhovastý vak (obal) vyrobený z latexu, polyuretánu alebo iného materiálu, ktorý neprepúšťa spermu. Skladá sa z hrotu, nádržky, v ktorej sa hromadí ejakulát, a základného krúžku, spojeného tenkou hadičkou.

2

Načo slúži kondóm?

Kondóm je potrebný na zabránenie tehotenstva, pretože zabraňuje vstupu spermy do vagíny a oplodneniu vajíčok. Kondóm tiež zabraňuje priamemu kontaktu pohlavných orgánov, výmene sekrétov a infekčných agentov.

Kondóm by sa mal používať pri každom pohlavnom styku, s výnimkou sexu s bežným partnerom, ak je zdravotný stav oboch potvrdený testami. V polygamných vzťahoch a pri absencii bariérovej antikoncepcie by ste mali byť vyšetrovaní tak často, ako je to možné, pretože STD nemusí mať viditeľné príznaky.

3

Druhy pánskych kondómov

Pánske (alebo vonkajšie) kondómy sú umiestnené na penise na zber ejakulátu. Ak sa pohlavný styk vykonáva prstami, používajú sa podložky prstov. Napriek nízkemu riziku infekcie počas palpácie poskytuje kondóm dodatočnú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami.

Druhy pánskych kondómov

Druh

Popis

Latexové

Vyrobené z latexu, ktorý sa získava z kaučukovníka. Môžu byť klasické, rebrované, ochutené, viacfarebné a iné.

Polyuretánové

Bežný typ kondómov bez latexu. Používa sa pri alergiách na latex.

Zo zvieracej kože

Nie sú široko používané, pretože porézna štruktúra nechráni pred tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami

Spermicídne

Povrch je pokrytý látkami, ktoré poškodzujú alebo neutralizujú spermu.

Svietiace v tme

Pomôžu vám relaxovať a zdvihnúť náladu. Vnútorná a vonkajšia vrstva sú vyrobené z latexu. Stredná vrstva obsahuje bezpečné farbivo, ktoré svieti v tme.

S príchuťou

Aróma sa pridáva do lubrikantu alebo sa aplikuje na povrch kondómu. Kondómy sú dostupné v príchutiach vanilka, čokoláda, žuvačka, jahoda, banán, pomaranč, hrozno, mäta a iné. Niektoré kondómy obsahujú farbivá aj príchute. Ochutené kondómy môžu byť napríklad použité na orálny sex.

Textúrované

Na zvýšenie potešenia dodatočnou stimuláciou erotogénnych zón môžu byť štruktúrované kondómy doplnené o „rebrá“ a ďalšie prvky.

Kondómy s anténami (hrotmi)

Kondómy s anténami alebo hrotmi, ako aj rebrované modely zvyšujú stimuláciu genitálií.

Anestetické

Obsahujú anestetikum (ako je benzokaín alebo lidokaín), ktoré pomáha predchádzať nadmernej stimulácii a odďaľovať ejakuláciu (na predĺženie trvania pohlavného styku).

Hrubšie

Pomáhajú znižovať citlivosť, čo pomáha predchádzať rýchlej ejakulácii.

Ultratenké

Ultratenké kondómy sú vyrobené z tenšieho latexu ako bežné kondómy, aby sa zvýšila citlivosť.

Zahrievajúce

Hrejivý lubrikant sa aktivuje prirodzeným nárastom teploty na povrchu kondómu pri pohlavnom styku a umocňuje príjemné pocity zo sexu.

So štipľavým efektom

Vyrobené z bezpečného, ​​dráždivého lubrikantu a sviežej vône.

Jedlé

Vyrobené zo surovín, ktoré sa dajú zjesť. Nechránia pred pohlavne prenosnými chorobami a tehotenstvom.

Vyrábajú sa aj kondómy na ultrazvuk, ktoré sa upevňujú na rekto-vaginálne senzory prístroja. Kondóm na ultrazvukové vyšetrenie je vyrobený bez lubrikantu, pretože ultrazvuk používa špeciálny vodivý lubrikant, ktorý je nekompatibilný so silikónovými zlúčeninami. Produkty na ultrazvukovú diagnostiku nekĺžu, netvoria záhyby a neprekážajú pri vyšetrení.

Kondómy s rôznymi textúrami a príchuťami

Kondómy s rôznymi textúrami a príchuťami

4

Ako si nasadiť kondóm?

Kondóm by sa mal nasadzovať čistými rukami, kým sa nedostane do kontaktu s telom partnera, keď je penis vzpriamený.

5

Krok 1. Vyberte kondóm z obalu

Krok 1. Vyberte kondóm z obalu

Krok 1. Vyberte kondóm z obalu

  • opatrne otvorte obal;
  • neroztrhajte obal zubami;
  • snažte sa neporušiť kondóm;
  • držte špičku kondómu medzi palcom a ukazovákom tak, aby v ňom nebol vzduch (kondóm obsahujúci vzduch môže prasknúť).
6

Krok 2. Nasaďte si kondóm

Krok 2. Nasaďte si kondóm

Krok 2. Nasaďte si kondóm

  • nasaďte kondóm na špičku vzpriameného penisu;
  • palcom a ukazovákom ľahko stlačte špičku kondómu, aby ste odstránili prebytočný vzduch;
  • rozviňte okraje a zrolujte ho po celej dĺžke vzpriameného penisu.
7

Krok 3. Ak sa vám kondóm nepodarí rozvinúť na prvý pokus, nasaďte si nový

ak sa kondóm nerozvinie, môže byť naruby; rozbaľte nový kondóm; na starom kondóme môže byť sperma, takže sa ho nepokúšajte nasadiť.

ak sa kondóm nerozvinie, môže byť naruby; rozbaľte nový kondóm; na starom kondóme môže byť sperma, takže sa ho nepokúšajte nasadiť.

  • ak sa kondóm nerozvinie, môže byť naruby;
  • rozbaľte nový kondóm;
  • na starom kondóme môže byť sperma, takže sa ho nepokúšajte nasadiť.
8

Krok 4. Kontrolujte polohu kondómu pri sexe

Krok 4. Kontrolujte polohu kondómu pri sexe

Krok 4. Kontrolujte polohu kondómu pri sexe

  • pri sexe sa uistite, že kondóm zostáva na svojom mieste;
  • ak sa kondóm roztrhne, okamžite si nasaďte nový;
  • po skončení pohlavného styku vyberte penis z tela partnera a zároveň držte kondóm.
9

Krok 5. Odstráňte kondóm

Krok 5. Odstráňte kondóm

Krok 5. Odstráňte kondóm

  • okamžite odstráňte kondóm, kým je penis ešte tvrdý;
  • držte kondóm v spodnej časti, aby ste zabránili úniku spermií;
  • vyhoďte výrobok do koša po zabalení do obrúska;
  • ak ho vyhodíte do toalety, môže sa narušiť kanalizačný systém.

Latexové a bezlatexové kondómy nie je možné opätovne použiť. Taktiež nenoste dva produkty súčasne, pretože sa môžu roztrhnúť.

10

Ako zabrániť skÍznutiu kondómov?

Kondóm by mal tesne priliehať k penisu bez nepohodlia alebo bolestivého napätia. Ak je veľkosť príliš malá alebo veľká, zvyšuje sa riziko pošmyknutia, preto je potrebné zvoliť správnu veľkosť kondómov.

Skĺznutie kondómu môže byť spôsobené aj prílišnou lubrikáciou, slabou erekciou alebo príliš intenzívnym sexom. Medzi bežné chyby patrí neúplné rozvinutie kondómu, nasadenie produktu na neerektovaný penis alebo bez predchádzajúceho odvzdušnenia.

11

Ako zrolovať použitý kondóm?

Použitý kondóm sa musí po ejakulácii zrolovať, kým penis zostáva tvrdý. Pri vyberaní by sa mal kondóm držať za základňu špičkou nadol, aby ejakulát zostal vo vnútri. Potom sa výrobok zabalený v obrúsku alebo toaletnom papieri vyhodí do koša.

12

Ako často by ste mali meniť kondóm?

Pred každým pohlavným stykom je potrebné nasadiť nový kondóm. Pri dlhodobom sexe sa odporúča meniť kondóm aspoň raz za 30 minút, pretože dlhšie trenie môže viesť k jeho prasknutiu. Kondóm je tiež potrebné vymeniť pri výmene sexuálnych pomôcok a prechode z análneho na vaginálny sex a naopak.

13

Čo robiť, ak praskne kondóm?

Ak pri sexe praskne kondóm, mali by ste prerušiť sexuálny kontakt, opatrne ho odstrániť a osprchovať sa a umyť si pohlavné orgány mydlom a vodou. Ak máte nejaké pochybnosti o neporušenosti kondómu, naplňte ho vodou a zistite, či je poškodený. Odporúča sa konzultovať s lekárom (gynekológom alebo urológom) a nechať sa vyšetriť na infekčné ochorenia.

Vzhľadom na to, že mnohé infekcie sa nezistia okamžite, ale o niekoľko dní neskôr (po vytvorení protilátok), možno budete musieť byť testovaný niekoľkokrát. Ženy by si mali urobiť tehotenský test a užívať antikoncepciu podľa odporúčania svojho lekára (ak je to potrebné na zabránenie neželanému tehotenstvu).

14

Ako si vybrať typ kondómu?

Pred výberom kondómu sa musíte rozhodnúť pre materiál výrobku. Väčšina kondómov na pultoch obchodov a v lekárňach je vyrobená z latexu. Latexové produkty je možné použiť, ak ani jeden z partnerov nie je alergický na tento materiál. V opačnom prípade mali by ste používať polyuretánové alebo iné kondómy bez latexu.

Niektoré kondómy sú vybavené hrotmi alebo úponkami alebo majú špeciálnu (napríklad vrúbkovanú) textúru, ktorá pomáha zlepšiť pocit alebo predĺžiť sex. Môžete tiež použiť voňavé, farebné produkty alebo kondómy s anestetikami (znižujú citlivosť a zabraňujú rýchlej ejakulácii). Kľúčovým faktorom pri výbere je veľkosť kondómu.

15

Ako si vybrať veľkosť kondómu?

Výber správnej veľkosti kondómu pomôže zabrániť jeho skĺznutiu alebo prasknutiu počas orálneho, vaginálneho alebo análneho sexu. Pred nákupom kondómu si musíte zmerať šírku a dĺžku vzpriameného penisu.

Tabuľka veľkostí kondómov (písmenové označenie)

Rozmer

Dĺžka penisu

Šírka penisu

S (štandardný)

do 17 cm

44-52 mm

M (stredný)

17-19 cm

52-56 mm

L (veľký)

19-22 cm

56-65 mm

Údaje uvedené v tabuľke sú približné. V závislosti od výrobcu kondómov sa veľkosti môžu líšiť. Taktiež nie je možné použiť písmenové, ale číselné označenia veľkostí.

Tabuľka veľkostí kondómov (číselné označenia)

Rozmer

Dĺžka penisu, cm

Šírka penisu, cm

1

9-10,3

4,5

2

10,4-10,7

4,7

3

10,8-11,2

4,9-5

4

11,3-11,6

5,1-5,2

5

11,7-12

5,3-5,4

6

12,1-13,1

5,5-5,8

7

13,2-14

6

8

14,1-15,1

6,4

9

Viac ako 15,1

6,9

Kondóm by mal zodpovedať dĺžke penisu, nemal by spôsobovať nepohodlie a nemal by byť príliš tesný ani príliš voľný. Na špičke by mal byť aspoň 1 cm voľného materiálu.

16

Druhy dámskych kondómov

Dámsky kondóm je mäkký valec s dvoma poistnými krúžkami na koncoch. Vonkajší krúžok lemuje vagínu a vnútorný krúžok pokrýva krčok maternice. Rovnako ako mužské kondómy, aj dámske kondómy, označené FC2, sa dodávajú v rôznych farbách a veľkostiach. Dámsky kondóm, ktorý chráni pred otehotnením a infekciami, je možné nosiť bezprostredne pred pohlavným stykom alebo vopred (niekoľko hodín pred sexom).

Dámaske kondómy

Dámaske kondómy

17

Ako používať dámske kondómy?

Dámsky kondóm sa používa na vaginálny sex a na použitie so sexuálnymi hračkami, ale nie je vhodný na análny sex. Ako používať dámsky kondóm:

  1. Vyberte kondóm z obalu a dávajte pozor, aby ste ho nepoškodili.
  2. Neotvárajte obal zubami.
  3. Pred kontaktom s penisom stlačte menší krúžok a vložte ho do vagíny.
  4. Uistite sa, že veľký krúžok na otvorenom konci kondómu pokrýva oblasť okolo vaginálneho otvoru.
  5. Uistite sa, že penis zapadá do kondómu a nie medzi kondóm a vaginálnu stenu.
  6. Po sexe odstráňte kondóm jemným vytiahnutím. V prípade potreby otočte veľký krúžok, aby ste zabránili úniku spermy.
  7. Kondóm vyhoďte do koša (nie do záchoda).

Ako používať dámsky kondóm

Ako používať dámsky kondóm

Opätovné použitie produktu nie je povolené. Pred každým pohlavným stykom by ste mali použiť nový kondóm.

18

Existujú kondómy na opakované použitie?

Opakovane použiteľné kondómy sa nevyrábajú. Všetky kondómy sú jednorazové a musia byť zlikvidované ihneď po použití. Opakované používanie kondómu môže viesť k tehotenstvu alebo rozvoju infekčných ochorení.

19

Ako si vybrať lubrikant na kondóm?

Mnohé kondómy už obsahujú lubrikant. Ak to nestačí, môžete použiť lubrikant na vodnej báze, ktorý je kompatibilný so všetkými typmi kondómov. Lubrikanty na olejovej alebo silikónovej báze, ako aj vazelína a krém na ruky môžu latex zničiť. Pri polyuretánových kondómoch je povolené použitie olejových lubrikantov za predpokladu, že nespôsobujú alergické reakcie.

20

Kde skladovať kondómy?

Kondómy skladujte v pôvodnom obale na chladnom a suchom mieste mimo dosahu chemikálií, tepla a slnečného žiarenia. Obaly by nemali byť vystavené treniu, tlaku alebo inému mechanickému namáhaniu. Kondóm by ste nemali nosiť vo vrecku alebo kabelke. Pred použitím produktu musíte skontrolovať dátum spotreby, neporušenosť obalu a prečítať si pokyny.

21

Je potrebný kondóm na orálny sex?

Herpes, kvapavka, hepatitída, syfilis, ľudský papilomavírus, HIV a iné infekcie sa prenášajú rôznymi. Aby ste sa vyhli infekcii, musíte vždy používať kondómy, a to aj počas orálneho sexu.

22

Aký je dátum spotreby kondómov?

Termín spotreby kondómu je uvedený na obale. Pohybuje sa od 1 do 5 rokov v závislosti od materiálu, z ktorého je vyrobený. Pri používaní kondómov po expirácii sa zvyšuje riziko neželaného tehotenstva, vzniku infekčných ochorení, pálenia, podráždenia pokožky a slizníc pohlavných orgánov. Kondómy so spermicídom môžu mať kratšiu trvanlivosť ako bežné kondómy, pretože spermicíd môže časom rozložiť materiál kondómu.

23

Čo robiť, ak je alergia na kondóm?

Alergia na kondómy sa prejavuje svrbením, opuchom, žihľavkou, začervenaním kože, slizníc a sťaženým dýchaním. Ak sú alergické reakcie spôsobené kontaktom s latexom, je potrebné použiť polyuretánové produkty alebo hypoalergénne kondómy vyrobené z polyizoprénu (syntetický kaučuk). Ak sa objavia príznaky alergie, odporúča sa konzultovať s lekárom.

24

Je možné otehotnieť s kondómom?

Existuje riziko otehotnenia s kondómom. Ak nie sú dodržané pravidlá používania produktu alebo kondóm praskne, spermie sa môžu počas pohlavného styku dostať do pošvy a následne do vajíčkovodov ženy a oplodniť vajíčko. Pri meškaní menštruácie sa odporúča urobiť si tehotenský test a poradiť sa s gynekológom. Test môže byť falošne negatívny na začiatku tehotenstva kvôli nízkym hladinám ľudského chorionického gonadotropínu v moči.

25

Na koľko percent chránia kondómy pred otehotnením?

Kondómy sú účinné na 98 %, čo znamená, že aj pri dôslednom používaní kondómov je šanca na otehotnenie 2 %. Otehotneniu možno zabrániť používaním iných metód antikoncepcie (hormonálna antikoncepcia alebo vnútromaternicové teliesko) okrem kondómov.

26

Koľko percent ľudí sa nakazí vírusom HIV bez kondómu?

Existuje riziko, že sa nakazíte HIV zakaždým, keď máte sex bez kondómu. Štúdia z roku 2014, na ktorej sa zúčastnili Pragna Patel, Craig B. Borkowf, John T. Brooks a ďalší vedci zistili, že pravdepodobnosť nákazy HIV bez kondómu je približne 1,38 %. Pravidelné používanie latexových kondómov znižuje riziko nákazy HIV a STD.

27

Ako zistiť, ktorú veľkosť kondómov si kúpiť?

Aby ste si vybrali správnu veľkosť kondómu, musíte si zmerať dĺžku a obvod vzpriameného penisu a skontrolovať popis veľkosti od výrobcu kondómu. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych veľkostí, kým nájdete tú najlepšiu. Správne nasadený kondóm tesne (ale nie príliš tesne) pokrýva penis od špičky po spodok, pričom špička ponecháva ako „zásobník“ pre spermu s dĺžkou cca 1-1,5 cm.

28

Čím sa líšia tenké kondómy od bežných?

Tenké kondómy sa líšia od bežných kondómov tým, že na ich výrobu používajú menej hrubý materiál, čo zvyšuje citlivosť pohlavných orgánov. Zníženie hrúbky neovplyvňuje pevnosť produktu.

29

Ako skontrolovať, či je kondóm prepichnutý?

Tesnosť obalu kondómu je možné skontrolovať ľahkým zatlačením. Balenie by sa malo nafúknuť na opačnej strane. Ak chcete skontrolovať, či je kondóm po vybratí z obalu prepichnutý, môžete ho naplniť vzduchom alebo vodou, čo pomôže odhaliť prepichnutie.

30

Môžem sa pri používaní kondómu nakaziť pohlavne prenosnými chorobami?

Správne a dôsledné používanie latexových kondómov znižuje riziko nákazy pohlavne prenosnými infekciami (napr. chlamýdiami, trichomoniázou a kvapavkou) a HIV (vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti). Kondómy však nezaručujú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami prenášanými pri kontakte s pokožkou, medzi ktoré patria genitálny herpes, ľudský papilomavírus, syfilis, chancroid a pubické vši.

31

Môžem mať sex s prezervatívom počas liečby čapíkmi?

Pohlavný styk sa odporúča obmedziť až do ukončenia liečby infekčných zápalových ochorení (napr. chlamýdií, kvapavky, trichomoniázy, genitálneho herpesu) čapíkmi alebo vaginálnymi tabletkami. Potreba zdržať sa pohlavného styku súvisí s rizikom prenosu pohlavne prenosnej infekcie na partnera a ďalšieho nakazenia sa.

32

Ako sa môžem chrániť bez použitia prezervatívu?

Chrániť sa môžete hormonálnou antikoncepciou, ktorá potláča ovuláciu a znižuje riziko počatia. Ďalej sa môžete chrániť vnútromaternicovým telieskom, ktoré spomaľuje prechod spermií do dutiny maternice a zabraňuje prichyteniu oplodneného vajíčka na stenu maternice. Typ antikoncepcie vyberá gynekológ.

33

Je možné otehotnieť v prípade, že sa kondóm pretrhne na boku?

K otehotneniu môže dôjsť v prípade, že sa prezervatív pretrhne a počas pohlavného styku sa predejakulačná tekutina (mužská predsemenná tekutina) dostane do pošvy a následne do vajíčkovodov ženy. Ak sa menštruácia oneskorí, je vhodné urobiť si tehotenský test a poradiť sa s gynekológom. Test môže byť na začiatku tehotenstva falošne negatívny z dôvodu nízkeho obsahu choriových gonadotropínov v moči.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú kondómy, na čo slúžia a ako ich správne používať? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo sú kondómy, na čo slúžia a ako ich správne používať?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Jasper pred 3 mesiacmi
Dobrý večer. Mohli by ste mi poradiť, ktoré kondómy je najlepšie použiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Výber kondómu je ovplyvnený veľkosťou penisu alebo vagíny, prítomnosťou alebo neprítomnosťou alergií, ako aj individuálnymi preferenciami (tvar, farba, chuť a vôňa). Výrobok musí byť bezpečne zabalený s dátumom spotreby a informáciami od výrobcu.
Kristína pred 3 mesiacmi
Zdravím. Ako vyzerá alergia na kondómy u žien?
Odpovedať
Dobrý deň. Alergické reakcie na kondómy sa môžu vyskytnúť pri kontakte s výrobkom alebo niekoľko hodín po sexe. Alergia na kondóm sa prejavuje začervenaním, podráždením, svrbením, žihľavkou a vyrážkou na miestach, ktoré sú v kontakte s kondómom. Závažné formy alergií môžu zahŕňať problémy s dýchaním, výtok z nosa, kýchanie, opuchnuté viečka a červené oči. Ak sa cítite horšie, mali by ste sa poradiť s lekárom.
Mark pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako zistiť, ktoré kondómy sa ženám najviac páčia?
Odpovedať
Dobrý deň. Každá žena môže mať individuálne preferencie, takže ak je to možné, je lepšie sa na ne opýtať priamo. Ak máte pochybnosti, môžete použiť klasický kondóm na vaginálny sex alebo orálny sex.
Irena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžu sa po pohlavnom styku s kondómom objaviť príznaky cystitídy alebo afty?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak je pri pohlavnom styku narušená vaginálna mikroflóra, môžu sa do oblasti močovej trubice dostať infekcie, takže cystitída sa môže objaviť pri sexe s kondómom aj bez neho. Abnormálna proliferácia patogénnej huby z kondómu, charakteristická pre vaginálnu kandidózu, môže byť vysvetlená zvýšenou citlivosťou na latex alebo lubrikanty.
Viktor pred 3 mesiacmi
Zdravím. Povedzte mi, prosím, aké je percento infekcie HIV bez kondómu u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Riziko nákazy (u mužov aj žien) je do 2 %. Tento údaj je približný. Aby ste znížili riziko infekcie, mali by ste pri každom pohlavnom styku používať kondóm.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, neustále beriem hormonálnu antikoncepciu. Musím používať aj kondómy, ak už užívam antikoncepciu? Alebo antikoncepcia poskytuje 100% ochranu?
Odpovedať
Dobrý deň, pri správnom užívaní antikoncepcie sa odhaduje jej účinnosť na 99,7%. Dodatočné používanie kondómov pomáha predchádzať sexuálne prenosným infekciám.
Gabriel pred rokom
Dobrý deň, nedávno som čítal, že sa odporúča kupovať kondómy len v lekárňach. Môžem si kúpiť kondómy aj v obchode alebo nie? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, antikoncepciu je lepšie kúpiť v lekárni, pretože v obchodoch nemusia byť dodržané podmienky skladovania (teplota, vlhkosť, slnečné žiarenie). Nedodržanie podmienok skladovania kondómu môže viesť k skráteniu životnosti, ktorá je uvedená na obale a jeho prasknutiu počas pohlavného styku.
Irina pred rokom
Dobrý deň, môj priateľ sa lieči na HIV a počas pohlavného styku sa vždy chránime kondómami. Stále však existuje riziko, že sa raz kondóm môže roztrhnúť. Čo robiť, ak sa prezervatív pretrhne, ak máte HIV?
Odpovedať
Dobrý deň, ak sa kondóm pretrhne, je potrebné, aby ste si okamžite umyli vonkajšie genitálne orgány čistou vodou. Následne je dôležité absolvovať vyšetrenie u gynekológa, len lekár vám môže vydať predpis na prevenciu po takomto kontakte, aby sa zabránilo infekcii HIV. Po absolvovaní liečby vás gynekológ pošle na testy, ktoré overenia prítomnosť HIV vo vašom organizme.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, vždy som si bola istá, že kondómy poskytujú 100% záruku, voči nechcenému tehotenstvu. Pred mesiacom moja kamarátka otehotnela, hoci vždy používala kondóm a ten sa nikdy roztrhol. Povedzte mi, prosím, je možné otehotnieť aj pri používaní kondómov, ak sa neroztrhnú?
Odpovedať
Dobrý deň, kondómy majú účinnosť 98%, čo znamená, že aj pri správnom používaní kondómov je pravdepodobnosť tehotenstva 2%. Ak chcete zabrániť nechcenému tehotenstvu, môžete kondóm doplniť inými druhmi antikoncepcie, napr. hormonálnou antikoncepciou alebo vnútromaternicovým telieskom.
Michal pred rokom
Dobrý deň, asi pred troma rokmi som si kúpil kondóm, ale nepoužil som ho. Zaujíma ma, či je ho ešte môžem použiť alebo je lepšie kúpiť si nový. Povedzte mi, prosím, kde je zobrazený dátum expirácie na kondómoch?
Odpovedať
Dobrý deň, dátum spotreby sa zvyčajne nachádza na vonkajšej strane obalu a na obale každého jedného kondómu. Nesprávne skladovacie podmienky, zvýšená vlhkosť, vystavenie ultrafialovým lúčom môžu znížiť trvanlivosť prezervatívu, vďaka čomu nie je kondóm vhodný na použitie.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Počas pohlavného styku, vždy používame lubrikačný gél, ale tentokrát sa nám kondóm pretrhol v tom najnevhodnejšom okamihu. Je možné otehotnieť pri použití lubrikantu, ak sa roztrhol kondóm?
Odpovedať
Dobrý deň, ak nedošlo k ejakulácií, je riziko tehotenstva minimálne, najmä ak kondóm má funkciu na potlačenie aktivity spermií. Ak sa kondóm pretrhol pri ejakulácii alebo bezprostredne po nej, zvyšuje sa pravdepodobnosť počatia. Tehotenstvo však nie je spôsobené lubrikačným gélom, ale tým že sa do vagíny a následne do fallopických trubíc dostávajú mužské spermie
Karina pred rokom
Dobrý deň, včera som mala pohlavný styk s mužom. Boli sme chránení, ale počas sexu sa prezervatív roztrhol. Akú núdzovú antikoncepciu potrebujem, ak sa nám počas pohlavného styku pretrhol kondóm? Zatiaľ neplánujem tehotenstvo, ale v budúcnosti chcem mať deti.
Odpovedať
Dobrý deň, ak sa vám počas sexuálneho kontaktu pretrhol kondóm, je potrebné sa poradiť s gynekológom, ktorý vám poradí správnu metódu núdzovej antikoncepcie. Sami si nemôžete vybrať “tabletku po”, aby ste zabránili počatiu, pretože výber antikoncepcie by sa mal vykonávať s ohľadom na individuálnu charakteristiku ženy a čas, ktorý prešiel po sexuálnom kontakte.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, počas sexu s priateľom, som pocítila bolesť vo vagíne a po pohlavnom styku som zistila, že sa objavilo začervenanie a opuchy a taktiež svrbenie a pálenie. Po konzultácii s gynekológom, sa ukázalo, že ide o alergickú reakciu na latex. Čo robiť, ak som alergická na latexové kondómy? Ako sa chrániť?
Odpovedať
Dobrý deň, ak ste alergická na latexové prezervatívy, môžete použiť také kondómy, ktoré ho neobsahujú. V rámci ochrany taktiež môžete použiť vnútromaternicové teliesko alebo hormonálnu antikoncepciu. Ak ste alergická na latex, mali by ste navštíviť gynekológa, ktorý vám pomôže zvoliť správny spôsob antikoncepcie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.