Logo
0800200000

Čo je paraproktitída a ako sa lieči?

Čo je paraproktitída a ako sa lieči?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 24 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 12245 12245
Paraproktitída je proktologické ochorenie charakterizované hnisavým zápalovým procesom v perirektálnych tkanivách. Je spôsobená preniknutím patogénnych (choroboplodných) mikroorganizmov do pararektálneho tkaniva (okolia konečníka).

Čo je paraproktitída?

Paraproktitída je zápal podkožného tukového tkaniva v okolí konečníka s prítomnosťou abscesu (hnisu). Paraproktitída môže byť akútna alebo chronická.

Príčiny vzniku paraproktitídy

Patogénne mikroorganizmy (E. coli, streptokoky, stafylokoky, Pseudomonas aeruginosa) sa do pararektálneho tkaniva dostávajú v dôsledku kryptitídy (zápalu konečníka), perineálnej traumy (natrhnutie pri pôrode) alebo poranenia konečníka (poranenie pri análnom sexe alebo pri zavádzaní klystíru). Iné príčiny vzniku paraproktitídy sú:

Zápal perirektálneho tukového tkaniva spôsobuje aj častá zápcha, užívanie glukokortikosteroidov (hormónov), ulcerózna kolitída (erozívno-ulceratívne zmeny črevnej sliznice) a Crohnova choroba (chronický zápal čreva). Paraproktitída môže vzniknúť ako dôsledok cukrovky a imunodeficiencie (infekcia HIV).

Príznaky paraproktitídy

Akútna paraproktitída je charakterizovaná vznikom abscesu pod kožou v oblasti konečníka alebo v tkanive okolo konečníka. Objavuje sa náhle a je sprevádzaná bolesťou konečníka a podbruška, ktorá sa zvyšuje pri kašli, vyprázdňovaní alebo dlhšom sedení.

Príznaky paraproktitídy

Príznaky paraproktitídy

Medzi ďalšie príznaky akútnej paraproktitídy patria:

  • zvýšená telesná teplota;
  • slabosť;
  • strata chuti do jedla.

Subkutánna paraproktitída je sprevádzaná hyperémiou (začervenanie) a opuchom kože, zhrubnutím v oblasti konečníka a prudkou bolesťou pri tlačení. Zápal okolia konečníka môže spôsobiť zápchu, krvácanie z konečníka a ťažkosti pri močení.

Chronický zápal podkožného tukového tkaniva môže viesť k vzniku fistuly v konečníku. Análna fistula je kanálik, ktorý sa môže vytvoriť pod kožou v okolí konečníka. V závislosti od umiestnenia fistuly existujú tieto formy chronickej paraproktitídy:

  • transsfinkterická fistula konečníka (prechádza cez svaly zvierača konečníka);
  • intrasfinkterová fistula konečníka (nachádza sa medzi zvieračmi konečníka);
  • extrasfinkterická fistula konečníka (nachádza sa v sliznici).

Paraproktitída môže byť vonkajšia (ústie fistuly sa nachádza na stene čreva) alebo vnútorná (ústie je na koži perinea). Rektálna fistula môže byť kompletná (má dva alebo viac otvorov) a nekompletná (jeden otvor).

Chronická forma perirektálneho zápalu je charakterizovaná striedaním období exacerbácie a remisie (absencie príznakov). Pararektálna fistula spôsobuje bolesť a svrbenie v análnej oblasti. Medzi ďalšie príznaky chronickej paraproktitídy patria:

  • krv alebo hnis v stolici;
  • hnisavý výtok z vonkajšieho otvoru fistuly;
  • pri vonkajšej rektálnej fistule vzniká macerácia (opuch a zvrásnenie) kože na perineu.

Pri ischiorektálnej paraproktitíde (hnisavý proces lokalizovaný v iliakálnej jamke) pacient pociťuje pulzujúcu bolesť, ktorá sa zintenzívňuje pri defekácii. Bolesť môže vyžarovať aj do panvy. Pri kokcygeálnej fistule sa ústie fistuly nachádza v interacetabulárnej oblasti, čo spôsobuje výrazné nepohodlie pri sedení.

Pri paraproktitíde u žien môže vzniknúť rektálno-vaginálna fistula: ústie fistuly sa nachádza vo vagíne, čo vedie k zápalovým ochoreniam pohlavných orgánov (kolpitída, vaginitída, adnexitída). U ženy sa objaví silný, hnisavý vaginálny výtok, bolesti v podbrušku a časté, bolestivé močenie.

Paraproktitída u detí

Paraproktitída u detí je spôsobená baktériami z konečníka, ktoré sa dostanú do perianálneho tkaniva. Riziko vzniku paraproktitídy zvyšuje častá zápcha alebo hnačka, plienkové vyrážky a nedostatočná hygiena análnej oblasti.

Pri fistule v análnom otvore sa dieťa sťažuje na bolesť v konečníku, ktorá sa zintenzívňuje pri defekácii alebo dotyku. Medzi ďalšie príznaky paraproktitídy u detí patrí:

  • opuch a zhrubnutie kože v oblasti konečníka;
  • deformácia análneho otvoru;
  • plač, nepokoj počas vyprázdňovania.

Pri hnisavej paraproktitíde sa u detí objavuje horúčka, bolesť hlavy, letargia a znížená chuť do jedla. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné vyhľadať proktológa.

Liečba paraproktitídy

Diagnostika paraproktitídy zahŕňa oboznámenie sa s anamnézou pacienta a vyšetrenie análneho kanála prstom. Na diagnostiku rektálnej fistuly sa používa aj rektoskopia a anoskopia (endoskopické vyšetrenie črevnej sliznice). Liečba paraproktitídy zahŕňa podávanie antibakteriálnych liekov a chirurgické odstránenie rektálnej fistuly.

Bez včasného odstránenia hnisavého infiltrátu a rektálnej fistuly môže dôjsť k zjazveniu rektálnej steny, čo má za následok zúženie a deformáciu análneho kanála, zvierača konečníka a inkontinenciu stolice. Ďalšie komplikácie paraproktitídy sú:

  • vyliatie hnisavého infiltrátu do brušnej dutiny;
  • sepsa (hnisavo-septické ochorenie krvi).

Rektálna fistula môže spôsobiť infekciu močovo-pohlavných orgánov a malignizáciu fistuly (premenu na zhubný nádor). Objednajte sa k proktológovi na prevenciu paraproktitídy a jej včasnú liečbu.

Operácia rektálnej fistuly

Proktológovia odstraňujú rektálne fistuly laserom, čo je miniinvazívny zákrok. Pred operáciou sa pacientovi podá klystír alebo preháňadlo na prečistenie čriev.

Zákrok trvá približne 15 až 30 minút a vykonáva sa ambulantne v lokálnej anestéze (nie je potrebná hospitalizácia). Výhodou laserového ošetrenia fistuly je atraumatickosť (laser nepoškodzuje zdravé tkanivo) a minimálne riziko komplikácií (krvácanie, infekcia tkaniva).

Rekonvalescencia po odstránení fistuly konečníka

Rekonvalescencia po excízii fistuly konečníka trvá približne 2 až 3 týždne. Na zmiernenie bolestivých pocitov proktológ predpíše nesteroidné protizápalové lieky. Rekonvalescencia po operácii rektálnej fistuly zahŕňa:

  • hygienu konečníka po každej defekácii, aby sa znížilo riziko poškodenia análnej sliznice a opätovného zavlečenia infekcie do perikapilárneho tkaniva;
  • obmedzenie fyzickej aktivity na 2 až 3 týždne;
  • vyhýbanie sa tlačeniu počas vyprázdňovania.

Po operácii paraproktitídy vás lekár oboznámi s ošetrovaním pooperačnej rany. V prípade potreby vám predpíše antibakteriálne a analgetické lieky. Po odstránení rektálnej fistuly je veľmi dôležité piť dostatočné množstvo vody, aby sa zabránilo zápche.

Pre rýchlejšiu rekonvalescenciu po operácii je potrebné upraviť jedálníček: jedlá sa odporúča konzumovať 4 až 5-krát denne v malých porciách. Odporúčané jedlá po operácii paraproktitídy sú:

  • chudé druhy mäsa (dusené), ryby;
  • ovsená kaša;
  • zeleninové polievky, pyré, vývary.

Po odstránení análnej fistuly je potrebné vylúčiť produkty, ktoré spôsobujú nadúvanie (strukoviny, hrozno, jablká), ako aj slané, korenené a údené jedlá. Rovnako by sa nemali konzumovať alkoholické nápoje.

Ako zabrániť opätovnému vzniku paraproktitídy?

Aby sa predišlo recidíve paraproktitídy, je potrebné dodržiavať dôslednú osobnú hygienu (umývať sa po každom vyprázdňovaní). Prevencia paraproktitídy spočíva aj vo včasnej liečbe ochorení, ktoré zvyšujú riziko vzniku análnych fistúl a v zmene stravovania (konzumovať dostatok vlákniny, aby sa predišlo zápche).

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je paraproktitída a ako sa lieči? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo je vhodné konzumovať po zákroku?

Po operácii paraproktitídy sa odporúča konzumovať krupicu na vode, ovsenú kašu, varené ryby, karbonárky pripravené na pare, polievky. Odporúča sa taktiež piť veľa vody. Je potrebné vyhýbať sa koreneným, vyprážaným, slaným jedlám a potravinám, ktoré vyvolávajú zápchu (ryža, banány, zemiaky, čierny čaj).

2. Ako dlho trvá hojenie paraproktitídy po zákroku?

Hojenie rany po odstránení rektálnej fistuly trvá približne 2-3 týždne. Aby sa pooperačná rana úplne zahojila, je potrebné dodržiavať všetky odporúčania lekára.

3. S čím sa dá zameniť paraproktitída?

Paraproktitída sa často zamieňa s hemoroidmi a malignitami konečníka. Na stanovenie diagnózy je potrebná konzultácia s proktológom.

4. Aké nebezpečenstvo predstavuje rektálna fistula?

Paraproktitída a fistula konečníka sú nebezpečné z dôvodu deformácie perinea a svalov análneho zvierača, inkontinencie, prenikaniu hnisavých infiltrátov do brušnej dutiny a sepse. Ak sa paraproktitída nelieči, môže sa stať malígnou.

5. Ako odstrániť hnis z fistuly?

Hnis z fistuly a rektálnu fistulu proktológ odstraňuje pomocou chirurgického zákroku. Domáca liečba paraproktitídy je nebezpečná z dôvodu vzniku komplikácií (prienik hnisavého infiltrátu do iných orgánov, sepsa).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo je paraproktitída a ako sa lieči?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo je paraproktitída a ako sa lieči?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Evelína pred rokom
Dobrý deň. Ako sa lieči paraproktitída doma po operácii?
Odpovedať
Dobrý deň. Doma po operácii je potrebné dodržiavať odporúčania lekára týkajúce sa starostlivosti o pooperačnú ranu, vylúčiť potraviny, ktoré podporujú zápchu (ryža, banány, zemiaky, čierny čaj) a dodržiavať pitný režim.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Môže paraproktitída zmiznúť sama?
Odpovedať
Dobrý deň. Nie, paraproktitída nezmizne sama od seba, pretože ide o hnisavý zápal tukového tkaniva konečníka. Paraproktitída sa lieči chirurgicky. Liečba infiltrátov a fistúl bez chirurgického zákroku vedie k progresii patológie a vzniku komplikácií (sepsa, malignizácia, infekcia močovo-pohlavných orgánov).
Robert pred rokom
Dobrý deň, môže sa masť Levomekol používať na liečbu paraproktitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. Nie, túto masť nemožno použiť v prípade perirektálnej infiltrácie. Na rýchlu liečbu paraproktitídy proktológovia predpisujú antibakteriálne lieky a vykonávajú minimálne invazívne chirurgické zákroky, napr. laserové odstránenie fistúl.
Larysa pred rokom
Dobrý deň, ako dlho sa hojí rana po odstránení rektálnej fistuly?
Odpovedať
Dobrý deň. Pooperačná rana sa úplne zahojí do 2 - 3 týždňov. Na rýchle zotavenie sa po excízii análnej fistuly je potrebné dodržiavať všetky odporúčania proktológa.
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň. Ako mám chodiť na toaletu po paraproktitíde?
Odpovedať
Dobrý deň. Po paraproktitíde je potrebné chodiť na toaletu pravidelne a po vyprázdnení si konečník umyť pod tečúcou vodou, aby ste predišli poraneniu sliznice análneho kanála.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.