Logo
0800200000
Čítať 6 minút

Samovyšetrenie prsníkov: ako odhaliť ochorenia prsníkov v ranom štádiu

Samovyšetrenie prsníkov: ako odhaliť ochorenia prsníkov v ranom štádiu
Čítať 6 minút | Vytvorené: 22 september 2022 | aktualizované: 22 september 2022 | 21002 21002
21002
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Stavba prsníka

Samovyšetrenie prsníkov je metóda, ktorá pomáha ženám odhaliť zmeny v prsníkoch. Samovyšetrenie prsníkov by sa malo vykonávať každý mesiac 5. až 7. deň menštruačného cyklu, keď prsia nie sú bolestivé, ani opuchnuté.

Prsník sa skladá z 15–20 samostatných kužeľovitých lalokov (prsných žliaz), ktoré sú od seba oddelené vrstvami spojivového a tukového tkaniva. Každá prsná žľaza má mliečne vývody (mliekovody), ktoré ústia do prsnej bradavky. Pri palpácii prsníkov je možné nahmatať tukové hrčky, ktoré sa v prsníku vyskytujú prirodzene: pri dotyku nebolia a nemajú hrudkovitý tvar.

V prsníku sa nachádzajú lymfatické uzliny a krvné cievy. Bradavka a areola obsahujú veľa nervových zakončení, vďaka ktorým reagujú na dotyk, pri ktorom sa uvoľnuje mlieko v období dojčenia.

2

Varovné signály pri vyšetrení prsníkov

Zmeny v prsníkoch, zistené počas samovyšetrenia, môžu naznačovať ochorenia prsníkov, preto je potrebná konzultácia s mamológom. Varovné signály pri vyšetrení prsníkov sú:

  • výtok z bradaviek;
  • zväčšenie alebo zmenšenie (vtiahnutie) bradavky;
  • opuch a začervenanie prsníka;
  • zmenšenie pokožky na prsníku (tzv. pomarančová kôra);
  • zmeny tvaru alebo veľkosti prsníkov;
  • asymetria prsníkov (z anatomického hľadiska je rozdielny tvar alebo veľkosť prsníkov normálny; alarmujúcim znakom je deformácia prsníkov);
  • hrčky v prsníku alebo pod kožou;
  • bolesť v oblasti prsníkov alebo v podpazuší;
  • zväčšenie lymfatických uzlín v oblasti prsníkov.

Samovyšetrenie prsníkov umožňuje žene odhaliť príznaky abnormalít prsníkov, no len mamológ môže stanoviť diagnózu a v prípade potreby predpísať liečbu. Samovyšetrenie nenahrádza preventívnu prehliadku u mamológa a ultrazvukové vyšetrenie prsníkov, ktoré by sa malo vykonávať minimálne raz ročne. Odporúča sa tiež, aby ženy v reprodukčnom veku každý rok navštívili gynekológa, pretože ochorenia prsníkov súvisia s reprodukčnými orgánmi žien.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Krok č. 1: Skontrolujte pokožku na prsníku

Vyzlečte sa do pol pása, spustite ruky pozdĺž tela, postavte sa pred zrkadlo a pri vhodnom osvetlení si pozorne prezrite prsníky. Skontrolujte, či na pokožke pŕs nedochádza k začervenaniu, k olupovaniu alebo k tvorbe vrások. Koža na prsiach by mala byť rovnorodá.

Skontrolujte pokožku na prsníku

Skontrolujte pokožku na prsníku

4

Krok č. 2: Skontrolujte vzhľad prsníkov

  • s rukami spustenými pri tele skontrolujte či nedochádza k nezvyčajnej asymetrii, alebo ku zmenám vo veľkosti vašich pŕs;
  • zdvihnite ruky a pomaly sa otáčajte doľava a doprava, aby ste si prezreli každý prsník a zistili, či sa na ňom nenachádzajú priehlbiny, alebo hrčky;
  • venujte pozornosť pokožke okolo podpazušia a kľúčnych kostí. Pokožka by mala byť pružná, bez pupienkov a záhybov.

Alarmujúcim príznakom je vznik tzv. pomarančovej kôry na prsníku, pretože tento symptóm môže naznačovať vznik nádoru v prsníku.

Skontrolujte vzhľad prsníkov

Skontrolujte vzhľad prsníkov

5

Krok č. 3: Prehmatajte prsník v smere hodinových ručičiek

  • spojte si tri prostredné prsty ľavej ruky;
  • bruškami prstov si prehmatajte pravý prsník, postupujte od vonkajšej strany prsníka k vnútornej (od kľúčnej kosti k bradavke);
  • prehmatajte si prsník v smere hodinových ručičiek;
  • rovnakým spôsobom si pravou rukou prehmatajte ľavý prsník .

Palpácia prsníka by nemala vyvolávať nepríjemné a bolestivé pocity. Tkanivo prsníka by malo byť homogénne bez zhrubnutia alebo "zrnitosti".

Prítomnosť hrčky v prsníku môže znamenať mastitídu, fibroadenózu, cystu alebo rakovinu prsníka. V prípade, že si v prsníku nájdete hrčku, je potrebné sa objednať na vyšetrenie k mamológovi a na ultrazvukové vyšetrenie prsníkov, ktoré vám pomôže odhaliť tvar a štruktúru hrčky.

Prehmatajte prsník v smere hodinových ručičiek

Prehmatajte prsník v smere hodinových ručičiek

6

Krok č. 4: Skontrolujte si bradavky

  • skontrolujte, či sa nezmenil tvar bradavky alebo farba areoly;
  • skontrolujte, či sa na bradavkách nenachádzajú rôzne odchýlky a deformácie (vredy, trhliny, chrasty). Ak boli bradavky normálne a neskôr sa vtiahli, môže to znamenať rozvoj ochorenia (napr. intraduktálny papilóm, telitída, rakovina bradavky);
  • palcom a ukazovákom mierne stlačte bradavku okolo okrajov areoly a sledujte či je prítomný výtok. Tvrdá bradavka alebo vydutie areoly môže naznačovať rozvoj patológie, napr. telitídy (zápalu bradavky) alebo mastopatie.

Dotyk bradavky by nemal spôsobovať bolesť.

Skontrolujte si bradavky

Skontrolujte si bradavky

7

Krok 5: Prehmatajte si lymfatické uzliny v podpazuší

Zdvihnite pravú ruku (nevystierajte ju, iba mierne podvihnite tak, aby sa tkanivo v podpazuší nenatiahlo) a ľavou rukou nahmatajte lymfatické uzliny v podpazuší. Potom si pravou rukou prehmatajte aj ľavé podpazušie.

Lymfatické uzliny sa pri prehmataní javia ako malé guľôčky nachádzajúce sa pod kožou a ich veľkosť by nemala presiahnuť 1,5 cm (zväčšenie môže znamenať vznik nádoru v prsníku alebo infekciu prsníka). Palpácia by mala byť bezbolestná.

Prehmatajte lymfatické uzliny v podpazuší

Prehmatajte lymfatické uzliny v podpazuší

8

Krok č. 6: Prehmatajte si oblasť kľúčnej kosti

Kvôli možnej prítomnosti hrčky si prehmatajte končekami prstov krúživým pohybom lymfatické uzliny v oblasti nad a pod kľúčnymi kosťami. Lymfatické uzliny by nemali byť bolestivé ani zväčšené.

Prehmatajte oblasť kľúčnej kosti

Prehmatajte oblasť kľúčnej kosti

9

Prečo sú prsia bolestivé?

Bolesť prsníkov môže súvisieť s normálnymi fyziologickými procesmi v ženskom tele (pred a počas menštruácie, počas ovulácie), ale môže znamenať aj rozvoj ochorení prsníkov. Príčiny bolesti prsníkov sú:

  • hormonálne zmeny;
  • nosenie nepohodlnej a tesnej spodnej bielizne;
  • úraz (napr. pomliaždenie hrudníka);
  • infekčné a zápalové ochorenia mliečnych žliaz (napr. mastitída);
  • nádory (napr. fibroadenóm, lipóm v prsníku).

Bolesť sa môže vyskytovať v oboch prsníkoch alebo môže byť lokalizovaná iba v jednom prsníku. Bolesť prsníkov môže byť akútna a pálivá alebo nepríjemná a pretrvávajúca, ale v žiadnom prípade by ste ju nemali prehliadať, ale okamžite sa objednať na vyšetrenie k mamológovi.

10

Aké by mali byť prsia na dotyk?

V reprodukčnom veku by nemala mať žena prsia na dotyk opuchnuté, zdurené a tvrdé. Prsia by mali byť hlavne homogénne bez hrčiek. Koža prsníka by mala byť pružná, bez hrčiek, vrások alebo záhybov. So slabnutím reprodukčnej funkcie žien (vo veku 45-50 rokov) dochádza k involučným zmenám — žľazové tkanivo je nahradené vláknitým a tukovým tkanivom, takže pokožka stráca pevnosť a v oblasti dekoltu sa objavujú vrásky. Po 45. roku života by ste mali každoročne absolvovať mamografické vyšetrenie, aby ste predišli cystickej fibróze a rakovine prsníka.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Samovyšetrenie prsníkov: ako odhaliť ochorenia prsníkov v ranom štádiu - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Samovyšetrenie prsníkov: ako odhaliť ochorenia prsníkov v ranom štádiu
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň. V prsníkoch mám pocit mravčenia, čo to môže znamenať?
Odpovedať
Dobrý deň. Mierna bolesť prsníkov môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami prebiehajúcimi v ženskom tele. Bolesť prsníkov sa môže objaviť pred menštruáciou alebo počas nej. Pocit mravčenia v prsníkoch môžete mať aj počas ovulácie. Tieto bolesti sú cyklické a vyskytujú sa prirodzene. Náhle alebo pretrvávajúce mravčenie v prsníkoch je dôvodom na konzultáciu s mamológom, pretože môže byť príznakom ochorenia prsníkov.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Ako môžem odhaliť nádor v prsníku?
Odpovedať
Dobrý deň. Rakovina prsníka sa prejavuje hrčkou v prsníku a zväčšením axilárnych lymfatických uzlín, ktoré sa dajú zistiť hmatom. Nádor si však môžete nájsť aj sama v prípade, že dosiahol pomerne veľké rozmery. Samovyšetrenie prsníkov však nenahrádza každoročné preventívne prehliadky u mamológa a po 40. roku života je potrebné podstupovať aj mamografiu.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Prečo sa mení farba bradaviek?
Odpovedať
Dobrý deň. Zmeny farby areoly a bradavky sú počas tehotenstva normálnym fyziologickým procesom, pretože sa mení hormonálne pozadie ženy. V prípade, že žena nie je tehotná, akékoľvek zmeny tvaru, farby a veľkosti bradaviek môžu poukazovať na vznik ochorenia prsníkov až rakoviny, preto by ste sa mali poradiť so svojím mamológom.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Prečo mám začervenané prsia?
Odpovedať
Dobrý deň. Zmeny farby kože na prsníkoch sú znakom mnohých ochorení. Začervenanie prsníkov u žien môže byť spôsobené zápalom a hnisavými procesmi v koži a podkožnom tuku (furunkuly, aterómy, lipómy) a môže tiež poukazovať na prítomnosť novotvarov (napr. cystu). V prípade, že sú vaše prsia červené, mali by ste navštíviť mamológa, ktorý vám stanoví diagnózu. Po vyšetrení vám mamológ v prípade potreby predpíše liečbu a povie vám, ako zmierniť zápal prsníkov.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Môžem ísť na vyšetrenie k mamológovi počas menštruácie?
Odpovedať
Dobrý deň. Počas menštruácie a pred menštruáciou môžu prsia opuchnúť, zväčšiť sa a bolieť, čo sťažuje vyšetrenie a prehmatávanie prsníkov. Optimálne je ísť na vyšetrenie k mamológovi na 5. až 7. deň po menštruácii, kedy hladina hormónov v tele klesá.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.