Logo
0800200000

Ako často sa odporúča navštevovať solárium a ako sa správne opaľovať?

Ako často sa odporúča navštevovať solárium a ako sa správne opaľovať?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 13 jún 2023 | aktualizované: 30 jún 2023 | 17592 17592
17592
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Solárium umožňuje dosiahnuť rovnomerne opálenú pokožku, posilniť imunitný systém a zvýšiť hladinu vitamínu D, ktorý má pozitívny vplyv na nervový systém a emocionálnu pohodu.

Je dôležité vedieť, ako solárium správne používať, pretože časté a dlhodobé používanie solária môže vyvolávať nepriaznivé vedľajšie účinky a poškodiť zdravie.

Čo je solárium?

Solárium je špeciálne zariadenie na vykonávanie dávkovaných expozícií pomocou špeciálnych ultrafialových lámp. UV lúče pôsobia na vrstvy pokožky a prispievajú k tvorbe pigmentu melanínu, ktorý spôsobuje opálenie pokožky. Solárium funguje podobne ako slnečné lúče, no intenzitu žiarenia je možné regulovať.

Solárium

Solárium

Typy solárií

V závislosti od typu zariadenia rozlišujeme domáce a profesionálne solária, ktoré sa líšia veľkosťou, počtom a výkonom použitých lámp. Rozlišujeme tieto typy solárií:

  • horizontálne (zariadenie tunelového typu, opaľovanie prebieha v polohe na chrbte);
  • vertikálne (vertikálna kabína, v ktorej je možné v stojacej polohe dosiahnuť rovnomerné opálenie celého tela)
  • solárne kreslo (solárium so špeciálnym sedadlom, ktoré umožňuje opálenie odhalených častí tela, akými sú tvár a krk, dekolt, ruky);
  • turbo solárium (model solária, ktorý má zabudovaný chladiaci systém a zabezpečuje rýchle opálenie).

K dispozícii sú aj hybridné soláriá (napr. kolárium). Kolárium je vybavené dvoma typmi lámp (ultrafialovou a infračervenou), ktoré umožňujú rovnomerné opálenie a vypnutie pokožky 

(infračervené lúče pôsobiace na pokožku podporujú tvorbu kolagénu a aktivujú metabolické procesy). Soláriá môžu byť vybavené aj vibračnou plošinou, prevzdušňovacím systémom (zavlažovanie vodou), aromaterapiou a audio systémom.

Aké sú výhody solária?

Vďaka UV žiareniu pokožka získava tmavší odtieň. Mierne vystavenie UV žiareniu je pre telo prospešné. Medzi výhody solárií patrí:

  • podpora syntézy vitamínu D (reguluje zrážanie krvi a činnosť srdca, podporuje nervový systém, zlepšuje vstrebávanie vápnika a fosforu);
  • zmiernenie emocionálneho stresu (zvyšuje vylučovanie dopamínu a endorfínu);
  • prispôsobenie tela a príprava pokožky na prirodzené opálenie v letnom období;
  • prevencia kožných ochorení (napr. atopickej dermatitídy, psoriázy, ichtyózy);
  • stimulácia krvného obehu a predchádzanie hypertenzii (pôsobením UV žiarenia sa uvoľňuje oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy);
  • posilnenie imunitného systému (aktivuje imunitné bunky);
  • zníženie hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Solárium môže nahradiť slnečné lúče počas zimných mesiacov. Pôsobenie žiarenia v soláriu je regulované a kontrolované, to znamená, že spálenie pokožky je minimálne.

Pred a po použití solária

Pred použitím solária by ste sa mali oboznámiť s pravidlami jeho používania a poradiť sa s lekárom, aby ste vylúčili akékoľvek kontraindikácie. Príprava pred použitím solária zahŕňa:

  • očistenie pokožky tváre a tela (dve hodiny pred opaľovaním by ste sa mali osprchovať bez použitia agresívnych prípravkov (mydlo, peeling), ktoré zmývajú ochrannú bariéru epidermy;
  • vyhýbanie sa kozmetickým procedúram (napr. depilácia voskom, čistenie tváre, microblading, botox) dva týždne pred opaľovaním;
  • vyhýbanie sa konzumácii alkoholu deň pred ošetrením (alkoholické nápoje rozširujú cievy a zvyšujú krvný tlak);
  • vypiť veľké množstvo vody v deň použitia solária (aby sa vykompenzovala strata vlhkosti počas procedúry).

Pred opaľovaním by ste si mali z tela odstrániť všetky šperky a doplnky. Pred opaľovaním (20 - 30 minút) sa tiež odporúča vypiť pohár čerstvo odšťavenej mrkvovej šťavy, ktorá obsahuje antioxidanty a karotenoidy, ktoré chránia telo pred UV žiarením a spálením.

Po opaľovaní je dôležité pokožku hydratovať špeciálnymi krémami a telovými mliekami. Uprednostňujte kozmetické výrobky, ktoré obsahujú hydratačné, upokojujúce (napr. aloe, panthenol) a antioxidačné zložky.

Čo je potrebné si sebou vziať do solária?

Do solária je potrebné si pri každej návšteve vziať: 

  • papuče a uterák;
  • gumičky do vlasov a ochrannú čiapku;
  • špeciálne ochranné okuliare do solária;
  • kozmetické prípravky, ktoré je potrebné naniesť pred a po opaľovaní;
  • spodnú bielizeň;
  • v prípade opaľovania bez spodnej bielizne použite ochranné nálepky na bradavky a znamienka.

Ak máte na perách permanentný make-up, mali by ste používať špeciálny ochranný rúž na pery určený do solária, aby ste zabránili rozmazaniu alebo zmene farby. Spodná bielizeň do solária by mala byť vyrobená z prírodných tkanín, napr. z bavlny. Opaľovanie bez spodnej bielizne sa neodporúča, pretože UV žiarenie môže mať negatívny vplyv na reprodukčný systém.

Ako sa správne opaľovať?

Aby bola pokožka rovnomerne opálená a aby ste sa vyhli jej vysušeniu a podráždeniu, je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel. Pri používaní solária dodržiavajte tieto pravidlá:

  1. Chráňte si oči špeciálnymi okuliarmi do solária, ktoré tesne priliehajú na tvár, pretože UV žiarenie má nepriaznivý vplyv na sietnicu.
  2. Používajte špeciálnu kozmetiku určenú do solária, ktorá zabráni vysušovaniu a dehydratácii pokožky a zabezpečí rovnomerné opálenie.
  3. Vlasy si ochránite pred vysušením a lámaním tým, že si ich vypnete a nasadíte špeciálnu čiapku.
  4. Zakryte si znamienka a tetovania ochrannými nálepkami.
  5. Pri opaľovaní bez spodnej bielizne používajte nálepky na bradavky.
  6. Na pery naneste balzam s SPF filtrom.

Počas opaľovania by mala byť pokožka čistá (bez make-upu) a bez dezodorantov a parfumov, pretože môžu spôsobiť podráždenie a pigmentáciu. Ak v soláriu pocítite akékoľvek nepríjemné pocity (závraty, nevoľnosť, pocit pálenia pokožky, dusenie), procedúru okamžite prerušte.

Ako si vybrať krém na opaľovanie?

Zloženie krémov do solária sa líši od zloženia bežných opaľovacích krémov. Opaľovací krém je dôležité si vybrať podľa typu pokožky: čím je pokožka svetlejšia, tým je potrebná väčšia ochrana pred UV žiarením (SPF filter je vyšší). Hlavnou funkciou výrobku je hydratovať a pripraviť pokožku na rovnomerné opálenie, pretože krémy obsahujú špeciálne zložky, ktoré aktivujú krvný obeh a stimulujú tvorbu melanínu.

So správnym výberom opaľovacieho krému vám pomôže dermatológ. Lekár určí typ pokožky a vyberie opaľovací krém.

Čo sa nesmie robiť po návšteve solária?

V priebehu 10-14 dní po použití solária by ste nemali podstupovať žiadne kozmetické procedúry, akými sú epilácia, depilácia, peeling, ani používať bieliace masky na tvár. V deň procedúry by ste sa mali zdržať aj horúcich kúpeľov, návštevy sauny, a plávania v bazéne. V priebehu dvoch dní obmedzte pobyt na slnku.

Ako dlho po použití solária sa môžem umývať?

Po použití solária sa môžete umyť po dvoch hodinách. Odporúča sa umývať v chladnej vode s kozmetikou s neutrálnym zložením, bez použitia kúpeľňovej špongie. Po kúpaní by ste si mali telo jemne utrieť uterákom (netrieť) a použiť hydratačný krém alebo pleťové mlieko.

Ako často môžem chodiť do solária?

Trvanie a frekvencia návštev solária závisí od typu vašej pokožky a požadovaného odtieňa. Prvé sedenie zvyčajne trvá tri - päť minút, následne sa čas postupne predlžuje. Klasická procedúra pozostáva z 10 - 15 sedení, pričom medzi návštevami solária je aspoň jeden deň prestávka. Aby ste predišli vysušeniu alebo poškodeniu pokožky, dermatológovia odporúčajú používať solárium maximálne trikrát týždenne. 

Kedy sa prejaví opálenie po použití solária?

Opálenie sa zvyčajne prejaví do 24 hodín. Svetlé opálenie sa môže objaviť tri - štyri hodiny po opaľovaní.

Pomáha solárium pri liečbe akné?

Solárium pomáha pri liečbe akné, pretože UV lúče majú antibakteriálne a antiseptické účinky. Vystavenie UV žiareniu vysušuje akné a vyrovnáva tón pleti. Vysoké dávky a časté návštevy však môžu spôsobiť opačný účinok: zápal a podráždenie pokožky. Pred návštevou solária s akné alebo inými dermatologickými ochoreniami je dôležité sa poradiť s dermatológom.

Môžem používať solárium pri psoriáze?

Solárium sa môže používať na liečbu psoriázy len na základe odporúčania a pod dohľadom lekára, pretože pri niektorých ochoreniach sa solárium nesmie používať. Napríklad, ak má psoriáza pustulózne lézie (pľuzgiere), opaľovanie môže vyvolať rozšírenie vyrážky a zápal kože.

Prečo mám po opaľovaní na nohách škvrny?

Svetlé škvrny na nohách po použití solária môžu byť spôsobené nerovnomerným opálením, nadmerným potením, nadbytkom kožného mazu a použitím nesprávneho prípravku. Pigmentácia je charakterizovaná výskytom hnedých škvŕn na pokožke v rôznej veľkosti. Pigmentové škvrny sú spôsobené nahromadením melanínu na pokožke.

Kontraindikácie solárií

Pred prvou návštevou solária je dôležité zistiť prítomnosť kontraindikácií a poradiť sa s lekárom.

Kontraindikácie solária

Kontraindikácie solária

Medzi kontraindikácie použitia solária patrí:

  • diabetes mellitus;
  • kardiovaskulárne ochorenia (hypertenzia, poruchy krvného obehu);
  • tehotenstvo a dojčenie;
  • ochorenia prsníkov (napr. mastopatia);
  • fibroadenóm, myóm, cysty;
  • abnormality štítnej žľazy;
  • hormonálne poruchy;
  • onkologické ochorenia a dedičná predispozícia k nim;
  • veľký počet znamienok, pigmentových škvŕn, hemangiómov na tele;
  • zápalové ochorenia v akútnom štádiu;
  • alergie na slnečné žiarenie a precitlivenosť kože;
  • krvácanie v akejkoľvek lokalizácii vrátane menštruácie.

Kontraindikáciou umelého ultrafialového žiarenia je užívanie aj niektorých liekov, akými sú antibiotiká, perorálna antikoncepcia a antikoagulanciá. Nepoužívajte solárium po absolvovaní kozmetických procedúr, akými sú epilácia, peeling, laserová terapia, fotoomladenie, injekčné procedúry (plazmoterapia, mezoterapia, botulínová terapia).

Je solárium škodlivé?

Príliš časté (viac ako dva - trikrát týždenne) návštevy solária môžu byť škodlivé, pretože UV žiarenie vysušuje pokožku. Nadmerná návšteva solárií môže spôsobiť:

  • predčasné starnutie pokožky (ultrafialové žiarenie ničí a vysušuje vrchnú vrstvu epidermy a zabraňuje tvorbe kolagénu);
  • riziko vzniku nezhubných a zhubných novotvarov kože (v dôsledku nadmernej syntézy melanínu);
  • upchaté póry, drsná pokožka (v dôsledku suchého vzduchu).

Nedodržiavanie pravidiel používania solárií môže spôsobiť tepelné popáleniny alebo zápaly či podráždenie pokožky. Solárium môže tiež zhoršiť chronické ochorenia (napr. aktivovať vírus herpesu).

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Ako často sa odporúča navštevovať solárium a ako sa správne opaľovať? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem sa pred opaľovaním v soláriu natrieť kokosovým olejom?

Kokosový olej sa pred použitím solária neodporúča používať, pretože nechráni pokožku pred UV žiarením. Po opaľovaní ho však môžete používať, pretože obsahuje antioxidačný vitamín E a mastné kyseliny, ktoré vyživujú a hydratujú pokožku.

2. Môžem ísť po laserovej epilácii do solária?

Po laserovej epilácii sa solárium môže použiť až po dvoch týždňoch, keď sa tkanivo úplne zahojí. Kombinácia laserového zákroku a opaľovania môže zvýšiť riziko vzniku podráždenia a začervenania pokožky a výskytu pigmentových škvŕn.

3. Môžu solárium používať tehotné ženy?

Tehotenstvo je kontraindikáciou solária, pretože prehriatie zvyšuje riziko abnormálneho vývoja miechy plodu a môže spôsobiť aj riziko potratu (v dôsledku zvýšenej syntézy testosterónu a glukosteroidov). Taktiež sa u tehotnej ženy zvyšuje hladina melanínu, čo môže pri insolácii viesť k hyperpigmentácii kože.

4. Môžem sa po opaľovaní v soláriu depilovať cukrovou pastou?

Depiláciu cukrovou pastou môžete absolvovať dva - tri dni po použití solária, pretože UV žiarenie oslabuje obranyschopnosť pokožky a vedie k jej vysušeniu. Depilácia cukrovou pastou bezprostredne po opaľovaní môže spôsobiť mikrorany a zápaly pokožky, ako aj nerovnomerné opálenie.

5. Ako dlho vydrží opálenie?

Trvanie opálenia závisí od individuálneho typu pokožky, výkonu solária, času stráveného opaľovaním a použitej kozmetiky. V priemere vydrží opálenie približne dva týždne.

6. Môžem používať solárium každý deň?

Medzi prvou a ďalšou návštevou solária by ste si mali nechať odstup aspoň dva dni. Optimálna frekvencia návštev je dva - trikrát týždenne s maximálne 10 - 15 sedeniami. V priebehu jedného roku by ste nemali podstúpiť viac ako dve série procedúry.

7. Môžem sa opaľovať v soláriu počas menštruácie?

Chodiť do solária počas menštruácie sa neodporúča kvôli hormonálnym zmenám v tele, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu opálenia. Vystavenie sa UV žiareniu počas menštruácie môže tiež vyvolať vyrážky a pigmentáciu v dôsledku zvýšenej citlivosti pokožky. Okrem toho, vysoké teploty zvyšujú rýchlosť prietoku krvi, čo môže viesť k hojnému výtoku a zhoršeniu celkového stavu (závraty, slabosť, mdloby).

8. Ako sa správne opaľovať vo vertikálnom soláriu?

Vertikálne solárium je kabína vybavená UV lampami, v ktorej zákazník stojí. Správne používanie vertikálneho solária spočíva v tom, že je potrebné meniť polohu rúk a nôh a každú minútu sa otáčať, aby ste zabezpečili rovnomerné pôsobenie UV žiarenia. Hlavu je potrebné držať rovno, bez toho, aby ste si tlačili na bradu.

9. Za ako dlho sa človek opáli na slnku v porovnaní s 10 minútami v soláriu?

10 minút v soláriu sa rovná dvom - trom hodinám na slnku. Ultrafialové lúče používané v soláriách sú minimálne šesťkrát intenzívnejšie ako priame slnečné žiarenie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako často sa odporúča navštevovať solárium a ako sa správne opaľovať?
Dermatológ, trichológ.
Ako často sa odporúča navštevovať solárium a ako sa správne opaľovať?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Laura pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Čím si mám zakryť tvár v soláriu, aby sa neopálila?
Odpovedať
Dobrý deň. Tvár v soláriu si môžete zakryť hrubou bavlnenou látkou. Bavlna je priedušná a neutralizuje UV žiarenie. Môžete použiť aj krémy s vysokým SPF (ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu).
Olga pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aký krém na opaľovanie mám používať?
Odpovedať
Dobrý deň. Opaľovací krém sa vyberá individuálne v závislosti od typu pokožky a jej citlivosti na ultrafialové žiarenie. Mali by ste dbať na to, aby zloženie krému obsahovalo hydratačné a ochranné zložky a aj antioxidanty a výživné látky. Pred aplikáciou krému si urobte test na alergickú reakciu.
Alena pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem sa opaľovať v soláriu nahá?
Odpovedať
Dobrý deň. Opaľovanie v soláriu bez spodnej bielizne sa neodporúča. Aby sa predišlo poruchám reprodukčného systému a znížilo sa riziko vzniku zhubných nádorov, muži a ženy by si mali pred pôsobením UV žiarenia chrániť pohlavné orgány. Bradavky si môžete chrániť aj pomocou nálepiek, pretože obsahujú nervové zakončenia a krvné cievy.
Denisa pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko sedení v soláriu je potrebné absolvovať na získanie krásneho tmavšieho odtieňa pokožky?
Odpovedať
Dobrý deň. Počet sedení a ich frekvencia závisí od typu vašej pokožky a individuálnych vlastností. V priemere je na intenzívne opálenie potrebných sedem až 15 sedení s dvoma až tromi návštevami solária týždenne. Pred návštevou solária by ste sa mali poradiť s dermatológom, ktorý posúdi typ vašej pokožky, vylúči prípadné kontraindikácie a informuje vás o pravidlách používania. Lekár vám tiež pomôže s výberom opaľovacích prípravkov, aby sa minimalizovalo vysušovanie pokožky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.