0800200000

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
dermatológia
aktualizované: 29 April 2024
Čítať 7 minút Zverejnené: 09 May 2023 23339
Starecké škvrny sú kožné defekty, ktoré vznikajú v dôsledku nadmernej tvorby melanínu.

Vo väčšine prípadov sú pigmentové škvrny nezhubné novotvary, avšak môžu byť aj príznakom rôznych chorôb (napríklad cholestáza, cirhóza pečene) alebo hormonálnych porúch. Ak sa na pokožke objavia pigmentové škvrny, mali by ste sa poradiť s dermatológom.

Čo sú pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny (hyperpigmentácia) - postihujú niektoré oblasti pokožky a odlišujú sa tmavšou farbou od základnej farby kože. Pri hyperpigmentácii ide o nadmernú produkciu melanínu, čo vedie k zmene farby pokožky. Pigmentové škvrny môžu byť vrodené alebo sa objavujú postupne vekom. Líšia sa miestom výskytu, tvarom a farbou.

Pigmentové škvrny sa objavujú v rôznom veku rovnako u žien aj u mužov. Vyžadujú si kontrolu u dermatológa a to kvôli zmene ich veľkosti, tvaru a stavu pokožky. Pri svrbení, pálení alebo brnení pokožky, zmene farby alebo zväčšení pigmentovej škvrny je potrebné kontaktovať dermatológa.

Pigmentové škvrny na tvári

Pigmentové škvrny na tvári

Ako vyzerajú pigmentové škvrny?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Pigmentové škvrny sa môžu objaviť na celom povrchu pokožky vo forme farebných plôch, ktoré majú hnedý, biely, šedý, žltý alebo červený odtieň. Medzi príznaky stareckých škvŕn patria:

  • tvorba škvŕn oválneho, okrúhleho alebo nepravidelného tvaru;
  • suchá pokožka;
  • nerovnomerne sfarbená pokožka;
  • zhrubnutie epidermy;
  • zmena štruktúry konkrétnej oblasti pokožky.

Veľkosť pigmentových škvŕn sa pohybuje od niekoľkých milimetrov do troch centimetrov. Pigmentové škvrny nebolia a nespôsobujú svrbenie, avšak pri ich prudkom náraste, zmene ich tvaru a objavení bolesti či diskomfortu je potrebné dohodnúť stretnutie s dermatológom.

Kde vznikajú najčastejšie pigmentové škvrny?

Starecké škvrny sa môžu nachádzať na ktorejkoľvek časti pokožky, ale najčastejšie sa objavujú na tých miestach, ktoré nie sú chránené pred ultrafialovým žiarením. U mladých ľudí do 30 rokov sa pigmentácia často objavuje na nose, na čele a na hornej pere. Vo veku nad 30-40 rokov sa môžu vyskytnúť pigmentové škvrny na ramenách, na chrbte a na hrudníku.

Prečo sa objavujú pigmentové škvrny?

Hlavnou príčinou hyperpigmentácie je narušenie produkcie melanínu v organizme. Medzi ďalšie príčiny, ktoré prispievajú ku vzniku pigmentových škvŕn na pokožke patria:

  • genetická predispozícia;
  • vystavenie pokožky ultrafialovým lúčom;
  • endokrinné poruchy (melazma, Addisonova choroba, tyreotoxikóza, hypotyreóza);
  • nedostatok vitamínov v tele;
  • poranenie a zápal pokožky;
  • narušenie tráviaceho systému;
  • hormonálne zmeny;
  • metabolické ochorenie.

Príčinou výskytu pigmentových škvŕn na tvári môže byť choroba žlčníka, ochorenia pečene a žlčových ciest (hepatitída, pankreatitída). Hnedé škvrny na tvári sa môžu objaviť ako dôsledok spálenia pokožky slnkom, alebo v dôsledku starnutia pokožky. ). Pigmentové škvrny na tvári môžu vzniknúť v dôsledku akné alebo dermatitídy.

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Pigmentové škvrny u žien sa často objavujú počas tehotenstva a menopauzy v dôsledku hormonálnych zmien v organizme.

Pigmentové škvrny sa môžu zamienať s pečeňovými škvrnami, ktoré vznikajú v dôsledku ochorenia pečene (hepatitída, cholecystitída), melanómu (môže sa podobať na znamienko), psoriázy, plesňovej infekcie a lišaja. Všetky kožné vyrážky, pigmentové škvrny a znamienka by mal skontrolovať dermatológ, aby sa včas vylúčili možné problémy.

Ako odstrániť pigmentové škvrny na tvári, na rukách a na tele?

Pred odstránením pigmentových škvŕn na tvári dermatológ vykoná vyšetrenie, odoberie anamnézu a odporučí ďalšie vyšetrenia (krvný test, dermatoskopia). Na základe výsledkov predpíše lieky (masky, pleťové vody, vitamíny) a kozmetické prípravky, ktoré vás zbavia pigmentových škvŕn na tvári. Škvrny nie je možné odstrániť svojpomocne a to z dôvodu rizika poškodenia pokožky, jej zjazvenia či popálenia.

Aby sa zabránilo hyperpigmentácii, je potrebné použiť krém, ktorý vás ochráni pred ultrafialovými lúčmi na odhalených miestach tela. Pigmentové škvrny na tele môžete odstrániť pomocou:

  • terapeutických krémov s bieliacimi vlastnosťami;
  • chemických peelingov;
  • mezoterapie;
  • laserových ošetrení.

Pigmentové škvrny na chrbte sa odstraňujú ultrazvukovým a chemickým peelingom. Pigmentácia na ramenách sa odstraňuje pomocou mezoterapie a laserom.

Pigmentové škvrny na rukách

Pigmentové škvrny na rukách

Odstránenie pigmentových škvŕn laserom

Najúčinnejším liekom na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári a na tele je laser (informácie sú určené len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Procedúra odstraňovania škvŕn pomocou laserových lúčov je bezbolestná a bezpečná. Nezostávajú po nej žiadne jazvy. Laserové lúče pôsobia lokálne, bez toho, aby zasiahli okolité oblasti pokožky.

Princíp laserovej terapie spočíva v odstránení prebytočného melanínu. Laserový lúč dopadá na kožu, kde je absorbovaný pigmentovými bunkami a ničí prebytočný pigment. Pri prirodzenej obnove pokožky sa z tela odstraňuje pigment, čo vedie k postupnému zosvetleniu škvŕn.

Pár dní po laserovom zákroku môže byť pokožka červená, opuchnutá a citlivá. Niekedy sa objavujú aj pľuzgierovité vyrážky alebo chrasty, čo sa považuje za normálnu reakciu organizmu.

Počas prvých dní je potrebné pokožku ošetrovať krémami predpísanými lekárom. Tie pomôžu zmierniť opuchy a urýchliť hojenie a taktiež ochránia pokožku pred ultrafialovým žiarením. Kým sa ošetrované miesto úplne nezahojí, nepoužívajte dekoratívnu kozmetiku, aby ste predišli podráždeniu pokožky. V závislosti od individuálnych charakteristík organizmu sa pokožka obnoví dva až štyri týždne po odstránení škvŕn laserom.

Ako si vybrať správny krém pri pigmentových škvrnách?

Krém na hyperpigmentáciu vyberie dermatológ alebo kozmetológ po určení typu pokožky a typu vašich pigmentových škvŕn. Krém by mal chrániť pokožku pred ultrafialovými lúčmi a predčasným starnutím. Používajú sa aj krémy s exfoliačným účinkom, ktoré urýchľujú proces obnovy buniek.

Bieliace krémy pri pigmentových škvrnách by mali pokožku hydratovať a vyživovať. Mali by obsahovať prírodné látky, vitamíny (A, E, C) a rôzne kyseliny. Výrobky proti pigmentácii obsahujú: hydrochinón (bieli) a retinoidy (majú rozjasňujúci účinok).

Váš dermatológ vám rovnako pomôže správne vybrať výrobky, ktoré obsahujú kyselinu azelaovú (na zníženie produkcie melanínu), alfa-hydroxykyseliny (na rozjasnenie) a beta-hydroxykyseliny (na exfoliáciu). Samostatne zvolená kozmetika je neúčinná a môže viesť k svrbeniu a podráždeniu pokožky.

Prírodné prostriedky na odstránenie pigmentových škvŕn - účinnosť a riziká

Zbaviť sa pigmentových škvŕn svojpomocne nie je bezpečné. Väčšina prírodných prostriedkov na pigmentové škvrny má nízku účinnosť a slabý kozmetický účinok.

Masky na pigmentové škvrny z citrónu, z mäty a z petržlenu môžu pokožku len mierne zosvetliť. Používanie masiek v domácom prostredí zvyšuje riziko vysušenia pokožky, môže spôsobiť popáleniny. Pokožka sa stáva zraniteľnejšou voči agresívnemu slnečnému žiareniu a zvyšuje sa riziko vzniku nových pigmentových škvŕn.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn po peelingu?

Hyperpigmentácia po chemickom peelingu môže trvať až dva roky. Možné liečby zahŕňajú: hydrochinón, kyselinu kojovú, alfa-hydroxykyseliny, kyselinu askorbovú, kyselinu azelaínovú, tretinion (retinal). Po peelingu je dôležité chrániť pokožku pred slnečným žiarením, aby sa zachoval efekt procedúry.

Ako odstrániť starecké škvrny peroxidom vodíka?

Obklady s peroxidom vodíka pomáhajú zosvetliť pokožku, ale neodstraňujú pigmentové škvrny. Použitie peroxidu zvyšuje riziko presušenia pokožky, preto by ste sa pred použitím mali poradiť s dermatológom.

Môže sóda bikarbóna vybieliť starecké škvrny?

Masky od pigmentových škvŕn, ktoré obsahujú sódu, môžu zosvetliť pokožku, ale nedokážu škvrny odstrániť. Hyperpigmentácia môže byť spojená s konkrétnym ochorením, zmenami v tele súvisiacimi s vekom alebo genetickou výbavou človeka. Preto by ste mali v prvom rade požiadať o radu dermatológa.

Ako odstrániť biele pigmentové škvrny?

Biele starecké škvrny (vitiligo) sa môžu objaviť v dôsledku genetickej predispozície, endokrinných a imunitných porúch. Bežné liečby môžu zahŕňať: liekovú terapiu (ak škvrny boli spôsobilé plesňovými infekciami), fototerapiu, chemický peeling (ktorý môže znížiť viditeľnosť škvŕn). Niektoré typy bielych škvŕn spôsobujú suchú pokožku, takže vám lekár môže predpísať hydratačné prostriedky.

Ako odlíšiť pehy od pigmentových škvŕn?

Pehy sú typom pigmentových škvŕn, sú vždy ploché, malé, okrúhleho tvaru, objavujú sa vo veľkom počte (pigmentové škvrny sa často vyskytujú jedna po druhej) na exponovaných miestach kože. Pehy môžu byť dočasné - zmiznú v chladnom období. Pigmentové škvrny sú väčšie, zostávajú na tele a v niektorých prípadoch sú príznakmi chorôb.

3.33 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Autor
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Dermatológ, trichológ.
Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Anna pred 1 rokom
Dobrý deň. Pigmentové škvrny na tvári boli odstránené laserom, no jazvičky sa mi na pleti stále objavujú. Je možné bojovať proti pehám laserovou terapiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Pehy, na rozdiel od pigmentových škvŕn, nie sú kožným ochorením a nepredstavujú hrozbu pre zdravie. Okrem toho v chladnom období zmiznú aj pehy. Neodporúča sa bojovať s pehami laserom, pretože vznikajú v dôsledku genetickej predispozície, a nie v dôsledku porúch v tele.
Radka pred 1 rokom
Dobrý deň. Prečo sa na rukách objavujú pigmentové škvrny?
Odpovedať
Dobrý deň. Pigmentové škvrny na rukách sa môžu objaviť pri ochoreniach pečene a obličiek a to v dôsledku nedostatku vitamínov a škodlivých účinkov ultrafialových lúčov. Presnú príčinu vzniku pigmentácie na rukách môže určiť len dermatológ po vyšetrení.
Iveta pred 1 rokom
Dobrý deň, viete mi povedať, či je možné zosvetliť pigmentové škvrny citrónom?
Odpovedať
Dobrý deň. Použitie masiek s citrónom môže mierne zosvetliť pokožku, ale nezbaví vás daných škvŕn. Prírodné lieky na pigmentáciu majú krátkodobý účinok a sú neúčinné.
Viera pred 1 rokom
Dobrý deň. Zaujíma ma otázka: ako rýchlo odstrániť pigmentové škvrny na tvári?
Odpovedať
Dobrý deň. Najrýchlejšou a najúčinnejšou metódou na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári je laserová terapia. Pomocou laserových lúčov sa odstraňujú patologické tkanivá, ktoré sú nahradené zdravými. Na úplné odstránenie pigmentácie je vhodných niekoľko sedení laserovej terapie.
Viktória pred 1 rokom
Dobrý deň, povedzte mi, prosím, je možné opaľovať sa s vekovými škvrnami?
Odpovedať
Dobrý deň. UV lúče, ktoré dopadajú na pokožku pri opaľovaní, na ňu negatívne vplývajú a môžu viesť k zvýšeniu počtu pigmentových škvŕn. Odporúča sa pobyt na slnku s povinným používaním krému s UV ochranou.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie