Logo
0800200000

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 28 marec 2023 | aktualizované: 9 máj 2023 | 18035 18035
Starecké škvrny sú kožné defekty, ktoré vznikajú v dôsledku zmien množstva melanínového pigmentu.

Vo väčšine prípadov sú pigmentové škvrny nezhubné novotvary, ale môžu vznikať aj ako príznaky rôznych chorôb (napríklad cholestáza, cirhóza pečene) alebo hormonálnych porúch.Keď sa na koži objavia pigmentové škvrny, mali by ste sa poradiť s dermatológom.

Čo sú pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny (hyperpigmentácia) - oblasti pokožky, ktoré majú tmavšiu farbu, odlišnú od hlavnej farby kože. Hyperpigmentácia naznačuje nadmernú produkciu melanínu, čo vedie k zmene farby pokožky. Pigmentové škvrny môžu byť vrodené a získané, líšia sa lokalizáciou, tvarom a farbou.

Pigmentové škvrny sa objavujú u žien a mužov v rôznom veku a vyžadujú si kontrolu a to kvôli zmene veľkosti, tvaru a stavu pokožky. Pri svrbení, pálení alebo brnení pokožky, zmene farby alebo zväčšení škvrny je potrebné kontaktovať dermatológa.

Pigmentové škvrny na tvári

Pigmentové škvrny na tvári

Ako pigmentové škvrny vyzerajú?

Pigmentové škvrny sa môžu objaviť na povrchu celom povrchu kože vo forme plochých farebných plôch, ktoré majú hnedý, biely, šedý, žltý ale červený odtieň. Medzi príznaky stareckých škvŕn patria:

  • tvorba škvŕn oválneho a okrúhleho, nepravidelného tvaru;
  • suchá koža;
  • nerovnomerná pokožka;
  • zhrubnutie epidermis;
  • zmena štruktúry konkrétnej oblasti pokožky.

Veľkosť škvŕn sa pohybuje od niekoľkých milimetrov do troch centimetrov. Normálne nebolia a nespôsobujú svrbenie. S prudkým nárastom počtu pigmentových škvŕn, zmenou ich tvaru, objavením bolesti a nepohodlia je potrebné dohodnúť stretnutie s dermatológom.

Kde najčastejšie vznikajú pigmentové škvrny?

Starecké škvrny sa môžu nachádzať na ktorejkoľvek časti kože, ale najčastejšie sa objavujú na tých miestach, ktoré nie sú chránené pred vystavením ultrafialovému žiareniu. U mladých ľudí do 30 rokov sa pigmentácia často objavuje v nose, na čele a na hornej pere. U ľudí starších ako 30-40 rokov sa môžu vyskytnúť pigmentové škvrny na pažiach, ramenách, chrbte a hrudníku.

Prečo sa pigmentové škvrny objavujú?

Hlavnou príčinou hyperpigmentácie je porušenie produkcie melanínu v tele. Medzi ďalšie príčiny, ktoré prispievajú ku vzniku pigmentových škvŕn na tele, zaraďujeme:

  • genetická predispozícia;
  • vystavenie kože ultrafialovým lúčom;
  • endokrinné poruchy (melazma, Addisonova choroba, tyreotoxikóza, hypotyreóza);
  • nedostatok vitamínov v tele;
  • poranenie a zápal kože;
  • narušenie tráviaceho systému;
  • hormonálne zmeny;
  • metabolické ochorenie.

Príčinou výskytu pigmentových škvŕn na tvári môže byť porucha žlčníka, ochorenia pečene a žlčových ciest (hepatitída, pankreatitída). Hnedé škvrny na tvári sa môžu objaviť ako dôsledok spálenia od slnka, alebo v dôsledku starnutia pokožky. Takže pigmentové škvrny na tvári môžu vznúť v dôsledku akné alebo dermatitídy.

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Pigmentové škvrny u žien sa často objavujú počas tehotenstva a menopauzy v dôsledku hormonálnych zmien v tele.

Pigmentové škvrny je možné si zameniť s pečeňovými škvrnami, ktoré sa vyskytujú v dôsledku ochorení pečene (hepatitída, cholecystitída), melanómu (môže sa podobať na znamienko), psoriázy, plesňovej infekcie a lišajníkov. Všetky kožné vyrážky, zmeny tvaru a lokalizácie škvŕn, znamienok by mal skontrolovať lekár, aby sa včas zistil problém.

Ako odstrániť pigmentové škvrny na tvári, rukách a tele?

Na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári dermatológ vykoná vyšetrenie, odoberie anamnézu a odporučí ďalšie metódy výskumu (krvný test, dermatoskopia). Na základe výsledkov vyšetrenia lekár predpíše lieky (masky, pleťové vody, vitamíny) a kozmetiku, ktorá vás zbaví pigmentových škvŕn na tvári. Škvrny nie je možné odstrániť svojpomocne a to z dôvodu rizika poškodenia kože, zjazvenia a popálenín.

Aby sa zabránilo hyperpigmentácii, je potrebné použiť krém, ktorý vás ochráni pred ultrafialovými lúčmi na odhalených miestach tela. Pigmentové škvrny na tele môžete odstrániť pomocou:

  • terapeutických krémov s bieliacimi vlastnosťami;
  • chemických peelingov;
  • mezoterapie;
  • laserových ošetrení.

Pigmentové škvrny na chrbte sa odstraňujú pomocou ultrazvukového a chemického peelingu. Pigmentácia na ramenách sa odstraňuje pomocou mezoterapie a laserového odstránenia.

Pigmentové škvrny na rukách

Pigmentové škvrny na rukách

Odstránenie pigmentových škvŕn laserom

Najúčinnejším liekom na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári a tele je laser (informácie sú určené len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Procedúra odstraňovania škvŕn pomocou laserových lúčov je bezbolestná a bezpečná, na tele po nej nezostávajú žiadne jazvy. Laserové lúče pôsobia lokálne, bez toho, aby sa dotýkali iných oblastí kože.

Princíp laserovej terapie spočíva v zničení prebytočného melanínu. Laserový lúč dopadá na kožu, kde je absorbovaný pigmentovými bunkami a ničí prebytočný pigment. Pri prirodzenej obnove pokožky sa z tela odstraňuje pigment, čo vedie k postupnému zosvetleniu škvŕn.

Prvých pár dní po laserovom zákroku môže byť pokožka červená, opuchnutá a citlivá. Niekedy sa objavujú aj pľuzgierovité vyrážky alebo chrasty, čo je považované za normálnu reakciu tela.

Počas prvých dní je potrebné pokožku ošetrovať krémami predpísanými lekárom, ktoré pomôžu zmierniť opuchy a urýchliť hojenie a taktiež ochránia pokožku pred ultrafialovým žiarením. Kým sa ošetrované miesto úplne nezahojí, nepoužívajte dekoratívnu kozmetiku, aby ste predišli podráždeniu pokožky. V závislosti od individuálnych charakteristík tela sa dva až štyri týždne po odstránení škvŕn laserom obnoví pokožka.

Ako si vybrať správny krém pri pigmentových škvrnách?

Krém na hyperpigmentáciu vyberie dermatológ alebo kozmetológ po určení typu pokožky a typu vašich pigmentových škvŕn. Krém by mal chrániť pokožku pred vystavením ultrafialovým lúčom a predčasnému starnutím. Používajú sa aj krémy s exfoliačným účinkom, ktoré urýchľujú proces obnovy buniek.

Bieliace krémy pri pigmentových škvrnách by mali pokožku hydratovať a vyživovať, obsahovať prírodné látky, vitamíny (A, E, C) a kyseliny. Produkty proti pigmentácii obsahujú: hydrochinón (bieli); retinoidy (majú rozjasňujúci účinok).

Váš dermatológ vám tiež pomôže vybrať správne produkty, ktoré obsahujú kyselinu azelaovú (na zníženie produkcie melanínu), alfa-hydroxykyseliny (na rozjasnenie) a beta-hydroxykyseliny (na exfoliáciu). Samostatne vybraná kozmetika je neúčinná a môže viesť k svrbeniu a podráždeniu pokožky.

Prírodné prostriedky na odstránenie pigmentových škvŕn - účinnosť a riziká

Zbaviť sa pigmentových škvŕn v domácich podmienkach nie je vôbec bezpečné. Väčšina prírodných liekov na pigmentové škvrny má nízku účinnosť a poskytujú len malý kozmetický účinok.

Masky na pigmentové škvŕn z citrónu, mäty, petržlenu môžu len mierne zosvetliť pokožku. Používanie masiek v domácom prostredí zvyšuje riziko presušenia pokožky a zanechania popálenín – pokožka sa stáva zraniteľnejšou voči agresívnemu slnečnému žiareniu a zvyšuje sa riziko vzniku nových pigmentových škvŕn.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn po peelingu?

Hyperpigmentácia po chemickom peelingu môže trvať až dva roky. Možné liečby zahŕňajú: hydrochinón, kyselinu kojovú, alfa-hydroxykyseliny, kyselinu askorbovú, kyselinu azelaínovú, tretinion (retinal). Po peelingu je dôležité chrániť pokožku pred slnečným žiarením, aby sa zachoval efekt procedúry.

2. Ako odstrániť starecké škvrny peroxidom vodíka?

Obklady s peroxidom vodíka pomáhajú zosvetliť pokožku, ale neodstraňujú pigmentové škvrny. Použitie peroxidu zvyšuje riziko presušenia pokožky, preto by ste sa pred použitím mali poradiť s dermatológom.

3. Môže sóda bikarbóna vybieliť starecké škvrny?

Masky od pigmentových škvŕn, ktoré obsahujú sódu, môžu zosvetliť pokožku, ale nedokážu škvrny odstrániť. Hyperpigmentácia môže byť spojená s konkrétnym ochorením, zmenami v tele súvisiacimi s vekom alebo genetickou výbavou človeka. Preto by ste mali v prvom rade požiadať o radu dermatológa.

4. Ako odstrániť biele pigmentové škvrny?

Biele starecké škvrny (vitiligo) sa môžu objaviť v dôsledku genetickej predispozície, endokrinných a imunitných porúch. Bežné liečby môžu zahŕňať: liekovú terapiu (ak škvrny boli spôsobilé plesňovými infekciami), fototerapiu, chemický peeling (ktorý môže znížiť viditeľnosť škvŕn). Niektoré typy bielych škvŕn spôsobujú suchú pokožku, takže vám lekár môže predpísať hydratačné prostriedky.

5. Ako odlíšiť pehy od pigmentových škvŕn?

Pehy sú typom pigmentových škvŕn, sú vždy ploché, malé, okrúhleho tvaru, objavujú sa vo veľkom počte (pigmentové škvrny sa často vyskytujú jedna po druhej) na exponovaných miestach kože. Pehy môžu byť dočasné - zmiznú v chladnom období. Pigmentové škvrny sú väčšie, zostávajú na tele a v niektorých prípadoch sú príznakmi chorôb.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Dermatológ, trichológ.
Čo sú pigmentové škvrny a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň. Pigmentové škvrny na tvári boli odstránené laserom, no jazvičky sa mi na pleti stále objavujú. Je možné bojovať proti pehám laserovou terapiou?
Odpovedať
Dobrý deň. Pehy, na rozdiel od pigmentových škvŕn, nie sú kožným ochorením a nepredstavujú hrozbu pre zdravie. Okrem toho v chladnom období zmiznú aj pehy. Neodporúča sa bojovať s pehami laserom, pretože vznikajú v dôsledku genetickej predispozície, a nie v dôsledku porúch v tele.
Radka pred rokom
Dobrý deň. Prečo sa na rukách objavujú pigmentové škvrny?
Odpovedať
Dobrý deň. Pigmentové škvrny na rukách sa môžu objaviť pri ochoreniach pečene a obličiek a to v dôsledku nedostatku vitamínov a škodlivých účinkov ultrafialových lúčov. Presnú príčinu vzniku pigmentácie na rukách môže určiť len dermatológ po vyšetrení.
Iveta pred rokom
Dobrý deň, viete mi povedať, či je možné zosvetliť pigmentové škvrny citrónom?
Odpovedať
Dobrý deň. Použitie masiek s citrónom môže mierne zosvetliť pokožku, ale nezbaví vás daných škvŕn. Prírodné lieky na pigmentáciu majú krátkodobý účinok a sú neúčinné.
Viera pred rokom
Dobrý deň. Zaujíma ma otázka: ako rýchlo odstrániť pigmentové škvrny na tvári?
Odpovedať
Dobrý deň. Najrýchlejšou a najúčinnejšou metódou na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári je laserová terapia. Pomocou laserových lúčov sa odstraňujú patologické tkanivá, ktoré sú nahradené zdravými. Na úplné odstránenie pigmentácie je vhodných niekoľko sedení laserovej terapie.
Viktória pred rokom
Dobrý deň, povedzte mi, prosím, je možné opaľovať sa s vekovými škvrnami?
Odpovedať
Dobrý deň. UV lúče, ktoré dopadajú na pokožku pri opaľovaní, na ňu negatívne vplývajú a môžu viesť k zvýšeniu počtu pigmentových škvŕn. Odporúča sa pobyt na slnku s povinným používaním krému s UV ochranou.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.