Logo
0800200000

Príznaky kokcygodýnie a spôsob jej liečby

Príznaky kokcygodýnie a spôsob jej liečby
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 54373 54373
Kostrč je kosť dolnej časti chrbtice, ktorá sa skladá z troch až piatich zrastených stavcov.

Krížová a kostrčová kosť spájajú bedrovú chrbticu s panvovými kosťami a regulujú proces sedenia a chôdze. V prípade výskytu bolesti v oblasti kostrče je potrebné vyhľadať proktológa.

Čo je kokcygodýnia?

Kokcygodýnia (syndróm kostrče) je patologický stav charakterizovaný pretrvávajúcou bolesťou v oblasti kostrče, ktorá vzniká zvyčajne v dôsledku úrazu kostrče. Existuje aj pseudokokcygodýnia ― bolesť v oblasti kostrče, ktorá vzniká v dôsledku gynekologických, urologických alebo proktologických ochorení (prostatitída, hemoroidy). Kokcygodýnia nie je život ohrozujúca, ale môže spôsobiť vznik cýst, herniu kostrče, obmedziť pohyblivosť. Preto je potrebné ju liečiť.

Príznaky kokcygodýnie

Kokcygodýnia sa prejavuje ako akútna a nepríjemná bolesť v oblasti kostrče s náhlym nástupom. Príznaky kokcygodýnie sú:

  • pocit ťažoby v chrbtici;
  • svrbenie konečníka;
  • nepríjemné pocity pri vyprázdňovaní čriev;
  • časté zmeny nálad;
  • depresie.

Bolesť v oblasti kostrče môže prechádzať do podbruška, bedier alebo zadku. Pri kokcygodýnii spôsobenej proktologickými ochoreniami sa bolesť prejavuje v oblasti medzi kostrčou a konečníkom. Bolesť v dolnej časti chrbtice sa môže zvýšiť pri chôdzi. Pri vykĺbení kostrče sa môže objaviť obmedzená pohyblivosť kĺbov dolných končatín. 

Príčiny vzniku kokcygodýnie (bolesti kostrče)

Kokcygodýnia je najčastejšie spôsobená úrazom kostrče (pád, náraz).

Coccygodynia (bolesť v kostrči)

Coccygodynia (bolesť v kostrči)

Ďalšie príčiny bolesti kostrče sú:

  • prietrž na kostrči;
  • proktitída;
  • hemoroidy;
  • zápal kostrče;
  • dlhé sedenie na tvrdom povrchu;
  • zápal konečníka;
  • komplikácie po proktologickej operácii;
  • poškodenie sedacieho nervu.

Bolesť kostrče sa u žien často vyskytuje počas tehotenstva v dôsledku zmeny polohy panvových kostí. Kokcygodýnia sa môže vyskytnúť aj po ťažkom pôrode (ak je plod príliš veľký, panvové kosti nie sú dostatočne vzájomne vzdialené). Bolesť v kostrči sa u mužov môže vyskytnúť v dôsledku urologických ochorení (adenóm prostaty, prostatitída).

Kokcygodýnia ako dôsledok neurologických ochorení

Bolesť v kostrči sa môže vyskytnúť v dôsledku abnormalít v nervových zakončeniach. Zablokovaný nerv v dolnej časti chrbtice môže spôsobiť bolesť kostrče. Príčiny vzniku kokcygodýnie v dôsledku neurologických ochorení sú:

  • zablokovaný sedací nerv;
  • hernie a cysty kostrče;
  • zápalové procesy v nervových vláknach chrbtice;
  • osteochondróza kostrče;
  • myozitída bedrových svalov;
  • komplikácie po operáciách dolnej časti chrbtice.

V prípade výskytu neurologických problémov bolesť kostrče cítime pri ležaní na chrbte, pri dlhom sedení a pri ťažkej fyzickej námahe. Ak bolesť kostrče pretrváva dlhší čas, je potrebné vyhľadať neurológa.

Posttraumatická kokcygodýnia

Posttraumatická kokcygodýnia vzniká po úraze chrbtice alebo panvy. Bolesť kostrče môže byť spôsobená vykĺbením alebo subluxáciou kostrče v dôsledku pádu alebo nárazu. Bolesť sa nemusí objaviť hneď po úraze. Môže vzniknúť aj niekoľko týždňov alebo mesiacov po úraze. Príznaky posttraumatickej kokcygodýnie sú:

  • záchvaty bolesti (bolesť v oblasti zadku alebo perinea);
  • opuchnutá kostrč;
  • bolesť pri defekácii;
  • bolesť v kostrči pri zohýnaní;
  • tupá bolesť v kostrči.

V dôsledku úrazu môže dôjsť k vykĺbeniu kostrče a k silnej bolesti. Palpácia a vizuálna kontrola môžu odhaliť zakrivenie kostrče doľava alebo doprava. Ak je kostrč zakrivená je potrebné navštíviť chirurga.

Kokcygodýnia u detí

Kokcygodýnia u detí je pomerne zriedkavá a môže súvisieť s vrodenými abnormalitami chrbtice (subluxácia bedrového kĺbu, kĺbová dysplázia) alebo s úrazom v krížovej oblasti. U niektorých detí sa na röntgenovom snímku objaví jamka na kostrči, ktorá zvyčajne zmizne spolu s postupným vývojom chrbtice.

Jamka na kostrči sa môže zmeniť na cystu a spôsobovať bolesť v dolnej časti chrbtice. V tomto prípade je nutné navštíviť detského neurológa. Ak bolesť kostrče pretrváva a dieťa pociťuje nepríjemné pocity pri sedení a má obmedzený pohyb je potrebné poradiť sa s pediatrom, aby vylúčil vážne poranenie dolnej časti chrbtice. 

Prečo vzniká bolesť kostrče pri sedení?

Bolesť kostrče sa môže objaviť pri dlhom sedení na tvrdom povrchu (kostrč sa opiera o lonovú kosť) pričom sú nohy zdvihnuté k hrudníku. Táto poloha veľmi zaťažuje kostrč a spôsobuje diskomfort. Pri sedení na kostrči môžete pociťovať bolesť aj v dôsledku poranení, zablokovaných nervových zakončení v krížovej kosti a proktologických ochorení (hemoroidy, análne trhliny). 

Ako vyliečiť bolesť v oblasti kostrče?

Bolesť kostrče možno zmierniť liekmi proti bolesti a liekmi s protizápalovým účinkom. Vyliečiť bolesť kostrče môže aj ľahké cvičenie. Pri kokcygodýnii sa používa aj liečebná masáž tkanív okolo kostrče. Syndróm kostrče je spojený s ochoreniami konečníka a na zmiernenie jeho prejavov je potrebné sa objednať na vyšetrenie k proktológovi. 

Diagnostika kokcygodýnie

Pri prvej konzultácii proktológ vyšetrí kostrč a konečník, vypočuje si pacientove ťažkosti, oboznámi sa s jeho anamnézou a predpíše ďalšie vyšetrenia. Diagnostika kokcygodýnie zahŕňa:

  • röntgenové vyšetrenie, magnetickú rezonanciu chrbtice;
  • ultrazvuk panvy (na vylúčenie proktologických a gynekologických ochorení);
  • rektoskopiu (prístrojové vyšetrenie sliznice konečníka).

Osem hodín pred vyšetrením sa treba vyhnúť konzumácii jedla a je potrebné sa vyprázdniť. V prípade potreby lekár môže predpísať aj ďalšie vyšetrenia (kolonoskopia a koprogram).

Liečba kokcygodýnie

Liečba kokcygodýnie je zameraná na odstránenie príčiny, ktorá ju spôsobuje. Bolesť v oblasti kostrče možno odstrániť pomocou liečby proktologických ochorení (hemoroidy, análne trhliny). Bolesť kostrče je možné liečiť aj fyzioterapiou a liekmi (masti, injekcie).

Do krížovokostrčovej oblasti chrbtice sa aplikujú injekcie s analgetikami a protizápalovými látkami (blokáda kostrče), čo umožňuje zmierniť bolesť už po prvej injekcii. Vážne poranenia dolnej časti chrbtice alebo panvy si môžu vyžadovať operáciu ba odstránenie kostrče.

Liečba kokcygodýnie doma

Poranenia kostrče by sa nemali liečiť svojpomocne, pretože rozsah zranenia a potrebné lieky môže predpísať iba lekár. Spôsoby na zmiernie bolesti v kostrči sú:

  • užívanie voľnopredajných liekov proti bolesti;
  • prikladanie studených obkladov na poranené miesto (na 10 až 15 minút);
  • masáž svalov okolo kostrče;
  • kratšia doba sedenia a dostatok pohybu.

Samoliečba môže byť pre zdravie škodlivá, preto v prípade opakujúcich sa bolestí kostrče, je potrebné navštíviť proktológa. V prípade, že kokcygodýnia do týždňa neustúpi, je nevyhnutné navštíviť lekára.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky kokcygodýnie a spôsob jej liečby - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo bolí kostrč v ľahu na chrbte?

Bolesť kostrče v ľahu na chrbte môže byť dôsledkom kŕčov svalov panvového dna, poranenia dolnej časti chrbtice alebo osteochondrózy kostrče. Bolesti kostrče môžu taktiež spôsobovať proktologické a urologické ochorenia (hemoroidy, prostatitída).

2. Prečo bolí kostrč pri vstávaní?

Bolesť kostrče pri vstávaní môže súvisieť so zraneniami a neurologickými ochoreniami. Príčiny bolesti kostrče pri sedení alebo vstávaní sú: poranenia krížovej oblasti, zablokovanie sedacieho nervu, osteochondróza.

3. Prečo sa vyskytuje bolesť kostrče u žien?

Bolesť v oblasti kostrče u žien sa môže vyskytnúť počas tehotenstva v dôsledku oddelovania panvových kostí. Kokcygodýnia u žien sa môže vyskytnúť aj po ťažkom pôrode, úraze, gynekologických a neurologických ochoreniach (endometrióza, osteochondróza, cysty chrbtice).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky kokcygodýnie a spôsob jej liečby
Lekár oddelenia proktológie.
Príznaky kokcygodýnie a spôsob jej liečby
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Júlia pred rokom
Dobrý deň. Vyskytuje sa vykĺbenie kostrče po pôrode často?
Odpovedať
Vykĺbenie kostrče sa po pôrode vyskytuje pomerne často. Môže vzniknúť pri ťažkom pôrode, silnom tlačení alebo veľkom plode. V prípade rizika poškodenia panvy alebo kostrče počas pôrodu je potrebné konzultovať s gynekológom možnosť cisárskeho rezu, aby sa predišlo závažným komplikáciám.
Martina pred rokom
Dobrý deň. Prečo ma bolí kostrč po posilňovaní?
Odpovedať
Bolesť kostrče po posilňovaní môže byť spôsobená neurologickými poruchami chrbtice (pruh, protrúzia, osteochondróza). Bolesť kostrče pri cvičení sa môže objaviť po zranení.
Marta pred rokom
Dobrý deň. Prečo ma pri predklonení bolí kostrč?
Odpovedať
Dobrý deň. Príčiny vzniku bolesti kostrče pri predklone môžu súvisieť so zraneniami, abnormalitami konečníka alebo gynekologickými ochoreniami (hemoroidy, proktitída, endometrióza). Presnú príčinu bolesti kostrče môže určiť proktológ po vyšetrení.
Ľuboslava pred rokom
Dobrý deň. Kedy môže kostrč prasknúť?
Odpovedať
Dobrý deň. Prasknutie kostrče môže byť dôsledkom úrazu (pomliaždeniny, vykĺbenia, zlomeniny). Prasknutie v oblasti kostrče môže poukazovať aj na prítomnosť neurologických ochorení (osteoporóza, hernia). V prípade opakovaného prasknutia kostrče je potrebné vyhľadať neurológa.
Beáta pred rokom
Dobrý deň. Aké nebezpečenstvo hrozí pri páde na kostrč?
Odpovedať
Dobrý deň. Vo väčšine prípadov pád na kostrč nespôsobí vážne zranenie. Pri silnom pomliaždení však môže dôjsť k vykĺbeniu kostrče, čo vedie k bolesti a obmedzenej pohyblivosti. Ak bolesť kostrče pretrváva, mali by ste navštíviť lekára.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.