0800200000

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
recepty na zdravé jedlá
Čítať 9 minút aktualizované: 20 máj 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 20 May 2024 aktualizované: 20 May 2024 3118
Žalúdočný a dvanástnikový vred je ochorenie, pri ktorom je poškodená alebo zničená sliznica v svalovej vrstve žalúdka a dvanástnika.

Pri absencii liečby vredovej choroby sa môžu vyvinúť komplikácie v podobe zablokovania prechodu potravy tráviacim traktom, ako aj prasknutie steny žalúdka alebo dvanástnika. Na diagnostiku, liečbu a prevenciu vredov sa špecializuje gastroenterológ.

Okrem predpísania medikamentóznej liečby gastroenterológ odporúča dodržiavanie diéty. Diéta pri peptickom a dvanástnikovom vrede zmierni jeho príznaky, akými sú bolesti žalúdka alebo neustále pálenie záhy. Každodenný jedálniček by mal byť zdravý a vyvážený.

Príznaky žalúdočných a dvanástnikových vredov

Častým príznakom žalúdočného a dvanástnikového vredu je kŕčovitá a tupá bolesť v žalúdku. Medzi ďalšie príznaky žalúdočného vredu patrí:

  • krv alebo hlien v stolici;
  • zvýšená plynatosť;
  • časté grganie po jedle;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • pálenie záhy;
  • nadúvanie brucha;
  • povlak na jazyku;
  • zápcha;
  • náhla strata hmotnosti v dôsledku nechutenstva;
  • zvýšená únava a bledosť kože.

Pri absencii liečby otvorených vredov sa môže vyskytnúť komplikácia v podobe silného krvácania, pri ktorom sa objavia ďalšie príznaky, akými sú vracanie (zvratky majú červenú alebo čiernu farbu) a tmavá stolica. Pri prvých príznakoch žalúdočného vredu je potrebné vyhľadať gastroenterológa.

Po oboznámení sa s pacientovou anamnézou a stanovení diagnózy lekár predpíše liečbu žalúdočného vredu. Väčšinu žalúdočných vredov spôsobujú baktérie Helicobacter pylori, ktoré žijú v sliznici, ktorá chráni žalúdok pred kyselinou. Medikamentózna liečba peptických vredov zvyčajne zahŕňa užívanie antibiotík, ktoré tieto baktérie zničia a zabránia vzniku nových vredov. Gastroenterológ môže predpísať inhibítory protónovej pumpy na zníženie produkcie žalúdočnej šťavy a urýchlenie hojenia vredov a antispazmodiká na zmiernenie bolesti žalúdka.

Príčiny žalúdočných a dvanástnikových vredov

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Keď je sliznica podráždená, žalúdok je citlivejší na kyselinu chlorovodíkovú v žalúdočnej šťave, čo vedie k tvorbe vredov. Medzi ďalšie možné príčiny žalúdočných a dvanástnikových vredov patrí:

  • dlhodobé nekontrolované užívanie protizápalových liekov a steroidov;
  • porušenie ochrannej vrstvy žalúdka v dôsledku zvýšenej kyslosti.

K problémom s tráviacim traktom, napríklad k zápalu čriev, môže viesť nesprávna strava a pravidelný stres. Zvýšený príjem soli a mastných potravín zvyšuje riziko vzniku vredov a spomaľuje hojenie vzniknutých vredov.

Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch

Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch môže zmierniť príznaky a spomaliť ich vývoj. Výber diéty a liečby by ste mali konzultovať s gastroenterológom. Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch by mala obsahovať potraviny s veľkým množstvom vlákniny, aby sa znížilo riziko vzniku nových vredov:

  • fazuľa;
  • ružičkový kel, špargľa;
  • brokolica;
  • jablká;
  • mrkva;
  • pomaranče;
  • ľanové semienka;
  • orechy;
  • ovos.

Strava pri dvanástnikovom vrede by mala zahŕňať potraviny obsahujúce vitamín A (podporuje tvorbu hlienu v tráviacom trakte). Veľké množstvo vitamínu A obsahujú bylinky, špenát a pečeň. Odporúča sa konzumovať aj zelený čaj, čučoriedky, brusnice, jahody, hrášok a iné ovocie a zeleninu obsahujúce flavonoidy (potravinové antioxidanty, ktoré spomaľujú rast baktérií Helicobacter pylori). Po zjazvení vredov môžete po konzultácii s gastroenterológom zaradiť do stravy zeleninové vývary.

Pri vredoch sa neodporúča konzumovať alkohol, koreniny, sýtené nápoje, káva, omáčky, čierny čaj. Z jedálnička sa odporúča vylúčiť aj pikantné, mastné, údené jedlá a sladkosti (čokoláda, múčne výrobky). Na zmiernenie bolesti v oblasti brucha sa neodporúča konzumovať potraviny, ktoré zvyšujú kyslosť. Mlieko môže viesť k produkcii veľkého množstva kyseliny, preto sa jeho konzumácia pri vredoch neodporúča. Kravské mlieko môžete nahradiť rastlinným.

Diéta pri žalúdočnom vrede v kombinácii s farmakologickou liečbou zlepšuje stav sliznice tráviacich orgánov a predlžuje obdobia remisie. Výživu pri peptickom vrede by mal predpisovať gastroenterológ.

Základné pravidlá výživy pri žalúdočnom vrede

Strava pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede závisí od závažnosti priebehu ochorenia, individuálnych charakteristík a predpisuje ju gastroenterológ po vyšetrení. Pri žalúdočnom vrede sa odporúča:

  • prijímať potravu v malých dávkach približne päť až sedemkrát denne;
  • jedlo dôkladne požuť alebo prepasírovať;
  • vyhýbať sa konzumácii príliš horúceho alebo studeného jedla (jedlo by malo mať izbovú teplotu);
  • konzumovať varené, dusené a pečené jedlá;
  • obmedziť príjem soli (maximálne 5 g denne);
  • dodržiavať pitný režim (vypite aspoň jeden a pol až dva litre vody denne);
  • vyhnúť sa konzumácii vyprážaných, mastných a údených jedál;
  • nejesť pred spaním (najneskôr dve až tri hodiny pred spaním);
  • vylúčiť zo stravy korenené a kyslé jedlá, pretože dráždia sliznicu žalúdka.

Diéta pri peptickom vrede by nemala obsahovať mastné jedlá, pretože tuk podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a zvyšuje príznaky ochorenia. Taktiež je potrebné zrieknuť sa fajčenia a konzumácie alkoholu, aby nedochádzalo k dráždeniu sliznice tráviacich orgánov.

Každodenný jedálniček pri peptickom vrede môže obsahovať celozrnné výrobky, chudé mäso a ryby, pečené ovocie, varenú zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky. Môžete jesť potraviny, ktoré obaľujú stenu žalúdka a nedráždia jeho sliznicu.

Pri peptickom vrede sa neodporúča jesť tučné druhy mäsa a rýb, kyslomliečne výrobky, kyslé ovocie a bobule, pikantné a slané jedlá. Vysoký obsah soli a kyselín môže zhoršiť príznaky a poškodiť steny žalúdka.

Diéta po operácii žalúdočného vredu by mala obsahovať potraviny, ktoré majú tekutú alebo kašovitú konzistenciu. Môžete jesť zeleninové a kašovité polievky, mliečne kaše a ľahké vývary. O rozšírení jedálnička rozhoduje gastroenterológ po ultrazvukovom vyšetrení brušnej dutiny.

Zakázané potraviny pri žalúdočných vredoch

Pri žalúdočných vredoch sa nesmú konzumovať potraviny, ktoré sa dlho trávia a zvyšujú žalúdočnú sekréciu. Medzi zakázané potraviny pri žalúdočnom vrede patrí:

  • pečivo (čerstvé pečivo, výrobky z droždia, lístkové a sladké cesto);
  • mliečne výrobky (slané druhy syrov, kyslomliečne výrobky);
  • mastné mäso (bravčové, husacie, kačacie, mäsové konzervy);
  • tučné ryby (losos, sleď);
  • obilniny (perlička, jačmeň, pšenica);
  • zelenina (nakladaná, kyslá a nakladaná zelenina);
  • ovocie a bobuľoviny (kyslé a nezrelé bobuľoviny a ovocie);
  • sladkosti (zmrzlina, čokoláda, koláče).

Pri peptickom vrede je zakázané jesť vyprážané, slané, zavárané potraviny, pikantné koreniny a údené mäso. Taktiež sa neodporúča piť sýtené nápoje, kávu, kyslé ovocné šťavy ani kvas.

Aké ovocie sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?

Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať ovocie, ktoré obsahuje veľa kyseliny, pretože spôsobuje podráždenie sliznice. Neodporúča sa jesť ani ovocie s hrubou šupkou, ktoré žalúdok zle trávi a vyžaduje si dlhšie trávenie. Medzi zakázané ovocie pri žalúdočnom vrede patrí:

  • citrusové plody (citróny, pomaranče, mandarínky, grapefruity);
  • broskyne;
  • ananásy;
  • granátové jablká;
  • čerešne;
  • slivky;
  • kivi.

Gastroenterológovia neodporúčajú konzumáciu ovocia, ktoré obsahuje veľké množstvo fruktózy (sladké jablká, broskyne), pretože zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav. Jablká a hrušky môžete konzumovať v pečenej forme alebo z nich pripravovať kompóty. Pri žalúdočnom vrede sa neodporúča piť šťavy z kyslého ovocia (granátové jablko, pomaranč, citrón).

Akú zeleninu sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?

Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať solená, kyslá a nakladaná zelenina, pretože obsahuje kyseliny, ktoré negatívne ovplyvňujú steny žalúdka. Surová zelenina, bohatá na nerozpustnú vlákninu, môže spomaliť proces trávenia, uprednostniť by ste preto mali varenú a dusenú zeleninu. Medzi zakázanú zeleninu pri žalúdočnom vrede patrí:

  • repa;
  • reďkovka;
  • biela kapusta;
  • špenát;
  • cibuľa;
  • cesnak;
  • paradajky;
  • šťaveľ.

Pri peptickom vrede je zakázané jesť kyslú kapustu a paradajky, pretože obsahujú kyselinu a hrozí riziko zvýšenia žalúdočnej sekrécie. Šaláty by sa mali pri žalúdočnom vrede pripravovať z varenej alebo dusenej zeleniny, pretože tepelne upravená vláknina je ľahšie stráviteľná.

Aké mäso sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?

Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať mastné, údené a vyprážané mäso, pretože ho žalúdok zle a dlho trávi. Takisto sa neodporúča konzumovať spracované mäso (klobásy, párky, salámy, mäsové konzervy). Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať ani varená klobása, pretože môže obsahovať farbivá a konzervačné látky. Medzi zakázané druhy mäsa pri žalúdočnom vrede patrí:

  • bravčové mäso;
  • kačica
  • hus;
  • baranina;
  • hydinové kože.

Pri žalúdočných vredoch sa nesmie konzumovať ani bravčová masť a tuk, pretože nadmerné množstvo živočíšnych tukov dráždi sliznicu. Zakázané sú aj vývary a polievky z tučného mäsa.

Povolené a odporúčané potraviny pri peptickom vrede

Pri peptickom vrede môžete jesť mäkké, nízkotučné a ľahko stráviteľné potraviny, ktoré nedráždia sliznicu. Medzi povolené produkty pri peptickom vrede patria:

  • pekárenské výrobky (biely sušený chlieb, sušienky bez masla, sucháre z bieleho chleba);
  • vajcia (varené na mäkko a omeleta pripravená na pare);
  • mliečne výrobky (nízkotučný tvaroh, jogurt, kyslomliečne nápoje);
  • mäsové jedlá (kuracie, králičie, morčacie);
  • jedlá z rýb (treska, šťuka);
  • obilniny (ovsené vločky, krupica, ryža, pohánka);
  • zelenina (varená a dusená);
  • sladkosti (snehové pusinky, džem z nekyslého ovocia);
  • ovocie a bobuľoviny (nekyslé, prepasírované).

Pri peptickom vrede môžete piť slabý čaj, šípkový odvar a kompóty z nekyslého ovocia. Do čaju môžete pridať mlieko alebo smotanu. Môžete piť aj nesýtenú minerálnu vodu. Pri peptickom vrede sú vhodné aj rastlinné oleje, ktoré obaľujú steny žalúdka (olivový olej, olej z čiernej rasce). Maslo pri žalúdočnom vrede môžete konzumovať iba v malých množstvách, pretože obsahuje veľa tuku. Úplný zoznam odporúčaných produktov vyberá gastroenterológ po vyšetrení a endoskopii.

Aké ovocie sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete jesť mäkké a zrelé nekyslé ovocie. Ovocie by ste mali najskôr ošúpať, zbaviť jadierok a nastrúhať. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • banány;
  • pečené jablká a hrušky;
  • hurmikaki;
  • avokádo;
  • mango.

Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať aj sušené ovocie (figy, datle, marhule). Banány a hurmikaki nedráždia sliznicu a obsahujú užitočné vitamíny (draslík, vitamín B3).

Aká zelenina sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete jesť varenú alebo dusenú zeleninu. Odporúča sa konzumovať zeleninové vývary, pyré, suflé, ktoré sú rýchlo stráviteľné a nedráždia tráviace orgány. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • zemiaky;
  • mrkvu;
  • červenú repu;
  • karfiol;
  • zelený hrášok;
  • tekvicu;
  • cuketu.

Zemiaky môžete jesť až po uvarení, pripravení na pare alebo dusení. Môžete piť aj zemiakovú šťavu. Pri peptickom vrede je vhodná tekvicová šťava, pretože obsahuje vitamíny A, C a B, ktoré prispievajú k regenerácii tkaniva. Do polievok môžete pridať varenú cibuľu a malé množstvo byliniek (petržlen, kôpor). Konzumácia zeleniny umožňuje získať potrebné vitamíny a vlákninu, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie.

Aké kaše sa môžu konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete jesť kaše z mäkkých obilnín, ktoré obsahujú zdravé sacharidy, vitamíny a minerály. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • ovsené vločky;
  • pohánku;
  • ryžu;
  • krupicu.

Ovsené vločky, ryža alebo krupica sa môžu pripravovať na vode alebo s nízkotučným mliekom. Môžete pridať malé množstvo masla, cukru alebo soli. Do kaše by sa nemali pridávať pikantné koreniny a dochucovadlá, pretože prispievajú k nadmernej tvorbe žalúdočných štiav.

Aké mäso sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Diéta pri vredovej chorobe žalúdka môže zahŕňať chudé mäso, ktoré sa v žalúdku rýchlo strávi. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • kuracie mäso;
  • morčacie mäso;
  • králičie mäso;
  • teľacie mäso;
  • hovädzie mäso.

Pri žalúdočných vredoch je vhodná aj kuracia pečeň, pretože obsahuje betakarotén a vitamín E. Jedlá pri žalúdočných vredoch môžu obsahovať varené a dusené mäso. Môžete si pripravovať aj mäsové polievky a vývary, kotlety, fašírky.

Aké ryby sa môžu konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete jesť ryby s nízkym obsahom tuku. Morské ryby sa považujú za tučnejšie ako riečne alebo jazerné ryby. Pri žalúdočných vredoch sa môže konzumovať:

  • treska;
  • tuniak;
  • šťuka;
  • pangasius;
  • kambala.

Ryby sa môžu variť, dusiť alebo pripravovať na pare. Pri žalúdočných vredoch sú vhodné aj rybacie fašírky a vývary z chudých rýb. Správne pripravené jedlá z rýb nasýtia organizmus bielkovinami, vápnikom, horčíkom a pozitívne ovplyvňujú trávenie.

Mlieko a kyslomliečne výrobky pri žalúdočných vredoch

Mlieko obsahuje dôležité prvky (vápnik, bielkoviny, vitamín A) a môže sa konzumovať pri žalúdočných vredoch. Odporúča sa vyberať si nízkotučné druhy mliečnych výrobkov (s obsahom tuku maximálne dve až tri percentá). Kozie mlieko sa považuje za vhodnejšie, pretože obsahuje menej laktózy ako kravské mlieko a je ľahšie stráviteľné. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • odtučnený tvaroh a kyslú smotanu;
  • prírodné jogurty;
  • netučné syry (mozzarella, feta).

Štúdie preukázali, že probiotiká obsiahnuté v jogurte môžu pomôcť pôsobiť proti baktériám Helicobacter pylori. Pri žalúdočných vredoch by ste sa mali vyhýbať slaným a ostrým syrom, pretože dráždia sliznicu. Taktiež sa neodporúča konzumovať kyslomliečne výrobky (kefír, iné kyslomliečne nápoje), pretože zvyšujú kyslosť žalúdka.

Med, cukor a sladkosti pri žalúdočných vredoch

Cukor by sa mal pri žalúdočných vredoch konzumovať v obmedzenom množstve, uprednostňujte prírodné sladkosti obsiahnuté v bobuľovinách a v ovocí. Ako sladidlo môžete použiť med. Propolis zmierňuje zápal žalúdočnej sliznice a normalizuje žalúdočnú sekréciu.

Zo sladkostí môžete jesť snehové pusinky, ovocnú kožu, nekyslý džem (z hrušiek, jabĺk). Pri peptickom vrede možno v malom množstve konzumovať vlašské orechy s medom, sladké sušené ovocie (datle, sušené hrozienka). Neodporúča sa konzumovať čokoládu, zákusky a koláče, pretože spôsobujú podráždenie žalúdočnej sliznice a zvyšujú príznaky ochorenia.

Korenie pri žalúdočných vredoch

Pri žalúdočných vredoch by sa malo zo stravy vylúčiť pikantné korenie, ktoré zvyšuje žalúdočnú sekréciu. V malých množstvách môžete konzumovať koreniny, ktoré nemajú agresívny účinok na žalúdočnú sliznicu. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:

  • kurkumu;
  • koriander;
  • kardamón;
  • bazalku.

Pri žalúdočných vredoch nekonzumujte feferónky, čakanku, hrachor voňavý ani horčicu. Pikantné korenie môže zhoršiť príznaky peptického vredu a skomplikovať tráviaci proces.

Bylinky pri žalúdočných vredoch

Použitie byliniek je potrebné najskôr prekonzultovať s gastroenterológom, aby sa stav žalúdočného vredu nezhoršil. Pri liečbe žalúdočných vredov sa môžu používať bylinné nálevy a čaje. Pri žalúdočných vredoch môžete užívať:

  • mätu piepornú;
  • harmanček;
  • ľubovník bodkovaný;
  • nechtík lekársky;
  • rebríček;
  • podbeľ.

Čaj z mäty piepornej a harmančeka môže mať protizápalový a upokojujúci účinok. Pri žalúdočných vredoch sa môžu užívať aj nálevy zo skorocelu, ľanových semienok, pretože obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie. Bylinky sa však môžu používať len ako doplnková liečba žalúdočných vredov.

Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch

Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch by mal obsahovať zeleninu, ovocie, bobuľoviny, chudé mäso, ryby a obilniny. Každý deň sa odporúča skonzumovať aspoň tri hlavné jedlá a dve občerstvenia. Jedlá sa neodporúča vynechávať.

Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch

Deň v týždni

Raňajky

Druhé raňajky

Obed

Popoludňajšie občerstvenie

Večera

Pondelok

Krupicová kaša s mliekom, suchár, slabý čaj

Odtučnený tvaroh s čerstvými lesnými plodmi

Zeleninová polievka s vareným kuracím mäsom alebo rybou, pečená zelenina, ovocná šťava z nekyslých bobúľ

Kefír

Zemiaková kaša s dusenými kuracími prsiami, jablkový kompót.

Utorok

Ovsená kaša s mliekom, šálka slabého čaju

Pečené jablko s medom

Cuketová polievka, varená pohánka s kuracími karbonátkami, ovocná šťava z nekyslých bobúľ

Nízkotučný tvaroh s čerstvým banánom, šípkový čaj

Dusená zelenina (zemiaky, cuketa, mrkva), slabý čaj.

Streda

Tvarohové lievance, jablkové pyré, slabý čaj

Ovocný šalát s jogurtom

Polievka s domácimi rezancami varenými v zeleninovom vývare s chudým kuracím mäsom, zemiaková kaša

Krutóny (bez masla) a šípkový čaj

Kuracie prsia pečené vo fólii s mrkvou, ovocná šťava z nekyslých bobúľ

Štvrtok

Tvarohový nákyp, varené vajce, slabý čaj

Pečené jablko s medom

Zeleninové pyré, zemiaky s vareným chudým hovädzím mäsom

Snehové pusinky so slabým čajom

Cuketové ragú s chudým kuracím mäsom, jahodový kompót.

Piatok

Pohánková kaša pripravená na mlieku alebo na vode, šípkový čaj

Omeleta pripravená na pare, pečená hruška

Zeleninová polievka s kuracími guličkami, zemiaková kaša s varenou rybou, šálka bylinkového čaju

Nízkotučný jogurt, sucháre, jablkový kompót

Pečený králik so zemiakmi a karfiolom.

Sobota

Omeleta na pripravená pare, slabý čaj

Nízkotučný tvaroh s čerstvým nadrobno nakrájaným banánom

Tekvicové pyré, domáce cestoviny, višňová šťava

Ovocný šalát

Zemiaková kaša s pečenými kačacími prsiami.

Nedeľa

Ryžová kaša s tekvicou a s kompótom z lesných plodov

Pečené jablko

Cuketové pyré, dusené hovädzie mäso so zeleninou, slabý čaj

Tvaroh s čerstvým ovocím

Rybie filé pripravené na pare s varenými zemiakmi, ovocná šťava z nekyslých bobúľ

Recepty pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch

Týždenný jedálniček by mal byť pri vredovej chorobe vyvážený, mal by obsahovať potraviny bohaté na vlákninu, probiotiká, vitamín A, C, zinok, selén, aby sa znížil počet baktérií Helicobacter pylori, urýchlilo hojenie vredov a predchádzalo sa vzniku komplikácií. Pri vredovej chorobe je potrebné pripravovať jedlá na pare, v rúre alebo v teplovzdušnej fritéze. Vybrali sme pre vás niekoľko jednoduchých receptov, ktoré sú vhodné pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.

Przepisy dietetyczne

1
Zemiakovo-tekvicová polievka
2
Pečené kuracie mäso so zeleninou
3
Fašírky pripravené na pare
4
Hruškový nákyp
5
Kuracie mäso s jablkami
1

Zemiakovo-tekvicová polievka

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Celkový čas
30 minút
Príprava
5 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
240
Porcie
4

Ingrediencie

  • tekvica – 130 g;
  • stredne veľké zemiaky – 2 - 3 ks;
  • nízkotučná smotana (10 - 20 % tuku) – 2 PL;
  • bylinky.

Varenie

  1. Zemiaky a tekvicu ošúpeme a uvaríme.
  2. Do uvarenej zeleniny pridáme smotanu a premiešame.
  3. Zeleninu varíme na miernom ohni, kým nezmäkne. Občas premiešame.
  4. Polievku necháme úplne vychladnúť a potom ju rozmixujeme ručným mixérom.
  5. Podľa chuti okoreníme (soľ, malé množstvo čierneho korenia alebo tymián).
2

Pečené kuracie mäso so zeleninou

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
210
Porcie
4

Ingrediencie

  • kuracie prsia – 1 kg;
  • cuketa – 1 ks;
  • svetlo zelená cuketa – 1 ks;
  • brokolica – 300 g;
  • stredná mrkva – 1 ks;
  • sladká paprika – 2 ks;
  • rastlinný olej – 2 PL;
  • sušené talianske bylinky.

Varenie

  1. Mrkvu, brokolicu, cukety a papriku očistíme a nahrubo nakrájame.
  2. Kuracie prsia nakrájame na kocky, pridáme k nemu zeleninu a dve lyžice rastlinného oleja.
  3. Pridáme korenie podľa chuti a všetky ingrediencie premiešame.
  4. Všetky prísady rozložíme na plech. Pečieme v rúre 30 minút pri teplote 180 stupňov, občas premiešame.
  5. Kuracie prsia so zeleninou položíme na tanier a posypeme sušenými talianskymi bylinkami.
3

Fašírky pripravené na pare

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Celkový čas
50 minút
Príprava
10 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
205
Porcie
2

Ingrediencie

  • chudé mäso (môžete vziať morčacie; kuracie alebo králičie) – 100 g;
  • pšeničný chlieb – 1 ks;
  • mlieko alebo voda – 15 ml;
  • olivový olej – 1 lyžička;
  • soľ.

Varenie

  1. Mäso pomelieme v mixéri alebo v mlynčeku na mäso.
  2. Pridáme chlieb namočený vo vode, olivový olej, trochu soli a premiešame.
  3. Rukami vytvarujeme fašírky a vložíme ich na 40 minút do vodného kúpeľa alebo parného hrnca.
  4. Fašírky pripravené na pare môžete podávať s varenou ryžou alebo so zeleninovým pyré.
4

Hruškový nákyp

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Celkový čas
35 minút
Príprava
15 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
300
Porcie
5

Ingrediencie

  • krupica – 1 polievková lyžica;
  • nízkotučné mlieko – 3 PL;
  • cukor – 1 PL;
  • stredne veľké hrušky – 6 ks;
  • vajcia – 3 ks;
  • vanilínový cukor;
  • maslo – 2 PL.

Varenie

  1. Mlieko uvaríme a odstránime z neho kožku. Pridáme vanilínový cukor.
  2. Krupicu preosejeme a za stáleho varenia ju pridáme do mlieka. Keď sa krupica uvarí, pridáme do nej maslo.
  3. Žĺtky vymiešame s cukrom a pridáme do krupice.
  4. Hrušku umyjeme, ošúpeme, nakrájame a pridáme do kaše.
  5. Bielky vyšľaháme do peny, pridáme k uvarenej krupici a k hruškám a premiešame.
  6. Zmes prelejeme do formy alebo hrnca a varíme 20 minút vo vodnom kúpeli.
5

Kuracie mäso s jablkami

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Celkový čas
60 minút
Príprava
10 minút
Varenie
50 minút
Kcal na porciu
200
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie prsia – 1 ks;
  • stredne veľké jablká – 3 ks;
  • rastlinný olej – 1 PL;
  • petržlenová vňať – 2 vetvičky;
  • soľ.

Varenie

  1. Nakrájané kuracie prsia osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou.
  2. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na plátky.
  3. Kuracie mäso a jablká zabalíme do vrecka na pečenie alebo do alobalu.
  4. Kuracie prsia pečieme v teplovzdušnej fritéze alebo v rúre 40 - 50 minút na strednej teplote.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Dá sa žalúdočný vred liečiť hladovaním?

Liečba žalúdočného vredu hladovaním nie je účinná a neodporúča sa. Hladovanie pri žalúdočnom vrede zvyšuje kyslosť žalúdočnej šťavy a môže zhoršiť príznaky ochorenia.

Ako užívať rakytníkový olej pri žalúdočných vredoch?

Rakytníkový olej má protizápalový účinok, obsahuje vitamíny A, E a C a môže sa užívať ako komplexná liečba pri žalúdočných vredoch. Denne môžete užiť najviac tri až štyri čajové lyžičky rakytníkového oleja. Dávkovanie rakytníkového oleja predpisuje gastroenterológ po vyšetrení.

Čo sa odporúča piť pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete piť bylinkové čaje, šťavy z nekyslých bobúľ, kompóty a nesýtené minerálne vody. Konzumácia alkoholu, kávy, silného čierneho čaju, surových vajec, štiav z kyslého ovocia a lesných plodov je prísne zakázaná.

Je rizoto vhodné pri žalúdočných vredoch?

Konzumácia rizota pri žalúdočných vredoch je vhodná za predpokladu, že je správne pripravené. Rizoto by nemalo obsahovať tučné druhy mäsa (baranie, bravčové) ani pikantné koreniny (hrachor vonný, čierne a červené korenie). Rizoto môžete pripraviť z bielej ryže s kuracím alebo morčacím mäsom.

Čo sa neodporúča jesť pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch by ste nemali jesť pikantné, mastné, údené, slané, vyprážané jedlá ani fast food. Neodporúča sa jesť tučné mäso (bravčové, kačacie), kyslé ovocie a bobuľoviny (citrusové plody, brusnice, čučoriedky), nakladanú a solenú zeleninu ani sladkosti (čokoláda, zmrzlina).

Čo sa odporúča jesť pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch môžete jesť ľahko stráviteľné potraviny bez obsahu tuku, napríklad nekyslé ovocie (banány, hurmikaki), varenú zeleninu (zemiaky, mrkvu), chudé mäso (kuracie, morčacie). Môžete tiež jesť mäkké obilniny (pohánka, ovsené vločky), nízkotučné mliečne výrobky (jogurt, tvaroh), sladkosti (med, snehové pusinky).

Pomáha diéta pri liečbe žalúdočných vredov?

Diéta pri žalúdočných vredoch by mala obsahovať potraviny, ktoré majú veľké množstvo antioxidantov, vlákniny a probiotík. Diéta iba zmierni príznaky a zlepší celkovú pohodu. Žalúdočné vredy by mal preto liečiť lekár, ktorý vám po vyšetrení predpíše vhodnú liečbu.

Aký je rozdiel medzi žalúdočným vredom a eróziou žalúdka?

Pri erózii žalúdka je poškodená len povrchová vrstva žalúdka (sliznica). Ak sa erózia nelieči, môže vzniknúť vred, ktorý sa vyznačuje poškodením nielen sliznice, ale aj podslizničnej a svalovej vrstvy žalúdka. Keď sa vred zahojí, vytvorí sa jazva. Pri erózii jazva nevzniká.

Aké potraviny sa odporúča a neodporúča konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Strava pri žalúdočných vredoch by mala byť vyvážená a zdravá. Strava pri gastritíde a žalúdočných vredoch by nemala obsahovať alkoholické nápoje, pikantné a vyprážané jedlá. Pri žalúdočných vredoch môžete jesť chudé mäso (kuracie) a chudé ryby, kyslú kapustu, zeleninu, fazuľu, ovocie, ovsené vločky a iné potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny. Pri žalúdočných vredoch sa odporúča jesť med, pretože má antimikrobiálne účinky a obsahuje antioxidanty.

Ako dlho sa liečia žalúdočné a dvanástnikové vredy?

Dĺžka liečby žalúdočných a dvanástnikových vredov závisí od formy ochorenia (akútna alebo chronická), typu vredu (peptický, perforovaný), počtu vredov a príčin ich vzniku. Liečba trvá približne dva týždne. Keď pacient doužíva predpísané lieky, gastroenterológ vykoná opakovanú diagnostiku.

Aké ovocie a zelenina sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?

Pri žalúdočných vredoch sa odporúča jesť jablká, maliny, čučoriedky, černice, jahody a hrušky. Jedálniček pri žalúdočných vredoch by mal obsahovať aj zeleninu (karfiol, reďkovky, brokolicu, mrkvu, papriku). Táto zelenina, ovocie a bobuľoviny sú bohaté na antioxidanty a majú protizápalové účinky.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Simona pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Musím okrem potravín obsahujúcich vitamín A užívať aj vitamínové komplexy? Ak áno, aké by som si mal vybrať?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 3 mesiacmi
Vitamín A podporuje tvorbu hlienu v tráviacom trakte, preto ho telo potrebuje počas liečby vredovej choroby. Vitamín A môžete získať z potravín (pečeň, zelenina, hydina) alebo užívať vitamínové komplexy, ktoré vám lekár predpíše na základe výsledkov vyšetrenia.
Julia pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako by som sa mal stravovať po operácii vredovej choroby? Som týždeň po operácii a lekár hovorí, že sa zotavujem dobre. Môžem už jesť všetko?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Po operácii žalúdočného alebo dvanástnikového vredu by mala byť strava prísnejšia. Diéta závisí od typu vredu a vašich individuálnych vlastností. Preto by ste sa pred zaradením nových potravín do jedálnička mali poradiť so svojím lekárom, ktorý by mal posúdiť váš stav a zotavenie po operácii.
Vanessa pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Pripravila som si vaše diétne jedlá vhodné pri žalúdočných vredoch. Všetky sú veľmi chutné. Môžem okrem zakázaného kravského mlieka (kefír, kyslomliečne nápoje) jesť aj iné mliečne výrobky?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň, kravské mlieko môžete nahradiť rastlinným mliekom, ktoré neprispieva k tvorbe veľkého množstva kyselín. Iné mliečne výrobky nie sú pri vredoch kontraindikované, ale pred ich použitím je vhodné poradiť sa s lekárom.
Gréta pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa stravovať pri zhoršení vredovej choroby? Nechcem jesť, ale lekár hovorí, že musím. Stačí, keď si dám len malé občerstvenie?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň, pri vredovej chorobe by ste nemali hladovať, pretože to negatívne ovplyvňuje rekonvalescenciu a spomaľuje hojenie vredov. Zostavte si jedálniček s malými porciami jedál.
Nataliia pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ďakujem za jednoduché a zrozumiteľné recepty vhodné pri žalúdočných vredoch. Sú všetky uvedené jedlá vhodné pri otvorenom žalúdočnom vrede?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Jedlá uvedené v článku je možné zaradiť do jedálnička pri akomkoľvek type vredov. Diétu a stravovanie pri vredovej chorobe žalúdka by ste však mali predsa len konzultovať so svojím lekárom, pretože môžu existovať individuálne kontraindikácie.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie