Pri absencii liečby vredovej choroby sa môžu vyvinúť komplikácie v podobe zablokovania prechodu potravy tráviacim traktom, ako aj prasknutie steny žalúdka alebo dvanástnika. Na diagnostiku, liečbu a prevenciu vredov sa špecializuje gastroenterológ.
Okrem predpísania medikamentóznej liečby gastroenterológ odporúča dodržiavanie diéty. Diéta pri peptickom a dvanástnikovom vrede zmierni jeho príznaky, akými sú bolesti žalúdka alebo neustále pálenie záhy. Každodenný jedálniček by mal byť zdravý a vyvážený.
Príznaky žalúdočných a dvanástnikových vredov
Častým príznakom žalúdočného a dvanástnikového vredu je kŕčovitá a tupá bolesť v žalúdku. Medzi ďalšie príznaky žalúdočného vredu patrí:
- krv alebo hlien v stolici;
- zvýšená plynatosť;
- časté grganie po jedle;
- nevoľnosť a vracanie;
- pálenie záhy;
- nadúvanie brucha;
- povlak na jazyku;
- zápcha;
- náhla strata hmotnosti v dôsledku nechutenstva;
- zvýšená únava a bledosť kože.
Pri absencii liečby otvorených vredov sa môže vyskytnúť komplikácia v podobe silného krvácania, pri ktorom sa objavia ďalšie príznaky, akými sú vracanie (zvratky majú červenú alebo čiernu farbu) a tmavá stolica. Pri prvých príznakoch žalúdočného vredu je potrebné vyhľadať gastroenterológa.
Po oboznámení sa s pacientovou anamnézou a stanovení diagnózy lekár predpíše liečbu žalúdočného vredu. Väčšinu žalúdočných vredov spôsobujú baktérie Helicobacter pylori, ktoré žijú v sliznici, ktorá chráni žalúdok pred kyselinou. Medikamentózna liečba peptických vredov zvyčajne zahŕňa užívanie antibiotík, ktoré tieto baktérie zničia a zabránia vzniku nových vredov. Gastroenterológ môže predpísať inhibítory protónovej pumpy na zníženie produkcie žalúdočnej šťavy a urýchlenie hojenia vredov a antispazmodiká na zmiernenie bolesti žalúdka.
Príčiny žalúdočných a dvanástnikových vredov
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Keď je sliznica podráždená, žalúdok je citlivejší na kyselinu chlorovodíkovú v žalúdočnej šťave, čo vedie k tvorbe vredov. Medzi ďalšie možné príčiny žalúdočných a dvanástnikových vredov patrí:
- dlhodobé nekontrolované užívanie protizápalových liekov a steroidov;
- porušenie ochrannej vrstvy žalúdka v dôsledku zvýšenej kyslosti.
K problémom s tráviacim traktom, napríklad k zápalu čriev, môže viesť nesprávna strava a pravidelný stres. Zvýšený príjem soli a mastných potravín zvyšuje riziko vzniku vredov a spomaľuje hojenie vzniknutých vredov.
Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch
Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch môže zmierniť príznaky a spomaliť ich vývoj. Výber diéty a liečby by ste mali konzultovať s gastroenterológom. Diéta pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch by mala obsahovať potraviny s veľkým množstvom vlákniny, aby sa znížilo riziko vzniku nových vredov:
- fazuľa;
- ružičkový kel, špargľa;
- brokolica;
- jablká;
- mrkva;
- pomaranče;
- ľanové semienka;
- orechy;
- ovos.
Strava pri dvanástnikovom vrede by mala zahŕňať potraviny obsahujúce vitamín A (podporuje tvorbu hlienu v tráviacom trakte). Veľké množstvo vitamínu A obsahujú bylinky, špenát a pečeň. Odporúča sa konzumovať aj zelený čaj, čučoriedky, brusnice, jahody, hrášok a iné ovocie a zeleninu obsahujúce flavonoidy (potravinové antioxidanty, ktoré spomaľujú rast baktérií Helicobacter pylori). Po zjazvení vredov môžete po konzultácii s gastroenterológom zaradiť do stravy zeleninové vývary.
Pri vredoch sa neodporúča konzumovať alkohol, koreniny, sýtené nápoje, káva, omáčky, čierny čaj. Z jedálnička sa odporúča vylúčiť aj pikantné, mastné, údené jedlá a sladkosti (čokoláda, múčne výrobky). Na zmiernenie bolesti v oblasti brucha sa neodporúča konzumovať potraviny, ktoré zvyšujú kyslosť. Mlieko môže viesť k produkcii veľkého množstva kyseliny, preto sa jeho konzumácia pri vredoch neodporúča. Kravské mlieko môžete nahradiť rastlinným.
Diéta pri žalúdočnom vrede v kombinácii s farmakologickou liečbou zlepšuje stav sliznice tráviacich orgánov a predlžuje obdobia remisie. Výživu pri peptickom vrede by mal predpisovať gastroenterológ.
Základné pravidlá výživy pri žalúdočnom vrede
Strava pri žalúdočnom a dvanástnikovom vrede závisí od závažnosti priebehu ochorenia, individuálnych charakteristík a predpisuje ju gastroenterológ po vyšetrení. Pri žalúdočnom vrede sa odporúča:
- prijímať potravu v malých dávkach približne päť až sedemkrát denne;
- jedlo dôkladne požuť alebo prepasírovať;
- vyhýbať sa konzumácii príliš horúceho alebo studeného jedla (jedlo by malo mať izbovú teplotu);
- konzumovať varené, dusené a pečené jedlá;
- obmedziť príjem soli (maximálne 5 g denne);
- dodržiavať pitný režim (vypite aspoň jeden a pol až dva litre vody denne);
- vyhnúť sa konzumácii vyprážaných, mastných a údených jedál;
- nejesť pred spaním (najneskôr dve až tri hodiny pred spaním);
- vylúčiť zo stravy korenené a kyslé jedlá, pretože dráždia sliznicu žalúdka.
Diéta pri peptickom vrede by nemala obsahovať mastné jedlá, pretože tuk podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a zvyšuje príznaky ochorenia. Taktiež je potrebné zrieknuť sa fajčenia a konzumácie alkoholu, aby nedochádzalo k dráždeniu sliznice tráviacich orgánov.
Každodenný jedálniček pri peptickom vrede môže obsahovať celozrnné výrobky, chudé mäso a ryby, pečené ovocie, varenú zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky. Môžete jesť potraviny, ktoré obaľujú stenu žalúdka a nedráždia jeho sliznicu.
Pri peptickom vrede sa neodporúča jesť tučné druhy mäsa a rýb, kyslomliečne výrobky, kyslé ovocie a bobule, pikantné a slané jedlá. Vysoký obsah soli a kyselín môže zhoršiť príznaky a poškodiť steny žalúdka.
Diéta po operácii žalúdočného vredu by mala obsahovať potraviny, ktoré majú tekutú alebo kašovitú konzistenciu. Môžete jesť zeleninové a kašovité polievky, mliečne kaše a ľahké vývary. O rozšírení jedálnička rozhoduje gastroenterológ po ultrazvukovom vyšetrení brušnej dutiny.
Zakázané potraviny pri žalúdočných vredoch
Pri žalúdočných vredoch sa nesmú konzumovať potraviny, ktoré sa dlho trávia a zvyšujú žalúdočnú sekréciu. Medzi zakázané potraviny pri žalúdočnom vrede patrí:
- pečivo (čerstvé pečivo, výrobky z droždia, lístkové a sladké cesto);
- mliečne výrobky (slané druhy syrov, kyslomliečne výrobky);
- mastné mäso (bravčové, husacie, kačacie, mäsové konzervy);
- tučné ryby (losos, sleď);
- obilniny (perlička, jačmeň, pšenica);
- zelenina (nakladaná, kyslá a nakladaná zelenina);
- ovocie a bobuľoviny (kyslé a nezrelé bobuľoviny a ovocie);
- sladkosti (zmrzlina, čokoláda, koláče).
Pri peptickom vrede je zakázané jesť vyprážané, slané, zavárané potraviny, pikantné koreniny a údené mäso. Taktiež sa neodporúča piť sýtené nápoje, kávu, kyslé ovocné šťavy ani kvas.
Aké ovocie sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?
Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať ovocie, ktoré obsahuje veľa kyseliny, pretože spôsobuje podráždenie sliznice. Neodporúča sa jesť ani ovocie s hrubou šupkou, ktoré žalúdok zle trávi a vyžaduje si dlhšie trávenie. Medzi zakázané ovocie pri žalúdočnom vrede patrí:
- citrusové plody (citróny, pomaranče, mandarínky, grapefruity);
- broskyne;
- ananásy;
- granátové jablká;
- čerešne;
- slivky;
- kivi.
Gastroenterológovia neodporúčajú konzumáciu ovocia, ktoré obsahuje veľké množstvo fruktózy (sladké jablká, broskyne), pretože zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav. Jablká a hrušky môžete konzumovať v pečenej forme alebo z nich pripravovať kompóty. Pri žalúdočnom vrede sa neodporúča piť šťavy z kyslého ovocia (granátové jablko, pomaranč, citrón).
Akú zeleninu sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?
Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať solená, kyslá a nakladaná zelenina, pretože obsahuje kyseliny, ktoré negatívne ovplyvňujú steny žalúdka. Surová zelenina, bohatá na nerozpustnú vlákninu, môže spomaliť proces trávenia, uprednostniť by ste preto mali varenú a dusenú zeleninu. Medzi zakázanú zeleninu pri žalúdočnom vrede patrí:
- repa;
- reďkovka;
- biela kapusta;
- špenát;
- cibuľa;
- cesnak;
- paradajky;
- šťaveľ.
Pri peptickom vrede je zakázané jesť kyslú kapustu a paradajky, pretože obsahujú kyselinu a hrozí riziko zvýšenia žalúdočnej sekrécie. Šaláty by sa mali pri žalúdočnom vrede pripravovať z varenej alebo dusenej zeleniny, pretože tepelne upravená vláknina je ľahšie stráviteľná.
Aké mäso sa neodporúča konzumovať pri peptickom vrede?
Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať mastné, údené a vyprážané mäso, pretože ho žalúdok zle a dlho trávi. Takisto sa neodporúča konzumovať spracované mäso (klobásy, párky, salámy, mäsové konzervy). Pri peptickom vrede sa nesmie konzumovať ani varená klobása, pretože môže obsahovať farbivá a konzervačné látky. Medzi zakázané druhy mäsa pri žalúdočnom vrede patrí:
- bravčové mäso;
- kačica
- hus;
- baranina;
- hydinové kože.
Pri žalúdočných vredoch sa nesmie konzumovať ani bravčová masť a tuk, pretože nadmerné množstvo živočíšnych tukov dráždi sliznicu. Zakázané sú aj vývary a polievky z tučného mäsa.
Povolené a odporúčané potraviny pri peptickom vrede
Pri peptickom vrede môžete jesť mäkké, nízkotučné a ľahko stráviteľné potraviny, ktoré nedráždia sliznicu. Medzi povolené produkty pri peptickom vrede patria:
- pekárenské výrobky (biely sušený chlieb, sušienky bez masla, sucháre z bieleho chleba);
- vajcia (varené na mäkko a omeleta pripravená na pare);
- mliečne výrobky (nízkotučný tvaroh, jogurt, kyslomliečne nápoje);
- mäsové jedlá (kuracie, králičie, morčacie);
- jedlá z rýb (treska, šťuka);
- obilniny (ovsené vločky, krupica, ryža, pohánka);
- zelenina (varená a dusená);
- sladkosti (snehové pusinky, džem z nekyslého ovocia);
- ovocie a bobuľoviny (nekyslé, prepasírované).
Pri peptickom vrede môžete piť slabý čaj, šípkový odvar a kompóty z nekyslého ovocia. Do čaju môžete pridať mlieko alebo smotanu. Môžete piť aj nesýtenú minerálnu vodu. Pri peptickom vrede sú vhodné aj rastlinné oleje, ktoré obaľujú steny žalúdka (olivový olej, olej z čiernej rasce). Maslo pri žalúdočnom vrede môžete konzumovať iba v malých množstvách, pretože obsahuje veľa tuku. Úplný zoznam odporúčaných produktov vyberá gastroenterológ po vyšetrení a endoskopii.
Aké ovocie sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?
Pri žalúdočných vredoch môžete jesť mäkké a zrelé nekyslé ovocie. Ovocie by ste mali najskôr ošúpať, zbaviť jadierok a nastrúhať. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- banány;
- pečené jablká a hrušky;
- hurmikaki;
- avokádo;
- mango.
Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať aj sušené ovocie (figy, datle, marhule). Banány a hurmikaki nedráždia sliznicu a obsahujú užitočné vitamíny (draslík, vitamín B3).
Aká zelenina sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?
Pri žalúdočných vredoch môžete jesť varenú alebo dusenú zeleninu. Odporúča sa konzumovať zeleninové vývary, pyré, suflé, ktoré sú rýchlo stráviteľné a nedráždia tráviace orgány. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- zemiaky;
- mrkvu;
- červenú repu;
- karfiol;
- zelený hrášok;
- tekvicu;
- cuketu.
Zemiaky môžete jesť až po uvarení, pripravení na pare alebo dusení. Môžete piť aj zemiakovú šťavu. Pri peptickom vrede je vhodná tekvicová šťava, pretože obsahuje vitamíny A, C a B, ktoré prispievajú k regenerácii tkaniva. Do polievok môžete pridať varenú cibuľu a malé množstvo byliniek (petržlen, kôpor). Konzumácia zeleniny umožňuje získať potrebné vitamíny a vlákninu, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie.
Aké kaše sa môžu konzumovať pri žalúdočných vredoch?
Pri žalúdočných vredoch môžete jesť kaše z mäkkých obilnín, ktoré obsahujú zdravé sacharidy, vitamíny a minerály. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- ovsené vločky;
- pohánku;
- ryžu;
- krupicu.
Ovsené vločky, ryža alebo krupica sa môžu pripravovať na vode alebo s nízkotučným mliekom. Môžete pridať malé množstvo masla, cukru alebo soli. Do kaše by sa nemali pridávať pikantné koreniny a dochucovadlá, pretože prispievajú k nadmernej tvorbe žalúdočných štiav.
Aké mäso sa môže konzumovať pri žalúdočných vredoch?
Diéta pri vredovej chorobe žalúdka môže zahŕňať chudé mäso, ktoré sa v žalúdku rýchlo strávi. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- kuracie mäso;
- morčacie mäso;
- králičie mäso;
- teľacie mäso;
- hovädzie mäso.
Pri žalúdočných vredoch je vhodná aj kuracia pečeň, pretože obsahuje betakarotén a vitamín E. Jedlá pri žalúdočných vredoch môžu obsahovať varené a dusené mäso. Môžete si pripravovať aj mäsové polievky a vývary, kotlety, fašírky.
Aké ryby sa môžu konzumovať pri žalúdočných vredoch?
Pri žalúdočných vredoch môžete jesť ryby s nízkym obsahom tuku. Morské ryby sa považujú za tučnejšie ako riečne alebo jazerné ryby. Pri žalúdočných vredoch sa môže konzumovať:
- treska;
- tuniak;
- šťuka;
- pangasius;
- kambala.
Ryby sa môžu variť, dusiť alebo pripravovať na pare. Pri žalúdočných vredoch sú vhodné aj rybacie fašírky a vývary z chudých rýb. Správne pripravené jedlá z rýb nasýtia organizmus bielkovinami, vápnikom, horčíkom a pozitívne ovplyvňujú trávenie.
Mlieko a kyslomliečne výrobky pri žalúdočných vredoch
Mlieko obsahuje dôležité prvky (vápnik, bielkoviny, vitamín A) a môže sa konzumovať pri žalúdočných vredoch. Odporúča sa vyberať si nízkotučné druhy mliečnych výrobkov (s obsahom tuku maximálne dve až tri percentá). Kozie mlieko sa považuje za vhodnejšie, pretože obsahuje menej laktózy ako kravské mlieko a je ľahšie stráviteľné. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- odtučnený tvaroh a kyslú smotanu;
- prírodné jogurty;
- netučné syry (mozzarella, feta).
Štúdie preukázali, že probiotiká obsiahnuté v jogurte môžu pomôcť pôsobiť proti baktériám Helicobacter pylori. Pri žalúdočných vredoch by ste sa mali vyhýbať slaným a ostrým syrom, pretože dráždia sliznicu. Taktiež sa neodporúča konzumovať kyslomliečne výrobky (kefír, iné kyslomliečne nápoje), pretože zvyšujú kyslosť žalúdka.
Med, cukor a sladkosti pri žalúdočných vredoch
Cukor by sa mal pri žalúdočných vredoch konzumovať v obmedzenom množstve, uprednostňujte prírodné sladkosti obsiahnuté v bobuľovinách a v ovocí. Ako sladidlo môžete použiť med. Propolis zmierňuje zápal žalúdočnej sliznice a normalizuje žalúdočnú sekréciu.
Zo sladkostí môžete jesť snehové pusinky, ovocnú kožu, nekyslý džem (z hrušiek, jabĺk). Pri peptickom vrede možno v malom množstve konzumovať vlašské orechy s medom, sladké sušené ovocie (datle, sušené hrozienka). Neodporúča sa konzumovať čokoládu, zákusky a koláče, pretože spôsobujú podráždenie žalúdočnej sliznice a zvyšujú príznaky ochorenia.
Korenie pri žalúdočných vredoch
Pri žalúdočných vredoch by sa malo zo stravy vylúčiť pikantné korenie, ktoré zvyšuje žalúdočnú sekréciu. V malých množstvách môžete konzumovať koreniny, ktoré nemajú agresívny účinok na žalúdočnú sliznicu. Pri žalúdočných vredoch môžete konzumovať:
- kurkumu;
- koriander;
- kardamón;
- bazalku.
Pri žalúdočných vredoch nekonzumujte feferónky, čakanku, hrachor voňavý ani horčicu. Pikantné korenie môže zhoršiť príznaky peptického vredu a skomplikovať tráviaci proces.
Bylinky pri žalúdočných vredoch
Použitie byliniek je potrebné najskôr prekonzultovať s gastroenterológom, aby sa stav žalúdočného vredu nezhoršil. Pri liečbe žalúdočných vredov sa môžu používať bylinné nálevy a čaje. Pri žalúdočných vredoch môžete užívať:
- mätu piepornú;
- harmanček;
- ľubovník bodkovaný;
- nechtík lekársky;
- rebríček;
- podbeľ.
Čaj z mäty piepornej a harmančeka môže mať protizápalový a upokojujúci účinok. Pri žalúdočných vredoch sa môžu užívať aj nálevy zo skorocelu, ľanových semienok, pretože obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie. Bylinky sa však môžu používať len ako doplnková liečba žalúdočných vredov.
Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch
Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch by mal obsahovať zeleninu, ovocie, bobuľoviny, chudé mäso, ryby a obilniny. Každý deň sa odporúča skonzumovať aspoň tri hlavné jedlá a dve občerstvenia. Jedlá sa neodporúča vynechávať.
Týždenný jedálniček pri žalúdočných vredoch | |||||
Deň v týždni | Raňajky | Druhé raňajky | Obed | Popoludňajšie občerstvenie | Večera |
Pondelok | Krupicová kaša s mliekom, suchár, slabý čaj | Odtučnený tvaroh s čerstvými lesnými plodmi | Zeleninová polievka s vareným kuracím mäsom alebo rybou, pečená zelenina, ovocná šťava z nekyslých bobúľ | Kefír | Zemiaková kaša s dusenými kuracími prsiami, jablkový kompót. |
Utorok | Ovsená kaša s mliekom, šálka slabého čaju | Pečené jablko s medom | Cuketová polievka, varená pohánka s kuracími karbonátkami, ovocná šťava z nekyslých bobúľ | Nízkotučný tvaroh s čerstvým banánom, šípkový čaj | Dusená zelenina (zemiaky, cuketa, mrkva), slabý čaj. |
Streda | Tvarohové lievance, jablkové pyré, slabý čaj | Ovocný šalát s jogurtom | Polievka s domácimi rezancami varenými v zeleninovom vývare s chudým kuracím mäsom, zemiaková kaša | Krutóny (bez masla) a šípkový čaj | Kuracie prsia pečené vo fólii s mrkvou, ovocná šťava z nekyslých bobúľ |
Štvrtok | Tvarohový nákyp, varené vajce, slabý čaj | Pečené jablko s medom | Zeleninové pyré, zemiaky s vareným chudým hovädzím mäsom | Snehové pusinky so slabým čajom | Cuketové ragú s chudým kuracím mäsom, jahodový kompót. |
Piatok | Pohánková kaša pripravená na mlieku alebo na vode, šípkový čaj | Omeleta pripravená na pare, pečená hruška | Zeleninová polievka s kuracími guličkami, zemiaková kaša s varenou rybou, šálka bylinkového čaju | Nízkotučný jogurt, sucháre, jablkový kompót | Pečený králik so zemiakmi a karfiolom. |
Sobota | Omeleta na pripravená pare, slabý čaj | Nízkotučný tvaroh s čerstvým nadrobno nakrájaným banánom | Tekvicové pyré, domáce cestoviny, višňová šťava | Ovocný šalát | Zemiaková kaša s pečenými kačacími prsiami. |
Nedeľa | Ryžová kaša s tekvicou a s kompótom z lesných plodov | Pečené jablko | Cuketové pyré, dusené hovädzie mäso so zeleninou, slabý čaj | Tvaroh s čerstvým ovocím | Rybie filé pripravené na pare s varenými zemiakmi, ovocná šťava z nekyslých bobúľ |
Recepty pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch
Týždenný jedálniček by mal byť pri vredovej chorobe vyvážený, mal by obsahovať potraviny bohaté na vlákninu, probiotiká, vitamín A, C, zinok, selén, aby sa znížil počet baktérií Helicobacter pylori, urýchlilo hojenie vredov a predchádzalo sa vzniku komplikácií. Pri vredovej chorobe je potrebné pripravovať jedlá na pare, v rúre alebo v teplovzdušnej fritéze. Vybrali sme pre vás niekoľko jednoduchých receptov, ktoré sú vhodné pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.