Logo
0800200000

Príznaky, príčiny, liečba a prevencia žalúdočného vredu

Príznaky, príčiny, liečba a prevencia žalúdočného vredu
Čítať 8 minút | Vytvorené: 22 marec 2024 | aktualizované: 23 apríl 2024 | 403 403
Žalúdočný vred je jedným z najčastejších ochorení tráviaceho traktu. Prevenciou, diagnostikou a liečbou žalúdočného vredu sa zaoberá gastroenterológ.

Čo je žalúdočný vred?

Žalúdočný vred je chronické ochorenie s premenlivým priebehom, pri ktorom sa na žalúdočnej sliznici vytvára defekt. Povrchové defekty sa nazývajú erózie, vredový defekt preniká do podslizničnej a svalovej vrstvy steny žalúdka.

Príčiny a etiopatogenéza žalúdočných vredov

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Podstatou vzniku žalúdočných vredov je hyperprodukcia agresívnej kyseliny chlorovodíkovej žalúdočnej šťavy, ktorá poškodzuje žalúdočnú sliznicu. Za normálnych okolností je kyselina chlorovodíková potrebná na trávenie bielkovín.

Hlavnou príčinou vzniku žalúdočných vredov je infekcia Helicobacterom pylori. Medzi príčiny vzniku žalúdočných vredov patrí:

  • užívanie liekov (salicyláty, nesteroidné a steroidné protizápalové lieky);
  • chemické popáleniny žalúdka;
  • vystavenie žiareniu;
  • ischémia žalúdočnej steny (nedostatočné prekrvenie).

Sekundárne žalúdočné vredy vznikajú pri hyperparatyreóze (nadbytok hormónov štítnej žľazy), Cushingovom syndróme (poruchy nadobličiek) a Zollinger-Ellisonovom syndróme (genetická tendencia k nadmernej produkcii žalúdočnej šťavy). K vzniku vredov môže prispieť aj fajčenie, stres, nadmerné pitie kávy a alkoholu.

Aké sú príznaky žalúdočných vredov?

Žalúdočný vred má premenlivý priebeh s obdobiami exacerbácií a remisií. Príznaky žalúdočných vredov sa v počiatočnom štádiu objavujú prechodne a periodicky pri strese, po konzumácii pikantného jedla alebo po užití liekov proti bolesti.

Niekedy môžu byť žalúdočné vredy bezpríznakové. Medzi príznaky žalúdočných vredov patrí:

  • bolesť brucha;
  • nadúvanie;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • pálenie záhy;
  • nechutenstvo.

Pri žalúdočných vredoch môže byť povlak na jazyku biely alebo žltý. Pri žalúdočných vredoch môžu mať zvratky vzhľad kávovej usadeniny z dôvodu krvácania z defektu. Stolica s prímesou krvi môže mať pri žalúdočných vredoch tmavú farbu. Pri žalúdočných vredoch sa nevyskytuje horúčka.

Príznaky žalúdočného vredu

Príznaky žalúdočného vredu

Komplikáciami žalúdočného vredu môžu byť krvácanie z tráviaceho traktu, perforácia vredu (priechodný defekt sliznice žalúdka, ktorý spája jeho dutinu s brušnou dutinou) a penetrácia (priechodný defekt celej steny žalúdka, ktorým sa jeho dutina spája s iným brušným orgánom). Žalúdočný vred môže spôsobiť aj malignizáciu (premenu na rakovinu).

Ako sa prejavuje bolesť žalúdočného vredu a kde je lokalizovaná?

Bolesť pri žalúdočných vredoch je ostrá, rezavá a lokalizovaná v ľavej časti brucha pod rebrami. Bolesť žalúdočného vredu sa prejavuje nalačno alebo dve až tri hodiny po jedle (v závislosti od lokalizácie defektu). Bolesť chrbta pri žalúdočnom vrede môže byť príznakom penetrácie alebo perforácie vredu.

Štádiá vývoja žalúdočného vredu

Žalúdočný vred môže byť akútny alebo chronický. Akútny vred podlieha zjazveniu a hojeniu, a ak sa nehojí, prechádza do chronického defektu. Rozlišujeme tieto štádiá zjazvenia žalúdočného vredu: novovzniknutý akútny vred, epitelizáciu defektu a úplné zahojenie.

Typy a lokalizácia žalúdočného vredu

Žalúdočný vred postihuje žalúdok a dvanástnik. Žalúdočné vredy môžu sprevádzať črevné poruchy. Žalúdočné vredy môžu byť lokalizované na malom a veľkom zakrivení žalúdka, v jeho kardiovej (hornej) a pylorickej (dolnej) časti.

Žalúdočné vredy sa líšia priebehom lokalizácie a príčinou vzniku. Žalúdočné vredy rozlišujeme:

  • podľa priebehu — akútne a chronické;
  • podľa lokalizácie — žalúdočné, dvanástnikové a kombinované;
  • podľa počtu — jednoduché a mnohopočetné;
  • podľa pôvodu — primárne a sekundárne (súbežne s inými ochoreniami).

V závislosti od príčiny môžu byť vredy spôsobené Helicobacterom pylori. Typ liečby žalúdočného vredu závisí od prítomnosti infekcie H. pylori.

Peptický vred

Peptický vred žalúdka je defekt sliznice, ktorý zasahuje do podslizničnej vrstvy. Peptický vred je synonymom pre žalúdočný vred. Medzi prejavy septického defektu patria bolesti z hladu v ľavej časti brucha, pálenie záhy a nechutenstvo. Peptický vred sa dá diagnostikovať endoskopiou.

Perforovaný vred

Perforovaný vred je komplikovaný vred, ktorý je sprevádzaný vznikom priechodného defektu v obale orgánu. Keď vred praskne, obsah žalúdka sa dostane do brušnej dutiny, čo vedie k peritonitíde (zápalu pobrušnice).

Medzi príznaky peritonitídy patrí ostrá, neznesiteľná, šíriaca sa bolesť v bruchu, pri ktorej je potrebné zavolať záchranku.

Kalózny vred žalúdka

Kalózny vred žalúdka je typ peptického vredu, ktorý sa zvyčajne nachádza na malom zakrivení žalúdka a vyznačuje sa hrubými okrajmi a dnom. Kalózny vred sa úplne nezahojí, ale je nahradený zjazveným tkanivom. Nebezpečenstvo kalózneho defektu spočíva vo zvýšenom riziku malignizácie (degenerácie vredu na rakovinu žalúdka).

Akútny žalúdočný vred

Podľa dĺžky priebehu a vlastností štruktúry sa rozlišujú akútne a chronické žalúdočné vredy. Akútny žalúdočný vred je novovzniknutý defekt sliznice, ktorý má tvar lievika a ostré okraje. Pri krvácaní akútneho žalúdočného vredu môžu byť na jeho dne viditeľné krvné zrazeniny alebo čerstvá tmavočervená krv. Rozlišujeme niekoľko akútnych vredov na žalúdočnej sliznici.

Vznik akútneho defektu na žalúdočnej sliznici sprevádza prudká bolesť brucha, ktorá sa prejavuje nalačno, nevoľnosť, vracanie a nechutenstvo. Príznakmi krvácania z vredového defektu môže byť vracanie, ktoré vyzerá ako kávová usadenina, výrazná celková slabosť, bledosť, zníženie krvného tlaku.

Chronický žalúdočný vred

Chronický žalúdočný vred vzniká vtedy, keď sa vredový defekt nezahojí do troch až štyroch týždňov. Chronický defekt má pravidelný zaoblený tvar a svetlé dno.

Prítomnosť chronického vredu môže byť asymptomatická. Medzi príznaky zhoršenia chronického žalúdočného vredu patria bolesti z hladu v bruchu, nevoľnosť a pocit ťažoby v ľavej časti pod rebrami. Opätovné zhoršenie peptického vredu môže byť sprevádzané aj krvácaním zo žalúdka.

Ako sa diagnostikuje žalúdočný vred?

Diagnostika žalúdočného vredu sa začína otázkou na ťažkosti a priebeh ochorenia. Lekár sa pacienta pýta na charakter bolesti, jej lokalizáciu a intenzitu.

Lekár vykoná vyšetrenie a palpáciu (prehmatanie) brucha a vizuálne skontroluje jazyk. Žalúdočné vredy sa vyšetrujú:

Hlavnou metódou diagnostiky žalúdočných vredov je endoskopia (vyšetrenie sliznice žalúdka a dvanástnika sondou vybavenou kamerou). Röntgenové vyšetrenie žalúdočného vredu sa vykonáva s použitím kontrastnej látky, ktorá sa musí pred vyšetrením vypiť. Žalúdočný vred nie je na ultrazvuku viditeľný, preto ultrazvuková diagnostika zohráva pomocnú úlohu pri definovaní žalúdočných vredov, ale pomáha určiť prítomnosť komplikácií (napríklad tekutinu v brušnej dutine v prípade perforácie vredu).

V prípade krvácania z defektu, vyšetrenie pri žalúdočnom vrede zobrazí prítomnosť anémie (málokrvnosti). Počas exacerbácie ochorenia môže byť krvný obraz žalúdočného vredu zvýšený. 

Čo môže vyvolať exacerbáciu žalúdočného vredu?

Žalúdočný vred je chronické ochorenie s premenlivým priebehom. Pri žalúdočných vredoch sa striedajú obdobia remisie (bez príznakov) s obdobiami exacerbácie.

Medzi príznaky exacerbácie žalúdočného vredu patria bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie, nechutenstvo a nadúvanie brucha. Medzi príčiny exacerbácie žalúdočného vredu patrí:

  • zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy;
  • opätovná infekcia Helicobacterom pylori;
  • užívanie hormonálnych a nehormonálnych protizápalových liekov;
  • užívanie liekov na riedenie krvi;
  • požitie toxických látok (napr. chemických činidiel);
  • ožarovanie (napr. opakované rádioterapie nádorov).

K zhoršeniu žalúdočných vredov môže prispieť stres, fajčenie a pitie alkoholických nápojov. Zhoršenie žalúdočných vredov môže byť spôsobené aj nepravidelným užívaním liekov na zníženie kyslosti žalúdka predpísaných lekárom.

Prvá pomoc pri prasknutí žalúdočného vredu

Pri prasknutí žalúdočného vredu je pacientovi potrebné okamžite podať lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy. Zoznam liekov, ktoré možno užívať, by mal byť vopred prediskutovaný s ošetrujúcim gastroenterológom. V nasledujúcich dňoch po objavení sa príznakov (bolesti brucha, nevoľnosť) je potrebné objednať sa na konzultáciu k lekárovi a vyšetriť žalúdočný vred.

V prípade, že sa objavia príznaky otvoreného žalúdočného vredu, krvácania zo žalúdka a perforácie vredu, okamžite kontaktujte svojho lekára. Pri neznesiteľnej bolesti brucha, vracaní krvi, výraznej celkovej slabosti a výskyte tmavej stolice by sa mala zavolať záchranka.

Prvá pomoc pri krvácaní zo žalúdočného vredu zahŕňa úplný pokoj a prikladanie chladivých obkladov na brucho. Pacientovi by sa nemalo podávať žiadne jedlo ani pitie až do príchodu sanitky.

Ako sa lieči žalúdočný vred?

Liečba žalúdočného vredu zahŕňa úpravu životného štýlu, farmakologickú liečbu a chirurgický zákrok. Úprava životného štýlu pri žalúdočnom vrede by mala zahŕňať diétu a pravidelný príjem potravy. Taktiež sa neodporúča fajčiť. Jedálniček by pri žalúdočných vredoch nemal obsahovať potraviny, ktoré vyvolávajú zvýšenú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku (korenené a pikantné jedlá, mäsové vývary, vnútornosti, tuky). Stravovanie pri žalúdočnom vrede by malo byť pravidelné, päť až šesťkrát denne bez dlhých prestávok.

V rámci medikamentóznej liečby žalúdočného vredu sa pacientom predpisujú antacidá (prostriedky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy) a lieky na eradikáciu infekcie Helicobacterom pylori. Infekcia H. pylori sa lieči pomocou:

  • trojzložkovej liečby;
  • bezbizmutovej štvorzložkovej liečby;
  • bizmutovej liečby;
  • liečebného plánu obsahujúceho levofloxacín;
  • kombinovanej liečby bizmutom a levofloxacínom;
  • druhej línie liečby;
  • tretej línie liečby.

Spôsob liečby žalúdočného vredu, ktorý závisí od závažnosti ochorenia a prítomnosti infekcie Helicobacterom pylori, stanoví gastroenterológ. Pri akútnom žalúdočnom vrede sa pacientovi môžu predpísať antacidové kvapky na rýchle zníženie kyslosti žalúdočného obsahu.

Pri komplikáciách žalúdočných vredov (akútne krvácanie, penetrácia a perforácia vredu) je potrebná chirurgická liečba. Chirurgická liečba žalúdočného vredu môže byť indikovaná na zníženie produkcie kyseliny chlorovodíkovej a pozostáva z vagotómie (prekríženie nervov, ktoré sú zodpovedné za intenzívnu produkciu žalúdočnej šťavy v reakcii na príjem potravy). Malígne žalúdočné vredy sa liečia resekciou (odstránenie časti) žalúdka, chemoterapiou a rádioterapiou.

Ako dlho prebieha liečba žalúdočného vredu?

Žalúdočný vred sa lieči niekoľko týždňov. Antibiotiká na žalúdočné vredy vyvolané infekciou Helicobacterom pylori je potrebné užívať 10 - 14 dní podľa predpisu lekára. Po úspešnej liečbe akútneho žalúdočného vredu môže gastroenterológ predpísať dlhodobé užívanie antacíd, aby sa zabránilo opakovaniu ochorenia.

Liečba žalúdočného vredu ľudovými prostriedkami

Na diagnostiku a liečbu žalúdočných vredov je potrebné objednať sa na konzultáciu ku gastroenterológovi. Liečba žalúdočného vredu ľudovými prostriedkami je neúčinná. Pitie odvarov, mlieka alebo jedenie malých porcií môže dočasne zakryť príznaky ochorenia, ale zároveň nezabráni progresii vredového defektu, ktorý môže vyvolať komplikácie.

Ako zmierniť príznaky žalúdočného vredu doma?

Pri zhoršení žalúdočného vredu môžete užívať lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy. O tom, aké antacidá môžete užívať, je potrebné vopred prekonzultovať s gastroenterológom. Ďalej pomáha aj konzumácia ľahkého občerstvenia, pretože jedlo pomáha neutralizovať kyselinu chlorovodíkovú. Ak žalúdočný vred praskne (vracanie s krvou), okamžite zavolajte záchranku.

Prevencia žalúdočného vredu

Pri prevencii žalúdočného vredu sa neodporúča fajčiť a nekontrolovane užívať protizápalové a analgetické lieky. Dlhodobé užívanie liekov, ktoré znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy, pomôže zabrániť opakovanému výskytu žalúdočných vredov.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny, liečba a prevencia žalúdočného vredu - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem fajčiť, keď mám žalúdočný vred?

Pri žalúdočnom vrede fajčiť nesmiete. Fajčenie je jedným z vyvolávajúcich faktorov žalúdočných vredov, pretože vedie ku kŕčom ciev žalúdočnej sliznice.

2. Aké lieky sa nesmú užívať pri žalúdočnom vrede?

Pri žalúdočnom vrede sa nesmú užívať salicyláty, nesteroidné a steroidné protizápalové lieky, ani intramuskulárne injekcie proti bolesti. V prípade, že je tieto lieky nutné podať, lekár ich môže predpísať po zjazvení vredu. Pri aktívnom vrede gastroenterológ zakáže užívanie aj liekov na riedenie krvi (antikoagulanciá a antiagreganciá).

3. Môžem dvíhať ťažké bremená, keď mám žalúdočný vred?

Pri žalúdočnom vrede môžete dvíhať ťažké váhy bez obmedzenia. Pokoj na lôžku a obmedzenie fyzickej aktivity je potrebné len v prvých týždňoch po chirurgickej liečbe a po krvácaní zo žalúdka.

4. Môžem pracovať, keď mám žalúdočný vred?

Pri žalúdočnom vrede môžete pracovať. Liečba žalúdočných vredov prebieha ambulantne, t. j. lekár vám predpíše lieky, ktoré môžete užívať doma. V prípade komplikácií (krvácanie zo žalúdka, vznik peritonitídy v prípade perforácie vredového defektu) môže byť potrebná hospitalizácia.

5. Ako zmierniť bolesť žalúdočného vredu?

Bolesť žalúdočného vredu možno zmierniť liekmi, ktoré znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy (antacidá). Pri žalúdočných vredoch by sa nemali užívať lieky proti bolesti, pretože zhoršujú priebeh ochorenia a môžu vyvolať krvácanie zo žalúdka.

6. Ako dlho sa hojí žalúdočný vred?

Žalúdočný vred sa zahojí v priemere do jedného mesiaca od začiatku liečby. Gastroenterológ vám štyri až šesť týždňov po stanovení diagnózy predpíše kontrolnú fibrogastroduodenoskopiu na sledovanie hojenia vredu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny, liečba a prevencia žalúdočného vredu
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Marek pred 3 týždňami
Dobrý deň. Včera som bol na gastroskopii a diagnostikovali mi žalúdočné vredy. Ako dlho sa hojí žalúdočný vred?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Marek Marek pred 3 týždňami
Dobrý deň. Eradikácia (odstránenie) baktérie H. pylori, ktorá je hlavnou príčinou vzniku žalúdočných vredov, trvá približne dva týždne. Ak je liečba úspešná, žalúdočný vred sa zahojí do mesiaca a pol.
Svyatoslav pred 3 týždňami
Dobrý deň. Pred 20 rokmi som podstúpil liečbu žalúdočného vredu. Odvtedy sa cítim dobre, ale niekedy ma bolí brucho, ale nie často. Musím každému lekárovi, ku ktorému prídem povedať, že som kedysi dávno mal vred?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Svyatoslav Svyatoslav pred 3 týždňami
Dobrý deň. Žalúdočný vred je chronické ochorenie, ktoré sa môže opakovať a vyžaduje si pozornosť lekárov rôznych špecializácií. Aj pri vyliečenom vrede žalúdka a dvanástnika je potrebné užívať lieky na riedenie krvi a protizápalové lieky opatrne.
Sandra pred mesiacom
Dobrý deň. Gastroenterológ mi diagnostikoval žalúdočný vred a predpísal mi domácu liečbu. Môžem aj naďalej posilňovať, keď mám žalúdočný vred?
Odpovedať
Dobrý deň. Podľa štúdií, mierna fyzická aktivita (beh, bicyklovanie, plávanie) znižuje riziko vzniku žalúdočného vredu. Fyzickej aktivite by ste sa mali vyhýbať počas akútneho obdobia ochorenia, v prvých týždňoch po krvácaní zo žalúdka a ak cvičenie spôsobuje alebo zhoršuje príznaky.
Alena pred mesiacom
Dobrý deň, od známej som počula, že bolesť žalúdka sa vyšetruje sondou, ktorá sa zavádza cez ústa. Ako sa vyšetrujú žalúdočné vredy?
Odpovedať
Dobrý deň. Fibrogastroduodenoskopia (vyšetrenie žalúdočnej sliznice sondou) je hlavnou metódou diagnostiky gastritídy a žalúdočných vredov. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii a trvá približne 10 minút.
Gertrúda pred mesiacom
Dobrý deň, posledné dva týždne ma bolí brucho na ľavej strane. Môže to byť vred? Ako sa prejavuje bolesť pri žalúdočnom vrede?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri žalúdočnom vrede sa vyskytuje ostrá, rezavá bolesť, ktorá sa častejšie vyskytuje na lačno. Podľa charakteru bolesti nie je možné presne určiť, či ide práve o vred, preto musíte navštíviť gastroenterológa a podstúpiť fibrogastroduodenoskopiu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.