0800200000

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
dermatológia
aktualizované: 27 June 2025
Čítať 13 minút Zverejnené: 30 June 2025 9
Diéta pri akné pomáha zmierniť zápal, normalizovať tvorbu kožného mazu a zlepšiť celkový stav pokožky. Správne zvolená strava podporuje činnosť čriev, hormonálnu rovnováhu a prispieva k účinnejšej liečbe vyrážok.

Význam výživy pri vzniku akné: vedecké štúdie

Vedecký výskum potvrdzuje súvislosť medzi stravou a vznikom akné. Strava s vysokým obsahom cukrov, rýchlych sacharidov, nasýtených tukov a mliečnych výrobkov môže zvyšovať zápal, stimulovať tvorbu kožného mazu a prispievať k zhoršovaniu akné. Strava bohatá na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a probiotiká zároveň zlepšuje zdravie pokožky a znižuje závažnosť akné, čím sa výživa stáva dôležitým prvkom komplexného prístupu k liečbe.

Vysoký glykemický index a výskyt akné

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom (GI) sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku akné. Medzi potraviny s vysokým GI patria: biele pečivo, sladkosti, rýchle občerstvenie a sladké nápoje, ktoré spôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a stimulujú aktívnu tvorbu inzulínu. V dôsledku toho sa zvyšuje hladina inzulínu podobného rastovému faktoru 1 (IGF-1), ktorý zvyšuje tvorbu kožného mazu, urýchľuje obnovu kožných buniek a vytvára podmienky na upchávanie pórov a zápaly.

PubMed randomizované kontrolované štúdie potvrdzujú, že prechod na stravu s nízkym glykemickým indexom pomáha znížiť zápalové prvky a znížiť celkovú závažnosť akné. Takáto strava znižuje citlivosť na inzulín, stabilizuje hormonálne pozadie a pomáha znižovať záťaž mazových žliaz. Úprava sacharidového zloženia stravy je preto dôležitou súčasťou nemedikamentóznej liečby akné.

Tuky a cukry v strave a výskyt akné

Nadmerná konzumácia tukov a cukrov v strave sa považuje za jeden z faktorov, ktorý prispieva k vzniku a zhoršovaniu akné. Škodlivé sú najmä nasýtené tuky, transmastné kyseliny a pridané cukry, ktoré sa často nachádzajú v rýchlom občerstvení, sladkom pečive, priemyselných mliečnych výrobkoch, sýtených nápojoch a spracovaných polotovaroch. Tieto zložky zvyšujú zápalové reakcie v tele, spôsobujú nárast hladiny cukru v krvi a narúšajú hormonálny systém – najmä produkciu inzulínu a androgénov, čo priamo ovplyvňuje tvorbu kožného mazu a vznik akné.

Okrem toho mastné a sladké potraviny ovplyvňujú črevnú mikroflóru a prispievajú k hromadeniu toxínov, čo tiež ovplyvňuje pokožku. Nadmerné množstvo kožného mazu a oslabené mazové žľazy vytvárajú ideálne podmienky na upchávanie pórov a vznik zápalov. Pri pravidelnej konzumácii takýchto výrobkov sa môže akné prejaviť výraznejšie a môže sa rozšíriť po celom tele.

Nutričné ochranné faktory pri akné

Niektoré zložky stravy majú ochranný účinok a môžu mať pozitívny vplyv na priebeh akné. Znižujú zápal, podporujú črevnú flóru, zlepšujú metabolizmus a podporujú obnovu pokožky zvnútra. Medzi nutričné ochranné faktory pri akné patria:

  • omega-3 mastné kyseliny. Majú silný protizápalový účinok, pomáhajú regulovať imunitnú odpoveď, znižujú produkciu prozápalových látok a znižujú činnosť mazových žliaz. Pravidelná konzumácia mastných rýb (losos, makrela a sardinky), chia semienok a ľanových semienok zlepšuje celkové zdravie pokožky a znižuje intenzitu zápalových prvkov;
  • probiotiká. Konzumácia potravín obsahujúcich živé probiotické kultúry (kefír bez cukru, prírodný jogurt a fermentovaná zelenina) pomáha obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry, pomáha posilňovať kožnú bariéru, zmierňovať zápaly a zlepšovať vstrebávanie živín, ktoré ovplyvňujú zdravie pokožky;
  • antioxidanty. Chránia kožné bunky pred oxidačným stresom, spomaľujú poškodenie tkaniva a podporujú jeho obnovu. Obzvlášť prospešné sú vitamíny A, C, E, zinok a selén, ktoré sa nachádzajú v zelenine, bobuľovom ovocí, bylinkách, orechoch a semenách. Strava bohatá na antioxidanty pomáha znižovať závažnosť zápalu a urýchľuje hojenie akné;
  • vláknina. Zlepšuje trávenie, podporuje vylučovanie toxínov a škodlivín, udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia vlákniny zo zeleniny, celozrnných obilnín, strukovín a ovocia znižuje záťaž pečene a čriev – orgánov podieľajúcich sa na detoxikácii, čo priamo ovplyvňuje stav pokožky.

Zinok je tiež ochranným faktorom pri akné, dôležitým stopovým prvkom, ktorý sa podieľa na regulácii kožného mazu, obnove pokožky a zmierňovaní zápalov. Dostatočný príjem zinku z potravín alebo doplnkov sa spája s miernejším priebehom akné a lepšou reakciou na liečbu.

Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie týkajúce sa výživy pri akné

Svetové lekárske organizácie uznávajú možnú súvislosť medzi stravou a vznikom akné, ale rozsah tejto súvislosti sa stále skúma. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že výživa môže mať vplyv na zdravie pokožky, ale zdôrazňuje, že na vydanie presných a všeobecných odporúčaní je potrebný ďalší klinický výskum.

Americká dermatologická akadémia začleňuje výživu do klinických usmernení: pacientom s akné sa odporúča obmedziť potraviny s vysokým glykemickým indexom a znížiť príjem mliečnych výrobkov. Výskum v tejto oblasti podporuje aj americký Národný inštitút pre rakovinu, ktorý považuje výživu za potenciálny základ prevencie a terapie kožných ochorení vrátane akné.

Praktické odporúčania dermatológov Doktorpro o diéte pri akné

Naši dermatológovia z Doktorpro si v praxi všimli, že výživa zohráva dôležitú úlohu v komplexnej liečbe akné a môže výrazne ovplyvniť závažnosť akné. V praktických odporúčaniach sa pacientom odporúča vylúčiť cukor, potraviny s vysokým glykemickým indexom, mastné a vyprážané jedlá, rýchle občerstvenie, ako aj obmedziť mliečne výrobky, najmä počas exacerbácie.

Do stravy sa odporúča zaradiť zeleninu, ovocie s nízkym obsahom cukru, celozrnné obilniny, chudé mäso, ryby, výrobky s omega-3 mastnými kyselinami a probiotiká. Dôležité je tiež piť veľa vody, vyhýbať sa prejedaniu a udržiavať zdravý tráviaci systém, pretože stav kože často súvisí s metabolizmom a funkciou čriev.

Čo sa môže konzumovať pri akné a prečo?

Pri akné sa odporúča stravu na raňajky, obed a večeru pripravovať v pare, dusiť, piecť alebo variť – tieto metódy zachovávajú užitočné látky a nevyvolávajú zápaly. Zoznam povolených potravín, ktoré možno zaradiť do stravy pri akné zahŕňa:

  • obilniny (pohánka, zelená pohánka, ovsené vločky, quinoa, hnedá ryža, divoká ryža, pšeno, proso a amarant);
  • zelenina (brokolica, karfiol, uhorky, cuketa, tekvica, mrkva, cvikla, špenát, šalát, rukola, zeler, paprika, ružičkový kel, biela a červená kapusta, baklažán);
  • ovocie (zelené jablká, hrušky, kivi, grapefruit, granátové jablko a avokádo);
  • bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, ríbezle, brusnice, černice, rakytník a jahody);
  • mäso a hydina (moriak, kuracie prsia bez kože, teľacie mäso, chudé hovädzie mäso a králik);
  • ryby (losos, makrela, sleď, merlúza, treska – hlavne pečené alebo dusené);
  • vajcia (pri akné sa môžu konzumovať varené alebo vo forme omelety – nie viac ako 2 – 3-krát týždenne);
  • strukoviny (šošovica, cícer, zelený hrášok a fazuľa);
  • rastlinné oleje (olivový, ľanový a kokosový olej – pri akné možno konzumovať v malom množstve, nie na vyprážanie);
  • orechy a semená (mandle, vlašské orechy, tekvicové semená, ľanové semená, chia semená – pri akné môžu byť bez prísad, v miernom množstve);
  • nápoje (voda, zelený čaj, mätový čaj a bylinkové odvary – harmanček, žihľava, nechtík, teplá voda s citrónom a zeleninové smoothies bez cukru).

Medzi mliečne alternatívy prijateľné pri akné patria rastlinné nápoje bez cukru, ako je mandľové, ovsené a kokosové mlieko, ktoré neobsahujú laktózu a nevyvolávajú zápaly. Pri dobrej znášanlivosti je možná aj mierna konzumácia prírodných jogurtov bez prídavných látok a cukru, najmä rastlinných alebo s probiotikami. Tieto produkty nezaťažujú trávenie a udržiavajú rovnováhu mikroflóry.

Čo by sa nemalo konzumovať pri akné a prečo?

Pri akné sa neodporúča vyprážať jedlá v oleji, najmä do chrumkava, fritovať ich a zapekať. Takéto spôsoby prípravy zvyšujú zápal, zväčšujú množstvo škodlivých tukov v jedle a môžu negatívne ovplyvniť stav pokožky. Medzi potraviny, ktoré by sa nemali konzumovať pri akné patria:

  • cukor a sladkosti (cukríky, koláče, zákusky a čokoláda s mliekom) – vyvolávajú prudký vzostup hladiny cukru v krvi, zvyšujú zápal a tvorbu mazu;
  • potraviny s vysokým glykemickým indexom (biely chlieb, rožky, zemiaková kaša, biela ryža a kukuričné lupienky) – spôsobujú prudký nárast inzulínu a prispievajú k upchávaniu pórov;
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku (plnotučné mlieko, smotana, syr, sladký tvaroh a maslo) – pri akné zvyšujú tvorbu kožného mazu a spôsobujú zápalové reakcie;
  • rýchle občerstvenie a polotovary (hamburgery, nugety, čipsy a pizza) – obsahujú trans tuky, rafinované sacharidy a prídavné látky, ktoré vyvolávajú akné;
  • vyprážané jedlá (najmä vyprážané do chrumkava, pripravené na rastlinnom oleji) – zvyšujú zápal a narúšajú činnosť mazových žliaz;
  • klobásy a údené mäso (saláma, párky a slanina) – obsahujú soľ, tuky, konzervačné látky a hormóny, ktoré ovplyvňujú pokožku;
  • sýtené nápoje a džúsy z obchodu – zdroj cukru a prídavných látok, narúšajú metabolizmus sacharidov a vyvolávajú zápaly;
  • alkohol – dehydratuje, zhoršuje funkciu pečene, zvyšuje zápal a zhoršuje celkový stav pokožky.

Klobásy a údeniny (párky, salámy a slanina) majú negatívny vplyv na aknóznu pleť, pretože obsahujú veľké množstvo soli, nasýtených tukov, konzervačných látok, zvýrazňovačov chuti a často aj hormonálnych prísad. Tieto zložky zvyšujú zápal, narúšajú hormonálnu rovnováhu a preťažujú pečeň, čo znižuje jej schopnosť detoxikácie. Pravidelná konzumácia týchto výrobkov prispieva k zvýšenej produkcii kožného mazu, upchatiu pórov a k celkovému zhoršeniu zdravia pokožky.

Aké diéty možno dodržiavať pri akné?

Pri akné sa môžu dodržiavať diéty zamerané na zníženie zápalu, stabilizáciu hormonálneho pozadia a zlepšenie zdravia pokožky. Takéto prístupy pomáhajú eliminovať potravinové provokátory a podporujú telo zvnútra.

Tabuľka povolených diét pri akné

Názov

Popis

Eliminačná diéta pri akné

Je založená na postupnom vyraďovaní potenciálne problematických potravín (mliečne výrobky, cukor, lepok, rýchle občerstvenie a potraviny s vysokým glykemickým indexom) a ich následnom kontrolovanom návrate do stravy. Cieľom je zistiť, ktoré potraviny vyvolávajú zápaly alebo akné. Eliminačná diéta si vyžaduje dôkladnú pozornosť, potravinový denník a často sa vykonáva pod dohľadom dermatológa.

Peganova diéta pri akné

Vyvinul ju Dr. John Pegano, predovšetkým ako spôsob liečby kožných ochorení vrátane akné. Je založená na detoxikácii organizmu, obnovení trávenia a vylúčení potravín vytvárajúcich hlieny (mlieko, vyprážané a údené jedlá). V strave prevláda zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, čistá voda a prírodné oleje. Dôraz sa kladie na zásadotvorné potraviny a pravidelné čistenie čriev.

Keto diéta pri akné

Nízkosacharidová diéta s vysokým obsahom tukov, ktorá vylučuje prakticky všetky zdroje cukru a rýchlych sacharidov. Teoreticky môže zníženie hladiny inzulínu a IGF-1 znížiť zápal a produkciu kožného mazu. Výsledky sú však rozporuplné: u niektorých pacientov sa stav pokožky zlepšil, zatiaľ čo u iných sa môže stav pokožky zhoršiť v dôsledku nadmerného množstva nasýtených tukov. Keto si vyžaduje prísnosť a kontrolu kvality tukov (prevažne rastlinného pôvodu).

Stredomorská diéta pri akné

Považuje sa za jednu z najvyváženejších a protizápalových diét. Jej základom je veľké množstvo zeleniny, bylín, rýb, celozrnných výrobkov, orechov, olivového oleja a minimum spracovaných potravín. Pomáha normalizovať hormóny, zlepšuje trávenie a nasycuje telo antioxidantmi a omega-3.

Diéta s nízkym glykemickým indexom

Potvrdená vedeckým výskumom ako najúčinnejšia diétna stratégia proti akné. Eliminuje cukor, biele pečivo, sladké nápoje a rýchle sacharidy. Základom sú pomalé sacharidy, bielkoviny, vláknina a zdravé tuky. Stabilizuje hladinu cukru v krvi, znižuje tvorbu kožného mazu a zmierňuje zápaly.

Aké ovocie sa môže konzumovať pri akné?

Ovocie a bobuľoviny pri liečbe akné možno zaradiť do jedálnička, ale s ohľadom na ich glykemický index, hladinu cukru a potenciálnu alergénnosť. Výber tých správnych pomáha zmierniť zápal, podporiť trávenie a poskytnúť antioxidanty, zatiaľ čo veľké množstvo sladkého alebo dráždivého ovocia môže stav pokožky zhoršiť. Aké ovocie je možné konzumovať pri akné?

Ovocie a bobule, ktoré sa povolené a zakázené pri akné

Produkty

Povolené

Zakázané

Ovocie

  • jablká (najmä zelené) – obsahujú pektín a vlákninu, pomáhajú jemne čistiť črevá, nespôsobujú prudký vzostup cukru v krvi;
  • hrušky – bohaté na vitamíny a vlákninu, dobre sa znášajú a zlepšujú trávenie;
  • grapefruit a pomaranč (v miernom množstve) – zdroj vitamínu C, posilňujú cievy a podporujú regeneráciu pokožky, ale nemali by sa konzumovať pri citlivom tráviacom trakte;
  • kivi – obsahuje enzýmy, ktoré urýchľujú trávenie a veľké množstvo vitamínu C;
  • avokádo – bohaté na zdravé tuky a vitamín E, podporuje funkciu kožnej bariéry a znižuje zápaly;
  • granátové jablko – má antibakteriálne vlastnosti, zlepšuje krvný obeh a regeneráciu pokožky.
  • banány (vo veľkom množstve) – majú vysoký glykemický index a obsahujú veľa cukru, pri akné môžu zvýšiť hladinu inzulínu a vyvolať zápal;
  • ananás, mango a hurmikaki – ak sa konzumujú v nadmernom množstve, zvyšujú glykemickú záťaž, najmä keď sú zrelé;
  • červený a žltý melón – napriek ľahkosti obsahujú veľa rýchlych sacharidov a krátkodobo zasýtia, čo pri akné vyvoláva inzulínovú reakciu;
  • sušené ovocie s pridaným cukrom (glazované a spracované so sirupom) – môže prispievať k zápalom a narúšať metabolizmus.

Bobuľové ovocie

  • čučoriedky – silný prírodný antioxidant, pomáhajú chrániť pokožku pred zápalmi a oxidačným stresom, podporujú zdravie kapilár a zlepšujú vzhľad pleti;
  • maliny – obsahujú vlákninu, vitamín C a polyfenoly, majú mierny protizápalový účinok a pri striedmej konzumácii nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru;
  • ríbezle (čierne a červené) – bohaté na vitamíny C a P, posilňujú cievy a imunitnú ochranu pokožky, pomáhajú znižovať stav jaziev po akné a začervenanie;
  • brusnice – majú antiseptické a antimikrobiálne účinky, užitočné pri pleti náchylnej na zápaly, najmä u žien;
  • ostružiny – obsahujú antokyány, ktoré zlepšujú regeneráciu pokožky a znižujú intenzitu zápalu;
  • rakytník – zdroj vitamínu E, mastných kyselín a betakaroténu, podporuje hojenie pokožky a posilňuje jej obrannú bariéru;
  • jahody – obsahujú vitamín C a prírodnú kyselinu salicylovú, môžu byť užitočné pri akné, ale často spôsobujú alergické reakcie a citlivosť pokožky. Povolené len v prípade, že neexistuje individuálna reakcia, iba počas sezóny a výlučne v obmedzenom množstve;
  • čerstvé paradajky – zdroj vitamínov A, C, K, ako aj lykopénu, silného antioxidantu, ktorý pomáha chrániť pokožku pred zápalmi a voľnými radikálmi pri akné. V miernom množstve (1 malá porcia denne) môžu byť prospešné: podporujú imunitu a regeneráciu pokožky a zároveň zlepšujú jej celkový zdravotný stav. 
  • zrelé čerešne – vo veľkom množstve môžu spôsobiť inzulínovú reakciu kvôli vysokému obsahu cukru;
  • záhradné jahôdky – môžu spôsobiť kožné reakcie a zvýšiť zápal, najmä v prípade individuálnej neznášanlivosti alebo precitlivenosti;
  • hrozno – bohaté na fruktózu a glukózu, ktoré môžu spôsobiť prudký nárast cukru a zvýšiť výskyt akné.

Aká zelenina sa môže konzumovať pri akné?

Pri akné sa odporúča konzumovať zeleninu s nízkym glykemickým indexom, bohatú na vlákninu, vitamíny A, C, E a antioxidanty. Prospešné sú najmä brokolica, špenát, kel, uhorky, cuketa, mrkva, červená repa, tekvica a paprika, ktoré podporujú činnosť čriev, zlepšujú metabolizmus a pomáhajú znižovať zápaly. Dôležitá je aj listová zelenina, ktorá pomáha čistiť organizmus a posilňuje pokožku zvnútra.

Obmedzte škrobovú a sladkú zeleninu vrátane zemiakov, kukurice, batátov a konzervovanej zeleniny s octom, soľou a cukrom. Tieto potraviny zvyšujú hladinu inzulínu a spôsobujú zápalové reakcie. Nežiaduca je aj vyprážaná zelenina a jedlá s veľkým množstvom oleja, ktoré zaťažujú tráviaci trakt a prispievajú k zhoršovaniu stavu pokožky.

Je možné užívať fermentované mliečne výrobky pri akné a ktoré?

Mliečne a fermentované mliečne výrobky môžu mať pozitívne aj negatívne účinky na akné v závislosti od obsahu tuku, prítomnosti prídavných látok a individuálnej znášanlivosti. Pri správnom výbere podporujú črevnú mikroflóru a dodávajú telu živiny, ale ak je v nich nadbytok laktózy, cukru alebo nasýtených tukov, môžu vyvolať zápal a zhoršiť stav pokožky.

Mliečne a fermentované mliečne výrobky, ktoré sa môžu a nemôžu užívať pri akné

Produkty

Povolené

Zakázané

Mliečne výrobky pri akné

  • nesladené rastlinné mlieko (mandľové, kokosové a ovsené) – neobsahuje laktózu a hormóny, ktoré môžu vyvolať tvorbu kožného mazu. Takéto nápoje sú ľahko stráviteľné, nespôsobujú zápalové reakcie a sú vhodné ako náhrada kravského mlieka;
  • nízkotučné rastlinné mlieko, obohatené o vápnik a vitamíny – môže byť zahrnuté do stravy v malom množstve (napríklad do kaše alebo nápojov), ak neexistuje individuálna intolerancia na zložky.
  • Plnotučné kravské mlieko, najmä mlieko s vysokým obsahom tuku – môže stimulovať produkciu inzulínu podobného rastového faktora 1 (IGF-1), ktorý je spojený so zvýšenou aktivitou mazových žliaz a zápalom kože;
  • kondenzované mlieko, mliečne kokteily, kupované mlieko s prísadami – obsahujú cukor, arómy a tuky, ktoré preťažujú metabolizmus a vyvolávajú vznik akné;
  • výrobky obsahujúce laktózu v prípade intolerancie – môžu spôsobiť zápal čriev, narušiť mikroflóru a nepriamo zhoršiť stav pokožky.

Výrobky na báze fermentovaného mlieka  pri akné

  • prírodný jogurt bez cukru a prísad – obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, znižujú zápaly a podporujú lepšie vstrebávanie živín;
  • kefír s nízkou kyslosťou – možno ho piť v malom množstve pri akné, najmä ak je dobre tolerovaný. Udržiava rovnováhu mikroflóry a pomáha regulovať trávenie, čo je dôležité pri akné;
  • rastlinné probiotické produkty – na báze kokosového alebo sójového mlieka bez cukru, zlepšujú trávenie a neobsahujú laktózu, ktorá môže vyvolať zápal;
  • nízkotučný tvaroh (do 5 %) – pri akné je povolený v obmedzenom množstve, ak neexistuje intolerancia laktózy. Nízkotučný tvaroh je zdrojom bielkovín a vápnika, neobsahuje prebytočný tuk a nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tvaroh je obzvlášť dobre stráviteľný ráno alebo ako súčasť vyváženej stravy.
  • sladené jogurty – obsahujú cukor, arómy, zahusťovadlá a mliečne tuky, ktoré môžu zvýšiť zápal a stimulovať tvorbu kožného mazu;
  • tvaroh, dezerty, kefíry s príchuťami – narúšajú črevnú mikroflóru, obsahujú pridané cukry a neprispievajú k zlepšeniu stavu pokožky;
  • kyslé alebo tučné produkty – môžu dráždiť žalúdok, spôsobiť zápal v tele a nepriamo vyvolať vznik nových vyrážok;
  • mastný tvaroh (od 9 %) – obsahuje nasýtené tuky a môže vyvolať zvýšenú aktivitu mazových žliaz, najmä pri pravidelnej konzumácii.

Syry pri akné

  • malé množstvo mäkkých syrov rastlinného pôvodu (napríklad na báze orechov) – neobsahujú laktózu, nasýtené živočíšne tuky a hormóny, ktoré môžu vyvolať zápal;
  • kozí syr s nízkym obsahom soli a nízkym obsahom tuku – môže byť prijateľný v obmedzených množstvách, ak je dobre tolerovaný. Tento syr je menej alergénny a nemá taký aktívny vplyv na tvorbu kožného mazu;
  • neutrálne, mierne syry bez prísad sú prijateľné ako zriedkavá výnimka (do 30–40 g denne), najlepšie v prvej polovici dňa a mimo obdobia exacerbácie.
  • tvrdé, údené, tavené a solené syry – obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, soli, zvýrazňovačov chuti a môžu obsahovať hormonálne zvyšky. Tieto zložky zvyšujú zápalové procesy v tele a zhoršujú stav pokožky;
  • syry s plesňou a arómami – môžu vyvolať zápal čriev, narušiť trávenie a spôsobiť imunitnú reakciu, ktorá ovplyvňuje pokožku;
  • akékoľvek syry s vysokým obsahom tuku – kvôli vysokému obsahu kalórií a tuku stimulujú mazové žľazy a môžu spôsobiť zhoršenie akné.

Aký druh chleba a pečiva sa môže konzumovať pri akné?

Ak máte akné, mali by ste si vybrať chlieb z celozrnnej, ražnej alebo bezlepkovej múky, pretože obsahuje viac vlákniny, vitamínov skupiny B a pomaly stráviteľných sacharidov, ktoré nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tento druh chleba podporuje normálnu funkciu čriev a nevyvoláva zápalové reakcie, na rozdiel od bieleho chleba a pečiva z rafinovanej múky.

Čierny (ražný) chlieb je pri akné prijateľný v miernom množstve, najmä ak je pripravený bez droždia a cukru. Je sýtejší, obsahuje menej cukru a má nižší glykemický index. Mali by ste sa vyhýbať pečivu a lístkovému pečivu s pridaným margarínom, maslom, cukrom a droždím – takéto výrobky zvyšujú zápal a môžu zhoršiť stav pokožky.

Aké obilniny sa môžu konzumovať pri akné?

Obilniny (kaša) sú dôležitou súčasťou diéty pri akné, pretože ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, funkciu čriev a celkový zápalový stav tela. Pri akné sa odporúča uprednostňovať obilniny s nízkym glykemickým indexom, bohaté na vlákninu a mikroelementy, ktoré podporujú zdravú pokožku.

Kaše, ktoré sú povolené a zakázané pri akné

Obilniny, ktoré sú povolené pri akné

  • pohánka – obsahuje pomalé sacharidy, železo a vitamíny skupiny B, nespôsobuje prudké skoky hladiny cukru v krvi a nevyvoláva zápal. Pomáha normalizovať metabolizmus a zlepšuje stav pokožky;
  • ovsené vločky – sú zdrojom vlákniny a antioxidantov, podporujú funkciu čriev, jemne čistia telo a pomáhajú znižovať zápal pri akné. Najlepšie variť s vodou alebo rastlinným mliekom bez cukru;
  • zelená pohánka – nepražená, obsahuje viac účinných látok a antioxidantov. Zlepšuje trávenie a pomáha odstraňovať toxíny;
  • quinoa – bohatá na bielkoviny, horčík a zinok, reguluje mazové žľazy a udržiava pokožku zdravú. Vhodné ako príloha a základ do šalátov;
  • proso (v obmedzenom množstve) – obsahuje kremík, ktorý je dobrý pre pokožku a vlasy, ale je dôležité variť ho do úplného uvarenia a konzumovať maximálne 2-3 krát týždenne, aby sa nepreťažil gastrointestinálny trakt.

Obilniny, ktoré sú zakázané pri akné

  • krupica – obsahuje rýchle sacharidy s vysokým glykemickým indexom, môže vyvolať prudké uvoľňovanie inzulínu a zvýšiť zápal na pokožke;
  • biela ryža – rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže zhoršiť akné. Je lepšie ju nahradiť hnedou alebo divokou ryžou v obmedzenom množstve;
  • kukuričná krupica – neobsahuje veľké množstvo bielkovín a vitamínov, jej nadmerná konzumácia môže spôsobiť podráždenie čriev, čo ovplyvňuje stav pokožky;
  • instantné cereálie – obsahujú cukor, arómy a konzervačné látky, ktoré narúšajú mikroflóru a podporujú zápal;
  • jačmeň a jačmenné krúpy - obsahujú lepok a hrubú vlákninu, môžu vyvolať nafukovanie, podráždenie čriev a zhoršenie kožných prejavov pri akné.

Aký druh mäsa sa môže konzumovať pri akné?

Pri akné sa môže konzumovať chudé mäso, ktoré organizmu dodáva kompletné bielkoviny bez prebytočného tuku. Pri a na tvári je možné do stravy zaradiť morčacie mäso, kuracie prsia bez kože, hovädzie mäso, teľacie mäso a králičie mäso. Tieto druhy mäsa sú ľahko stráviteľné, bohaté na železo, zinok a vitamíny skupiny B – látky, ktoré sa podieľajú na regenerácii pokožky, posilňujú imunitný systém a regulujú mazové žľazy. Bielkoviny sú tiež potrebné na opravu tkanív a udržiavanie hormonálnej rovnováhy, najmä pri zápalových formách akné.

Mali by ste sa vyhýbať mastnému červenému mäsu (ako je bravčové mäso), údenému mäsu, klobásam, párkom a inému spracovanému mäsu, pretože často obsahujú nasýtené tuky, trans-tuky, konzervačné látky a hormonálne prísady, ktoré môžu zvýšiť zápal a vyvolať exacerbáciu. Ak máte akné, mäso by ste mali variť šetrným spôsobom: variť, dusiť, piecť alebo dusiť na pare, bez pridania oleja alebo vyprážania do chrumkava.

Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri akné?

Sladkosti majú tiež vplyv na akné, najmä kvôli cukru a rýchlym sacharidom. Je dôležité vedieť rozlišovať medzi škodlivými dezertmi a prijateľnými sladkými jedlami, ktoré nevyvolávajú zápal a nenarúšajú hormonálnu rovnováhu.

Sladkosti, ktoré sú povolené a zakázané pri akné

Povolené sladkosti pri akné

  • ovocie a bobuľové ovocie (s miernom množstve) – obsahujú prírodné cukry, vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Nespôsobujú prudké skoky v hladine glukózy v krvi, najmä ak si vyberiete ovocie s nízkym glykemickým indexom (jablká, hrušky a bobuľové ovocie);
  • horká čokoláda (najmenej 85 % kakaa) – obsahuje antioxidanty a flavonoidy, dokáže zmierniť zápal, ale je prijateľná len v malom množstve (1 – 2 kocky denne);
  • med – prírodná náhrada cukru s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami; je povolený v obmedzenom množstve pri akné. Povolené od ½ do 1 čajovej lyžičky denne, ak neexistuje žiadna individuálna reakcia;
  • sušené ovocie (sušené marhule, figy, datle a hrozienka) je zdrojom prirodzenej sladkosti a mikroelementov, považované za zdravú alternatívu ku kupovaným dezertom pri akné. Môže sa užívať v malých množstvách (nie viac ako 2 – 3 kusy denne), aby sa nevyvolal prudký nárast inzulínu. Hrozienka patria medzi najsladšie sušené ovocie, preto je obzvlášť dôležité jesť ich s mierou;
  • domáce dezerty bez cukru – pečivo alebo pudingy z ovsených vločiek, banánov, chia semienok, orechov a rastlinného mlieka. Vhodné ako zdravá alternatíva ku kupovaným sladkostiam.

Zakázané sladkosti pri akné

  • mliečna a biela čokoláda, karamel, cukríky – obsahujú cukor, mliečne tuky a prísady, ktoré vyvolávajú zápaly, zvyšujú tvorbu kožného mazu a narúšajú hormonálnu rovnováhu;
  • koláče, pečivo a sušienky z bielej múky sú zdrojom rýchlych sacharidov a trans-tukov, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi a prispievajú k vzniku nových vyrážok;
  • zmrzlina – kombinuje mliečny tuk, cukor a stabilizátory, neodporúča sa pri akné. Aj v malých množstvách môže zvýšiť zápal a spôsobiť zhoršenie akné;
  • priemyselné tyčinky a dezerty označené ako „bez cukru“ – často obsahujú umelé sladidlá, sirupy, arómy a iné prísady, ktoré negatívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a stav pokožky.

Diéta na akné: týždenné menu s receptami

Výživa pri akné je zameraná na zníženie zápalu, normalizáciu mazových žliaz a podporu tráviaceho systému. Nižšie je uvedený týždenný jedálniček zostavený z potravín, ktoré sú povolené a prospešné pri akné – pomáhajú vyvážiť stravu, zlepšiť stav pokožky a znížiť frekvenciu výskytu akné.

Menu na týždeň pri akné

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsené vločky na vode s bobuľami a ľanovými semienkami

Hruška a hrsť tekvicových semienok

Pohánka, pečené morčacie filé, uhorka a zelený šalát s olivovým olejom

Nesladený jogurt s kokosovým mliekom a ½ banánom

Dusená šošovica so zeleninou (mrkva, brokolica, paprika)

Utorok

Pohánková kaša s pečeným jablkom a škoricou

Mrkva, hummus

Quinoa, dusená bravčová panenka, špenát a šalát z olivového oleja

Uhorkové plátky s avokádom

Pečený losos, quinoa a zelená fazuľka

Streda

Omeleta z 2 vajec s brokolicou a zeleninou

Zelené jablko a hrsť vlašských orechov

Basmati ryža, dusené hovädzie mäso, kapusta a mrkvový šalát

Nesladené špenátové smoothie s kivi

Tekvicová krémová polievka a celozrnný chlieb

Štvrtok

Chia puding s mandľovým mliekom a lesným ovocím

Hrsť mandlí a sušené slivky

Pečené kuracie mäso, jačmeň,šalát s rukolou a avokádom 

Uhorka a zopár kešu orieškov

Dusená šošovica a cuketa, listová zelenina

Piatok

Prosová kaša s vodou a sušenými marhuľami

Nesladené ryžové chlebíčky s avokádom

Grilovaný moriak, bulgur, paradajkový a bazalkový šalát

Mrkva a uhorka, trochu hummusu

Rybacie guľky na pare, dusená brokolica

Sobota

Zelené smoothie (špenát, uhorka, kivi a citrón) a ovsené krekry

Bobule, hrsť tekvicových semienok

Kuracie prsia, quinoa, šalát z kapusty a mrkvy 

Nesladený čučoriedkový jogurt

Dusený cícer so zeleninou a listovou zeleninou

Nedeľa

Celozrnný toast s avokádom a vareným vajcom

Jablko a vlašské orechy

Dusená ryba, pohánka, špenátový šalát s uhorkou

Mrkva, zeler a orieškové maslo bez cukru

Dusená morka s cuketou a paprikou

Nižšie uvádzame niekoľko jednoduchých receptov pri akné, ktoré vám pomôžu vyvážiť stravu, znížiť zápal a podporiť zdravú pokožku. Všetky jedlá sú založené na produktoch schválených pri akné – neobsahujú cukor, mliečne tuky, trans-tuky a zložky s vysokým glykemickým indexom. Tieto jedlá sa ľahko pripravujú a sú bohaté na vlákninu, vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky, vďaka čomu sú skvelou voľbou pre vašu dennú stravu proti akné.

Diétne recepty

1
Ovsené vločky s bobuľami, chia semienkami a orechmi
2
Pečený losos s quinoa a brokolicou
3
Pohánka s pečeným morčacím mäsom a zeleninou
4
Šalát s pečenou tekvicou, cícerom a quinoa
5
Jablkovo-hruškový crumble s ovsenými vločkami a orechmi
1

Ovsené vločky s bobuľami, chia semienkami a orechmi

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
20 minút
Príprava
5 minút
Varenie
15 minút
Kcal na porciu
340
Porcie
1

Ingrediencie

  • ovsené vločky (celozrnné) – 50 g;
  • voda alebo rastlinné mlieko (ovsené; mandľové alebo kokosové bez cukru) – 200 ml;
  • chia semienka – 1 polievková lyžica;
  • čučoriedky alebo maliny (čerstvé alebo mrazené) – 70 g;
  • vlašské orechy alebo mandle – 1 polievková lyžica;
  • ľanový olej – 1 čajová lyžička;
  • škorica – podľa chuti.

Varenie

  1. V hrnci priveďte do varu vodu alebo rastlinné mlieko. Pridajte ovsené vločky a varte na miernom ohni 7 až 10 minút, občas premiešajte.
  2. Odstavte z ohňa a pridajte chia semienka, dobre premiešajte. Nechajte prikryté 5 minút napučať.
  3. Pridajte bobule, nasekané orechy a trochu škorice. Jemne premiešajte.
  4. Pred podávaním pridajte 1 čajovú lyžičku ľanového oleja – obohatí jedlo o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dobré pre pokožku.
  5. Ovsené vločky podávajte teplé, ozdobené niekoľkými čerstvými bobuľami a lístkami mäty.
2

Pečený losos s quinoa a brokolicou

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
35 minút
Príprava
10 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
2

Ingrediencie

  • filet z lososa – 2 porcie (každá po 120–150 g);
  • citrón – 1 ks;
  • olivový olej – 2 polievkové lyžice;
  • sušené provensálske bylinky – 1 čajová lyžička;
  • soľ a korenie – podľa chuti;
  • quinoa – 100 g;
  • brokolica – 200 g (čerstvá alebo mrazená);
  • cesnak – 1 strúčik (podľa chuti).

Varenie

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Filet z lososa vložte do zapekacej misy, pokvapkajte šťavou z polovice citróna, olivovým olejom a posypte provensálskymi bylinkami, soľou a korením. Nechajte marinovať 10 minút.
  3. Vložte do rúry a pečte 15 – 18 minút dozlatista (čas závisí od hrúbky filetu).
  4. Quinou prepláchnite, zalejte vodou v pomere 1:2 a varte na miernom ohni 15 minút, kým nie je hotová.
  5. Brokolicu varte alebo duste 5 – 7 minút, kým nezmäkne. Podľa chuti môžete zľahka vyprážiť s nasekaným cesnakom na kvapke oleja.
  6. Rybu podávajte s quinou a brokolicou, pokvapkanou šťavou zo zvyšnej polovice citróna.
3

Pohánka s pečeným morčacím mäsom a zeleninou

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
50 minút
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
370
Porcie
2

Ingrediencie

  • morčacie filé – 300 g;
  • pohánka – 100 g;
  • cuketa – 1 malá;
  • paprika – 1 ks;
  • mrkva – 1 ks;
  • olivový olej – 1 polievková lyžica;
  • cesnak – 1 strúčik (podľa chutí);
  • paprika – ½ čajovej lyžičky;
  • soľ a korenie – podľa chuti;
  • čerstvé bylinky – podľa chuti.

Varenie

  1. Morčacie filé nakrájajte na kúsky, posypte paprikou, soľou a korením, pridajte trochu olivového oleja. Premiešajte a nechajte marinovať 15 – 20 minút.
  2. Pohánku prepláchnite a varte vo vode v pomere 1:2 približne 15 – 20 minút, kým nie je hotová.
  3. Zeleninu (cuketu, mrkvu a papriku) nakrájajte na kocky alebo prúžky. Položte na plech s mäsom, pridajte trochu oleja a cesnaku, ak chcete.
  4. Pečte v rúre pri teplote 180 °C približne 25 – 30 minút, kým mäso nie je upečené a zelenina mäkká.
  5. Morčacie mäso podávajte s pohánkou, posypané čerstvými bylinkami (kôpor alebo petržlenová vňať).
4

Šalát s pečenou tekvicou, cícerom a quinoa

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
240
Porcie
3

Ingrediencie

  • olúpaná tekvica – 300 g;
  • varený cícer (alebo konzervovaný bez soli) – 150 g;
  • zelená pohánka – 100 g;
  • avokádo – 1 ks;
  • rukola alebo špenát – 1 hrsť;
  • červená cibuľa – ½ ks;
  • olivový olej – 2 polievkové lyžice;
  • sezamové alebo tekvicové semienka – 1 polievková lyžica;
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica;
  • sušená paprika a kurkuma – štipka z každej;
  • soľ a korenie podľa chuti.

Varenie

  1. Tekvicu nakrájajte na kocky a zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja, papriky, kurkumy, soli a korenia. Pečte v rúre pri teplote 180 °C 25 – 30 minút, kým nezmäknú a ľahko skaramelizujú.
  2. Pohánku prepláchnite a uvarte v pomere 1:2 (voda), potom ju nechajte vychladnúť.
  3. Cícer môžete zľahka opražiť na suchej panvici do chrumkava alebo nechať tak.
  4. Avokádo nakrájajte na kocky a cibuľu na tenké polkruhy.
  5. Vo veľkej mise zmiešajte rukolu, quinou, cícer, tekvicu, avokádo a cibuľu.
  6. Dochuťte zvyšným olejom, citrónovou šťavou a posypte sezamovými alebo tekvicovými semienkami.
  7. Podávajte mierne teplé alebo pri izbovej teplote, aby sa čo najlepšie rozvinula chuť.
5

Jablkovo-hruškový crumble s ovsenými vločkami a orechmi

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Celkový čas
40 minút
Príprava
15 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
390
Porcie
2

Ingrediencie

  • jablká – 2 ks;
  • hruška – 1 ks;
  • ovsené vločky (celozrnné) – 60 g;
  • mandle alebo vlašské orechy (pomleté) – 2 polievkové lyžice;
  • kokosový olej (alebo olivový olej) – 1
  • 5 polievkové lyžice;
  • škorica – ½ čajovej lyžičky;
  • med alebo jeruzalemský artičokový sirup – 1 čajová lyžička (podľa chuti);
  • citrónová šťava – 1 čajová lyžička.

Varenie

  1. Jablká a hrušky ošúpte, odkôstkujte a nakrájajte na kocky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte škoricou a jemne premiešajte.
  2. Ovocie vložte do zapekacej misy.
  3. V samostatnej miske zmiešajte ovos, orechy, kokosový olej a podľa potreby trochu medu alebo sirupu.
  4. Ovosno-orieškovú strúhanku rozložte na ovocie.
  5. Pečte v rúre pri teplote 180 °C približne 25 minút dozlatista.
  6. Podávajte teplé alebo studené. Podľa chuti podávajte s lyžicou kokosového jogurtu bez cukru.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Ako dlho trvá diéta pri akné?

Diéta pri akné nie je striktne časovo obmedzená, ale zvyčajne trvá 4 až 12 týždňov pravidelného dodržiavania odporúčaní, aby ste zaznamenali viditeľné zlepšenie stavu pokožky. Potreba obmedzení súvisí s cyklom obnovy pokožky, ktorý trvá približne mesiac, a tiež so skutočnosťou, že obnovenie hormonálnej rovnováhy a normalizácia tráviaceho systému prebiehajú postupne a trvajú určitý čas. V ideálnom prípade by sa zásady výživy pri akné nemali vnímať ako dočasná diéta, ale ako základ zdravého životného štýlu, pretože systematický prístup prináša udržateľný a dlhodobý výsledok.

Aké nápoje sú zakázané pri akné a prečo?

Vyvážená strava pri akné zahŕňa vylúčenie určitých nápojov, pretože zvýšujú zápal, narušujú hormonálnu rovnováhu, zvýšujú hladinu cukru v krvi a prispievajú k upchávaniu pórov, čo vedie k zhoršeniu kožných ochorení. Medzi nápoje, ktoré sú zakázané patria:

  • sladké sýtené nápoje. Obsahujú vysoké hladiny cukru a glukózo-fruktózového sirupu, čo spôsobuje prudký skok v hladine inzulínu a zvyšuje zápalové procesy, ktoré môžu vyvolať nové vyrážky;
  • džusy. Dokonca aj „prírodné“ šťavy z obchodu často obsahujú pridané cukry a chýba im vláknina, čo zvyšuje glykemickú záťaž a narúša metabolizmus sacharidov;
  • energetické nápoje. Bohaté na cukor, kofeín a syntetické prísady, preťažujú nervový a endokrinný systém, čo môže mať negatívny vplyv na pokožku;
  • mliečne kokteily a plnotučné mlieko. Vysoké hladiny laktózy a rastových hormónov v mliečnych výrobkoch zvyšujú tvorbu kožného mazu a upchávajú póry;
  • káva. Pitie kávy vo veľkom množstve sa pri akné neodporúča, pretože môže zvýšiť hladinu kortizolu (stresového hormónu), ktorý prispieva k zápalu a narušeniu činnosti mazových žliaz.

Pri akné sa odporúča úplne vylúčiť alkohol alebo znížiť jeho konzumáciu na minimum, pretože dehydratuje pokožku, narúša funkciu pečene a spomaľuje vylučovanie toxínov. Zvyšuje zápal, vyvoláva hormonálnu nerovnováhu a zväčšuje mastnotu pokožky. Škodlivé sú najmä sladké a silné nápoje obsahujúce cukor, farbivá a arómy, ktoré zintenzívňujú vyrážky a spomaľujú hojenie.

Aké nápoje sa môžu piť pri akné?

Okrem vyváženej stravy pri akné je dôležité dodržiavať pitný režim, pretože nedostatok tekutín spomaľuje vylučovanie toxínov, zvyšuje zápal a znížuje elasticitu pokožky, čím sa stáva náchylnejšou na vyrážky. Medzi nápoje, ktoré sa môžu piť pri akné patria:

  • čistá voda. Pomáha udržiavať vodnú rovnováhu, odstraňovať toxíny, zrýchľuje metabolizmus a podporuje normálne fungovanie všetkých telesných systémov vrátane pokožky;
  • bylinkové čaje (harmanček, nechtík a žihľava). Majú mierny protizápalový a antiseptický účinok, zlepšujú trávenie, podporujú odstraňovanie toxínov a znižujú citlivosť pokožky na dráždivé látky;
  • čaj s mätou. Pri akné mätový čaj upokojuje nervový systém, pomáha pri hormonálnej nerovnováhe (najmä u žien s akné spôsobeným zvýšenou hladinou androgénov), má protizápalový účinok a jemne znižuje mastnotu pokožky;
  • zelený čaj. Zdroj silných antioxidantov, najmä epigalokatechín galátu (EGCG), ktorý znižuje zápal. Pri akné zelený čaj potláča aktivitu baktérií Cutibacterium acnes a pomáha znižovať tvorbu kožného mazu;
  • odvar zo šípok. Bohatý na vitamín C, posilňuje imunitný systém, podporuje obnovu pokožky a bojuje proti voľným radikálom, ktoré zhoršujú zápal;
  • teplá voda s citrónom (ráno). Stimuluje trávenie, podporuje funkciu pečene, iniciuje jemné čistenie tela a pomáha znížiť výskyt vyrážok;
  • zeleninové smoothie (uhorka, zeler, listová zelenina a špenát). Obohaťte si stravu vitamínmi, chlorofylom, vlákninou a antioxidantmi, ktoré pomáhajú čistiť pokožku zvnútra a zlepšovať jej textúru.

Kokosová voda bez prísad môže byť tiež súčasťou diéty proti akné, pretože je prirodzeným zdrojom elektrolytov (draslík, horčík a zinok), ktoré udržiavajú vodnú rovnováhu a podporujú regeneráciu pokožky. Pomáha hydratovať telo zvnútra, znižovať zápaly a jemne odstraňovať toxíny. Nápoj je obzvlášť užitočný pri dehydratácii, ktorá môže zhoršiť akné.

Aké vitamíny sa môžu užívať pri akné?

Zdravú stravu pri problematickej pleti možno doplniť podávaním vitamínov, mikroelementov a minerálov na zníženie zápalu, normalizáciu mazových žliaz, urýchlenie hojenia pokožky a udržanie hormonálnej rovnováhy. Medzi vitamíny, ktoré sa môžu užívať pri akné patria:

  • vitamín A. Reguluje tvorbu kožného mazu a zabraňuje upchávaniu pórov, urýchľuje obnovu kožných buniek, pomáha jej rýchlejšie zmierniť zápal a znižuje riziko vzniku jaziev a po akné;
  • vitamín E. Má výrazné antioxidačné vlastnosti, chráni kožné bunky pred zničením, znižuje zápal, udržiava elasticitu pokožky a urýchľuje jej regeneráciu;
  • vitamín C. Stimuluje syntézu kolagénu, posilňuje imunitný systém, pomáha zosvetľovať zápalové škvrny a podporuje rýchle hojenie zapálených oblastí pokožky;
  • vitamín D. Reguluje imunitné procesy, znižuje chronický zápal, ovplyvňuje aktivitu kožných baktérií a podporuje rýchlejšie zotavenie pokožky pri akné;
  • vitamín B6. Pomáha vyrovnávať hormóny, redukuje predmenštruačné akné a môže redukovať mastnú pleť;
  • vitamín B3 (niacinamid). Má protizápalový účinok, reguluje mazové žľazy, posilňuje kožnú bariéru a pomáha znižovať závažnosť vyrážok.

Pri akné môže lekár odporučiť užívanie určitých mikroživín, ktoré hrajú dôležitú úlohu v zdraví pokožky a regulácii zápalu. Pri vyrážkach môže byť užitočný zinok (má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, reguluje tvorbu kožného mazu), selén (zvyšuje antioxidanty a podporuje imunitu), horčík (pomáha vyrovnávať hormóny a znižuje stres) a omega-3 mastné kyseliny (znižujú zápal a začervenanie pokožky).

Minerály sa používajú aj pri liečbe akné, pretože ovplyvňujú metabolizmus, imunitné reakcie a funkciu pokožky. Pri akné je užitočný kremík (posilňuje spojivové tkanivá pokožky a podporuje jej regeneráciu), síra (má antiseptický účinok, reguluje mazové žľazy), železo (nevyhnutné pre bunkové dýchanie a obnovu tkanív, najmä pri anémii) a meď (podieľa sa na syntéze kolagénu a hojení pokožky). Predpisovanie minerálov by mal vykonať lekár po vyhodnotení testov a stavov nedostatku.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Autor
Ievheniia Tretiak
Lekár - dermatológ, trichológ.
Diéta pri akné: pravidlá stravovania, týždenné menu a recepty krok za krokom
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Blažena pred 14 hodín
Dobrý deň. Pokiaľ si pamätám, vždy som mala problémy s vyrážkami na tvári. Absolvovala som niekoľko kúr medikamentóznej liečby, ale výsledok bol dočasný. Po prečítaní vášho článku som si uvedomila, že aj ja musím dodržiavať diétny režim. Povedzte mi, prosím, akým produktom by som sa mala úplne vyhýbať, ak mám akné?
Odpovedať
Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
pred 13 hodín
Dobrý deň. Ak máte akné, odporúča sa úplne sa vyhýbať sladkostiam s vysokým glykemickým indexom (cukríky, pečivo), mastným a vyprážaným jedlám, ako aj mliečnym výrobkom s vysokým obsahom tuku, ktoré zvyšujú zápal a stimulujú tvorbu kožného mazu. Taktiež je vhodné vyhýbať sa rýchlemu občerstveniu, sýteným nápojom a nadmernej konzumácii kofeínu.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie