Logo
0800200000

Ako včas rozpoznať rakovinu žalúdka?

Ako včas rozpoznať rakovinu žalúdka?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 20 jún 2022 | aktualizované: 20 jún 2022 | 135516 135516
135516
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Rakovina žalúdka je zhubný nádor, ktorý sa vyvíja z buniek sliznice steny žalúdka. Najčastejšie sa rakovina žalúdka objavuje u mužov nad 60 rokov, ale môže sa vyskytnúť aj v skoršom veku.

Rakovina žalúdka je z hľadiska úmrtnosti medzi onkologickými ochoreniami štvrtá na svete: ročne na ňu zomiera viac ako 700-tisíc ľudí. Je dôležité diagnostikovať nádor v žalúdku v počiatočnom štádiu, aby sa zvýšila šanca na úspešnú liečbu. 

Nádor v žalúdku, v závislosti od typu buniek, môže byť spinocelulárny alebo žľazový. Spinocelulárny karcinóm sa vyvíja z buniek pažeráka a nachádza sa v hornej časti žalúdka. Žľazový nádor (adenokarcinóm) sa tvorí z buniek žalúdočnej sliznice a môže byť lokalizovaný kdekoľvek v orgáne. Najbežnejší je žľazový typ nádora, ktorý sa rýchlo rozvíja a postihuje steny krvných ciev a lymfatických uzlín.

Čo je rakovina žalúdka a prečo je ťažké ju odhaliť?

Rakovina žalúdka je onkologické ochorenie tráviaceho systému, lokalizované na sliznici orgánu. V počiatočných štádiách môže byť ochorenie bez príznakov, takže je ťažké ho odhaliť. Prvé príznaky vývoja nádoru sa podobajú príznakom gastritídy alebo prejedania sa a môžu byť niekoľko rokov mierne. Špecifické príznaky onkologického ochorenia gastrointestinálneho traktu sa objavujú v neskorších štádiách (ťažkosti s prehĺtaním, vracanie, tmavá stolica), keď sa tvoria metastázy v susedných orgánoch (pažerák, pankreas, slezina) a prognóza liečby už nie je pozitívna.

Príznaky rakoviny žalúdka

Príznaky rakoviny žalúdka v počiatočnom štádiu zvyčajne mierne a nelíšia sa od iných patológií gastrointestinálneho traktu. Pacienti cítia nepohodlie v žalúdku a nemajú podozrenie na prítomnosť závažnej patológie. Medzi skoré príznaky rakoviny žalúdka patria:

  • strata chuti do jedla;
  • slabosť a únava;
  • pálenie záhy;
  • bolesť brucha;
  • pocity plného žalúdka pri konzumácii aj malého množstva jedla;
  • nevoľnosť;
  • nafúknutie brucha. 

Príznaky rakoviny žalúdka u mužov a žien sú rovnaké. Deti môžu pociťovať náladovosť a plačlivosť, odlúčenosť a izoláciu. Častá horúčka môže byť tiež skorým príznakom rakoviny žalúdka u detí. Na jazyku pri rakovine žalúdka sa môže vytvoriť biely, sivý alebo žltý povlak, môžu sa objaviť biele škvrny a hrbolčeky. 

V neskorších štádiách onkologického ochorenia žalúdka sú príznaky výrazné, pacient po jedle neustále cíti slabosť a nepohodlie. Príznaky karcinómu žalúdka v pokročilom štádiu:

  • vracanie;
  • grganie;
  • žltačka;
  • náhla strata váhy;
  • čierne výkaly;
  • zväčšenie brucha.

Bolesť brucha sa s rozvojom ochorenia zintenzívňuje, človek pociťuje neustále preplnenie a plnosť žalúdka. Môže sa zmeniť chuť a preferencie jedla.

Rakovina žalúdka podľa štádií, príznaky

Príznaky rakoviny žalúdka v počiatočných štádiách často nie sú prítomne alebo sú mierne. Ako sa nádor vyvíja, symptómy sa zintenzívňujú. Príznaky rakoviny tráviaceho traktu v rôznych štádiách:

  • V nulovom štádiu sa patológia tvorí na povrchovej vrstve steny žalúdka, nie sú žiadne príznaky.
  • V prvom štádiu sa nádor vyvíja vo svalovej vrstve žalúdka a preniká do jednej alebo dvoch blízkych lymfatických uzlín. Symptómy rakoviny žalúdka 1. štádia zahŕňajú nepohodlie po jedle, stratu chuti do jedla, slabosť.
  • V druhom štádiu zhubné bunky prenikajú do vonkajšej vrstvy žalúdočnej steny a postihujú blízke lymfatické uzliny. Objavuje sa pálenie záhy, nevoľnosť a nafukovanie.
  • V treťom štádiu sa rakovinové bunky šíria do susedných brušných orgánov. Symptómy rakoviny žalúdka v 3. štádiu zahŕňajú anémiu, vracanie a stratu váhy. Pacient má závraty a cíti únavu.
  • Vo štvrtom štádiu sa metastázy vyvíjajú vo vzdialených orgánoch a lymfatických uzlinách. Symptómy rakoviny žalúdka 4. štádia zahŕňajú bolesť v dolnej časti chrbta a bolesť hrudníka, ktorá je spojená s poškodením srdca, pečene, sleziny, pľúc. 

Miera prežitia rakoviny žalúdka je najvyššia, keď sa patológia zistí v počiatočných štádiách. Pri nulovom a prvom štádiu rakoviny žalúdka je miera prežitia 65%, pri štvrtom štádiu – nie viac ako 15%, takže mali by ste čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Ako rýchlo sa rakovina žalúdka rozvíja?

Vývoj nádoru žalúdka od okamihu vzniku až po objavenie sa prvých príznakov môže byť 10 – 15 rokov. Keď sa objavia príznaky rakoviny, choroba môže prejsť do štádia tri alebo štyri. Je dôležité odhaliť rakovinu žalúdka v počiatočnom štádiu, preto by mali byť ľudia, ktorí sú ohrození, pravidelne vyšetrovaní gastroenterológom.

Dve skupiny ľudí sú vystavené väčšiemu riziku vzniku rakoviny žalúdka. V prvej sú tí, v rodinách ktorých sa vyskytli prípady rakoviny žalúdka. V druhej sú tí, ktorí predtým mali vred, dyspláziu žalúdočného epitelu alebo hypertrofickú gastritídu. Ak sa zistí dysplázia, je potrebné každých šesť mesiacov absolvovať vyšetrenie u gastroenterológa. Ľudia s chronickými gastrointestinálnymi ochoreniami by mali každoročne podstúpiť vyšetrenie, aby sa vylúčila prítomnosť onkologického ochorenia.

Aké vyšetrenie sa predpisujú pri podozreni na rakovinu žalúdka?

Onkológia gastrointestinálneho traktu je úspešne diagnostikovaná v počiatočných štádiách. Diagnostika rakoviny žalúdka zahŕňa:

  • gastroskopiu – endoskopické vyšetrenie pomocou špeciálnej sondy s kamerou, ktorá sa zavedie do žalúdka cez ústa a pažerák;
  • biopsiu – odobratie malého kúska tkaniva zo steny žalúdka na ďalšie vyšetrenie pod mikroskopom;
  • röntgen žalúdka – používa sa síran bárnatý (nápoj sa užije pred vyšetrením), ktorý pomáha odhaliť nádor a zhodnotiť fungovanie žalúdka;
  • ultrazvuk brušných orgánov;
  • laparoskopické vyšetrenie – zavedenie špeciálneho prístroja (laparoskopu) na vyšetrenie tráviaceho traktu v brušnej dutine.

Príznaky rakoviny možno zistiť aj krvným testom. Krvné testy na rakovinu žalúdka ukazujú zvýšenú rýchlosť sedimentácie erytrocytov. V prípade prítomnosti vnútorného krvácania v brušnej dutine klesá hladina červených krviniek a hemoglobínu. Krvné testy na nádorové markery pomáhajú presnejšie stanoviť diagnózu. 

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Ako včas rozpoznať rakovinu žalúdka? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je rakovina žalúdka viditeľná pri gastroskopii?

Fibrogastroduodenoscopia je jedným z najspoľahlivejších spôsobov diagnostikovania rakoviny žalúdka. Vyšetrenie dokáže odhaliť najmenšie zmeny v bunkách žalúdočnej sliznice. Na potvrdenie malígnej povahy nádoru sa vykonáva aj biopsia. Pacientom s chronickými gastrointestinálnymi ochoreniami sa odporúča absolvovať gastroskopiu aspoň raz ročne, pretože sú v rizikovej skupine.

2. Ako bolí žalúdok pri rakovine?

Bolesť v počiatočných štádiách onkologického ochorenia gastrointestinálneho traktu sa nemusí objavovať vôbec. V neskorších štádiách pacienti pociťujú miernu bolesť  žalúdka, ktorá nie je spojená s konzumáciou jedla. Bolesť sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa a nezmizne ani po jedle.

3. Ako dlho žijú ľudia s rakovinou žalúdka?

S rakovinou žalúdka môžu ľudia žiť 10 rokov a neuvedomovať si jej prítomnosť v tele. Bez operácie a chemoterapie, ak sa rakovina zistí v neskorších štádiách, je šanca na prežitie minimálna. Pri včasnej diagnostike a liečbe je šanca na prežitie počas piatich rokov asi 65%. Vo štvrtom štádiu rakoviny žalúdka sa vyvinú mnohopočetné metastázy a šanca na prežitie je asi 5 %.

4. Ako dlho žijú ľudia po objavení sa príznakov rakoviny žalúdka?

Prežitie pri onkologickom ochorení žalúdka závisí od toho, kedy bolo ochorenie diagnostikované. Ak sa rakovina zistí v prvom štádiu, šanca na prežitie je 65%. V druhom štádiu rakoviny žalúdka je miera prežitia približne 60%, v treťom alebo štvrtom štádiu – nie viac ako 15%.

5. Kedy sa objavujú príznaky rakoviny žalúdka?

Príznaky rakoviny žalúdka sa môžu objaviť 10 až 15 rokov po vzniku nádoru. Často sú príznaky onkologického ochorenia gastrointestinálneho traktu zistené až v treťom alebo štvrtom štádiu, keď sa v tele už objavia metastázy. Pri pravidelne sa opakujúcich poruchách trávenia by ste sa mali dať vyšetriť lekárom, aby sa onkologické ochorenie  odhalilo v počiatočnom štádiu.

6. Ako sa rakovina žalúdka prejavuje, aké sú jej príznaky?

Rakovina žalúdka sa prejavuje rovnako ako väčšina gastroenterologických ochorení. Pacienti pociťujú ťažkosti, nepríjemné pocity v žalúdku, slabosť, stratu chuti do jedla. V neskorších štádiách sa objavuje pálenie záhy a vracanie, váha prudko klesá. Ktorýkoľvek z týchto príznakov je dôvodom na návštevu lekára.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 8 hodnotení
Ako včas rozpoznať rakovinu žalúdka?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Elenka pred rokom
Povedzte mi, prosím, v prípade rakoviny žalúdka je orgán úplne odstránený alebo nie?
Odpovedať
Charakteristiky chirurgického zákroku pri rakovine žalúdka závisia od štádia ochorenia. V počiatočných štádiách sa vykonáva čiastočné odstránenie stien žalúdka postihnutých malígnymi bunkami. V neskorších štádiách je žalúdok odstránený úplne a niekedy je potrebné odstrániť ďalšie postihnuté orgány gastrointestinálneho traktu. Čím skôr sa operácia vykoná, tým väčšia je šanca na jej úspech a tým menšia je oblasť chirurgického zákroku.
Gréta pred rokom
Dobrý deň, prosím o upresnenie, komu hrozí rakovina žalúdka?
Odpovedať
Dobrý deň. Ohrození sú ľudia nad 60 rokov a pacienti s chronickými ochoreniami tráviaceho traktu: vredy žalúdka a dvanástnika, hypertrofická gastritída, dysplázia epitelu žalúdka. Riziko onkologického ochorenia zvyšuje tiež dedičná predispozíca a zlé návyky. Šanca na získanie rakoviny žalúdka sa zvyšuje po operácii tráviacich orgánoch.
Svyatoslav pred rokom
Povedzte, prosím, aké sú metódy prevencie rakoviny žalúdka?
Odpovedať
Aby ste znížili riziko vzniku rakoviny žalúdka, musíte prestať fajčiť, konzumovať alkohol a starostlivo sledovať svoju stravu. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, ktoré obsahujú transmastné kyseliny, konzervačné látky, farbivá a sladidlá. Raz ročne je vhodné absolvovať ultrazvuk brušných orgánov. Pri chronických ochoreniach tráviaceho traktu sa tiež odporúča absolvovať gastroskopiu.
Irine pred rokom
Dobrý deň, moja stará mama mala rakovinu žalúdka. Povedzte mi, aké veľké je riziko vzniku onkologického ochorenia gastrointestinálneho traktu u mňa?
Odpovedať
Dobrý deň. Dedičná predispozícia môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka, ale to neznamená, že ju určite dostanete. Je potrebné sledovať svoju stravu a raz ročne absolvovať vyšetrenie u gastroenterológa. Ak nemáte chronické gastrointestinálne ochorenia, nie je dôvod na obavy.
Gertrúda pred rokom
Dobrý deň, diagnostikovali mi dyspláziu epitelu žalúdka. Prosím, povedzte mi, či sa to môže zmeniť na rakovinu?
Odpovedať
Dobrý deň. Dysplázia epitelu žalúdka je porušením bunkového vývoja, čo zvyšuje riziko onkologického ochorenia. Nebojte sa však, že sa u vás rýchlo rozvinie rakovina. Pri pravidelnom vyšetrovaní a liečbe sa môže stupeň dysplázie znižovať a bunkové zmeny nezmutujú na malígne. Na sledovanie dynamiky ochorenia je potrebné podstupovať gastroskopiu každých šesť mesiacov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.