Logo
0800200000

Prečo nás môže bolieť v hrudníku?

Prečo nás môže bolieť v hrudníku?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 26 august 2021 | aktualizované: 18 august 2022 | 42075 42075
42075
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Cítite bolesť v hrudníku. Prvá vec, ktorá vám napadne, je infarkt. Bolesť v hrudníku, samozrejme, nesmieme ignorovať. Ale tento príznak nemusí vždy ohrozovať zdravie.

Bolesť v hrudníku môžu spôsobiť aj choroby pľúc, pažeráka, svalové kŕče, zlomeniny rebier alebo poškodenie nervov. Niektoré z týchto chorôb môžu ohroziť život, iné nie sú zdraviu škodlivé a zmiznú samy. Ak cítite bolesť v hrudníku a neviete, čo ju spôsobilo (nespadli ste, neudreli ste si hrudník), jediný spôsob, ako zistiť príčinu, je konzultovať svojho lekára.

Bolesť v hrudníku môžete cítiť kdekoľvek od dolnej časti krku až po brucho. Bolesť v hrudníku (torakalgia) môže byť:

  • ostrá,
  • tupá,
  • planúca,
  • pichľavá,
  • utláčajúca.

Niektoré z najbežnejších príčin torakalgie uvádzame tu: 

Príčina bolesti v hrudníku: problémy so srdcom

Aj keď príznak nie je vždy spojený so srdcom, práve ono najčastejšie spôsobuje bolestivé pocity v hrudníku.

Ochorenie koronárnych artérií (CHD). Je sprevádzané upchatím tepien, ktoré živia srdce. Do srdcového svalu sa dodáva menej krvi –  dochádza k hypoxii a ischémii myokardu. To spôsobuje pálenie a tlakovú bolesť, ktorá sa medicínsky nazýva angina pectoris. Angina pectoris je reverzibilná obehová porucha srdca, ktorá nie je sprevádzaná smrťou myokardu. Toto je ale prvý signál, že v budúcnosti sa možno infarktu nevyhnete. 

Kardialgia (bolesť srdca) pri angine pectoris sa rozširuje na ľavú lopatku, rameno, ruku, čeľusť a chrbát. Náhla kardialgia sa vyskytuje počas alebo po fyzickej námahe, sexe, mimoriadnom vzrušení či strese. Príznak zmizne počas odpočinku. 

Infarkt myokardu. Ide o nezvratné poruchy srdcového svalu v dôsledku zastavenia krvného obehu v srdcových tepnách. Bunky myokardu odumierajú a na ich mieste sa po 1 – 2 týždňoch vytvorí jazva. Pri infarkte je bolesť v oblasti srdca výraznejšia a akútnejšia ako pri angine pectoris. Torakalgia je lokalizovaná vľavo alebo v strede hrudníka a počas odpočinku neprechádza. Infarkt sprevádza strach zo smrti, potenie, nevoľnosť, slabosť a dezorientácia.

Toto je stav, ktorý si vyžaduje lekársku pomoc. Prvým znakom infarktu je planúca, pichľavá alebo utláčajúca bolesť v hrudníku, ktorá sa šíri do ľavej lopatky, ramena, ruky a chrbta. Na rozdiel od anginy pectoris, torakalgia pri infarkte myokardu trvá dlhšie ako 15 minút a nie je eliminovaná nitroglycerínom. Ak si všimnete tieto príznaky, okamžite zavolajte rýchlu zdravotnú pomoc (112 alebo 155). 

Myokarditída je zápal srdcového svalu. Okrem bolesti v hrudníku je myokarditída sprevádzaná horúčkou, vyčerpanosťou, búšením srdca a dýchavičnosťou. Pri zápale myokardu nie sú koronárne tepny upchaté a srdce je dobre zásobené krvou, ale bolesť v hrudníku pri myokarditíde môže pripomínať infarkt.

Pri perikarditíde ide o zápal srdcového vaku, ktorý chráni orgán pred mechanickým poškodením a vytesnením. Toto ochorenie vyvoláva torakalgiu, ktorá pripomína záchvat angíny pectoris. Perikarditída má však určité vlastnosti:

  • bolesť sa objavuje pozdĺž svalov krku a ramena;
  • bolesti môžu byť ostré alebo pichľavé;
  • nepríjemné pocity v hrudníku sa zhoršujú pri hlbokom nádychu, pri konzumácii jedla alebo v ľahu na chrbte.

Hypertrofická kardiomyopatia. Ide o dedičné ochorenie, ktoré spôsobuje nadmerné zhrubnutie srdcového svalu. Kardiomyopatia niekedy naruší prietok krvi v srdci, ale častejšie pri námahe vyvoláva torakalgiu a dýchavičnosť. Keď sa srdcový sval rozšíri nad svoju hranicu, dôjde k zlyhaniu srdca. Srdce potrebuje viac kyslíka a energie na to, aby vtlačilo krv do aorty a pumpovalo ju väčším obehom. Hypertrofickú kardiomyopatiu, okrem torakalgie, sprevádzajú závraty, mdloby a únava.

 Prolaps mitrálnej chlopne. Patológia je sprevádzaná skutočnosťou, že srdcová chlopňa sa nemôže správne uzavrieť: keď sa svaly srdca stiahnu, vyčnieva do ľavej predsiene a časť krvi prúdi späť do predsiene.

Prolaps mitrálnej chlopne sa prejavuje bolesťou v hrudníku, búšením srdca a závratmi. V počiatočnej fáze vývoja prolaps nemá žiadne symptómy. 

Disekcia koronárnych artérii je smrteľný náhly stav, pri ktorom dôjde k disekcii v koronárnej artérii – natrhnutie steny cievy, po ktorej nasleduje krvácanie a infarkt myokardu. Disekcia spôsobuje ťažkú ​​a akútnu torakalgiu (bolesť v hrudníku), ktorá sa šíri do chrbta, brucha a krku. 

Príčiny bolesti v hrudníku: problémy s pľúcami

Choroby pľúc môžu tiež viesť k bolesti v hrudníku. Dôvody týkajúce sa pľúcneho systému môžu byť nasledovné:

Pleuritída. Ide o zápal pohrudnice, ktorý zakrýva pľúca a oddeľuje ich od hrudníka. Pri zápale pohrudnice sa torakalgia vyskytuje počas hlbokého dychu, kýchania alebo kašľa. Ochorenie sa obvykle vyvíja v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie, pľúcnej embólie alebo pneumotoraxu. Menej častými príčinami sú rakovina pľúc, systémový lupus erythematosus a reumatoidná artritída. 

Pneumónia alebo pľúcny absces. Choroby spôsobujú zápal pohrudnice, torakalgiu a hlboké bolesti v hrudníku. Pneumónia sa vyvíja rýchlo a náhle: teplota tela stúpa, objavuje sa zimnica a kašeľ s hnisavým výtokom. 

Pľúcna embólia. Migrujúca krvná zrazenina sa môže dostať do pľúc. To spôsobuje silné bolesti v hrudníku, ťažkosti s dýchaním a búšenie srdca. Stav je sprevádzaný horúčkou a dezorientáciou. Pravdepodobnosť pľúcnej embólie sa zvyšuje u pacientov, ktorí:

  • predtým trpeli hlbokou žilovou trombózou;
  • absolvovali operáciu;
  • máju alebo mali rakovinu.

Pneumotorax  je patológia, pri ktorej sa vzduch hromadí v pleurálnej dutine. Najčastejšie sa vyskytuje pri vážnom poranení rebier, hrudnej kosti alebo chrbtice s vnútorným poškodením pľúc, z ktorých sa vzduch dostáva do hrudnej dutiny. Pneumotorax sprevádzajú bolesti v hrudníku vo výške vdychu, nízky krvný tlak, dýchavičnosť a záchvaty suchého kašľa. 

Pľúcna hypertenzia. Pre toto ochorenie je charakteristický vysoký tlak v pľúcnych tepnách. Srdce musí tvrdo pracovať, aby vytlačilo krv von. Pľúcna hypertenzia spôsobuje torakalgiu, ktorá je svojou povahou podobná záchvatu anginy pectoris.

 Bronchiálna astma. Akútny záchvat bronchospazmu (zúženie priedušiek)  je sprevádzaný ťažkosťami s dýchaním, sipotom s pískaním, vlhkým kašľom a bolesťou v hrudníku. 

Príčiny bolesti v hrudníku: gastrointestinálne choroby

Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD). Toto ochorenie sa objavuje v dôsledku poruchy pažerákového zvierača, v dôsledku čoho sa do pažeráka dostáva jedlo a kyselina chlorovodíková zo žalúdka. Kyslý reflux spôsobuje pálenie záhy v hrudníku, kyslé pálenie a kyslú chuť v ústach. Ochorenie vyvoláva obezita, fajčenie, korenené jedlá a sedavý životný štýl. Bolesť v hrudníku sa vyskytuje preto, lebo pažerák tesne susedí so srdcom – podráždenie sa prenáša na orgány hrudníka cez nervový systém. 

Precitlivený refluxný syndróm (precitlivený pažerák). Patológia je sprevádzaná zvýšenou citlivosťou na chemikálie a mechanickým pohybom potravy. Spracovanie nervových signálov je narušené: citlivosť sa zvyšuje pri najmenšom tlaku alebo kontakte s jedlom, až do výskytu bolesti v hrudníku. 

 Dyskinéza pažeráka. Ochorenie je charakterizované porušením peristaltiky pažeráka. Zároveň sa jedlo posúva do žalúdka pomalšie a v samotnom pažeráku stúpa tlak.

 Perforácia pažeráka. Je charakterizovaná náhlou ostrou bolesťou za hrudnou kosťou, ktorá sa zvyčajne objaví po zvracaní alebo konzumácii väčšieho množstva potravy. Perforácia môže viesť k prasknutiu pažeráka.

 Peptické vredy. Ide o defekty na sliznici žalúdka alebo dvanástnika. Vyvoláva ich alkohol, korenené a mastné jedlá, psychoemočné stresy a veľké dávky liekov proti bolesti (ibuprofén, aspirín, analgin, diklofenak). Bolesť peptického vredu sa prenáša zo žalúdka a čriev na hrudník.

 Hernia pažeráka je patologický prolaps (predpadnutie alebo vyčnievanie orgánu z telovej dutiny) časti žalúdka do lúmenu pažerákovej trubice. Vo väčšine prípadov hernia pažeráka nemá symptómy, ale občas spôsobí príznaky refluxu, pálenie záhy a bolesť hrudnej kosti, ktorá sa zhoršuje, ak ležíte na chrbte.

 Pankreatitída. Zápal pankreasu spôsobuje bolesť v hornej a strednej časti brucha, ktorá sa šíri do hrudníka. Bolesť sa zvyšuje, ak ležíte na chrbte alebo sa predkláňate, pri vracaní či pri fyzickej námahe.

 Patológia žlčníka. Cítite po konzumácii tučných jedál ťažkosti v pravom hypochondriu a podbrušku? Ak je to tak, bolesť na hrudníku môže byť spôsobená ochorením žlčníka. Ak máte niektorý z vyššie uvedených príznakov, mali by ste sa obrátiť na gastroenterológa. 

Príčiny bolesti v hrudníku: problémy s kosťami, svalmi alebo nervami

Torakalgia (bolesť v hrudníku) sa vyskytuje v dôsledku poškodenia hrudníka, v dôsledku úrazov, úderov a nadmernej svalovej námahy.

Problémy s rebrami. Zlomené rebro môže spôsobiť ťažkú ​​torakalgiu, ktorá sa zhoršuje pri vdýchnutí, kašľaní a kýchaní. Bolesť sa často obmedzuje na jednu oblasť a pri stlačení sa zhoršuje. Zlomenina môže spôsobiť artritídu v kĺbe medzi rebrom a hrudnou kosťou. To spôsobí bolestivý syndróm.

 Svalové kŕče. Svaly sa môžu zapáliť alebo poškodiť a môžu sa natiahnuť väzy. Kŕč reflexne stiahne svaly hrudníka a silná a dlhotrvajúca svalová kontrakcia spôsobuje bolesť.

 Pásový opar. Vyskytuje sa, keď je telo infikované vírusom pásového oparu. Toto ochorenie spôsobuje akútnu torakalgiu, ktorá vedie pozdĺž postihnutého nervu. Výskyt vyrážky niekoľko dní po nástupe bolesti potvrdzuje diagnózu pásového oparu. 

Ďalšie možné príčiny bolesti v hrudníku

Nepohodlie a torakalgia môžu byť vyvolané zvýšeným nepokojom, strachom alebo záchvatom paniky. Ďalšie príznaky: závraty, potenie, dezorientácia, dýchavičnosť, búšenie srdca, trasenie rúk, mravčenie a necitlivosť v určitých častiach tela. 

Kedy je potrebne sa obrátiť na lekára pri bolestiach v hrudníku

Zavolajte sanitku, ak bolesť v hrudníku:

  • planúca, pichľavá a utláčajúca, trvá dlhšie ako 15 minút a neprejde po použití nitroglycerínovej tabletky;
  • sa rozširuje na čeľusť, ľavú končatinu, chrbát alebo ľavú lopatku;
  • sa objavuje náhle a spôsobuje ťažkosti s dýchaním;
  • spôsobuje zmätenosť a zvýšené potenie;
  • je sprevádzaná rýchlym poklesom krvného tlaku;
  • je sprevádzaná spomalením srdcového rytmu;
  • vyskytuje sa pri horúčke, kašli so zeleným hlienom, zhoršenom prehĺtaní.

Ak neviete pôvod bolesti v hrudníku, ktorá trvá dlhšie ako 2 týždne a neustupuje po zmene stravovania, použitia lieku proti bolesti a miernej fyzickej aktivite, obráťte sa na svojho lekára.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Prečo nás môže bolieť v hrudníku? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako rozlíšiť bolesť hrudníka počas PMS a tehotenstva?

Na začiatku tehotenstva sa prsníky stanú citlivými na dotyk, môžete tiež pociťovať bolesť a brnenie v areolárnej oblasti a niekedy sa na povrchu prsníka objavia viditeľné modré žilky. Pri PMS sa objavuje opuch, citlivosť a tupá bolesť v oblasti prsníka v dôsledku zvýšeného progesterónu. Prsné tkanivo môže byť pred menštruáciou hrboľaté a husté.

2. Prečo bolí hrudník počas koronavírusu?

V závislosti od povahy a lokalizácie bolesti pri koronavíruse môžu byť príčinami myalgia, zápal pohrudnice, osrdcovníka alebo srdcového svalu t.j. myokarditída, krvné zrazeniny (pľúcna embólia) v jednej alebo viacerých tepnách, angína pectoris. Fyzické cvičenia vykonávané počas rehabilitačného obdobia až do úplného zotavenia vám tiež môžu spôsobiť bolesť na hrudníku.

3. Ako zmierniť bolesť hrudníka pred menštruáciou?

Znížiť bolesť pred menštruáciou vám pomôže obmedzenie príjmu soli, ktorá zadržiava vodu v tele a zvyšuje tlak na prsia, výber spodnej bielizne, ktorá znižuje hybnosť prsníkov. Môžete tiež použiť teplé alebo studené obklady po dobu 20 minút, ktoré sa používajú ako prevencia proti podráždeniu prsného tkaniva, obklad sa odporúča vložiť medzi pokožku a uterák. Gynekológ vám pomôže zmierniť silnú bolesť na hrudníku pomocou liekov.

4. Prečo ma bolí hrudník, keď sa zhlboka nadýchnem?

Príčiny bolesti hrudníkа pri nadýchnutí môžu zahŕňať jeho poranenia, akými sú napríklad úrazy alebo popáleniny, ochorenie pľúc (astma, pľúcna embólia, pneumotorax, empyém, kostochondritída), otrava dymom alebo chemickými látkami. Bolesti pri dýchaní môžu vzniknúť ako dôsledok zápalu pľúc, zápalu pohrudnice, tuberkulózy, bronchitídy, pásového oparu, koronavírusu, srdcových chorôb, akými sú napríklad perikarditída, myokarditída, infarkt myokardu, angína pectoris a srdcové zlyhania.

5. Prečo dochádza počas tehotenstva k bolesti prsníkov?

Bolesť prsníkov počas tehotenstva môže byť spôsobená zmenami v tele, akými sú zvýšená srdcová frekvencia alebo rastom plodu, ktorý vyvíja tlak na brucho a pľúca. Medzi ďalšie príčiny bolesti hrudníka v tehotenstve patria úzkosť, ranná nevoľnosť, kyslý reflux, plynatosť, zväčšenie prsníkov, ktoré sa zväčšujú v dôsledku hormonálnych zmien, preeklampsia alebo srdcový infarkt.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo nás môže bolieť v hrudníku?
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Lujza pred rokom
Dobré popoludnie. Mám silnú bolesť prsníkov. Ako si môžem pomôcť doma? Okrem bolesti v prsníkoch sa mi zdá, že sa mi bradavky trochu stiahli a niekedy z nich vyteká tekutina. Môžem používať obklady?
Odpovedať
Dobrý deň, ak máte bolesti prsníkov, zmeny na bradavkách (stmavnutie, vpadnutie, opuch) a výtok z bradaviek, mali by ste sa poradiť s mamológom. Lekár vás vyšetrí, zhodnotí anamnézu a v prípade potreby vás odošle na ultrazvukové vyšetrenie prsníkov alebo mamografické vyšetrenie. Liečba bolesti prsníkov doma (vrátane studených obkladov) je neúčinná a môže viesť k zvýšenej bolesti a komplikáciám.
Eva pred rokom
Dobrý deň, som v 7. týždni tehotenstva. pred týždňom som začala mať bolesti v prsníkoch a spôsobujú mi diskomfort. Gynekológ tvrdí, že príčinou je produkcia prolaktínu, progesterónu a estrogénu, a že je to normálne. Ako však môžem znížiť bolesť pŕs počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť prsníkov počas tehotenstva môžete znížiť používaním podpornej podprsenky, ktorá prsia nadvihne a podoprie, čím sa zníži tlak a nepohodlie pri chôdzi. Studené obklady alebo teplá sprcha (v závislosti od konkrétneho prípadu) môžu tiež pomôcť zmierniť bolesť. Ak máte silnú bolesť na hrudi, môžete požiadať svojho gynekológa o lieky proti bolesti, ktoré sú bezpečné pre dieťa.
Eunika pred rokom
Dobrý deň. Mám bolesti na hrudníku, ktoré sa zhoršujú, keď kašlem alebo sa zhlboka nadýchnem. Čo môže byť príčinou tohto stavu?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť na hrudi pri kašli môže byť spôsobená akútnou bronchitídou, zápalom pľúc, zápalom pohrudnice, chrípkou, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc alebo astmou. Kašeľ a bolesť na hrudníku môžu súvisieť aj s refluxom kyseliny, pľúcnou embóliou, lupusom a rakovinou pľúc. Príčinu treba konzultovať s všeobecným lekárom.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, prečo sa mi pri stlačení hrudníka objavuje bolesť? Ako si môžem pomôcť bez návštevy lekára?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť a citlivosť na hrudníku pri stlačení môže byť spôsobená napnutými alebo natiahnutými hrudnými svalmi, zlomenými alebo prasknutými rebrami, zápalom kostochondritídy, mastitídou a inými ochoreniami. Bez návštevy lekára nebudete môcť bolesť zmierniť, pretože príčina nie je známa. Ak máte bolesti na hrudníku, mali by ste sa obrátiť na svojho všeobcného lekára, ktorý po vyšetrení a zhodnotení anamnézy diagnostikuje problém a zvolí liečbu alebo vás odošle k špecialistovi.
Irena pred rokom
Dobré popoludnie. Môžete mi odpoveď na túto otázku: Aké môžu byť príčiny bodavej bolesti v hrudi, ktorá trvá niekoľko sekúnd alebo minút a potom zmizne? Trápi ma tiež plynatosť, grganie a kyslú chuť v ústach.
Odpovedať
Dobrý deň, medzi príčiny bolesti na hrudníku môže patriť srdcový infarkt, pálenie záhy, perikarditída (zápal osrdcovníka), stenokardia, syndróm bolesti na hrudi a zápal pohrudnice. Bodavú bolesť na hrudníku môžu spôsobiť aj zlomeniny rebier alebo hrudníka a záchvaty paniky. Ak máte bolesti na hrudníku, mali by ste sa obrátiť na svojho všeobecného lekára, ktorý vás po vyšetrení môže poslať ku kardiológovi, gastroenterológovi, neurológovi alebo pneumológovi.
Mária  pred rokom
Dobrý deň, už druhý týždeň sa liečim na zápal priedušiek, ktorý sprevádza silný kašeľ, bolesť hlavy, upchatý nos a nepríjemné pocity na hrudníku. Prečo mám pri bronchitíde bolesti na hrudníku?
Odpovedať
Dobrý deň, pri bronchitíde môže pretrvávajúci kašeľ spôsobiť bolesti na hrudníku a bruchu. Bolesť na hrudníku môže byť spôsobená aj tým, že sa zápal šíri z priedušiek do priedušnice, pľúc alebo hrtana (bolesť na hrudníku sa zhoršuje pri nádychu alebo kašli).
Frederika pred rokom
Dobrý deň, mám 56 rokov a už tri roky nemám menštruáciu. Včera som však začala mať bolesti na hrudi podobné tým pri PMS. Čo môže byť príčinou menopauzálnej bolesti prsníkov?
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť prsníkov počas menopauzy môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami (vaječníky prestávajú produkovať estrogén), čo je normálny jav. Bolesť na hrudníku však môže byť aj príznakom kardiovaskulárnych alebo respiračných ochorení (napr. perikarditída, pleuritída, infarkt, bronchitída).
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Nedávno som porodila (pred dvoma týždňami) a dojčím. Prečo ma počas dojčenia bolia prsia?
Odpovedať
Dobrý deň, príčinou bolesti pri dojčení môže byť upchatý mliekovod, mastitída, afty, vpáčené alebo ploché bradavky (sťažujú kŕmenie a spôsobujú bolesť). Po vyšetrení lekár určí príčinu bolesti prsníkov a odporučí vám, ako bolesť zmierniť, prípadne vám predpíše medikamentóznu liečbu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.