Logo
0800200000

Príznaky a príčiny nízkej hladiny hemoglobínu a spôsoby ako ju zvýšiť

Príznaky a príčiny nízkej hladiny hemoglobínu a spôsoby ako ju zvýšiť
Čítať 6 minút | Vytvorené: 23 február 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 65817 65817
Hemoglobín ovplyvňuje aktivitu, výkonnosť, chuť do jedla, stav vlasov a pokožky. Výrazný a dlhotrvajúci nedostatok hemoglobínu vedie k hypoxii (nedostatku kyslíka), čo vedie k odumieraniu buniek.

Čo je hemoglobín?

Hemoglobín je bielkovina obsahujúca železo, ktorá je nevyhnutná na prenos kyslíka do tkanív tela a na prenos oxidu uhličitého z orgánov do pľúc. Hemoglobín A (hemoglobín dospelých) sa spolu s červenými krvinkami (erytrocytmi) vytvára v kostnej dreni a v krvi cirkuluje približne 120 dní.

Glykozylovaný hemoglobín (HbA1c) je biochemický ukazovateľ, ktorý odráža priemerné množstvo cukru v tele za tri mesiace. Čím vyššia je hladina HvA1c, tým vyššia je koncentrácia cukru v krvi.

Tabuľka hodnôt glykovaného hemoglobínu

Hladiny glykovaného hemoglobínu

Interpretácia ukazovateľov

<5,7%

Normálny výsledok

5,7 - 6,4%

Prediabetes

>6,5%

Diabetes

Lekár predpíše vyšetrenie glykovaného (glykozylovaného) hemoglobínu na sledovanie priebehu a účinnosti liečby cukrovky. Hladina HvA1c sa používa na posúdenie rizika komplikácií diabetu (poškodenie zraku, poškodenie nervov).

Príčiny nízkej hladiny hemoglobínu

Nízka hladina hemoglobínu je príznakom zhubných ochorení krvi (leukémie) a lymfatického systému (leukémie). Ďalšími príčinami nízkej hladiny hemoglobínu sú:

  • splenomegália (zväčšenie sleziny);
  • otrava olovom;
  • nedostatok železa, kyseliny listovej a vitamínu B12;
  • reumatoidná artritída (autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby).

Hemoglobín klesá pri chronickom zlyhaní obličiek a hypotyreóze (endokrinná porucha charakterizovaná nedostatkom hormónov štítnej žľazy). Znížené hladiny bielkovín obsahujúcich železo môžu byť spôsobené vnútorným alebo vonkajším krvácaním, užívaním antiretrovírusových liekov (ovplyvňujúcich HIV) alebo liekov na chemoterapiu.

Príznaky nízkej hladiny hemoglobínu

Pri nízkej hladine ΗbA (hemoglobínu A) sa vyskytuje anémia z nedostatku železa s príznakmi, ako sú bolesť hlavy, únava, slabosť a bledá koža a sliznice.

Príznaky nízkej hladiny hemoglobínu

Príznaky nízkej hladiny hemoglobínu

Ďalšie príznaky nízkej hladiny hemoglobínu sú:

  • znížená chuť do jedla;
  • poruchy chuti (chuť na kriedu, surové obilniny) a vône (vôňa benzínu, farby);
  • suchá a šupinatá pokožka;
  • lámavé nechty a vlasy.

Nízka hladina hemoglobínu môže ovplyvniť kardiovaskulárny systém a spôsobiť dýchavičnosť a tachykardiu (búšenie srdca). Môže sa vyskytnúť aj bolesť na hrudníku, závraty a strata vedomia.

Pri vzniku príznakov nízkej hladiny hemoglobínu je potrebné navštíviť všeobecného lekára, ktorý pacienta vyšetrí a predpíše mu liečbu. Ako preventívne opatrenie sa odporúča každoročné vyšetrenie hemoglobínu.

Normy hemoglobínu u žien

U žien ovplyvňujú hladinu hemoglobínu vek, sprievodné ochorenia, nezdravé návyky (fajčenie zvyšuje množstvo bielkovín obsahujúcich železo) a strava. Normálna koncentrácia hemoglobínu sa s vekom postupne znižuje.

Tabuľka noriem hemoglobínu u žien podľa veku

Vek ženy

Referenčné hodnoty hemoglobínu u žien

18-59 rokov

120 - 160 g/l

>60 rokov

110 - 140 g/l

Počas tehotenstva sa zvyšuje množstvo cirkulujúcej krvi v tele ženy a zvyšuje sa spotreba hemoglobínu na zásobovanie plodu kyslíkom. Dolná hranica hemoglobínu u tehotných žien je 110 g/l.

Normy hemoglobínu u mužov

Normálna hladina hemoglobínu u mužov je vyššia ako u žien, pretože testosterón stimuluje erytropoézu (tvorbu krviniek). S vekom klesá hladina androgénov, čo vedie k poklesu hemoglobínu.

Tabuľka noriem hemoglobínu u mužov podľa veku

Vek muža

Referenčné hodnoty hemoglobínu u mužov

18-59 rokov

140 - 180 g/l

>60 rokov

125 - 150 g/l

Hladina hemoglobínu nižšia ako 50 g/l je nebezpečný stav, pretože telesné tkanivá nedostávajú dostatok kyslíka, čo spôsobuje ich odumieranie. Zvýšenie hladiny hemoglobínu v krvi je potrebné konzultovať so všeobecným lekárom.

Normy hemoglobínu u detí

Nízka hladina hemoglobínu u dieťaťa vedie k zhoršenému fyzickému a intelektuálnemu vývoju. Deti môžu byť unavené a náladové, zhoršuje sa im pamäť a schopnosť sústrediť sa.

Normy hladiny hemoglobínu u detí

Novorodenec

140 - 240 g/l

2-6 mesiace

100 - 170 g/l

6-12 mesiacov

110 - 135 g/l

1-6 rokov

110 - 140 g/l

6-18 rokov

115 - 150 g/l

Deti narodené predčasne alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ako aj deti s chronickým ochorením pečene alebo obličiek sú vystavené zvýšenému riziku zníženej hladiny hemoglobínu. Konzultáciou s pediatrom aspoň raz ročne (deti do jedného roka by mali navštevovať pediatra každý mesiac) je možné predísť zníženiu hladiny hemoglobínu.

Ako zvýšiť hladinu hemoglobínu?

Na diagnostikovanie nízkej hladiny hemoglobínu sa všeobecný lekár oboznámi s anamnézou pacienta, vykoná vyšetrenie a odošle ho na krvné testy. Na zvýšenie hladiny hemoglobínu v tele lekár predpíše liečbu, ktorá zahŕňa liečbu hlavného ochorenia, užívanie liekov zvyšujúcich hladinu železa v krvi a úpravu stravy.

Lieky na zvýšenie hladiny hemoglobínu

Rýchle zvýšenie hladiny hemoglobínu je možné dosiahnuť užívaním liekov obsahujúcich železo. V prípade krvácania alebo porúch vstrebávania železa v čreve sa môže liek podávať intravenózne. Na zvýšenie hladiny červených krviniek a hemoglobínu lekár predpíše lieky, ktoré stimulujú krvotvorbu (tvorbu krviniek).

Potraviny, ktoré zvyšujú hladinu hemoglobínu

Pri nízkej hladine hemoglobínu môže lekár upraviť stravu tak, aby sa zvýšil príjem železa a zlepšilo sa jeho vstrebávanie v čreve. Potraviny môžu pomôcť zvýšiť hladinu hemoglobínu pri anémii z nedostatku železa.

Tabuľka potravín, ktoré zvyšujú hladinu hemoglobínu

Potravina

Obsah železa na 100g

Pečeň

23 mg

Čierna čokoláda

17 mg

Červené mäso:

  • hovädzina
  • baranina
  • divina

 

  • 2,5 mg
  • 1,8 mg
  • 5,0 mg

Morské plody:

  • mäkkýše
  • mušle
  • ustrice

 

  • 2,9 mg
  • 7,0 mg
  • 8,3 mg

Špenát

2,7 mg

Sušené marhule

2,7 mg 

Tekvicové semienka

8,5 mg

Potraviny obsahujúce vápnik, ako sú mlieko, jogurt, syr, tofu a brokolica, znižujú vstrebávanie železa v tele. Lekári neodporúčajú piť kávu a čierny čaj, pretože narúšajú vstrebávanie železa v čreve.

Vitamíny, ktoré zvyšujú hladinu hemoglobínu

Na zvýšenie hladiny hemoglobínu môže lekár predpísať vitamíny C, B9 a B12. Množstvo a dĺžka liečby závisí od štádia ich nedostatku. Pri zvyšovaní množstva vitamínov v organizme pomáhajú citrusové plody, mäso, morské plody, zelený hrášok, fazuľa a špargľa.

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a príčiny nízkej hladiny hemoglobínu a spôsoby ako ju zvýšiť - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo prudko klesá hemoglobín?

Dôvodom náhleho poklesu hemoglobínu môže byť vnútorné alebo vonkajšie krvácanie. Na rýchle zvýšenie hladiny hemoglobínu sa podávajú transfúzie krvi.

2. Čo zobrazuje glykovaný hemoglobín?

Glykovaný hemoglobín zobrazuje trojmesačný priemer hladiny cukru vo vašom tele. Vyšetrenie glykovaného hemoglobínu predpisuje lekár na posúdenie trvania a sledovania liečby cukrovky.

3. Je možné zomrieť na nízku hladinu hemoglobínu?

Nízka hladina hemoglobínu môže spôsobiť smrť, pretože telesné tkanivá nedostávajú potrebné množstvo kyslíka. Dochádza k nedostatku kyslíka a bunky postupne odumierajú, čo vedie k poruchám funkcie orgánov a systémov.

4. Aké nebezpečenstvo predstavuje nízka hladina hemoglobínu?

Nízky hemoglobín predstavuje riziko vzniku arytmie (poruchy srdcového rytmu) a srdcového zlyhania (neschopnosť srdca pumpovať krv). Výrazný pokles hemoglobínu (pod 50 g/l) môže viesť k smrti v dôsledku nedostatku kyslíka v tkanivách.

5. Ako zvýšiť hemoglobín za 3 dni?

Čas potrebný na úpravu hladiny hemoglobínu závisí od príčiny a rozsahu zníženia. Zvýšenie hladiny hemoglobínu trvá v priemere tri - šesť týždňov. Hemoglobín sa dá zvýšiť do troch dní transfúziou krvi, ktorá sa vykonáva pri kritických hodnotách ΗbA (menej ako 70 g/l).

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 12 hodnotení
Príznaky a príčiny nízkej hladiny hemoglobínu a spôsoby ako ju zvýšiť
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Miroslava pred rokom
Dobrý deň, ako zvýšiť hemoglobín pomocou liekov?
Odpovedať
Dobrý deň. Lieky na zvýšenie hladiny hemoglobínu môžete užívať len po konzultácii s lekárom. Na zvýšenie hladiny hemoglobínu vám lekár predpíše liečbu ochorenia, ktoré spôsobilo jeho zníženie, a lieky obsahujúce železo alebo stimulujúce tvorbu krvných buniek.
Gabriela pred rokom
Dobrý deň, čo mám robiť, keď mám nízke hodnoty červených krviniek a hemoglobínu?
Odpovedať
Dobrý deň. Znížená hladina erytrocytov a hemoglobínu poukazuje na anémiu. V tomto prípade je potrebné poradiť sa s lekárom, ktorý zistí príčinu poklesu hodnôt a predpíše liečbu.
Kseniia pred rokom
Dobrý deň. Aká je nízka hladina hemoglobínu?
Odpovedať
Dobrý deň. Hladina hemoglobínu závisí od veku a pohlavia osoby. Pre mužov a ženy je spodná hranica 120 g/l, pre deti a tehotné ženy 110 g/l.
Renáta pred rokom
Dobrý deň, ako dlho zotrvá hemoglobín v organizme u ženy po transfúzii?
Odpovedať
Dobrý deň. Transfúzia krvi sa podáva v prípade, že hemoglobín klesne pod 70 g/l. K zvýšeniu hemoglobínu po transfúzii krvi dochádza do 24 hodín. Ak je hladina hemoglobínu vyššia ako 70 g/l, lekár vám predpíše medikamentóznu liečbu.
Janka pred rokom
Dobrý deň. Je pre ženu normálna hladina hemoglobínu 150?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, je. Normálna hodnota hemoglobínu u žien je 120 - 160 g/l.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.