Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Výhody a nevýhody keratínu na vlasy

Výhody a nevýhody keratínu na vlasy
Čítať 8 minút | Vytvorené: 4 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 10834 10834
10834
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je keratín na vlasy?

Keratín je kozmetický výrobok, ktorý sa používa na vizuálne zlepšenie kvality vlasov: vlasy sú pružnejšie a poddajnejšie. Okrem toho, keratín sa môže na žiadosť klientky použiť aj na vyrovnanie kučier.

Keratín je silná bielkovinová látka, ktorá sa v kozmetike používa na dodanie prirodzeného lesku vlasom. Ošetrenie sa vykonáva pri krehkých, suchých, tenkých a poškodených vlasoch, pretože ich opticky zvýrazňuje a odstraňuje krepovatenie (ktoré sa bežne vyskytuje pri nesprávnej starostlivosti o kučeravé vlasy).

2

Ako sa aplikuje keratín na vlasy?

Keratínová kúra (narovnávanie) vlasov sa vykonáva v niekoľkých fázach. Keratínová kúra na vlasy zahŕňa tieto kroky:

  1. Príprava vlasov (dôkladné umytie vlasov hĺbkovo čistiacim šampónom, ktorý odstraňuje nečistoty a zvyšky silikónov nahromadených vo vlasoch).
  2. Aplikácia keratínu pomocou štetca po celej dĺžke vlasov.
  3. Prípravok sa na vlasoch nechá pôsobiť 20 - 30 minút.
  4. Sušenie vlasov studeným vzduchom.
  5. Kulmovanie vlasov horúcim vzduchom pri teplote 230 °C.
  6. Opláchnutie zvyšného keratínu z vlasov a nanesenie prípravku na starostlivosť o vlasy.

Procedúra trvá v priemere dve - tri hodiny (v závislosti od dĺžky a hustoty vlasov). Pri správnej starostlivosti vydrží keratín na vlasoch tri až šesť mesiacov, preto je dôležité dodržiavať všetky odporúčania odborníka.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako vyzerajú vlasy po keratínovej kúre?

Vlasy sú po keratínovej kúre lesklejšie a hladšie, pri česaní sa nezamotávajú a nekrepovatejú sa a to ani za vlhkého počasia. Kučeravé vlasy sa po ošetrení úplne narovnajú, preto nie je potrebné používať kulmu ani stylingové prípravky.

4

Výhody a nevýhody keratínu na vlasy

Keratín sa používa pri jemných, suchých a lámavých vlasoch a dokáže dlhodobo vyrovnať kučeravé vlasy. Výhodou ošetrenia je, že chráni vlasy pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi (mráz, slnečné žiarenie, zmeny teplôt). Keratín však nie je vhodný pre všetky typy vlasov.

Výhody a nevýhody keratínu na vlasy

Výhody

Nevýhody

Zvyšuje hrúbku každého vlasu tým, že ho impregnuje keratínom

Častá aplikácia spôsobuje, že sa vo vlasoch hromadí keratín, ktorý môže spôsobiť, že vlasy budú ťažšie a začnú vypadávať (nadmerné zaťaženie vlasových folikulov). 

Zjednodušuje úpravu a rozčesávanie vlasov

Používanie gumičiek alebo iných vlasových doplnkov môže spôsobiť lámanie vlasov

Odstraňuje krepovatenie, štiepenie končekov a elektrizujúce vlasy

Nezväčšuje objem (vlasy pri korienkoch klesajú pod vlastnou váhou )

Lesk a intenzita farby

Prítomnosť formaldehydu vo vlasoch (pri zahrievaní je pre telo toxický)

Keratín pomáha na určitý čas vlasy vizuálne vyrovnať a dodať im upravený vzhľad. Procedúra nelieči pokožku hlavy ani neposilňuje vlasové folikuly. Okrem toho je keratínová kúra kontraindikovaná v prípade nadmernej suchosti, mastnoty a ochorení pokožky hlavy (napr. seborea alebo dermatitída), pretože môže zhoršiť zápal alebo spôsobiť alergickú reakciu v dôsledku chemického zloženia.

Nevýhody keratínu

Nevýhody keratínu

Po úplnom vymytí keratínu sú vlasy suché a krehké, zintenzívňuje sa ich poškodenie a môže dôjsť aj k vypadávaniu vlasov. Komplexný terapeutický prístup, ktorý predpisuje trichológ, môže vlasom dodať dlhotrvajúci upravený vzhľad. Lekár môže odporučiť aj užívanie vitamínov (B6, B5, biotín, A a C) a minerálov (zinok, železo, selén), ako aj individuálne prípravky na starostlivosť o vlasy.

5

Môžem si aplikovať keratín na vlasy aj doma?

Keratínová kúra na vlasy v domácich podmienkach môže dosiahnuť požadovaný účinok za predpokladu, že sa správne a presne vykonajú všetky kroky stanovené výrobcom. Dôležité je vlasy pred úpravou dôkladne umyť špeciálnym šampónom a zvoliť správnu teplotu žehličky, aby nedošlo k spáleniu vlasov.

V domácich podmienkach je možné na vlasy aplikovať aj studený keratín, ktorý nevyžaduje použitie žehličky na vlasy (nevyžaduje tepelné spojenie zložiek prípravku). Účinok procedúry vydrží do tretieho – štvrtého umytia vlasov.

Aplikácia keratínu doma poskytuje krátkodobý účinok zlepšenia vzhľadu vlasov. Je však potrebné poznamenať, že po keratíne sú vlasy v dôsledku straty vlhkosti silne vysušené a matné, to znamená, že je potrebné absolvovať procedúry na obnovu zdravých vlasov, ktoré predpisuje trichológ.

6

Starostlivosť o vlasy po keratínovej kúre

Domáca starostlivosť o vlasy po keratínovej kúre si vyžaduje dodržiavanie niektorých pravidiel, od ktorých závisí trvanie účinku a stav vlasov. Pravidlá starostlivosti počas prvých 72 hodín po ošetrení zahŕňajú:

  • vyhýbanie sa vlhkosti (neumývajte si vlasy, nenavštevujte bazény, sauny a vyhýbajte sa dažďu);
  • neupravujte si vlasy rôznymi stylingami, nepoužívajte gumičky ani vlasy nezapletajte, aby ste zabránili ich lámaniu;
  • nepoužívajte fén, žehličku na vlasy ani kulmu.

Počas troch dní sa neodporúča používať žiadne prípravky na vlasy: šampóny, balzamy, spreje a oleje. Taktiež je potrebné vyhýbať sa fyzickej aktivite, ktorá môže spôsobiť potenie hlavy.

Ďalšia starostlivosť o vlasy po keratínovej kúre by mala zahŕňať používanie prípravkov bez sulfátov a chloridu sodného, pretože tieto látky môžu zničiť keratínovú vrstvu vlasového stvolu. Odporúča sa uprednostniť šampóny a kondicionéry s keratínom.

7

Je keratín pre vlasy škodlivý?

Keratín je pri opakovanej aplikácii pre vlasy škodlivý, pretože jeho zloženie sa hromadí vo vlasových folikuloch, čo môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Používanie keratínu na príliš tenké a slabé vlasy môže spôsobiť, že po umytí budú suché a lámavé.

8

Čím nahradiť keratín na vlasy?

Používanie keratínu na obnovu vlasov možno nahradiť kozmetickými procedúrami, akými sú injekčné procedúry, napríklad plazmoterapia, biorevitalizácia, mezoterapia. Spôsob ošetrenia pokožky hlavy a vlasov predpíše trichológ po vyšetrení.

Ošetrenie vlasov mezoterapiou má terapeutický účinok: posilňuje vlasové folikuly, vyživuje pokožku hlavy a stimuluje rast nových vlasov. Zloženie mezokoktailov (užitočných zložiek a živín), ktoré sa vstrekujú do pokožky hlavy, predpisuje trichológ v závislosti od stavu vlasov a problému (napr. lupiny, lámavosť alebo poškodenie po častom farbení a trvalej ondulácii).

Plazmolifting je liečebná metóda trichológie, ktorá je založená na injekčnom podávaní krvnej plazmy obohatenej o trombocyty do pokožky hlavy. Injekcie plazmy podporujú zrýchlenú regeneráciu buniek a zvýšenú produkciu kolagénu, čo stimuluje intenzívny rast vlasov a ich regeneráciu po celej dĺžke.

9

Je vhodné farbiť si vlasy pred alebo po keratínovej kúre?

Počas prvých troch dní po keratínovej kúre je zakázaná akákoľvek úprava vlasov, pretože prebieha proces fixácie keratínovej vrstvy na vlasových stvoloch. Pri keratínovej kúre sa vlasové šupinky spoja, to znamená, že farbiaci pigment neprenikne hlboko do vlasového stvolu a pri farbení neposkytuje požadovaný efekt. Farbenie vlasov po keratíne je možné po štyroch - piatich týždňoch v závislosti od toho, ako často si umývate vlasy.

Farbenie vlasov pred keratínovou kúrou je určite lepšou voľbou. Farbenie je možné vykonať aspoň štyri dni pred ošetrením.

10

Môžem si po keratínovej kúre natáčať vlasy?

Po keratínovej kúre si vlasy môžete natáčať týždeň po ošetrení, ale je lepšie používať natáčky a styling (fixačný a tepelne ochranný prostriedok), aby ste predišli ešte väčšiemu poškodeniu vlasov. Pri pôsobení keratínu je natáčanie náročnejšie, pretože vlasy sa vyrovnávajú pod vlastnou váhou.

11

Ako sa dá vymyť keratín z vlasov?

Keratín sa dá vymyť sulfátovým šampónom, po približne troch - štyroch umytiach. Ak potrebujete keratín z vlasov vymyť rýchlo (napr. v prípade nedostatočného pokrytia alebo alergickej reakcie), je potrebné sa poradiť s odborníkom.

12

Ako dlho vydrží keratín na vlasoch?

Keratínu sa z vlasov začne vymývať po určitom čase (približne tretí mesiac po zákroku). Do piatich - šiestich mesiacov na vlasoch nezostane žiaden prípravok, vlasy sa vysušia a vyblednú v dôsledku nedostatku vlhkosti a pôsobenia tepla počas zákroku.

13

Aký je rozdiel medzi botoxom a keratínom?

Botox a keratín sa používajú na vizuálnu obnovu vlasov. Ich rozdiel spočíva v zložení a účinku. Botox obsahuje špeciálny koktail účinných látok: botulotoxín, keratín, kyselinu hyalurónovú a vitamíny.

Botox na vlasy je ošetrenie, ktoré dodá vlasom lesk, hladkosť a hodvábnosť. Na rozdiel od keratínu sa ošetrenie botoxom nepoužíva na vyrovnanie vlasov, no môže odstrániť nadmerné krepovatenie kučeravých vlasov.

14

Môžem si po keratínovej kúre zosvetliť vlasy?

Vlasy si môžete zosvetliť po dvoch týždňoch po aplikácii keratínu, ale je lepšie používať šetrné prípravky, aby ste vlasy ešte viac nepoškodili. Agresívne zložky nielenže ničia účinky keratínu, ale môžu tiež podráždiť pokožku hlavy.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Výhody a nevýhody keratínu na vlasy - Ievheniia Tretiak
Ievheniia Tretiak
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Výhody a nevýhody keratínu na vlasy
Lekár - dermatológ, trichológ.
Výhody a nevýhody keratínu na vlasy
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Karolina pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Po keratínovej kúre sú moje vlasy veľmi suché, ako ich môžem obnoviť?
Odpovedať
Dobrý deň. Suché, lámavé a nepoddajné vlasy po keratínovej kúre sú spôsobené teplom využívaným počas počas ošetrenia, dehydratáciou vlasov a pokožky hlavy a zaťažením vlasových folikulov. S ozdravením vlasov vám pomôže trichológ. Lekár vlasy vyšetrí a predpíše terapeutické ošetrenia, ako aj správne produkty na starostlivosť o vlasy.
Jana pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem si po keratínovej kúre vyžehliť vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Vlasy sú po keratínovej kúre hladké a rovné. Z technického hľadiska, vlasy po keratínovej kúre je možné narovnať, ale používanie žehličky a fénu by vlasy ešte viac vysušilo a poškodilo.
Patrícia pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Po keratínovej kúre sa mi začali vlasy veľmi mastiť, prečo?
Odpovedať
Dobrý deň. Po keratínovej kúre sú vlasy ťažšie a ležia bližšie k pokožke hlavy (strácajú objem), sú v kontakte s kožným mazom, takže sa rýchlo mastia. Aj ich zhustenie v dôsledku pôsobenia účinného zloženia vedie k rýchlejšiemu masteniu.
Viktoria pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Čo je lepšie, keratín alebo vlasový botox? Mám tenké a suché vlasy.
Odpovedať
Dobrý deň. Keratín a botox sú procedúry, ktoré dodajú vašim vlasom zdravý a upravený vzhľad. Rozdiel medzi týmito dvoma ošetreniami je v použitých výrobkoch, ktoré sa aplikujú na vlasy. Keratín a botox nezlepšujú ani nerevitalizujú štruktúru vlasov, ale iba ich opticky posilňujú a uhladzujú. Vlasy, ktoré sú príliš tenké a suché sa môžu po vymytí keratínu ešte viac poškodiť.
Emilia pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Poškodzuje keratín vlasy?
Odpovedať
Dobrý deň. Keratín je procedúra, ktorá môže na istý čas (tri - šesť mesiacov) zanechať vlasy lesklé a hodvábne, ako aj zvýšiť pevnosť vlasov tým, že obalí každý vlas. Keratínová kúra nie je vhodná pre oslabené vlasy, pretože ich môže ešte viac poškodiť. Opakované ošetrenia navyše oslabujú vlasové folikuly, čo môže viesť k aktívnemu vypadávaniu vlasov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.