Logo
0800200000

Čo je to Darsonval a na čo sa používa?

Čo je to Darsonval a na čo sa používa?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 26 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 1458 1458
1458
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Darsonval sa používa v komplexnej terapii na kozmetické a terapeutické účely. Používa sa v dermatológii, neurológii, otolaryngológii, ortopédii, trichológii, fyzioterapii, chirurgii a športovej medicíne.

Čo je to Darsonval?

Darsonval je špeciálne zariadenie, ktoré pôsobí na telo striedavým elektrickým prúdom s vysokou frekvenciou a napätím. Vďaka pôsobeniu mikroprúdov sa rozširujú cievy, zlepšuje sa výživa tkanív a aktivuje sa krvný obeh.

Darsonval pri psoriáze pomáha zmäkčovať ložiská, regenerovať poškodené tkanivá a pomáha znižovať svrbenie. Darsonval zvyšuje účinok prípravkov na starostlivosť o pleť (krémy, masti, toniká).

Indikácie pre použitie darsonvalu

Indikácie pre použitie darsonvalu

Medzi ďalšie indikácie na použitie Darsonvalu patrí:

  • patológia pohybového aparátu (reumatoidná artritída, osteochondróza a spondylóza);
  • poruchy periférneho obehu (trofický vred, kŕčové žily);
  • seboroická dermatitída (kožné ochorenie charakterizované mazovými žľazami); 
  • lupiny a vypadávanie vlasov.

Darsonval sa používa pri komplexnej liečbe maxilárnej sinusitídy (zápal nosových dutín) na zníženie zápalu a bolesti. Darsonval pri demodikóze môže pomôcť zmierniť svrbenie a urýchliť proces hojenia kože.

Ako funguje Darsonval?

Prístroj Darsonval funguje tak, že sa do tkanív tela aplikuje elektrický prúd prostredníctvom elektródy. Počas ošetrenia vznikajú na povrchu pokožky iskry, ktoré majú tepelný účinok a spôsobujú mierne podráždenie pokožky. Tým sa stimuluje krvný obeh a zvyšuje sa prísun kyslíka a živín do buniek.

Aké kožné ochorenia sa dajú liečiť Darsonvalom?

Darsonvalizácia sa používa v dermatológii a kozmetike. Používanie Darsonvalu pomáha regenerovať poškodené tkanivá a zabraňuje vzniku zápalov a začervenania na pokožke. Darsonval sa v kozmetológii používa na liečbu škvŕn po akné, pavúčich žíl, pupienkov a na zníženie mastnoty pokožky. 

Darsonval na akné umožňuje nielen vyriešiť problém s akné, ale pomáha aj hojiť malé jazvy a stopy po starých pupienkoch. Procedúra má aj liftingový účinok na tvár. Darsonval zvyšuje účinok prípravkov starostlivosti o pleť (krémy, masti, toniká). V dermatológii sa Darsonval používa na liečbu:

Darsonval pri psoriáze pomáha najmä znižovať svrbenie a podporuje aj imunitný systém organizmu. Pri atopickej dermatitíde darsonval vedie k obnoveniu normálnej štruktúry a farby kože v postihnutých oblastiach.

Darsonval na vlasy

Trichológovia používajú Darsonval pri liečbe vypadávania a lámavosti vlasov a straty ich prirodzeného lesku. 

Procedúra môže pomôcť zbaviť sa lupín a znížiť svrbenie pokožky. Darsonval na vlasy:

  • stimuluje neaktívne vlasové folikuly;
  • urýchľuje rast vlasov a znižuje ich vypadávanie;
  • zlepšuje prekrvenie a nasýtenie vlasových folikulov vitamínmi a stopovými prvkami.

V trichológii sa používa špeciálna vrúbkovaná (ozubená) elektróda. Ošetrenie vlasov Darsonvalom trvá približne 10 minút. Liečba pozostáva z 20-25 sedení vykonávaných každý deň alebo každý druhý deň.

Darsonval na tvár

Darsonval sa používa v kozmetike na zníženie výskytu pavúčích žíl a zníženie tvorby kožného mazu. Ošetrenie zlepšuje tonus a pružnosť pokožky a zlepšením metabolizmu a zvýšenou produkciou kolagénu pomáha zbaviť sa vrások.

Darsonval sa vykonáva ako súčasť komplexnej liečby kuperózy t. j. ochorenia, pri ktorom sa cievy na tvári rozširujú a kolabujú. Ošetrenie zlepšuje krvný obeh a znižuje riziko poškodenia kapilár.

Darsonval na akné znižuje intenzitu zápalu a podporuje hojenie malých jaziev. Darsonval pomáha regenerovať poškodené tkanivá a pomáha zbaviť sa škvŕn po akné.

Darsonval na kĺby

Zvýšením prietoku krvi a metabolizmu a stimuláciou regenerácie tkanív pomáha Darsonval zlepšiť pohyblivosť kĺbov a znížiť opuchy. Liečba sa vykonáva počas rehabilitácie po konzervatívnej alebo chirurgickej liečbe ochorení pohybového aparátu (napr. artritídy). Darsonval sa na chrbát používa pri osteochondróze (degeneratívno-dystrofické ochorenie chrbtice), pretože pomáha znižovať bolesť a zlepšovať prekrvenie.

Darsonval na celulitídu

Pomocou Darsonvalu je možné zbaviť sa celulitídy, pretože vytvára elektrické pole, ktoré zlepšuje mikrocirkuláciu krvi a lymfy. Ošetrenie pomáha redukovať tukové zásoby a podporuje metabolické procesy v kožných bunkách.

Aké sú výhody Darsonvalu?

Výhodou Darsonvalu je stimulácia regenerácie tkaniva, zníženie bolesti a prevencia lymfatickej stázy. Darsonval sa môže použiť aj na cievy hlavy, pretože zlepšuje krvný obeh a stav vlasov.

Darsonval má pozitívny účinok pri liečbe neuralgii tým, že znižuje bolesť a stimuluje nervové zakončenia. Darsonval zlepšuje náladu a znižuje úzkosť, pretože má relaxačný účinok.

Ako používať Darsonval?

Pred ošetrením by ste si mali osušiť vlasy a ošetrovanú oblasť pokožky a odstrániť všetky kovové šperky (prstene, retiazky), aby ste zabránili kontaktu s elektrickým prúdom. Pri používaní prístroja Darsonval je potrebné dodržiavať tieto pravidlá:

  1. Nastavte úroveň výkonu na nízku alebo strednú, pretože vysoká intenzita prúdu môže spôsobiť bolesť.
  2. 5 až 10 minút zľahka pohybujte elektródou krúživými pohybmi po problematickej oblasti.

Pri použití prístroja Darsonval na tvári je potrebné viesť elektródu pozdĺž masážnych línií (od nosa k ušiam, od stredu brady a čela k okrajom tváre), aby sa zlepšil krvný obeh a odtok lymfy. Počas ošetrenia sa môže vyskytnúť pocit tepla a mierneho brnenia.

Kontraindikácie Darsonvalu

Táto liečba je kontraindikovaná počas tehotenstva, pretože pôsobenie vysokofrekvenčných elektrických prúdov môže spôsobiť zvýšenie tonusu maternice a vyvolať riziko potratu. Medzi ďalšie kontraindikácie Darsonvalu patria:

  • kardiovaskulárne ochorenia;
  • rakovina a autoimunitné ochorenia;
  • individuálna neznášanlivosť elektrického prúdu.

Zákrok sa nevykonáva pri prítomnosti kardiostimulátorov alebo kovových protéz, ktoré sa môžu použitím darsonvalu poškodiť. Kontraindikáciami na použitie prúdu sú záchvatové ochorenia a akútne chronické ochorenia.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to Darsonval a na čo sa používa? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem používať Darsonval na mokré vlasy?

Prípravok Darsonval nemôžete používať na mokré vlasy. Prístroj Darsonval je elektroliečba, to znamená, že počas používania musí byť pokožka hlavy aj vlasy suché a bez akýchkoľvek stylingových prípravkov. Pokožka hlavy nemusí byť čistá.

2. Ako používať Darsonval na osteochondrózu?

Darsonval sa môže používať na spomalenie deštrukčného procesu v tkanivách chrbtice a na obnovenie ich prekrvenia a výživy. Blokovaním receptorov periférnych zakončení má prístroj Darsonval pozitívny účinok na bolesť. Týmto prístrojom je potrebné pohybovať pozdĺž chrbtice od krčnej oblasti po krížovú kosť.

3. Môžem používať Darsonval každý deň?

Darsonval sa môže používať každý deň alebo každý druhý deň v závislosti od indikácie. Na dosiahnutie požadovaného účinku je dôležité poradiť sa o dĺžke liečby a jej intervaloch s lekárom, ktorý sa oboznámi s vašou anamnézou a predpíše správnu dobu liečby.

4. Ako správne používať Darsonval na akné?

Predovšetkým musí byť pokožka a zariadenie pred použitím čisté a suché. Darsonval na akné by sa mal používať nasledovne:

  1. Na tvár naneste nekomedogénny mastenec pre lepšie kĺzanie prístroja.
  2. Počas 10 minút aplikujte Darsonval len na masážne línie tváre (od nosa po uši, od stredu brady a čela po okraje tváre). 
  3. Po ošetrení naneste hydratačný krém. 

Priemerná dĺžka ošetrenia darsonvalom na akné je 15 ošetrení, ale presný počet môže určiť len váš dermatológ.

5. Môžem používať Darsonval počas menštruácie?

Neexistujú žiadne priame kontraindikácie používania Darsonval počas menštruácie. Počas menštruácie alebo počas zhoršenia chronického ochorenia sa však môže zvýšiť prah bolesti (individuálne), čo povedie k negatívnej tolerancii elektrického prúdu.

6. Môžem používať Darsonval na kŕčové žily?

Pri kŕčových žilách Darsonval reguluje krvný obeh a zabraňuje stagnácii lymfy v tkanivách. Ošetrenie odstraňuje bolesť a znižuje závažnosť žilových uzlov.

7. Môžem používať Darsonval počas tehotenstva?

Prístroj Darsonval sa nesmie používať počas tehotenstva, pretože vysokofrekvenčné elektrické prúdy môžu spôsobiť zvýšený tonus maternice. To môže mať za následok riziko potratu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to Darsonval a na čo sa používa?
Dermatológ, trichológ.
Čo je to Darsonval a na čo sa používa?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Jana pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, má Darsonval dobré recenzie od lekárov?
Odpovedať
Dobrý deň. Recenzie lekárov na zariadenie Darsonval sú pozitívne. Prístroj sa používa pri komplexnej terapii v dermatológii, kozmetike, fyzioterapii, neurológii a ortopédii. Existujú však kontraindikácie používania Darsonval (napr. rakovina alebo autoimunitná patológia) a pred liečbou by ste sa mali poradiť s lekárom, aby ste predišli akýmkoľvek nežiaducim reakciám.
Lubomira pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, aké sú recenzie trichológov na Darsonval?
Odpovedať
Dobrý deň, trichológovia používajú Darsonval na boj proti vypadávaniu vlasov, lupinám a suchej pokožke hlavy. Na dosiahnutie pozitívneho účinku lekári používajú Darsonval v kombinácii s inými liečebnými metódami (farmakoterapia, fyzioterapia).
Ekaterina pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Pomáha Darsonval pri pomliaždeninách a výronoch?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, prístroj Darsonval sa používa pri liečbe pomliaždenín a podvrtnutí. Liečba stimuluje prietok krvi, znižuje opuch a zápal a urýchľuje hojenie tkaniva.
Miroslava pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Používa sa Darsonval v gynekológii?
Odpovedať
Dobrý deň. Darsonval sa používa v gynekológii ako doplnková metóda pri liečbe menštruačných porúch a úľave od bolesti.
Michaela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, aké sú vedľajšie účinky Darsonvalu?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi vedľajšie účinky Darsonvalu patria alergické reakcie, začervenanie kože, pálenie alebo znecitlivenie. Aby ste predišli negatívnym účinkom Darsonvalu, vylúčte všetky kontraindikácie a dodržiavajte pravidlá používania prístroja.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.