Logo
0800200000

Čo je to kortizolové brucho, prečo vzniká a ako sa lieči?

Čo je to kortizolové brucho, prečo vzniká a ako sa lieči?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 13 september 2023 | aktualizované: 4 október 2023 | 9693 9693
9693
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
S hormonálnymi zmenami sa často stretávame počas puberty, tehotenstva, menopauzy, chronického stresu, z nedostatku spánku a nevyváženej stravy.

Zvýšená alebo znížená koncentrácia hormónov môže viesť k fyzickým (bolesti hlavy, svalov, únava) a psychickým (podráždenosť, nervozita, zmeny nálad) príznakom.

Čo môže byť príčinou zväčšujúceho sa brucha?

Veľké brucho sa môže objaviť v dôsledku nadmerného príjmu kalórií, pretože tie sa premieňajú na tuk, čo spôsobuje zväčšenie zadku, stehien a brucha. Medzi ďalšie príčiny veľkého brucha patrí:

  • nedostatok fyzickej aktivity. Môže viesť k oslabeniu hlbokých svalov v oblasti brucha;
  • zmeny súvisiace s vekom. Spôsobuje spomalenie metabolizmu a hromadenie tuku;
  • ascites. Hromadenie tekutiny v brušnej dutine spôsobuje zväčšenie objemu brucha;
  • ochorenie pečene. Pri chronickom ochorení pečene (napr. cirhóza alebo tuková dystrofia) dochádza k poruchám metabolizmu a fungovania orgánu, čo vedie k hromadeniu tekutiny alebo tuku v brušnej dutine;
  • zhubné novotvary. Pri progresii rakoviny žalúdka, pečene, vaječníkov alebo maternice môže zväčšovanie veľkosti nádoru viesť k zväčšovaniu brucha;
  • srdcové zlyhanie. V dôsledku poruchy krvného obehu telo zadržiava tekutinu v bruchu, čo vedie k nadmernému opuchu;
  • ochorenie žlčníka. Prítomnosť žlčových kameňov v žlčníku môže viesť k upchatiu žlčovodov a zväčšeniu brucha v dôsledku tlaku na orgány;
  • tyreotoxikóza. Zvýšené hladiny hormónov štítnej žľazy môžu ovplyvniť metabolizmus a podporiť ukladanie tukov.

Častá konzumácia alkoholických nápojov môže tiež viesť k zväčšeniu brucha, pretože spomaľujú metabolizmus, podporujú uvoľňovanie inzulínu a spôsobujú zápalové reakcie v oblasti tukového tkaniva. Alkohol tiež spomaľuje proces trávenia, čo môže spôsobiť, že jedlo sa zdržiava v žalúdku a črevách.

Medzi príčiny vzniku veľkého brucha u žien patria gynekologické ochorenia (myómy maternice, cysty vaječníkov, endometrióza). Zväčšeniu brucha môže spôsobiť aj syndróm dráždivého čreva, diabetes mellitus, hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy), Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

Funkcia hormónu kortizolu v ľudskom tele

Kortizol pomáha telu rýchlo sa prispôsobiť stresu tým, že zvyšuje dostupnú hladinu energie a potláča iné funkcie, ktoré nie sú v danom okamihu nevyhnutné (napríklad črevnú peristaltiku). Vysoké hladiny stresového hormónu udržiavajú úroveň bdelosti a pozornosti a pomáhajú zostať bdelým a sústredeným v stresových situáciách. Medzi ďalšie funkcie kortizolu patrí:

  • glukoneogenéza (tvorba glukózy). Kortizol stimuluje proces glukoneogenézy, pri ktorom sa nesacharidové zdroje (napr. aminokyseliny) premieňajú na glukózu;
  • regulácia tlaku. Kortizol pôsobí na cievy, ovplyvňuje ich tonus a priemer. V dôsledku toho sa zvyšuje krvný tlak a zrýchľuje sa celkový prietok krvi;
  • lipolýza. Hormón stimuluje deštrukciu tukových buniek a uvoľňovanie mastných kyselín do krvi, ktoré slúžia ako energia;
  • regulácia srdcovej činnosti. Kortizol môže ovplyvňovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak prostredníctvom účinkov na cievy a nervový systém;
  • ukladanie glukózy. Hormón podporuje rozklad glykogénu (zásoby glukózy) v pečeni, čím poskytuje ďalší zdroj energie;
  • regulácia hladiny elektrolytov. Kortizol môže inhibovať reabsorpciu sodíka a zvyšovať jeho zadržiavanie v obličkách.

Kortizol môže znižovať zápal potlačením aktivity imunitných buniek (bielych krviniek a cytokínov). Imunosupresívne účinky hormónu zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní homeostázy (rovnováhy) v tele tým, že zabraňujú nadmerným zápalovým reakciám v reakcii na stres.

Čo je kortizolové brucho?

Kortizolové brucho je stav organizmu spojený s nadmerným hromadením tuku v oblasti brucha v dôsledku vysokej hladiny hormónu kortizolu. Keď sa objaví hormonálne brucho, je potrebné vyhľadať endokrinológa, ktorý dokáže určiť príčinu a predpísať liečbu na normalizáciu hladiny kortizolu.

Ako vyzerá kortizolové brucho u mužov a žien?

U žien sa kortizolové brucho vyznačuje zaobleným tvarom v dôsledku nahromadenia tuku v hornej časti brucha a na bokoch, u mužov zas obdĺžnikovým tvarom (pretože tuk je rovnomerne rozložený po celom bruchu). Medzi príznaky kortizolového brucha patrí:

  • mäkké a ovisnuté brucho. V dôsledku pôsobenia kortizolu na metabolizmus a rozloženie tuku stráca koža v oblasti brucha pružnosť;
  • zmeny na koži. Kortizol má vplyv na zníženie hladiny kolagénu a elastínu, čo má za následok vznik strií (trhlinkám) na bruchu;
  • opuchy kože. Zvýšené hladiny hormónu spôsobujú zadržiavanie tekutín v tele, čo môže vyvolať vonkajší opuch.

Kortizolové brucho u mužov môže byť na dotyk hutnejšie, pretože hormón nespôsobuje stratu tonusu svalov (ako u žien), ale ho zvyšuje. Na liečbu kortizolového brucha sa špecializuje endokrinológ pomocou farmakologickej liečby zameranej na stabilizáciu hormonálneho pozadia.

Príčiny vzniku hormonálneho brucha

Hormóny ovplyvňujú metabolizmus, distribúciu tuku a ukladanie energie v tele. Nádory hypofýzy, novotvary alebo prerastanie tkaniva nadobličiek, Cushingov syndróm a nadmerná produkcia aldosterónu (aldosteronizmus) môžu prispievať k zvýšenej hladine kortizolu. Na vznik kortizolového brucha vplývajú:

  • metabolické účinky. Uvoľňovanie kortizolu v reakcii na stres stimuluje odbúravanie bielkovín, tukov a sacharidov s cieľom poskytnúť telu energiu. Pri dlhodobom strese môže dochádzať k hromadeniu tuku v oblasti brucha;
  • inzulínová rezistencia. Zvýšené hladiny kortizolu môžu viesť k zníženej citlivosti buniek na inzulín (inzulínová rezistencia) a k nárastu tukového tkaniva;
  • zápalová reakcia. Zápal môže ovplyvniť metabolizmus a distribúciu tuku vrátane zvýšeného objemu brucha.

Kortizol môže ovplyvňovať receptory v tukových bunkách v bruchu, stimulovať ich zväčšovanie a podporovať ukladanie tuku. Okrem kortizolu môžu k rastu brucha prispievať aj inzulín, estrogén, prolaktín, progesterón, leptín a grelín.

Ako zistím, že mám kortizolové brucho?

Medzi príznaky kortizolového brucha patrí ukladanie tuku v hornej časti brucha, mäkké a ovisnuté brucho. Medzi ďalšie príznaky zvýšenej hladiny kortizolu patrí:

  • priberanie na váhe;
  • svalová slabosť v oblasti stehien a horných končatín;
  • široké fialové strie na bruchu;
  • tukové usadeniny medzi lopatkami;
  • vysoká hladina cukru v krvi;
  • vysoký krvný tlak.

Na vysokú hladinu kortizolu môže poukazovať aj nadmerný rast ochlpenia po celom tele u žien. Prítomnosť kortizolového brucha však môže diagnostikovať iba endokrinológ, po stanovení hladiny hormónu a vylúčení iných patológií (napríklad tyreotoxikózy).

Ako určiť hladinu kortizolu?

Hladina kortizolu sa počas dňa mení. Maximum dosahuje v ranných hodinách medzi šiestou a -deviatou, postupne počas dňa klesá (najmä popoludní) až na minimum o 18 - 20 hodine. Aby boli vysledky čo najpresnejšie, testy na prítomnosť kortizolového brucha by sa mali robiť ráno.

Hladinu kortizolu možno určiť z krvi, moču a zo slín. Na posúdenie reakcie na stres môže endokrinológ predpísať test, pri ktorom sa meria hladina kortizolu pred a po fyzickom alebo chemickom strese (napr. injekcia syntetického kortizolu).

Ako si skontrolovať hladinu kortizolu doma?

Hladinu hormónu si môžete skontrolovať sami pomocou testu zakúpeného v lekárni. Test na kortizol by sa mal vykonať podľa nasledujúcich krokov:

  1. Príprava. Pred testom si musíte dôkladne vyčistiť ústnu dutinu, nekonzumovať žiadne jedlo a žuvať žuvačku;
  2. Odber vzorky slín. V závislosti od typu testu musíte testovací prúžok podržať v ústach alebo ho odhryznúť.
  3. Spracovanie vzorky. Testovací prúžok musíte vložiť do špeciálnej nádoby s činidlami.

Po spracovaní vzorky je dôležité postupovať podľa pokynov na obale. Výsledky sa zvyčajne zobrazujú na špeciálnej stupnici alebo displeji.

Pri interpretácií výsledkov si musíte uvedomiť, že hladina kortizolu sa môže v stresových situáciách zvýšiť a údaje môžu byť skreslené, ak sa test vykoná nesprávne. Preto sa odporúča vykonať test na kortizol z krvi alebo moču, ktorého výsledky rozlúšti endokrinológ.

Ako udržať kortizol pod kontrolou?

Relaxačné cvičenia (meditácia, joga, dýchacie cvičenia a hlboká svalová relaxácia) môžu pomôcť znížiť hladinu stresu a kortizolu. Kortizol môže pomôcť udržať v norme:

  • pravidelná fyzická aktivita. Pravidelné cvičenie pomáha znižovať stres a udržiavať normálnu hladinu hormónov;
  • zdravý spánok. Dôležité je dodržiavať spánkový režim, mať dostatočný spánok a vytvoriť si príjemné podmienky na odpočinok.

Dôležitá je aj vyvážená a správna strava. Strava by mala obsahovať potraviny bohaté na vitamíny, stopové prvky, zdravé tuky a bielkoviny. Odporúča sa vyhýbať sa konzumácii spracovaných potravín (pochutiny, mrazené jedlá, polotovary, rýchle občerstvenie).

Je možné stabilizovať hladinu kortizolu v tele bez liekov?

Ak je hladina kortizolu zvýšená, odporúča sa obmedziť konzumáciu kávy a nápojov obsahujúcich kofeín (napr. energetické nápoje). Hladinu kortizolu je možné znížiť pomocou:

  • výťažku z ašvagandy. Každodenné užívanie extraktu z ašvagandy vedie k zlepšeniu kvality spánku a zníženiu rannej hladiny kortizolu;
  • hlboké dýchanie. Stimuluje blúdivý nerv (zodpovedný za reguláciu funkcie orgánov), ktorý vysiela signály do nervového systému na zníženie srdcovej frekvencie, krvného tlaku a kortizolu;
  • pravidelné stravovanie. Jedlo po dlhšom pôste (viac ako 12 hodín) môže výrazne zvýšiť hladinu stresového hormónu;
  • omega-3 mastné kyseliny. Znížiť hladinu kortizolu pomôže konzumácia červených rýb (losos, losos, sardinky), avokáda, chia semienok a ľanových semienok.

Podľa štúdie z Michiganskej univerzity hodina chôdze na čerstvom vzduchu znižuje hladinu kortizolu v slinách približne o 21 %. Vedci dokázali, že 20-minútový pobyt vonku znižuje hladinu stresu a normalizuje hormón kortizol.

Dôsledky zvýšenej hladiny kortizolu

Hormonálne poruchy môžu mať vplyv na duševné a fyzické zdravie človeka. Vysoká hladina kortizolu môže spôsobiť:

  • nadváhu alebo obezitu;
  • cukrovku 2. typu;
  • zhoršenie imunitného systému;
  • hypertenziu (vysoký krvný tlak);
  • zhoršenie zdravia kostí (osteoporóza);
  • poruchy menštruácie (nepravidelná menštruácia);
  • zníženie libida a erektilnej dysfunkcie;
  • zhoršenie metabolizmu;
  • kožné vyrážky;
  • lámanie a vypadávanie vlasov;
  • zníženie svalovej hmoty.

Chronický stres zvyšuje riziko vzniku depresie, výkyvov nálad, podráždenosti, porúch pamäti a koncentrácie a porúch spánku (napr. nespavosti). Vysoká hladina kortizolu zvyšuje pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda).

Aká hladina kortizolu indikuje nedostatočnosť nadobličiek?

Nedostatočnosť nadobličiek (hypokorticizmus) je stav, pri ktorom nadobličky (párové žľazy umiestnené nad obličkami) neprodukujú dostatočné množstvo kortikosteroidných hormónov vrátane kortizolu. Na diagnostiku hypokorticizmu sa zvyčajne používa test stimulácie adrenokortikotropného hormónu.

Počas testu sa pacientovi podá injekcia adrenokortikotropného hormónu a sledujú sa zmeny hladiny kortizolu v krvi. V normálnych prípadoch sa hladina kortizolu zvyšuje, pri adrenálnej insuficiencii zostáva nezmenená.

Pri meraní hladiny kortizolu ráno (o ôsmej alebo deviatej hodine) je normálna hladina viac ako 14,5 µg/dl (400 nmol/l), pri adrenálnej insuficiencii menej ako 3 µg/dl (80 nmol/l). Pri stimulácii adrenokortikotropným hormónom u zdravého človeka bude hladina kortizolu po 30-60 minútach vyššia ako 18 µg/dl (430-500 nmol/l), pri hypokorticizme menej ako 18 µg/dl.

Strava a fyzická aktivita pri kortizolovom bruchu

Pri liečbe hormonálneho brucha pomôže kombinácia vyváženej stravy, fyzickej aktivity a farmakologickej liečby (ak je hladina kortizolu zvýšená v dôsledku ochorení vnútorných orgánov alebo žliaz, napríklad štítnej žľazy).

Diéta pri kortizolovom bruchu

Potraviny

Povolené potraviny

Ovocie

Jablká, hrušky, citrusové plody (pomaranče, citróny), kivi

Zelenina

Brokolica, špenát, paradajky, cukety, paprika, listová zelenina (šalát, špenát)

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, brusnice, červené ríbezle, maliny, jahody

Mäso

Kuracie mäso bez kože, morčacie mäso, hovädzie mäso, teľacie mäso, králik

Ryby

Losos, tuniak, sardinky, treska, morský vlk, losos, makrela

Orechy a semená

Vlašské orechy, mandle, cédrové, ľanové a chia semienka

Obilné výrobky

Celozrnný chlieb, ovsené vločky, pohánka, hnedá ryža, quinoa

Mliečne výrobky

Odtučnený jogurt, tvaroh, nízkotučné syry.

Tuky

Olivový olej, avokádo, orechy, semená, rybí olej (omega-3)

Zdroje bielkovín

Fazuľa, šošovica, fazuľa, cícer, sójové výrobky

Fyzická aktivita pomáha znižovať hladinu stresu a kortizolu (uvoľňovaním hormónov šťastia - endorfínov) a zlepšuje metabolizmus. Na hladinu kortizolu vplýva:

  • stimulácia úbytku hmotnosti. Aeróbne cvičenie (chôdza, beh, plávanie a bicyklovanie) pomôže zvýšiť kalorický výdaj kalórií;
  • posilňovanie svalov. Cvičenia so záťažou alebo s použitím vlastnej telesnej hmotnosti (napr. drepy, kľuky) pomáhajú posilniť svaly a zlepšiť celkový telesný tonus;
  • intervalový tréning. Krátke, vysoko intenzívne tréningy striedané s obdobiami odpočinku môžu zvýšiť príjem kyslíka a spaľovanie kalórií, čo podporuje chudnutie a odbúravanie tukov;
  • strečing a joga. Pomáhajú uvoľniť svaly, znížiť napätie a podporiť lepšiu flexibilitu.

Vytrvalostný tréning (napr. box, tanec) pomôže posilniť svaly jadra a celkové zdravie. Meditácia zníži stres, zlepší psycho-emocionálnu pohodu a stabilizuje hladinu kortizolu.

Ako sa lieči kortizolové brucho?

Okrem diéty, dýchacích cvičení a cvičenia vám endokrinológ môže predpísať farmakologickú liečbu. Liečba kortizolového brucha zahŕňa:

  • hormonálnu substitučnú liečbu;
  • lieky na zníženie hladiny kortizolu;
  • lieky na kontrolu chuti do jedla a ukladania tukov;
  • lieky na stimuláciu metabolizmu;
  • antidepresíva a anxiolytiká.

Ako odstrániť kortizolové brucho?

Ako odstrániť kortizolové brucho?

Znížiť hladinu kortizolu pomôže sledovanie základného ochorenia, ktoré vyvolalo hormonálnu poruchu (napríklad tyreotoxikóza). Lekár vám tiež odporučí dodržiavať správny spánkový režim a zvládanie stresu.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to kortizolové brucho, prečo vzniká a ako sa lieči? - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Kedy sa ešte môže ženám zväčšovať brucho?

Veľké brucho u žien môžu spôsobovať gynekologické ochorenia (myóm maternice, cysty vaječníkov), zhubné nádory, črevné patológie (napríklad Crohnova choroba). V dôsledku hormonálnych zmien sa rast brucha môže zvýšiť počas menopauzy.

2. Prečo mám veľké brucho, aj keď chudnem?

Schudnúť pri hormonálnej poruche je ťažšie, pretože kortizol ovplyvňuje metabolizmus a funkciu endokrinného systému, čo zhoršuje schopnosť organizmu „spaľovať" kalórie. Hormonálne zmeny ovplyvňujú aj psychický stav človeka, spôsobujú stres, úzkosť alebo depresiu, čo ovplyvňuje chuť do jedla. Pri chudnutí je dôležité znížiť hladinu kortizolu na normálne hodnoty.

3. Aký lekár sa špecializuje na liečbu hladiny kortizolu?

Na diagnostiku a liečbu zvýšenej hladiny kortizolu sa špecializuje endokrinológ. Lekár analyzuje príznaky hormonálnej poruchy, predpíše testy a ultrazvukové vyšetrenie (napr. močového systému, štítnej žľazy) a na základe výsledkov diagnostiky zvolí medikamentóznu liečbu.

4. Aké potraviny sú pri kortizolovom bruchu zakázané?

Pri kortizolovom bruchu sa neodporúča konzumovať potraviny, ktoré môžu prispievať k zvýšenému zápalu, ukladaniu tukov a zvýšenej hladine stresu. Pri vysokej hladine kortizolu sa neodporúča konzumovať:

  • jednoduché sacharidy a cukor (sladkosti, koláče, sušienky, šumivé nápoje a sladké občerstvenie);
  • sladidlá a umelé prísady;
  • nasýtené tuky a trans tuky (napr. vyprážané a mastné mäso);
  • alkohol a kofeín.

Dôležité je vyhýbať sa častej konzumácii spracovaných potravín, rýchleho občerstvenia a hotových jedál, pretože obsahujú prídavné látky a konzervačné látky. Odporúča sa obmedziť konzumáciu čipsov, solených orechov a iných vysokokalorických pochutín, ktoré môžu prispieť k nadmernému príjmu kalórií. Mali by ste sa vyhýbať konzumácii potravín s vysokým obsahom soli, pretože nadbytok sodíka môže prispievať k zadržiavaniu vody a nadúvaniu brucha.

5. Na čo poukazuje kortizol u žien?

V prípade abnormalít v hormonálnom profile ženy môže kortizol poukazovať na metabolické poruchy, funkciu nadobličiek a hormonálne zlyhanie. Hladina kortizolu môže ovplyvniť aj menštruačný cyklus a funkciu vaječníkov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to kortizolové brucho, prečo vzniká a ako sa lieči?
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Zuzana pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, ako vplýva kortizol na psychiku?
Odpovedať
Dobrý deň, kortizol má významný vplyv na psychiku. Zvýšená hladina kortizolu môže spôsobovať pocity úzkosti, podráždenosti a únavy. Dlhodobé vystavenie vysokým hladinám kortizolu sa spája s depresiou, zhoršenou koncentráciou a pamäťou a celkovým zhoršením psychickej pohody.
Lolita pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, ako sa mení nálada pri zvýšenom kortizole? Objavujú sa nejaké fyzické príznaky?
Odpovedať
Dobrý deň, medzi fyzické prejavy patria poruchy spánku, zvýšená podráždenosť, únava, bolesti svalov, bolesti hlavy, zmeny chuti do jedla a hmotnosti a zvýšená citlivosť na infekcie. V prípade výskytu týchto príznakov je potrebná konzultácia s endokrinológom.
Elena pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, je možné liečiť kortizolové brucho doma pomocou správnej stravy a cvičenia? Nemám žiadne problémy s vnútornými orgánmi, iba stres.
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Elena Elena pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, áno, správna strava a pravidelná fyzická aktivita môžu byť účinnými spôsobmi, ako liečiť kortizolové brucho, najmä ak je základnou príčinou stres. Konzumácia zdravých potravín bohatých na antioxidanty a živiny v kombinácii s aeróbnym cvičením a relaxačnými technikami môže pomôcť znížiť hladinu stresu a zlepšiť celkové zdravie.
Kristína pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, mám veľmi rada kávu a nechcem sa jej vzdať. Môj endokrinológ však tvrdí, že je to dôležité pri znížení hladiny kortizolu. Ako vplýva káva na vznik kortizolového brucha?
Odpovedať
Dobrý deň, vysoké dávky kofeínu môžu stimulovať uvoľňovanie stresového hormónu, zvyšovať reakciu na stresové situácie a podporovať hromadenie tuku v oblasti brucha. Mierna konzumácia kofeínu, dodržiavanie vyváženej stravy a zvládanie stresu môžu pomôcť znížiť vplyv kávy na hladinu kortizolu.
Maria pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Mám mierne zvýšenú hladinu hormónov v dôsledku chronického stresu, preto chcem normalizovať svoju stravu. Aké potraviny znižujú hladinu kortizolu?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Maria Maria pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, medzi potraviny, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu kortizolu, patria potraviny bohaté na antioxidanty, vitamíny skupiny B a horčík. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť orechy, semená, zelenú zeleninu, ryby, ovocie s vysokým obsahom vitamínu C (napríklad citrusové plody) a celozrnné výrobky. Tie pomôžu udržať správne fungovanie vášho tela a hladiny stresového hormónu kortizolu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.