Logo
0800200000

Pityriasis rosea (Heraldova škvrna): príčiny a liečba

Pityriasis rosea (Heraldova škvrna): príčiny a liečba
Čítať 6 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 27280 27280
Pityriasis rosea (Heraldova škvrna) (pityriáza) je dermatologické ochorenie charakterizované vyrážkami, ktoré sa objavujú po celom tele.

Pityriasis rosea sa u človeka zvyčajne vyskytuje pri oslabení imunitného systému. Ak sa u vás objavia príznaky ochorenia, je potrebné sa objednať na vyšetrenie k dermatológovi. 

Čo je pityriasis rosea (Heraldova škvrna)?

Pityriasis rosea je infekčné, alergické ochorenie charakterizované tvorbou ružových škvŕn na koži. Ochorenie nie je nákazlivé a neprenáša sa z človeka na človeka. Pityriáza sa vyskytuje u mužov a u žien so zníženou imunitou a najčastejšie vo veku 10-35 rokov. Pityriasis rosea trvá v priemere štyri až šesť týždňov a v ojedinelých prípadoch môžu byť príznaky prítomné aj šesť mesiacov. 

Príčiny vzniku pityriasis rosey

Pityriasis roseu spôsobuje herpes vírus typu 6-7. Často sa objavuje po vírusových ochoreniach (chrípka, akútne infekcie dýchacích ciest).

Príčiny vzniku ružového lišajníka

Príčiny vzniku ružového lišajníka

Ďalšie príčiny vzniku pityriasis rosey sú:

  • podchladenie;
  • nekontrolované užívanie liekov (steroidy, antibiotiká);
  • hormonálne poruchy;
  • náhle zmeny počasia;
  • znečistené ovzdušie;
  • infekčné ochorenia (zápal pľúc, hepatitída);
  • diabetes mellitus;
  • nezdravá strava.

Pityriasis rosea môže vzniknúť zo stresu. Stres a nadmerná námaha môžu prispieť k vzniku pityriázy tým, že oslabujú obranyschopnosť organizmu. 

Ako vyzerá pityriasis rosea

Pityriasis rosea vyzerá ako vyrážka, ktorá sa môže nachádzať na nohách, rukách, chrbte alebo môže byť rovnomerne rozšírená po celom tele. Na rozdiel od dematofytózy a tinea versicolor sa vyrážka pri pityriasis rosee zriedkavo vyskytuje na hlave. Neobjavuje sa ani na tvári. Vyrážka pri pityriasis rosea sa prejavuje ako mnohopočetné ružovočervené škvrny. Príklad pityriasis rosey je zobrazený na fotografii.

Hlavným príznakom Heraldovej škvrny je prítomnosť materského plaku, veľkého tri až päť centimetrov, ktorý sa v strede odlupuje. Dermatológovia rozlišujú aj atypickú pityriasis roseu bez prítomnosti materského plaku.

Štádiá a príznaky pityriasis rosey 

Hlavným príznakom ochorenia sú ružové alebo ružovožlté škvrny na končatinách a trupe. Ďalšie príznaky pityriasis rosey sú:

  • vyrážka;
  • svrbenie kože;
  • zvýšená telesná teplota až do 38 stupňov;
  • bolesť hlavy.

Pri atypickej forme Heraldovej škvrny sa na koži môžu tvoriť malé pľuzgiere s čírou tekutinou. Môžu sa vyskytnúť aj papuly (hrbolčeky na tele, ktoré vyčnievajú z povrchu kože).

Pityriáza môže spôsobiť aj slabosť a únavu. Rozlišujeme tieto štádiá pityriasis rosey:

  1. Prodromálne štádium ― objavuje sa slabosť, horúčka a bolesť hlavy. Kožná vyrážka ešte nie je viditeľná (trvá až sedem dní).
  2. V počiatočnom štádiu pityriasis rosey sa objaví ružovkastá škvrna (materský plak). Počiatočná fáza trvá približne dva týždne.
  3. Sekundárne štádium ― malé ružové škvrny sa šíria z materského ložiska po celom tele, svrbia a odlupujú sa (trvá až dva mesiace). 

Na fotografii je zobrazené počiatočné štádium pityriasis rosey.

počiatočné štádium pityriasis rosey

počiatočné štádium pityriasis rosey

Pityriasis rosea u dieťaťa

Pityriasis rosea u detí sa môže vyskytovať v každom veku kvôli oslabenému imunitnému systému. Pityriasis rosea sa môže vyskytnúť aj u dojčiat, pretože majú nedostatočne vyvinutý imunitný systém. Počiatočné štádium pityriasis rosey sa prejavuje ako malá škvrna (tri-štyri centimetre) na trupe alebo končatinách. Vyrážka sa šíri po celom tele, svrbí a na pokožke sa tvoria šupinky.

Hlavným nebezpečenstvom pityriasis rosey u dieťaťa je zanesenie infekcie do rán, ktoré sa môžu vytvoriť pri škrabaní. Na zabránenie vzniku komplikácií u dieťaťa, je potrebné objednať sa na vyšetrenie k dermatológovi.

Pityriasis rosea v tehotenstve

Pityriasis rosea v tehotenstve sa môže vyskytnúť v dôsledku oslabenia imunitného systému a hormonálnych zmien v tele (zvýšenie progesterónu). Pityriasis rosea je obzvlášť nebezpečná v ranom štádiu tehotenstva, pretože môže viesť k potratu a poruchám vývoja plodu. Pityriasis rosea v neskorom tehotenstve nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre plod, no aj napriek tomu je potrebné ho liečiť pod dohľadom dermatológa. Lekár predpíše lieky, ktoré neohrozia matku a jej nenarodené dieťa (masti, vitamínové prípravky).

Ako sa lieči pityriasis rosea?

Na prvom stretnutí vás dermatológ vyšetrí, vypočuje si vaše ťažkosti, oboznámi sa s vašou anamnézou a stanoví liečbu, ktorá vám pomôže vyliečiť toto ochorenie. Diagnostika pityriasis rosey zahŕňa vyšetrenie krvi a odobratie vzorky. 

Liečba pityriasis rosey môže zahŕňať užívanie kortikosteroidov, antihistaminík a protizápalových liekov. Na liečbu pityriasis rosey sa používajú aj protizápalové masti, ktoré zmierňujú svrbenie kože.

Najjednoduchšie je liečiť pityriasis roseu v jej počiatočných štádiách, kým sa vyrážka nerozšíri na veľkú časť tela. Dermatológovia odporúčajú vyhýbať sa pri pityriáze ultrafialovému žiareniu na exponovaných častiach tela, pretože slnko spôsobuje rýchlejšie šírenie vyrážky. Liečba pityriasis rosey jódom sa neodporúča, pretože jód nie je schopný preniknúť hlboko do kože a môže spôsobiť popáleniny.

Prečo je pityriasis rosea nebezpečná?

Pityriasis rosea nie je život ohrozujúca, ale môže byť nebezpečná vo forme ekzému, dermatitídy a psoriázy. Pri rozškriabaní výražky sa do rany môže dostať infekcia a spôsobiť tak hnisavý zápal kože. Medzi komplikácie pityriasis rosey patrí aj folikulitída a streptokoková infekcia.

Strava pri pityriasis rosee

Strava pri pityriasis rosee by mala obsahovať potraviny bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, taktiež zeleninu, ovocie, obilniny, mliečne výrobky, chudé mäso (kuracie, králičie). Medzi potraviny, ktoré nie je vhodné konzumovať pri pityriasis rosee patria:

  • káva;
  • citrusové plody;
  • pečivo;
  • sladkosti;
  • alkohol;
  • klobásové výrobky;
  • tučné mäso (bravčové, jahňacie).

Taktiež je potrebné sa vyhýbať údeným, slaným a vyprážaným jedlám, pretože negatívne ovplyvňujú činnosť čriev. Dermatológovia neodporúčajú konzumovať ani sladké perlivé nápoje a potraviny obsahujúce farbivá a arómy, pretože obsahujú škodlivé látky, ktoré oslabujú imunitný systém.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Pityriasis rosea (Heraldova škvrna): príčiny a liečba - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže vzniknúť pityriasis rosea zo stresu?

Pityriasis rosea môže byť spôsobená stresom a často sa vyskytuje po nepríjemnom zážitku. Stres znižuje imunitný systém človeka a môže na tele vyvolať vyrážku.

2. Aký je rozdiel medzi dermatofytózou a pityriasis roseou?

Hlavným rozdielom medzi dermatofytózou a pityriasis roseou je lokalizácia vyrážky. Pityriasis rosea sa na rozdiel od dermatofytózy neprejavuje na tvári, hlave ani nohách. Dermatofytóza a tinea versicolor sú nákazlivé, zatiaľ čo pityriasis rosea nie je prenosná z človeka na človeka a objavuje sa z dôvodu zníženej imunity.

3. Ako vyliečiť pityriasis roseu?

V niektorých prípadoch môže pityriasis rosea zmiznúť sama, no aj napriek tomu je potrebné navštíviť dermatológa, aby skontroloval priebeh ochorenia. Pri vzniku komplikácií môžu vyrážky na tele zostať až šesť mesiacov. Pri správnej liečbe ochorenie vymizne za šesť-deväť týždňov.

4. Ako rýchlo sa dá vyliečiť pityriasis rosea?

Na rýchlu liečbu pityriasis rosey je potrebné navštíviť dermatológa v ranom štádiu ochorenia. Čím skôr sa začne s liečbou ochorenia, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa vyrážka rozšíri po celom tele a tým kratšie je obdobie hojenia kožných lézií.

5. Ako sa prenáša pityriasis rosea z človeka na človeka?

Dermatológovia sa domnievajú, že pityriasis rosea nie je nákazlivá a neprenáša sa z človeka na človeka. Existuje však aj hypotéza, kedy sa v zriedkavých prípadoch pityriasis rosea môže prenášať kvapôčkami vzduchu a zdieľaním spoločných predmetov (hrebene, uteráky), no táto teória nie je dostatočne podložená.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Pityriasis rosea (Heraldova škvrna): príčiny a liečba
Dermatológ, trichológ.
Pityriasis rosea (Heraldova škvrna): príčiny a liečba
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Júlia pred rokom
Dobrý deň. Môžem sa opaľovať aj keď mám pityriasis roseu.
Odpovedať
Dobrý deň. Dermatológovia neodporúčajú opaľovať sa na pláži alebo v soláriu pacientom, ktorí majú pityriasis roseu. UV lúče môžu spôsobiť rýchlejšie šírenie vyrážky po tele, preto je najlepšie počas pobytu na slnku zakryť odhalené časti tela.
Marcela pred rokom
Dobrý deň. Čo je potrebné užívať na liečbu pityriasis rosey doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri liečbe pityriasis rosey doma môžu vzniknúť komplikácie v podobe kožných infekcií. Liečbu pityriasis rosey by mal predpísať po vyšetrení iba dermatológ.
Lucia pred rokom
Dobrý večer. Pityriasis roseu mám už päť mesiacov. Je takýto dlhý priebeh ochorenia normálny?
Odpovedať
Dobrý večer. Pityriasis rosea sa v priemere lieči od šiestich-deviatich týždňov, ale existujú prípady, kedy ochorenie môže trvať až šesť mesiacov. Ak ochorenie pretrváva dlhší čas, mali by ste sa poradiť s dermatológom, aby ste predišli vzniku komplikácií (dermatitídy alebo ekzému).
Frederika pred rokom
Dobrý deň. Aké sú príznaky pityriasis rosey?
Odpovedať
Dobrý deň. Atypická alebo pseudo pityriasis rosea sa od normálnej formy ochorenia líši tým, že vyrážka je rovnomerne rozložená po tele a nemá materský nános. Na tele sa môže naraz objaviť viacero malých, ružovo sfarbených vyrážok.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Moje staršie dieťa dostalo pityriasis roseu. Je toto ochorenie u detí nákazlivé? Je potrebné mladšie dieťa izolovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Pityriasis rosea nie je nákazlivá a nevyžaduje si sociálnu izoláciu. Príznaky sa však môžu zameniť s príznakmi dermatofytózy, ktorý sa u detí rýchlo prenáša. Vaše dieťa by mal vyšetriť detský dermatológ, aby stanovil či je potrebné deti nazvájom odizolovať.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.